Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૫૩૦] ૨. સંકિચ્ચજાતકવણ્ણના

    [530] 2. Saṃkiccajātakavaṇṇanā

    દિસ્વા નિસિન્નં રાજાનન્તિ ઇદં સત્થા જીવકમ્બવને વિહરન્તો અજાતસત્તુસ્સ પિતુઘાતકમ્મં આરબ્ભ કથેસિ. સો હિ દેવદત્તં નિસ્સાય તસ્સ વચનેન પિતરં ઘાતાપેત્વા દેવદત્તસ્સ સઙ્ઘભેદાવસાને ભિન્નપરિસસ્સ રોગે ઉપ્પન્ને ‘‘તથાગતં ખમાપેસ્સામી’’તિ મઞ્ચસિવિકાય સાવત્થિં ગચ્છન્તસ્સ જેતવનદ્વારે પથવિં પવિટ્ઠભાવં સુત્વા ‘‘દેવદત્તો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ પટિપક્ખો હુત્વા પથવિં પવિસિત્વા અવીચિપરાયણો જાતો, મયાપિ તં નિસ્સાય પિતા ધમ્મિકો ધમ્મરાજા ઘાતિતો, અહમ્પિ નુ ખો પથવિં પવિસિસ્સામી’’તિ ભીતો રજ્જસિરિયા ચિત્તસ્સાદં ન લભિ, ‘‘થોકં નિદ્દાયિસ્સામી’’તિ નિદ્દં ઉપગતમત્તોવ નવયોજનબહલાયં અયમહાપથવિયં પાતેત્વા અયસૂલેહિ કોટ્ટિયમાનો વિય સુનખેહિ લુઞ્જિત્વા ખજ્જમાનો વિય ભેરવરવેન વિરવન્તો ઉટ્ઠાતિ.

    Disvā nisinnaṃ rājānanti idaṃ satthā jīvakambavane viharanto ajātasattussa pitughātakammaṃ ārabbha kathesi. So hi devadattaṃ nissāya tassa vacanena pitaraṃ ghātāpetvā devadattassa saṅghabhedāvasāne bhinnaparisassa roge uppanne ‘‘tathāgataṃ khamāpessāmī’’ti mañcasivikāya sāvatthiṃ gacchantassa jetavanadvāre pathaviṃ paviṭṭhabhāvaṃ sutvā ‘‘devadatto sammāsambuddhassa paṭipakkho hutvā pathaviṃ pavisitvā avīciparāyaṇo jāto, mayāpi taṃ nissāya pitā dhammiko dhammarājā ghātito, ahampi nu kho pathaviṃ pavisissāmī’’ti bhīto rajjasiriyā cittassādaṃ na labhi, ‘‘thokaṃ niddāyissāmī’’ti niddaṃ upagatamattova navayojanabahalāyaṃ ayamahāpathaviyaṃ pātetvā ayasūlehi koṭṭiyamāno viya sunakhehi luñjitvā khajjamāno viya bheravaravena viravanto uṭṭhāti.

    અથેકદિવસં કોમુદિયા ચાતુમાસિનિયા અમચ્ચગણપરિવુતો અત્તનો યસં ઓલોકેત્વા ‘‘મમ પિતુ યસો ઇતો મહન્તતરો, તથારૂપં નામ અહં ધમ્મરાજાનં દેવદત્તં નિસ્સાય ઘાતેસિ’’ન્તિ ચિન્તેસિ. તસ્સેવં ચિન્તેન્તસ્સેવ કાયે ડાહો ઉપ્પજ્જિ, સકલસરીરં સેદતિન્તં અહોસિ. તતો ‘‘કો નુ ખો મે ઇમં ભયં વિનોદેતું સક્ખિસ્સતી’’તિ ચિન્તેત્વા ‘‘ઠપેત્વા દસબલં અઞ્ઞો નત્થી’’તિ ઞત્વા ‘‘અહં તથાગતસ્સ મહાપરાધો, કો નુ ખો મં નેત્વા દસ્સેસ્સતી’’તિ ચિન્તેન્તો ‘‘ન અઞ્ઞો કોચિ અઞ્ઞત્ર જીવકા’’તિ સલ્લક્ખેત્વા તસ્સ ગહેત્વા ગમનૂપાયં કરોન્તો ‘‘રમણીયા વત, ભો, દોસિના રત્તી’’તિ ઉદાનં ઉદાનેત્વા ‘‘કં નુ ખ્વજ્જ સમણં વા બ્રાહ્મણં વા પયિરુપાસેય્યામી’’તિ વત્વા પૂરણસાવકાદીહિ પૂરણાદીનં ગુણે કથિતે તેસં વચનં અનાદિયિત્વા જીવકં પટિપુચ્છિત્વા તેન તથાગતસ્સ ગુણં કથેત્વા ‘‘તં દેવો ભગવન્તં પયિરુપાસતૂ’’તિ વુત્તો હત્થિયાનાનિ કપ્પાપેત્વા જીવકમ્બવનં ગન્ત્વા તથાગતં ઉપસઙ્કમિત્વા વન્દિત્વા તથાગતેન કતપટિસન્થારો સન્દિટ્ઠિકં સામઞ્ઞફલં પુચ્છિત્વા તથાગતસ્સ મધુરં સામઞ્ઞફલધમ્મદેસનં (દી॰ નિ॰ ૧.૧૫૦ આદયો) સુત્વા સુત્તપરિયોસાને ઉપાસકત્તં પટિવેદિત્વા તથાગતં ખમાપેત્વા પક્કામિ. સો તતો પટ્ઠાય દાનં દેન્તો સીલં રક્ખન્તો તથાગતેન સદ્ધિં સંસગ્ગં કત્વા મધુરધમ્મકથં સુણન્તો કલ્યાણમિત્તસંસગ્ગેન પહીનભયો વિગતલોમહંસો હુત્વા ચિત્તસ્સાદં પટિલભિત્વા સુખેન ચત્તારો ઇરિયાપથે કપ્પેસિ.

    Athekadivasaṃ komudiyā cātumāsiniyā amaccagaṇaparivuto attano yasaṃ oloketvā ‘‘mama pitu yaso ito mahantataro, tathārūpaṃ nāma ahaṃ dhammarājānaṃ devadattaṃ nissāya ghātesi’’nti cintesi. Tassevaṃ cintentasseva kāye ḍāho uppajji, sakalasarīraṃ sedatintaṃ ahosi. Tato ‘‘ko nu kho me imaṃ bhayaṃ vinodetuṃ sakkhissatī’’ti cintetvā ‘‘ṭhapetvā dasabalaṃ añño natthī’’ti ñatvā ‘‘ahaṃ tathāgatassa mahāparādho, ko nu kho maṃ netvā dassessatī’’ti cintento ‘‘na añño koci aññatra jīvakā’’ti sallakkhetvā tassa gahetvā gamanūpāyaṃ karonto ‘‘ramaṇīyā vata, bho, dosinā rattī’’ti udānaṃ udānetvā ‘‘kaṃ nu khvajja samaṇaṃ vā brāhmaṇaṃ vā payirupāseyyāmī’’ti vatvā pūraṇasāvakādīhi pūraṇādīnaṃ guṇe kathite tesaṃ vacanaṃ anādiyitvā jīvakaṃ paṭipucchitvā tena tathāgatassa guṇaṃ kathetvā ‘‘taṃ devo bhagavantaṃ payirupāsatū’’ti vutto hatthiyānāni kappāpetvā jīvakambavanaṃ gantvā tathāgataṃ upasaṅkamitvā vanditvā tathāgatena katapaṭisanthāro sandiṭṭhikaṃ sāmaññaphalaṃ pucchitvā tathāgatassa madhuraṃ sāmaññaphaladhammadesanaṃ (dī. ni. 1.150 ādayo) sutvā suttapariyosāne upāsakattaṃ paṭiveditvā tathāgataṃ khamāpetvā pakkāmi. So tato paṭṭhāya dānaṃ dento sīlaṃ rakkhanto tathāgatena saddhiṃ saṃsaggaṃ katvā madhuradhammakathaṃ suṇanto kalyāṇamittasaṃsaggena pahīnabhayo vigatalomahaṃso hutvā cittassādaṃ paṭilabhitvā sukhena cattāro iriyāpathe kappesi.

    અથેકદિવસં ધમ્મસભાયં કથં સમુટ્ઠાપેસું – ‘‘આવુસો, અજાતસત્તુ પિતુઘાતકમ્મં કત્વા ભયપ્પત્તો અહોસિ, રજ્જસિરિં નિસ્સાય ચિત્તસ્સાદં અલભન્તો સબ્બઇરિયાપથેસુ દુક્ખં અનુભોતિ, સો દાનિ તથાગતં આગમ્મ કલ્યાણમિત્તસંસગ્ગેન વિગતભયો ઇસ્સરિયસુખં અનુભોતી’’તિ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ, પુબ્બેપેસ પિતુઘાતકમ્મં કત્વા મં નિસ્સાય સુખં સયી’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Athekadivasaṃ dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso, ajātasattu pitughātakammaṃ katvā bhayappatto ahosi, rajjasiriṃ nissāya cittassādaṃ alabhanto sabbairiyāpathesu dukkhaṃ anubhoti, so dāni tathāgataṃ āgamma kalyāṇamittasaṃsaggena vigatabhayo issariyasukhaṃ anubhotī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepesa pitughātakammaṃ katvā maṃ nissāya sukhaṃ sayī’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તો રજ્જં કારેન્તો બ્રહ્મદત્તકુમારં નામ પુત્તં પટિલભિ. તદા બોધિસત્તો પુરોહિતસ્સ ગેહે પટિસન્ધિં ગણ્હિ, જાતસ્સેવસ્સ ‘‘સંકિચ્ચકુમારો’’તિ નામં કરિંસુ. તે ઉભોપિ રાજનિવેસને એકતોવ વડ્ઢિંસુ. અઞ્ઞમઞ્ઞં સહાયકા હુત્વા વયપ્પત્તા તક્કસિલં ગન્ત્વા સબ્બસિપ્પાનિ ઉગ્ગણ્હિત્વા પચ્ચાગમિંસુ. અથ રાજા પુત્તસ્સ ઉપરજ્જં અદાસિ. બોધિસત્તોપિ ઉપરાજસ્સેવ સન્તિકે અહોસિ. અથેકદિવસં ઉપરાજા પિતુ ઉય્યાનકીળં ગચ્છન્તસ્સ મહન્તં યસં દિસ્વા તસ્મિં લોભં ઉપ્પાદેત્વા ‘‘મય્હં પિતા મમ ભાતિકસદિસો, સચે એતસ્સ મરણં ઓલોકેસ્સામિ, મહલ્લકકાલે રજ્જં લભિસ્સામિ, તદા લદ્ધેનપિ રજ્જેન કો અત્થો, પિતરં મારેત્વા રજ્જં ગણ્હિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા બોધિસત્તસ્સ તમત્થં આરોચેસિ. બોધિસત્તો, ‘‘સમ્મ, પિતુઘાતકમ્મં નામ ભારિયં, નિરયમગ્ગો, ન સક્કા એતં કાતું, મા કરી’’તિ પટિબાહિ. સો પુનપ્પુનમ્પિ કથેત્વા યાવતતિયં તેન પટિબાહિતો પાદમૂલિકેહિ સદ્ધિં મન્તેસિ. તેપિ સમ્પટિચ્છિત્વા રઞ્ઞો મારણૂપાયં વીમંસિંસુ. બોધિસત્તો તં પવત્તિં ઞત્વા ‘‘નાહં એતેહિ સદ્ધિં એકતો ભવિસ્સામી’’તિ માતાપિતરો અનાપુચ્છિત્વાવ અગ્ગદ્વારેન નિક્ખમિત્વા હિમવન્તં પવિસિત્વા ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા ઝાનાભિઞ્ઞા નિબ્બત્તેત્વા વનમૂલફલાહારો વિહાસિ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatto rajjaṃ kārento brahmadattakumāraṃ nāma puttaṃ paṭilabhi. Tadā bodhisatto purohitassa gehe paṭisandhiṃ gaṇhi, jātassevassa ‘‘saṃkiccakumāro’’ti nāmaṃ kariṃsu. Te ubhopi rājanivesane ekatova vaḍḍhiṃsu. Aññamaññaṃ sahāyakā hutvā vayappattā takkasilaṃ gantvā sabbasippāni uggaṇhitvā paccāgamiṃsu. Atha rājā puttassa uparajjaṃ adāsi. Bodhisattopi uparājasseva santike ahosi. Athekadivasaṃ uparājā pitu uyyānakīḷaṃ gacchantassa mahantaṃ yasaṃ disvā tasmiṃ lobhaṃ uppādetvā ‘‘mayhaṃ pitā mama bhātikasadiso, sace etassa maraṇaṃ olokessāmi, mahallakakāle rajjaṃ labhissāmi, tadā laddhenapi rajjena ko attho, pitaraṃ māretvā rajjaṃ gaṇhissāmī’’ti cintetvā bodhisattassa tamatthaṃ ārocesi. Bodhisatto, ‘‘samma, pitughātakammaṃ nāma bhāriyaṃ, nirayamaggo, na sakkā etaṃ kātuṃ, mā karī’’ti paṭibāhi. So punappunampi kathetvā yāvatatiyaṃ tena paṭibāhito pādamūlikehi saddhiṃ mantesi. Tepi sampaṭicchitvā rañño māraṇūpāyaṃ vīmaṃsiṃsu. Bodhisatto taṃ pavattiṃ ñatvā ‘‘nāhaṃ etehi saddhiṃ ekato bhavissāmī’’ti mātāpitaro anāpucchitvāva aggadvārena nikkhamitvā himavantaṃ pavisitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā jhānābhiññā nibbattetvā vanamūlaphalāhāro vihāsi.

    રાજકુમારોપિ તસ્મિં ગતે પિતરં મારાપેત્વા મહન્તં યસં અનુભવિ. ‘‘સંકિચ્ચકુમારો કિર ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિતો’’તિ સુત્વા બહૂ કુલપુત્તા નિક્ખમિત્વા તસ્સ સન્તિકે પબ્બજિંસુ. સો મહતા ઇસિગણેન પરિવુતો તત્થ વસિ. સબ્બેપિ સમાપત્તિલાભિનોયેવ. રાજાપિ પિતરં મારેત્વા અપ્પમત્તકંયેવ કાલં રજ્જસુખં અનુભવિત્વા તતો પટ્ઠાય ભીતો ચિત્તસ્સાદં અલભન્તો નિરયે કમ્મકરણપ્પત્તો વિય અહોસિ. સો બોધિસત્તં અનુસ્સરિત્વા ‘‘સહાયો મે ‘પિતુઘાતકમ્મં ભારિયં, મા કરી’તિ પટિસેધેત્વા મં અત્તનો કથં ગાહાપેતું અસક્કોન્તો અત્તાનં નિદ્દોસં કત્વા પલાયિ. સચે સો ઇધ અભવિસ્સ , ન મે પિતુઘાતકમ્મં કાતું અદસ્સ, ઇદમ્પિ મે ભયં હરેય્ય, કહં નુ ખો સો એતરહિ વિહરતિ. સચે તસ્સ વસનટ્ઠાનં જાનેય્યં, પક્કોસાપેય્યં, કો નુ ખો મે તસ્સ વસનટ્ઠાનં આરોચેય્યા’’તિ ચિન્તેસિ. સો તતો પટ્ઠાય અન્તેપુરે ચ રાજસભાયઞ્ચ બોધિસત્તસ્સેવ વણ્ણં ભાસતિ.

    Rājakumāropi tasmiṃ gate pitaraṃ mārāpetvā mahantaṃ yasaṃ anubhavi. ‘‘Saṃkiccakumāro kira isipabbajjaṃ pabbajito’’ti sutvā bahū kulaputtā nikkhamitvā tassa santike pabbajiṃsu. So mahatā isigaṇena parivuto tattha vasi. Sabbepi samāpattilābhinoyeva. Rājāpi pitaraṃ māretvā appamattakaṃyeva kālaṃ rajjasukhaṃ anubhavitvā tato paṭṭhāya bhīto cittassādaṃ alabhanto niraye kammakaraṇappatto viya ahosi. So bodhisattaṃ anussaritvā ‘‘sahāyo me ‘pitughātakammaṃ bhāriyaṃ, mā karī’ti paṭisedhetvā maṃ attano kathaṃ gāhāpetuṃ asakkonto attānaṃ niddosaṃ katvā palāyi. Sace so idha abhavissa , na me pitughātakammaṃ kātuṃ adassa, idampi me bhayaṃ hareyya, kahaṃ nu kho so etarahi viharati. Sace tassa vasanaṭṭhānaṃ jāneyyaṃ, pakkosāpeyyaṃ, ko nu kho me tassa vasanaṭṭhānaṃ āroceyyā’’ti cintesi. So tato paṭṭhāya antepure ca rājasabhāyañca bodhisattasseva vaṇṇaṃ bhāsati.

    એવં અદ્ધાને ગતે બોધિસત્તો ‘‘રાજા મં સરતિ, મયા તત્થ ગન્ત્વા તસ્સ ધમ્મં દેસેત્વા તં નિબ્ભયં કત્વા આગન્તું વટ્ટતી’’તિ પણ્ણાસ વસ્સાનિ હિમવન્તે વસિત્વા પઞ્ચસતતાપસપરિવુતો આકાસેનાગન્ત્વા દાયપસ્સે નામ ઉય્યાને ઓતરિત્વા ઇસિગણપરિવુતો સિલાપટ્ટે નિસીદિ. ઉય્યાનપાલો તં દિસ્વા ‘‘ભન્તે, ગણસત્થા કોનામો’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘સંકિચ્ચપણ્ડિતો નામા’’તિ ચ સુત્વા સયમ્પિ સઞ્જાનિત્વા ‘‘ભન્તે, યાવાહં રાજાનં આનેમિ, તાવ ઇધેવ હોથ, અમ્હાકં રાજા તુમ્હે દટ્ઠુકામો’’તિ વત્વા વેગેન રાજકુલં ગન્ત્વા તસ્સ આગતભાવં રઞ્ઞો આરોચેસિ. રાજા તસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા કત્તબ્બયુત્તકં ઉપહારં કત્વા પઞ્હં પુચ્છિ. તમત્થં પકાસેન્તો સત્થા આહ –

    Evaṃ addhāne gate bodhisatto ‘‘rājā maṃ sarati, mayā tattha gantvā tassa dhammaṃ desetvā taṃ nibbhayaṃ katvā āgantuṃ vaṭṭatī’’ti paṇṇāsa vassāni himavante vasitvā pañcasatatāpasaparivuto ākāsenāgantvā dāyapasse nāma uyyāne otaritvā isigaṇaparivuto silāpaṭṭe nisīdi. Uyyānapālo taṃ disvā ‘‘bhante, gaṇasatthā konāmo’’ti pucchitvā ‘‘saṃkiccapaṇḍito nāmā’’ti ca sutvā sayampi sañjānitvā ‘‘bhante, yāvāhaṃ rājānaṃ ānemi, tāva idheva hotha, amhākaṃ rājā tumhe daṭṭhukāmo’’ti vatvā vegena rājakulaṃ gantvā tassa āgatabhāvaṃ rañño ārocesi. Rājā tassa santikaṃ gantvā kattabbayuttakaṃ upahāraṃ katvā pañhaṃ pucchi. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –

    ૬૯.

    69.

    ‘‘દિસ્વા નિસિન્નં રાજાનં, બ્રહ્મદત્તં રથેસભં;

    ‘‘Disvā nisinnaṃ rājānaṃ, brahmadattaṃ rathesabhaṃ;

    અથસ્સ પટિવેદેસિ, યસ્સાસિ અનુકમ્પકો.

    Athassa paṭivedesi, yassāsi anukampako.

    ૭૦.

    70.

    ‘‘સંકિચ્ચાયં અનુપ્પત્તો, ઇસીનં સાધુસમ્મતો;

    ‘‘Saṃkiccāyaṃ anuppatto, isīnaṃ sādhusammato;

    તરમાનરૂપો નિય્યાહિ, ખિપ્પં પસ્સ મહેસિનં.

    Taramānarūpo niyyāhi, khippaṃ passa mahesinaṃ.

    ૭૧.

    71.

    ‘‘તતો ચ રાજા તરમાનો, યુત્તમારુય્હ સન્દનં;

    ‘‘Tato ca rājā taramāno, yuttamāruyha sandanaṃ;

    મિત્તામચ્ચપરિબ્યૂળ્હો, અગમાસિ રથેસભો.

    Mittāmaccaparibyūḷho, agamāsi rathesabho.

    ૭૨.

    72.

    ‘‘નિક્ખિપ્પ પઞ્ચ કકુધાનિ, કાસીનં રટ્ઠવડ્ઢનો;

    ‘‘Nikkhippa pañca kakudhāni, kāsīnaṃ raṭṭhavaḍḍhano;

    વાલબીજનિમુણ્હીસં, ખગ્ગં છત્તઞ્ચુપાહનં.

    Vālabījanimuṇhīsaṃ, khaggaṃ chattañcupāhanaṃ.

    ૭૩.

    73.

    ‘‘ઓરુય્હ રાજા યાનમ્હા, ઠપયિત્વા પટિચ્છદં;

    ‘‘Oruyha rājā yānamhā, ṭhapayitvā paṭicchadaṃ;

    આસીનં દાયપસ્સસ્મિં, સંકિચ્ચમુપસઙ્કમિ.

    Āsīnaṃ dāyapassasmiṃ, saṃkiccamupasaṅkami.

    ૭૪.

    74.

    ‘‘ઉપસઙ્કમિત્વા સો રાજા, સમ્મોદિ ઇસિના સહ;

    ‘‘Upasaṅkamitvā so rājā, sammodi isinā saha;

    તં કથં વીતિસારેત્વા, એકમન્તં ઉપાવિસિ.

    Taṃ kathaṃ vītisāretvā, ekamantaṃ upāvisi.

    ૭૫.

    75.

    ‘‘એકમન્તં નિસિન્નોવ, અથ કાલં અમઞ્ઞથ;

    ‘‘Ekamantaṃ nisinnova, atha kālaṃ amaññatha;

    તતો પાપાનિ કમ્માનિ, પુચ્છિતું પટિપજ્જથ.

    Tato pāpāni kammāni, pucchituṃ paṭipajjatha.

    ૭૬.

    76.

    ‘‘ઇસિં પુચ્છામ સંકિચ્ચં, ઇસીનં સાધુસમ્મતં;

    ‘‘Isiṃ pucchāma saṃkiccaṃ, isīnaṃ sādhusammataṃ;

    આસીનં દાયપસ્સસ્મિં, ઇસિસઙ્ઘપુરક્ખતં.

    Āsīnaṃ dāyapassasmiṃ, isisaṅghapurakkhataṃ.

    ૭૭.

    77.

    ‘‘કં ગતિં પેચ્ચ ગચ્છન્તિ, નરા ધમ્માતિચારિનો;

    ‘‘Kaṃ gatiṃ pecca gacchanti, narā dhammāticārino;

    અતિચિણ્ણો મયા ધમ્મો, તં મે અક્ખાહિ પુચ્છિતો’’તિ.

    Aticiṇṇo mayā dhammo, taṃ me akkhāhi pucchito’’ti.

    તત્થ દિસ્વાતિ, ભિક્ખવે, સો ઉય્યાનપાલો રાજાનં રાજસભાયં નિસિન્નં દિસ્વા અથસ્સ પટિવેદેસિ, ‘‘યસ્સાસી’’તિ વદન્તો આરોચેસીતિ અત્થો. યસ્સાસીતિ, મહારાજ, યસ્સ ત્વં અનુકમ્પકો મુદુચિત્તો અહોસિ, યસ્સ અભિણ્હં વણ્ણં પયિરુદાહાસિ, સો અયં સંકિચ્ચો ઇસીનં અન્તરે સાધુ લદ્ધકોતિ સમ્મતો અનુપ્પત્તો તવ ઉય્યાને સિલાપટ્ટે ઇસિગણપરિવુતો કઞ્ચનપટિમા વિય નિસિન્નો. તરમાનરૂપોતિ, મહારાજ, પબ્બજિતા નામ કુલે વા ગણે વા અલગ્ગા તુમ્હાકં ગચ્છન્તાનઞ્ઞેવ પક્કમેય્યું, તસ્મા તરમાનરૂપો ખિપ્પં નિય્યાહિ, મહન્તાનં સીલાદિગુણાનં એસિતત્તા પસ્સ મહેસિનં.

    Tattha disvāti, bhikkhave, so uyyānapālo rājānaṃ rājasabhāyaṃ nisinnaṃ disvā athassa paṭivedesi, ‘‘yassāsī’’ti vadanto ārocesīti attho. Yassāsīti, mahārāja, yassa tvaṃ anukampako muducitto ahosi, yassa abhiṇhaṃ vaṇṇaṃ payirudāhāsi, so ayaṃ saṃkicco isīnaṃ antare sādhu laddhakoti sammato anuppatto tava uyyāne silāpaṭṭe isigaṇaparivuto kañcanapaṭimā viya nisinno. Taramānarūpoti, mahārāja, pabbajitā nāma kule vā gaṇe vā alaggā tumhākaṃ gacchantānaññeva pakkameyyuṃ, tasmā taramānarūpo khippaṃ niyyāhi, mahantānaṃ sīlādiguṇānaṃ esitattā passa mahesinaṃ.

    તતોતિ, ભિક્ખવે, સો રાજા તસ્સ વચનં સુત્વા તતો તસ્સ વચનતો અનન્તરમેવ. નિક્ખિપ્પાતિ નિક્ખિપિત્વા તસ્સ કિર ઉય્યાનદ્વારં પત્વાવ એતદહોસિ – ‘‘પબ્બજિતા નામ ગરુટ્ઠાનિયા, સંકિચ્ચતાપસસ્સ સન્તિકં ઉદ્ધતવેસેન ગન્તું અયુત્ત’’ન્તિ. સો મણિચિત્તસુવણ્ણદણ્ડં વાલબીજનિં, કઞ્ચનમયં ઉણ્હીસપટ્ટં, સુપરિક્ખિત્તં મઙ્ગલખગ્ગં, સેતચ્છત્તં , સોવણ્ણપાદુકાતિ ઇમાનિ પઞ્ચ રાજકકુધભણ્ડાનિ અપનેસિ. તેન વુત્તં ‘‘નિક્ખિપ્પા’’તિ. પટિચ્છદન્તિ તમેવ રાજકકુધભણ્ડં ઠપયિત્વા ભણ્ડાગારિકસ્સ હત્થે દત્વા. દાયપસ્સસ્મિન્તિ એવંનામકે ઉય્યાને. અથ કાલં અમઞ્ઞથાતિ અથ સો ઇદાનિ મે પઞ્હં પુચ્છિતું કાલોતિ જાનિ. પાળિયં પન ‘‘યથાકાલ’’ન્તિ આગતં, તસ્સ કાલાનુરૂપેન પઞ્હપુચ્છનં અમઞ્ઞથાતિ અત્થો. પટિપજ્જથાતિ પટિપજ્જિ. પેચ્ચાતિ પટિગન્ત્વા, પરલોકસ્સ વા નામેતં, તસ્મા પરલોકેતિ અત્થો. મયાતિ, ભન્તે, મયા સુચરિતધમ્મો અતિચિણ્ણો પિતુઘાતકમ્મં કતં, તં મે અક્ખાહિ, કં ગતિં પિતુઘાતકા ગચ્છન્તિ, કતરસ્મિં નિરયે પચ્ચન્તીતિ પુચ્છતિ.

    Tatoti, bhikkhave, so rājā tassa vacanaṃ sutvā tato tassa vacanato anantarameva. Nikkhippāti nikkhipitvā tassa kira uyyānadvāraṃ patvāva etadahosi – ‘‘pabbajitā nāma garuṭṭhāniyā, saṃkiccatāpasassa santikaṃ uddhatavesena gantuṃ ayutta’’nti. So maṇicittasuvaṇṇadaṇḍaṃ vālabījaniṃ, kañcanamayaṃ uṇhīsapaṭṭaṃ, suparikkhittaṃ maṅgalakhaggaṃ, setacchattaṃ , sovaṇṇapādukāti imāni pañca rājakakudhabhaṇḍāni apanesi. Tena vuttaṃ ‘‘nikkhippā’’ti. Paṭicchadanti tameva rājakakudhabhaṇḍaṃ ṭhapayitvā bhaṇḍāgārikassa hatthe datvā. Dāyapassasminti evaṃnāmake uyyāne. Atha kālaṃ amaññathāti atha so idāni me pañhaṃ pucchituṃ kāloti jāni. Pāḷiyaṃ pana ‘‘yathākāla’’nti āgataṃ, tassa kālānurūpena pañhapucchanaṃ amaññathāti attho. Paṭipajjathāti paṭipajji. Peccāti paṭigantvā, paralokassa vā nāmetaṃ, tasmā paraloketi attho. Mayāti, bhante, mayā sucaritadhammo aticiṇṇo pitughātakammaṃ kataṃ, taṃ me akkhāhi, kaṃ gatiṃ pitughātakā gacchanti, katarasmiṃ niraye paccantīti pucchati.

    તં સુત્વા બોધિસત્તો ‘‘તેન હિ, મહારાજ, સુણોહી’’તિ વત્વા ઓવાદં તાવ અદાસિ. સત્થા તમત્થં પકાસેન્તો આહ –

    Taṃ sutvā bodhisatto ‘‘tena hi, mahārāja, suṇohī’’ti vatvā ovādaṃ tāva adāsi. Satthā tamatthaṃ pakāsento āha –

    ૭૮.

    78.

    ‘‘ઇસી અવચ સંકિચ્ચો, કાસીનં રટ્ઠવડ્ઢનં;

    ‘‘Isī avaca saṃkicco, kāsīnaṃ raṭṭhavaḍḍhanaṃ;

    આસીનં દાયપસ્સસ્મિં, મહારાજ સુણોહિ મે.

    Āsīnaṃ dāyapassasmiṃ, mahārāja suṇohi me.

    ૭૯.

    79.

    ‘‘ઉપ્પથેન વજન્તસ્સ, યો મગ્ગમનુસાસતિ;

    ‘‘Uppathena vajantassa, yo maggamanusāsati;

    તસ્સ ચે વચનં કયિરા, નાસ્સ મગ્ગેય્ય કણ્ટકો.

    Tassa ce vacanaṃ kayirā, nāssa maggeyya kaṇṭako.

    ૮૦.

    80.

    ‘‘અધમ્મં પટિપન્નસ્સ, યો ધમ્મમનુસાસતિ;

    ‘‘Adhammaṃ paṭipannassa, yo dhammamanusāsati;

    તસ્સ ચે વચનં કયિરા, ન સો ગચ્છેય્ય દુગ્ગતિ’’ન્તિ.

    Tassa ce vacanaṃ kayirā, na so gaccheyya duggati’’nti.

    તત્થ ઉપ્પથેનાતિ ચોરેહિ પરિયુટ્ઠિતમગ્ગેન. મગ્ગમનુસાસતીતિ ખેમમગ્ગં અક્ખાતિ. નાસ્સ મગ્ગેય્ય કણ્ટકોતિ તસ્સ ઓવાદકરસ્સ પુરિસસ્સ મુખં ચોરકણ્ટકો ન પસ્સેય્ય. યો ધમ્મન્તિ યો સુચરિતધમ્મં. ન સોતિ સો પુરિસો નિરયાદિભેદં દુગ્ગતિં ન ગચ્છેય્ય. ઉપ્પથસદિસો હિ, મહારાજ, અધમ્મો, ખેમમગ્ગસદિસો સુચરિતધમ્મો, ત્વં પન પુબ્બે ‘‘પિતરં ઘાતેત્વા રાજા હોમી’’તિ મય્હં કથેત્વા મયા પટિબાહિતો મમ વચનં અકત્વા પિતરં ઘાતેત્વા ઇદાનિ સોચસિ, પણ્ડિતાનં ઓવાદં અકરોન્તો નામ ચોરમગ્ગપટિપન્નો વિય મહાબ્યસનં પાપુણાતીતિ.

    Tattha uppathenāti corehi pariyuṭṭhitamaggena. Maggamanusāsatīti khemamaggaṃ akkhāti. Nāssa maggeyya kaṇṭakoti tassa ovādakarassa purisassa mukhaṃ corakaṇṭako na passeyya. Yo dhammanti yo sucaritadhammaṃ. Na soti so puriso nirayādibhedaṃ duggatiṃ na gaccheyya. Uppathasadiso hi, mahārāja, adhammo, khemamaggasadiso sucaritadhammo, tvaṃ pana pubbe ‘‘pitaraṃ ghātetvā rājā homī’’ti mayhaṃ kathetvā mayā paṭibāhito mama vacanaṃ akatvā pitaraṃ ghātetvā idāni socasi, paṇḍitānaṃ ovādaṃ akaronto nāma coramaggapaṭipanno viya mahābyasanaṃ pāpuṇātīti.

    એવમસ્સ ઓવાદં દત્વા ઉપરિ ધમ્મં દેસેન્તો આહ –

    Evamassa ovādaṃ datvā upari dhammaṃ desento āha –

    ૮૧.

    81.

    ‘‘ધમ્મો પથો મહારાજ, અધમ્મો પન ઉપ્પથો;

    ‘‘Dhammo patho mahārāja, adhammo pana uppatho;

    અધમ્મો નિરયં નેતિ, ધમ્મો પાપેતિ સુગ્ગતિં.

    Adhammo nirayaṃ neti, dhammo pāpeti suggatiṃ.

    ૮૨.

    82.

    ‘‘અધમ્મચારિનો રાજ, નરા વિસમજીવિનો;

    ‘‘Adhammacārino rāja, narā visamajīvino;

    યં ગતિં પેચ્ચ ગચ્છન્તિ, નિરયે તે સુણોહિ મે.

    Yaṃ gatiṃ pecca gacchanti, niraye te suṇohi me.

    ૮૩.

    83.

    ‘‘સઞ્જીવો કાળસુત્તો ચ, સઙ્ઘાતો દ્વે ચ રોરુવા;

    ‘‘Sañjīvo kāḷasutto ca, saṅghāto dve ca roruvā;

    અથાપરો મહાવીચિ, તાપનો ચ પતાપનો.

    Athāparo mahāvīci, tāpano ca patāpano.

    ૮૪.

    84.

    ‘‘ઇચ્ચેતે અટ્ઠ નિરયા, અક્ખાતા દુરતિક્કમા;

    ‘‘Iccete aṭṭha nirayā, akkhātā duratikkamā;

    આકિણ્ણા લુદ્દકમ્મેહિ, પચ્ચેકા સોળસુસ્સદા.

    Ākiṇṇā luddakammehi, paccekā soḷasussadā.

    ૮૫.

    85.

    ‘‘કદરિયતાપના ઘોરા, અચ્ચિમન્તો મહબ્ભયા;

    ‘‘Kadariyatāpanā ghorā, accimanto mahabbhayā;

    લોમહંસનરૂપા ચ, ભેસ્મા પટિભયા દુખા.

    Lomahaṃsanarūpā ca, bhesmā paṭibhayā dukhā.

    ૮૬.

    86.

    ‘‘ચતુક્કણ્ણા ચતુદ્વારા, વિભત્તા ભાગસો મિતા;

    ‘‘Catukkaṇṇā catudvārā, vibhattā bhāgaso mitā;

    અયોપાકારપરિયન્તા, અયસા પટિકુજ્જિતા.

    Ayopākārapariyantā, ayasā paṭikujjitā.

    ૮૭.

    87.

    ‘‘તેસં અયોમયા ભૂમિ, જલિતા તેજસા યુતા;

    ‘‘Tesaṃ ayomayā bhūmi, jalitā tejasā yutā;

    સમન્તા યોજનસતં, ફુટા તિટ્ઠન્તિ સબ્બદા.

    Samantā yojanasataṃ, phuṭā tiṭṭhanti sabbadā.

    ૮૮.

    88.

    ‘‘એતે પતન્તિ નિરયે, ઉદ્ધંપાદા અવંસિરા;

    ‘‘Ete patanti niraye, uddhaṃpādā avaṃsirā;

    ઇસીનં અતિવત્તારો, સઞ્ઞતાનં તપસ્સિનં.

    Isīnaṃ ativattāro, saññatānaṃ tapassinaṃ.

    ૮૯.

    89.

    ‘‘તે ભૂનહુનો પચ્ચન્તિ, મચ્છા બિલકતા યથા;

    ‘‘Te bhūnahuno paccanti, macchā bilakatā yathā;

    સંવચ્છરે અસઙ્ખેય્યે, નરા કિબ્બિસકારિનો.

    Saṃvacchare asaṅkheyye, narā kibbisakārino.

    ૯૦.

    90.

    ‘‘ડય્હમાનેન ગત્તેન, નિચ્ચં સન્તરબાહિરં;

    ‘‘Ḍayhamānena gattena, niccaṃ santarabāhiraṃ;

    નિરયા નાધિગચ્છન્તિ, દ્વારં નિક્ખમનેસિનો.

    Nirayā nādhigacchanti, dvāraṃ nikkhamanesino.

    ૯૧.

    91.

    ‘‘પુરત્થિમેન ધાવન્તિ, તતો ધાવન્તિ પચ્છતો;

    ‘‘Puratthimena dhāvanti, tato dhāvanti pacchato;

    ઉત્તરેનપિ ધાવન્તિ, તતો ધાવન્તિ દક્ખિણં;

    Uttarenapi dhāvanti, tato dhāvanti dakkhiṇaṃ;

    યં યઞ્હિ દ્વારં ગચ્છન્તિ, તં તદેવ પિધીયરે.

    Yaṃ yañhi dvāraṃ gacchanti, taṃ tadeva pidhīyare.

    ૯૨.

    92.

    ‘‘બહૂનિ વસ્સસહસ્સાનિ, જના નિરયગામિનો;

    ‘‘Bahūni vassasahassāni, janā nirayagāmino;

    બાહા પગ્ગય્હ કન્દન્તિ, પત્વા દુક્ખં અનપ્પકં.

    Bāhā paggayha kandanti, patvā dukkhaṃ anappakaṃ.

    ૯૩.

    93.

    ‘‘આસીવિસંવ કુપિતં, તેજસ્સિં દુરતિક્કમં;

    ‘‘Āsīvisaṃva kupitaṃ, tejassiṃ duratikkamaṃ;

    ન સાધુરૂપે આસીદે, સઞ્ઞતાનં તપસ્સિનં.

    Na sādhurūpe āsīde, saññatānaṃ tapassinaṃ.

    ૯૪.

    94.

    ‘‘અતિકાયો મહિસ્સાસો, અજ્જુનો કેકકાધિપો;

    ‘‘Atikāyo mahissāso, ajjuno kekakādhipo;

    સહસ્સબાહુ ઉચ્છિન્નો, ઇસિમાસજ્જ ગોતમં.

    Sahassabāhu ucchinno, isimāsajja gotamaṃ.

    ૯૫.

    95.

    ‘‘અરજં રજસા વચ્છં, કિસં અવકિરિય દણ્ડકી;

    ‘‘Arajaṃ rajasā vacchaṃ, kisaṃ avakiriya daṇḍakī;

    તાલોવ મૂલતો છિન્નો, સ રાજા વિભવઙ્ગતો.

    Tālova mūlato chinno, sa rājā vibhavaṅgato.

    ૯૬.

    96.

    ‘‘ઉપહચ્ચ મનં મજ્ઝો, માતઙ્ગસ્મિં યસસ્સિને;

    ‘‘Upahacca manaṃ majjho, mātaṅgasmiṃ yasassine;

    સપારિસજ્જો ઉચ્છિન્નો, મજ્ઝારઞ્ઞં તદા અહુ.

    Sapārisajjo ucchinno, majjhāraññaṃ tadā ahu.

    ૯૭.

    97.

    ‘‘કણ્હદીપાયનાસજ્જ, ઇસિં અન્ધકવેણ્ડયો;

    ‘‘Kaṇhadīpāyanāsajja, isiṃ andhakaveṇḍayo;

    અઞ્ઞોઞ્ઞં મુસલા હન્ત્વા, સમ્પત્તા યમસાધનં.

    Aññoññaṃ musalā hantvā, sampattā yamasādhanaṃ.

    ૯૮.

    98.

    ‘‘અથાયં ઇસિના સત્તો, અન્તલિક્ખચરો પુરે;

    ‘‘Athāyaṃ isinā satto, antalikkhacaro pure;

    પાવેક્ખિ પથવિં ચેચ્ચો, હીનત્તો પત્તપરિયાયં.

    Pāvekkhi pathaviṃ cecco, hīnatto pattapariyāyaṃ.

    ૯૯.

    99.

    ‘‘તસ્મા હિ છન્દાગમનં, નપ્પસંસન્તિ પણ્ડિતા;

    ‘‘Tasmā hi chandāgamanaṃ, nappasaṃsanti paṇḍitā;

    અદુટ્ઠચિત્તો ભાસેય્ય, ગિરં સચ્ચૂપસંહિતં.

    Aduṭṭhacitto bhāseyya, giraṃ saccūpasaṃhitaṃ.

    ૧૦૦.

    100.

    ‘‘મનસા ચે પદુટ્ઠેન, યો નરો પેક્ખતે મુનિં;

    ‘‘Manasā ce paduṭṭhena, yo naro pekkhate muniṃ;

    વિજ્જાચરણસમ્પન્નં, ગન્તા સો નિરયં અધો.

    Vijjācaraṇasampannaṃ, gantā so nirayaṃ adho.

    ૧૦૧.

    101.

    ‘‘યે વુડ્ઢે પરિભાસન્તિ, ફરુસૂપક્કમા જના;

    ‘‘Ye vuḍḍhe paribhāsanti, pharusūpakkamā janā;

    અનપચ્ચા અદાયાદા, તાલવત્થુ ભવન્તિ તે.

    Anapaccā adāyādā, tālavatthu bhavanti te.

    ૧૦૨.

    102.

    ‘‘યો ચ પબ્બજિતં હન્તિ, કતકિચ્ચં મહેસિનં;

    ‘‘Yo ca pabbajitaṃ hanti, katakiccaṃ mahesinaṃ;

    સ કાળસુત્તે નિરયે, ચિરરત્તાય પચ્ચતિ.

    Sa kāḷasutte niraye, cirarattāya paccati.

    ૧૦૩.

    103.

    ‘‘યો ચ રાજા અધમ્મટ્ઠો, રટ્ઠવિદ્ધંસનો મગો;

    ‘‘Yo ca rājā adhammaṭṭho, raṭṭhaviddhaṃsano mago;

    તાપયિત્વા જનપદં, તાપને પેચ્ચ પચ્ચતિ.

    Tāpayitvā janapadaṃ, tāpane pecca paccati.

    ૧૦૪.

    104.

    ‘‘સો ચ વસ્સસહસ્સાનિ, સતં દિબ્બાનિ પચ્ચતિ;

    ‘‘So ca vassasahassāni, sataṃ dibbāni paccati;

    અચ્ચિસઙ્ઘપરેતો સો, દુક્ખં વેદેતિ વેદનં.

    Accisaṅghapareto so, dukkhaṃ vedeti vedanaṃ.

    ૧૦૫.

    105.

    ‘‘તસ્સ અગ્ગિસિખા કાયા, નિચ્છરન્તિ પભસ્સરા;

    ‘‘Tassa aggisikhā kāyā, niccharanti pabhassarā;

    તેજોભક્ખસ્સ ગત્તાનિ, લોમેહિ ચ નખેહિ ચ.

    Tejobhakkhassa gattāni, lomehi ca nakhehi ca.

    ૧૦૬.

    106.

    ‘‘ડય્હમાનેન ગત્તેન, નિચ્ચં સન્તરબાહિરં;

    ‘‘Ḍayhamānena gattena, niccaṃ santarabāhiraṃ;

    દુક્ખાભિતુન્નો નદતિ, નાગો તુત્તટ્ટિતો યથા.

    Dukkhābhitunno nadati, nāgo tuttaṭṭito yathā.

    ૧૦૭.

    107.

    ‘‘યો લોભા પિતરં હન્તિ, દોસા વા પુરિસાધમો;

    ‘‘Yo lobhā pitaraṃ hanti, dosā vā purisādhamo;

    સ કાળસુત્તે નિરયે, ચિરરત્તાય પચ્ચતિ.

    Sa kāḷasutte niraye, cirarattāya paccati.

    ૧૦૮.

    108.

    ‘‘સ તાદિસો પચ્ચતિ લોહકુમ્ભિયં, પક્કઞ્ચ સત્તીહિ હનન્તિ નિત્તચં;

    ‘‘Sa tādiso paccati lohakumbhiyaṃ, pakkañca sattīhi hananti nittacaṃ;

    અન્ધં કરિત્વા મુત્તકરીસભક્ખં, ખારે નિમુજ્જન્તિ તથાવિધં નરં.

    Andhaṃ karitvā muttakarīsabhakkhaṃ, khāre nimujjanti tathāvidhaṃ naraṃ.

    ૧૦૯.

    109.

    ‘‘તત્તં પક્કુથિતમયોગુળઞ્ચ, દીઘે ચ ફાલે ચિરરત્તતાપિતે;

    ‘‘Tattaṃ pakkuthitamayoguḷañca, dīghe ca phāle cirarattatāpite;

    વિક્ખમ્ભમાદાય વિબન્ધરજ્જુભિ, વિવટે મુખે સમ્પવિસન્તિ રક્ખસા.

    Vikkhambhamādāya vibandharajjubhi, vivaṭe mukhe sampavisanti rakkhasā.

    ૧૧૦.

    110.

    ‘‘સામા ચ સોણા સબલા ચ ગિજ્ઝા, કાકોલસઙ્ઘા ચ દિજા અયોમુખા;

    ‘‘Sāmā ca soṇā sabalā ca gijjhā, kākolasaṅghā ca dijā ayomukhā;

    સઙ્ગમ્મ ખાદન્તિ વિપ્ફન્દમાનં, જિવ્હં વિભજ્જ વિઘાસં સલોહિતં.

    Saṅgamma khādanti vipphandamānaṃ, jivhaṃ vibhajja vighāsaṃ salohitaṃ.

    ૧૧૧.

    111.

    ‘‘તં દડ્ઢતાલં પરિભિન્નગત્તં, નિપ્પોથયન્તા અનુવિચરન્તિ રક્ખસા;

    ‘‘Taṃ daḍḍhatālaṃ paribhinnagattaṃ, nippothayantā anuvicaranti rakkhasā;

    રતી હિ તેસં દુખિનો પનીતરે, એતાદિસસ્મિં નિરયે વસન્તિ;

    Ratī hi tesaṃ dukhino panītare, etādisasmiṃ niraye vasanti;

    યે કેચિ લોકે ઇધ પેત્તિઘાતિનો.

    Ye keci loke idha pettighātino.

    ૧૧૨.

    112.

    ‘‘પુત્તો ચ માતરં હન્ત્વા, ઇતો ગન્ત્વા યમક્ખયં;

    ‘‘Putto ca mātaraṃ hantvā, ito gantvā yamakkhayaṃ;

    ભુસમાપજ્જતે દુક્ખં, અત્તકમ્મફલૂપગો.

    Bhusamāpajjate dukkhaṃ, attakammaphalūpago.

    ૧૧૩.

    113.

    ‘‘અમનુસ્સા અતિબલા, હન્તારં જનયન્તિયા;

    ‘‘Amanussā atibalā, hantāraṃ janayantiyā;

    અયોમયેહિ વાલેહિ, પીળયન્તિ પુનપ્પુનં.

    Ayomayehi vālehi, pīḷayanti punappunaṃ.

    ૧૧૪.

    114.

    ‘‘તમસ્સવં સકા ગત્તા, રુધિરં અત્તસમ્ભવં;

    ‘‘Tamassavaṃ sakā gattā, rudhiraṃ attasambhavaṃ;

    તમ્બલોહવિલીનંવ, તત્તં પાયેન્તિ મત્તિઘં.

    Tambalohavilīnaṃva, tattaṃ pāyenti mattighaṃ.

    ૧૧૫.

    115.

    ‘‘જિગુચ્છં કુણપં પૂતિં, દુગ્ગન્ધં ગૂથકદ્દમં;

    ‘‘Jigucchaṃ kuṇapaṃ pūtiṃ, duggandhaṃ gūthakaddamaṃ;

    પુબ્બલોહિતસઙ્કાસં, રહદમોગય્હ તિટ્ઠતિ.

    Pubbalohitasaṅkāsaṃ, rahadamogayha tiṭṭhati.

    ૧૧૬.

    116.

    ‘‘તમેનં કિમયો તત્થ, અતિકાયા અયોમુખા;

    ‘‘Tamenaṃ kimayo tattha, atikāyā ayomukhā;

    છવિં ભેત્વાન ખાદન્તિ, સંગિદ્ધા મંસલોહિતે.

    Chaviṃ bhetvāna khādanti, saṃgiddhā maṃsalohite.

    ૧૧૭.

    117.

    ‘‘સો ચ તં નિરયં પત્તો, નિમુગ્ગો સતપોરિસં;

    ‘‘So ca taṃ nirayaṃ patto, nimuggo sataporisaṃ;

    પૂતિકં કુણપં વાતિ, સમન્તા સતયોજનં.

    Pūtikaṃ kuṇapaṃ vāti, samantā satayojanaṃ.

    ૧૧૮.

    118.

    ‘‘ચક્ખુમાપિ હિ ચક્ખૂહિ, તેન ગન્ધેન જીયતિ;

    ‘‘Cakkhumāpi hi cakkhūhi, tena gandhena jīyati;

    એતાદિસં બ્રહ્મદત્ત, માતુઘો લભતે દુખં.

    Etādisaṃ brahmadatta, mātugho labhate dukhaṃ.

    ૧૧૯.

    119.

    ‘‘ખુરધારમનુક્કમ્મ, તિક્ખં દુરભિસમ્ભવં;

    ‘‘Khuradhāramanukkamma, tikkhaṃ durabhisambhavaṃ;

    પતન્તિ ગબ્ભપાતિયો, દુગ્ગં વેતરણિં નદિં.

    Patanti gabbhapātiyo, duggaṃ vetaraṇiṃ nadiṃ.

    ૧૨૦.

    120.

    ‘‘અયોમયા સિમ્બલિયો, સોળસઙ્ગુલકણ્ટકા;

    ‘‘Ayomayā simbaliyo, soḷasaṅgulakaṇṭakā;

    ઉભતો અભિલમ્બન્તિ, દુગ્ગં વેતરણિં નદિં.

    Ubhato abhilambanti, duggaṃ vetaraṇiṃ nadiṃ.

    ૧૨૧.

    121.

    ‘‘તે અચ્ચિમન્તો તિટ્ઠન્તિ, અગ્ગિક્ખન્ધાવ આરકા;

    ‘‘Te accimanto tiṭṭhanti, aggikkhandhāva ārakā;

    આદિત્તા જાતવેદેન, ઉદ્ધં યોજનમુગ્ગતા.

    Ādittā jātavedena, uddhaṃ yojanamuggatā.

    ૧૨૨.

    122.

    ‘‘એતે વજન્તિ નિરયે, તત્તે તિખિણકણ્ટકે;

    ‘‘Ete vajanti niraye, tatte tikhiṇakaṇṭake;

    નારિયો ચ અતિચારા, નરા ચ પરદારગૂ.

    Nāriyo ca aticārā, narā ca paradāragū.

    ૧૨૩.

    123.

    ‘‘તે પતન્તિ અધોક્ખન્ધા, વિવત્તા વિહતા પુથૂ;

    ‘‘Te patanti adhokkhandhā, vivattā vihatā puthū;

    સયન્તિ વિનિવિદ્ધઙ્ગા, દીઘં જગ્ગન્તિ સબ્બદા.

    Sayanti vinividdhaṅgā, dīghaṃ jagganti sabbadā.

    ૧૨૪.

    124.

    ‘‘તતો રત્યા વિવસાને, મહતિં પબ્બતૂપમં;

    ‘‘Tato ratyā vivasāne, mahatiṃ pabbatūpamaṃ;

    લોહકુમ્ભિં પવજ્જન્તિ, તત્તં અગ્ગિસમૂદકં.

    Lohakumbhiṃ pavajjanti, tattaṃ aggisamūdakaṃ.

    ૧૨૫.

    125.

    ‘‘એવં દિવા ચ રત્તો ચ, દુસ્સીલા મોહપારુતા;

    ‘‘Evaṃ divā ca ratto ca, dussīlā mohapārutā;

    અનુભોન્તિ સકં કમ્મં, પુબ્બે દુક્કટમત્તનો.

    Anubhonti sakaṃ kammaṃ, pubbe dukkaṭamattano.

    ૧૨૬.

    126.

    ‘‘યા ચ ભરિયા ધનક્કીતા, સામિકં અતિમઞ્ઞતિ;

    ‘‘Yā ca bhariyā dhanakkītā, sāmikaṃ atimaññati;

    સસ્સું વા સસુરં વાપિ, જેટ્ઠં વાપિ નનન્દરં.

    Sassuṃ vā sasuraṃ vāpi, jeṭṭhaṃ vāpi nanandaraṃ.

    ૧૨૭.

    127.

    ‘‘તસ્સા વઙ્કેન જિવ્હગ્ગં, નિબ્બહન્તિ સબન્ધનં;

    ‘‘Tassā vaṅkena jivhaggaṃ, nibbahanti sabandhanaṃ;

    સ બ્યામમત્તં કિમિનં, જિવ્હં પસ્સતિ અત્તનિ;

    Sa byāmamattaṃ kiminaṃ, jivhaṃ passati attani;

    વિઞ્ઞાપેતું ન સક્કોતિ, તાપને પેચ્ચ પચ્ચતિ.

    Viññāpetuṃ na sakkoti, tāpane pecca paccati.

    ૧૨૮.

    128.

    ‘‘ઓરબ્ભિકા સૂકરિકા, મચ્છિકા મિગબન્ધકા;

    ‘‘Orabbhikā sūkarikā, macchikā migabandhakā;

    ચોરા ગોઘાતકા લુદ્દા, અવણ્ણે વણ્ણકારકા.

    Corā goghātakā luddā, avaṇṇe vaṇṇakārakā.

    ૧૨૯.

    129.

    ‘‘સત્તીહિ લોહકૂટેહિ, નેત્તિંસેહિ ઉસૂહિ ચ;

    ‘‘Sattīhi lohakūṭehi, nettiṃsehi usūhi ca;

    હઞ્ઞમાના ખારનદિં, પપતન્તિ અવંસિરા.

    Haññamānā khāranadiṃ, papatanti avaṃsirā.

    ૧૩૦.

    130.

    ‘‘સાયં પાતો કૂટકારી, અયોકૂટેહિ હઞ્ઞતિ;

    ‘‘Sāyaṃ pāto kūṭakārī, ayokūṭehi haññati;

    તતો વન્તં દુરત્તાનં, પરેસં ભુઞ્જરે સદા.

    Tato vantaṃ durattānaṃ, paresaṃ bhuñjare sadā.

    ૧૩૧.

    131.

    ‘‘ધઙ્કા ભેરણ્ડકા ગિજ્ઝા, કાકોલા ચ અયોમુખા;

    ‘‘Dhaṅkā bheraṇḍakā gijjhā, kākolā ca ayomukhā;

    વિપ્ફન્દમાનં ખાદન્તિ, નરં કિબ્બિસકારકં.

    Vipphandamānaṃ khādanti, naraṃ kibbisakārakaṃ.

    ૧૩૨.

    132.

    ‘‘યે મિગેન મિગં હન્તિ, પક્ખિં વા પન પક્ખિના;

    ‘‘Ye migena migaṃ hanti, pakkhiṃ vā pana pakkhinā;

    અસન્તો રજસા છન્ના, ગન્તા તે નિરયુસ્સદ’’ન્તિ.

    Asanto rajasā channā, gantā te nirayussada’’nti.

    તત્થ ધમ્મો પથોતિ દસકુસલકમ્મપથધમ્મો ખેમો અપ્પટિભયો સુગતિમગ્ગો. વિસમજીવિનોતિ અધમ્મેન કપ્પિતજીવિકા. નિરયે તેતિ તે એતેસં નિબ્બત્તનિરયે કથેમિ. સુણોહિ મેતિ મહાસત્તો રઞ્ઞા પિતુઘાતકાનં નિબ્બત્તનિરયં પુચ્છિતોપિ પથમં તં અદસ્સેત્વા અટ્ઠ મહાનિરયે સોળસ ચ ઉસ્સદનિરયે દસ્સેતું એવમાહ. કિંકારણા? પઠમઞ્હિ તસ્મિં દસ્સિયમાને રાજા ફલિતેન હદયેન તત્થેવ મરેય્ય, ઇમેસુ પન નિરયેસુ પચ્ચમાનસત્તે દિસ્વા દિટ્ઠાનુગતિકો હુત્વા ‘‘અહં વિય અઞ્ઞેપિ બહૂ પાપકમ્મિનો અત્થિ, અહં એતેસં અન્તરે પચ્ચિસ્સામી’’તિ સઞ્જાતુપત્થમ્ભો અરોગો ભવિસ્સતીતિ તે પન નિરયે દસ્સેન્તો મહાસત્તો પઠમં ઇદ્ધિબલેન પથવિં દ્વિધા કત્વા પચ્છા દસ્સેસિ.

    Tattha dhammo pathoti dasakusalakammapathadhammo khemo appaṭibhayo sugatimaggo. Visamajīvinoti adhammena kappitajīvikā. Niraye teti te etesaṃ nibbattaniraye kathemi. Suṇohi meti mahāsatto raññā pitughātakānaṃ nibbattanirayaṃ pucchitopi pathamaṃ taṃ adassetvā aṭṭha mahāniraye soḷasa ca ussadaniraye dassetuṃ evamāha. Kiṃkāraṇā? Paṭhamañhi tasmiṃ dassiyamāne rājā phalitena hadayena tattheva mareyya, imesu pana nirayesu paccamānasatte disvā diṭṭhānugatiko hutvā ‘‘ahaṃ viya aññepi bahū pāpakammino atthi, ahaṃ etesaṃ antare paccissāmī’’ti sañjātupatthambho arogo bhavissatīti te pana niraye dassento mahāsatto paṭhamaṃ iddhibalena pathaviṃ dvidhā katvā pacchā dassesi.
