Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya |
૭. સઞ્ચેતનાસુત્તં
7. Sañcetanāsuttaṃ
૧૯૪. સાવત્થિયં વિહરતિ…પે॰… ‘‘તં કિં મઞ્ઞસિ, રાહુલ, રૂપસઞ્ચેતના નિચ્ચા વા અનિચ્ચા વા’’તિ? ‘‘અનિચ્ચા, ભન્તે’’…પે॰… ‘‘સદ્દસઞ્ચેતના…પે॰… ગન્ધસઞ્ચેતના… રસસઞ્ચેતના … ફોટ્ઠબ્બસઞ્ચેતના… ધમ્મસઞ્ચેતના નિચ્ચા વા અનિચ્ચા વા’’તિ? ‘‘અનિચ્ચા, ભન્તે’’…પે॰… ‘‘એવં પસ્સં, રાહુલ, સુતવા અરિયસાવકો રૂપસઞ્ચેતનાયપિ નિબ્બિન્દતિ…પે॰… સદ્દસઞ્ચેતનાયપિ નિબ્બિન્દતિ… ગન્ધસઞ્ચેતનાયપિ નિબ્બિન્દતિ… રસસઞ્ચેતનાયપિ નિબ્બિન્દતિ… ફોટ્ઠબ્બસઞ્ચેતનાયપિ નિબ્બિન્દતિ… ધમ્મસઞ્ચેતનાયપિ નિબ્બિન્દતિ…પે॰… પજાનાતી’’તિ. સત્તમં.
194. Sāvatthiyaṃ viharati…pe… ‘‘taṃ kiṃ maññasi, rāhula, rūpasañcetanā niccā vā aniccā vā’’ti? ‘‘Aniccā, bhante’’…pe… ‘‘saddasañcetanā…pe… gandhasañcetanā… rasasañcetanā … phoṭṭhabbasañcetanā… dhammasañcetanā niccā vā aniccā vā’’ti? ‘‘Aniccā, bhante’’…pe… ‘‘evaṃ passaṃ, rāhula, sutavā ariyasāvako rūpasañcetanāyapi nibbindati…pe… saddasañcetanāyapi nibbindati… gandhasañcetanāyapi nibbindati… rasasañcetanāyapi nibbindati… phoṭṭhabbasañcetanāyapi nibbindati… dhammasañcetanāyapi nibbindati…pe… pajānātī’’ti. Sattamaṃ.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧-૮. ચક્ખુસુત્તાદિવણ્ણના • 1-8. Cakkhusuttādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧-૮. ચક્ખુસુત્તાદિવણ્ણના • 1-8. Cakkhusuttādivaṇṇanā