Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૮. સમુગ્ઘાતસારુપ્પસુત્તવણ્ણના
8. Samugghātasāruppasuttavaṇṇanā
૩૦. અટ્ઠમે સબ્બમઞ્ઞિતસમુગ્ઘાતસારુપ્પન્તિ સબ્બેસં તણ્હામાનદિટ્ઠિમઞ્ઞિતાનં સમુગ્ઘાતાય અનુચ્છવિકં. ઇધાતિ ઇમસ્મિં સાસને. ચક્ખું ન મઞ્ઞતીતિ ચક્ખું અહન્તિ વા મમન્તિ વા પરોતિ વા પરસ્સાતિ વા ન મઞ્ઞતિ. ચક્ખુસ્મિં ન મઞ્ઞતીતિ અહં ચક્ખુસ્મિં, મમ કિઞ્ચનપલિબોધો ચક્ખુસ્મિં પરો ચક્ખુસ્મિં, પરસ્સ કિઞ્ચનપલિબોધો ચક્ખુસ્મિન્તિ ન મઞ્ઞતિ. ચક્ખુતો ન મઞ્ઞતીતિ અહં ચક્ખુતો નિગ્ગતો, મમ કિઞ્ચનપલિબોધો ચક્ખુતો નિગ્ગતો, પરો ચક્ખુતો નિગ્ગતો, પરસ્સ કિઞ્ચનપલિબોધો ચક્ખુતો નિગ્ગતોતિ એવમ્પિ ન મઞ્ઞતિ, તણ્હામાનદિટ્ઠિમઞ્ઞનાનં એકમ્પિ ન ઉપ્પાદેતીતિ અત્થો. ચક્ખું મેતિ ન મઞ્ઞતીતિ મમ ચક્ખૂતિ ન મઞ્ઞતિ, મમત્તભૂતં તણ્હામઞ્ઞનં ન ઉપ્પાદેતીતિ અત્થો. સેસં ઉત્તાનમેવાતિ. ઇમસ્મિં સુત્તે ચતુચત્તાલીસાય ઠાનેસુ અરહત્તં પાપેત્વા વિપસ્સના કથિતા.
30. Aṭṭhame sabbamaññitasamugghātasāruppanti sabbesaṃ taṇhāmānadiṭṭhimaññitānaṃ samugghātāya anucchavikaṃ. Idhāti imasmiṃ sāsane. Cakkhuṃ na maññatīti cakkhuṃ ahanti vā mamanti vā paroti vā parassāti vā na maññati. Cakkhusmiṃ na maññatīti ahaṃ cakkhusmiṃ, mama kiñcanapalibodho cakkhusmiṃ paro cakkhusmiṃ, parassa kiñcanapalibodho cakkhusminti na maññati. Cakkhuto na maññatīti ahaṃ cakkhuto niggato, mama kiñcanapalibodho cakkhuto niggato, paro cakkhuto niggato, parassa kiñcanapalibodho cakkhuto niggatoti evampi na maññati, taṇhāmānadiṭṭhimaññanānaṃ ekampi na uppādetīti attho. Cakkhuṃ meti na maññatīti mama cakkhūti na maññati, mamattabhūtaṃ taṇhāmaññanaṃ na uppādetīti attho. Sesaṃ uttānamevāti. Imasmiṃ sutte catucattālīsāya ṭhānesu arahattaṃ pāpetvā vipassanā kathitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૮. સમુગ્ઘાતસારુપ્પસુત્તં • 8. Samugghātasāruppasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૮. સમુગ્ઘાતસારુપ્પસુત્તવણ્ણના • 8. Samugghātasāruppasuttavaṇṇanā