Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā |
12. ஸம்பன்னஸீலஸுத்தவண்ணனா
12. Sampannasīlasuttavaṇṇanā
111. த்³வாத³ஸமே ஸம்பன்னஸீலாதி எத்த² திவித⁴ங் ஸம்பன்னங் பரிபுண்ணஸமங்கீ³மது⁴ரவஸேன. தேஸு –
111. Dvādasame sampannasīlāti ettha tividhaṃ sampannaṃ paripuṇṇasamaṅgīmadhuravasena. Tesu –
‘‘ஸம்பன்னங் ஸாலிகேதா³ரங், ஸுவா பு⁴ஞ்ஜந்தி கோஸிய;
‘‘Sampannaṃ sālikedāraṃ, suvā bhuñjanti kosiya;
படிவேதே³மி தே ப்³ரஹ்மே, ந நே வாரேதுமுஸ்ஸஹே’’தி. (ஜா॰ 1.14.1) –
Paṭivedemi te brahme, na ne vāretumussahe’’ti. (jā. 1.14.1) –
எத்த² பரிபுண்ணத்தோ² ஸம்பன்னஸத்³தோ³. ‘‘இமினா பாதிமொக்க²ஸங்வரேன உபேதோ ஹோதி ஸமுபேதோ உபக³தோ ஸமுபக³தோ ஸம்பன்னோ ஸமன்னாக³தோ’’தி (விப⁴॰ 511) எத்த² ஸமங்கி³பா⁴வத்தோ² ஸம்பன்னஸத்³தோ³ . ‘‘இமிஸ்ஸா, ப⁴ந்தே, மஹாபத²வியா ஹெட்டி²மதலங் ஸம்பன்னங் – ஸெய்யதா²பி கு²த்³த³மது⁴ங் அனீலகங், ஏவமஸ்ஸாத³’’ந்தி (பாரா॰ 17) எத்த² மது⁴ரத்தோ² ஸம்பன்னஸத்³தோ³. இத⁴ பன பரிபுண்ணத்தே²பி ஸமங்கி³பா⁴வேபி வட்டதி, தஸ்மா ஸம்பன்னஸீலாதி பரிபுண்ணஸீலா ஹுத்வாதிபி, ஸீலஸமங்கி³னோ ஹுத்வாதிபி ஏவமெத்த² அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.
Ettha paripuṇṇattho sampannasaddo. ‘‘Iminā pātimokkhasaṃvarena upeto hoti samupeto upagato samupagato sampanno samannāgato’’ti (vibha. 511) ettha samaṅgibhāvattho sampannasaddo . ‘‘Imissā, bhante, mahāpathaviyā heṭṭhimatalaṃ sampannaṃ – seyyathāpi khuddamadhuṃ anīlakaṃ, evamassāda’’nti (pārā. 17) ettha madhurattho sampannasaddo. Idha pana paripuṇṇatthepi samaṅgibhāvepi vaṭṭati, tasmā sampannasīlāti paripuṇṇasīlā hutvātipi, sīlasamaṅgino hutvātipi evamettha attho veditabbo.
தத்த² ‘‘பரிபுண்ணஸீலா’’தி இமினா அத்தே²ன கெ²த்ததோ³ஸவிக³மேன கெ²த்தபாரிபூரி விய பரிபுண்ணங் நாம ஹோதி. தேன வுத்தங் ‘‘கெ²த்ததோ³ஸவிக³மேன கெ²த்தபாரிபூரி விய ஸீலதோ³ஸவிக³மேன ஸீலபாரிபூரி வுத்தா’’தி. ‘‘ஸீலஸமங்கி³னோ’’தி இமினா பன அத்தே²ன ஸீலேன ஸமங்கீ³பூ⁴தா ஸமோதா⁴னக³தா ஸமன்னாக³தா ஹுத்வா விஹரதா²தி வுத்தங் ஹோதி. தத்த² த்³வீஹி காரணேஹி ஸம்பன்னஸீலதா ஹோதி ஸீலவிபத்தியா ஆதீ³னவத³ஸ்ஸனேன, ஸீலஸம்பத்தியா ஆனிஸங்ஸத³ஸ்ஸனேன ச. தது³ப⁴யம்பி விஸுத்³தி⁴மக்³கே³ (விஸுத்³தி⁴॰ 1.20-21) வுத்தனயேன வேதி³தப்³ப³ங். தத்த² ‘‘ஸம்பன்னஸீலா’’தி எத்தாவதா கிர ப⁴க³வா சதுபாரிஸுத்³தி⁴ஸீலங் உத்³தி³ஸித்வா ‘‘பாதிமொக்க²ஸங்வரஸங்வுதா’’தி இமினா ஜெட்ட²கஸீலங் த³ஸ்ஸேதீதிஆதி³னா எத்த² யங் வத்தப்³ப³ங், தங் ஹெட்டா² வுத்தமேவ. கிமஸ்ஸ உத்தரி கரணீயந்தி ஏவங் ஸம்பன்னஸீலானங் விஹரதங் தும்ஹாகங் கிந்தி ஸியா உத்தரி காதப்³ப³ங், படிபஜ்ஜிதப்³ப³ந்தி சேதி அத்தோ².
Tattha ‘‘paripuṇṇasīlā’’ti iminā atthena khettadosavigamena khettapāripūri viya paripuṇṇaṃ nāma hoti. Tena vuttaṃ ‘‘khettadosavigamena khettapāripūri viya sīladosavigamena sīlapāripūri vuttā’’ti. ‘‘Sīlasamaṅgino’’ti iminā pana atthena sīlena samaṅgībhūtā samodhānagatā samannāgatā hutvā viharathāti vuttaṃ hoti. Tattha dvīhi kāraṇehi sampannasīlatā hoti sīlavipattiyā ādīnavadassanena, sīlasampattiyā ānisaṃsadassanena ca. Tadubhayampi visuddhimagge (visuddhi. 1.20-21) vuttanayena veditabbaṃ. Tattha ‘‘sampannasīlā’’ti ettāvatā kira bhagavā catupārisuddhisīlaṃ uddisitvā ‘‘pātimokkhasaṃvarasaṃvutā’’ti iminā jeṭṭhakasīlaṃ dassetītiādinā ettha yaṃ vattabbaṃ, taṃ heṭṭhā vuttameva. Kimassa uttari karaṇīyanti evaṃ sampannasīlānaṃ viharataṃ tumhākaṃ kinti siyā uttari kātabbaṃ, paṭipajjitabbanti ceti attho.
ஏவங் ‘‘ஸம்பன்னஸீலா, பி⁴க்க²வே, விஹரதா²’’திஆதி³னா ஸம்பாத³னூபாயேன ஸத்³தி⁴ங் ஸீலஸம்பதா³ய பி⁴க்கூ² நியோஜெந்தோ அனேகபுக்³க³லாதி⁴ட்டா²னங் கத்வா தே³ஸனங் ஆரபி⁴த்வா இதா³னி யஸ்மா ஏகபுக்³க³லாதி⁴ட்டா²னவஸேன பவத்திதாபி ப⁴க³வதோ தே³ஸனா அனேகபுக்³க³லாதி⁴ட்டா²னாவ ஹோதி ஸப்³ப³ஸாதா⁴ரணத்தா, தஸ்மா தங் ஏகபுக்³க³லாதி⁴ட்டா²னவஸேன த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘சரதோ சேபி, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னோ’’திஆதி³மாஹ.
Evaṃ ‘‘sampannasīlā, bhikkhave, viharathā’’tiādinā sampādanūpāyena saddhiṃ sīlasampadāya bhikkhū niyojento anekapuggalādhiṭṭhānaṃ katvā desanaṃ ārabhitvā idāni yasmā ekapuggalādhiṭṭhānavasena pavattitāpi bhagavato desanā anekapuggalādhiṭṭhānāva hoti sabbasādhāraṇattā, tasmā taṃ ekapuggalādhiṭṭhānavasena dassento ‘‘carato cepi, bhikkhave, bhikkhuno’’tiādimāha.
தத்த² அபி⁴ஜ்ஜா²யதி ஏதாயாதி அபி⁴ஜ்ஜா², பரப⁴ண்டா³பி⁴ஜ்ஜா²யனலக்க²ணஸ்ஸ லோப⁴ஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். ப்³யாபஜ்ஜதி பூதிப⁴வதி சித்தங் ஏதேனாதி ப்³யாபாதோ³, ‘‘அனத்த²ங் மே அசரீ’’திஆதி³னயப்பவத்தஸ்ஸ ஏகூனவீஸதிஆகா⁴தவத்து²விஸயஸ்ஸ தோ³ஸஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். உபி⁴ன்னம்பி ‘‘தத்த² கதமோ காமச்ச²ந்தோ³? யோ காமேஸு காமச்ச²ந்தோ³ காமஸ்னேஹோ காமபிபாஸா காமபரிளாஹோ காமமுச்சா² காமஜ்ஜோ²ஸான’’ந்தி (த⁴॰ ஸ॰ 1159), ததா² ‘‘லோபோ⁴ லுப்³ப⁴னா லுப்³பி⁴தத்தங் ஸாராகோ³ ஸாரஜ்ஜனா ஸாரஜ்ஜிதத்தங் அபி⁴ஜ்ஜா² லோபோ⁴ அகுஸலமூல’’ந்திஆதி³னா (த⁴॰ ஸ॰ 391), ‘‘தோ³ஸோ து³ஸ்ஸனா து³ஸ்ஸிதத்தங் ப்³யாபத்தி ப்³யாபஜ்ஜனா ப்³யாபஜ்ஜிதத்தங் விரோதோ⁴ படிவிரோதோ⁴ சண்டி³க்கங் அஸுரோபோ அனத்தமனதா சித்தஸ்ஸா’’திஆதி³னா (த⁴॰ ஸ॰ 418, 1237) ச வித்தா²ரோ வேதி³தப்³போ³. விக³தோ ஹோதீதி அயஞ்ச அபி⁴ஜ்ஜா², அயஞ்ச ப்³யாபாதோ³ விக³தோ ஹோதி அபக³தோ, பஹீனோ ஹோதீதி அத்தோ². எத்தாவதா காமச்ச²ந்த³னீவரணஸ்ஸ ச ப்³யாபாத³னீவரணஸ்ஸ ச பஹானங் த³ஸ்ஸிதங் ஹோதி.
Tattha abhijjhāyati etāyāti abhijjhā, parabhaṇḍābhijjhāyanalakkhaṇassa lobhassetaṃ adhivacanaṃ. Byāpajjati pūtibhavati cittaṃ etenāti byāpādo, ‘‘anatthaṃ me acarī’’tiādinayappavattassa ekūnavīsatiāghātavatthuvisayassa dosassetaṃ adhivacanaṃ. Ubhinnampi ‘‘tattha katamo kāmacchando? Yo kāmesu kāmacchando kāmasneho kāmapipāsā kāmapariḷāho kāmamucchā kāmajjhosāna’’nti (dha. sa. 1159), tathā ‘‘lobho lubbhanā lubbhitattaṃ sārāgo sārajjanā sārajjitattaṃ abhijjhā lobho akusalamūla’’ntiādinā (dha. sa. 391), ‘‘doso dussanā dussitattaṃ byāpatti byāpajjanā byāpajjitattaṃ virodho paṭivirodho caṇḍikkaṃ asuropo anattamanatā cittassā’’tiādinā (dha. sa. 418, 1237) ca vitthāro veditabbo. Vigato hotīti ayañca abhijjhā, ayañca byāpādo vigato hoti apagato, pahīno hotīti attho. Ettāvatā kāmacchandanīvaraṇassa ca byāpādanīvaraṇassa ca pahānaṃ dassitaṃ hoti.
தி²னமித்³த⁴ந்தி தி²னஞ்சேவ மித்³த⁴ஞ்ச. தேஸு சித்தஸ்ஸ அகம்மஞ்ஞதா தி²னங், ஆலஸியஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங், வேத³னாதீ³னங் திண்ணங் க²ந்தா⁴னங் அகம்மஞ்ஞதா மித்³த⁴ங், பசலாயிகபா⁴வஸ்ஸேதங் அதி⁴வசனங். உபி⁴ன்னம்பி ‘‘தத்த² கதமங் தி²னங்? யா சித்தஸ்ஸ அகல்லதா அகம்மஞ்ஞதா ஓலீயனா ஸல்லீயனா. தத்த² கதமங் மித்³த⁴ங்? யா காயஸ்ஸ அகல்லதா அகம்மஞ்ஞதா ஓனாஹோ பரியோனாஹோ’’திஆதி³னா (த⁴॰ ஸ॰ 1162-1163) நயேன வித்தா²ரோ வேதி³தப்³போ³.
Thinamiddhanti thinañceva middhañca. Tesu cittassa akammaññatā thinaṃ, ālasiyassetaṃ adhivacanaṃ, vedanādīnaṃ tiṇṇaṃ khandhānaṃ akammaññatā middhaṃ, pacalāyikabhāvassetaṃ adhivacanaṃ. Ubhinnampi ‘‘tattha katamaṃ thinaṃ? Yā cittassa akallatā akammaññatā olīyanā sallīyanā. Tattha katamaṃ middhaṃ? Yā kāyassa akallatā akammaññatā onāho pariyonāho’’tiādinā (dha. sa. 1162-1163) nayena vitthāro veditabbo.
உத்³த⁴ச்சகுக்குச்சந்தி உத்³த⁴ச்சஞ்சேவ குக்குச்சஞ்ச. தத்த² உத்³த⁴ச்சங் நாம சித்தஸ்ஸ உத்³த⁴தாகாரோ, குக்குச்சங் நாம அகதகல்யாணஸ்ஸ கதபாபஸ்ஸ தப்பச்சயா விப்படிஸாரோ. உபி⁴ன்னம்பி ‘‘தத்த² கதமங் உத்³த⁴ச்சங்? யங் சித்தஸ்ஸ உத்³த⁴ச்சங் அவூபஸமோ சேதஸோ விக்கே²போ ப⁴ந்தத்தங் சித்தஸ்ஸா’’திஆதி³னா (த⁴॰ ஸ॰ 1165) வித்தா²ரோ. ‘‘அகதங் வத மே கல்யாணங், அகதங் குஸலங், அகதங் பீ⁴ருத்தானங்; கதங் பாபங், கதங் லுத்³த³ங், கதங் கிப்³பி³ஸ’’ந்திஆதி³னா (ம॰ நி॰ 3.248; நெத்தி॰ 120) பவத்திஆகாரோ வேதி³தப்³போ³.
Uddhaccakukkuccanti uddhaccañceva kukkuccañca. Tattha uddhaccaṃ nāma cittassa uddhatākāro, kukkuccaṃ nāma akatakalyāṇassa katapāpassa tappaccayā vippaṭisāro. Ubhinnampi ‘‘tattha katamaṃ uddhaccaṃ? Yaṃ cittassa uddhaccaṃ avūpasamo cetaso vikkhepo bhantattaṃ cittassā’’tiādinā (dha. sa. 1165) vitthāro. ‘‘Akataṃ vata me kalyāṇaṃ, akataṃ kusalaṃ, akataṃ bhīruttānaṃ; kataṃ pāpaṃ, kataṃ luddaṃ, kataṃ kibbisa’’ntiādinā (ma. ni. 3.248; netti. 120) pavattiākāro veditabbo.
விசிகிச்சா²தி பு³த்³தா⁴தீ³ஸு ஸங்ஸயோ. தஸ்ஸா ‘‘ஸத்த²ரி கங்க²தி விசிகிச்ச²தி, நாதி⁴முச்சதி ந ஸம்பஸீத³தீ’’திஆதி³னா (விப⁴॰ 915), ‘‘தத்த² கதமா விசிகிச்சா²? யா கங்கா² கங்கா²யனா கங்கா²யிதத்தங் விமதி விசிகிச்சா² த்³வெள்ஹகங் த்³வேதா⁴பதோ² ஸங்ஸயோ அனேகங்ஸக்³கா³ஹோ ஆஸப்பனா பரிஸப்பனா அபரியோகா³ஹனா ச²ம்பி⁴தத்தங் சித்தஸ்ஸ மனோவிலேகோ²’’திஆதி³னா (த⁴॰ ஸ॰ 1008) ச நயேன வித்தா²ரோ வேதி³தப்³போ³.
Vicikicchāti buddhādīsu saṃsayo. Tassā ‘‘satthari kaṅkhati vicikicchati, nādhimuccati na sampasīdatī’’tiādinā (vibha. 915), ‘‘tattha katamā vicikicchā? Yā kaṅkhā kaṅkhāyanā kaṅkhāyitattaṃ vimati vicikicchā dveḷhakaṃ dvedhāpatho saṃsayo anekaṃsaggāho āsappanā parisappanā apariyogāhanā chambhitattaṃ cittassa manovilekho’’tiādinā (dha. sa. 1008) ca nayena vitthāro veditabbo.
எத்த² ச அபி⁴ஜ்ஜா²ப்³யாபாதா³தீ³னங் விக³மவஸேன ச பஹானவஸேன ச தேஸங் விக்க²ம்ப⁴னமேவ வேதி³தப்³ப³ங். யங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் –
Ettha ca abhijjhābyāpādādīnaṃ vigamavasena ca pahānavasena ca tesaṃ vikkhambhanameva veditabbaṃ. Yaṃ sandhāya vuttaṃ –
‘‘ஸோ அபி⁴ஜ்ஜ²ங் லோகே பஹாய விக³தாபி⁴ஜ்ஜே²ன சேதஸா விஹரதி, அபி⁴ஜ்ஜா²ய சித்தங் பரிஸோதே⁴தி. ப்³யாபாத³பதோ³ஸங் பஹாய அப்³யாபன்னசித்தோ விஹரதி, ப்³யாபாத³பதோ³ஸா சித்தங் பரிஸோதே⁴தி. தி²னமித்³த⁴ங் பஹாய விக³ததி²னமித்³தோ⁴ விஹரதி ஆலோகஸஞ்ஞீ ஸதோ ஸம்பஜானோ, தி²னமித்³தா⁴ சித்தங் பரிஸோதே⁴தி. உத்³த⁴ச்சகுக்குச்சங் பஹாய அனுத்³த⁴தோ விஹரதி அஜ்ஜ²த்தங் உபஸந்தசித்தோ உத்³த⁴ச்சகுக்குச்சா சித்தங் பரிஸோதே⁴தி. விசிகிச்ச²ங் பஹாய திண்ணவிசிகிச்சோ² விஹரதி அகத²ங்கதீ² குஸலேஸு த⁴ம்மேஸு, விசிகிச்சா²ய சித்தங் பரிஸோதே⁴தீ’’தி (விப⁴॰ 508).
‘‘So abhijjhaṃ loke pahāya vigatābhijjhena cetasā viharati, abhijjhāya cittaṃ parisodheti. Byāpādapadosaṃ pahāya abyāpannacitto viharati, byāpādapadosā cittaṃ parisodheti. Thinamiddhaṃ pahāya vigatathinamiddho viharati ālokasaññī sato sampajāno, thinamiddhā cittaṃ parisodheti. Uddhaccakukkuccaṃ pahāya anuddhato viharati ajjhattaṃ upasantacitto uddhaccakukkuccā cittaṃ parisodheti. Vicikicchaṃ pahāya tiṇṇavicikiccho viharati akathaṃkathī kusalesu dhammesu, vicikicchāya cittaṃ parisodhetī’’ti (vibha. 508).
தத்த² யதா² நீவரணானங் பஹானங் ஹோதி, தங் வேதி³தப்³ப³ங். கத²ஞ்ச நேஸங் பஹானங் ஹோதி? காமச்ச²ந்த³ஸ்ஸ தாவ அஸுப⁴னிமித்தே யோனிஸோமனஸிகாரேன பஹானங் ஹோதி, ஸுப⁴னிமித்தே அயோனிஸோமனஸிகாரேனஸ்ஸ உப்பத்தி. தேனாஹ ப⁴க³வா –
Tattha yathā nīvaraṇānaṃ pahānaṃ hoti, taṃ veditabbaṃ. Kathañca nesaṃ pahānaṃ hoti? Kāmacchandassa tāva asubhanimitte yonisomanasikārena pahānaṃ hoti, subhanimitte ayonisomanasikārenassa uppatti. Tenāha bhagavā –
‘‘அத்தி², பி⁴க்க²வே, ஸுப⁴னிமித்தங். தத்த² அயோனிஸோமனஸிகாரப³ஹுலீகாரோ அயமாஹாரோ அனுப்பன்னஸ்ஸ வா காமச்ச²ந்த³ஸ்ஸ உப்பாதா³ய, உப்பன்னஸ்ஸ வா காமச்ச²ந்த³ஸ்ஸ பி⁴ய்யோபா⁴வாய வேபுல்லாயா’’தி (ஸங்॰ நி॰ 5.232).
‘‘Atthi, bhikkhave, subhanimittaṃ. Tattha ayonisomanasikārabahulīkāro ayamāhāro anuppannassa vā kāmacchandassa uppādāya, uppannassa vā kāmacchandassa bhiyyobhāvāya vepullāyā’’ti (saṃ. ni. 5.232).
ஏவங் ஸுப⁴னிமித்தே அயோனிஸோமனஸிகாரேன உப்பஜ்ஜந்தஸ்ஸ காமச்ச²ந்த³ஸ்ஸ தப்படிபக்க²தோ அஸுப⁴னிமித்தே யோனிஸோமனஸிகாரேன பஹானங் ஹோதி. தத்த² அஸுப⁴னிமித்தங் நாம அஸுப⁴ம்பி அஸுபா⁴ரம்மணம்பி, யோனிஸோமனஸிகாரோ நாம உபாயமனஸிகாரோ, பத²மனஸிகாரோ, அனிச்சே அனிச்சந்தி வா, து³க்கே² து³க்க²ந்தி வா, அனத்தனி அனத்தாதி வா, அஸுபே⁴ அஸுப⁴ந்தி வா மனஸிகாரோ. தங் தத்த² ப³ஹுலங் பவத்தயதோ காமச்ச²ந்தோ³ பஹீயதி. தேனாஹ ப⁴க³வா –
Evaṃ subhanimitte ayonisomanasikārena uppajjantassa kāmacchandassa tappaṭipakkhato asubhanimitte yonisomanasikārena pahānaṃ hoti. Tattha asubhanimittaṃ nāma asubhampi asubhārammaṇampi, yonisomanasikāro nāma upāyamanasikāro, pathamanasikāro, anicce aniccanti vā, dukkhe dukkhanti vā, anattani anattāti vā, asubhe asubhanti vā manasikāro. Taṃ tattha bahulaṃ pavattayato kāmacchando pahīyati. Tenāha bhagavā –
‘‘அத்தி², பி⁴க்க²வே, அஸுப⁴னிமித்தங். தத்த² யோனிஸோமனஸிகாரப³ஹுலீகாரோ – அயமாஹாரோ அனுப்பன்னஸ்ஸ வா காமச்ச²ந்த³ஸ்ஸ அனுப்பாதா³ய, உப்பன்னஸ்ஸ வா காமச்ச²ந்த³ஸ்ஸ பஹானாயா’’தி (ஸங்॰ நி॰ 5.232).
‘‘Atthi, bhikkhave, asubhanimittaṃ. Tattha yonisomanasikārabahulīkāro – ayamāhāro anuppannassa vā kāmacchandassa anuppādāya, uppannassa vā kāmacchandassa pahānāyā’’ti (saṃ. ni. 5.232).
அபிச ச² த⁴ம்மா காமச்ச²ந்த³ஸ்ஸ பஹானாய ஸங்வத்தந்தி – அஸுப⁴னிமித்தஸ்ஸ உக்³க³ஹோ, அஸுப⁴பா⁴வனானுயோகோ³, இந்த்³ரியேஸு கு³த்தத்³வாரதா, போ⁴ஜனே மத்தஞ்ஞுதா, கல்யாணமித்ததா, ஸப்பாயகதா²தி. த³ஸவித⁴ஞ்ஹி அஸுப⁴னிமித்தங் உக்³க³ண்ஹந்தஸ்ஸபி காமச்ச²ந்தோ³ பஹீயதி, பா⁴வெந்தஸ்ஸபி , இந்த்³ரியேஸு பிஹிதத்³வாரஸ்ஸபி சதுன்னங் பஞ்சன்னங் ஆலோபானங் ஓகாஸே ஸதி உத³கங் பிவித்வா யாபனஸீலதாய போ⁴ஜனே மத்தஞ்ஞுனோபி. தேன வுத்தங் –
Apica cha dhammā kāmacchandassa pahānāya saṃvattanti – asubhanimittassa uggaho, asubhabhāvanānuyogo, indriyesu guttadvāratā, bhojane mattaññutā, kalyāṇamittatā, sappāyakathāti. Dasavidhañhi asubhanimittaṃ uggaṇhantassapi kāmacchando pahīyati, bhāventassapi , indriyesu pihitadvārassapi catunnaṃ pañcannaṃ ālopānaṃ okāse sati udakaṃ pivitvā yāpanasīlatāya bhojane mattaññunopi. Tena vuttaṃ –
‘‘சத்தாரோ பஞ்ச ஆலோபே, அபு⁴த்வா உத³கங் பிவே;
‘‘Cattāro pañca ālope, abhutvā udakaṃ pive;
அலங் பா²ஸுவிஹாராய, பஹிதத்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ’’தி. (தே²ரகா³॰ 983);
Alaṃ phāsuvihārāya, pahitattassa bhikkhuno’’ti. (theragā. 983);
அஸுப⁴கம்மிகதிஸ்ஸத்தே²ரஸதி³ஸே கல்யாணமித்தே ஸேவந்தஸ்ஸபி காமச்ச²ந்தோ³ பஹீயதி, டா²னநிஸஜ்ஜாதீ³ஸு த³ஸஅஸுப⁴னிஸ்ஸிதஸப்பாயகதா²யபி பஹீயதி. தேன வுத்தங் ‘‘ச² த⁴ம்மா காமச்ச²ந்த³ஸ்ஸ பஹானாய ஸங்வத்தந்தீ’’தி.
Asubhakammikatissattherasadise kalyāṇamitte sevantassapi kāmacchando pahīyati, ṭhānanisajjādīsu dasaasubhanissitasappāyakathāyapi pahīyati. Tena vuttaṃ ‘‘cha dhammā kāmacchandassa pahānāya saṃvattantī’’ti.
படிக⁴னிமித்தே ஆயோனிஸோமனஸிகாரேன ப்³யாபாத³ஸ்ஸ உப்பாதோ³ ஹோதி. தத்த² படிக⁴ம்பி படிக⁴னிமித்தங், படிகா⁴ரம்மணம்பி படிக⁴னிமித்தங். அயோனிஸோமனஸிகாரோ ஸப்³ப³த்த² ஏகலக்க²ணோ ஏவ. தங் தஸ்மிங் நிமித்தே ப³ஹுலங் பவத்தயதோ ப்³யாபாதோ³ உப்பஜ்ஜதி. தேனாஹ ப⁴க³வா –
Paṭighanimitte āyonisomanasikārena byāpādassa uppādo hoti. Tattha paṭighampi paṭighanimittaṃ, paṭighārammaṇampi paṭighanimittaṃ. Ayonisomanasikāro sabbattha ekalakkhaṇo eva. Taṃ tasmiṃ nimitte bahulaṃ pavattayato byāpādo uppajjati. Tenāha bhagavā –
‘‘அத்தி², பி⁴க்க²வே, படிக⁴னிமித்தங். தத்த² அயோனிஸோமனஸிகாரப³ஹுலீகாரோ – அயமாஹாரோ அனுப்பன்னஸ்ஸ வா ப்³யாபாத³ஸ்ஸ உப்பாதா³ய, உப்பன்னஸ்ஸ வா ப்³யாபாத³ஸ்ஸ பி⁴ய்யோபா⁴வாய வேபுல்லாயா’’தி (ஸங்॰ நி॰ 5.232).
‘‘Atthi, bhikkhave, paṭighanimittaṃ. Tattha ayonisomanasikārabahulīkāro – ayamāhāro anuppannassa vā byāpādassa uppādāya, uppannassa vā byāpādassa bhiyyobhāvāya vepullāyā’’ti (saṃ. ni. 5.232).
மெத்தாய பன சேதோவிமுத்தியா யோனிஸோமனஸிகாரேனஸ்ஸ பஹானங் ஹோதி. தத்த² ‘‘மெத்தா’’தி வுத்தே அப்பனாபி உபசாரோபி வட்டதி, ‘‘சேதோவிமுத்தீ’’தி பன அப்பனாவ. யோனிஸோமனஸிகாரோ வுத்தலக்க²ணோவ. தங் தத்த² ப³ஹுலங் பவத்தயதோ ப்³யாபாதோ³ பஹீயதி. தேனாஹ ப⁴க³வா –
Mettāya pana cetovimuttiyā yonisomanasikārenassa pahānaṃ hoti. Tattha ‘‘mettā’’ti vutte appanāpi upacāropi vaṭṭati, ‘‘cetovimuttī’’ti pana appanāva. Yonisomanasikāro vuttalakkhaṇova. Taṃ tattha bahulaṃ pavattayato byāpādo pahīyati. Tenāha bhagavā –
‘‘அத்தி², பி⁴க்க²வே, மெத்தாசேதோவிமுத்தி. தத்த² யோனிஸோமனஸிகாரப³ஹுலீகாரோ அயமாஹாரோ அனுப்பன்னஸ்ஸ வா ப்³யாபாத³ஸ்ஸ அனுப்பாதா³ய உப்பன்னஸ்ஸ வா ப்³யாபாத³ஸ்ஸ பஹானாயா’’தி (ஸங்॰ நி॰ 5.232).
‘‘Atthi, bhikkhave, mettācetovimutti. Tattha yonisomanasikārabahulīkāro ayamāhāro anuppannassa vā byāpādassa anuppādāya uppannassa vā byāpādassa pahānāyā’’ti (saṃ. ni. 5.232).
அபிச ச² த⁴ம்மா ப்³யாபாத³ஸ்ஸ பஹானாய ஸங்வத்தந்தி – மெத்தானிமித்தஸ்ஸ உக்³க³ஹோ, மெத்தாபா⁴வனா, கம்மஸ்ஸகதாபச்சவெக்க²ணா, படிஸங்கா²னப³ஹுலதா, கல்யாணமித்ததா, ஸப்பாயகதா²தி. ஓதி⁴ஸகானோதி⁴ஸகதி³ஸாப²ரணானஞ்ஹி அஞ்ஞதரவஸேன மெத்தங் உக்³க³ண்ஹந்தஸ்ஸபி ப்³யாபாதோ³ பஹீயதி, ஓதி⁴ஸோ அனோதி⁴ஸோ தி³ஸாப²ரணவஸேன மெத்தங் பா⁴வெந்தஸ்ஸபி ப்³யாபாதோ³ பஹீயதி, ‘‘த்வங் ஏதஸ்ஸ குத்³தோ⁴ கிங் கரிஸ்ஸஸி, கிமஸ்ஸ ஸீலாதீ³னி வினாஸேதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸஸி நனு த்வங் அத்தனோ கம்மேன ஆக³ந்த்வா அத்தனோ கம்மேனேவ க³மிஸ்ஸஸி, பரஸ்ஸ குஜ்ஜ²னங் நாம வீதச்சிகங்கா³ரதத்தஅயஸலாககூ³தா²தீ³னி க³ஹெத்வா பரங் பஹரிதுகாமதா விய ஹோதி. ஏஸோபி தவ குத்³தோ⁴ கிங் கரிஸ்ஸதி, கிங் தே ஸீலாதீ³னி வினாஸேதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸதி ஏஸ அத்தனோ கம்மேன ஆக³ந்த்வா அத்தனோ கம்மேனேவ க³மிஸ்ஸதி, அப்படிச்சி²தபஹேணகங் விய, படிவாதங் கி²த்தரஜோமுட்டி² விய ச ஏதஸ்ஸேவ ஏஸ கோதோ⁴ மத்த²கே பதிஸ்ஸதீ’’தி ஏவங் அத்தனோ ச பரஸ்ஸ சாதி உப⁴யேஸங் கம்மஸ்ஸகதங் பச்சவெக்க²தோபி, பச்சவெக்கி²த்வா படிஸங்கா²னே டி²தஸ்ஸபி, அஸ்ஸகு³த்தத்தே²ரஸதி³ஸே மெத்தாபா⁴வனாரதே கல்யாணமித்தே ஸேவந்தஸ்ஸாபி ப்³யாபாதோ³ பஹீயதி, டா²னநிஸஜ்ஜாதீ³ஸு மெத்தானிஸ்ஸிதஸப்பாயகதா²யபி பஹீயதி. தேன வுத்தங் ‘‘ச² த⁴ம்மா ப்³யாபாத³ஸ்ஸ பஹானாய ஸங்வத்தந்தீ’’தி.
Apica cha dhammā byāpādassa pahānāya saṃvattanti – mettānimittassa uggaho, mettābhāvanā, kammassakatāpaccavekkhaṇā, paṭisaṅkhānabahulatā, kalyāṇamittatā, sappāyakathāti. Odhisakānodhisakadisāpharaṇānañhi aññataravasena mettaṃ uggaṇhantassapi byāpādo pahīyati, odhiso anodhiso disāpharaṇavasena mettaṃ bhāventassapi byāpādo pahīyati, ‘‘tvaṃ etassa kuddho kiṃ karissasi, kimassa sīlādīni vināsetuṃ sakkhissasi nanu tvaṃ attano kammena āgantvā attano kammeneva gamissasi, parassa kujjhanaṃ nāma vītaccikaṅgāratattaayasalākagūthādīni gahetvā paraṃ paharitukāmatā viya hoti. Esopi tava kuddho kiṃ karissati, kiṃ te sīlādīni vināsetuṃ sakkhissati esa attano kammena āgantvā attano kammeneva gamissati, appaṭicchitapaheṇakaṃ viya, paṭivātaṃ khittarajomuṭṭhi viya ca etasseva esa kodho matthake patissatī’’ti evaṃ attano ca parassa cāti ubhayesaṃ kammassakataṃ paccavekkhatopi, paccavekkhitvā paṭisaṅkhāne ṭhitassapi, assaguttattherasadise mettābhāvanārate kalyāṇamitte sevantassāpi byāpādo pahīyati, ṭhānanisajjādīsu mettānissitasappāyakathāyapi pahīyati. Tena vuttaṃ ‘‘cha dhammā byāpādassa pahānāya saṃvattantī’’ti.
அரதிஆதீ³ஸு அயோனிஸோமனஸிகாரேன தி²னமித்³த⁴ஸ்ஸ உப்பாதோ³ ஹோதி. அரதி நாம உக்கண்டி²ததா, தந்தீ³ நாம காயாலஸியங், விஜம்பி⁴தா நாம காயவினமனா, ப⁴த்தஸம்மதோ³ நாம ப⁴த்தமுச்சா² ப⁴த்தபரிளாஹோ, சேதஸோ லீனத்தங் நாம சித்தஸ்ஸ லீனாகாரோ. இமேஸு அரதிஆதீ³ஸு அயோனிஸோமனஸிகாரங் ப³ஹுலங் பவத்தயதோ தி²னமித்³த⁴ங் உப்பஜ்ஜதி. தேனாஹ ப⁴க³வா –
Aratiādīsu ayonisomanasikārena thinamiddhassa uppādo hoti. Arati nāma ukkaṇṭhitatā, tandī nāma kāyālasiyaṃ, vijambhitā nāma kāyavinamanā, bhattasammado nāma bhattamucchā bhattapariḷāho, cetaso līnattaṃ nāma cittassa līnākāro. Imesu aratiādīsu ayonisomanasikāraṃ bahulaṃ pavattayato thinamiddhaṃ uppajjati. Tenāha bhagavā –
‘‘அத்தி², பி⁴க்க²வே, அரதி தந்தீ³ விஜம்பி⁴தா ப⁴த்தஸம்மதோ³ சேதஸோ லீனத்தங். தத்த² அயோனிஸோமனஸிகாரப³ஹுலீகாரோ – அயமாஹாரோ அனுப்பன்னஸ்ஸ வா தி²னமித்³த⁴ஸ்ஸ உப்பாதா³ய, உப்பன்னஸ்ஸ வா தி²னமித்³த⁴ஸ்ஸ பி⁴ய்யோபா⁴வாய வேபுல்லாயா’’தி (ஸங்॰ நி॰ 5.232).
‘‘Atthi, bhikkhave, arati tandī vijambhitā bhattasammado cetaso līnattaṃ. Tattha ayonisomanasikārabahulīkāro – ayamāhāro anuppannassa vā thinamiddhassa uppādāya, uppannassa vā thinamiddhassa bhiyyobhāvāya vepullāyā’’ti (saṃ. ni. 5.232).
ஆரம்ப⁴தா⁴துஆதீ³ஸு பன யோனிஸோமனஸிகாரேன தி²னமித்³த⁴ஸ்ஸ பஹானங் ஹோதி. ஆரம்ப⁴தா⁴து நாம பட²மாரம்ப⁴வீரியங், நிக்கமதா⁴து நாம கோஸஜ்ஜதோ நிக்க²ந்ததாய ததோ ப³லவதரங், பரக்கமதா⁴து நாம பரங் பரங் டா²னங் அக்கமனதோ ததோபி ப³லவதரங். இமஸ்மிங் திப்பபே⁴தே³ வீரியே யோனிஸோமனஸிகாரங் ப³ஹுலங் பவத்தயதோ தி²னமித்³த⁴ங் பஹீயதி. தேனாஹ –
Ārambhadhātuādīsu pana yonisomanasikārena thinamiddhassa pahānaṃ hoti. Ārambhadhātu nāma paṭhamārambhavīriyaṃ, nikkamadhātu nāma kosajjato nikkhantatāya tato balavataraṃ, parakkamadhātu nāma paraṃ paraṃ ṭhānaṃ akkamanato tatopi balavataraṃ. Imasmiṃ tippabhede vīriye yonisomanasikāraṃ bahulaṃ pavattayato thinamiddhaṃ pahīyati. Tenāha –
‘‘அத்தி², பி⁴க்க²வே, ஆரம்ப⁴தா⁴து, நிக்கமதா⁴து, பரக்கமதா⁴து. தத்த² யோனிஸோமனஸிகாரப³ஹுலீகாரோ – அயமாஹாரோ அனுப்பன்னஸ்ஸ வா தி²னமித்³த⁴ஸ்ஸ அனுப்பாதா³ய, உப்பன்னஸ்ஸ வா தி²னமித்³த⁴ஸ்ஸ பஹானாயா’’தி (ஸங்॰ நி॰ 5.232).
‘‘Atthi, bhikkhave, ārambhadhātu, nikkamadhātu, parakkamadhātu. Tattha yonisomanasikārabahulīkāro – ayamāhāro anuppannassa vā thinamiddhassa anuppādāya, uppannassa vā thinamiddhassa pahānāyā’’ti (saṃ. ni. 5.232).
அபிச ச² த⁴ம்மா தி²னமித்³த⁴ஸ்ஸ பஹானாய ஸங்வத்தந்தி, அதிபோ⁴ஜனே நிமித்தக்³கா³ஹோ – இரியாபத²ஸம்பரிவத்தனதா, ஆலோகஸஞ்ஞாமனஸிகாரோ , அப்³போ⁴காஸவாஸோ, கல்யாணமித்ததா, ஸப்பாயகதா²தி . ஆஹரஹத்த²கபு⁴த்தவமிதகதத்த²வட்டகஅலங்ஸாடககாகமாஸகபோ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜித்வா ரத்திட்டா²னதி³வாட்டா²னே நிஸின்னஸ்ஸ ஹி ஸமணத⁴ம்மங் கரோதோ தி²னமித்³த⁴ங் மஹாஹத்தீ² விய ஒத்த²ரந்தங் ஆக³ச்ச²தி, சதுபஞ்சஆலோபஓகாஸங் பன ட²பெத்வா பானீயங் பிவித்வா யாபனஸீலஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ தங் ந ஹோதி. ஏவங் அதிபோ⁴ஜனே நிமித்தங் க³ண்ஹந்தஸ்ஸபி தி²னமித்³த⁴ங் பஹீயதி. யஸ்மிங் இரியாபதே² தி²னமித்³த⁴ங் ஓக்கமதி, ததோ அஞ்ஞங் பரிவத்தெந்தஸ்ஸபி, ரத்திங் சந்தா³லோகங் தீ³பாலோகங் உக்காலோகங் தி³வா ஸூரியாலோகங் மனஸிகரொந்தஸ்ஸபி, அப்³போ⁴காஸே வஸந்தஸ்ஸபி மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரஸதி³ஸே விக³ததி²னமித்³தே⁴ கல்யாணமித்தே ஸேவந்தஸ்ஸபி தி²னமித்³த⁴ங் பஹீயதி, டா²னநிஸஜ்ஜாதீ³ஸு து⁴தங்க³னிஸ்ஸிதஸப்பாயகதா²யபி பஹீயதி. தேன வுத்தங் ‘‘ச² த⁴ம்மா தி²னமித்³த⁴ஸ்ஸ பஹானாய ஸங்வத்தந்தீ’’தி.
Apica cha dhammā thinamiddhassa pahānāya saṃvattanti, atibhojane nimittaggāho – iriyāpathasamparivattanatā, ālokasaññāmanasikāro , abbhokāsavāso, kalyāṇamittatā, sappāyakathāti . Āharahatthakabhuttavamitakatatthavaṭṭakaalaṃsāṭakakākamāsakabhojanaṃ bhuñjitvā rattiṭṭhānadivāṭṭhāne nisinnassa hi samaṇadhammaṃ karoto thinamiddhaṃ mahāhatthī viya ottharantaṃ āgacchati, catupañcaālopaokāsaṃ pana ṭhapetvā pānīyaṃ pivitvā yāpanasīlassa bhikkhuno taṃ na hoti. Evaṃ atibhojane nimittaṃ gaṇhantassapi thinamiddhaṃ pahīyati. Yasmiṃ iriyāpathe thinamiddhaṃ okkamati, tato aññaṃ parivattentassapi, rattiṃ candālokaṃ dīpālokaṃ ukkālokaṃ divā sūriyālokaṃ manasikarontassapi, abbhokāse vasantassapi mahākassapattherasadise vigatathinamiddhe kalyāṇamitte sevantassapi thinamiddhaṃ pahīyati, ṭhānanisajjādīsu dhutaṅganissitasappāyakathāyapi pahīyati. Tena vuttaṃ ‘‘cha dhammā thinamiddhassa pahānāya saṃvattantī’’ti.
சேதஸோ அவூபஸமே அயோனிஸோமனஸிகாரேன உத்³த⁴ச்சகுக்குச்சஸ்ஸ உப்பாதோ³ ஹோதி. அவூபஸமோ நாம அவூபஸந்தாகாரோ, அத்த²தோ தங் உத்³த⁴ச்சகுக்குச்சமேவ. தத்த² அயோனிஸோமனஸிகாரங் ப³ஹுலங் பவத்தயதோ உத்³த⁴ச்சகுக்குச்சங் உப்பஜ்ஜதி. தேனாஹ –
Cetaso avūpasame ayonisomanasikārena uddhaccakukkuccassa uppādo hoti. Avūpasamo nāma avūpasantākāro, atthato taṃ uddhaccakukkuccameva. Tattha ayonisomanasikāraṃ bahulaṃ pavattayato uddhaccakukkuccaṃ uppajjati. Tenāha –
‘‘அத்தி², பி⁴க்க²வே, சேதஸோ அவூபஸமோ. தத்த² அயோனிஸோமனஸிகாரப³ஹுலீகாரோ – அயமாஹாரோ அனுப்பன்னஸ்ஸ வா உத்³த⁴ச்சகுக்குச்சஸ்ஸ உப்பாதா³ய, உப்பன்னஸ்ஸ வா உத்³த⁴ச்சகுக்குச்சஸ்ஸ பி⁴ய்யோபா⁴வாய வேபுல்லாயா’’தி (ஸங்॰ நி॰ 5.232).
‘‘Atthi, bhikkhave, cetaso avūpasamo. Tattha ayonisomanasikārabahulīkāro – ayamāhāro anuppannassa vā uddhaccakukkuccassa uppādāya, uppannassa vā uddhaccakukkuccassa bhiyyobhāvāya vepullāyā’’ti (saṃ. ni. 5.232).
ஸமாதி⁴ஸங்கா²தே பன சேதஸோ வூபஸமே யோனிஸோமனஸிகாரேனஸ்ஸ பஹானங் ஹோதி. தேனாஹ –
Samādhisaṅkhāte pana cetaso vūpasame yonisomanasikārenassa pahānaṃ hoti. Tenāha –
‘‘அத்தி², பி⁴க்க²வே, சேதஸோ வூபஸமோ. தத்த² யோனிஸோமனஸிகாரப³ஹுலீகாரோ – அயமாஹாரோ அனுப்பன்னஸ்ஸ வா உத்³த⁴ச்சகுக்குச்சஸ்ஸ அனுப்பாதா³ய, உப்பன்னஸ்ஸ வா உத்³த⁴ச்சகுக்குச்சஸ்ஸ பஹானாயா’’தி (ஸங்॰ நி॰ 5.232).
‘‘Atthi, bhikkhave, cetaso vūpasamo. Tattha yonisomanasikārabahulīkāro – ayamāhāro anuppannassa vā uddhaccakukkuccassa anuppādāya, uppannassa vā uddhaccakukkuccassa pahānāyā’’ti (saṃ. ni. 5.232).
அபிச ச² த⁴ம்மா உத்³த⁴ச்சகுக்குச்சஸ்ஸ பஹானாய ஸங்வத்தந்தி – ப³ஹுஸ்ஸுததா, பரிபுச்ச²கதா, வினயே பகதஞ்ஞுதா, வுட்³ட⁴ஸேவிதா, கல்யாணமித்ததா, ஸப்பாயகதா²தி. பா³ஹுஸச்சேனபி ஹி ஏகங் வா த்³வே வா தயோ வா சத்தாரோ வா பஞ்ச வா நிகாயே பாளிவஸேன ச அத்த²வஸேன ச உக்³க³ண்ஹந்தஸ்ஸபி உத்³த⁴ச்சகுக்குச்சங் பஹீயதி, கப்பியாகப்பியபரிபுச்சா²ப³ஹுலஸ்ஸபி, வினயபஞ்ஞத்தியங் சிண்ணவஸீபா⁴வதாய பகதஞ்ஞுனோபி , வுட்³டே⁴ மஹல்லகத்தே²ரே உபஸங்கமந்தஸ்ஸபி, உபாலித்தே²ரஸதி³ஸே வினயத⁴ரே கல்யாணமித்தே ஸேவந்தஸ்ஸபி உத்³த⁴ச்சகுக்குச்சங் பஹீயதி, டா²னநிஸஜ்ஜாதீ³ஸு கப்பியாகப்பியனிஸ்ஸிதஸப்பாயகதா²யபி பஹீயதி. தேன வுத்தங் ‘‘ச² த⁴ம்மா உத்³த⁴ச்சகுக்குச்சஸ்ஸ பஹானாய ஸங்வத்தந்தீ’’தி.
Apica cha dhammā uddhaccakukkuccassa pahānāya saṃvattanti – bahussutatā, paripucchakatā, vinaye pakataññutā, vuḍḍhasevitā, kalyāṇamittatā, sappāyakathāti. Bāhusaccenapi hi ekaṃ vā dve vā tayo vā cattāro vā pañca vā nikāye pāḷivasena ca atthavasena ca uggaṇhantassapi uddhaccakukkuccaṃ pahīyati, kappiyākappiyaparipucchābahulassapi, vinayapaññattiyaṃ ciṇṇavasībhāvatāya pakataññunopi , vuḍḍhe mahallakatthere upasaṅkamantassapi, upālittherasadise vinayadhare kalyāṇamitte sevantassapi uddhaccakukkuccaṃ pahīyati, ṭhānanisajjādīsu kappiyākappiyanissitasappāyakathāyapi pahīyati. Tena vuttaṃ ‘‘cha dhammā uddhaccakukkuccassa pahānāya saṃvattantī’’ti.
விசிகிச்சா²ட்டா²னியேஸு த⁴ம்மேஸு அயோனிஸோமனஸிகாரேன விசிகிச்சா²ய உப்பாதோ³ ஹோதி. விசிகிச்சா²ட்டா²னியா த⁴ம்மா நாம புனப்புனங் விசிகிச்சா²ய காரணத்தா விசிகிச்சா²வ. தத்த² அயோனிஸோமனஸிகாரங் ப³ஹுலங் பவத்தயதோ விசிகிச்சா² உப்பஜ்ஜதி. தேனாஹ –
Vicikicchāṭṭhāniyesu dhammesu ayonisomanasikārena vicikicchāya uppādo hoti. Vicikicchāṭṭhāniyā dhammā nāma punappunaṃ vicikicchāya kāraṇattā vicikicchāva. Tattha ayonisomanasikāraṃ bahulaṃ pavattayato vicikicchā uppajjati. Tenāha –
‘‘அத்தி², பி⁴க்க²வே, விசிகிச்சா²ட்டா²னியா த⁴ம்மா. தத்த² அயோனிஸோமனஸிகாரப³ஹுலீகாரோ – அயமாஹாரோ அனுப்பன்னாய வா விசிகிச்சா²ய உப்பாதா³ய, உப்பன்னாய வா விசிகிச்சா²ய பி⁴ய்யோபா⁴வாய வேபுல்லாயா’’தி (ஸங்॰ நி॰ 5.232).
‘‘Atthi, bhikkhave, vicikicchāṭṭhāniyā dhammā. Tattha ayonisomanasikārabahulīkāro – ayamāhāro anuppannāya vā vicikicchāya uppādāya, uppannāya vā vicikicchāya bhiyyobhāvāya vepullāyā’’ti (saṃ. ni. 5.232).
குஸலாதி³த⁴ம்மேஸு பன யோனிஸோமனஸிகாரேன விசிகிச்சா²ய பஹானங் ஹோதி. தேனாஹ –
Kusalādidhammesu pana yonisomanasikārena vicikicchāya pahānaṃ hoti. Tenāha –
‘‘அத்தி², பி⁴க்க²வே, குஸலாகுஸலா த⁴ம்மா, ஸாவஜ்ஜானவஜ்ஜா த⁴ம்மா, ஸேவிதப்³பா³ஸேவிதப்³பா³ த⁴ம்மா, ஹீனபணீதா த⁴ம்மா, கண்ஹஸுக்கஸப்படிபா⁴கா³ த⁴ம்மா. தத்த² யோனிஸோமனஸிகாரப³ஹுலீகாரோ அயமாஹாரோ அனுப்பன்னாய வா விசிகிச்சா²ய அனுப்பாதா³ய, உப்பன்னாய வா விசிகிச்சா²ய பஹானாயா’’தி (ஸங்॰ நி॰ 5.232).
‘‘Atthi, bhikkhave, kusalākusalā dhammā, sāvajjānavajjā dhammā, sevitabbāsevitabbā dhammā, hīnapaṇītā dhammā, kaṇhasukkasappaṭibhāgā dhammā. Tattha yonisomanasikārabahulīkāro ayamāhāro anuppannāya vā vicikicchāya anuppādāya, uppannāya vā vicikicchāya pahānāyā’’ti (saṃ. ni. 5.232).
அபிச ச² த⁴ம்மா விசிகிச்சா²ய பஹானாய ஸங்வத்தந்தி ப³ஹுஸ்ஸுததா, பரிபுச்ச²கதா, வினயே பகதஞ்ஞுதா, அதி⁴மொக்க²ப³ஹுலதா, கல்யாணமித்ததா, ஸப்பாயகதா²தி . பா³ஹுஸச்சவஸேனபி ஹி ஏகங் வா…பே॰… பஞ்ச வா நிகாயே பாளிவஸேன ச அத்த²வஸேன ச உக்³க³ண்ஹந்தஸ்ஸபி விசிகிச்சா² பஹீயதி, தீணி ரதனானி ஆரப்³ப⁴ குஸலாதி³பே⁴தே³ஸு த⁴ம்மேஸு பரிபுச்சா²ப³ஹுலஸ்ஸபி, வினயே சிண்ணவஸீபா⁴வஸ்ஸபி, தீஸு ரதனேஸு ஓகப்பனீய, ஸத்³தா⁴ஸங்கா²த, அதி⁴மொக்க²ப³ஹுலஸ்ஸபி, ஸத்³தா⁴தி⁴முத்தே வக்கலித்தே²ரஸதி³ஸே கல்யாணமித்தே ஸேவந்தஸ்ஸபி விசிகிச்சா² பஹீயதி, டா²னநிஸஜ்ஜாதீ³ஸு திண்ணங் ரதனானங் கு³ணனிஸ்ஸிதஸப்பாயகதா²யபி பஹீயதி. தேன வுத்தங் ‘‘ச² த⁴ம்மா விசிகிச்சா²ய பஹானாய ஸங்வத்தந்தீ’’தி.
Apica cha dhammā vicikicchāya pahānāya saṃvattanti bahussutatā, paripucchakatā, vinaye pakataññutā, adhimokkhabahulatā, kalyāṇamittatā, sappāyakathāti . Bāhusaccavasenapi hi ekaṃ vā…pe… pañca vā nikāye pāḷivasena ca atthavasena ca uggaṇhantassapi vicikicchā pahīyati, tīṇi ratanāni ārabbha kusalādibhedesu dhammesu paripucchābahulassapi, vinaye ciṇṇavasībhāvassapi, tīsu ratanesu okappanīya, saddhāsaṅkhāta, adhimokkhabahulassapi, saddhādhimutte vakkalittherasadise kalyāṇamitte sevantassapi vicikicchā pahīyati, ṭhānanisajjādīsu tiṇṇaṃ ratanānaṃ guṇanissitasappāyakathāyapi pahīyati. Tena vuttaṃ ‘‘cha dhammā vicikicchāya pahānāya saṃvattantī’’ti.
எத்த² ச யதா²வுத்தேஹி தேஹி தேஹி த⁴ம்மேஹி விக்க²ம்ப⁴னவஸேன பஹீனானங் இமேஸங் நீவரணானங் காமச்ச²ந்த³னீவரணஸ்ஸ தாவ அரஹத்தமக்³கே³ன அச்சந்தப்பஹானங் ஹோதி, ததா² தி²னமித்³த⁴னீவரணஸ்ஸ உத்³த⁴ச்சனீவரணஸ்ஸ ச . ப்³யாபாத³னீவரணஸ்ஸ பன குக்குச்சனீவரணஸ்ஸ ச அனாகா³மிமக்³கே³ன, விசிகிச்சா²னீவரணஸ்ஸ ஸோதாபத்திமக்³கே³ன அச்சந்தப்பஹானங் ஹோதி. தஸ்மா தேஸங் ததா² பஹானாய உபகாரத⁴ம்மே த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஆரத்³த⁴ங் ஹோதி வீரிய’’ந்திஆதி³ ஆரத்³த⁴ங். இத³மேவ வா யதா²வுத்தங் அபி⁴ஜ்ஜா²தீ³னங் நீவரணானங் பஹானங், யஸ்மா ஹீனவீரியதாய குஸீதேன, அனுபட்டி²தஸ்ஸதிதாய முட்ட²ஸ்ஸதினா, அபடிப்பஸ்ஸத்³த⁴த³ரத²தாய ஸாரத்³த⁴காயேன, அஸமாஹிததாய விக்கி²த்தசித்தேன ந கதா³சிபி தே ஸக்கா நிப்³ப³த்தேதுங், பகே³வ இதரங், தஸ்மா யதா² படிபன்னஸ்ஸ ஸோ அபி⁴ஜ்ஜா²தீ³னங் விக³மோ பஹானங் ஸம்ப⁴வதி, தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஆரத்³த⁴ங் ஹோதி வீரிய’’ந்திஆதி³ ஆரத்³த⁴ங். தஸ்ஸத்தோ² – தேஸங் நீவரணானங் பஹானாய ஸப்³பே³ஸம்பி வா ஸங்கிலேஸத⁴ம்மானங் ஸமுச்சி²ந்த³னத்தா²ய வீரியங் ஆரத்³த⁴ங் ஹோதி, பக்³க³ஹிதங் அஸிதி²லப்பவத்தந்தி வுத்தங் ஹோதி. ஆரத்³த⁴த்தா ஏவ ச அந்தரா ஸங்கோசஸ்ஸ அனாபஜ்ஜனதோ அஸல்லீனங்.
Ettha ca yathāvuttehi tehi tehi dhammehi vikkhambhanavasena pahīnānaṃ imesaṃ nīvaraṇānaṃ kāmacchandanīvaraṇassa tāva arahattamaggena accantappahānaṃ hoti, tathā thinamiddhanīvaraṇassa uddhaccanīvaraṇassa ca . Byāpādanīvaraṇassa pana kukkuccanīvaraṇassa ca anāgāmimaggena, vicikicchānīvaraṇassa sotāpattimaggena accantappahānaṃ hoti. Tasmā tesaṃ tathā pahānāya upakāradhamme dassetuṃ ‘‘āraddhaṃ hoti vīriya’’ntiādi āraddhaṃ. Idameva vā yathāvuttaṃ abhijjhādīnaṃ nīvaraṇānaṃ pahānaṃ, yasmā hīnavīriyatāya kusītena, anupaṭṭhitassatitāya muṭṭhassatinā, apaṭippassaddhadarathatāya sāraddhakāyena, asamāhitatāya vikkhittacittena na kadācipi te sakkā nibbattetuṃ, pageva itaraṃ, tasmā yathā paṭipannassa so abhijjhādīnaṃ vigamo pahānaṃ sambhavati, taṃ dassetuṃ ‘‘āraddhaṃ hoti vīriya’’ntiādi āraddhaṃ. Tassattho – tesaṃ nīvaraṇānaṃ pahānāya sabbesampi vā saṃkilesadhammānaṃ samucchindanatthāya vīriyaṃ āraddhaṃ hoti, paggahitaṃ asithilappavattanti vuttaṃ hoti. Āraddhattā eva ca antarā saṅkocassa anāpajjanato asallīnaṃ.
உபட்டி²தா ஸதி அஸம்முட்டா²தி ந கேவலஞ்ச வீரியமேவ, ஸதிபி ஆரம்மணாபி⁴முக²பா⁴வேன உபட்டி²தா ஹோதி, ததா² உபட்டி²தத்தா ஏவ ச சிரகதசிரபா⁴ஸிதானங் ஸரணஸமத்த²தாய அஸம்முட்டா². பஸ்ஸத்³தோ⁴தி காயசித்தத³ரத²ப்பஸ்ஸம்ப⁴னேன காயோபிஸ்ஸ பஸ்ஸத்³தோ⁴ ஹோதி. தத்த² யஸ்மா நாமகாயே பஸ்ஸத்³தே⁴ ரூபகாயோபிஸ்ஸ பஸ்ஸத்³தோ⁴ ஏவ ஹோதி, தஸ்மா ‘‘நாமகாயோ ரூபகாயோ’’தி அவிஸேஸெத்வா ‘‘பஸ்ஸத்³தோ⁴ காயோ’’தி வுத்தங். அஸாரத்³தோ⁴தி ஸோ ச பஸ்ஸத்³த⁴த்தா ஏவ அஸாரத்³தோ⁴, விக³தத³ரதோ²தி வுத்தங் ஹோதி. ஸமாஹிதங் சித்தங் ஏகக்³க³ந்தி சித்தம்பிஸ்ஸ ஸம்மா ஆஹிதங் ஸுட்டு² ட²பிதங் அப்பிதங் விய ஹோதி, ஸமாஹிதத்தா ஏவ ச ஏகக்³க³ங் அசலங் நிப்ப²ந்த³னங் நிரிஞ்ஜனந்தி.
Upaṭṭhitā sati asammuṭṭhāti na kevalañca vīriyameva, satipi ārammaṇābhimukhabhāvena upaṭṭhitā hoti, tathā upaṭṭhitattā eva ca cirakatacirabhāsitānaṃ saraṇasamatthatāya asammuṭṭhā. Passaddhoti kāyacittadarathappassambhanena kāyopissa passaddho hoti. Tattha yasmā nāmakāye passaddhe rūpakāyopissa passaddho eva hoti, tasmā ‘‘nāmakāyo rūpakāyo’’ti avisesetvā ‘‘passaddho kāyo’’ti vuttaṃ. Asāraddhoti so ca passaddhattā eva asāraddho, vigatadarathoti vuttaṃ hoti. Samāhitaṃ cittaṃ ekagganti cittampissa sammā āhitaṃ suṭṭhu ṭhapitaṃ appitaṃ viya hoti, samāhitattā eva ca ekaggaṃ acalaṃ nipphandanaṃ niriñjananti.
எத்தாவதா ஜா²னமக்³கா³னங் புப்³ப³பா⁴க³படிபதா³ கதி²தா. தேனேவாஹ –
Ettāvatā jhānamaggānaṃ pubbabhāgapaṭipadā kathitā. Tenevāha –
‘‘சரம்பி, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஏவங்பூ⁴தோ ஆதாபீ ஒத்தாபீ ஸததங் ஸமிதங் ஆரத்³த⁴வீரியோ பஹிதத்தோதி வுச்சதீ’’தி (இதிவு॰ 110).
‘‘Carampi, bhikkhave, bhikkhu evaṃbhūto ātāpī ottāpī satataṃ samitaṃ āraddhavīriyo pahitattoti vuccatī’’ti (itivu. 110).
தஸ்ஸத்தோ² ஹெட்டா² வுத்தோ ஏவ.
Tassattho heṭṭhā vutto eva.