Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ૭. સંવિધાનસિક્ખાપદવણ્ણના

    7. Saṃvidhānasikkhāpadavaṇṇanā

    ૧૮૧. તા ભિક્ખુનિયો દૂસયિંસૂતિ વિપરિણામો કાતબ્બો.

    181. Tā bhikkhuniyo dūsayiṃsūti vipariṇāmo kātabbo.

    ૧૮૨-૪. સમ્પદન્તીતિ પદસા ગચ્છન્તિ. વુત્તનયેનેવાતિ ‘‘સમ્પતન્તિ એત્થાતિ સમ્પાતો’’તિઆદિના. પદગતે ઉપચારો ન લબ્ભતિ, અચ્ચાસન્નત્તા મિસ્સં વિય હોતીતિ. કુક્કુટવસ્સિતપરિચ્છિન્નો મહાઅટ્ઠકથાયં. ‘‘તમ્પિ વોહારેના’’તિ લિખિતં. ‘‘યેભુય્યેન તથા સન્નિવેસો હોતીતિ કત્વા અટ્ઠકથાયં વુત્તં, તસ્મા ન પમાદલેખો’’તિ ચ, ‘‘ઉક્કટ્ઠપરિચ્છેદેન વુત્તં અટ્ઠકથાયં, તતો ઉદ્ધં અદ્ધયોજનલક્ખણસમ્પત્તં નામ હોતીતિ ગહેતબ્બ’’ન્તિ ચ વુત્તં. ‘‘કપ્પિયભૂમિ કિરાયં…પે॰… ન વદન્તી’’તિ વુત્તં. દુદ્દસઞ્હેત્થ કારણં. કતરં પન તન્તિ? ‘‘ગચ્છામાતિ સંવિદહતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ વુત્તં. તત્થ ‘‘ગચ્છામા’’તિ વત્તમાનવચનન્તઞ્ચ, અમગ્ગે ભિક્ખુનુપસ્સયાદિમ્હિ ન સમ્ભવતિયેવ મનુસ્સાનં અન્તરઘરાદિમ્હિ મગ્ગસઙ્ખેપગમનતો, ઉચ્ચાસયનાદિઉપ્પત્તિટ્ઠાનત્તા ચ. ન તિત્થિયસેય્યાય વા પબ્બજિતાવાસત્તા. દ્વારેતિ સમીપત્થે ભુમ્મં, તસ્મા તં દસ્સેતું પુન ‘‘રથિકાયા’’તિ આહ. સેસઅટ્ઠકથાયં ‘‘એત્થન્તરે સંવિદહિતેપિ ભિક્ખુનો દુક્કટ’’ન્તિ આગતત્તા ન સમેતિ. ‘‘ગામન્તરે’’તિ વચનતો અઞ્ઞગામસ્સ ઉપચારોક્કમને એવ આપત્તિ. ‘‘અદ્ધયોજને’’તિ વચનતો અતિક્કમનેયેવ યુત્તં.

    182-4.Sampadantīti padasā gacchanti. Vuttanayenevāti ‘‘sampatanti etthāti sampāto’’tiādinā. Padagate upacāro na labbhati, accāsannattā missaṃ viya hotīti. Kukkuṭavassitaparicchinno mahāaṭṭhakathāyaṃ. ‘‘Tampi vohārenā’’ti likhitaṃ. ‘‘Yebhuyyena tathā sanniveso hotīti katvā aṭṭhakathāyaṃ vuttaṃ, tasmā na pamādalekho’’ti ca, ‘‘ukkaṭṭhaparicchedena vuttaṃ aṭṭhakathāyaṃ, tato uddhaṃ addhayojanalakkhaṇasampattaṃ nāma hotīti gahetabba’’nti ca vuttaṃ. ‘‘Kappiyabhūmi kirāyaṃ…pe… na vadantī’’ti vuttaṃ. Duddasañhettha kāraṇaṃ. Kataraṃ pana tanti? ‘‘Gacchāmāti saṃvidahati, āpatti dukkaṭassā’’ti vuttaṃ. Tattha ‘‘gacchāmā’’ti vattamānavacanantañca, amagge bhikkhunupassayādimhi na sambhavatiyeva manussānaṃ antaragharādimhi maggasaṅkhepagamanato, uccāsayanādiuppattiṭṭhānattā ca. Na titthiyaseyyāya vā pabbajitāvāsattā. Dvāreti samīpatthe bhummaṃ, tasmā taṃ dassetuṃ puna ‘‘rathikāyā’’ti āha. Sesaaṭṭhakathāyaṃ ‘‘etthantare saṃvidahitepi bhikkhuno dukkaṭa’’nti āgatattā na sameti. ‘‘Gāmantare’’ti vacanato aññagāmassa upacārokkamane eva āpatti. ‘‘Addhayojane’’ti vacanato atikkamaneyeva yuttaṃ.

    ૧૮૫. રટ્ઠભેદેતિ વિલોપે. પોરાણગણ્ઠિપદે ‘‘તયોપિ સઙ્કેતા કાલદિવસમગ્ગવસેન, તત્થ પચ્છિમેનેવ આપત્તી’’તિ વુત્તં. ‘‘ઇમિના મગ્ગેના’’તિ વિસ્સજ્જેત્વા અઞ્ઞેન ગચ્છન્તિ ચે, આપત્તિયેવાતિ અત્થો.

    185.Raṭṭhabhedeti vilope. Porāṇagaṇṭhipade ‘‘tayopi saṅketā kāladivasamaggavasena, tattha pacchimeneva āpattī’’ti vuttaṃ. ‘‘Iminā maggenā’’ti vissajjetvā aññena gacchanti ce, āpattiyevāti attho.

    સંવિધાનસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Saṃvidhānasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૩. ઓવાદવગ્ગો • 3. Ovādavaggo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૭. સંવિધાનસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Saṃvidhānasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૭. સંવિદહનસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Saṃvidahanasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૭. સંવિધાનસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Saṃvidhānasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૭. સંવિધાનસિક્ખાપદં • 7. Saṃvidhānasikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact