Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya |
૩. સમ્બરિમાયાસુત્તં
3. Sambarimāyāsuttaṃ
૨૬૯. સાવત્થિયં…પે॰… ભગવા એતદવોચ – ‘‘ભૂતપુબ્બં, ભિક્ખવે, વેપચિત્તિ અસુરિન્દો આબાધિકો અહોસિ દુક્ખિતો બાળ્હગિલાનો. અથ ખો ભિક્ખવે, સક્કો દેવાનમિન્દો યેન વેપચિત્તિ અસુરિન્દો તેનુપસઙ્કમિ ગિલાનપુચ્છકો. અદ્દસા ખો, ભિક્ખવે, વેપચિત્તિ અસુરિન્દો સક્કં દેવાનમિન્દં દૂરતોવ આગચ્છન્તં. દિસ્વાન સક્કં દેવાનમિન્દં એતદવોચ – ‘તિકિચ્છ મં દેવાનમિન્દા’તિ. ‘વાચેહિ મં, વેપચિત્તિ, સમ્બરિમાય’ન્તિ. ‘ન તાવાહં વાચેમિ, યાવાહં, મારિસ, અસુરે પટિપુચ્છામી’’’તિ. ‘‘અથ ખો, ભિક્ખવે, વેપચિત્તિ અસુરિન્દો અસુરે પટિપુચ્છિ – ‘વાચેમહં, મારિસા, સક્કં દેવાનમિન્દં સમ્બરિમાય’ન્તિ? ‘મા ખો ત્વં, મારિસ, વાચેસિ સક્કં દેવાનમિન્દં સમ્બરિમાય’’’ન્તિ. અથ ખો, ભિક્ખવે, વેપચિત્તિ અસુરિન્દો સક્કં દેવાનમિન્દં ગાથાય અજ્ઝભાસિ –
269. Sāvatthiyaṃ…pe… bhagavā etadavoca – ‘‘bhūtapubbaṃ, bhikkhave, vepacitti asurindo ābādhiko ahosi dukkhito bāḷhagilāno. Atha kho bhikkhave, sakko devānamindo yena vepacitti asurindo tenupasaṅkami gilānapucchako. Addasā kho, bhikkhave, vepacitti asurindo sakkaṃ devānamindaṃ dūratova āgacchantaṃ. Disvāna sakkaṃ devānamindaṃ etadavoca – ‘tikiccha maṃ devānamindā’ti. ‘Vācehi maṃ, vepacitti, sambarimāya’nti. ‘Na tāvāhaṃ vācemi, yāvāhaṃ, mārisa, asure paṭipucchāmī’’’ti. ‘‘Atha kho, bhikkhave, vepacitti asurindo asure paṭipucchi – ‘vācemahaṃ, mārisā, sakkaṃ devānamindaṃ sambarimāya’nti? ‘Mā kho tvaṃ, mārisa, vācesi sakkaṃ devānamindaṃ sambarimāya’’’nti. Atha kho, bhikkhave, vepacitti asurindo sakkaṃ devānamindaṃ gāthāya ajjhabhāsi –
‘‘માયાવી મઘવા સક્ક, દેવરાજ સુજમ્પતિ;
‘‘Māyāvī maghavā sakka, devarāja sujampati;
ઉપેતિ નિરયં ઘોરં, સમ્બરોવ સતં સમ’’ન્તિ.
Upeti nirayaṃ ghoraṃ, sambarova sataṃ sama’’nti.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૩. સમ્બરિમાયાસુત્તવણ્ણના • 3. Sambarimāyāsuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૩. સમ્બરિમાયાસુત્તવણ્ણના • 3. Sambarimāyāsuttavaṇṇanā