Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    9. ஸம்மாதி³ட்டி²ஸுத்தங்

    9. Sammādiṭṭhisuttaṃ

    89. ‘‘சத்தாரோமே, பி⁴க்க²வே, புக்³க³லா ஸந்தோ ஸங்விஜ்ஜமானா லோகஸ்மிங். கதமே சத்தாரோ? ஸமணமசலோ, ஸமணபுண்ட³ரீகோ, ஸமணபது³மோ, ஸமணேஸு ஸமணஸுகு²மாலோ.

    89. ‘‘Cattārome, bhikkhave, puggalā santo saṃvijjamānā lokasmiṃ. Katame cattāro? Samaṇamacalo, samaṇapuṇḍarīko, samaṇapadumo, samaṇesu samaṇasukhumālo.

    ‘‘கத²ஞ்ச, பி⁴க்க²வே, புக்³க³லோ ஸமணமசலோ ஹோதி? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஸம்மாதி³ட்டி²கோ ஹோதி, ஸம்மாஸங்கப்போ ஹோதி, ஸம்மாவாசோ ஹோதி, ஸம்மாகம்மந்தோ ஹோதி, ஸம்மாஆஜீவோ ஹோதி, ஸம்மாவாயாமோ ஹோதி, ஸம்மாஸதி 1 ஹோதி, ஸம்மாஸமாதி⁴ 2 ஹோதி. ஏவங் கோ², பி⁴க்க²வே, புக்³க³லோ ஸமணமசலோ ஹோதி.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, puggalo samaṇamacalo hoti? Idha, bhikkhave, bhikkhu sammādiṭṭhiko hoti, sammāsaṅkappo hoti, sammāvāco hoti, sammākammanto hoti, sammāājīvo hoti, sammāvāyāmo hoti, sammāsati 3 hoti, sammāsamādhi 4 hoti. Evaṃ kho, bhikkhave, puggalo samaṇamacalo hoti.

    ‘‘கத²ஞ்ச, பி⁴க்க²வே, புக்³க³லோ ஸமணபுண்ட³ரீகோ ஹோதி? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஸம்மாதி³ட்டி²கோ ஹோதி, ஸம்மாஸங்கப்போ ஹோதி, ஸம்மாவாசோ ஹோதி, ஸம்மாகம்மந்தோ ஹோதி, ஸம்மாஆஜீவோ ஹோதி, ஸம்மாவாயாமோ ஹோதி, ஸம்மாஸதி ஹோதி, ஸம்மாஸமாதி⁴ ஹோதி, ஸம்மாஞாணீ ஹோதி, ஸம்மாவிமுத்தி 5 ஹோதி, நோ ச கோ² அட்ட² விமொக்கே² காயேன பு²ஸித்வா விஹரதி . ஏவங் கோ², பி⁴க்க²வே, புக்³க³லோ ஸமணபுண்ட³ரீகோ ஹோதி.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, puggalo samaṇapuṇḍarīko hoti? Idha, bhikkhave, bhikkhu sammādiṭṭhiko hoti, sammāsaṅkappo hoti, sammāvāco hoti, sammākammanto hoti, sammāājīvo hoti, sammāvāyāmo hoti, sammāsati hoti, sammāsamādhi hoti, sammāñāṇī hoti, sammāvimutti 6 hoti, no ca kho aṭṭha vimokkhe kāyena phusitvā viharati . Evaṃ kho, bhikkhave, puggalo samaṇapuṇḍarīko hoti.

    ‘‘கத²ஞ்ச, பி⁴க்க²வே, புக்³க³லோ ஸமணபது³மோ ஹோதி? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஸம்மாதி³ட்டி²கோ ஹோதி…பே॰… ஸம்மாவிமுத்தி ஹோதி, அட்ட² ச விமொக்கே² காயேன பு²ஸித்வா விஹரதி. ஏவங் கோ², பி⁴க்க²வே, புக்³க³லோ ஸமணபது³மோ ஹோதி.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, puggalo samaṇapadumo hoti? Idha, bhikkhave, bhikkhu sammādiṭṭhiko hoti…pe… sammāvimutti hoti, aṭṭha ca vimokkhe kāyena phusitvā viharati. Evaṃ kho, bhikkhave, puggalo samaṇapadumo hoti.

    ‘‘கத²ஞ்ச, பி⁴க்க²வே, புக்³க³லோ ஸமணேஸு ஸமணஸுகு²மாலோ ஹோதி? இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² யாசிதோவ ப³ஹுலங் சீவரங் பரிபு⁴ஞ்ஜதி, அப்பங் அயாசிதோ…பே॰… யஞ்ஹி தங், பி⁴க்க²வே, ஸம்மா வத³மானோ வதெ³ய்ய ஸமணேஸு ஸமணஸுகு²மாலோதி, மமேவ தங், பி⁴க்க²வே , ஸம்மா வத³மானோ வதெ³ய்ய ஸமணேஸு ஸமணஸுகு²மாலோதி. இமே கோ², பி⁴க்க²வே, சத்தாரோ புக்³க³லா ஸந்தோ ஸங்விஜ்ஜமானா லோகஸ்மி’’ந்தி. நவமங்.

    ‘‘Kathañca, bhikkhave, puggalo samaṇesu samaṇasukhumālo hoti? Idha, bhikkhave, bhikkhu yācitova bahulaṃ cīvaraṃ paribhuñjati, appaṃ ayācito…pe… yañhi taṃ, bhikkhave, sammā vadamāno vadeyya samaṇesu samaṇasukhumāloti, mameva taṃ, bhikkhave , sammā vadamāno vadeyya samaṇesu samaṇasukhumāloti. Ime kho, bhikkhave, cattāro puggalā santo saṃvijjamānā lokasmi’’nti. Navamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸம்மாஸதீ (ஸீ॰ க॰)
    2. ஸம்மாஸமாதீ⁴ (ஸீ॰ க॰)
    3. sammāsatī (sī. ka.)
    4. sammāsamādhī (sī. ka.)
    5. ஸம்மாவிமுத்தீ (ஸீ॰ க॰)
    6. sammāvimuttī (sī. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 9. ஸம்மாதி³ட்டி²ஸுத்தவண்ணனா • 9. Sammādiṭṭhisuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 8-10. ஸங்யோஜனஸுத்தாதி³வண்ணனா • 8-10. Saṃyojanasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact