Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૫. સમ્મુખાથવિકત્થેરઅપદાનં

    5. Sammukhāthavikattheraapadānaṃ

    ૪૧.

    41.

    ‘‘જાયમાને વિપસ્સિમ્હિ, નિમિત્તં બ્યાકરિં અહં;

    ‘‘Jāyamāne vipassimhi, nimittaṃ byākariṃ ahaṃ;

    ‘નિબ્બાપયિઞ્ચ 1 જનતં, બુદ્ધો લોકે ભવિસ્સતિ.

    ‘Nibbāpayiñca 2 janataṃ, buddho loke bhavissati.

    ૪૨.

    42.

    ‘‘‘યસ્મિઞ્ચ જાયમાનસ્મિં, દસસહસ્સિ કમ્પતિ;

    ‘‘‘Yasmiñca jāyamānasmiṃ, dasasahassi kampati;

    સો દાનિ ભગવા સત્થા, ધમ્મં દેસેતિ ચક્ખુમા.

    So dāni bhagavā satthā, dhammaṃ deseti cakkhumā.

    ૪૩.

    43.

    ‘‘‘યસ્મિઞ્ચ જાયમાનસ્મિં, આલોકો વિપુલો અહુ;

    ‘‘‘Yasmiñca jāyamānasmiṃ, āloko vipulo ahu;

    સો દાનિ ભગવા સત્થા, ધમ્મં દેસેતિ ચક્ખુમા.

    So dāni bhagavā satthā, dhammaṃ deseti cakkhumā.

    ૪૪.

    44.

    ‘‘‘યસ્મિઞ્ચ જાયમાનસ્મિં, સરિતાયો ન સન્દયું 3;

    ‘‘‘Yasmiñca jāyamānasmiṃ, saritāyo na sandayuṃ 4;

    સો દાનિ ભગવા સત્થા, ધમ્મં દેસેતિ ચક્ખુમા.

    So dāni bhagavā satthā, dhammaṃ deseti cakkhumā.

    ૪૫.

    45.

    ‘‘‘યસ્મિઞ્ચ જાયમાનસ્મિં, અવીચગ્ગિ ન પજ્જલિ;

    ‘‘‘Yasmiñca jāyamānasmiṃ, avīcaggi na pajjali;

    સો દાનિ ભગવા સત્થા, ધમ્મં દેસેતિ ચક્ખુમા.

    So dāni bhagavā satthā, dhammaṃ deseti cakkhumā.

    ૪૬.

    46.

    ‘‘‘યસ્મિઞ્ચ જાયમાનસ્મિં, પક્ખિસઙ્ઘો ન સંચરિ;

    ‘‘‘Yasmiñca jāyamānasmiṃ, pakkhisaṅgho na saṃcari;

    સો દાનિ ભગવા સત્થા, ધમ્મં દેસેતિ ચક્ખુમા.

    So dāni bhagavā satthā, dhammaṃ deseti cakkhumā.

    ૪૭.

    47.

    ‘‘‘યસ્મિઞ્ચ જાયમાનસ્મિં, વાતક્ખન્ધો ન વાયતિ;

    ‘‘‘Yasmiñca jāyamānasmiṃ, vātakkhandho na vāyati;

    સો દાનિ ભગવા સત્થા, ધમ્મં દેસેતિ ચક્ખુમા.

    So dāni bhagavā satthā, dhammaṃ deseti cakkhumā.

    ૪૮.

    48.

    ‘‘‘યસ્મિઞ્ચ જાયમાનસ્મિં, સબ્બરતનાનિ જોતયું 5;

    ‘‘‘Yasmiñca jāyamānasmiṃ, sabbaratanāni jotayuṃ 6;

    સો દાનિ ભગવા સત્થા, ધમ્મં દેસેતિ ચક્ખુમા.

    So dāni bhagavā satthā, dhammaṃ deseti cakkhumā.

    ૪૯.

    49.

    ‘‘‘યસ્મિઞ્ચ જાયમાનસ્મિં, સત્તાસું પદવિક્કમા;

    ‘‘‘Yasmiñca jāyamānasmiṃ, sattāsuṃ padavikkamā;

    સો દાનિ ભગવા સત્થા, ધમ્મં દેસેતિ ચક્ખુમા.

    So dāni bhagavā satthā, dhammaṃ deseti cakkhumā.

    ૫૦.

    50.

    ‘‘‘જાતમત્તો ચ સમ્બુદ્ધો, દિસા સબ્બા વિલોકયિ;

    ‘‘‘Jātamatto ca sambuddho, disā sabbā vilokayi;

    વાચાસભિમુદીરેસિ, એસા બુદ્ધાન ધમ્મતા’.

    Vācāsabhimudīresi, esā buddhāna dhammatā’.

    ૫૧.

    51.

    ‘‘સંવેજયિત્વા જનતં, થવિત્વા લોકનાયકં;

    ‘‘Saṃvejayitvā janataṃ, thavitvā lokanāyakaṃ;

    સમ્બુદ્ધં અભિવાદેત્વા, પક્કામિં પાચિનામુખો.

    Sambuddhaṃ abhivādetvā, pakkāmiṃ pācināmukho.

    ૫૨.

    52.

    ‘‘એકનવુતિતો કપ્પે, યં બુદ્ધમભિથોમયિં;

    ‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ buddhamabhithomayiṃ;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, થોમનાય ઇદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, thomanāya idaṃ phalaṃ.

    ૫૩.

    53.

    ‘‘ઇતો નવુતિકપ્પમ્હિ, સમ્મુખાથવિકવ્હયો;

    ‘‘Ito navutikappamhi, sammukhāthavikavhayo;

    સત્તરતનસમ્પન્નો, ચક્કવત્તી મહબ્બલો.

    Sattaratanasampanno, cakkavattī mahabbalo.

    ૫૪.

    54.

    ‘‘પથવીદુન્દુભિ નામ 7, એકૂનનવુતિમ્હિતો;

    ‘‘Pathavīdundubhi nāma 8, ekūnanavutimhito;

    સત્તરતનસમ્પન્નો, ચક્કવત્તી મહબ્બલો.

    Sattaratanasampanno, cakkavattī mahabbalo.

    ૫૫.

    55.

    ‘‘અટ્ઠાસીતિમ્હિતો કપ્પે, ઓભાસો નામ ખત્તિયો;

    ‘‘Aṭṭhāsītimhito kappe, obhāso nāma khattiyo;

    સત્તરતનસમ્પન્નો, ચક્કવત્તી મહબ્બલો.

    Sattaratanasampanno, cakkavattī mahabbalo.

    ૫૬.

    56.

    ‘‘સત્તાસીતિમ્હિતો કપ્પે, સરિતચ્છેદનવ્હયો;

    ‘‘Sattāsītimhito kappe, saritacchedanavhayo;

    સત્તરતનસમ્પન્નો, ચક્કવત્તી મહબ્બલો.

    Sattaratanasampanno, cakkavattī mahabbalo.

    ૫૭.

    57.

    ‘‘અગ્ગિનિબ્બાપનો નામ, કપ્પાનં છળસીતિયા;

    ‘‘Agginibbāpano nāma, kappānaṃ chaḷasītiyā;

    સત્તરતનસમ્પન્નો, ચક્કવત્તી મહબ્બલો.

    Sattaratanasampanno, cakkavattī mahabbalo.

    ૫૮.

    58.

    ‘‘ગતિપચ્છેદનો નામ, કપ્પાનં પઞ્ચસીતિયા;

    ‘‘Gatipacchedano nāma, kappānaṃ pañcasītiyā;

    સત્તરતનસમ્પન્નો, ચક્કવત્તી મહબ્બલો.

    Sattaratanasampanno, cakkavattī mahabbalo.

    ૫૯.

    59.

    ‘‘રાજા વાતસમો નામ, કપ્પાનં ચુલ્લસીતિયા;

    ‘‘Rājā vātasamo nāma, kappānaṃ cullasītiyā;

    સત્તરતનસમ્પન્નો, ચક્કવત્તી મહબ્બલો.

    Sattaratanasampanno, cakkavattī mahabbalo.

    ૬૦.

    60.

    ‘‘રતનપજ્જલો નામ, કપ્પાનં તેઅસીતિયા;

    ‘‘Ratanapajjalo nāma, kappānaṃ teasītiyā;

    સત્તરતનસમ્પન્નો, ચક્કવત્તી મહબ્બલો.

    Sattaratanasampanno, cakkavattī mahabbalo.

    ૬૧.

    61.

    ‘‘પદવિક્કમનો નામ, કપ્પાનં દ્વેઅસીતિયા;

    ‘‘Padavikkamano nāma, kappānaṃ dveasītiyā;

    સત્તરતનસમ્પન્નો, ચક્કવત્તી મહબ્બલો.

    Sattaratanasampanno, cakkavattī mahabbalo.

    ૬૨.

    62.

    ‘‘રાજા વિલોકનો નામ, કપ્પાનં એકસીતિયા;

    ‘‘Rājā vilokano nāma, kappānaṃ ekasītiyā;

    સત્તરતનસમ્પન્નો, ચક્કવત્તી મહબ્બલો.

    Sattaratanasampanno, cakkavattī mahabbalo.

    ૬૩.

    63.

    ‘‘ગિરસારોતિ નામેન, કપ્પેસીતિમ્હિ ખત્તિયો;

    ‘‘Girasāroti nāmena, kappesītimhi khattiyo;

    સત્તરતનસમ્પન્નો, ચક્કવત્તી મહબ્બલો.

    Sattaratanasampanno, cakkavattī mahabbalo.

    ૬૪.

    64.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા સમ્મુખાથવિકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā sammukhāthaviko thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    સમ્મુખાથવિકત્થેરસ્સાપદાનં પઞ્ચમં.

    Sammukhāthavikattherassāpadānaṃ pañcamaṃ.







    Footnotes:
    1. નિબ્બાપયં ચ (સી॰ સ્યા॰), નિબ્બાપયન્તો (?)
    2. nibbāpayaṃ ca (sī. syā.), nibbāpayanto (?)
    3. સન્દિસું (સી॰ સ્યા॰)
    4. sandisuṃ (sī. syā.)
    5. જોતિસું (સી॰ સ્યા॰)
    6. jotisuṃ (sī. syā.)
    7. દુદ્દસિ નામ (ક॰)
    8. duddasi nāma (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૫. સમ્મુખાથવિકત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 5. Sammukhāthavikattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact