Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    519. ஸம்பு³லாஜாதகங் (9)

    519. Sambulājātakaṃ (9)

    297.

    297.

    கா வேத⁴மானா கி³ரிகந்த³ராயங், ஏகா துவங் திட்ட²ஸி ஸங்ஹிதூரு 1;

    Kā vedhamānā girikandarāyaṃ, ekā tuvaṃ tiṭṭhasi saṃhitūru 2;

    புட்டா²ஸி மே பாணிபமெய்யமஜ்ஜே², அக்கா²ஹி மே நாமஞ்ச ப³ந்த⁴வே ச.

    Puṭṭhāsi me pāṇipameyyamajjhe, akkhāhi me nāmañca bandhave ca.

    298.

    298.

    ஓபா⁴ஸயங் வனங் ரம்மங், ஸீஹப்³யக்³க⁴னிஸேவிதங்;

    Obhāsayaṃ vanaṃ rammaṃ, sīhabyagghanisevitaṃ;

    கா வா த்வமஸி கல்யாணி, கஸ்ஸ வா த்வங் ஸுமஜ்ஜி²மே;

    Kā vā tvamasi kalyāṇi, kassa vā tvaṃ sumajjhime;

    அபி⁴வாதே³மி தங் ப⁴த்³தே³, தா³னவாஹங் நமத்து² தே.

    Abhivādemi taṃ bhadde, dānavāhaṃ namatthu te.

    299.

    299.

    யோ புத்தோ காஸிராஜஸ்ஸ, ஸொத்தி²ஸேனோதி தங் விதூ³;

    Yo putto kāsirājassa, sotthisenoti taṃ vidū;

    தஸ்ஸாஹங் ஸம்பு³லா ப⁴ரியா, ஏவங் ஜானாஹி தா³னவ;

    Tassāhaṃ sambulā bhariyā, evaṃ jānāhi dānava;

    அபி⁴வாதே³மி தங் ப⁴ந்தே 3, ஸம்பு³லாஹங் நமத்து² தே.

    Abhivādemi taṃ bhante 4, sambulāhaṃ namatthu te.

    300.

    300.

    வேதே³ஹபுத்தோ ப⁴த்³த³ந்தே, வனே வஸதி ஆதுரோ;

    Vedehaputto bhaddante, vane vasati āturo;

    தமஹங் ரோக³ஸம்மத்தங், ஏகா ஏகங் உபட்ட²ஹங் 5.

    Tamahaṃ rogasammattaṃ, ekā ekaṃ upaṭṭhahaṃ 6.

    301.

    301.

    அஹஞ்ச வனமுஞ்சா²ய, மது⁴மங்ஸங் மிகா³பி³லங் 7;

    Ahañca vanamuñchāya, madhumaṃsaṃ migābilaṃ 8;

    யதா³ ஹராமி தங் ப⁴க்கோ², தஸ்ஸ நூனஜ்ஜ நாத⁴தி 9.

    Yadā harāmi taṃ bhakkho, tassa nūnajja nādhati 10.

    302.

    302.

    கிங் வனே ராஜபுத்தேன, ஆதுரேன கரிஸ்ஸஸி;

    Kiṃ vane rājaputtena, āturena karissasi;

    ஸம்பு³லே பரிசிண்ணேன, அஹங் ப⁴த்தா ப⁴வாமி தே.

    Sambule pariciṇṇena, ahaṃ bhattā bhavāmi te.

    303.

    303.

    ஸோகட்டாய து³ரத்தாய, கிங் ரூபங் விஜ்ஜதே மம;

    Sokaṭṭāya durattāya, kiṃ rūpaṃ vijjate mama;

    அஞ்ஞங் பரியேஸ ப⁴த்³த³ந்தே, அபி⁴ரூபதரங் மயா.

    Aññaṃ pariyesa bhaddante, abhirūpataraṃ mayā.

    304.

    304.

    ஏஹிமங் கி³ரிமாருய்ஹ, ப⁴ரியா மே 11 சதுஸ்ஸதா;

    Ehimaṃ girimāruyha, bhariyā me 12 catussatā;

    தாஸங் த்வங் பவரா ஹோஹி, ஸப்³ப³காமஸமித்³தி⁴னீ.

    Tāsaṃ tvaṃ pavarā hohi, sabbakāmasamiddhinī.

    305.

    305.

    நூன 13 தாரகவண்ணாபே⁴ 14, யங் கிஞ்சி மனஸிச்ச²ஸி;

    Nūna 15 tārakavaṇṇābhe 16, yaṃ kiñci manasicchasi;

    ஸப்³ப³ங் தங் பசுரங் மய்ஹங், ரமஸ்ஸ்வஜ்ஜ 17 மயா ஸஹ.

    Sabbaṃ taṃ pacuraṃ mayhaṃ, ramassvajja 18 mayā saha.

    306.

    306.

    நோ சே துவங் மஹேஸெய்யங், ஸம்பு³லே காரயிஸ்ஸஸி;

    No ce tuvaṃ maheseyyaṃ, sambule kārayissasi;

    அலங் த்வங் பாதராஸாய, பண்ஹே 19 ப⁴க்கா² ப⁴விஸ்ஸஸி.

    Alaṃ tvaṃ pātarāsāya, paṇhe 20 bhakkhā bhavissasi.

    307.

    307.

    தஞ்ச ஸத்தஜடோ லுத்³தோ³, களாரோ புரிஸாத³கோ;

    Tañca sattajaṭo luddo, kaḷāro purisādako;

    வனே நாத²ங் அபஸ்ஸந்திங், ஸம்பு³லங் அக்³க³ஹீ பு⁴ஜே.

    Vane nāthaṃ apassantiṃ, sambulaṃ aggahī bhuje.

    308.

    308.

    அதி⁴பன்னா பிஸாசேன, லுத்³தே³னாமிஸசக்கு²னா;

    Adhipannā pisācena, luddenāmisacakkhunā;

    ஸா ச ஸத்துவஸம்பத்தா, பதிமேவானுஸோசதி.

    Sā ca sattuvasampattā, patimevānusocati.

    309.

    309.

    ந மே இத³ங் ததா² து³க்க²ங், யங் மங் கா²தெ³ய்ய ரக்க²ஸோ;

    Na me idaṃ tathā dukkhaṃ, yaṃ maṃ khādeyya rakkhaso;

    யஞ்ச மே அய்யபுத்தஸ்ஸ, மனோ ஹெஸ்ஸதி அஞ்ஞதா².

    Yañca me ayyaputtassa, mano hessati aññathā.

    310.

    310.

    ந ஸந்தி தே³வா பவஸந்தி நூன, ந ஹி நூன ஸந்தி இத⁴ லோகபாலா;

    Na santi devā pavasanti nūna, na hi nūna santi idha lokapālā;

    ஸஹஸா கரொந்தானமஸஞ்ஞதானங், ந ஹி நூன ஸந்தி படிஸேதி⁴தாரோ.

    Sahasā karontānamasaññatānaṃ, na hi nūna santi paṭisedhitāro.

    311.

    311.

    இத்தீ²னமேஸா பவரா யஸஸ்ஸினீ, ஸந்தா ஸமா அக்³கி³ரிவுக்³க³தேஜா;

    Itthīnamesā pavarā yasassinī, santā samā aggirivuggatejā;

    தஞ்சே துவங் ரக்க²ஸாதே³ஸி கஞ்ஞங், முத்³தா⁴ ச ஹி ஸத்ததா⁴ தே ப²லெய்ய;

    Tañce tuvaṃ rakkhasādesi kaññaṃ, muddhā ca hi sattadhā te phaleyya;

    மா த்வங் த³ஹீ 21 முஞ்ச பதிப்³ப³தாய 22.

    Mā tvaṃ dahī 23 muñca patibbatāya 24.

    312.

    312.

    ஸா ச அஸ்ஸமமாக³ச்சி², பமுத்தா புரிஸாத³கா;

    Sā ca assamamāgacchi, pamuttā purisādakā;

    நீளங் 25 பளினங் ஸகுணீவ 26, க³தஸிங்க³ங்வ ஆலயங்.

    Nīḷaṃ 27 paḷinaṃ sakuṇīva 28, gatasiṅgaṃva ālayaṃ.

    313.

    313.

    ஸா தத்த² பரிதே³வேஸி, ராஜபுத்தீ யஸஸ்ஸினீ;

    Sā tattha paridevesi, rājaputtī yasassinī;

    ஸம்பு³லா உதுமத்தக்கா², வனே நாத²ங் அபஸ்ஸந்தீ 29.

    Sambulā utumattakkhā, vane nāthaṃ apassantī 30.

    314.

    314.

    ஸமணே ப்³ராஹ்மணே வந்தே³, ஸம்பன்னசரணே இஸே;

    Samaṇe brāhmaṇe vande, sampannacaraṇe ise;

    ராஜபுத்தங் அபஸ்ஸந்தீ, தும்ஹங்ம்ஹி 31 ஸரணங் க³தா.

    Rājaputtaṃ apassantī, tumhaṃmhi 32 saraṇaṃ gatā.

    315.

    315.

    வந்தே³ ஸீஹே ச ப்³யக்³கே⁴ ச, யே ச அஞ்ஞே வனே மிகா³;

    Vande sīhe ca byagghe ca, ye ca aññe vane migā;

    ராஜபுத்தங் அபஸ்ஸந்தீ, தும்ஹங்ம்ஹி ஸரணங் க³தா.

    Rājaputtaṃ apassantī, tumhaṃmhi saraṇaṃ gatā.

    316.

    316.

    திணா 33 லதானி ஓஸத்⁴யோ, பப்³ப³தானி வனானி ச;

    Tiṇā 34 latāni osadhyo, pabbatāni vanāni ca;

    ராஜபுத்தங் அபஸ்ஸந்தீ, தும்ஹங்ம்ஹி ஸரணங் க³தா.

    Rājaputtaṃ apassantī, tumhaṃmhi saraṇaṃ gatā.

    317.

    317.

    வந்தே³ இந்தீ³வரீஸாமங், ரத்திங் நக்க²த்தமாலினிங்;

    Vande indīvarīsāmaṃ, rattiṃ nakkhattamāliniṃ;

    ராஜபுத்தங் அபஸ்ஸந்தீ, தும்ஹங்ம்ஹி ஸரணங் க³தா.

    Rājaputtaṃ apassantī, tumhaṃmhi saraṇaṃ gatā.

    318.

    318.

    வந்தே³ பா⁴கீ³ரதி²ங் க³ங்க³ங், ஸவந்தீனங் படிக்³க³ஹங்;

    Vande bhāgīrathiṃ gaṅgaṃ, savantīnaṃ paṭiggahaṃ;

    ராஜபுத்தங் அபஸ்ஸந்தீ, தும்ஹங்ம்ஹி ஸரணங் க³தா.

    Rājaputtaṃ apassantī, tumhaṃmhi saraṇaṃ gatā.

    319.

    319.

    வந்தே³ அஹங் பப்³ப³தராஜஸெட்ட²ங், ஹிமவந்தங் ஸிலுச்சயங்;

    Vande ahaṃ pabbatarājaseṭṭhaṃ, himavantaṃ siluccayaṃ;

    ராஜபுத்தங் அபஸ்ஸந்தீ, தும்ஹங்ம்ஹி ஸரணங் க³தா.

    Rājaputtaṃ apassantī, tumhaṃmhi saraṇaṃ gatā.

    320.

    320.

    அதிஸாயங் வதாக³ச்சி², ராஜபுத்தி யஸஸ்ஸினி;

    Atisāyaṃ vatāgacchi, rājaputti yasassini;

    கேன நுஜ்ஜ ஸமாக³ச்சி² 35, கோ தே பியதரோ மயா.

    Kena nujja samāgacchi 36, ko te piyataro mayā.

    321.

    321.

    இத³ங் கோ²ஹங் ததா³வோசங் 37, க³ஹிதா தேன ஸத்துனா;

    Idaṃ khohaṃ tadāvocaṃ 38, gahitā tena sattunā;

    ந மே இத³ங் ததா² து³க்க²ங், யங் மங் கா²தெ³ய்ய ரக்க²ஸோ;

    Na me idaṃ tathā dukkhaṃ, yaṃ maṃ khādeyya rakkhaso;

    யஞ்ச மே அய்யபுத்தஸ்ஸ, மனோ ஹெஸ்ஸதி அஞ்ஞதா².

    Yañca me ayyaputtassa, mano hessati aññathā.

    322.

    322.

    சோரீனங் ப³ஹுபு³த்³தீ⁴னங், யாஸு ஸச்சங் ஸுது³ல்லப⁴ங்;

    Corīnaṃ bahubuddhīnaṃ, yāsu saccaṃ sudullabhaṃ;

    தீ²னங் பா⁴வோ து³ராஜானோ, மச்ச²ஸ்ஸேவோத³கே க³தங்.

    Thīnaṃ bhāvo durājāno, macchassevodake gataṃ.

    323.

    323.

    ததா² மங் ஸச்சங் பாலேது, பாலயிஸ்ஸதி சே மமங்;

    Tathā maṃ saccaṃ pāletu, pālayissati ce mamaṃ;

    யதா²ஹங் நாபி⁴ஜானாமி, அஞ்ஞங் பியதரங் தயா;

    Yathāhaṃ nābhijānāmi, aññaṃ piyataraṃ tayā;

    ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, ப்³யாதி⁴ தே வூபஸம்மது.

    Etena saccavajjena, byādhi te vūpasammatu.

    324.

    324.

    யே குஞ்ஜரா ஸத்தஸதா உளாரா, ரக்க²ந்தி ரத்திந்தி³வமுய்யுதாவுதா⁴;

    Ye kuñjarā sattasatā uḷārā, rakkhanti rattindivamuyyutāvudhā;

    த⁴னுக்³க³ஹானஞ்ச ஸதானி ஸோளஸ, கத²ங்விதே⁴ பஸ்ஸஸி ப⁴த்³தே³ ஸத்தவோ.

    Dhanuggahānañca satāni soḷasa, kathaṃvidhe passasi bhadde sattavo.

    325.

    325.

    அலங்கதாயோ பது³முத்தரத்தசா, விராகி³தா பஸ்ஸதி ஹங்ஸக³க்³க³ரா;

    Alaṅkatāyo padumuttarattacā, virāgitā passati haṃsagaggarā;

    தாஸங் ஸுணித்வா மிதகீ³தவாதி³தங் 39, ந தா³னி மே தாத ததா² யதா² புரே.

    Tāsaṃ suṇitvā mitagītavāditaṃ 40, na dāni me tāta tathā yathā pure.

    326.

    326.

    ஸுவண்ணஸங்கச்சத⁴ரா ஸுவிக்³க³ஹா, அலங்கதா மானுஸியச்ச²ரூபமா;

    Suvaṇṇasaṃkaccadharā suviggahā, alaṅkatā mānusiyaccharūpamā;

    ஸேனோபியா 41 தாத அனிந்தி³தங்கி³யோ, க²த்தியகஞ்ஞா படிலோப⁴யந்தி 42 நங்.

    Senopiyā 43 tāta aninditaṅgiyo, khattiyakaññā paṭilobhayanti 44 naṃ.

    327.

    327.

    ஸசே அஹங் தாத ததா² யதா² புரே, பதிங் தமுஞ்சா²ய புனா வனே ப⁴ரே;

    Sace ahaṃ tāta tathā yathā pure, patiṃ tamuñchāya punā vane bhare;

    ஸம்மானயே மங் ந ச மங் விமானயே, இதோபி மே தாத ததோ வரங் ஸியா.

    Sammānaye maṃ na ca maṃ vimānaye, itopi me tāta tato varaṃ siyā.

    328.

    328.

    யமன்னபானே விபுலஸ்மி ஓஹிதே, நாரீ விமட்டா²ப⁴ரணா அலங்கதா;

    Yamannapāne vipulasmi ohite, nārī vimaṭṭhābharaṇā alaṅkatā;

    ஸப்³ப³ங்கு³பேதா 45 பதினோ ச அப்பியா, அப³ஜ்ஜ² 46 தஸ்ஸா மரணங் ததோ வரங்.

    Sabbaṅgupetā 47 patino ca appiyā, abajjha 48 tassā maraṇaṃ tato varaṃ.

    329.

    329.

    அபி சே த³லித்³தா³ கபணா அனாள்ஹியா, கடாது³தீயா பதினோ ச ஸா பியா;

    Api ce daliddā kapaṇā anāḷhiyā, kaṭādutīyā patino ca sā piyā;

    ஸப்³ப³ங்கு³பேதாயபி அப்பியாய, அயமேவ ஸெய்யா 49 கபணாபி யா பியா 50.

    Sabbaṅgupetāyapi appiyāya, ayameva seyyā 51 kapaṇāpi yā piyā 52.

    330.

    330.

    ஸுது³ல்லபி⁴த்தீ² புரிஸஸ்ஸ யா ஹிதா, ப⁴த்தித்தி²யா து³ல்லபோ⁴ யோ ஹிதோ ச;

    Sudullabhitthī purisassa yā hitā, bhattitthiyā dullabho yo hito ca;

    ஹிதா ச தே ஸீலவதீ ச ப⁴ரியா, ஜனிந்த³ த⁴ம்மங் சர ஸம்பு³லாய.

    Hitā ca te sīlavatī ca bhariyā, janinda dhammaṃ cara sambulāya.

    331.

    331.

    ஸசே துவங் விபுலே லத்³த⁴போ⁴கே³, இஸ்ஸாவதிண்ணா மரணங் உபேஸி;

    Sace tuvaṃ vipule laddhabhoge, issāvatiṇṇā maraṇaṃ upesi;

    அஹஞ்ச தே ப⁴த்³தே³ இமா ராஜகஞ்ஞா 53, ஸப்³பே³ 54 தே வசனகரா ப⁴வாமாதி.

    Ahañca te bhadde imā rājakaññā 55, sabbe 56 te vacanakarā bhavāmāti.

    ஸம்பு³லாஜாதகங் நவமங்.

    Sambulājātakaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸஞ்ஞதூர (ஸீ॰ பீ॰), ஸஞ்சிதூரு (ஸ்யா॰)
    2. saññatūra (sī. pī.), sañcitūru (syā.)
    3. ப⁴த்³த³ந்தே (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    4. bhaddante (sī. syā.)
    5. உபட்ட²ஹிங் (ஸீ॰)
    6. upaṭṭhahiṃ (sī.)
    7. மிகா³விலங் (ஸீ॰)
    8. migāvilaṃ (sī.)
    9. நாத²தி (க॰)
    10. nāthati (ka.)
    11. மய்ஹங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    12. mayhaṃ (sī. syā. pī.)
    13. நனு (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰ க॰)
    14. ஹாடகவண்ணாபே⁴ (பீ॰)
    15. nanu (sī. syā. pī. ka.)
    16. hāṭakavaṇṇābhe (pī.)
    17. ரமஸுஜ்ஜ (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    18. ramasujja (sī. syā.)
    19. மஞ்ஞே (ஸீ॰ பீ॰)
    20. maññe (sī. pī.)
    21. ஜஹீ (பீ॰)
    22. பதிப்³ப³தா ஸா (ஸீ॰), பதிப்³ப³தா யா (பீ॰)
    23. jahī (pī.)
    24. patibbatā sā (sī.), patibbatā yā (pī.)
    25. நிட்³ட³ங் (ஸ்யா॰ க॰)
    26. ப²லினஸகுணீவ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    27. niḍḍaṃ (syā. ka.)
    28. phalinasakuṇīva (sī. syā. pī.)
    29. அபஸ்ஸதீ (ஸீ॰)
    30. apassatī (sī.)
    31. தும்ஹங் ஹி (பீ॰)
    32. tumhaṃ hi (pī.)
    33. திண (பீ॰)
    34. tiṇa (pī.)
    35. ஸமாக³ச்சி² (ஸீ॰ பீ॰)
    36. samāgacchi (sī. pī.)
    37. தத³வோசங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    38. tadavocaṃ (sī. syā.)
    39. மிதகீ³தவாதி³னங் (பீ॰)
    40. mitagītavādinaṃ (pī.)
    41. ஸேனூபியா (பீ॰)
    42. படிலாப⁴யந்தி (பீ॰)
    43. senūpiyā (pī.)
    44. paṭilābhayanti (pī.)
    45. பஞ்சங்கு³பேதா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    46. அவஜ்ஜ² (ஸ்யா॰), ஆப³ஜ்ஜ² (பீ॰)
    47. pañcaṅgupetā (sī. syā. pī.)
    48. avajjha (syā.), ābajjha (pī.)
    49. ஸெய்யோ (ஸ்யா॰ க॰)
    50. கபணாபி யா (க॰)
    51. seyyo (syā. ka.)
    52. kapaṇāpi yā (ka.)
    53. இமா ச கஞ்ஞா (பீ॰)
    54. ஸப்³பே³வ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    55. imā ca kaññā (pī.)
    56. sabbeva (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [519] 9. ஸம்பு³லாஜாதகவண்ணனா • [519] 9. Sambulājātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact