Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    ૭. સંવિધાનસિક્ખાપદવણ્ણના

    7. Saṃvidhānasikkhāpadavaṇṇanā

    ૪૧૨. ‘‘તેન ખો પન સમયેન અઞ્ઞતરા ઇત્થી’’તિ ચ પાઠો અત્થિ, કેસુચિ નત્થિ. નત્થિભાવો સુન્દરો ‘‘તેન ખો સમયેના’’તિ અધિકારત્તાતિ કેચિ. ઇધ એકતોઉપસમ્પન્ના, સિક્ખમાના, સામણેરીતિ ઇમાપિ તિસ્સો સઙ્ગહં ગચ્છન્તિ. ઇમાસં પન સમયો રક્ખતિ, અયમિમાસં, માતુગામસ્સ ચ વિસેસો.

    412. ‘‘Tena kho pana samayena aññatarā itthī’’ti ca pāṭho atthi, kesuci natthi. Natthibhāvo sundaro ‘‘tena kho samayenā’’ti adhikārattāti keci. Idha ekatoupasampannā, sikkhamānā, sāmaṇerīti imāpi tisso saṅgahaṃ gacchanti. Imāsaṃ pana samayo rakkhati, ayamimāsaṃ, mātugāmassa ca viseso.

    ૪૧૪. અપિચેત્થ ‘‘વિઞ્ઞૂ પટિબલા’’તિ વચનતો અપ્પટિબલા અનાપત્તિવત્થુકાતિ એકે, તં ન યુત્તં દુક્કટવત્થુકત્તા. ‘‘ભિક્ખુ સંવિદહતિ, માતુગામો ન સંવિદહતિ, આપત્તિ દુક્કટસ્સા’’તિ હિ વુત્તં. તથા હિ ઉપપરિક્ખિતબ્બં.

    414. Apicettha ‘‘viññū paṭibalā’’ti vacanato appaṭibalā anāpattivatthukāti eke, taṃ na yuttaṃ dukkaṭavatthukattā. ‘‘Bhikkhu saṃvidahati, mātugāmo na saṃvidahati, āpatti dukkaṭassā’’ti hi vuttaṃ. Tathā hi upaparikkhitabbaṃ.

    સંવિધાનસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Saṃvidhānasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૭. સપ્પાણકવગ્ગો • 7. Sappāṇakavaggo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૭. સંવિધાનસિક્ખાપદવણ્ણના • 7. Saṃvidhānasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૬. થેય્યસત્થસિક્ખાપદવણ્ણના • 6. Theyyasatthasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૬. થેય્યસત્થસિક્ખાપદવણ્ણના • 6. Theyyasatthasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૭. સંવિધાનસિક્ખાપદં • 7. Saṃvidhānasikkhāpadaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact