Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā)

    ૨. સમિદ્ધિસુત્તવણ્ણના

    2. Samiddhisuttavaṇṇanā

    ૧૫૮. મય્હં લાભાતિ એવરૂપસ્સ નામ સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ સત્થુસ્સ પટિલાભો, એવરૂપસ્સ ચ નામ નિય્યાનિકસ્સ સદ્ધમ્મસ્સ પટિલાભો, એવરૂપાનઞ્ચ સુપ્પટિપન્નાનં સબ્રહ્મચારીનં પટિલાભો, એતે મય્હં સુલદ્ધલાભા. મય્હં સુલદ્ધન્તિ યઞ્ચેતં મમ નિય્યાનિકસાસને પબ્બજ્જા ઉપસમ્પદા, તસ્મિઞ્ચ અભિરતીતિ સબ્બઞ્ચેતં મયા સુલદ્ધં. યથા પનસ્સ એવં ચેતસો પરિવિતક્કો ઉપ્પન્નો, તં દસ્સેતું ‘‘સો કિરા’’તિઆદિ વુત્તં. ચરિતાનુરૂપવસેન ગહિતં મૂલકમ્મટ્ઠાનં. પાસાદિકન્તિ પસાદાવહં. એવમહોસીતિ ‘‘લાભા વત મે’’તિઆદિના એવં પરિવિતક્કો અહોસિ. નિસિન્નસદિસોતિ નિસિન્નો વિય. તસ્મિંયેવ ઠાનેતિ યસ્મિં ઠાને નિસિન્નં મારો ઉપસઙ્કમિ, તસ્મિંયેવ ઠાને. તસ્સાતિ સમિદ્ધિત્થેરસ્સ. કમ્મટ્ઠાનં સપ્પાયન્તિ કમ્મટ્ઠાનભાવનાય અનુયુઞ્જનં સપ્પાયં ઉપકારાવહં ભવિસ્સતિ.

    158.Mayhaṃlābhāti evarūpassa nāma sammāsambuddhassa satthussa paṭilābho, evarūpassa ca nāma niyyānikassa saddhammassa paṭilābho, evarūpānañca suppaṭipannānaṃ sabrahmacārīnaṃ paṭilābho, ete mayhaṃ suladdhalābhā. Mayhaṃ suladdhanti yañcetaṃ mama niyyānikasāsane pabbajjā upasampadā, tasmiñca abhiratīti sabbañcetaṃ mayā suladdhaṃ. Yathā panassa evaṃ cetaso parivitakko uppanno, taṃ dassetuṃ ‘‘so kirā’’tiādi vuttaṃ. Caritānurūpavasena gahitaṃ mūlakammaṭṭhānaṃ. Pāsādikanti pasādāvahaṃ. Evamahosīti ‘‘lābhā vata me’’tiādinā evaṃ parivitakko ahosi. Nisinnasadisoti nisinno viya. Tasmiṃyeva ṭhāneti yasmiṃ ṭhāne nisinnaṃ māro upasaṅkami, tasmiṃyeva ṭhāne. Tassāti samiddhittherassa. Kammaṭṭhānaṃ sappāyanti kammaṭṭhānabhāvanāya anuyuñjanaṃ sappāyaṃ upakārāvahaṃ bhavissati.

    મય્હન્તિ મયા. સતિ ચ પઞ્ઞા ચ સતિપઞ્ઞા, તા અરિયમગ્ગેન જાનનસમત્થનભાવેન અવબુદ્ધા. થેરો કિર તદા વિપસ્સનં ઉસ્સુક્કાપેસિ. કામન્તિ યથારુચિ. કેચિ ‘‘કામં કરસ્સૂતિ આયસ્મતો ‘કામા’તિ મારસ્સ આલપન’’ન્તિ વદન્તિ. વિભિંસકારહાનીતિ ભયાનકારહાનિ. રૂપાનીતિ વિપ્પકારાનિ. વિપ્પકારત્થોપિ હિ રૂપસદ્દો ‘‘રૂપં દસ્સેતિ અનપ્પક’’ન્તિઆદીસુ વિય. ન કમ્પેસ્સસીતિ સમણધમ્મકરણતો ન ચલિસ્સસિ.

    Mayhanti mayā. Sati ca paññā ca satipaññā, tā ariyamaggena jānanasamatthanabhāvena avabuddhā. Thero kira tadā vipassanaṃ ussukkāpesi. Kāmanti yathāruci. Keci ‘‘kāmaṃ karassūti āyasmato ‘kāmā’ti mārassa ālapana’’nti vadanti. Vibhiṃsakārahānīti bhayānakārahāni. Rūpānīti vippakārāni. Vippakāratthopi hi rūpasaddo ‘‘rūpaṃ dasseti anappaka’’ntiādīsu viya. Na kampessasīti samaṇadhammakaraṇato na calissasi.

    સમિદ્ધિસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Samiddhisuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૨. સમિદ્ધિસુત્તં • 2. Samiddhisuttaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૨. સમિદ્ધિસુત્તવણ્ણના • 2. Samiddhisuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact