Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஜ்ஜி²மனிகாய • Majjhimanikāya |
9. ஸம்மாதி³ட்டி²ஸுத்தங்
9. Sammādiṭṭhisuttaṃ
89. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே அனாத²பிண்டி³கஸ்ஸ ஆராமே. தத்ர கோ² ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘ஆவுஸோ பி⁴க்க²வே’’தி. ‘‘ஆவுஸோ’’தி கோ² தே பி⁴க்கூ² ஆயஸ்மதோ ஸாரிபுத்தஸ்ஸ பச்சஸ்ஸோஸுங். ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ ஏதத³வோச –
89. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tatra kho āyasmā sāriputto bhikkhū āmantesi – ‘‘āvuso bhikkhave’’ti. ‘‘Āvuso’’ti kho te bhikkhū āyasmato sāriputtassa paccassosuṃ. Āyasmā sāriputto etadavoca –
‘‘‘ஸம்மாதி³ட்டி² 1 ஸம்மாதி³ட்டீ²’தி, ஆவுஸோ, வுச்சதி. கித்தாவதா நு கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஸம்மாதி³ட்டி² ஹோதி, உஜுக³தாஸ்ஸ தி³ட்டி², த⁴ம்மே அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ, ஆக³தோ இமங் ஸத்³த⁴ம்ம’’ந்தி?
‘‘‘Sammādiṭṭhi 2 sammādiṭṭhī’ti, āvuso, vuccati. Kittāvatā nu kho, āvuso, ariyasāvako sammādiṭṭhi hoti, ujugatāssa diṭṭhi, dhamme aveccappasādena samannāgato, āgato imaṃ saddhamma’’nti?
‘‘தூ³ரதோபி கோ² மயங், ஆவுஸோ, ஆக³ச்செ²ய்யாம ஆயஸ்மதோ ஸாரிபுத்தஸ்ஸ ஸந்திகே ஏதஸ்ஸ பா⁴ஸிதஸ்ஸ அத்த²மஞ்ஞாதுங். ஸாது⁴ வதாயஸ்மந்தங்யேவ ஸாரிபுத்தங் படிபா⁴து ஏதஸ்ஸ பா⁴ஸிதஸ்ஸ அத்தோ². ஆயஸ்மதோ ஸாரிபுத்தஸ்ஸ ஸுத்வா பி⁴க்கூ² தா⁴ரெஸ்ஸந்தீ’’தி. ‘‘தேன ஹி, ஆவுஸோ, ஸுணாத², ஸாது⁴கங் மனஸி கரோத², பா⁴ஸிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘ஏவமாவுஸோ’’தி கோ² தே பி⁴க்கூ² ஆயஸ்மதோ ஸாரிபுத்தஸ்ஸ பச்சஸ்ஸோஸுங். ஆயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ ஏதத³வோச –
‘‘Dūratopi kho mayaṃ, āvuso, āgaccheyyāma āyasmato sāriputtassa santike etassa bhāsitassa atthamaññātuṃ. Sādhu vatāyasmantaṃyeva sāriputtaṃ paṭibhātu etassa bhāsitassa attho. Āyasmato sāriputtassa sutvā bhikkhū dhāressantī’’ti. ‘‘Tena hi, āvuso, suṇātha, sādhukaṃ manasi karotha, bhāsissāmī’’ti. ‘‘Evamāvuso’’ti kho te bhikkhū āyasmato sāriputtassa paccassosuṃ. Āyasmā sāriputto etadavoca –
‘‘யதோ கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ அகுஸலஞ்ச பஜானாதி, அகுஸலமூலஞ்ச பஜானாதி, குஸலஞ்ச பஜானாதி, குஸலமூலஞ்ச பஜானாதி – எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஸம்மாதி³ட்டி² ஹோதி, உஜுக³தாஸ்ஸ தி³ட்டி², த⁴ம்மே அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ, ஆக³தோ இமங் ஸத்³த⁴ம்மங். கதமங் பனாவுஸோ, அகுஸலங், கதமங் அகுஸலமூலங், கதமங் குஸலங், கதமங் குஸலமூலங்? பாணாதிபாதோ கோ², ஆவுஸோ, அகுஸலங், அதி³ன்னாதா³னங் அகுஸலங், காமேஸுமிச்சா²சாரோ அகுஸலங், முஸாவாதோ³ அகுஸலங், பிஸுணா வாசா 3 அகுஸலங், ப²ருஸா வாசா 4 அகுஸலங், ஸம்ப²ப்பலாபோ அகுஸலங், அபி⁴ஜ்ஜா² அகுஸலங், ப்³யாபாதோ³ அகுஸலங், மிச்சா²தி³ட்டி² அகுஸலங் – இத³ங் வுச்சதாவுஸோ அகுஸலங். கதமஞ்சாவுஸோ, அகுஸலமூலங்? லோபோ⁴ அகுஸலமூலங், தோ³ஸோ அகுஸலமூலங், மோஹோ அகுஸலமூலங் – இத³ங் வுச்சதாவுஸோ, அகுஸலமூலங்.
‘‘Yato kho, āvuso, ariyasāvako akusalañca pajānāti, akusalamūlañca pajānāti, kusalañca pajānāti, kusalamūlañca pajānāti – ettāvatāpi kho, āvuso, ariyasāvako sammādiṭṭhi hoti, ujugatāssa diṭṭhi, dhamme aveccappasādena samannāgato, āgato imaṃ saddhammaṃ. Katamaṃ panāvuso, akusalaṃ, katamaṃ akusalamūlaṃ, katamaṃ kusalaṃ, katamaṃ kusalamūlaṃ? Pāṇātipāto kho, āvuso, akusalaṃ, adinnādānaṃ akusalaṃ, kāmesumicchācāro akusalaṃ, musāvādo akusalaṃ, pisuṇā vācā 5 akusalaṃ, pharusā vācā 6 akusalaṃ, samphappalāpo akusalaṃ, abhijjhā akusalaṃ, byāpādo akusalaṃ, micchādiṭṭhi akusalaṃ – idaṃ vuccatāvuso akusalaṃ. Katamañcāvuso, akusalamūlaṃ? Lobho akusalamūlaṃ, doso akusalamūlaṃ, moho akusalamūlaṃ – idaṃ vuccatāvuso, akusalamūlaṃ.
‘‘கதமஞ்சாவுஸோ , குஸலங்? பாணாதிபாதா வேரமணீ குஸலங், அதி³ன்னாதா³னா வேரமணீ குஸலங், காமேஸுமிச்சா²சாரா வேரமணீ குஸலங், முஸாவாதா³ வேரமணீ குஸலங், பிஸுணாய வாசாய வேரமணீ குஸலங், ப²ருஸாய வாசாய வேரமணீ குஸலங், ஸம்ப²ப்பலாபா வேரமணீ குஸலங், அனபி⁴ஜ்ஜா² குஸலங், அப்³யாபாதோ³ குஸலங், ஸம்மாதி³ட்டி² குஸலங் – இத³ங் வுச்சதாவுஸோ, குஸலங். கதமஞ்சாவுஸோ, குஸலமூலங்? அலோபோ⁴ குஸலமூலங், அதோ³ஸோ குஸலமூலங், அமோஹோ குஸலமூலங் – இத³ங் வுச்சதாவுஸோ, குஸலமூலங்.
‘‘Katamañcāvuso , kusalaṃ? Pāṇātipātā veramaṇī kusalaṃ, adinnādānā veramaṇī kusalaṃ, kāmesumicchācārā veramaṇī kusalaṃ, musāvādā veramaṇī kusalaṃ, pisuṇāya vācāya veramaṇī kusalaṃ, pharusāya vācāya veramaṇī kusalaṃ, samphappalāpā veramaṇī kusalaṃ, anabhijjhā kusalaṃ, abyāpādo kusalaṃ, sammādiṭṭhi kusalaṃ – idaṃ vuccatāvuso, kusalaṃ. Katamañcāvuso, kusalamūlaṃ? Alobho kusalamūlaṃ, adoso kusalamūlaṃ, amoho kusalamūlaṃ – idaṃ vuccatāvuso, kusalamūlaṃ.
‘‘யதோ கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஏவங் அகுஸலங் பஜானாதி, ஏவங் அகுஸலமூலங் பஜானாதி, ஏவங் குஸலங் பஜானாதி, ஏவங் குஸலமூலங் பஜானாதி, ஸோ ஸப்³ப³ஸோ ராகா³னுஸயங் பஹாய, படிகா⁴னுஸயங் படிவினோதெ³த்வா, ‘அஸ்மீ’தி தி³ட்டி²மானானுஸயங் ஸமூஹனித்வா, அவிஜ்ஜங் பஹாய விஜ்ஜங் உப்பாதெ³த்வா, தி³ட்டே²வத⁴ம்மே து³க்க²ஸ்ஸந்தகரோ ஹோதி – எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஸம்மாதி³ட்டி² ஹோதி, உஜுக³தாஸ்ஸ தி³ட்டி², த⁴ம்மே அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ, ஆக³தோ இமங் ஸத்³த⁴ம்ம’’ந்தி.
‘‘Yato kho, āvuso, ariyasāvako evaṃ akusalaṃ pajānāti, evaṃ akusalamūlaṃ pajānāti, evaṃ kusalaṃ pajānāti, evaṃ kusalamūlaṃ pajānāti, so sabbaso rāgānusayaṃ pahāya, paṭighānusayaṃ paṭivinodetvā, ‘asmī’ti diṭṭhimānānusayaṃ samūhanitvā, avijjaṃ pahāya vijjaṃ uppādetvā, diṭṭhevadhamme dukkhassantakaro hoti – ettāvatāpi kho, āvuso, ariyasāvako sammādiṭṭhi hoti, ujugatāssa diṭṭhi, dhamme aveccappasādena samannāgato, āgato imaṃ saddhamma’’nti.
‘‘ஸியா, ஆவுஸோ. யதோ கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஆஹாரஞ்ச பஜானாதி, ஆஹாரஸமுத³யஞ்ச பஜானாதி, ஆஹாரனிரோத⁴ஞ்ச பஜானாதி, ஆஹாரனிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ஞ்ச பஜானாதி – எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஸம்மாதி³ட்டி² ஹோதி, உஜுக³தாஸ்ஸ தி³ட்டி², த⁴ம்மே அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ, ஆக³தோ இமங் ஸத்³த⁴ம்மங். கதமோ பனாவுஸோ, ஆஹாரோ, கதமோ ஆஹாரஸமுத³யோ, கதமோ ஆஹாரனிரோதோ⁴, கதமா ஆஹாரனிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³? சத்தாரோமே, ஆவுஸோ, ஆஹாரா பூ⁴தானங் வா ஸத்தானங் டி²தியா, ஸம்ப⁴வேஸீனங் வா அனுக்³க³ஹாய. கதமே சத்தாரோ? கப³ளீகாரோ ஆஹாரோ ஓளாரிகோ வா ஸுகு²மோ வா, ப²ஸ்ஸோ து³தியோ, மனோஸஞ்சேதனா ததியா, விஞ்ஞாணங் சதுத்த²ங். தண்ஹாஸமுத³யா ஆஹாரஸமுத³யோ, தண்ஹானிரோதா⁴ ஆஹாரனிரோதோ⁴, அயமேவ அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ ஆஹாரனிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³, ஸெய்யதி²த³ங் – ஸம்மாதி³ட்டி² ஸம்மாஸங்கப்போ ஸம்மாவாசா ஸம்மாகம்மந்தோ , ஸம்மாஆஜீவோ ஸம்மாவாயாமோ ஸம்மாஸதி ஸம்மாஸமாதி⁴’.
‘‘Siyā, āvuso. Yato kho, āvuso, ariyasāvako āhārañca pajānāti, āhārasamudayañca pajānāti, āhāranirodhañca pajānāti, āhāranirodhagāminiṃ paṭipadañca pajānāti – ettāvatāpi kho, āvuso, ariyasāvako sammādiṭṭhi hoti, ujugatāssa diṭṭhi, dhamme aveccappasādena samannāgato, āgato imaṃ saddhammaṃ. Katamo panāvuso, āhāro, katamo āhārasamudayo, katamo āhāranirodho, katamā āhāranirodhagāminī paṭipadā? Cattārome, āvuso, āhārā bhūtānaṃ vā sattānaṃ ṭhitiyā, sambhavesīnaṃ vā anuggahāya. Katame cattāro? Kabaḷīkāro āhāro oḷāriko vā sukhumo vā, phasso dutiyo, manosañcetanā tatiyā, viññāṇaṃ catutthaṃ. Taṇhāsamudayā āhārasamudayo, taṇhānirodhā āhāranirodho, ayameva ariyo aṭṭhaṅgiko maggo āhāranirodhagāminī paṭipadā, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi sammāsaṅkappo sammāvācā sammākammanto , sammāājīvo sammāvāyāmo sammāsati sammāsamādhi’.
‘‘யதோ கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஏவங் ஆஹாரங் பஜானாதி, ஏவங் ஆஹாரஸமுத³யங் பஜானாதி, ஏவங் ஆஹாரனிரோத⁴ங் பஜானாதி, ஏவங் ஆஹாரனிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் பஜானாதி, ஸோ ஸப்³ப³ஸோ ராகா³னுஸயங் பஹாய, படிகா⁴னுஸயங் படிவினோதெ³த்வா, ‘அஸ்மீ’தி தி³ட்டி²மானானுஸயங் ஸமூஹனித்வா, அவிஜ்ஜங் பஹாய விஜ்ஜங் உப்பாதெ³த்வா, தி³ட்டே²வத⁴ம்மே து³க்க²ஸ்ஸந்தகரோ ஹோதி – எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஸம்மாதி³ட்டி² ஹோதி, உஜுக³தாஸ்ஸ தி³ட்டி², த⁴ம்மே அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ, ஆக³தோ இமங் ஸத்³த⁴ம்ம’’ந்தி.
‘‘Yato kho, āvuso, ariyasāvako evaṃ āhāraṃ pajānāti, evaṃ āhārasamudayaṃ pajānāti, evaṃ āhāranirodhaṃ pajānāti, evaṃ āhāranirodhagāminiṃ paṭipadaṃ pajānāti, so sabbaso rāgānusayaṃ pahāya, paṭighānusayaṃ paṭivinodetvā, ‘asmī’ti diṭṭhimānānusayaṃ samūhanitvā, avijjaṃ pahāya vijjaṃ uppādetvā, diṭṭhevadhamme dukkhassantakaro hoti – ettāvatāpi kho, āvuso, ariyasāvako sammādiṭṭhi hoti, ujugatāssa diṭṭhi, dhamme aveccappasādena samannāgato, āgato imaṃ saddhamma’’nti.
91. ‘‘ஸாதா⁴வுஸோ’’தி கோ² தே பி⁴க்கூ² ஆயஸ்மதோ ஸாரிபுத்தஸ்ஸ பா⁴ஸிதங் அபி⁴னந்தி³த்வா அனுமோதி³த்வா ஆயஸ்மந்தங் ஸாரிபுத்தங் உத்தரி பஞ்ஹங் அபுச்சு²ங் – ‘‘ஸியா பனாவுஸோ, அஞ்ஞோபி பரியாயோ யதா² அரியஸாவகோ ஸம்மாதி³ட்டி² ஹோதி, உஜுக³தாஸ்ஸ தி³ட்டி², த⁴ம்மே அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ, ஆக³தோ இமங் ஸத்³த⁴ம்ம’’ந்தி?
91. ‘‘Sādhāvuso’’ti kho te bhikkhū āyasmato sāriputtassa bhāsitaṃ abhinanditvā anumoditvā āyasmantaṃ sāriputtaṃ uttari pañhaṃ apucchuṃ – ‘‘siyā panāvuso, aññopi pariyāyo yathā ariyasāvako sammādiṭṭhi hoti, ujugatāssa diṭṭhi, dhamme aveccappasādena samannāgato, āgato imaṃ saddhamma’’nti?
‘‘ஸியா, ஆவுஸோ. யதோ கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ து³க்க²ஞ்ச பஜானாதி, து³க்க²ஸமுத³யஞ்ச பஜானாதி, து³க்க²னிரோத⁴ஞ்ச பஜானாதி, து³க்க²னிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ஞ்ச பஜானாதி – எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஸம்மாதி³ட்டி² ஹோதி, உஜுக³தாஸ்ஸ தி³ட்டி², த⁴ம்மே அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ, ஆக³தோ இமங் ஸத்³த⁴ம்மங். கதமங் பனாவுஸோ, து³க்க²ங், கதமோ து³க்க²ஸமுத³யோ, கதமோ து³க்க²னிரோதோ⁴, கதமா து³க்க²னிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³? ஜாதிபி து³க்கா², ஜராபி து³க்கா², மரணம்பி து³க்க²ங், ஸோகபரிதே³வது³க்க²தோ³மனஸ்ஸுபாயாஸாபி து³க்கா², அப்பியேஹி ஸம்பயோகோ³பி து³க்கோ², பியேஹி விப்பயோகோ³பி து³க்கோ², யம்பிச்ச²ங் ந லப⁴தி தம்பி து³க்க²ங், ஸங்கி²த்தேன பஞ்சுபாதா³னக்க²ந்தா⁴ 11 து³க்கா² – இத³ங் வுச்சதாவுஸோ, து³க்க²ங். கதமோ சாவுஸோ, து³க்க²ஸமுத³யோ? யாயங் தண்ஹா போனொப்³ப⁴விகா நந்தீ³ராக³ஸஹக³தா 12 தத்ரதத்ராபி⁴னந்தி³னீ 13, ஸெய்யதி²த³ங், காமதண்ஹா ப⁴வதண்ஹா விப⁴வதண்ஹா – அயங் வுச்சதாவுஸோ, து³க்க²ஸமுத³யோ. கதமோ சாவுஸோ, து³க்க²னிரோதோ⁴? யோ தஸ்ஸாயேவ தண்ஹாய அஸேஸவிராக³னிரோதோ⁴ சாகோ³ படினிஸ்ஸக்³கோ³ முத்தி அனாலயோ – அயங் வுச்சதாவுஸோ, து³க்க²னிரோதோ⁴. கதமா சாவுஸோ, து³க்க²னிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³? அயமேவ அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³, ஸெய்யதி²த³ங், ஸம்மாதி³ட்டி²…பே॰… ஸம்மாஸமாதி⁴ – அயங் வுச்சதாவுஸோ, து³க்க²னிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³.
‘‘Siyā, āvuso. Yato kho, āvuso, ariyasāvako dukkhañca pajānāti, dukkhasamudayañca pajānāti, dukkhanirodhañca pajānāti, dukkhanirodhagāminiṃ paṭipadañca pajānāti – ettāvatāpi kho, āvuso, ariyasāvako sammādiṭṭhi hoti, ujugatāssa diṭṭhi, dhamme aveccappasādena samannāgato, āgato imaṃ saddhammaṃ. Katamaṃ panāvuso, dukkhaṃ, katamo dukkhasamudayo, katamo dukkhanirodho, katamā dukkhanirodhagāminī paṭipadā? Jātipi dukkhā, jarāpi dukkhā, maraṇampi dukkhaṃ, sokaparidevadukkhadomanassupāyāsāpi dukkhā, appiyehi sampayogopi dukkho, piyehi vippayogopi dukkho, yampicchaṃ na labhati tampi dukkhaṃ, saṃkhittena pañcupādānakkhandhā 14 dukkhā – idaṃ vuccatāvuso, dukkhaṃ. Katamo cāvuso, dukkhasamudayo? Yāyaṃ taṇhā ponobbhavikā nandīrāgasahagatā 15 tatratatrābhinandinī 16, seyyathidaṃ, kāmataṇhā bhavataṇhā vibhavataṇhā – ayaṃ vuccatāvuso, dukkhasamudayo. Katamo cāvuso, dukkhanirodho? Yo tassāyeva taṇhāya asesavirāganirodho cāgo paṭinissaggo mutti anālayo – ayaṃ vuccatāvuso, dukkhanirodho. Katamā cāvuso, dukkhanirodhagāminī paṭipadā? Ayameva ariyo aṭṭhaṅgiko maggo, seyyathidaṃ, sammādiṭṭhi…pe… sammāsamādhi – ayaṃ vuccatāvuso, dukkhanirodhagāminī paṭipadā.
‘‘யதோ கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஏவங் து³க்க²ங் பஜானாதி, ஏவங் து³க்க²ஸமுத³யங் பஜானாதி, ஏவங் து³க்க²னிரோத⁴ங் பஜானாதி, ஏவங் து³க்க²னிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் பஜானாதி, ஸோ ஸப்³ப³ஸோ ராகா³னுஸயங் பஹாய, படிகா⁴னுஸயங் படிவினோதெ³த்வா, ‘அஸ்மீ’தி தி³ட்டி²மானானுஸயங் ஸமூஹனித்வா, அவிஜ்ஜங் பஹாய விஜ்ஜங் உப்பாதெ³த்வா, தி³ட்டே²வத⁴ம்மே து³க்க²ஸ்ஸந்தகரோ ஹோதி – எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஸம்மாதி³ட்டி² ஹோதி, உஜுக³தாஸ்ஸ தி³ட்டி², த⁴ம்மே அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ, ஆக³தோ இமங் ஸத்³த⁴ம்ம’’ந்தி.
‘‘Yato kho, āvuso, ariyasāvako evaṃ dukkhaṃ pajānāti, evaṃ dukkhasamudayaṃ pajānāti, evaṃ dukkhanirodhaṃ pajānāti, evaṃ dukkhanirodhagāminiṃ paṭipadaṃ pajānāti, so sabbaso rāgānusayaṃ pahāya, paṭighānusayaṃ paṭivinodetvā, ‘asmī’ti diṭṭhimānānusayaṃ samūhanitvā, avijjaṃ pahāya vijjaṃ uppādetvā, diṭṭhevadhamme dukkhassantakaro hoti – ettāvatāpi kho, āvuso, ariyasāvako sammādiṭṭhi hoti, ujugatāssa diṭṭhi, dhamme aveccappasādena samannāgato, āgato imaṃ saddhamma’’nti.
92. ‘‘ஸாதா⁴வுஸோ’’தி கோ² தே பி⁴க்கூ² ஆயஸ்மதோ ஸாரிபுத்தஸ்ஸ பா⁴ஸிதங் அபி⁴னந்தி³த்வா அனுமோதி³த்வா ஆயஸ்மந்தங் ஸாரிபுத்தங் உத்தரி பஞ்ஹங் அபுச்சு²ங் – ‘‘ஸியா பனாவுஸோ, அஞ்ஞோபி பரியாயோ யதா² அரியஸாவகோ ஸம்மாதி³ட்டி² ஹோதி, உஜுக³தாஸ்ஸ தி³ட்டி², த⁴ம்மே அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ, ஆக³தோ இமங் ஸத்³த⁴ம்ம’’ந்தி?
92. ‘‘Sādhāvuso’’ti kho te bhikkhū āyasmato sāriputtassa bhāsitaṃ abhinanditvā anumoditvā āyasmantaṃ sāriputtaṃ uttari pañhaṃ apucchuṃ – ‘‘siyā panāvuso, aññopi pariyāyo yathā ariyasāvako sammādiṭṭhi hoti, ujugatāssa diṭṭhi, dhamme aveccappasādena samannāgato, āgato imaṃ saddhamma’’nti?
‘‘ஸியா, ஆவுஸோ. யதோ கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஜராமரணஞ்ச பஜானாதி, ஜராமரணஸமுத³யஞ்ச பஜானாதி, ஜராமரணனிரோத⁴ஞ்ச பஜானாதி, ஜராமரணனிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ஞ்ச பஜானாதி – எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஸம்மாதி³ட்டி² ஹோதி, உஜுக³தாஸ்ஸ தி³ட்டி², த⁴ம்மே அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ, ஆக³தோ இமங் ஸத்³த⁴ம்மங். கதமங் பனாவுஸோ, ஜராமரணங், கதமோ ஜராமரணஸமுத³யோ, கதமோ ஜராமரணனிரோதோ⁴, கதமா ஜராமரணனிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³? யா தேஸங் தேஸங் ஸத்தானங் தம்ஹி தம்ஹி ஸத்தனிகாயே ஜரா ஜீரணதா க²ண்டி³ச்சங் பாலிச்சங் வலித்தசதா ஆயுனோ ஸங்ஹானி இந்த்³ரியானங் பரிபாகோ – அயங் வுச்சதாவுஸோ, ஜரா. கதமஞ்சாவுஸோ, மரணங்? யா 17 தேஸங் தேஸங் ஸத்தானங் தம்ஹா தம்ஹா ஸத்தனிகாயா சுதி சவனதா பே⁴தோ³ அந்தரதா⁴னங் மச்சு மரணங் காலங்கிரியா க²ந்தா⁴னங் பே⁴தோ³, களேவரஸ்ஸ நிக்கே²போ, ஜீவிதிந்த்³ரியஸ்ஸுபச்சே²தோ³ – இத³ங் வுச்சதாவுஸோ, மரணங். இதி அயஞ்ச ஜரா இத³ஞ்ச மரணங் – இத³ங் வுச்சதாவுஸோ, ஜராமரணங். ஜாதிஸமுத³யா ஜராமரணஸமுத³யோ, ஜாதினிரோதா⁴ ஜராமரணனிரோதோ⁴, அயமேவ அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ ஜராமரணனிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³, ஸெய்யதி²த³ங் – ஸம்மாதி³ட்டி²…பே॰… ஸம்மாஸமாதி⁴.
‘‘Siyā, āvuso. Yato kho, āvuso, ariyasāvako jarāmaraṇañca pajānāti, jarāmaraṇasamudayañca pajānāti, jarāmaraṇanirodhañca pajānāti, jarāmaraṇanirodhagāminiṃ paṭipadañca pajānāti – ettāvatāpi kho, āvuso, ariyasāvako sammādiṭṭhi hoti, ujugatāssa diṭṭhi, dhamme aveccappasādena samannāgato, āgato imaṃ saddhammaṃ. Katamaṃ panāvuso, jarāmaraṇaṃ, katamo jarāmaraṇasamudayo, katamo jarāmaraṇanirodho, katamā jarāmaraṇanirodhagāminī paṭipadā? Yā tesaṃ tesaṃ sattānaṃ tamhi tamhi sattanikāye jarā jīraṇatā khaṇḍiccaṃ pāliccaṃ valittacatā āyuno saṃhāni indriyānaṃ paripāko – ayaṃ vuccatāvuso, jarā. Katamañcāvuso, maraṇaṃ? Yā 18 tesaṃ tesaṃ sattānaṃ tamhā tamhā sattanikāyā cuti cavanatā bhedo antaradhānaṃ maccu maraṇaṃ kālaṃkiriyā khandhānaṃ bhedo, kaḷevarassa nikkhepo, jīvitindriyassupacchedo – idaṃ vuccatāvuso, maraṇaṃ. Iti ayañca jarā idañca maraṇaṃ – idaṃ vuccatāvuso, jarāmaraṇaṃ. Jātisamudayā jarāmaraṇasamudayo, jātinirodhā jarāmaraṇanirodho, ayameva ariyo aṭṭhaṅgiko maggo jarāmaraṇanirodhagāminī paṭipadā, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi…pe… sammāsamādhi.
‘‘யதோ கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஏவங் ஜராமரணங் பஜானாதி, ஏவங் ஜராமரணஸமுத³ங் பஜானாதி, ஏவங் ஜராமரணனிரோத⁴ங் பஜானாதி, ஏவங் ஜராமரணனிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் பஜானாதி, ஸோ ஸப்³ப³ஸோ ராகா³னுஸயங் பஹாய…பே॰… து³க்க²ஸ்ஸந்தகரோ ஹோதி – எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஸம்மாதி³ட்டி² ஹோதி, உஜுக³தாஸ்ஸ தி³ட்டி², த⁴ம்மே அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ, ஆக³தோ இமங் ஸத்³த⁴ம்ம’’ந்தி.
‘‘Yato kho, āvuso, ariyasāvako evaṃ jarāmaraṇaṃ pajānāti, evaṃ jarāmaraṇasamudaṃ pajānāti, evaṃ jarāmaraṇanirodhaṃ pajānāti, evaṃ jarāmaraṇanirodhagāminiṃ paṭipadaṃ pajānāti, so sabbaso rāgānusayaṃ pahāya…pe… dukkhassantakaro hoti – ettāvatāpi kho, āvuso, ariyasāvako sammādiṭṭhi hoti, ujugatāssa diṭṭhi, dhamme aveccappasādena samannāgato, āgato imaṃ saddhamma’’nti.
93. ‘‘ஸாதா⁴வுஸோ’’தி கோ²…பே॰… அபுச்சு²ங் – ஸியா பனாவுஸோ…பே॰… ‘‘ஸியா, ஆவுஸோ. யதோ கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஜாதிஞ்ச பஜானாதி, ஜாதிஸமுத³யஞ்ச பஜானாதி, ஜாதினிரோத⁴ஞ்ச பஜானாதி, ஜாதினிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ஞ்ச பஜானாதி – எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஸம்மாதி³ட்டி² ஹோதி, உஜுக³தாஸ்ஸ தி³ட்டி², த⁴ம்மே அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ, ஆக³தோ இமங் ஸத்³த⁴ம்மங். கதமா பனாவுஸோ, ஜாதி, கதமோ ஜாதிஸமுத³யோ, கதமோ ஜாதினிரோதோ⁴, கதமா ஜாதினிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³? யா தேஸங் தேஸங் ஸத்தானங் தம்ஹி தம்ஹி ஸத்தனிகாயே ஜாதி ஸஞ்ஜாதி ஓக்கந்தி அபி⁴னிப்³ப³த்தி க²ந்தா⁴னங் பாதுபா⁴வோ, ஆயதனானங் படிலாபோ⁴ – அயங் வுச்சதாவுஸோ, ஜாதி. ப⁴வஸமுத³யா ஜாதிஸமுத³யோ, ப⁴வனிரோதா⁴ ஜாதினிரோதோ⁴, அயமேவ அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ ஜாதினிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³, ஸெய்யதி²த³ங் – ஸம்மாதி³ட்டி²…பே॰… ஸம்மாஸமாதி⁴.
93. ‘‘Sādhāvuso’’ti kho…pe… apucchuṃ – siyā panāvuso…pe… ‘‘siyā, āvuso. Yato kho, āvuso, ariyasāvako jātiñca pajānāti, jātisamudayañca pajānāti, jātinirodhañca pajānāti, jātinirodhagāminiṃ paṭipadañca pajānāti – ettāvatāpi kho, āvuso, ariyasāvako sammādiṭṭhi hoti, ujugatāssa diṭṭhi, dhamme aveccappasādena samannāgato, āgato imaṃ saddhammaṃ. Katamā panāvuso, jāti, katamo jātisamudayo, katamo jātinirodho, katamā jātinirodhagāminī paṭipadā? Yā tesaṃ tesaṃ sattānaṃ tamhi tamhi sattanikāye jāti sañjāti okkanti abhinibbatti khandhānaṃ pātubhāvo, āyatanānaṃ paṭilābho – ayaṃ vuccatāvuso, jāti. Bhavasamudayā jātisamudayo, bhavanirodhā jātinirodho, ayameva ariyo aṭṭhaṅgiko maggo jātinirodhagāminī paṭipadā, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi…pe… sammāsamādhi.
‘‘யதோ கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஏவங் ஜாதிங் பஜானாதி, ஏவங் ஜாதிஸமுத³யங் பஜானாதி, ஏவங் ஜாதினிரோத⁴ங் பஜானாதி, ஏவங் ஜாதினிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் பஜானாதி, ஸோ ஸப்³ப³ஸோ ராகா³னுஸயங் பஹாய…பே॰… து³க்க²ஸ்ஸந்தகரோ ஹோதி – எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஸம்மாதி³ட்டி² ஹோதி, உஜுக³தாஸ்ஸ தி³ட்டி², த⁴ம்மே அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ, ஆக³தோ இமங் ஸத்³த⁴ம்ம’’ந்தி.
‘‘Yato kho, āvuso, ariyasāvako evaṃ jātiṃ pajānāti, evaṃ jātisamudayaṃ pajānāti, evaṃ jātinirodhaṃ pajānāti, evaṃ jātinirodhagāminiṃ paṭipadaṃ pajānāti, so sabbaso rāgānusayaṃ pahāya…pe… dukkhassantakaro hoti – ettāvatāpi kho, āvuso, ariyasāvako sammādiṭṭhi hoti, ujugatāssa diṭṭhi, dhamme aveccappasādena samannāgato, āgato imaṃ saddhamma’’nti.
94. ‘‘ஸாதா⁴வுஸோ’’தி கோ²…பே॰… அபுச்சு²ங் – ஸியா பனாவுஸோ…பே॰… ‘‘ஸியா, ஆவுஸோ. யதோ கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ப⁴வஞ்ச பஜானாதி, ப⁴வஸமுத³யஞ்ச பஜானாதி, ப⁴வனிரோத⁴ஞ்ச பஜானாதி, ப⁴வனிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ஞ்ச பஜானாதி – எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஸம்மாதி³ட்டி² ஹோதி, உஜுக³தாஸ்ஸ தி³ட்டி², த⁴ம்மே அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ, ஆக³தோ இமங் ஸத்³த⁴ம்மங். கதமோ பனாவுஸோ, ப⁴வோ, கதமோ ப⁴வஸமுத³யோ, கதமோ ப⁴வனிரோதோ⁴, கதமா ப⁴வனிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³? தயோமே, ஆவுஸோ, ப⁴வா – காமப⁴வோ, ரூபப⁴வோ, அரூபப⁴வோ. உபாதா³னஸமுத³யா ப⁴வஸமுத³யோ, உபாதா³னநிரோதா⁴ ப⁴வனிரோதோ⁴, அயமேவ அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ ப⁴வனிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³, ஸெய்யதி²த³ங் – ஸம்மாதி³ட்டி²…பே॰… ஸம்மாஸமாதி⁴.
94. ‘‘Sādhāvuso’’ti kho…pe… apucchuṃ – siyā panāvuso…pe… ‘‘siyā, āvuso. Yato kho, āvuso, ariyasāvako bhavañca pajānāti, bhavasamudayañca pajānāti, bhavanirodhañca pajānāti, bhavanirodhagāminiṃ paṭipadañca pajānāti – ettāvatāpi kho, āvuso, ariyasāvako sammādiṭṭhi hoti, ujugatāssa diṭṭhi, dhamme aveccappasādena samannāgato, āgato imaṃ saddhammaṃ. Katamo panāvuso, bhavo, katamo bhavasamudayo, katamo bhavanirodho, katamā bhavanirodhagāminī paṭipadā? Tayome, āvuso, bhavā – kāmabhavo, rūpabhavo, arūpabhavo. Upādānasamudayā bhavasamudayo, upādānanirodhā bhavanirodho, ayameva ariyo aṭṭhaṅgiko maggo bhavanirodhagāminī paṭipadā, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi…pe… sammāsamādhi.
‘‘யதோ கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஏவங் ப⁴வங் பஜானாதி, ஏவங் ப⁴வஸமுத³யங் பஜானாதி, ஏவங் ப⁴வனிரோத⁴ங் பஜானாதி, ஏவங் ப⁴வனிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் பஜானாதி, ஸோ ஸப்³ப³ஸோ ராகா³னுஸயங் பஹாய…பே॰… து³க்க²ஸ்ஸந்தகரோ ஹோதி. எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஸம்மாதி³ட்டி² ஹோதி, உஜுக³தாஸ்ஸ தி³ட்டி², த⁴ம்மே அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ, ஆக³தோ இமங் ஸத்³த⁴ம்ம’’ந்தி.
‘‘Yato kho, āvuso, ariyasāvako evaṃ bhavaṃ pajānāti, evaṃ bhavasamudayaṃ pajānāti, evaṃ bhavanirodhaṃ pajānāti, evaṃ bhavanirodhagāminiṃ paṭipadaṃ pajānāti, so sabbaso rāgānusayaṃ pahāya…pe… dukkhassantakaro hoti. Ettāvatāpi kho, āvuso, ariyasāvako sammādiṭṭhi hoti, ujugatāssa diṭṭhi, dhamme aveccappasādena samannāgato, āgato imaṃ saddhamma’’nti.
95. ‘‘ஸாதா⁴வுஸோ’’தி கோ²…பே॰… அபுச்சு²ங் – ஸியா பனாவுஸோ…பே॰… ‘‘ஸியா, ஆவுஸோ. யதோ கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ உபாதா³னஞ்ச பஜானாதி, உபாதா³னஸமுத³யஞ்ச பஜானாதி, உபாதா³னநிரோத⁴ஞ்ச பஜானாதி, உபாதா³னநிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ஞ்ச பஜானாதி – எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஸம்மாதி³ட்டி² ஹோதி, உஜுக³தாஸ்ஸ தி³ட்டி², த⁴ம்மே அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ, ஆக³தோ இமங் ஸத்³த⁴ம்மங். கதமங் பனாவுஸோ, உபாதா³னங், கதமோ உபாதா³னஸமுத³யோ, கதமோ உபாதா³னநிரோதோ⁴, கதமா உபாதா³னநிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³? சத்தாரிமானி, ஆவுஸோ, உபாதா³னானி – காமுபாதா³னங், தி³ட்டு²பாதா³னங், ஸீலப்³ப³துபாதா³னங், அத்தவாது³பாதா³னங். தண்ஹாஸமுத³யா உபாதா³னஸமுத³யோ, தண்ஹானிரோதா⁴ உபாதா³னநிரோதோ⁴, அயமேவ அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ உபாதா³னநிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³, ஸெய்யதி²த³ங் – ஸம்மாதி³ட்டி²…பே॰… ஸம்மாஸமாதி⁴.
95. ‘‘Sādhāvuso’’ti kho…pe… apucchuṃ – siyā panāvuso…pe… ‘‘siyā, āvuso. Yato kho, āvuso, ariyasāvako upādānañca pajānāti, upādānasamudayañca pajānāti, upādānanirodhañca pajānāti, upādānanirodhagāminiṃ paṭipadañca pajānāti – ettāvatāpi kho, āvuso, ariyasāvako sammādiṭṭhi hoti, ujugatāssa diṭṭhi, dhamme aveccappasādena samannāgato, āgato imaṃ saddhammaṃ. Katamaṃ panāvuso, upādānaṃ, katamo upādānasamudayo, katamo upādānanirodho, katamā upādānanirodhagāminī paṭipadā? Cattārimāni, āvuso, upādānāni – kāmupādānaṃ, diṭṭhupādānaṃ, sīlabbatupādānaṃ, attavādupādānaṃ. Taṇhāsamudayā upādānasamudayo, taṇhānirodhā upādānanirodho, ayameva ariyo aṭṭhaṅgiko maggo upādānanirodhagāminī paṭipadā, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi…pe… sammāsamādhi.
‘‘யதோ கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஏவங் உபாதா³னங் பஜானாதி, ஏவங் உபாதா³னஸமுத³யங் பஜானாதி, ஏவங் உபாதா³னநிரோத⁴ங் பஜானாதி, ஏவங் உபாதா³னநிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் பஜானாதி, ஸோ ஸப்³ப³ஸோ ராகா³னுஸயங் பஹாய…பே॰… து³க்க²ஸ்ஸந்தகரோ ஹோதி – எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஸம்மாதி³ட்டி² ஹோதி, உஜுக³தாஸ்ஸ தி³ட்டி², த⁴ம்மே அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ, ஆக³தோ இமங் ஸத்³த⁴ம்ம’’ந்தி.
‘‘Yato kho, āvuso, ariyasāvako evaṃ upādānaṃ pajānāti, evaṃ upādānasamudayaṃ pajānāti, evaṃ upādānanirodhaṃ pajānāti, evaṃ upādānanirodhagāminiṃ paṭipadaṃ pajānāti, so sabbaso rāgānusayaṃ pahāya…pe… dukkhassantakaro hoti – ettāvatāpi kho, āvuso, ariyasāvako sammādiṭṭhi hoti, ujugatāssa diṭṭhi, dhamme aveccappasādena samannāgato, āgato imaṃ saddhamma’’nti.
96. ‘‘ஸாதா⁴வுஸோ’’தி கோ²…பே॰… அபுச்சு²ங் – ஸியா பனாவுஸோ…பே॰… ‘‘ஸியா, ஆவுஸோ. யதோ கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ தண்ஹஞ்ச பஜானாதி, தண்ஹாஸமுத³யஞ்ச பஜானாதி, தண்ஹானிரோத⁴ஞ்ச பஜானாதி, தண்ஹானிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ஞ்ச பஜானாதி – எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஸம்மாதி³ட்டி² ஹோதி, உஜுக³தாஸ்ஸ தி³ட்டி², த⁴ம்மே அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ, ஆக³தோ இமங் ஸத்³த⁴ம்மங். கதமா பனாவுஸோ, தண்ஹா, கதமோ தண்ஹாஸமுத³யோ, கதமோ தண்ஹானிரோதோ⁴, கதமா தண்ஹானிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³? ச²யிமே, ஆவுஸோ, தண்ஹாகாயா – ரூபதண்ஹா, ஸத்³த³தண்ஹா, க³ந்த⁴தண்ஹா, ரஸதண்ஹா, பொ²ட்ட²ப்³ப³தண்ஹா, த⁴ம்மதண்ஹா. வேத³னாஸமுத³யா தண்ஹாஸமுத³யோ, வேத³னானிரோதா⁴ தண்ஹானிரோதோ⁴, அயமேவ அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ தண்ஹானிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³, ஸெய்யதி²த³ங் – ஸம்மாதி³ட்டி²…பே॰… ஸம்மாஸமாதி⁴.
96. ‘‘Sādhāvuso’’ti kho…pe… apucchuṃ – siyā panāvuso…pe… ‘‘siyā, āvuso. Yato kho, āvuso, ariyasāvako taṇhañca pajānāti, taṇhāsamudayañca pajānāti, taṇhānirodhañca pajānāti, taṇhānirodhagāminiṃ paṭipadañca pajānāti – ettāvatāpi kho, āvuso, ariyasāvako sammādiṭṭhi hoti, ujugatāssa diṭṭhi, dhamme aveccappasādena samannāgato, āgato imaṃ saddhammaṃ. Katamā panāvuso, taṇhā, katamo taṇhāsamudayo, katamo taṇhānirodho, katamā taṇhānirodhagāminī paṭipadā? Chayime, āvuso, taṇhākāyā – rūpataṇhā, saddataṇhā, gandhataṇhā, rasataṇhā, phoṭṭhabbataṇhā, dhammataṇhā. Vedanāsamudayā taṇhāsamudayo, vedanānirodhā taṇhānirodho, ayameva ariyo aṭṭhaṅgiko maggo taṇhānirodhagāminī paṭipadā, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi…pe… sammāsamādhi.
‘‘யதோ கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஏவங் தண்ஹங் பஜானாதி, ஏவங் தண்ஹாஸமுத³யங் பஜானாதி, ஏவங் தண்ஹானிரோத⁴ங் பஜானாதி, ஏவங் தண்ஹானிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் பஜானாதி, ஸோ ஸப்³ப³ஸோ ராகா³னுஸயங் பஹாய…பே॰… து³க்க²ஸ்ஸந்தகரோ ஹோதி – எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஸம்மாதி³ட்டி² ஹோதி, உஜுக³தாஸ்ஸ தி³ட்டி², த⁴ம்மே அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ, ஆக³தோ இமங் ஸத்³த⁴ம்ம’’ந்தி.
‘‘Yato kho, āvuso, ariyasāvako evaṃ taṇhaṃ pajānāti, evaṃ taṇhāsamudayaṃ pajānāti, evaṃ taṇhānirodhaṃ pajānāti, evaṃ taṇhānirodhagāminiṃ paṭipadaṃ pajānāti, so sabbaso rāgānusayaṃ pahāya…pe… dukkhassantakaro hoti – ettāvatāpi kho, āvuso, ariyasāvako sammādiṭṭhi hoti, ujugatāssa diṭṭhi, dhamme aveccappasādena samannāgato, āgato imaṃ saddhamma’’nti.
97. ‘‘ஸாதா⁴வுஸோ’’தி கோ²…பே॰… அபுச்சு²ங் – ஸியா பனாவுஸோ…பே॰… ‘‘ஸியா, ஆவுஸோ. யதோ கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ வேத³னஞ்ச பஜானாதி, வேத³னாஸமுத³யஞ்ச பஜானாதி, வேத³னானிரோத⁴ஞ்ச பஜானாதி, வேத³னானிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ஞ்ச பஜானாதி – எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஸம்மாதி³ட்டி² ஹோதி, உஜுக³தாஸ்ஸ தி³ட்டி², த⁴ம்மே அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ, ஆக³தோ இமங் ஸத்³த⁴ம்மங். கதமா பனாவுஸோ, வேத³னா, கதமோ வேத³னாஸமுத³யோ, கதமோ வேத³னானிரோதோ⁴, கதமா வேத³னானிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³? ச²யிமே, ஆவுஸோ, வேத³னாகாயா – சக்கு²ஸம்ப²ஸ்ஸஜா வேத³னா, ஸோதஸம்ப²ஸ்ஸஜா வேத³னா, கா⁴னஸம்ப²ஸ்ஸஜா வேத³னா, ஜிவ்ஹாஸம்ப²ஸ்ஸஜா வேத³னா, காயஸம்ப²ஸ்ஸஜா வேத³னா, மனோஸம்ப²ஸ்ஸஜா வேத³னா. ப²ஸ்ஸஸமுத³யா வேத³னாஸமுத³யோ, ப²ஸ்ஸனிரோதா⁴ வேத³னானிரோதோ⁴, அயமேவ அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ வேத³னானிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³, ஸெய்யதி²த³ங் – ஸம்மாதி³ட்டி²…பே॰… ஸம்மாஸமாதி⁴.
97. ‘‘Sādhāvuso’’ti kho…pe… apucchuṃ – siyā panāvuso…pe… ‘‘siyā, āvuso. Yato kho, āvuso, ariyasāvako vedanañca pajānāti, vedanāsamudayañca pajānāti, vedanānirodhañca pajānāti, vedanānirodhagāminiṃ paṭipadañca pajānāti – ettāvatāpi kho, āvuso, ariyasāvako sammādiṭṭhi hoti, ujugatāssa diṭṭhi, dhamme aveccappasādena samannāgato, āgato imaṃ saddhammaṃ. Katamā panāvuso, vedanā, katamo vedanāsamudayo, katamo vedanānirodho, katamā vedanānirodhagāminī paṭipadā? Chayime, āvuso, vedanākāyā – cakkhusamphassajā vedanā, sotasamphassajā vedanā, ghānasamphassajā vedanā, jivhāsamphassajā vedanā, kāyasamphassajā vedanā, manosamphassajā vedanā. Phassasamudayā vedanāsamudayo, phassanirodhā vedanānirodho, ayameva ariyo aṭṭhaṅgiko maggo vedanānirodhagāminī paṭipadā, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi…pe… sammāsamādhi.
‘‘யதோ கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஏவங் வேத³னங் பஜானாதி, ஏவங் வேத³னாஸமுத³யங் பஜானாதி, ஏவங் வேத³னானிரோத⁴ங் பஜானாதி, ஏவங் வேத³னானிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் பஜானாதி, ஸோ ஸப்³ப³ஸோ ராகா³னுஸயங் பஹாய…பே॰… து³க்க²ஸ்ஸந்தகரோ ஹோதி – எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஸம்மாதி³ட்டி² ஹோதி, உஜுக³தாஸ்ஸ தி³ட்டி², த⁴ம்மே அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ, ஆக³தோ இமங் ஸத்³த⁴ம்ம’’ந்தி.
‘‘Yato kho, āvuso, ariyasāvako evaṃ vedanaṃ pajānāti, evaṃ vedanāsamudayaṃ pajānāti, evaṃ vedanānirodhaṃ pajānāti, evaṃ vedanānirodhagāminiṃ paṭipadaṃ pajānāti, so sabbaso rāgānusayaṃ pahāya…pe… dukkhassantakaro hoti – ettāvatāpi kho, āvuso, ariyasāvako sammādiṭṭhi hoti, ujugatāssa diṭṭhi, dhamme aveccappasādena samannāgato, āgato imaṃ saddhamma’’nti.
98. ‘‘ஸாதா⁴வுஸோ’’தி கோ²…பே॰… அபுச்சு²ங் – ஸியா பனாவுஸோ…பே॰… ‘‘ஸியா, ஆவுஸோ. யதோ கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ப²ஸ்ஸஞ்ச பஜானாதி, ப²ஸ்ஸஸமுத³யஞ்ச பஜானாதி, ப²ஸ்ஸனிரோத⁴ஞ்ச பஜானாதி, ப²ஸ்ஸனிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ஞ்ச பஜானாதி – எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஸம்மாதி³ட்டி² ஹோதி, உஜுக³தாஸ்ஸ தி³ட்டி², த⁴ம்மே அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ, ஆக³தோ இமங் ஸத்³த⁴ம்மங். கதமோ பனாவுஸோ, ப²ஸ்ஸோ, கதமோ ப²ஸ்ஸஸமுத³யோ, கதமோ ப²ஸ்ஸனிரோதோ⁴, கதமா ப²ஸ்ஸனிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³? ச²யிமே, ஆவுஸோ, ப²ஸ்ஸகாயா – சக்கு²ஸம்ப²ஸ்ஸோ, ஸோதஸம்ப²ஸ்ஸோ , கா⁴னஸம்ப²ஸ்ஸோ, ஜிவ்ஹாஸம்ப²ஸ்ஸோ, காயஸம்ப²ஸ்ஸோ, மனோஸம்ப²ஸ்ஸோ. ஸளாயதனஸமுத³யா ப²ஸ்ஸஸமுத³யோ, ஸளாயதனநிரோதா⁴ ப²ஸ்ஸனிரோதோ⁴, அயமேவ அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ ப²ஸ்ஸனிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³, ஸெய்யதி²த³ங் – ஸம்மாதி³ட்டி²…பே॰… ஸம்மாஸமாதி⁴.
98. ‘‘Sādhāvuso’’ti kho…pe… apucchuṃ – siyā panāvuso…pe… ‘‘siyā, āvuso. Yato kho, āvuso, ariyasāvako phassañca pajānāti, phassasamudayañca pajānāti, phassanirodhañca pajānāti, phassanirodhagāminiṃ paṭipadañca pajānāti – ettāvatāpi kho, āvuso, ariyasāvako sammādiṭṭhi hoti, ujugatāssa diṭṭhi, dhamme aveccappasādena samannāgato, āgato imaṃ saddhammaṃ. Katamo panāvuso, phasso, katamo phassasamudayo, katamo phassanirodho, katamā phassanirodhagāminī paṭipadā? Chayime, āvuso, phassakāyā – cakkhusamphasso, sotasamphasso , ghānasamphasso, jivhāsamphasso, kāyasamphasso, manosamphasso. Saḷāyatanasamudayā phassasamudayo, saḷāyatananirodhā phassanirodho, ayameva ariyo aṭṭhaṅgiko maggo phassanirodhagāminī paṭipadā, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi…pe… sammāsamādhi.
‘‘யதோ கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஏவங் ப²ஸ்ஸங் பஜானாதி, ஏவங் ப²ஸ்ஸஸமுத³யங் பஜானாதி, ஏவங் ப²ஸ்ஸனிரோத⁴ங் பஜானாதி, ஏவங் ப²ஸ்ஸனிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் பஜானாதி, ஸோ ஸப்³ப³ஸோ ராகா³னுஸயங் பஹாய…பே॰… து³க்க²ஸ்ஸந்தகரோ ஹோதி – எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஸம்மாதி³ட்டி² ஹோதி, உஜுக³தாஸ்ஸ தி³ட்டி², த⁴ம்மே அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ, ஆக³தோ இமங் ஸத்³த⁴ம்ம’’ந்தி.
‘‘Yato kho, āvuso, ariyasāvako evaṃ phassaṃ pajānāti, evaṃ phassasamudayaṃ pajānāti, evaṃ phassanirodhaṃ pajānāti, evaṃ phassanirodhagāminiṃ paṭipadaṃ pajānāti, so sabbaso rāgānusayaṃ pahāya…pe… dukkhassantakaro hoti – ettāvatāpi kho, āvuso, ariyasāvako sammādiṭṭhi hoti, ujugatāssa diṭṭhi, dhamme aveccappasādena samannāgato, āgato imaṃ saddhamma’’nti.
99. ‘‘ஸாதா⁴வுஸோ’’தி கோ²…பே॰… அபுச்சு²ங் – ஸியா பனாவுஸோ…பே॰… ‘‘ஸியா, ஆவுஸோ. யதோ கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஸளாயதனஞ்ச பஜானாதி, ஸளாயதனஸமுத³யஞ்ச பஜானாதி, ஸளாயதனநிரோத⁴ஞ்ச பஜானாதி, ஸளாயதனநிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ஞ்ச பஜானாதி – எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஸம்மாதி³ட்டி² ஹோதி, உஜுக³தாஸ்ஸ தி³ட்டி², த⁴ம்மே அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ, ஆக³தோ இமங் ஸத்³த⁴ம்மங். கதமங் பனாவுஸோ, ஸளாயதனங், கதமோ ஸளாயதனஸமுத³யோ, கதமோ ஸளாயதனநிரோதோ⁴, கதமா ஸளாயதனநிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³ ? ச²யிமானி, ஆவுஸோ, ஆயதனானி – சக்கா²யதனங், ஸோதாயதனங், கா⁴னாயதனங், ஜிவ்ஹாயதனங், காயாயதனங், மனாயதனங். நாமரூபஸமுத³யா ஸளாயதனஸமுத³யோ, நாமரூபனிரோதா⁴ ஸளாயதனநிரோதோ⁴, அயமேவ அரியோ அட்ட²ங்கி³கோ மக்³கோ³ ஸளாயதனநிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³, ஸெய்யதி²த³ங் – ஸம்மாதி³ட்டி²…பே॰… ஸம்மாஸமாதி⁴.
99. ‘‘Sādhāvuso’’ti kho…pe… apucchuṃ – siyā panāvuso…pe… ‘‘siyā, āvuso. Yato kho, āvuso, ariyasāvako saḷāyatanañca pajānāti, saḷāyatanasamudayañca pajānāti, saḷāyatananirodhañca pajānāti, saḷāyatananirodhagāminiṃ paṭipadañca pajānāti – ettāvatāpi kho, āvuso, ariyasāvako sammādiṭṭhi hoti, ujugatāssa diṭṭhi, dhamme aveccappasādena samannāgato, āgato imaṃ saddhammaṃ. Katamaṃ panāvuso, saḷāyatanaṃ, katamo saḷāyatanasamudayo, katamo saḷāyatananirodho, katamā saḷāyatananirodhagāminī paṭipadā ? Chayimāni, āvuso, āyatanāni – cakkhāyatanaṃ, sotāyatanaṃ, ghānāyatanaṃ, jivhāyatanaṃ, kāyāyatanaṃ, manāyatanaṃ. Nāmarūpasamudayā saḷāyatanasamudayo, nāmarūpanirodhā saḷāyatananirodho, ayameva ariyo aṭṭhaṅgiko maggo saḷāyatananirodhagāminī paṭipadā, seyyathidaṃ – sammādiṭṭhi…pe… sammāsamādhi.
‘‘யதோ கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஏவங் ஸளாயதனங் பஜானாதி, ஏவங் ஸளாயதனஸமுத³யங் பஜானாதி, ஏவங் ஸளாயதனநிரோத⁴ங் பஜானாதி , ஏவங் ஸளாயதனநிரோத⁴கா³மினிங் படிபத³ங் பஜானாதி, ஸோ ஸப்³ப³ஸோ ராகா³னுஸயங் பஹாய…பே… து³க்க²ஸ்ஸந்தகரோ ஹோதி – எத்தாவதாபி கோ², ஆவுஸோ, அரியஸாவகோ ஸம்மாதி³ட்டி² ஹோதி, உஜுக³தாஸ்ஸ தி³ட்டி², த⁴ம்மே அவேச்சப்பஸாதே³ன ஸமன்னாக³தோ, ஆக³தோ இமங் ஸத்³த⁴ம்ம’’ந்தி.
‘‘Yato kho, āvuso, ariyasāvako evaṃ saḷāyatanaṃ pajānāti, evaṃ saḷāyatanasamudayaṃ pajānāti, evaṃ saḷāyatananirodhaṃ pajānāti , evaṃ saḷāyatananirodhagāminiṃ paṭipadaṃ pajānāti, so sabbaso rāgānusayaṃ pahāya…pe… dukkhassantakaro hoti – ettāvatāpi kho, āvuso, ariyasāvako sammādiṭṭhi hoti, ujugatāssa diṭṭhi, dhamme aveccappasādena samannāgato, āgato imaṃ saddhamma’’nti.