Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi |
૭. સત્તમવગ્ગો
7. Sattamavaggo
(૬૪) ૨. સમ્પયુત્તકથા
(64) 2. Sampayuttakathā
૪૭૩. નત્થિ કેચિ ધમ્મા કેહિચિ ધમ્મેહિ સમ્પયુત્તાતિ? આમન્તા. નનુ અત્થિ કેચિ ધમ્મા કેહિચિ ધમ્મેહિ સહગતા સહજાતા સંસટ્ઠા એકુપ્પાદા એકનિરોધા એકવત્થુકા એકારમ્મણાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અત્થિ કેચિ ધમ્મા કેહિચિ ધમ્મેહિ સહગતા સહજાતા સંસટ્ઠા એકુપ્પાદા એકનિરોધા એકવત્થુકા એકારમ્મણા, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘નત્થિ કેચિ ધમ્મા કેહિચિ ધમ્મેહિ સમ્પયુત્તા’’તિ.
473. Natthi keci dhammā kehici dhammehi sampayuttāti? Āmantā. Nanu atthi keci dhammā kehici dhammehi sahagatā sahajātā saṃsaṭṭhā ekuppādā ekanirodhā ekavatthukā ekārammaṇāti? Āmantā. Hañci atthi keci dhammā kehici dhammehi sahagatā sahajātā saṃsaṭṭhā ekuppādā ekanirodhā ekavatthukā ekārammaṇā, no ca vata re vattabbe – ‘‘natthi keci dhammā kehici dhammehi sampayuttā’’ti.
વેદનાક્ખન્ધો સઞ્ઞાક્ખન્ધેન સહજાતોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ વેદનાક્ખન્ધો સઞ્ઞાક્ખન્ધેન સહજાતો, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘વેદનાક્ખન્ધો સઞ્ઞાક્ખન્ધેન સમ્પયુત્તો’’તિ.
Vedanākkhandho saññākkhandhena sahajātoti? Āmantā. Hañci vedanākkhandho saññākkhandhena sahajāto, tena vata re vattabbe – ‘‘vedanākkhandho saññākkhandhena sampayutto’’ti.
વેદનાક્ખન્ધો સઙ્ખારક્ખન્ધેન… વિઞ્ઞાણક્ખન્ધેન સહજાતોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ વેદનાક્ખન્ધો વિઞ્ઞાણક્ખન્ધેન સહજાતો, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘વેદનાક્ખન્ધો વિઞ્ઞાણક્ખન્ધેન સમ્પયુત્તો’’તિ.
Vedanākkhandho saṅkhārakkhandhena… viññāṇakkhandhena sahajātoti? Āmantā. Hañci vedanākkhandho viññāṇakkhandhena sahajāto, tena vata re vattabbe – ‘‘vedanākkhandho viññāṇakkhandhena sampayutto’’ti.
સઞ્ઞાક્ખન્ધો … સઙ્ખારક્ખન્ધો… વિઞ્ઞાણક્ખન્ધો વેદનાખન્ધેન… સઞ્ઞાક્ખન્ધેન… સઙ્ખારક્ખન્ધેન સહજાતોતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ વિઞ્ઞાણક્ખન્ધો સઙ્ખારક્ખન્ધેન સહજાતો , તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘વિઞ્ઞાણક્ખન્ધો સઙ્ખારક્ખન્ધેન સમ્પયુત્તો’’તિ.
Saññākkhandho … saṅkhārakkhandho… viññāṇakkhandho vedanākhandhena… saññākkhandhena… saṅkhārakkhandhena sahajātoti? Āmantā. Hañci viññāṇakkhandho saṅkhārakkhandhena sahajāto , tena vata re vattabbe – ‘‘viññāṇakkhandho saṅkhārakkhandhena sampayutto’’ti.
૪૭૪. યથા તિલમ્હિ તેલં અનુગતં અનુપવિટ્ઠં, ઉચ્છુમ્હિ રસો અનુગતો અનુપવિટ્ઠો; એવમેવ તે ધમ્મા તેહિ ધમ્મેહિ અનુગતા અનુપવિટ્ઠાતિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….
474. Yathā tilamhi telaṃ anugataṃ anupaviṭṭhaṃ, ucchumhi raso anugato anupaviṭṭho; evameva te dhammā tehi dhammehi anugatā anupaviṭṭhāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
સમ્પયુત્તકથા નિટ્ઠિતા.
Sampayuttakathā niṭṭhitā.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૨. સમ્પયુત્તકથાવણ્ણના • 2. Sampayuttakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૨. સમ્પયુત્તકથાવણ્ણના • 2. Sampayuttakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૨. સમ્પયુત્તકથાવણ્ણના • 2. Sampayuttakathāvaṇṇanā