Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / દીઘનિકાય (ટીકા) • Dīghanikāya (ṭīkā) |
૫. સમ્પસાદનીયસુત્તવણ્ણના
5. Sampasādanīyasuttavaṇṇanā
સારિપુત્તસીહનાદવણ્ણના
Sāriputtasīhanādavaṇṇanā
૧૪૧. પાવારેન્તિ સઞ્છાદેન્તિ સરીરં એતેનાતિ પાવારો, વત્થં. પાવરણં વા પાવારો, ‘‘વત્થં દુસ્સ’’ન્તિ પરિયાયસદ્દા એતેતિ દુસ્સમેવ પાવારો, સો એતસ્સ બહુવિધો અનેકકોટિપ્પભેદો ભણ્ડભૂતો અત્થીતિ દુસ્સપાવારિકો. સો કિર પુબ્બે દહરકાલે દુસ્સપાવારભણ્ડમેવ બહું પરિગ્ગહેત્વા વાણિજ્જં અકાસિ, તેન નં સેટ્ઠિટ્ઠાને ઠિતમ્પિ ‘‘પાવારિકો’’ ત્વેવ સઞ્જાનન્તિ. ભગવતીતિ ઇતિ-સદ્દો આદિઅત્થો, પકારત્થો વા, તેન ભગવન્તં ઉપસઙ્કમિત્વા થેરેન વુત્તવચનં સબ્બં સઙ્ગણ્હાતિ. ‘‘કસ્મા એવં અવોચા’’તિ તથાવચને કારણં પુચ્છિત્વા ‘‘સોમનસ્સપવેદનત્થ’’ન્તિ કસ્મા પયોજનં વિસ્સજ્જિતં, તયિદં અમ્બં પુટ્ઠસ્સ લબુજં બ્યાકરણસદિસન્તિ? નયિદમેવં ચિન્તેતબ્બં. યા હિસ્સ થેરસ્સ તદા ભગવતિ સોમનસ્સુપ્પત્તિ, સા નિદ્ધારિતરૂપા કારણભાવેન ચોદિતા, તસ્મા એવં અવોચાતિ, સા એવ ચ યસ્મા નિદ્ધારિતરૂપા પવેદનવસેન ભગવતો સમ્મુખા તથાવચનં પયોજેતિ, તસ્મા ‘‘અત્તનો ઉપ્પન્નસોમનસ્સપવેદનત્થ’’ન્તિ પયોજનભાવેન વિસ્સજ્જિતં.
141. Pāvārenti sañchādenti sarīraṃ etenāti pāvāro, vatthaṃ. Pāvaraṇaṃ vā pāvāro, ‘‘vatthaṃ dussa’’nti pariyāyasaddā eteti dussameva pāvāro, so etassa bahuvidho anekakoṭippabhedo bhaṇḍabhūto atthīti dussapāvāriko. So kira pubbe daharakāle dussapāvārabhaṇḍameva bahuṃ pariggahetvā vāṇijjaṃ akāsi, tena naṃ seṭṭhiṭṭhāne ṭhitampi ‘‘pāvāriko’’ tveva sañjānanti. Bhagavatīti iti-saddo ādiattho, pakārattho vā, tena bhagavantaṃ upasaṅkamitvā therena vuttavacanaṃ sabbaṃ saṅgaṇhāti. ‘‘Kasmā evaṃ avocā’’ti tathāvacane kāraṇaṃ pucchitvā ‘‘somanassapavedanattha’’nti kasmā payojanaṃ vissajjitaṃ, tayidaṃ ambaṃ puṭṭhassa labujaṃ byākaraṇasadisanti? Nayidamevaṃ cintetabbaṃ. Yā hissa therassa tadā bhagavati somanassuppatti, sā niddhāritarūpā kāraṇabhāvena coditā, tasmā evaṃ avocāti, sā eva ca yasmā niddhāritarūpā pavedanavasena bhagavato sammukhā tathāvacanaṃ payojeti, tasmā ‘‘attano uppannasomanassapavedanattha’’nti payojanabhāvena vissajjitaṃ.
તત્રાતિ તસ્મિં સોમનસ્સપવેદને. વિહારે નિવાસપરિવત્તનવસેન સુનિવત્થનિવાસનો. આભુજિત્વાતિ આબન્ધિત્વા.
Tatrāti tasmiṃ somanassapavedane. Vihāre nivāsaparivattanavasena sunivatthanivāsano. Ābhujitvāti ābandhitvā.
સમાપત્તિતો વુટ્ઠાય ‘‘અહો સન્તો વતાયં અરિયવિહારો’’તિ સમાપત્તિસુખપચ્ચવેક્ખણમુખેન અત્તનો ગુણે અનુસ્સરિતું આરદ્ધો, આરભિત્વા ચ નેસં તં તં સામઞ્ઞવિસેસવિભાગવસેન અનુસ્સરિ. તથા હિ ‘‘સમાધી’’તિ સામઞ્ઞતો ગહિતસ્સેવ ‘‘પઠમં ઝાન’’ન્તિઆદિના વિસેસવિભાગો, ‘‘પઞ્ઞા’’તિ સામઞ્ઞતો ચ ગહિતસ્સેવ ‘‘વિપસ્સનાઞાણ’’ન્તિઆદિના વિસેસવિભાગો ઉદ્ધટો. ‘‘લોકિયાભિઞ્ઞાસુ દિબ્બચક્ખુઞાણસ્સેવ ગહણં થેરસ્સ ઇતરેહિ સાતિસયન્તિ દસ્સેતુ’’ન્તિ વદન્તિ, પુબ્બેનિવાસઞાણમ્પિ પન ‘‘કપ્પસતસહસ્સાધિકસ્સા’’તિઆદિના કિચ્ચવસેન દસ્સિતમેવ, લક્ખણહારવસેન વા ઇતરેસં પેત્થ ગહિતતા વેદિતબ્બા.
Samāpattito vuṭṭhāya ‘‘aho santo vatāyaṃ ariyavihāro’’ti samāpattisukhapaccavekkhaṇamukhena attano guṇe anussarituṃ āraddho, ārabhitvā ca nesaṃ taṃ taṃ sāmaññavisesavibhāgavasena anussari. Tathā hi ‘‘samādhī’’ti sāmaññato gahitasseva ‘‘paṭhamaṃ jhāna’’ntiādinā visesavibhāgo, ‘‘paññā’’ti sāmaññato ca gahitasseva ‘‘vipassanāñāṇa’’ntiādinā visesavibhāgo uddhaṭo. ‘‘Lokiyābhiññāsu dibbacakkhuñāṇasseva gahaṇaṃ therassa itarehi sātisayanti dassetu’’nti vadanti, pubbenivāsañāṇampi pana ‘‘kappasatasahassādhikassā’’tiādinā kiccavasena dassitameva, lakkhaṇahāravasena vā itaresaṃ pettha gahitatā veditabbā.
અત્થપ્પભેદસ્સ સલ્લક્ખણવિભાવનવવત્થાનકરણસમત્થં અત્થે પભેદગતં ઞાણં અત્થપટિસમ્ભિદા. તથા ધમ્મપ્પભેદસ્સ સલ્લક્ખણવિભાવનવવત્થાનકરણસમત્થં ધમ્મે પભેદગતં ઞાણં ધમ્મપટિસમ્ભિદા. નિરુત્તિપભેદસ્સ સલ્લક્ખણવિભાવનવવત્થાનકરણસમત્થં નિરુત્તિયં પભેદગતં ઞાણં નિરુત્તિપટિસમ્ભિદા. પટિભાનપ્પભેદસ્સ સલ્લક્ખણવિભાવનવવત્થાન કરણસમત્થં પટિભાને પભેદગતં ઞાણં પટિભાનપટિસમ્ભિદા. અયમેત્થ સઙ્ખેપો, વિત્થારો પન વિસુદ્ધિમગ્ગે, (વિસુદ્ધિ॰ ૨.૪૨૮) તં સંવણ્ણનાસુ (વિસુદ્ધિ॰ ટી॰ ૨.૪૨૮) વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બો. સાવકવિસયે પરમુક્કંસગતં ઞાણં સાવકપારમિઞાણં સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણં વિય સબ્બઞેય્યધમ્મેસુ. તસ્સાપિ હિ વિસું પરિકમ્મં નામ નત્થિ, સાવકપારમિયા પન સમ્મદેવ પરિપૂરિતત્તા અગ્ગમગ્ગસમધિગમેનેવસ્સ સમધિગમો હોતિ. સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણસ્સેવ સમ્માસમ્બુદ્ધાનં યાવ નિસિન્નપલ્લઙ્કા અનુસ્સરતોતિ યોજના.
Atthappabhedassa sallakkhaṇavibhāvanavavatthānakaraṇasamatthaṃ atthe pabhedagataṃ ñāṇaṃ atthapaṭisambhidā. Tathā dhammappabhedassa sallakkhaṇavibhāvanavavatthānakaraṇasamatthaṃ dhamme pabhedagataṃ ñāṇaṃ dhammapaṭisambhidā. Niruttipabhedassa sallakkhaṇavibhāvanavavatthānakaraṇasamatthaṃ niruttiyaṃ pabhedagataṃ ñāṇaṃ niruttipaṭisambhidā. Paṭibhānappabhedassa sallakkhaṇavibhāvanavavatthāna karaṇasamatthaṃ paṭibhāne pabhedagataṃ ñāṇaṃ paṭibhānapaṭisambhidā. Ayamettha saṅkhepo, vitthāro pana visuddhimagge, (visuddhi. 2.428) taṃ saṃvaṇṇanāsu (visuddhi. ṭī. 2.428) vuttanayeneva veditabbo. Sāvakavisaye paramukkaṃsagataṃ ñāṇaṃ sāvakapāramiñāṇaṃ sabbaññutaññāṇaṃ viya sabbañeyyadhammesu. Tassāpi hi visuṃ parikammaṃ nāma natthi, sāvakapāramiyā pana sammadeva paripūritattā aggamaggasamadhigamenevassa samadhigamo hoti. Sabbaññutaññāṇasseva sammāsambuddhānaṃ yāva nisinnapallaṅkā anussaratoti yojanā.
ભગવતો સીલં નિસ્સાય ગુણે અનુસ્સરિતુમારદ્ધોતિ યોજના. યસ્મા ગુણાનં બહુભાવતો નેસં એકજ્ઝં આપાથાગમનં નત્થિ, સતિ ચ તસ્મિં અનિરૂપિતરૂપેનેવ અનુસ્સરણેન ભવિતબ્બં, તસ્મા થેરો સવિસયે ઠત્વા તે અનુપદં સરૂપતો અનુસ્સરિ, અનુસ્સરન્તો ચ સબ્બપઠમં સીલં અનુસ્સરિ, તં દસ્સેન્તો ‘‘ભગવતો સીલં નિસ્સાયા’’તિ આહ, સીલં આરબ્ભાતિ અત્થો. સેસપદેસુપિ એસેવ નયો. યસ્મા ચેત્થ થેરો એકેકવસેન ભગવતો ગુણે અનુસ્સરિત્વા તતો પરં ચતુક્કપઞ્ચકાદિવસેન અનુસ્સરિ, તસ્મા ‘‘ચત્તારો ઇદ્ધિપાદે’’તિ વત્વા તતો પરં બોજ્ઝઙ્ગભાવનાસામઞ્ઞેન ઇન્દ્રિયેસુ વત્તબ્બેસુ તાનિ અગ્ગહેત્વા ‘‘ચત્તારો મગ્ગે’’તિઆદિ વુત્તં. ચતુયોનિપરિચ્છેદકઞાણં મહાસીહનાદસુત્તે (મ॰ નિ॰ ૧.૧૫૨) આગતનયેનેવ વેદિતબ્બં. ચત્તારો અરિયવંસા અરિયવંસસુત્તે (અ॰ નિ॰ ૪.૨૮) આગતનયેનેવ વેદિતબ્બા.
Bhagavato sīlaṃ nissāya guṇe anussaritumāraddhoti yojanā. Yasmā guṇānaṃ bahubhāvato nesaṃ ekajjhaṃ āpāthāgamanaṃ natthi, sati ca tasmiṃ anirūpitarūpeneva anussaraṇena bhavitabbaṃ, tasmā thero savisaye ṭhatvā te anupadaṃ sarūpato anussari, anussaranto ca sabbapaṭhamaṃ sīlaṃ anussari, taṃ dassento ‘‘bhagavato sīlaṃ nissāyā’’ti āha, sīlaṃ ārabbhāti attho. Sesapadesupi eseva nayo. Yasmā cettha thero ekekavasena bhagavato guṇe anussaritvā tato paraṃ catukkapañcakādivasena anussari, tasmā ‘‘cattāro iddhipāde’’ti vatvā tato paraṃ bojjhaṅgabhāvanāsāmaññena indriyesu vattabbesu tāni aggahetvā ‘‘cattāro magge’’tiādi vuttaṃ. Catuyoniparicchedakañāṇaṃ mahāsīhanādasutte (ma. ni. 1.152) āgatanayeneva veditabbaṃ. Cattāro ariyavaṃsā ariyavaṃsasutte (a. ni. 4.28) āgatanayeneva veditabbā.
પધાનિયઙ્ગાદયો સઙ્ગીતિ (દી॰ નિ॰ ૩.૩૧૭) દસુત્તરસુત્તેસુ (દી॰ નિ॰ ૩.૩૫૫) આગમિસ્સન્તિ. છ સારણીય ધમ્મા પરિનિબ્બાનસુત્તે (દી॰ નિ॰ ૨.૧૪૧) આગતા એવ. સુખં સુપનાદયો (અ॰ નિ॰ ૧૧.૧૫; પટિ॰ મ॰ ૨.૨૨) એકાદસ મેત્તાનિસંસા . ‘‘ઇદં દુક્ખં અરિયસચ્ચ’’ન્તિઆદિના સં॰ નિ॰ ૫.૧૦૮૧, મહાવ॰ ૧૫, પટિ॰ મ॰ ૨.૩૦) ચતૂસુ અરિયસચ્ચેસુ તિપરિવત્તવસેન આગતા દ્વાદસ ધમ્મચક્કાકારા. મગ્ગફલેસુ પવત્તાનિ અટ્ઠ ઞાણાનિ, છ અસાધારણઞાણાનિ ચાતિ ચુદ્દસ બુદ્ધઞાણાનિ. પઞ્ચદસ વિમુત્તિપરિપાચનિયા ધમ્મા મેઘિયસુત્તવણ્ણનાયં (ઉદા॰ અટ્ઠ॰ ૩૧) ગહેતબ્બા, સોળસવિધા આનાપાનસ્સતિ આનાપાનસ્સતિસુત્તે (મ॰ નિ॰ ૩.૧૪૮), અટ્ઠારસ બુદ્ધધમ્મા (મહાનિ॰ ૬૯, ૧૫૬; ચૂળનિ॰ ૮૫; પટિ॰ મ॰ ૩.૫; દી॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૩.૩૦૫) એવં વેદિતબ્બા –
Padhāniyaṅgādayo saṅgīti (dī. ni. 3.317) dasuttarasuttesu (dī. ni. 3.355) āgamissanti. Cha sāraṇīya dhammā parinibbānasutte (dī. ni. 2.141) āgatā eva. Sukhaṃ supanādayo (a. ni. 11.15; paṭi. ma. 2.22) ekādasa mettānisaṃsā . ‘‘Idaṃ dukkhaṃ ariyasacca’’ntiādinā saṃ. ni. 5.1081, mahāva. 15, paṭi. ma. 2.30) catūsu ariyasaccesu tiparivattavasena āgatā dvādasa dhammacakkākārā. Maggaphalesu pavattāni aṭṭha ñāṇāni, cha asādhāraṇañāṇāni cāti cuddasa buddhañāṇāni. Pañcadasa vimuttiparipācaniyā dhammā meghiyasuttavaṇṇanāyaṃ (udā. aṭṭha. 31) gahetabbā, soḷasavidhā ānāpānassati ānāpānassatisutte (ma. ni. 3.148), aṭṭhārasa buddhadhammā (mahāni. 69, 156; cūḷani. 85; paṭi. ma. 3.5; dī. ni. aṭṭha. 3.305) evaṃ veditabbā –
અતીતંસે બુદ્ધસ્સ ભગવતો અપ્પટિહતં ઞાણં, અનાગતંસે, પચ્ચુપ્પન્નંસે બુદ્ધસ્સ ભગવતો અપ્પટિહતં ઞાણં. ઇમેહિ તીહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતસ્સ બુદ્ધસ્સ ભગવતો સબ્બં કાયકમ્મં ઞાણપુબ્બઙ્ગમં ઞાણાનુપરિવત્તિ, સબ્બં વચીકમ્મં, સબ્બં મનોકમ્મં ઞાણપુબ્બઙ્ગમં ઞાણાનુપરિવત્તિ. ઇમેહિ છહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતસ્સ બુદ્ધસ્સ ભગવતો નત્થિ છન્દસ્સ હાનિ, નત્થિ ધમ્મદેસનાય હાનિ, નત્થિ વીરિયસ્સ હાનિ, નત્થિ સમાધિસ્સ હાનિ, નત્થિ પઞ્ઞાય હાનિ, નત્થિ વિમુત્તિયા હાનિ. ઇમેહિ દ્વાદસહિ ધમ્મેહિ સમન્નાગતસ્સ બુદ્ધસ્સ ભગવતો નત્થિ દવા, નત્થિ રવા, નત્થિ અપ્ફુટ્ઠં, નત્થિ વેગાયિતત્તં, નત્થિ અબ્યાવટમનો, નત્થિ અપ્પટિસઙ્ખાનુપેક્ખાતિ.
Atītaṃse buddhassa bhagavato appaṭihataṃ ñāṇaṃ, anāgataṃse, paccuppannaṃse buddhassa bhagavato appaṭihataṃ ñāṇaṃ. Imehi tīhi dhammehi samannāgatassa buddhassa bhagavato sabbaṃ kāyakammaṃ ñāṇapubbaṅgamaṃ ñāṇānuparivatti, sabbaṃ vacīkammaṃ, sabbaṃ manokammaṃ ñāṇapubbaṅgamaṃ ñāṇānuparivatti. Imehi chahi dhammehi samannāgatassa buddhassa bhagavato natthi chandassa hāni, natthi dhammadesanāya hāni, natthi vīriyassa hāni, natthi samādhissa hāni, natthi paññāya hāni, natthi vimuttiyā hāni. Imehi dvādasahi dhammehi samannāgatassa buddhassa bhagavato natthi davā, natthi ravā, natthi apphuṭṭhaṃ, natthi vegāyitattaṃ, natthi abyāvaṭamano, natthi appaṭisaṅkhānupekkhāti.
તત્થ ‘‘નત્થિ દવાતિ ખિડ્ડાધિપ્પાયેન કિરિયા નત્થિ. નત્થિ રવાતિ સહસા કિરિયા નત્થી’’તિ વદન્તિ. સહસા પન કિરિયા દવા, ‘‘અઞ્ઞં કરિસ્સામી’’તિ અઞ્ઞસ્સ કરણં રવા. નત્થિ અપ્ફુટન્તિ ઞાણેન અફુસિતં નત્થિ. નત્થિ વેગાયિતત્તન્તિ તુરિતકિરિયા નત્થિ. નત્થિ અબ્યાવટમનોતિ નિરત્થકચિત્તસમુદાચારો નત્થિ. નત્થિ અપ્પટિસઙ્ખાનુપેક્ખાતિ અઞ્ઞાણુપેક્ખા નત્થિ. કેચિ પન ‘‘નત્થિ ધમ્મદેસનાય હાની’’તિ અપઠિત્વા ‘‘નત્થિ છન્દસ્સ હાનિ, નત્થિ વીરિયસ્સ હાનિ, નત્થિ સતિયા [સત્તિયા (વિભ॰ મૂલટી॰ સુત્તન્તભાજનીયવણ્ણના)] હાની’’તિ પઠન્તિ.
Tattha ‘‘natthi davāti khiḍḍādhippāyena kiriyā natthi. Natthi ravāti sahasā kiriyā natthī’’ti vadanti. Sahasā pana kiriyā davā, ‘‘aññaṃ karissāmī’’ti aññassa karaṇaṃ ravā. Natthi apphuṭanti ñāṇena aphusitaṃ natthi. Natthi vegāyitattanti turitakiriyā natthi. Natthi abyāvaṭamanoti niratthakacittasamudācāro natthi. Natthi appaṭisaṅkhānupekkhāti aññāṇupekkhā natthi. Keci pana ‘‘natthi dhammadesanāya hānī’’ti apaṭhitvā ‘‘natthi chandassa hāni, natthi vīriyassa hāni, natthi satiyā [sattiyā (vibha. mūlaṭī. suttantabhājanīyavaṇṇanā)] hānī’’ti paṭhanti.
જરામરણાદીસુ એકાદસસુ પટિચ્ચસમુપ્પાદઙ્ગેસુ પચ્ચેકં ચતુસચ્ચયોજનાવસેન પવત્તાનિ ચતુચત્તાલીસ ઞાણાનિયેવ (સં॰ નિ॰ ૨.૩૩) સુખવિસેસાનં અધિટ્ઠાનભાવતો ઞાણવત્થૂનિ. વુત્તઞ્હેતં –
Jarāmaraṇādīsu ekādasasu paṭiccasamuppādaṅgesu paccekaṃ catusaccayojanāvasena pavattāni catucattālīsa ñāṇāniyeva (saṃ. ni. 2.33) sukhavisesānaṃ adhiṭṭhānabhāvato ñāṇavatthūni. Vuttañhetaṃ –
‘‘યતો ખો ભિક્ખવે અરિયસાવકો એવં જરામરણં પજાનાતિ, એવં જરામરણસમુદયં પજાનાતિ, એવં જરામરણનિરોધં પજાનાતિ, એવં જરામરણનિરોધગામિનિં પટિપદં પજાનાતી’’તિઆદિ (સં॰ નિ॰ ૨.૩૩).
‘‘Yato kho bhikkhave ariyasāvako evaṃ jarāmaraṇaṃ pajānāti, evaṃ jarāmaraṇasamudayaṃ pajānāti, evaṃ jarāmaraṇanirodhaṃ pajānāti, evaṃ jarāmaraṇanirodhagāminiṃ paṭipadaṃ pajānātī’’tiādi (saṃ. ni. 2.33).
જરામરણસમુદયોતિ ચેત્થ જાતિ અધિપ્પેતા. સેસપદેસુ ભવાદયો વેદિતબ્બા.
Jarāmaraṇasamudayoti cettha jāti adhippetā. Sesapadesu bhavādayo veditabbā.
કુસલચિત્તુપ્પાદેસુ ફસ્સાદયો પરોપણ્ણાસ કુસલધમ્મા.
Kusalacittuppādesu phassādayo paropaṇṇāsa kusaladhammā.
‘‘જાતિપચ્ચયા જરામરણ’’ન્તિ ઞાણં, ‘‘અસતિ જાતિયા નત્થિ જરામરણ’’ન્તિ ઞાણં, અતીતમ્પિ અદ્ધાનં ‘‘જાતિપચ્ચયા જરામરણ’’ન્તિ ઞાણં, ‘‘અસતિ જાતિયા નત્થિ જરામરણ’’ન્તિ ઞાણં, અનાગતમ્પિ અદ્ધાનં ‘‘જાતિપચ્ચયા જરામરણ’’ન્તિ ઞાણં, ‘‘અસતિ જાતિયા નત્થિ જરામરણ’’ન્તિ ઞાણં. ‘‘યમ્પિ ઇદં ધમ્મટ્ઠિતિઞાણં, તમ્પિ ખયધમ્મં વયધમ્મં વિરાગધમ્મં નિરોધધમ્મ’’ન્તિ ઞાણન્તિ એવં જરામરણાદીસુ એકાદસસુ પટિચ્ચસમુપ્પાદઙ્ગેસુ પચ્ચેકં સત્ત સત્ત કત્વા સત્તસત્તતિ ઞાણવત્થૂનિ (સં॰ નિ॰ ૨.૩૪) વેદિતબ્બાનિ. તત્થ યમ્પીતિ છબ્બિધમ્પિ પચ્ચવેક્ખણઞાણં વિપસ્સનારમ્મણભાવેન એકજ્ઝં ગહેત્વા વુત્તં. ધમ્મટ્ઠિતિઞાણન્તિ છપિ ઞાણાનિ સઙ્ખિપિત્વા વુત્તં ઞાણં. ‘‘ખયધમ્મ’’ન્તિઆદિના પન પકારેન પવત્તઞાણસ્સ દસ્સનં, વિપસ્સનાદસ્સનતો વિપસ્સના પટિવિપસ્સનાદસ્સનમત્તમેવાતિ ન તં ‘‘અઙ્ગ’’ન્તિ વદન્તિ, પાળિયં (સં॰ નિ॰ ૨.૩૪) પન સબ્બત્થ ઞાણવસેન અઙ્ગાનં વુત્તત્તા ‘‘નિરોધધમ્મન્તિ ઞાણ’’ન્તિ ઇતિ-સદ્દેન પકાસેત્વા વુત્તં વિપસ્સનાઞાણં સત્તમં ઞાણન્તિ અયમત્થો દિસ્સતિ. ન હિ યમ્પિ ઇદં ધમ્મટ્ઠિતિઞાણં, તમ્પિ ઞાણન્તિ સમ્બન્ધો હોતિ ઞાણગ્ગહણેન એતસ્મિં ઞાણભાવદસ્સનસ્સ અનધિપ્પેતત્તા, ‘‘ખયધમ્મં…પે॰… નિરોધધમ્મ’’ન્તિ એતેસં સમ્બન્ધભાવપ્પસઙ્ગો ચાતિ. ચતુવીસતિ…પે॰… વજિરઞાણન્તિ એત્થ કેચિ તાવ આહુ ‘‘ભગવા દેવસિકં દ્વાદસકોટિસતસહસ્સક્ખત્તું મહાકરુણાસમાપત્તિં સમાપજ્જતિ, દ્વાદસકોટિસતસહસ્સક્ખત્તુમેવ ચ અરહત્તફલસમાપત્તિં સમાપજ્જતિ, તાસં પુરેચરં, સહવચરઞ્ચ ઞાણં પટિપક્ખેહિ અભેજ્જતં, મહત્તઞ્ચ ઉપાદાય મહાવજિરઞાણં નામ. વુત્તઞ્હેતં ભગવતા –
‘‘Jātipaccayā jarāmaraṇa’’nti ñāṇaṃ, ‘‘asati jātiyā natthi jarāmaraṇa’’nti ñāṇaṃ, atītampi addhānaṃ ‘‘jātipaccayā jarāmaraṇa’’nti ñāṇaṃ, ‘‘asati jātiyā natthi jarāmaraṇa’’nti ñāṇaṃ, anāgatampi addhānaṃ ‘‘jātipaccayā jarāmaraṇa’’nti ñāṇaṃ, ‘‘asati jātiyā natthi jarāmaraṇa’’nti ñāṇaṃ. ‘‘Yampi idaṃ dhammaṭṭhitiñāṇaṃ, tampi khayadhammaṃ vayadhammaṃ virāgadhammaṃ nirodhadhamma’’nti ñāṇanti evaṃ jarāmaraṇādīsu ekādasasu paṭiccasamuppādaṅgesu paccekaṃ satta satta katvā sattasattati ñāṇavatthūni (saṃ. ni. 2.34) veditabbāni. Tattha yampīti chabbidhampi paccavekkhaṇañāṇaṃ vipassanārammaṇabhāvena ekajjhaṃ gahetvā vuttaṃ. Dhammaṭṭhitiñāṇanti chapi ñāṇāni saṅkhipitvā vuttaṃ ñāṇaṃ. ‘‘Khayadhamma’’ntiādinā pana pakārena pavattañāṇassa dassanaṃ, vipassanādassanato vipassanā paṭivipassanādassanamattamevāti na taṃ ‘‘aṅga’’nti vadanti, pāḷiyaṃ (saṃ. ni. 2.34) pana sabbattha ñāṇavasena aṅgānaṃ vuttattā ‘‘nirodhadhammanti ñāṇa’’nti iti-saddena pakāsetvā vuttaṃ vipassanāñāṇaṃ sattamaṃ ñāṇanti ayamattho dissati. Na hi yampi idaṃ dhammaṭṭhitiñāṇaṃ, tampi ñāṇanti sambandho hoti ñāṇaggahaṇena etasmiṃ ñāṇabhāvadassanassa anadhippetattā, ‘‘khayadhammaṃ…pe… nirodhadhamma’’nti etesaṃ sambandhabhāvappasaṅgo cāti. Catuvīsati…pe… vajirañāṇanti ettha keci tāva āhu ‘‘bhagavā devasikaṃ dvādasakoṭisatasahassakkhattuṃ mahākaruṇāsamāpattiṃ samāpajjati, dvādasakoṭisatasahassakkhattumeva ca arahattaphalasamāpattiṃ samāpajjati, tāsaṃ purecaraṃ, sahavacarañca ñāṇaṃ paṭipakkhehi abhejjataṃ, mahattañca upādāya mahāvajirañāṇaṃ nāma. Vuttañhetaṃ bhagavatā –
‘તથાગતં , ભિક્ખવે, અરહન્તં સમ્માસમ્બુદ્ધં દ્વે વિતક્કા બહુલં સમુદાચરન્તિ – ખેમો ચ વિતક્કો, પવિવેકો ચ વિતક્કો’તિ (ઇતિવુ॰ ૩૮).
‘Tathāgataṃ , bhikkhave, arahantaṃ sammāsambuddhaṃ dve vitakkā bahulaṃ samudācaranti – khemo ca vitakko, paviveko ca vitakko’ti (itivu. 38).
ખેમવિતક્કો હિ ભગવતો મહાકરુણાસમાપત્તિં પૂરેત્વા ઠિતો, પવિવેકવિતક્કો અરહત્તફલસમાપત્તિં. બુદ્ધાનઞ્હિ ભવઙ્ગપરિવાસો લહુકો, મત્થકપ્પત્તો સમાપત્તીસુ વસીભાવો, તસ્મા સમાપજ્જનવુટ્ઠાનાનિ કતિપયચિત્તક્ખણેહેવ ઇજ્ઝન્તિ. પઞ્ચ રૂપાવચરસમાપત્તિયો ચતસ્સો અરૂપસમાપત્તિયો અપ્પમઞ્ઞાસમાપત્તિયા સદ્ધિં દસ, નિરોધસમાપત્તિ, અરહત્તફલસમાપત્તિ ચાતિ દ્વાદસેતા સમાપત્તિયો ભગવા પચ્ચેકં દિવસે દિવસે કોટિસતસહસ્સક્ખત્તું પુરેભત્તં સમાપજ્જતિ, તથા પચ્છાભત્ત’’ન્તિ. ‘‘એવં સમાપજ્જિતબ્બસમાપત્તિસઞ્ચારિતઞાણં મહાવજિરઞાણં નામા’’તિ કેચિ.
Khemavitakko hi bhagavato mahākaruṇāsamāpattiṃ pūretvā ṭhito, pavivekavitakko arahattaphalasamāpattiṃ. Buddhānañhi bhavaṅgaparivāso lahuko, matthakappatto samāpattīsu vasībhāvo, tasmā samāpajjanavuṭṭhānāni katipayacittakkhaṇeheva ijjhanti. Pañca rūpāvacarasamāpattiyo catasso arūpasamāpattiyo appamaññāsamāpattiyā saddhiṃ dasa, nirodhasamāpatti, arahattaphalasamāpatti cāti dvādasetā samāpattiyo bhagavā paccekaṃ divase divase koṭisatasahassakkhattuṃ purebhattaṃ samāpajjati, tathā pacchābhatta’’nti. ‘‘Evaṃ samāpajjitabbasamāpattisañcāritañāṇaṃ mahāvajirañāṇaṃ nāmā’’ti keci.
અપરે પન ‘‘યં તં ભગવતા અભિસમ્બોધિદિવસે પચ્છિમયામે પટિચ્ચસમુપ્પાદમુખેન પટિલોમનયેન જરામરણતો પટ્ઠાય ઞાણં ઓતારેત્વા અનુપદધમ્મવિપસ્સનં આરભન્તેન યથા નામ પુરિસો સુવિદુગ્ગં મહાગહનં મહાવનં છિન્દન્તો અન્તરન્તરા નિસાનસિલાયં ફરસું સુનિસિતં કરોતિ, એવમેવ નિસાનસિલાસદિસિયો સમાપત્તિયો અન્તરન્તરા સમાપજ્જિત્વા ઞાણસ્સ તિક્ખવિસદસૂરભાવં સમ્પાદેતું અનુલોમપટિલોમતો પચ્ચેકં પટિચ્ચસમુપ્પાદઙ્ગવસેન સમ્મસન્તો દિવસે દિવસે લક્ખકોટિલક્ખકોટિફલસમાપત્તિયો સમાપજ્જતિ, તં સન્ધાય વુત્તં ‘ચતુવીસતિ…પે॰… મહાવજિરઞાણં નિસ્સાયા’તિ’’. નનુ ભગવતો સમાપત્તિસમાપજ્જને પરિકમ્મે પયોજનં નત્થીતિ? નયિદં એકન્તિકં. તથા હિ વેદનાપટિપ્પણામનાદીસુ સવિસેસં પરિકમ્મપુબ્બઙ્ગમેન સમાપત્તિયો સમાપજ્જિ. અપરે પન ‘‘લોકિયસમાપત્તિસમાપજ્જને પરિકમ્મેન પયોજનં નત્થિ. લોકુત્તરસમાપત્તિસમાપજ્જને તજ્જં પરિકમ્મં ઇચ્છિતબ્બમેવા’’તિ વદન્તિ.
Apare pana ‘‘yaṃ taṃ bhagavatā abhisambodhidivase pacchimayāme paṭiccasamuppādamukhena paṭilomanayena jarāmaraṇato paṭṭhāya ñāṇaṃ otāretvā anupadadhammavipassanaṃ ārabhantena yathā nāma puriso suviduggaṃ mahāgahanaṃ mahāvanaṃ chindanto antarantarā nisānasilāyaṃ pharasuṃ sunisitaṃ karoti, evameva nisānasilāsadisiyo samāpattiyo antarantarā samāpajjitvā ñāṇassa tikkhavisadasūrabhāvaṃ sampādetuṃ anulomapaṭilomato paccekaṃ paṭiccasamuppādaṅgavasena sammasanto divase divase lakkhakoṭilakkhakoṭiphalasamāpattiyo samāpajjati, taṃ sandhāya vuttaṃ ‘catuvīsati…pe… mahāvajirañāṇaṃ nissāyā’ti’’. Nanu bhagavato samāpattisamāpajjane parikamme payojanaṃ natthīti? Nayidaṃ ekantikaṃ. Tathā hi vedanāpaṭippaṇāmanādīsu savisesaṃ parikammapubbaṅgamena samāpattiyo samāpajji. Apare pana ‘‘lokiyasamāpattisamāpajjane parikammena payojanaṃ natthi. Lokuttarasamāpattisamāpajjane tajjaṃ parikammaṃ icchitabbamevā’’ti vadanti.
‘‘અપરમ્પરા’’તિ પદં યેસં દેસનાય અત્થિ, તે અપરમ્પરિયાવ. કુસલપઞ્ઞત્તિયન્તિ કુસલધમ્માનં પઞ્ઞાપને. અનુત્તરોતિ ઉત્તમો. ઉપનિસ્સયે ઠત્વાતિ ઞાણૂપનિસ્સયે ઠત્વા યાદિસો પુબ્બૂપનિસ્સયો પુબ્બયોગો, તત્થ પતિટ્ઠાય. મહન્તતો સદ્દહતિ પટિપક્ખવિગમેન ઞાણસ્સ વિય સદ્ધાયપિ તિક્ખવિસદભાવાપત્તિતો. અવસેસઅરહન્તેહીતિ પકતિસાવકેહિ. અસીતિ મહાથેરા પરમત્થદીપનિયં થેરગાથાવણ્ણનાયં નામતો ઉદ્ધટા. ચત્તારો મહાથેરાતિ મહાકસ્સપઅનુરુદ્ધમહાકચ્ચાનમહાકોટ્ઠિકત્થેરા. તેસુપિ અગ્ગસાવકેસુ સારિપુત્તત્થેરો પઞ્ઞાય વિસિટ્ઠભાવતો. સારિપુત્તત્થેરતોપિ એકો પચ્ચેકબુદ્ધો તિક્ખવિસદઞાણો અભિનીહારમહન્તતાય સમ્ભતઞાણસમ્ભારત્તા. સતિપિ પચ્ચેકબોધિયા અવિસેસેસુ બહૂસુ એકજ્ઝં સન્નિપતિતેસુ પુબ્બયોગવસેન લોકિયે વિસયે સિયા કસ્સચિ ઞાણસ્સ વિસિટ્ઠતાતિ દસ્સેતું ‘‘સચે પના’’તિઆદિ વુત્તં. ‘‘સબ્બઞ્ઞુબુદ્ધોવ બુદ્ધગુણે મહન્તતો સદ્દહતી’’તિ ઇદં હેટ્ઠા આગતદેસનાસોતવસેન વુત્તં. બુદ્ધા હિ બુદ્ધગુણે મહત્તં પચ્ચક્ખતોવ પસ્સન્તિ, ન સદ્દહનવસેન.
‘‘Aparamparā’’ti padaṃ yesaṃ desanāya atthi, te aparampariyāva. Kusalapaññattiyanti kusaladhammānaṃ paññāpane. Anuttaroti uttamo. Upanissaye ṭhatvāti ñāṇūpanissaye ṭhatvā yādiso pubbūpanissayo pubbayogo, tattha patiṭṭhāya. Mahantato saddahati paṭipakkhavigamena ñāṇassa viya saddhāyapi tikkhavisadabhāvāpattito. Avasesaarahantehīti pakatisāvakehi. Asīti mahātherā paramatthadīpaniyaṃ theragāthāvaṇṇanāyaṃ nāmato uddhaṭā. Cattāro mahātherāti mahākassapaanuruddhamahākaccānamahākoṭṭhikattherā. Tesupi aggasāvakesu sāriputtatthero paññāya visiṭṭhabhāvato. Sāriputtattheratopi eko paccekabuddho tikkhavisadañāṇo abhinīhāramahantatāya sambhatañāṇasambhārattā. Satipi paccekabodhiyā avisesesu bahūsu ekajjhaṃ sannipatitesu pubbayogavasena lokiye visaye siyā kassaci ñāṇassa visiṭṭhatāti dassetuṃ ‘‘sace panā’’tiādi vuttaṃ. ‘‘Sabbaññubuddhova buddhaguṇe mahantato saddahatī’’ti idaṃ heṭṭhā āgatadesanāsotavasena vuttaṃ. Buddhā hi buddhaguṇe mahattaṃ paccakkhatova passanti, na saddahanavasena.
ઇદાનિ યથાવુત્તમત્થં ઉપમાય વિભાવેતું ‘‘સેય્યથાપિ નામા’’તિઆદિ આરદ્ધં. ગમ્ભીરો ઉત્તાનોતિ ગમ્ભીરો વા ઉત્તાનો વાતિ જાનનત્થં. ‘‘એવમેવા’’તિઆદિ યથાદસ્સિતાય ઉપમાય ઉપમેય્યેન સંસન્દનં. બુદ્ધગુણેસુ અપ્પમત્તવિસયમ્પિ લોકિયમહાજનસ્સ ઞાણં અપવત્તિતરૂપેનેવ પવત્તતિ અનવત્તિતસભાવત્તાતિ વુત્તં ‘‘એકબ્યામ…પે॰… વેદિતબ્બા’’તિ. તત્થ ઞાતઉદકં વિયાતિ પમાણતો ઞાતઉદકં વિય. અરિયાનં પન તત્થ અત્તનો વિસયે પવત્તનકઞાણં પવત્તિતરૂપેનેવ પવત્તતિ અત્તનો પટિવેધાનુરૂપં, અભિનીહારાનુરૂપઞ્ચ અવત્તિતસભાવત્તાતિ દસ્સેન્તો ‘‘દસબ્યામયોત્તેના’’તિઆદિમાહ. તત્થ પટિવિદ્ધસચ્ચાનમ્પિ પટિપક્ખવિધમનપુબ્બયોગવિસેસવસેન ઞાણં સાતિસયં, મહાનુભાવઞ્ચ હોતીતિ ઇમમત્થં દસ્સેતું સોતાપન્નઞાણસ્સ દસબ્યામઉદકં ઓપમ્મભાવેન દસ્સેત્વા તતો પરેસં દસુત્તરદિગુણદસગુણઅસીતિગુણવિસિટ્ઠં ઉદકં ઓપમ્મં કત્વા દસ્સિતં. નનુ એવં સન્તે બુદ્ધગુણા પરિમિતપરિચ્છિન્ના, થેરેન ચ તે પરિચ્છિજ્જ ઞાતાતિ આપજ્જતીતિ? નાપજ્જતીતિ દસ્સેન્તો ‘‘તત્થ યથા સો પુરિસો’’તિઆદિમાહ. તત્થ સો પુરિસોતિ સો ચતુરાસીતિબ્યામસહસ્સપ્પમાણેન યોત્તેન ચતુરાસીતિબ્યામસહસ્સટ્ઠાને મહાસમુદ્દે ઉદકં મિનિત્વા ઠિતો પુરિસો. સો હિ થેરસ્સ ઉપમાભાવેન ગહિતો. ધમ્મન્વયેનાતિ અનુમાનઞાણેન. તઞ્હિ સિદ્ધં ધમ્મં અનુગન્ત્વા પવત્તનતો ‘‘ધમ્મન્વયો’’તિ વુચ્ચતિ, તથા અન્વયવસેન અત્થસ્સ બુજ્ઝનતો અન્વયબુદ્ધિ, અનુમેય્યં અનુમિનોતીતિ અનુમાનં, નિદસ્સને દિટ્ઠનયેન અનુમેય્યં ગણ્હાતીતિ ‘‘નયગ્ગાહો’’તિ ચ વુચ્ચતિ. તેનાહ ‘‘ધમ્મન્વયેના’’તિઆદિ. સ્વાયં ધમ્મન્વયો ન યસ્સ કસ્સચિ હોતિ, અથ ખો તથારૂપસ્સ અગ્ગસાવકસ્સેવાતિ આહ ‘‘સાવકપારમિઞાણે ઠત્વા’’તિ. યદિ થેરો બુદ્ધગુણે એકદેસતો પચ્ચક્ખે કત્વા તદઞ્ઞે નયગ્ગાહેન ગણ્હિ, નનુ એવં સન્તે બુદ્ધગુણા પરિમિતપરિચ્છિન્ના આપન્નાતિ? નયિદં એવન્તિ દસ્સેન્તો ‘‘અનન્તા અપરિમાણા’’તિ.
Idāni yathāvuttamatthaṃ upamāya vibhāvetuṃ ‘‘seyyathāpi nāmā’’tiādi āraddhaṃ. Gambhīro uttānoti gambhīro vā uttāno vāti jānanatthaṃ. ‘‘Evamevā’’tiādi yathādassitāya upamāya upameyyena saṃsandanaṃ. Buddhaguṇesu appamattavisayampi lokiyamahājanassa ñāṇaṃ apavattitarūpeneva pavattati anavattitasabhāvattāti vuttaṃ ‘‘ekabyāma…pe… veditabbā’’ti. Tattha ñātaudakaṃ viyāti pamāṇato ñātaudakaṃ viya. Ariyānaṃ pana tattha attano visaye pavattanakañāṇaṃ pavattitarūpeneva pavattati attano paṭivedhānurūpaṃ, abhinīhārānurūpañca avattitasabhāvattāti dassento ‘‘dasabyāmayottenā’’tiādimāha. Tattha paṭividdhasaccānampi paṭipakkhavidhamanapubbayogavisesavasena ñāṇaṃ sātisayaṃ, mahānubhāvañca hotīti imamatthaṃ dassetuṃ sotāpannañāṇassa dasabyāmaudakaṃ opammabhāvena dassetvā tato paresaṃ dasuttaradiguṇadasaguṇaasītiguṇavisiṭṭhaṃ udakaṃ opammaṃ katvā dassitaṃ. Nanu evaṃ sante buddhaguṇā parimitaparicchinnā, therena ca te paricchijja ñātāti āpajjatīti? Nāpajjatīti dassento ‘‘tattha yathā so puriso’’tiādimāha. Tattha so purisoti so caturāsītibyāmasahassappamāṇena yottena caturāsītibyāmasahassaṭṭhāne mahāsamudde udakaṃ minitvā ṭhito puriso. So hi therassa upamābhāvena gahito. Dhammanvayenāti anumānañāṇena. Tañhi siddhaṃ dhammaṃ anugantvā pavattanato ‘‘dhammanvayo’’ti vuccati, tathā anvayavasena atthassa bujjhanato anvayabuddhi, anumeyyaṃ anuminotīti anumānaṃ, nidassane diṭṭhanayena anumeyyaṃ gaṇhātīti ‘‘nayaggāho’’ti ca vuccati. Tenāha ‘‘dhammanvayenā’’tiādi. Svāyaṃ dhammanvayo na yassa kassaci hoti, atha kho tathārūpassa aggasāvakassevāti āha ‘‘sāvakapāramiñāṇe ṭhatvā’’ti. Yadi thero buddhaguṇe ekadesato paccakkhe katvā tadaññe nayaggāhena gaṇhi, nanu evaṃ sante buddhaguṇā parimitaparicchinnā āpannāti? Nayidaṃ evanti dassento ‘‘anantā aparimāṇā’’ti.
‘‘સદ્દહતી’’તિ વત્વા પુન તમેવત્થં વિભાવેન્તો ‘‘થેરેન હિ…પે॰… બહુતરા’’તિ આહ. કથં પનાયમત્થો એવં દટ્ઠબ્બોતિ એવં અધિપ્પાયભેદકં ઉપમાય સઞ્ઞાપેતું ‘‘યથા કથં વિયા’’તિઆદિ વુત્તં ‘‘ઉપમાયમિધેકચ્ચે વિઞ્ઞૂ પુરિસા ભાસિતસ્સ અત્થં આજાનન્તી’’તિ (સં॰ નિ॰ ૨.૬૭) ઇતો નવ ઇતો નવાતિ ઇતો મજ્ઝટ્ઠાનતો યાવ દક્ખિણતીરા નવ ઇતો મજ્ઝટ્ઠાનતો યાવ ઉત્તરતીરા નવ. ઇદાનિ યથાવુત્તમત્થં સુત્તેન સમત્થેતું ‘‘બુદ્ધોપી’’તિ ગાથમાહ.
‘‘Saddahatī’’ti vatvā puna tamevatthaṃ vibhāvento ‘‘therena hi…pe… bahutarā’’ti āha. Kathaṃ panāyamattho evaṃ daṭṭhabboti evaṃ adhippāyabhedakaṃ upamāya saññāpetuṃ ‘‘yathā kathaṃ viyā’’tiādi vuttaṃ ‘‘upamāyamidhekacce viññū purisā bhāsitassa atthaṃ ājānantī’’ti (saṃ. ni. 2.67) ito nava ito navāti ito majjhaṭṭhānato yāva dakkhiṇatīrā nava ito majjhaṭṭhānato yāva uttaratīrā nava. Idāni yathāvuttamatthaṃ suttena samatthetuṃ ‘‘buddhopī’’ti gāthamāha.
યમકયુગળમહાનદીમહોઘો વિયાતિ દ્વિન્નં એકતો સમાગતત્તા યુગળભૂતાનં મહાનદીનં મહોઘો વિય.
Yamakayugaḷamahānadīmahogho viyāti dvinnaṃ ekato samāgatattā yugaḷabhūtānaṃ mahānadīnaṃ mahogho viya.
અનુચ્છવિકં કત્વાતિ યોયં મમ પસાદો બુદ્ધગુણે આરબ્ભ ઓગાળ્હો હુત્વા ઉપ્પન્નો, તં અનુચ્છવિકં અનુરૂપં કત્વા. પટિગ્ગહેતું સમ્પટિચ્છિતું અઞ્ઞો કોચિ ન સક્ખિસ્સતિ યાથાવતો અનવબુજ્ઝનતો. પટિગ્ગહેતું સક્કોતિ તસ્સ હેતુતો, પચ્ચયતો, સભાવતો, કિચ્ચતો, ફલતો સમ્મદેવ પટિવિજ્ઝનતો. પૂરત્તન્તિ પુણ્ણભાવો. પગ્ઘરણકાલેતિ વિકિરણકાલે, પતનકાલેતિ અત્થો. ‘‘પસન્નો’’તિ ઇમિના પસાદસ્સ વત્તમાનતા દીપિતાતિ ‘‘ઉપ્પન્નસદ્ધો’’તિ ઇમિનાપિ સદ્ધાય પચ્ચુપ્પન્નતા પકાસિતાતિ આહ ‘‘એવં સદ્દહામીતિ અત્થો’’તિ. અભિઞ્ઞાયતીતિ અભિઞ્ઞો, અધિકો અભિઞ્ઞો ભિય્યોભિઞ્ઞો, સો એવ અતિસયવચનિચ્છાવસેન ‘‘ભિય્યોભિઞ્ઞતરો’’તિ વુત્તોતિ આહ ‘‘ભિય્યતરો અભિઞ્ઞાતો’’તિ. દુતિયવિકપ્પે પન અભિજાનાતીતિ અભિઞ્ઞા, અભિવિસિટ્ઠા પઞ્ઞા, ભિય્યો અભિઞ્ઞા એતસ્સાતિ ભિય્યોભિઞ્ઞો, સો એવ અતિસયવચનિચ્છાવસેન ભિય્યોભિઞ્ઞતરો, સ્વાયમસ્સ અતિસયો અભિઞ્ઞાય ભિય્યોભાવકતોતિ આહ ‘‘ભિય્યતરાભિઞ્ઞો વા’’તિ. સમ્બુજ્ઝતિ એતાયાતિ સમ્બોધિ, સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણં, અગ્ગમગ્ગઞાણઞ્ચ. સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણપદટ્ઠાનઞ્હિ અગ્ગમગ્ગઞાણં, અગ્ગમગ્ગઞાણપદટ્ઠાનઞ્ચ સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણં સમ્બોધિ નામ. તત્થ પધાનવસેન તદત્થદસ્સને પઠમવિકપ્પો, પદટ્ઠાનવસેન દુતિયવિકપ્પો. કસ્મા પનેત્થ અરહત્તમગ્ગઞાણસ્સેવ ગહણં, નનુ હેટ્ઠિમાનિપિ ભગવતો મગ્ગઞાણાનિ સવાસનમેવ યથાસકં પટિપક્ખવિધમનવસેન પવત્તાનિ. સવાસનપ્પહાનઞ્હિ ઞેય્યાવરણપ્પહાનન્તિ? સચ્ચમેતં, તં પન અપરિપુણ્ણં પટિપક્ખવિધમનસ્સ વિપ્પકતભાવતોતિ આહ ‘‘અરહત્તમગ્ગઞાણે વા’’તિ. અગ્ગમગ્ગવસેન ચેત્થ અરિયાનં બોધિત્તયપારિપૂરીતિ દસ્સેતું ‘‘અરહત્તમગ્ગેનેવ હી’’તિઆદિ વુત્તં. નિપ્પદેસાતિ અનવસેસા. ગહિતા હોન્તીતિ અરહત્તમગ્ગેન ગહિતેન અધિગતેન ગહિતા અધિગતા હોન્તિ. સબ્બન્તિ તેહિ અધિગન્તબ્બં. તેનાતિ સમ્બોધિના સબ્બઞ્ઞુતઞ્ઞાણપદટ્ઠાનેન અરહત્તમગ્ગઞાણેન.
Anucchavikaṃkatvāti yoyaṃ mama pasādo buddhaguṇe ārabbha ogāḷho hutvā uppanno, taṃ anucchavikaṃ anurūpaṃ katvā. Paṭiggahetuṃ sampaṭicchituṃ añño koci na sakkhissati yāthāvato anavabujjhanato. Paṭiggahetuṃ sakkoti tassa hetuto, paccayato, sabhāvato, kiccato, phalato sammadeva paṭivijjhanato. Pūrattanti puṇṇabhāvo. Paggharaṇakāleti vikiraṇakāle, patanakāleti attho. ‘‘Pasanno’’ti iminā pasādassa vattamānatā dīpitāti ‘‘uppannasaddho’’ti imināpi saddhāya paccuppannatā pakāsitāti āha ‘‘evaṃ saddahāmīti attho’’ti. Abhiññāyatīti abhiñño, adhiko abhiñño bhiyyobhiñño, so eva atisayavacanicchāvasena ‘‘bhiyyobhiññataro’’ti vuttoti āha ‘‘bhiyyataro abhiññāto’’ti. Dutiyavikappe pana abhijānātīti abhiññā, abhivisiṭṭhā paññā, bhiyyo abhiññā etassāti bhiyyobhiñño, so eva atisayavacanicchāvasena bhiyyobhiññataro, svāyamassa atisayo abhiññāya bhiyyobhāvakatoti āha ‘‘bhiyyatarābhiñño vā’’ti. Sambujjhati etāyāti sambodhi, sabbaññutaññāṇaṃ, aggamaggañāṇañca. Sabbaññutaññāṇapadaṭṭhānañhi aggamaggañāṇaṃ, aggamaggañāṇapadaṭṭhānañca sabbaññutaññāṇaṃ sambodhi nāma. Tattha padhānavasena tadatthadassane paṭhamavikappo, padaṭṭhānavasena dutiyavikappo. Kasmā panettha arahattamaggañāṇasseva gahaṇaṃ, nanu heṭṭhimānipi bhagavato maggañāṇāni savāsanameva yathāsakaṃ paṭipakkhavidhamanavasena pavattāni. Savāsanappahānañhi ñeyyāvaraṇappahānanti? Saccametaṃ, taṃ pana aparipuṇṇaṃ paṭipakkhavidhamanassa vippakatabhāvatoti āha ‘‘arahattamaggañāṇe vā’’ti. Aggamaggavasena cettha ariyānaṃ bodhittayapāripūrīti dassetuṃ ‘‘arahattamaggeneva hī’’tiādi vuttaṃ. Nippadesāti anavasesā. Gahitā hontīti arahattamaggena gahitena adhigatena gahitā adhigatā honti. Sabbanti tehi adhigantabbaṃ. Tenāti sambodhinā sabbaññutaññāṇapadaṭṭhānena arahattamaggañāṇena.
૧૪૨. ખાદનીયાનં ઉળારતા સાતરસાનુભાવેનાતિ આહ ‘‘મધુરે આગચ્છતી’’તિ. પસંસાય ઉળારતા વિસિટ્ઠભાવેનાતિ આહ ‘‘સેટ્ઠે’’તિ, ઓભાસસ્સ ઉળારતા મહન્તભાવેનાતિ વુત્તં ‘‘વિપુલે’’તિ. ઉસભસ્સ અયન્તિ આસભી, ઇધ પન આસભી વિયાતિ આસભી. તેનાહ ‘‘ઉસભસ્સ વાચાસદિસી’’તિ. યેન પન ગુણેનસ્સા તંસદિસતા, તં દસ્સેતું ‘‘અચલા અસમ્પવેધી’’તિ વુત્તં. યતો કુતોચિ અનુસ્સવનં અનુસ્સવો. વિજ્જાટ્ઠાનેસુ કતપરિચયાનં આચરિયાનં તં તમત્થં વિઞ્ઞાપેન્તી પવેણી આચરિયપરમ્પરા. કેવલં અત્તનો મતિયા ‘‘ઇતિકિર એવંકિરા’’તિ પરિકપ્પના ઇતિકિર. પિટકસ્સ ગન્થસ્સ સમ્પદાનતો સયં સમ્પદાનભાવેન ગહણં પિટકસમ્પદાનં. યથાસુતાનં અત્થાનં આકારસ્સ પરિવિતક્કનં આકારપરિવિતક્કો. તથેવ ‘‘એવમેત’’ન્તિ દિટ્ઠિયા નિજ્ઝાનક્ખમનં દિટ્ઠિનિજ્ઝાનક્ખન્તિ. આગમાધિગમેહિ વિના તક્કમગ્ગં નિસ્સાય તક્કનં તક્કો. અનુમાનવિધિં નિસ્સાય નયગ્ગાહો. યસ્મા બુદ્ધવિસયે ઠત્વા ભગવતો અયં થેરસ્સ ચોદના, થેરસ્સ ચ સો અવિસયો, તસ્મા ‘‘પચ્ચક્ખતો ઞાણેન પટિવિજ્ઝિત્વા વિયા’’તિ વુત્તં. સીહનાદો વિયાતિ સીહનાદો, તંસદિસતા ચસ્સ સેટ્ઠભાવેન, સો ચેત્થ એવં વેદિતબ્બોતિ દસ્સેન્તો ‘‘સીહનાદો’’તિઆદિમાહ. નેવ દન્ધાયન્તેનાતિ ન મન્દાયન્તેન. ન ભગ્ગરાયન્તેનાતિ અપરિસઙ્કન્તેન.
142. Khādanīyānaṃ uḷāratā sātarasānubhāvenāti āha ‘‘madhure āgacchatī’’ti. Pasaṃsāya uḷāratā visiṭṭhabhāvenāti āha ‘‘seṭṭhe’’ti, obhāsassa uḷāratā mahantabhāvenāti vuttaṃ ‘‘vipule’’ti. Usabhassa ayanti āsabhī, idha pana āsabhī viyāti āsabhī. Tenāha ‘‘usabhassa vācāsadisī’’ti. Yena pana guṇenassā taṃsadisatā, taṃ dassetuṃ ‘‘acalā asampavedhī’’ti vuttaṃ. Yato kutoci anussavanaṃ anussavo. Vijjāṭṭhānesu kataparicayānaṃ ācariyānaṃ taṃ tamatthaṃ viññāpentī paveṇī ācariyaparamparā. Kevalaṃ attano matiyā ‘‘itikira evaṃkirā’’ti parikappanā itikira. Piṭakassa ganthassa sampadānato sayaṃ sampadānabhāvena gahaṇaṃ piṭakasampadānaṃ. Yathāsutānaṃ atthānaṃ ākārassa parivitakkanaṃ ākāraparivitakko. Tatheva ‘‘evameta’’nti diṭṭhiyā nijjhānakkhamanaṃ diṭṭhinijjhānakkhanti. Āgamādhigamehi vinā takkamaggaṃ nissāya takkanaṃ takko. Anumānavidhiṃ nissāya nayaggāho. Yasmā buddhavisaye ṭhatvā bhagavato ayaṃ therassa codanā, therassa ca so avisayo, tasmā ‘‘paccakkhato ñāṇena paṭivijjhitvā viyā’’ti vuttaṃ. Sīhanādo viyāti sīhanādo, taṃsadisatā cassa seṭṭhabhāvena, so cettha evaṃ veditabboti dassento ‘‘sīhanādo’’tiādimāha. Neva dandhāyantenāti na mandāyantena. Na bhaggarāyantenāti aparisaṅkantena.
અનુયોગદાપનત્થન્તિ અનુયોગં સોધાપેતું. વિમદ્દક્ખમઞ્હિ સીહનાદં નદન્તો અત્થતો તત્થ અનુયોગં સોધેતિ નામ. અનુયુઞ્જન્તો ચ નં સોધાપેતિ નામ. દાતુન્તિ સોધેતું. કેચિ ‘‘દાનત્થ’’ન્તિ અત્થં વદન્તિ, તદયુત્તં. ન હિ યો સીહનાદં નદતિ, સો એવ તત્થ અનુયોગં દેતીતિ યુજ્જતિ. નિઘંસનન્તિ વિમદ્દનં. ધમમાનન્તિ તાપયમાનં, તાપનઞ્ચેત્થ ગગ્ગરિયા ધમાપનસીસેન વદતિ. સબ્બે તેતિ સબ્બે તે અતીતે નિરુદ્ધે સમ્માસમ્બુદ્ધે, તેનેતં દસ્સેતિ – યે તે અહેસું અતીતં અદ્ધાનં તવ અભિનીહારતો ઓરં સમ્માસમ્બુદ્ધા, તેસં તાવ સાવકઞાણગોચરે ધમ્મે પરિચ્છિન્દન્તો મારાદયો વિય બુદ્ધાનં લોકિયચિત્તચારં ત્વં જાનેય્યાસિ. યે પન તે અબ્ભતીતા તતો પરતો છિન્નવટુમા છિન્નપપઞ્ચા પરિયાદિણ્ણવટ્ટા સબ્બદુક્ખવીતિવત્તા સમ્માસમ્બુદ્ધા, તેસં સબ્બેસમ્પિ સાવકઞાણસ્સ અવિસયભૂતે ધમ્મે કથં જાનિસ્સસીતિ.
Anuyogadāpanatthanti anuyogaṃ sodhāpetuṃ. Vimaddakkhamañhi sīhanādaṃ nadanto atthato tattha anuyogaṃ sodheti nāma. Anuyuñjanto ca naṃ sodhāpeti nāma. Dātunti sodhetuṃ. Keci ‘‘dānattha’’nti atthaṃ vadanti, tadayuttaṃ. Na hi yo sīhanādaṃ nadati, so eva tattha anuyogaṃ detīti yujjati. Nighaṃsananti vimaddanaṃ. Dhamamānanti tāpayamānaṃ, tāpanañcettha gaggariyā dhamāpanasīsena vadati. Sabbe teti sabbe te atīte niruddhe sammāsambuddhe, tenetaṃ dasseti – ye te ahesuṃ atītaṃ addhānaṃ tava abhinīhārato oraṃ sammāsambuddhā, tesaṃ tāva sāvakañāṇagocare dhamme paricchindanto mārādayo viya buddhānaṃ lokiyacittacāraṃ tvaṃ jāneyyāsi. Ye pana te abbhatītā tato parato chinnavaṭumā chinnapapañcā pariyādiṇṇavaṭṭā sabbadukkhavītivattā sammāsambuddhā, tesaṃ sabbesampi sāvakañāṇassa avisayabhūte dhamme kathaṃ jānissasīti.