Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga |
૫. સઞ્ચરિત્તસિક્ખાપદં
5. Sañcarittasikkhāpadaṃ
૨૯૬. તેન સમયેન બુદ્ધો ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન આયસ્મા ઉદાયી સાવત્થિયં કુલૂપકો હોતિ. બહુકાનિ કુલાનિ ઉપસઙ્કમતિ. યત્થ પસ્સતિ કુમારકં વા અપજાપતિકં, કુમારિકં વા અપતિકં, કુમારકસ્સ માતાપિતૂનં સન્તિકે કુમારિકાય વણ્ણં ભણતિ – ‘‘અમુકસ્સ કુલસ્સ કુમારિકા અભિરૂપા દસ્સનીયા પાસાદિકા પણ્ડિતા બ્યત્તા મેધાવિની દક્ખા અનલસા. છન્ના સા કુમારિકા ઇમસ્સ કુમારકસ્સા’’તિ. તે એવં વદન્તિ – ‘‘એતે ખો, ભન્તે, અમ્હે ન જાનન્તિ – ‘કે વા ઇમે કસ્સ વા’તિ. સચે, ભન્તે, અય્યો દાપેય્ય આનેય્યામ મયં તં કુમારિકં ઇમસ્સ કુમારકસ્સા’’તિ. કુમારિકાય માતાપિતૂનં સન્તિકે કુમારકસ્સ વણ્ણં ભણતિ – ‘‘અમુકસ્સ કુલસ્સ કુમારકો અભિરૂપો દસ્સનીયો પાસાદિકો પણ્ડિતો બ્યત્તો મેધાવી દક્ખો અનલસો. છન્નાયં કુમારિકા તસ્સ કુમારકસ્સા’’તિ 1. તે એવં વદન્તિ – ‘‘એતે ખો, ભન્તે, અમ્હે ન જાનન્તિ – ‘કે વા ઇમે કસ્સ વા’તિ, કિસ્મિં વિય કુમારિકાય વત્તું. સચે, ભન્તે, અય્યો યાચાપેય્ય દજ્જેય્યામ મયં ઇમં કુમારિકં તસ્સ કુમારકસ્સા’’તિ. એતેનેવ ઉપાયેન આવાહાનિપિ કારાપેતિ , વિવાહાનિપિ કારાપેતિ, વારેય્યાનિપિ કારાપેતિ.
296. Tena samayena buddho bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena āyasmā udāyī sāvatthiyaṃ kulūpako hoti. Bahukāni kulāni upasaṅkamati. Yattha passati kumārakaṃ vā apajāpatikaṃ, kumārikaṃ vā apatikaṃ, kumārakassa mātāpitūnaṃ santike kumārikāya vaṇṇaṃ bhaṇati – ‘‘amukassa kulassa kumārikā abhirūpā dassanīyā pāsādikā paṇḍitā byattā medhāvinī dakkhā analasā. Channā sā kumārikā imassa kumārakassā’’ti. Te evaṃ vadanti – ‘‘ete kho, bhante, amhe na jānanti – ‘ke vā ime kassa vā’ti. Sace, bhante, ayyo dāpeyya āneyyāma mayaṃ taṃ kumārikaṃ imassa kumārakassā’’ti. Kumārikāya mātāpitūnaṃ santike kumārakassa vaṇṇaṃ bhaṇati – ‘‘amukassa kulassa kumārako abhirūpo dassanīyo pāsādiko paṇḍito byatto medhāvī dakkho analaso. Channāyaṃ kumārikā tassa kumārakassā’’ti 2. Te evaṃ vadanti – ‘‘ete kho, bhante, amhe na jānanti – ‘ke vā ime kassa vā’ti, kismiṃ viya kumārikāya vattuṃ. Sace, bhante, ayyo yācāpeyya dajjeyyāma mayaṃ imaṃ kumārikaṃ tassa kumārakassā’’ti. Eteneva upāyena āvāhānipi kārāpeti , vivāhānipi kārāpeti, vāreyyānipi kārāpeti.
૨૯૭. તેન ખો પન સમયેન અઞ્ઞતરિસ્સા પુરાણગણકિયા ધીતા અભિરૂપા હોતિ દસ્સનીયા પાસાદિકા. તિરોગામકા આજીવકસાવકા આગન્ત્વા તં ગણકિં એતદવોચું – ‘‘દેહાય્યે, ઇમં કુમારિકં અમ્હાકં કુમારકસ્સા’’તિ. સા એવમાહ – ‘‘અહં ખ્વય્યો 3 તુમ્હે ન જાનામિ – ‘કે વા ઇમે કસ્સ વા’તિ. અયઞ્ચ મે એકધીતિકા, તિરોગામો ચ ગન્તબ્બો, નાહં દસ્સામી’’તિ. મનુસ્સા તે આજીવકસાવકે એતદવોચું – ‘‘કિસ્સ તુમ્હે, અય્યો , આગતત્થા’’તિ? ‘‘ઇધ મયં, અય્યો, અમુકં નામ ગણકિં ધીતરં યાચિમ્હા અમ્હાકં કુમારકસ્સ. સા એવમાહ – ‘અહં, ખ્વય્યો તુમ્હે ન જાનામિ – કે વા ઇમે કસ્સ વા’તિ. અયઞ્ચ મે એકધીતિકા, તિરોગામો ચ ગન્તબ્બો, નાહં દસ્સામી’’તિ. ‘‘કિસ્સ તુમ્હે, અય્યો, તં ગણકિં ધીતરં યાચિત્થ? નનુ અય્યો ઉદાયી વત્તબ્બો. અય્યો ઉદાયી દાપેસ્સતી’’તિ.
297. Tena kho pana samayena aññatarissā purāṇagaṇakiyā dhītā abhirūpā hoti dassanīyā pāsādikā. Tirogāmakā ājīvakasāvakā āgantvā taṃ gaṇakiṃ etadavocuṃ – ‘‘dehāyye, imaṃ kumārikaṃ amhākaṃ kumārakassā’’ti. Sā evamāha – ‘‘ahaṃ khvayyo 4 tumhe na jānāmi – ‘ke vā ime kassa vā’ti. Ayañca me ekadhītikā, tirogāmo ca gantabbo, nāhaṃ dassāmī’’ti. Manussā te ājīvakasāvake etadavocuṃ – ‘‘kissa tumhe, ayyo , āgatatthā’’ti? ‘‘Idha mayaṃ, ayyo, amukaṃ nāma gaṇakiṃ dhītaraṃ yācimhā amhākaṃ kumārakassa. Sā evamāha – ‘ahaṃ, khvayyo tumhe na jānāmi – ke vā ime kassa vā’ti. Ayañca me ekadhītikā, tirogāmo ca gantabbo, nāhaṃ dassāmī’’ti. ‘‘Kissa tumhe, ayyo, taṃ gaṇakiṃ dhītaraṃ yācittha? Nanu ayyo udāyī vattabbo. Ayyo udāyī dāpessatī’’ti.
અથ ખો તે આજીવકસાવકા યેનાયસ્મા ઉદાયી તેનુપસઙ્કમિંસુ; ઉપસઙ્કમિત્વા આયસ્મન્તં ઉદાયિં એતદવોચું – ‘‘ઇધ મયં, ભન્તે, અમુકં નામ ગણકિં ધીતરં યાચિમ્હા અમ્હાકં કુમારકસ્સ. સા એવમાહ – ‘અહં ખ્વય્યો તુમ્હે ન જાનામિ – કે વા ઇમે કસ્સ વાતિ. અયઞ્ચ મે એકધીતિકા, તિરોગામો ચ ગન્તબ્બો, નાહં દસ્સામી’તિ. સાધુ, ભન્તે, અય્યો તં ગણકિં ધીતરં દાપેતુ અમ્હાકં કુમારકસ્સા’’તિ. અથ ખો આયસ્મા ઉદાયી યેન સા ગણકી તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા તં ગણકિં એતદવોચ – ‘‘કિસ્સિમેસં ધીતરં ન દેસી’’તિ? ‘‘અહં ખ્વય્ય, ઇમે ન જાનામિ – ‘કે વા ઇમે કસ્સ વા’તિ. અયઞ્ચ મે એકધીતિકા, તિરોગામો ચ ગન્તબ્બો, નાહં દસ્સામી’’તિ. ‘‘દેહિમેસં. અહં ઇમે જાનામી’’તિ. ‘‘સચે, ભન્તે, અય્યો જાનાતિ, દસ્સામી’’તિ. અથ ખો સા ગણકી તેસં આજીવકસાવકાનં ધીતરં અદાસિ. અથ ખો તે આજીવકસાવકા તં કુમારિકં નેત્વા માસંયેવ સુણિસભોગેન ભુઞ્જિંસુ. તતો અપરેન દાસિભોગેન ભુઞ્જન્તિ.
Atha kho te ājīvakasāvakā yenāyasmā udāyī tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā āyasmantaṃ udāyiṃ etadavocuṃ – ‘‘idha mayaṃ, bhante, amukaṃ nāma gaṇakiṃ dhītaraṃ yācimhā amhākaṃ kumārakassa. Sā evamāha – ‘ahaṃ khvayyo tumhe na jānāmi – ke vā ime kassa vāti. Ayañca me ekadhītikā, tirogāmo ca gantabbo, nāhaṃ dassāmī’ti. Sādhu, bhante, ayyo taṃ gaṇakiṃ dhītaraṃ dāpetu amhākaṃ kumārakassā’’ti. Atha kho āyasmā udāyī yena sā gaṇakī tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā taṃ gaṇakiṃ etadavoca – ‘‘kissimesaṃ dhītaraṃ na desī’’ti? ‘‘Ahaṃ khvayya, ime na jānāmi – ‘ke vā ime kassa vā’ti. Ayañca me ekadhītikā, tirogāmo ca gantabbo, nāhaṃ dassāmī’’ti. ‘‘Dehimesaṃ. Ahaṃ ime jānāmī’’ti. ‘‘Sace, bhante, ayyo jānāti, dassāmī’’ti. Atha kho sā gaṇakī tesaṃ ājīvakasāvakānaṃ dhītaraṃ adāsi. Atha kho te ājīvakasāvakā taṃ kumārikaṃ netvā māsaṃyeva suṇisabhogena bhuñjiṃsu. Tato aparena dāsibhogena bhuñjanti.
અથ ખો સા કુમારિકા માતુયા સન્તિકે દૂતં પાહેસિ – ‘‘અહમ્હિ દુગ્ગતા દુક્ખિતા, ન સુખં લભામિ. માસંયેવ મં સુણિસભોગેન ભુઞ્જિંસુ. તતો અપરેન દાસિભોગેન ભુઞ્જન્તિ. આગચ્છતુ મે માતા, મં નેસ્સતૂ’’તિ. અથ ખો સા ગણકી યેન તે આજીવકસાવકા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા તે આજીવકસાવકે એતદવોચ – ‘‘માય્યો, ઇમં કુમારિકં દાસિભોગેન ભુઞ્જિત્થ. સુણિસભોગેન ઇમં કુમારિકં ભુઞ્જથા’’તિ. તે એવમાહંસુ – ‘‘નત્થમ્હાકં તયા સદ્ધિં આહારૂપહારો, સમણેન સદ્ધિં અમ્હાકં આહારૂપહારો . ગચ્છ ત્વં. ન મયં તં જાનામા’’તિ. અથ ખો સા ગણકી તેહિ આજીવકસાવકેહિ અપસાદિતા પુનદેવ સાવત્થિં પચ્ચાગઞ્છિ. દુતિયમ્પિ ખો સા કુમારિકા માતુયા સન્તિકે દૂતં પાહેસિ – ‘‘અહમ્હિ દુગ્ગતા દુક્ખિતા, ન સુખં લભામિ. માસંયેવ મં સુણિસભોગેન ભુઞ્જિંસુ. તતો અપરેન દાસિભોગેન ભુઞ્જન્તિ. આગચ્છતુ મે માતા, મં નેસ્સતૂ’’તિ. અથ ખો સા ગણકી યેનાયસ્મા ઉદાયી તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા આયસ્મન્તં ઉદાયિં એતદવોચ – ‘‘સા કિર, ભન્તે, કુમારિકા દુગ્ગતા દુક્ખિતા, ન સુખં લભતિ. માસંયેવ નં સુણિસભોગેન ભુઞ્જિંસુ. તતો અપરેન દાસિભોગેન ભુઞ્જન્તિ. વદેય્યાથ, ભન્તે – ‘માય્યો, ઇમં કુમારિકં દાસિભોગેન ભુઞ્જિત્થ. સુણિસભોગેન ઇમં કુમારિકં ભુઞ્જિથા’’’તિ.
Atha kho sā kumārikā mātuyā santike dūtaṃ pāhesi – ‘‘ahamhi duggatā dukkhitā, na sukhaṃ labhāmi. Māsaṃyeva maṃ suṇisabhogena bhuñjiṃsu. Tato aparena dāsibhogena bhuñjanti. Āgacchatu me mātā, maṃ nessatū’’ti. Atha kho sā gaṇakī yena te ājīvakasāvakā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā te ājīvakasāvake etadavoca – ‘‘māyyo, imaṃ kumārikaṃ dāsibhogena bhuñjittha. Suṇisabhogena imaṃ kumārikaṃ bhuñjathā’’ti. Te evamāhaṃsu – ‘‘natthamhākaṃ tayā saddhiṃ āhārūpahāro, samaṇena saddhiṃ amhākaṃ āhārūpahāro . Gaccha tvaṃ. Na mayaṃ taṃ jānāmā’’ti. Atha kho sā gaṇakī tehi ājīvakasāvakehi apasāditā punadeva sāvatthiṃ paccāgañchi. Dutiyampi kho sā kumārikā mātuyā santike dūtaṃ pāhesi – ‘‘ahamhi duggatā dukkhitā, na sukhaṃ labhāmi. Māsaṃyeva maṃ suṇisabhogena bhuñjiṃsu. Tato aparena dāsibhogena bhuñjanti. Āgacchatu me mātā, maṃ nessatū’’ti. Atha kho sā gaṇakī yenāyasmā udāyī tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā āyasmantaṃ udāyiṃ etadavoca – ‘‘sā kira, bhante, kumārikā duggatā dukkhitā, na sukhaṃ labhati. Māsaṃyeva naṃ suṇisabhogena bhuñjiṃsu. Tato aparena dāsibhogena bhuñjanti. Vadeyyātha, bhante – ‘māyyo, imaṃ kumārikaṃ dāsibhogena bhuñjittha. Suṇisabhogena imaṃ kumārikaṃ bhuñjithā’’’ti.
અથ ખો આયસ્મા ઉદાયી યેન તે આજીવકસાવકા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા તે આજીવકસાવકે એતદવોચ – ‘‘માય્યો, ઇમં કુમારિકં દાસિભોગેન ભુજ્જિત્થ. સુણિસભોગેન ઇમં કુમારિકં ભુઞ્જથા’’તિ. તે એવમાહંસુ – ‘‘નત્થમ્હાકં તયા સદ્ધિં આહારૂપહારો, ગણકિયા સદ્ધિં અમ્હાકં આહારૂપહારો. સમણેન ભવિતબ્બં અબ્યાવટેન. સમણો અસ્સ સુસમણો, ગચ્છ ત્વં, ન મયં તં જાનામા’’તિ. અથ ખો આયસ્મા ઉદાયી તેહિ આજીવકસાવકેહિ અપસાદિતો પુનદેવ સાવત્થિં પચ્ચાગઞ્છિ. તતિયમ્પિ ખો સા કુમારિકા માતુયા સન્તિકે દૂતં પાહેસિ – ‘‘અહમ્હિ દુગ્ગતા દુક્ખિતા, ન સુખં લભામિ. માસંયેવ મં સુણિસભોગેન ભુઞ્જિંસુ. તતો અપરેન દાસિભોગેન ભુઞ્જન્તિ. આગચ્છતુ મે માતા, મં નેસ્સતૂ’’તિ. દુતિયમ્પિ ખો સા ગણકી યેનાયસ્મા ઉદાયી તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા આયસ્મન્તં ઉદાયિં એતદવોચ – ‘‘સા કિર, ભન્તે, કુમારિકા દુગ્ગતા દુક્ખિતા, ન સુખં લભતિ. માસંયેવ નં સુણિસભોગેન ભુઞ્જિંસુ. તતો અપરેન દાસિભોગેન ભુઞ્જન્તિ. વદેય્યાથ, ભન્તે – ‘માય્યો, ઇમં કુમારિકં દાસિભોગેન ભુઞ્જિત્થ, સુણિસભોગેન ઇમં કુમારિકં ભુઞ્જથા’’’તિ. ‘‘પઠમંપાહં તેહિ આજીવકસાવકેહિ અપસાદિતો. ગચ્છ ત્વં. નાહં ગમિસ્સામી’’તિ.
Atha kho āyasmā udāyī yena te ājīvakasāvakā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā te ājīvakasāvake etadavoca – ‘‘māyyo, imaṃ kumārikaṃ dāsibhogena bhujjittha. Suṇisabhogena imaṃ kumārikaṃ bhuñjathā’’ti. Te evamāhaṃsu – ‘‘natthamhākaṃ tayā saddhiṃ āhārūpahāro, gaṇakiyā saddhiṃ amhākaṃ āhārūpahāro. Samaṇena bhavitabbaṃ abyāvaṭena. Samaṇo assa susamaṇo, gaccha tvaṃ, na mayaṃ taṃ jānāmā’’ti. Atha kho āyasmā udāyī tehi ājīvakasāvakehi apasādito punadeva sāvatthiṃ paccāgañchi. Tatiyampi kho sā kumārikā mātuyā santike dūtaṃ pāhesi – ‘‘ahamhi duggatā dukkhitā, na sukhaṃ labhāmi. Māsaṃyeva maṃ suṇisabhogena bhuñjiṃsu. Tato aparena dāsibhogena bhuñjanti. Āgacchatu me mātā, maṃ nessatū’’ti. Dutiyampi kho sā gaṇakī yenāyasmā udāyī tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā āyasmantaṃ udāyiṃ etadavoca – ‘‘sā kira, bhante, kumārikā duggatā dukkhitā, na sukhaṃ labhati. Māsaṃyeva naṃ suṇisabhogena bhuñjiṃsu. Tato aparena dāsibhogena bhuñjanti. Vadeyyātha, bhante – ‘māyyo, imaṃ kumārikaṃ dāsibhogena bhuñjittha, suṇisabhogena imaṃ kumārikaṃ bhuñjathā’’’ti. ‘‘Paṭhamaṃpāhaṃ tehi ājīvakasāvakehi apasādito. Gaccha tvaṃ. Nāhaṃ gamissāmī’’ti.
૨૯૮. અથ ખો સા ગણકી ઉજ્ઝાયતિ ખિય્યતિ વિપાચેતિ – ‘‘એવં દુગ્ગતો હોતુ અય્યો ઉદાયી, એવં દુક્ખિતો હોતુ અય્યો ઉદાયી, એવં મા સુખં લભતુ અય્યો ઉદાયી, યથા મે કુમારિકા દુગ્ગતા દુક્ખિતા ન સુખં લભતિ પાપિકાય સસ્સુયા પાપકેન સસુરેન પાપકેન સામિકેના’’તિ. સાપિ ખો કુમારિકા ઉજ્ઝાયતિ ખિય્યતિ વિપાચેતિ – ‘‘એવં દુગ્ગતો હોતુ અય્યો ઉદાયી, એવં દુક્ખિતો હોતુ અય્યો ઉદાયી, એવં મા સુખં લભતુ અય્યો ઉદાયી, યથાહં દુગ્ગતા દુક્ખિતા ન સુખં લભામિ પાપિકાય સસ્સુયા પાપકેન સસુરેન પાપકેન સામિકેના’’તિ. અઞ્ઞાપિ ઇત્થિયો અસન્તુટ્ઠા સસ્સૂહિ વા સસુરેહિ વા સામિકેહિ વા, તા એવં ઓયાચન્તિ – ‘‘એવં દુગ્ગતો હોતુ અય્યો ઉદાયી, એવં દુક્ખિતો હોતુ અય્યો ઉદાયી, એવં મા સુખં લભતુ અય્યો ઉદાયી, યથા મયં દુગ્ગતા દુક્ખિતા ન સુખં લભામ પાપિકાહિ સસ્સૂહિ પાપકેહિ સસુરેહિ પાપકેહિ સામિકેહી’’તિ. યા પન તા ઇત્થિયો સન્તુટ્ઠા સસ્સૂહિ વા સસુરેહિ વા સામિકેહિ વા તા એવં આયાચન્તિ – ‘‘એવં સુખિતો હોતુ અય્યો ઉદાયી, એવં સજ્જિતો હોતુ અય્યો ઉદાયી, એવં સુખમેધો 5 હોતુ અય્યો ઉદાયી, યથા મયં સુખિતા સજ્જિતા સુખમેધા ભદ્દિકાહિ સસ્સૂહિ ભદ્દકેહિ સસુરેહિ ભદ્દકેહિ સામિકેહી’’તિ.
298. Atha kho sā gaṇakī ujjhāyati khiyyati vipāceti – ‘‘evaṃ duggato hotu ayyo udāyī, evaṃ dukkhito hotu ayyo udāyī, evaṃ mā sukhaṃ labhatu ayyo udāyī, yathā me kumārikā duggatā dukkhitā na sukhaṃ labhati pāpikāya sassuyā pāpakena sasurena pāpakena sāmikenā’’ti. Sāpi kho kumārikā ujjhāyati khiyyati vipāceti – ‘‘evaṃ duggato hotu ayyo udāyī, evaṃ dukkhito hotu ayyo udāyī, evaṃ mā sukhaṃ labhatu ayyo udāyī, yathāhaṃ duggatā dukkhitā na sukhaṃ labhāmi pāpikāya sassuyā pāpakena sasurena pāpakena sāmikenā’’ti. Aññāpi itthiyo asantuṭṭhā sassūhi vā sasurehi vā sāmikehi vā, tā evaṃ oyācanti – ‘‘evaṃ duggato hotu ayyo udāyī, evaṃ dukkhito hotu ayyo udāyī, evaṃ mā sukhaṃ labhatu ayyo udāyī, yathā mayaṃ duggatā dukkhitā na sukhaṃ labhāma pāpikāhi sassūhi pāpakehi sasurehi pāpakehi sāmikehī’’ti. Yā pana tā itthiyo santuṭṭhā sassūhi vā sasurehi vā sāmikehi vā tā evaṃ āyācanti – ‘‘evaṃ sukhito hotu ayyo udāyī, evaṃ sajjito hotu ayyo udāyī, evaṃ sukhamedho 6 hotu ayyo udāyī, yathā mayaṃ sukhitā sajjitā sukhamedhā bhaddikāhi sassūhi bhaddakehi sasurehi bhaddakehi sāmikehī’’ti.
અસ્સોસું ખો ભિક્ખૂ એકચ્ચાનં ઇત્થીનં ઓયાચન્તીનં એકચ્ચાનં ઇત્થીનં આયાચન્તીનં. યે તે ભિક્ખૂ અપ્પિચ્છા…પે॰… તે ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ આયસ્મા ઉદાયી સઞ્ચરિત્તં સમાપજ્જિસ્સતી’’તિ! અથ ખો તે ભિક્ખૂ આયસ્મન્તં ઉદાયિં અનેકપરિયાયેન વિગરહિત્વા ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. અથ ખો ભગવા એતસ્મિં નિદાને એતસ્મિં પકરણે ભિક્ખુસઙ્ઘં સન્નિપાતાપેત્વા આયસ્મન્તં ઉદાયિં પટિપુચ્છિ – ‘‘સચ્ચં કિર ત્વં, ઉદાયિ, સઞ્ચરિત્તં સમાપજ્જસી’’તિ? ‘‘સચ્ચં, ભગવા’’તિ. વિગરહિ બુદ્ધો ભગવા…પે॰… કથઞ્હિ નામ ત્વં, મોઘપુરિસ, સઞ્ચરિત્તં સમાપજ્જસિ! નેતં, મોઘપુરિસ, અપ્પસન્નાનં વા પસાદાય…પે॰… એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, ઇમં સિક્ખાપદં ઉદ્દિસેય્યાથ –
Assosuṃ kho bhikkhū ekaccānaṃ itthīnaṃ oyācantīnaṃ ekaccānaṃ itthīnaṃ āyācantīnaṃ. Ye te bhikkhū appicchā…pe… te ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma āyasmā udāyī sañcarittaṃ samāpajjissatī’’ti! Atha kho te bhikkhū āyasmantaṃ udāyiṃ anekapariyāyena vigarahitvā bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Atha kho bhagavā etasmiṃ nidāne etasmiṃ pakaraṇe bhikkhusaṅghaṃ sannipātāpetvā āyasmantaṃ udāyiṃ paṭipucchi – ‘‘saccaṃ kira tvaṃ, udāyi, sañcarittaṃ samāpajjasī’’ti? ‘‘Saccaṃ, bhagavā’’ti. Vigarahi buddho bhagavā…pe… kathañhi nāma tvaṃ, moghapurisa, sañcarittaṃ samāpajjasi! Netaṃ, moghapurisa, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… evañca pana, bhikkhave, imaṃ sikkhāpadaṃ uddiseyyātha –
૨૯૯. ‘‘યો પન ભિક્ખુ સઞ્ચરિત્તં સમાપજ્જેય્ય, ઇત્થિયા વા પુરિસમતિં પુરિસસ્સ વા ઇત્થિમતિં, જાયત્તને વા જારત્તને વા, સઙ્ઘાદિસેસો’’તિ.
299.‘‘Yopana bhikkhu sañcarittaṃ samāpajjeyya, itthiyā vā purisamatiṃ purisassa vā itthimatiṃ, jāyattane vā jārattane vā, saṅghādiseso’’ti.
એવઞ્ચિદં ભગવતા ભિક્ખૂનં સિક્ખાપદં પઞ્ઞત્તં હોતિ.
Evañcidaṃ bhagavatā bhikkhūnaṃ sikkhāpadaṃ paññattaṃ hoti.
૩૦૦. તેન ખો પન સમયેન સમ્બહુલા ધુત્તા ઉય્યાને પરિચારેન્તા અઞ્ઞતરિસ્સા વેસિયા સન્તિકે દૂતં પાહેસું – ‘‘આગચ્છતુ ઉય્યાને, પરિચારેસ્સામા’’તિ. સા એવમાહ – ‘‘અહં ખ્વય્યો તુમ્હે ન જાનામિ – ‘કે વા ઇમે કસ્સ વા’તિ. અહઞ્ચમ્હિ બહુભણ્ડા બહુપરિક્ખારા, બહિનગરઞ્ચ ગન્તબ્બં. નાહં ગમિસ્સામી’’તિ. અથ ખો સો દૂતો તેસં ધુત્તાનં એતમત્થં આરોચેસિ. એવં વુત્તે, અઞ્ઞતરો પુરિસો તે ધુત્તે એતદવોચ – ‘‘કિસ્સ તુમ્હે અય્યો એતં વેસિં યાચિત્થ? નનુ અય્યો ઉદાયી વત્તબ્બો! અય્યો ઉદાયી ઉય્યોજેસ્સતી’’તિ. એવં વુત્તે, અઞ્ઞતરો ઉપાસકો તં પુરિસં એતદવોચ – ‘‘માય્યો એવં અવચ. ન કપ્પતિ સમણાનં સક્યપુત્તિયાનં એવરૂપં કાતું. નાય્યો ઉદાયી એવં કરિસ્સતી’’તિ. એવં વુત્તે, ‘‘કરિસ્સતિ ન કરિસ્સતી’’તિ અબ્ભુતમકંસુ. અથ ખો તે ધુત્તા યેનાયસ્મા ઉદાયી તેનુપસઙ્કમિંસુ; ઉપસઙ્કમિત્વા આયસ્મન્તં ઉદાયિં એતદવોચું – ‘‘ઇધ મયં, ભન્તે, ઉય્યાને પરિચારેન્તા અસુકાય નામ વેસિયા સન્તિકે દૂતં પહિણિમ્હા – ‘આગચ્છતુ ઉય્યાને, પરિચારેસ્સામા’તિ. સા એવમાહ – ‘અહં ખ્વય્યો તુમ્હે ન જાનામિ – કે વા ઇમે કસ્સ વાતિ, અહઞ્ચમ્હિ બહુભણ્ડા બહુપરિક્ખારા, બહિનગરઞ્ચ ગન્તબ્બં. નાહં ગમિસ્સામી’તિ. સાધુ, ભન્તે, અય્યો તં વસિં ઉય્યોજેતૂ’’તિ.
300. Tena kho pana samayena sambahulā dhuttā uyyāne paricārentā aññatarissā vesiyā santike dūtaṃ pāhesuṃ – ‘‘āgacchatu uyyāne, paricāressāmā’’ti. Sā evamāha – ‘‘ahaṃ khvayyo tumhe na jānāmi – ‘ke vā ime kassa vā’ti. Ahañcamhi bahubhaṇḍā bahuparikkhārā, bahinagarañca gantabbaṃ. Nāhaṃ gamissāmī’’ti. Atha kho so dūto tesaṃ dhuttānaṃ etamatthaṃ ārocesi. Evaṃ vutte, aññataro puriso te dhutte etadavoca – ‘‘kissa tumhe ayyo etaṃ vesiṃ yācittha? Nanu ayyo udāyī vattabbo! Ayyo udāyī uyyojessatī’’ti. Evaṃ vutte, aññataro upāsako taṃ purisaṃ etadavoca – ‘‘māyyo evaṃ avaca. Na kappati samaṇānaṃ sakyaputtiyānaṃ evarūpaṃ kātuṃ. Nāyyo udāyī evaṃ karissatī’’ti. Evaṃ vutte, ‘‘karissati na karissatī’’ti abbhutamakaṃsu. Atha kho te dhuttā yenāyasmā udāyī tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā āyasmantaṃ udāyiṃ etadavocuṃ – ‘‘idha mayaṃ, bhante, uyyāne paricārentā asukāya nāma vesiyā santike dūtaṃ pahiṇimhā – ‘āgacchatu uyyāne, paricāressāmā’ti. Sā evamāha – ‘ahaṃ khvayyo tumhe na jānāmi – ke vā ime kassa vāti, ahañcamhi bahubhaṇḍā bahuparikkhārā, bahinagarañca gantabbaṃ. Nāhaṃ gamissāmī’ti. Sādhu, bhante, ayyo taṃ vasiṃ uyyojetū’’ti.
અથ ખો આયસ્મા ઉદાયી યેન સા વેસી તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા તં વેસિં એતદવોચ – ‘‘કિસ્સિમેસં ન ગચ્છસી’’તિ? ‘‘અહં ખ્વય્ય ઇમે ન જાનામિ – ‘કે વા ઇમે કસ્સ વા’તિ. અહઞ્ચમ્હિ બહુભણ્ડા બહુપરિક્ખારા, બહિનગરઞ્ચ ગન્તબ્બં. નાહં ગમિસ્સામી’’તિ. ‘‘ગચ્છિમેસં. અહં ઇમે જાનામી’’તિ. ‘‘સચે, ભન્તે, અય્યો જાનાતિ અહં ગમિસ્સામી’’તિ. અથ ખો તે ધુત્તા તં વેસિં આદાય ઉય્યાનં અગમંસુ. અથ ખો સો ઉપાસકો ઉજ્ઝાયતિ ખિય્યતિ વિપાચેતિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ અય્યો ઉદાયી તઙ્ખણિકં સઞ્ચરિત્તં સમાપજ્જિસ્સતી’’તિ. અસ્સોસું ખો ભિક્ખૂ તસ્સ ઉપાસકસ્સ ઉજ્ઝાયન્તસ્સ ખિય્યન્તસ્સ વિપાચેન્તસ્સ. યે તે ભિક્ખૂ અપ્પિચ્છા…પે॰… તે ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ આયસ્મા ઉદાયી તઙ્ખણિકં સઞ્ચરિત્તં સમાપજ્જિસ્સતી’’તિ! અથ ખો તે ભિક્ખૂ આયસ્મન્તં ઉદાયિં અનેકપરિયાયેન વિગરહિત્વા ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું…પે॰… ‘‘સચ્ચં કિર ત્વં, ઉદાયિ, તઙ્ખણિકં સઞ્ચરિત્તં સમાપજ્જસી’’તિ? ‘‘સચ્ચં, ભગવા’’તિ. વિગરહિ બુદ્ધો ભગવા…પે॰… ‘‘કથઞ્હિ નામ ત્વં, મોઘપુરિસ, તઙ્ખણિકં સઞ્ચરિત્તં સમાપજ્જિસ્સસિ? નેતં, મોઘપુરિસ, અપ્પસન્નાનં વા પસાદાય…પે॰… એવઞ્ચ પન, ભિક્ખવે, ઇમં સિક્ખાપદં ઉદ્દિસેય્યાથ –
Atha kho āyasmā udāyī yena sā vesī tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā taṃ vesiṃ etadavoca – ‘‘kissimesaṃ na gacchasī’’ti? ‘‘Ahaṃ khvayya ime na jānāmi – ‘ke vā ime kassa vā’ti. Ahañcamhi bahubhaṇḍā bahuparikkhārā, bahinagarañca gantabbaṃ. Nāhaṃ gamissāmī’’ti. ‘‘Gacchimesaṃ. Ahaṃ ime jānāmī’’ti. ‘‘Sace, bhante, ayyo jānāti ahaṃ gamissāmī’’ti. Atha kho te dhuttā taṃ vesiṃ ādāya uyyānaṃ agamaṃsu. Atha kho so upāsako ujjhāyati khiyyati vipāceti – ‘‘kathañhi nāma ayyo udāyī taṅkhaṇikaṃ sañcarittaṃ samāpajjissatī’’ti. Assosuṃ kho bhikkhū tassa upāsakassa ujjhāyantassa khiyyantassa vipācentassa. Ye te bhikkhū appicchā…pe… te ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘kathañhi nāma āyasmā udāyī taṅkhaṇikaṃ sañcarittaṃ samāpajjissatī’’ti! Atha kho te bhikkhū āyasmantaṃ udāyiṃ anekapariyāyena vigarahitvā bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ…pe… ‘‘saccaṃ kira tvaṃ, udāyi, taṅkhaṇikaṃ sañcarittaṃ samāpajjasī’’ti? ‘‘Saccaṃ, bhagavā’’ti. Vigarahi buddho bhagavā…pe… ‘‘kathañhi nāma tvaṃ, moghapurisa, taṅkhaṇikaṃ sañcarittaṃ samāpajjissasi? Netaṃ, moghapurisa, appasannānaṃ vā pasādāya…pe… evañca pana, bhikkhave, imaṃ sikkhāpadaṃ uddiseyyātha –
૩૦૧. ‘‘યો પન ભિક્ખુ સઞ્ચરિત્તં સમાપજ્જેય્ય, ઇત્થિયા વા પુરિસમતિં પુરિસસ્સ વા ઇત્થિમતિં, જાયત્તને વા જારત્તને વા, અન્તમસો તઙ્ખણિકાયપિ, સઙ્ઘાદિસેસો’’તિ.
301.‘‘Yo pana bhikkhu sañcarittaṃ samāpajjeyya, itthiyā vā purisamatiṃ purisassa vā itthimatiṃ, jāyattane vā jārattane vā, antamaso taṅkhaṇikāyapi, saṅghādiseso’’ti.
૩૦૨. યો પનાતિ યો યાદિસો…પે॰… ભિક્ખૂતિ…પે॰… અયં ઇમસ્મિં અત્થે અધિપ્પેતો ભિક્ખૂતિ.
302.Yo panāti yo yādiso…pe… bhikkhūti…pe… ayaṃ imasmiṃ atthe adhippeto bhikkhūti.
સઞ્ચરિત્તં સમાપજ્જેય્યાતિ ઇત્થિયા વા પહિતો પુરિસસ્સ સન્તિકે ગચ્છતિ, પુરિસેન વા પહિતો ઇત્થિયા સન્તિકે ગચ્છતિ.
Sañcarittaṃ samāpajjeyyāti itthiyā vā pahito purisassa santike gacchati, purisena vā pahito itthiyā santike gacchati.
ઇત્થિયા વા પુરિસમતિન્તિ પુરિસસ્સ મતિં ઇત્થિયા આરોચેતિ.
Itthiyāvā purisamatinti purisassa matiṃ itthiyā āroceti.
પુરિસસ્સ વા ઇત્થિમતિન્તિ ઇત્થિયા મતિં પુરિસસ્સ આરોચેતિ.
Purisassa vā itthimatinti itthiyā matiṃ purisassa āroceti.
જાયત્તને વાતિ જાયા ભવિસ્સસિ.
Jāyattane vāti jāyā bhavissasi.
જારત્તને વાતિ જારી ભવિસ્સસિ.
Jārattane vāti jārī bhavissasi.
અન્તમસો તઙ્ખણિકાયપીતિ મુહુત્તિકા ભવિસ્સસિ .
Antamaso taṅkhaṇikāyapīti muhuttikā bhavissasi .
સઙ્ઘાદિસેસોતિ…પે॰… તેનપિ વુચ્ચતિ સઙ્ઘાદિસેસોતિ.
Saṅghādisesoti…pe… tenapi vuccati saṅghādisesoti.
૩૦૩. દસ ઇત્થિયો – માતુરક્ખિતા પિતુરક્ખિતા માતાપિતુરક્ખિતા ભાતુરક્ખિતા ભગિનિરક્ખિતા ઞાતિરક્ખિતા ગોત્તરક્ખિતા ધમ્મરક્ખિતા સારક્ખા સપરિદણ્ડા.
303. Dasa itthiyo – māturakkhitā piturakkhitā mātāpiturakkhitā bhāturakkhitā bhaginirakkhitā ñātirakkhitā gottarakkhitā dhammarakkhitā sārakkhā saparidaṇḍā.
દસ ભરિયાયો – ધનક્કીતા છન્દવાસિની ભોગવાસિની પટવાસિની ઓદપત્તકિની ઓભટચુમ્બટા દાસી ચ ભરિયા ચ કમ્મકારી ચ ભરિયા ચ ધજાહટા મુહુત્તિકા.
Dasa bhariyāyo – dhanakkītā chandavāsinī bhogavāsinī paṭavāsinī odapattakinī obhaṭacumbaṭā dāsī ca bhariyā ca kammakārī ca bhariyā ca dhajāhaṭā muhuttikā.
૩૦૪. માતુરક્ખિતા નામ માતા રક્ખતિ ગોપેતિ ઇસ્સરિયં કારેતિ વસં વત્તેતિ.
304.Māturakkhitā nāma mātā rakkhati gopeti issariyaṃ kāreti vasaṃ vatteti.
પિતુરક્ખિતા નામ પિતા રક્ખતિ ગોપેતિ ઇસ્સરિયં કારેતિ વસં વત્તેતિ.
Piturakkhitā nāma pitā rakkhati gopeti issariyaṃ kāreti vasaṃ vatteti.
માતાપિતુરક્ખિતા નામ માતાપિતરો રક્ખન્તિ ગોપેન્તિ ઇસ્સરિયં કારેન્તિ વસં વત્તેન્તિ.
Mātāpiturakkhitā nāma mātāpitaro rakkhanti gopenti issariyaṃ kārenti vasaṃ vattenti.
ભાતુરક્ખિતા નામ ભાતા રક્ખતિ ગોપેતિ ઇસ્સરિયં કારેતિ વસં વત્તેતિ.
Bhāturakkhitā nāma bhātā rakkhati gopeti issariyaṃ kāreti vasaṃ vatteti.
ભગિનિરક્ખિતા નામ ભગિની રક્ખતિ ગોપેતિ ઇસ્સરિયં કારેતિ વસં વત્તેતિ.
Bhaginirakkhitā nāma bhaginī rakkhati gopeti issariyaṃ kāreti vasaṃ vatteti.
ઞાતિરક્ખિતા નામ ઞાતકા રક્ખન્તિ ગોપેન્તિ ઇસ્સરિયં કારેન્તિ વસં વત્તેન્તિ.
Ñātirakkhitā nāma ñātakā rakkhanti gopenti issariyaṃ kārenti vasaṃ vattenti.
ગોત્તરક્ખિતા નામ સગોત્તા રક્ખન્તિ ગોપેન્તિ ઇસ્સરિયં કારેન્તિ વસં વત્તેન્તિ.
Gottarakkhitā nāma sagottā rakkhanti gopenti issariyaṃ kārenti vasaṃ vattenti.
ધમ્મરક્ખિતા નામ સહધમ્મિકા રક્ખન્તિ ગોપેન્તિ ઇસ્સરિયં કારેન્તિ વસં વત્તેન્તિ.
Dhammarakkhitā nāma sahadhammikā rakkhanti gopenti issariyaṃ kārenti vasaṃ vattenti.
સારક્ખા નામ ગબ્ભેપિ પરિગ્ગહિતા હોતિ – મય્હં એસાતિ. અન્તમસો માલાગુળપરિક્ખિત્તાપિ.
Sārakkhā nāma gabbhepi pariggahitā hoti – mayhaṃ esāti. Antamaso mālāguḷaparikkhittāpi.
સપરિદણ્ડા નામ કેહિચિ દણ્ડો ઠપિતો હોતિ – યો ઇત્થન્નામં ઇત્થિં ગચ્છતિ એત્તકો દણ્ડોતિ.
Saparidaṇḍā nāma kehici daṇḍo ṭhapito hoti – yo itthannāmaṃ itthiṃ gacchati ettako daṇḍoti.
ધનક્કીતા નામ ધનેન કિણિત્વા વાસેતિ.
Dhanakkītā nāma dhanena kiṇitvā vāseti.
છન્દવાસિની નામ પિયો પિયં વાસેતિ.
Chandavāsinī nāma piyo piyaṃ vāseti.
ભોગવાસિની નામ ભોગં દત્વા વાસેતિ.
Bhogavāsinī nāma bhogaṃ datvā vāseti.
પટવાસિની નામ પટં દત્વા વાસેતિ.
Paṭavāsinī nāma paṭaṃ datvā vāseti.
ઓદપત્તકિની નામ ઉદકપત્તં આમસિત્વા વાસેતિ.
Odapattakinī nāma udakapattaṃ āmasitvā vāseti.
ઓભટચુમ્બટા નામ ચુમ્બટં ઓરોપેત્વા વાસેતિ.
Obhaṭacumbaṭā nāma cumbaṭaṃ oropetvā vāseti.
દાસી નામ દાસી ચેવ હોતિ ભરિયા ચ.
Dāsī nāma dāsī ceva hoti bhariyā ca.
કમ્મકારી નામ કમ્મકારી ચેવ હોતિ ભરિયા ચ.
Kammakārī nāma kammakārī ceva hoti bhariyā ca.
ધજાહટા નામ કરમરાનીતા વુચ્ચતિ.
Dhajāhaṭā nāma karamarānītā vuccati.
મુહુત્તિકા નામ તઙ્ખણિકા વુચ્ચતિ.
Muhuttikā nāma taṅkhaṇikā vuccati.
૩૦૫. પુરિસો ભિક્ખું પહિણતિ – ‘‘ગચ્છ, ભન્તે, ઇત્થન્નામં માતુરક્ખિતં બ્રૂહિ – ‘હોહિ કિર ઇત્થન્નામસ્સ ભરિયા ધનક્કીતા’’’તિ. પટિગ્ગણ્હાતિ વીમંસતિ પચ્ચાહરતિ, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસસ્સ.
305. Puriso bhikkhuṃ pahiṇati – ‘‘gaccha, bhante, itthannāmaṃ māturakkhitaṃ brūhi – ‘hohi kira itthannāmassa bhariyā dhanakkītā’’’ti. Paṭiggaṇhāti vīmaṃsati paccāharati, āpatti saṅghādisesassa.
પુરિસો ભિક્ખું પહિણતિ – ‘‘ગચ્છ, ભન્તે, ઇત્થન્નામં પિતુરક્ખિતં બ્રૂહિ…પે॰… માતાપિતુરક્ખિતં બ્રૂહિ… ભાતુરક્ખિતં બ્રૂહિ… ભગિનિરક્ખિતં બ્રૂહિ… ઞાતિરક્ખિતં બ્રૂહિ… ગોત્તરક્ખિતં બ્રૂહિ… ધમ્મરક્ખિતં બ્રૂહિ… સારક્ખં બ્રૂહિ… સપરિદણ્ડં બ્રૂહિ – ‘હોહિ કિર ઇત્થન્નામસ્સ ભરિયા ધનક્કીતા’’’તિ. પટિગ્ગણ્હાતિ વીમંસતિ પચ્ચાહરતિ, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસસ્સ.
Puriso bhikkhuṃ pahiṇati – ‘‘gaccha, bhante, itthannāmaṃ piturakkhitaṃ brūhi…pe… mātāpiturakkhitaṃ brūhi… bhāturakkhitaṃ brūhi… bhaginirakkhitaṃ brūhi… ñātirakkhitaṃ brūhi… gottarakkhitaṃ brūhi… dhammarakkhitaṃ brūhi… sārakkhaṃ brūhi… saparidaṇḍaṃ brūhi – ‘hohi kira itthannāmassa bhariyā dhanakkītā’’’ti. Paṭiggaṇhāti vīmaṃsati paccāharati, āpatti saṅghādisesassa.
નિક્ખેપપદાનિ.
Nikkhepapadāni.
૩૦૬. પુરિસો ભિક્ખું પહિણતિ – ‘‘ગચ્છ, ભન્તે, ઇત્થન્નામં માતુરક્ખિતઞ્ચ પિતુરક્ખિતઞ્ચ બ્રૂહિ – ‘હોથ કિર ઇત્થન્નામસ્સ ભરિયાયો ધનક્કીતા’’’તિ. પટિગ્ગણ્હાતિ વીમંસતિ પચ્ચાહરતિ, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસસ્સ.
306. Puriso bhikkhuṃ pahiṇati – ‘‘gaccha, bhante, itthannāmaṃ māturakkhitañca piturakkhitañca brūhi – ‘hotha kira itthannāmassa bhariyāyo dhanakkītā’’’ti. Paṭiggaṇhāti vīmaṃsati paccāharati, āpatti saṅghādisesassa.
પુરિસો ભિક્ખું પહિણતિ – ‘‘ગચ્છ, ભન્તે, ઇત્થન્નામં માતુરક્ખિતઞ્ચ માતાપિતુરઅખતઞ્ચ…પે॰…
Puriso bhikkhuṃ pahiṇati – ‘‘gaccha, bhante, itthannāmaṃ māturakkhitañca mātāpituraakhatañca…pe…
માતુરક્ખિતઞ્ચ ભાતુરક્ખિતઞ્ચ… માતુરક્ખિતઞ્ચ ભગિનિરક્ખિતઞ્ચ… માતુરક્ખિતઞ્ચ ઞાતિરક્ખિતઞ્ચ… માતુરક્ખિતઞ્ચ ગોત્તરક્ખિતઞ્ચ… માતુરક્ખિતઞ્ચ ધમ્મરક્ખિતઞ્ચ… માતુરક્ખિતઞ્ચ સારક્ખઞ્ચ… માતુરક્ખિતઞ્ચ સપરિદણ્ડઞ્ચ બ્રૂહિ – ‘હોથ કિર ઇત્થન્નામસ્સ ભરિયાયો ધનક્કીતા’’’તિ. પટિગ્ગણ્હાતિ વીમંસતિ પચ્ચાહરતિ, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસસ્સ.
Māturakkhitañca bhāturakkhitañca… māturakkhitañca bhaginirakkhitañca… māturakkhitañca ñātirakkhitañca… māturakkhitañca gottarakkhitañca… māturakkhitañca dhammarakkhitañca… māturakkhitañca sārakkhañca… māturakkhitañca saparidaṇḍañca brūhi – ‘hotha kira itthannāmassa bhariyāyo dhanakkītā’’’ti. Paṭiggaṇhāti vīmaṃsati paccāharati, āpatti saṅghādisesassa.
ખણ્ડચક્કં.
Khaṇḍacakkaṃ.
૩૦૭. પુરિસો ભિક્ખું પહિણતિ – ‘‘ગચ્છ, ભન્તે, ઇત્થન્નામં પિતુરક્ખિતઞ્ચ માતાપિતુરક્ખિતઞ્ચ બ્રૂહિ – ‘હોથ કિર ઇત્થન્નામસ્સ ભરિયાયો ધનક્કીતા’’’તિ. પટિગ્ગણ્હાતિ વીમંસતિ પચ્ચાહરતિ, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસસ્સ.
307. Puriso bhikkhuṃ pahiṇati – ‘‘gaccha, bhante, itthannāmaṃ piturakkhitañca mātāpiturakkhitañca brūhi – ‘hotha kira itthannāmassa bhariyāyo dhanakkītā’’’ti. Paṭiggaṇhāti vīmaṃsati paccāharati, āpatti saṅghādisesassa.
પુરિસો ભિક્ખું પહિણતિ – ‘‘ગચ્છ, ભન્તે, ઇત્થન્નામં પિતુરક્ખિતઞ્ચ ભાતુરક્ખિતઞ્ચ…પે॰… પિતુરક્ખિતઞ્ચ ભગિનિરક્ખિતઞ્ચ… પિતુરક્ખિતઞ્ચ ઞાતિરક્ખિતઞ્ચ… પિતુરક્ખિતઞ્ચ ગોત્તરક્ખિતઞ્ચ… પિતુરક્ખિતઞ્ચ ધમ્મરક્ખિતઞ્ચ… પિતુરક્ખિતઞ્ચ સારક્ખઞ્ચ… પિતુરક્ખિતઞ્ચ સપરિદણ્ડઞ્ચ બ્રૂહિ – ‘હોથ કિર ઇત્થન્નામસ્સ ભરિયાયો ધનક્કીતા’’’તિ. પટિગ્ગણ્હાતિ વીમંસતિ પચ્ચાહરતિ, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસસ્સ.
Puriso bhikkhuṃ pahiṇati – ‘‘gaccha, bhante, itthannāmaṃ piturakkhitañca bhāturakkhitañca…pe… piturakkhitañca bhaginirakkhitañca… piturakkhitañca ñātirakkhitañca… piturakkhitañca gottarakkhitañca… piturakkhitañca dhammarakkhitañca… piturakkhitañca sārakkhañca… piturakkhitañca saparidaṇḍañca brūhi – ‘hotha kira itthannāmassa bhariyāyo dhanakkītā’’’ti. Paṭiggaṇhāti vīmaṃsati paccāharati, āpatti saṅghādisesassa.
પુરિસો ભિક્ખું પહિણતિ – ‘‘ગચ્છ, ભન્તે, ઇત્થન્નામં પિતુરક્ખિતઞ્ચ માતુરક્ખિતઞ્ચ બ્રૂહિ – ‘હોથ કિર ઇત્થન્નામસ્સ ભરિયાયો ધનક્કીતા’’’તિ. પટિગ્ગણ્હાતિ વીમંસતિ પચ્ચાહરતિ, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસસ્સ.
Puriso bhikkhuṃ pahiṇati – ‘‘gaccha, bhante, itthannāmaṃ piturakkhitañca māturakkhitañca brūhi – ‘hotha kira itthannāmassa bhariyāyo dhanakkītā’’’ti. Paṭiggaṇhāti vīmaṃsati paccāharati, āpatti saṅghādisesassa.
બદ્ધચક્કં મૂલં સંખિત્તં.
Baddhacakkaṃ mūlaṃ saṃkhittaṃ.
૩૦૮. પુરિસો ભિક્ખું પહિણતિ – ‘‘ગચ્છ, ભન્તે, ઇત્થન્નામં સપરિદણ્ડઞ્ચ માતુરક્ખિતઞ્ચ બ્રૂહિ – ‘હોથ કિર ઇત્થન્નામસ્સ ભરિયાયો ધનક્કીતા’’’તિ. પટિગ્ગણ્હાતિ વીમંસતિ પચ્ચાહરતિ, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસસ્સ.
308. Puriso bhikkhuṃ pahiṇati – ‘‘gaccha, bhante, itthannāmaṃ saparidaṇḍañca māturakkhitañca brūhi – ‘hotha kira itthannāmassa bhariyāyo dhanakkītā’’’ti. Paṭiggaṇhāti vīmaṃsati paccāharati, āpatti saṅghādisesassa.
પુરિસો ભિક્ખું પહિણતિ – ‘‘ગચ્છ, ભન્તે, ઇત્થન્નામં સપરિદણ્ડઞ્ચ પિતુરઅખતઞ્ચ…પે॰…
Puriso bhikkhuṃ pahiṇati – ‘‘gaccha, bhante, itthannāmaṃ saparidaṇḍañca pituraakhatañca…pe…
સપરિદણ્ડઞ્ચ માતાપિતુરક્ખિતઞ્ચ… સપરિદણ્ડઞ્ચ ભાતુરક્ખિતઞ્ચ… સપરિદણ્ડઞ્ચ ભગિનિરક્ખિતઞ્ચ… સપરિદણ્ડઞ્ચ ઞાતિરક્ખિતઞ્ચ… સપરિદણ્ડઞ્ચ ગોત્તરક્ખિતઞ્ચ… સપરિદણ્ડઞ્ચ ધમ્મરક્ખિતઞ્ચ… સપરિદણ્ડઞ્ચ સારક્ખઞ્ચ બ્રૂહિ – ‘હોથ કિર ઇત્થન્નામસ્સ ભરિયાયો ધનક્કીતા’’’તિ. પટિગ્ગણ્હાતિ વીમંસતિ પચ્ચાહરતિ, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસસ્સ.
Saparidaṇḍañca mātāpiturakkhitañca… saparidaṇḍañca bhāturakkhitañca… saparidaṇḍañca bhaginirakkhitañca… saparidaṇḍañca ñātirakkhitañca… saparidaṇḍañca gottarakkhitañca… saparidaṇḍañca dhammarakkhitañca… saparidaṇḍañca sārakkhañca brūhi – ‘hotha kira itthannāmassa bhariyāyo dhanakkītā’’’ti. Paṭiggaṇhāti vīmaṃsati paccāharati, āpatti saṅghādisesassa.
એકમૂલકં નિટ્ઠિતં.
Ekamūlakaṃ niṭṭhitaṃ.
એવં દુમૂલકમ્પિ તિમૂલકમ્પિ યાવ નવમૂલકં કાતબ્બં.
Evaṃ dumūlakampi timūlakampi yāva navamūlakaṃ kātabbaṃ.
ઇદં દસમૂલકં
Idaṃ dasamūlakaṃ
૩૦૯. પુરિસો ભિક્ખું પહિણતિ – ‘‘ગચ્છ, ભન્તે, ઇત્થન્નામં માતુરક્ખિતઞ્ચ પિતુરક્ખિતઞ્ચ માતાપિતુરક્ખિતઞ્ચ ભાતુરક્ખિતઞ્ચ ભગિનિરક્ખિતઞ્ચ ઞાતિરક્ખિતઞ્ચ ગોત્તરક્ખિતઞ્ચ ધમ્મરક્ખિતઞ્ચ સારક્ખઞ્ચ સપરિદણ્ડઞ્ચ બ્રૂહિ – ‘હોથ કિર ઇત્થન્નામસ્સ ભરિયાયો ધનક્કીતા’’’તિ. પટિગ્ગણ્હાતિ વીમંસતિ પચ્ચાહરતિ, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસસ્સ.
309. Puriso bhikkhuṃ pahiṇati – ‘‘gaccha, bhante, itthannāmaṃ māturakkhitañca piturakkhitañca mātāpiturakkhitañca bhāturakkhitañca bhaginirakkhitañca ñātirakkhitañca gottarakkhitañca dhammarakkhitañca sārakkhañca saparidaṇḍañca brūhi – ‘hotha kira itthannāmassa bhariyāyo dhanakkītā’’’ti. Paṭiggaṇhāti vīmaṃsati paccāharati, āpatti saṅghādisesassa.
ધનક્કીતાચક્કં નિટ્ઠિતં.
Dhanakkītācakkaṃ niṭṭhitaṃ.
૩૧૦. પુરિસો ભિક્ખું પહિણતિ – ‘‘ગચ્છ, ભન્તે, ઇત્થન્નામં માતુરક્ખિતં બ્રૂહિ – ‘હોહિ કિર ઇત્થન્નામસ્સ ભરિયા છન્દવાસિની…પે॰… ભોગવાસિની… પટવાસિની… ઓદપત્તકિની… ઓભટચુમ્બટા… દાસી ચ ભરિયા ચ… કમ્મકારી ચ ભરિયા ચ… ધજાહટા… મુહુત્તિકા’’’તિ. પટિગ્ગણ્હાતિ વીમંસતિ પચ્ચાહરતિ, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસસ્સ.
310. Puriso bhikkhuṃ pahiṇati – ‘‘gaccha, bhante, itthannāmaṃ māturakkhitaṃ brūhi – ‘hohi kira itthannāmassa bhariyā chandavāsinī…pe… bhogavāsinī… paṭavāsinī… odapattakinī… obhaṭacumbaṭā… dāsī ca bhariyā ca… kammakārī ca bhariyā ca… dhajāhaṭā… muhuttikā’’’ti. Paṭiggaṇhāti vīmaṃsati paccāharati, āpatti saṅghādisesassa.
પુરિસો ભિક્ખું પહિણતિ – ‘‘ગચ્છ, ભન્તે, ઇત્થન્નામં પિતુરક્ખિતં બ્રૂહિ…પે॰… માતાપિતુરક્ખિતં બ્રૂહિ… ભાતુરક્ખિતં બ્રૂહિ… ભગિનિરક્ખિતં બ્રૂહિ… ઞાતિરક્ખિતં બ્રૂહિ… ગોત્તરક્ખિતં બ્રૂહિ… ધમ્મરક્ખિતં બ્રૂહિ… સારક્ખં બ્રૂહિ… સપરિદણ્ડં બ્રૂહિ – ‘હોહિ કિર ઇત્થન્નામસ્સ ભરિયા મુહુત્તિકા’’’તિ. પટિગ્ગણ્હાતિ વીમંસતિ પચ્ચાહરતિ, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસસ્સ.
Puriso bhikkhuṃ pahiṇati – ‘‘gaccha, bhante, itthannāmaṃ piturakkhitaṃ brūhi…pe… mātāpiturakkhitaṃ brūhi… bhāturakkhitaṃ brūhi… bhaginirakkhitaṃ brūhi… ñātirakkhitaṃ brūhi… gottarakkhitaṃ brūhi… dhammarakkhitaṃ brūhi… sārakkhaṃ brūhi… saparidaṇḍaṃ brūhi – ‘hohi kira itthannāmassa bhariyā muhuttikā’’’ti. Paṭiggaṇhāti vīmaṃsati paccāharati, āpatti saṅghādisesassa.
નિક્ખેપપદાનિ.
Nikkhepapadāni.
૩૧૧. પુરિસો ભિક્ખું પહિણતિ – ‘‘ગચ્છ, ભન્તે, ઇત્થન્નામં માતુરક્ખિતઞ્ચ પિતુરક્ખિતઞ્ચ બ્રૂહિ – ‘હોથ કિર ઇત્થન્નામસ્સ ભરિયાયો મુહુત્તિકા’’’તિ. પટિગ્ગણ્હાતિ વીમંસતિ પચ્ચાહરતિ, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસસ્સ.
311. Puriso bhikkhuṃ pahiṇati – ‘‘gaccha, bhante, itthannāmaṃ māturakkhitañca piturakkhitañca brūhi – ‘hotha kira itthannāmassa bhariyāyo muhuttikā’’’ti. Paṭiggaṇhāti vīmaṃsati paccāharati, āpatti saṅghādisesassa.
પુરિસો ભિક્ખું પહિણતિ – ‘‘ગચ્છ, ભન્તે, ઇત્થન્નામં માતુરક્ખિતઞ્ચ માતાપિતુરક્ખિતઞ્ચ…પે॰… માતુરક્ખિતઞ્ચ સપરિદણ્ડઞ્ચ બ્રૂહિ – ‘હોથ કિર ઇત્થન્નામસ્સ ભરિયાયો મુહુત્તિકા’’’તિ. પટિગ્ગણ્હાતિ વીમંસતિ પચ્ચાહરતિ, આપત્તિ સઙ્ઘાદિસેસસ્સ.
Puriso bhikkhuṃ pahiṇati – ‘‘gaccha, bhante, itthannāmaṃ māturakkhitañca mātāpiturakkhitañca…pe… māturakkhitañca saparidaṇḍañca brūhi – ‘hotha kira itthannāmassa bhariyāyo muhuttikā’’’ti. Paṭiggaṇhāti vīmaṃsati paccāharati, āpatti saṅghādisesassa.
ખણ્ડચક્કં.
Khaṇḍacakkaṃ.