Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કથાવત્થુપાળિ • Kathāvatthupāḷi

    ૭. સત્તમવગ્ગો

    7. Sattamavaggo

    (૬૩) ૧. સઙ્ગહિતકથા

    (63) 1. Saṅgahitakathā

    ૪૭૧. નત્થિ કેચિ ધમ્મા કેહિચિ ધમ્મેહિ સઙ્ગહિતાતિ 1? આમન્તા. નનુ અત્થિ કેચિ ધમ્મા કેહિચિ ધમ્મેહિ ગણનં ગચ્છન્તિ ઉદ્દેસં ગચ્છન્તિ પરિયાપન્નાતિ? આમન્તા. હઞ્ચિ અત્થિ કેચિ ધમ્મા કેહિચિ ધમ્મેહિ ગણનં ગચ્છન્તિ ઉદ્દેસં ગચ્છન્તિ પરિયાપન્ના, નો ચ વત રે વત્તબ્બે – ‘‘નત્થિ કેચિ ધમ્મા કેહિચિ ધમ્મેહિ સઙ્ગહિતા’’તિ.

    471. Natthi keci dhammā kehici dhammehi saṅgahitāti 2? Āmantā. Nanu atthi keci dhammā kehici dhammehi gaṇanaṃ gacchanti uddesaṃ gacchanti pariyāpannāti? Āmantā. Hañci atthi keci dhammā kehici dhammehi gaṇanaṃ gacchanti uddesaṃ gacchanti pariyāpannā, no ca vata re vattabbe – ‘‘natthi keci dhammā kehici dhammehi saṅgahitā’’ti.

    ચક્ખાયતનં કતમક્ખન્ધગણનં 3 ગચ્છતીતિ? રૂપક્ખન્ધગણનં ગચ્છતીતિ. હઞ્ચિ ચક્ખાયતનં રૂપક્ખન્ધગણનં ગચ્છતિ, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘ચક્ખાયતનં રૂપક્ખન્ધેન સઙ્ગહિત’’ન્તિ. સોતાયતનં…પે॰… ઘાનાયતનં…પે॰… જિવ્હાયતનં…પે॰… કાયાયતનં કતમક્ખન્ધગણનં ગચ્છતીતિ? રૂપક્ખન્ધગણનં ગચ્છતીતિ. હઞ્ચિ કાયાયતનં રૂપક્ખન્ધગણનં ગચ્છતિ, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘કાયાયતનં રૂપક્ખન્ધેન સઙ્ગહિત’’ન્તિ.

    Cakkhāyatanaṃ katamakkhandhagaṇanaṃ 4 gacchatīti? Rūpakkhandhagaṇanaṃ gacchatīti. Hañci cakkhāyatanaṃ rūpakkhandhagaṇanaṃ gacchati, tena vata re vattabbe – ‘‘cakkhāyatanaṃ rūpakkhandhena saṅgahita’’nti. Sotāyatanaṃ…pe… ghānāyatanaṃ…pe… jivhāyatanaṃ…pe… kāyāyatanaṃ katamakkhandhagaṇanaṃ gacchatīti? Rūpakkhandhagaṇanaṃ gacchatīti. Hañci kāyāyatanaṃ rūpakkhandhagaṇanaṃ gacchati, tena vata re vattabbe – ‘‘kāyāyatanaṃ rūpakkhandhena saṅgahita’’nti.

    રૂપાયતનં…પે॰… સદ્દાયતનં…પે॰… ગન્ધાયતનં…પે॰… રસાયતનં…પે॰… ફોટ્ઠબ્બાયતનં કતમક્ખન્ધગણનં ગચ્છતીતિ? રૂપક્ખન્ધગણનં ગચ્છતીતિ. હઞ્ચિ ફોટ્ઠબ્બાયતનં રૂપક્ખન્ધગણનં ગચ્છતિ, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘ફોટ્ઠબ્બાયતનં રૂપક્ખન્ધેન સઙ્ગહિત’’ન્તિ.

    Rūpāyatanaṃ…pe… saddāyatanaṃ…pe… gandhāyatanaṃ…pe… rasāyatanaṃ…pe… phoṭṭhabbāyatanaṃ katamakkhandhagaṇanaṃ gacchatīti? Rūpakkhandhagaṇanaṃ gacchatīti. Hañci phoṭṭhabbāyatanaṃ rūpakkhandhagaṇanaṃ gacchati, tena vata re vattabbe – ‘‘phoṭṭhabbāyatanaṃ rūpakkhandhena saṅgahita’’nti.

    સુખા વેદના કતમક્ખન્ધગણનં ગચ્છતીતિ? વેદનાક્ખન્ધગણનં ગચ્છતીતિ. હઞ્ચિ સુખા વેદના વેદનાક્ખન્ધગણનં ગચ્છતિ, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘સુખા વેદના વેદનાક્ખન્ધેન સઙ્ગહિતા’’તિ. દુક્ખા વેદના…પે॰… અદુક્ખમસુખા વેદના કતમક્ખન્ધગણનં ગચ્છતીતિ? વેદનાક્ખન્ધગણનં ગચ્છતીતિ. હઞ્ચિ અદુક્ખમસુખા વેદના વેદનાક્ખન્ધગણનં ગચ્છતિ, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અદુક્ખમસુખા વેદના વેદનાક્ખન્ધેન સઙ્ગહિતા’’તિ.

    Sukhā vedanā katamakkhandhagaṇanaṃ gacchatīti? Vedanākkhandhagaṇanaṃ gacchatīti. Hañci sukhā vedanā vedanākkhandhagaṇanaṃ gacchati, tena vata re vattabbe – ‘‘sukhā vedanā vedanākkhandhena saṅgahitā’’ti. Dukkhā vedanā…pe… adukkhamasukhā vedanā katamakkhandhagaṇanaṃ gacchatīti? Vedanākkhandhagaṇanaṃ gacchatīti. Hañci adukkhamasukhā vedanā vedanākkhandhagaṇanaṃ gacchati, tena vata re vattabbe – ‘‘adukkhamasukhā vedanā vedanākkhandhena saṅgahitā’’ti.

    ચક્ખુસમ્ફસ્સજા સઞ્ઞા કતમક્ખન્ધગણનં ગચ્છતીતિ? સઞ્ઞાક્ખન્ધગણનં ગચ્છતીતિ. હઞ્ચિ ચક્ખુસમ્ફસ્સજા સઞ્ઞા સઞ્ઞાક્ખન્ધગણનં ગચ્છતિ, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘ચક્ખુસમ્ફસ્સજા સઞ્ઞા સઞ્ઞાક્ખન્ધેન સઙ્ગહિતા’’તિ. સોતસમ્ફસ્સજા સઞ્ઞા…પે॰… મનોસમ્ફસ્સજા સઞ્ઞા કતમક્ખન્ધગણનં ગચ્છતીતિ? સઞ્ઞાક્ખન્ધગણનં ગચ્છતીતિ. હઞ્ચિ મનોસમ્ફસ્સજા સઞ્ઞા સઞ્ઞાક્ખન્ધગણનં ગચ્છતિ, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘મનોસમ્ફસ્સજા સઞ્ઞા સઞ્ઞાક્ખન્ધેન સઙ્ગહિતા’’તિ.

    Cakkhusamphassajā saññā katamakkhandhagaṇanaṃ gacchatīti? Saññākkhandhagaṇanaṃ gacchatīti. Hañci cakkhusamphassajā saññā saññākkhandhagaṇanaṃ gacchati, tena vata re vattabbe – ‘‘cakkhusamphassajā saññā saññākkhandhena saṅgahitā’’ti. Sotasamphassajā saññā…pe… manosamphassajā saññā katamakkhandhagaṇanaṃ gacchatīti? Saññākkhandhagaṇanaṃ gacchatīti. Hañci manosamphassajā saññā saññākkhandhagaṇanaṃ gacchati, tena vata re vattabbe – ‘‘manosamphassajā saññā saññākkhandhena saṅgahitā’’ti.

    ચક્ખુસમ્ફસ્સજા ચેતના…પે॰… મનોસમ્ફસ્સજા ચેતના કતમક્ખન્ધગણનં ગચ્છતીતિ? સઙ્ખારક્ખન્ધગણનં ગચ્છતીતિ. હઞ્ચિ મનોસમ્ફસ્સજા ચેતના સઙ્ખારક્ખન્ધગણનં ગચ્છતિ, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘મનોસમ્ફસ્સજા ચેતના સઙ્ખારક્ખન્ધેન સઙ્ગહિતા’’તિ.

    Cakkhusamphassajā cetanā…pe… manosamphassajā cetanā katamakkhandhagaṇanaṃ gacchatīti? Saṅkhārakkhandhagaṇanaṃ gacchatīti. Hañci manosamphassajā cetanā saṅkhārakkhandhagaṇanaṃ gacchati, tena vata re vattabbe – ‘‘manosamphassajā cetanā saṅkhārakkhandhena saṅgahitā’’ti.

    ચક્ખુવિઞ્ઞાણં …પે॰… મનોવિઞ્ઞાણં કતમક્ખન્ધગણનં ગચ્છતીતિ ? વિઞ્ઞાણક્ખન્ધગણનં ગચ્છતીતિ. હઞ્ચિ મનોવિઞ્ઞાણં વિઞ્ઞાણક્ખન્ધગણનં ગચ્છતિ, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘મનોવિઞ્ઞાણં વિઞ્ઞાણક્ખન્ધેન સઙ્ગહિત’’ન્તિ.

    Cakkhuviññāṇaṃ …pe… manoviññāṇaṃ katamakkhandhagaṇanaṃ gacchatīti ? Viññāṇakkhandhagaṇanaṃ gacchatīti. Hañci manoviññāṇaṃ viññāṇakkhandhagaṇanaṃ gacchati, tena vata re vattabbe – ‘‘manoviññāṇaṃ viññāṇakkhandhena saṅgahita’’nti.

    ૪૭૨. યથા દામેન વા યોત્તેન વા દ્વે બલિબદ્દા સઙ્ગહિતા, સિક્કાય પિણ્ડપાતો સઙ્ગહિતો, સા ગદ્દુલેન સઙ્ગહિતો; એવમેવ તે ધમ્મા તેહિ ધમ્મેહિ સઙ્ગહિતાતિ 5? હઞ્ચિ દામેન વા યોત્તેન વા દ્વે બલીબદ્દા સઙ્ગહિતા, સિક્કાય પિણ્ડપાતો સઙ્ગહિતો, સા ગદ્દુલેન સઙ્ગહિતો, તેન વત રે વત્તબ્બે – ‘‘અત્થિ કેચિ ધમ્મા કેહિચિ ધમ્મેહિ સઙ્ગહિતા’’તિ 6.

    472. Yathā dāmena vā yottena vā dve balibaddā saṅgahitā, sikkāya piṇḍapāto saṅgahito, sā gaddulena saṅgahito; evameva te dhammā tehi dhammehi saṅgahitāti 7? Hañci dāmena vā yottena vā dve balībaddā saṅgahitā, sikkāya piṇḍapāto saṅgahito, sā gaddulena saṅgahito, tena vata re vattabbe – ‘‘atthi keci dhammā kehici dhammehi saṅgahitā’’ti 8.

    સઙ્ગહિતકથા નિટ્ઠિતા.

    Saṅgahitakathā niṭṭhitā.







    Footnotes:
    1. સઙ્ગહીતાતિ (પી॰)
    2. saṅgahītāti (pī.)
    3. કતમં ખન્ધગણનં (સી॰ પી॰ ક॰)
    4. katamaṃ khandhagaṇanaṃ (sī. pī. ka.)
    5. સકવાદિવચનં (અટ્ઠકથા પસ્સિતબ્બા)
    6. સકવાદિવચનં (અટ્ઠકથા પસ્સિતબ્બા)
    7. sakavādivacanaṃ (aṭṭhakathā passitabbā)
    8. sakavādivacanaṃ (aṭṭhakathā passitabbā)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / અભિધમ્મપિટક (અટ્ઠકથા) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / પઞ્ચપકરણ-અટ્ઠકથા • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / ૧. સઙ્ગહિતકથાવણ્ણના • 1. Saṅgahitakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-મૂલટીકા • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / ૧. સઙ્ગહિતકથાવણ્ણના • 1. Saṅgahitakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / અભિધમ્મપિટક (ટીકા) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / પઞ્ચપકરણ-અનુટીકા • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / ૧. સઙ્ગહિતકથાવણ્ણના • 1. Saṅgahitakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact