Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    436. ஸமுக்³க³ஜாதகங் (10)

    436. Samuggajātakaṃ (10)

    87.

    87.

    குதோ நு ஆக³ச்ச²த² போ⁴ தயோ ஜனா, ஸ்வாக³தா ஏத² 1 நிஸீத³தா²ஸனே;

    Kuto nu āgacchatha bho tayo janā, svāgatā etha 2 nisīdathāsane;

    கச்சித்த² பொ⁴ந்தோ குஸலங் அனாமயங், சிரஸ்ஸமப்³பா⁴க³மனங் ஹி வோ இத⁴.

    Kaccittha bhonto kusalaṃ anāmayaṃ, cirassamabbhāgamanaṃ hi vo idha.

    88.

    88.

    அஹமேவ ஏகோ இத⁴ மஜ்ஜ பத்தோ, ந சாபி மே து³தியோ கோசி விஜ்ஜதி;

    Ahameva eko idha majja patto, na cāpi me dutiyo koci vijjati;

    கிமேவ ஸந்தா⁴ய தே பா⁴ஸிதங் இஸே, ‘‘குதோ நு ஆக³ச்ச²த² போ⁴ தயோ ஜனா’’.

    Kimeva sandhāya te bhāsitaṃ ise, ‘‘kuto nu āgacchatha bho tayo janā’’.

    89.

    89.

    துவஞ்ச ஏகோ ப⁴ரியா ச தே பியா, ஸமுக்³க³பக்கி²த்தனிகிண்ணமந்தரே ;

    Tuvañca eko bhariyā ca te piyā, samuggapakkhittanikiṇṇamantare ;

    ஸா ரக்கி²தா குச்சி²க³தாவ 3 தே ஸதா³, வாயுஸ்ஸ 4 புத்தேன ஸஹா தஹிங் ரதா.

    Sā rakkhitā kucchigatāva 5 te sadā, vāyussa 6 puttena sahā tahiṃ ratā.

    90.

    90.

    ஸங்விக்³க³ரூபோ இஸினா வியாகதோ 7, ஸோ தா³னவோ தத்த² ஸமுக்³க³முக்³கி³லி;

    Saṃviggarūpo isinā viyākato 8, so dānavo tattha samuggamuggili;

    அத்³த³க்கி² ப⁴ரியங் ஸுசி மாலதா⁴ரினிங், வாயுஸ்ஸ புத்தேன ஸஹா தஹிங் ரதங்.

    Addakkhi bhariyaṃ suci māladhāriniṃ, vāyussa puttena sahā tahiṃ rataṃ.

    91.

    91.

    ஸுதி³ட்ட²ரூபமுக்³க³தபானுவத்தினா 9, ஹீனா நரா யே பமதா³வஸங் க³தா;

    Sudiṭṭharūpamuggatapānuvattinā 10, hīnā narā ye pamadāvasaṃ gatā;

    யதா² ஹவே பாணரிவெத்த² ரக்கி²தா, து³ட்டா² மயீ அஞ்ஞமபி⁴ப்பமோத³யி.

    Yathā have pāṇarivettha rakkhitā, duṭṭhā mayī aññamabhippamodayi.

    92.

    92.

    தி³வா ச ரத்தோ ச மயா உபட்டி²தா, தபஸ்ஸினா ஜோதிரிவா வனே வஸங்;

    Divā ca ratto ca mayā upaṭṭhitā, tapassinā jotirivā vane vasaṃ;

    ஸா த⁴ம்மமுக்கம்ம அத⁴ம்மமாசரி, அகிரியரூபோ பமதா³ஹி ஸந்த²வோ.

    Sā dhammamukkamma adhammamācari, akiriyarūpo pamadāhi santhavo.

    93.

    93.

    ஸரீரமஜ்ஜ²ம்ஹி டி²தாதிமஞ்ஞஹங், மய்ஹங் அயந்தி அஸதிங் அஸஞ்ஞதங்;

    Sarīramajjhamhi ṭhitātimaññahaṃ, mayhaṃ ayanti asatiṃ asaññataṃ;

    ஸா த⁴ம்மமுக்கம்ம அத⁴ம்மமாசரி, அகிரியரூபோ பமதா³ஹி ஸந்த²வோ.

    Sā dhammamukkamma adhammamācari, akiriyarūpo pamadāhi santhavo.

    94.

    94.

    ஸுரக்கி²தங் மேதி கத²ங் நு விஸ்ஸஸே, அனேகசித்தாஸு ந ஹத்தி² 11 ரக்க²ணா;

    Surakkhitaṃ meti kathaṃ nu vissase, anekacittāsu na hatthi 12 rakkhaṇā;

    ஏதா ஹி பாதாலபபாதஸன்னிபா⁴, எத்த²ப்பமத்தோ ப்³யஸனங் நிக³ச்ச²தி.

    Etā hi pātālapapātasannibhā, etthappamatto byasanaṃ nigacchati.

    95.

    95.

    தஸ்மா ஹி தே ஸுகி²னோ வீதஸோகா, யே மாதுகா³மேஹி சரந்தி நிஸ்ஸடா;

    Tasmā hi te sukhino vītasokā, ye mātugāmehi caranti nissaṭā;

    ஏதங் ஸிவங் உத்தமமாபி⁴பத்த²யங், ந மாதுகா³மேஹி கரெய்ய ஸந்த²வந்தி.

    Etaṃ sivaṃ uttamamābhipatthayaṃ, na mātugāmehi kareyya santhavanti.

    ஸமுக்³க³ஜாதகங் த³ஸமங்.

    Samuggajātakaṃ dasamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸ்வாக³தங் எத்த² (ஸீ॰ பீ॰)
    2. svāgataṃ ettha (sī. pī.)
    3. குச்சி²க³தா ச (க॰)
    4. ஹரிஸ்ஸ (க॰)
    5. kucchigatā ca (ka.)
    6. harissa (ka.)
    7. பப்³யாகதோ (க॰), ப்³யாகதோ (ஸ்யா॰ பீ॰)
    8. pabyākato (ka.), byākato (syā. pī.)
    9. ஸுதி³ட்ட²ரூபுக்³க³தபானுவத்தினா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    10. sudiṭṭharūpuggatapānuvattinā (sī. syā. pī.)
    11. அனேகசித்தா புன ஹெத்த² (க॰)
    12. anekacittā puna hettha (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [436] 10. ஸமுக்³க³ஜாதகவண்ணனா • [436] 10. Samuggajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact