Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૧૨. દ્વાદસમવગ્ગો

    12. Dvādasamavaggo

    (૧૧૬) ૧. સંવરો કમ્મન્તિકથા

    (116) 1. Saṃvaro kammantikathā

    ૬૩૦. સંવરો કમ્મન્તિ? આમન્તા. ચક્ખુન્દ્રિયસંવરો ચક્ખુકમ્મન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સોતિન્દ્રિયસંવરો…પે॰… ઘાનિન્દ્રિયસંવરો…પે॰… જિવ્હિન્દ્રિયસંવરો…પે॰… કાયિન્દ્રિયસંવરો કાયકમ્મન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    630. Saṃvaro kammanti? Āmantā. Cakkhundriyasaṃvaro cakkhukammanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… sotindriyasaṃvaro…pe… ghānindriyasaṃvaro…pe… jivhindriyasaṃvaro…pe… kāyindriyasaṃvaro kāyakammanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    કાયિન્દ્રિયસંવરો કાયકમ્મન્તિ? આમન્તા. ચક્ખુન્દ્રિયસંવરો ચક્ખુકમ્મન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… કાયિન્દ્રિયસંવરો કાયકમ્મન્તિ? આમન્તા. સોતિન્દ્રિયસંવરો…પે॰… ઘાનિન્દ્રિયસંવરો…પે॰… જિવ્હિન્દ્રિયસંવરો જિવ્હાકમ્મન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… મનિન્દ્રિયસંવરો મનોકમ્મન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Kāyindriyasaṃvaro kāyakammanti? Āmantā. Cakkhundriyasaṃvaro cakkhukammanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… kāyindriyasaṃvaro kāyakammanti? Āmantā. Sotindriyasaṃvaro…pe… ghānindriyasaṃvaro…pe… jivhindriyasaṃvaro jivhākammanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… manindriyasaṃvaro manokammanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    મનિન્દ્રિયસંવરો મનોકમ્મન્તિ? આમન્તા. ચક્ખુન્દ્રિયસંવરો ચક્ખુકમ્મન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… મનિન્દ્રિયસંવરો મનોકમ્મન્તિ? આમન્તા. સોતિન્દ્રિયસંવરો …પે॰… ઘાનિન્દ્રિયસંવરો… જિવ્હિન્દ્રિયસંવરો…પે॰… કાયિન્દ્રિયસંવરો કાયકમ્મન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Manindriyasaṃvaro manokammanti? Āmantā. Cakkhundriyasaṃvaro cakkhukammanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… manindriyasaṃvaro manokammanti? Āmantā. Sotindriyasaṃvaro …pe… ghānindriyasaṃvaro… jivhindriyasaṃvaro…pe… kāyindriyasaṃvaro kāyakammanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૬૩૧. અસંવરો કમ્મન્તિ? આમન્તા. ચક્ખુન્દ્રિયઅસંવરો ચક્ખુકમ્મન્તિ ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… સોતિન્દ્રિયઅસંવરો…પે॰… ઘાનિન્દ્રિયઅસંવરો…પે॰… જિવ્હિન્દ્રિયઅસંવરો… કાયિન્દ્રિયઅસંવરો કાયકમ્મન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    631. Asaṃvaro kammanti? Āmantā. Cakkhundriyaasaṃvaro cakkhukammanti ? Na hevaṃ vattabbe…pe… sotindriyaasaṃvaro…pe… ghānindriyaasaṃvaro…pe… jivhindriyaasaṃvaro… kāyindriyaasaṃvaro kāyakammanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    કાયિન્દ્રિયઅસંવરો કાયકમ્મન્તિ? આમન્તા. ચક્ખુન્દ્રિયઅસંવરો ચક્ખુકમ્મન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… કાયિન્દ્રિયઅસંવરો કાયકમ્મન્તિ? આમન્તા. સોતિન્દ્રિયઅસંવરો…પે॰… ઘાનિન્દ્રિયઅસંવરો…પે॰… જિવ્હિન્દ્રિયઅસંવરો જિવ્હાકમ્મન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… મનિન્દ્રિયઅસંવરો મનોકમ્મન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Kāyindriyaasaṃvaro kāyakammanti? Āmantā. Cakkhundriyaasaṃvaro cakkhukammanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… kāyindriyaasaṃvaro kāyakammanti? Āmantā. Sotindriyaasaṃvaro…pe… ghānindriyaasaṃvaro…pe… jivhindriyaasaṃvaro jivhākammanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… manindriyaasaṃvaro manokammanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    મનિન્દ્રિયઅસંવરો મનોકમ્મન્તિ? આમન્તા. ચક્ખુન્દ્રિયઅસંવરો ચક્ખુકમ્મન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰… મનિન્દ્રિયઅસંવરો મનોકમ્મન્તિ? આમન્તા. સોતિન્દ્રિયઅસંવરો…પે॰… ઘાનિન્દ્રિયઅસંવરો…પે॰… જિવ્હિન્દ્રિયઅસંવરો…પે॰… કાયિન્દ્રિયઅસંવરો કાયકમ્મન્તિ? ન હેવં વત્તબ્બે…પે॰….

    Manindriyaasaṃvaro manokammanti? Āmantā. Cakkhundriyaasaṃvaro cakkhukammanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… manindriyaasaṃvaro manokammanti? Āmantā. Sotindriyaasaṃvaro…pe… ghānindriyaasaṃvaro…pe… jivhindriyaasaṃvaro…pe… kāyindriyaasaṃvaro kāyakammanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ૬૩૨. ન વત્તબ્બં – ‘‘સંવરોપિ અસંવરોપિ કમ્મ’’ન્તિ? આમન્તા. નનુ વુત્તં ભગવતા – ‘‘ઇધ, ભિક્ખવે, ભિક્ખુ ચક્ખુના રૂપં દિસ્વા નિમિત્તગ્ગાહી હોતિ…પે॰… ન નિમિત્તગ્ગાહી હોતિ, સોતેન સદ્દં સુત્વા…પે॰… મનસા ધમ્મં વિઞ્ઞાય નિમિત્તગ્ગાહી હોતિ…પે॰… ન નિમિત્તગ્ગાહી હોતી’’તિ! અત્થેવ સુત્તન્તોતિ? આમન્તા. તેન હિ સંવરોપિ અસંવરોપિ કમ્મન્તિ.

    632. Na vattabbaṃ – ‘‘saṃvaropi asaṃvaropi kamma’’nti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘idha, bhikkhave, bhikkhu cakkhunā rūpaṃ disvā nimittaggāhī hoti…pe… na nimittaggāhī hoti, sotena saddaṃ sutvā…pe… manasā dhammaṃ viññāya nimittaggāhī hoti…pe… na nimittaggāhī hotī’’ti! Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi saṃvaropi asaṃvaropi kammanti.

    સંવરો કમ્મન્તિકથા નિટ્ઠિતા.

    Saṃvaro kammantikathā niṭṭhitā.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧. સંવરો કમ્મન્તિકથાવણ્ણના • 1. Saṃvaro kammantikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૧. સંવરોકમ્મન્તિકથાવણ્ણના • 1. Saṃvarokammantikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૧. સંવરોકમ્મન્તિકથાવણ્ણના • 1. Saṃvarokammantikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact