Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૧૮૨] ૨. સઙ્ગામાવચરજાતકવણ્ણના
[182] 2. Saṅgāmāvacarajātakavaṇṇanā
સઙ્ગામાવચરો સૂરોતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો નન્દત્થેરં આરબ્ભ કથેસિ. સત્થરિ હિ પઠમગમનેન કપિલપુરં ગન્ત્વા કનિટ્ઠભાતિકં નન્દરાજકુમારં પબ્બાજેત્વા કપિલપુરા નિક્ખમ્મ અનુપુબ્બેન સાવત્થિં ગન્ત્વા વિહરન્તે આયસ્મા નન્દો ભગવતો પત્તં આદાય તથાગતેન સદ્ધિં ગેહા નિક્ખમનકાલે ‘‘નન્દકુમારો કિર સત્થારા સદ્ધિં ગચ્છતી’’તિ સુત્વા અડ્ઢુલ્લિખિતેહિ કેસેહિ વાતપાનન્તરેન ઓલોકેત્વા ‘‘તુવટં ખો, અય્યપુત્ત, આગચ્છેય્યાસી’’તિ ઇદં જનપદકલ્યાણિયા વુત્તવચનં અનુસ્સરન્તો ઉક્કણ્ઠિતો અનભિરતો ઉપ્પણ્ડુપ્પણ્ડુકજાતો ધમનિસન્થતગત્તો અહોસિ. સત્થા તસ્સ તં પવત્તિં ઞત્વા ‘‘યંનૂનાહં નન્દં અરહત્તે પતિટ્ઠાપેય્ય’’ન્તિ ચિન્તેત્વા તસ્સ વસનપરિવેણં ગન્ત્વા પઞ્ઞત્તાસને નિસિન્નો ‘‘કચ્ચિ, નન્દ, ઇમસ્મિં સાસને અભિરમસી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘ભન્તે, જનપદકલ્યાણિયા પટિબદ્ધચિત્તો હુત્વા નાભિરમામી’’તિ. ‘‘હિમવન્તચારિકં ગતપુબ્બોસિ નન્દા’’તિ? ‘‘ન ગતપુબ્બો, ભન્તે’’તિ. ‘‘તેન હિ ગચ્છામા’’તિ. ‘‘નત્થિ મે, ભન્તે, ઇદ્ધિ, કતાહં ગમિસ્સામી’’તિ. સત્થા ‘‘અહં તં, નન્દ, મમ ઇદ્ધિબલેન નેસ્સામી’’તિ થેરં હત્થે ગહેત્વા આકાસં પક્ખન્દન્તો અન્તરામગ્ગે એકસ્મિં ઝામખેત્તે ઝામખાણુકે નિસિન્નં છિન્નકણ્ણનાસનઙ્ગુટ્ઠં ઝામલોમં છિન્નછવિં ચમ્મમત્તં લોહિતપલિગુણ્ઠિતં એકં પલુટ્ઠમક્કટિં દસ્સેસિ – ‘‘પસ્સસિ, નન્દ, એતં મક્કટિ’’ન્તિ. ‘‘આમ, ભન્તે’’તિ. ‘‘સુટ્ઠુ પચ્ચક્ખં કરોહી’’તિ.
Saṅgāmāvacarosūroti idaṃ satthā jetavane viharanto nandattheraṃ ārabbha kathesi. Satthari hi paṭhamagamanena kapilapuraṃ gantvā kaniṭṭhabhātikaṃ nandarājakumāraṃ pabbājetvā kapilapurā nikkhamma anupubbena sāvatthiṃ gantvā viharante āyasmā nando bhagavato pattaṃ ādāya tathāgatena saddhiṃ gehā nikkhamanakāle ‘‘nandakumāro kira satthārā saddhiṃ gacchatī’’ti sutvā aḍḍhullikhitehi kesehi vātapānantarena oloketvā ‘‘tuvaṭaṃ kho, ayyaputta, āgaccheyyāsī’’ti idaṃ janapadakalyāṇiyā vuttavacanaṃ anussaranto ukkaṇṭhito anabhirato uppaṇḍuppaṇḍukajāto dhamanisanthatagatto ahosi. Satthā tassa taṃ pavattiṃ ñatvā ‘‘yaṃnūnāhaṃ nandaṃ arahatte patiṭṭhāpeyya’’nti cintetvā tassa vasanapariveṇaṃ gantvā paññattāsane nisinno ‘‘kacci, nanda, imasmiṃ sāsane abhiramasī’’ti pucchi. ‘‘Bhante, janapadakalyāṇiyā paṭibaddhacitto hutvā nābhiramāmī’’ti. ‘‘Himavantacārikaṃ gatapubbosi nandā’’ti? ‘‘Na gatapubbo, bhante’’ti. ‘‘Tena hi gacchāmā’’ti. ‘‘Natthi me, bhante, iddhi, katāhaṃ gamissāmī’’ti. Satthā ‘‘ahaṃ taṃ, nanda, mama iddhibalena nessāmī’’ti theraṃ hatthe gahetvā ākāsaṃ pakkhandanto antarāmagge ekasmiṃ jhāmakhette jhāmakhāṇuke nisinnaṃ chinnakaṇṇanāsanaṅguṭṭhaṃ jhāmalomaṃ chinnachaviṃ cammamattaṃ lohitapaliguṇṭhitaṃ ekaṃ paluṭṭhamakkaṭiṃ dassesi – ‘‘passasi, nanda, etaṃ makkaṭi’’nti. ‘‘Āma, bhante’’ti. ‘‘Suṭṭhu paccakkhaṃ karohī’’ti.
અથ નં ગહેત્વા સટ્ઠિયોજનિકં મનોસિલાતલં, અનોતત્તદહાદયો સત્ત મહાસરે, પઞ્ચ મહાનદિયો, સુવણ્ણપબ્બતરજતપબ્બતમણિપબ્બતપટિમણ્ડિતં અનેકસતરામણેય્યકં હિમવન્તપબ્બતઞ્ચ દસ્સેત્વા ‘‘તાવતિંસભવનં તે, નન્દ, દિટ્ઠપુબ્બ’’ન્તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ન , દિટ્ઠપુબ્બં, ભન્તે’’તિ વુત્તે ‘‘એહિ, નન્દ, તાવતિંસભવનં તે દસ્સયિસ્સામી’’તિ તત્થ નેત્વા પણ્ડુકમ્બલસિલાસને નિસીદિ. સક્કો દેવરાજા દ્વીસુ દેવલોકેસુ દેવસઙ્ઘેન સદ્ધિં આગન્ત્વા વન્દિત્વા એકમન્તં નિસીદિ. અડ્ઢતિયકોટિસઙ્ખા તસ્સ પરિચારિકા પઞ્ચસતા કકુટપાદા દેવચ્છરાયોપિ આગન્ત્વા વન્દિત્વા એકમન્તં નિસીદિંસુ. સત્થા આયસ્મન્તં નન્દં તા પઞ્ચસતા અચ્છરા કિલેસવસેન પુનપ્પુનં ઓલોકાપેસિ. ‘‘પસ્સસિ, નન્દ, ઇમા કકુટપાદિનિયો અચ્છરાયો’’તિ? ‘‘આમ, ભન્તે’’તિ. ‘‘કિં નુ ખો એતા સોભન્તિ, ઉદાહુ જનપદકલ્યાણી’’તિ. ‘‘સેય્યથાપિ, ભન્તે, જનપદકલ્યાણિં ઉપનિધાય સા પલુટ્ઠમક્કટી, એવમેવ ઇમા ઉપનિધાય જનપદકલ્યાણી’’તિ. ‘‘ઇદાનિ કિં કરિસ્સસિ નન્દા’’તિ? ‘‘કિં કમ્મં કત્વા, ભન્તે, ઇમા અચ્છરા લભન્તી’’તિ? ‘‘સમણધમ્મં કત્વા’’તિ. ‘‘સચે મે, ભન્તે, ઇમાસં પટિલાભત્થાય ભગવા પાટિભોગો હોતિ, અહં સમણધમ્મં કરિસ્સામી’’તિ. ‘‘કરોહિ, નન્દ, અહં તે પાટિભોગો’’તિ. એવં થેરો દેવસઙ્ઘસ્સ મજ્ઝે તથાગતં પાટિભોગં ગહેત્વા ‘‘મા, ભન્તે, અતિપપઞ્ચં કરોથ, એથ ગચ્છામ, અહં સમણધમ્મં કરિસ્સામી’’તિ આહ. સત્થા તં આદાય જેતવનમેવ પચ્ચાગમિ. થેરો સમણધમ્મં કાતું આરભિ.
Atha naṃ gahetvā saṭṭhiyojanikaṃ manosilātalaṃ, anotattadahādayo satta mahāsare, pañca mahānadiyo, suvaṇṇapabbatarajatapabbatamaṇipabbatapaṭimaṇḍitaṃ anekasatarāmaṇeyyakaṃ himavantapabbatañca dassetvā ‘‘tāvatiṃsabhavanaṃ te, nanda, diṭṭhapubba’’nti pucchitvā ‘‘na , diṭṭhapubbaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘ehi, nanda, tāvatiṃsabhavanaṃ te dassayissāmī’’ti tattha netvā paṇḍukambalasilāsane nisīdi. Sakko devarājā dvīsu devalokesu devasaṅghena saddhiṃ āgantvā vanditvā ekamantaṃ nisīdi. Aḍḍhatiyakoṭisaṅkhā tassa paricārikā pañcasatā kakuṭapādā devaccharāyopi āgantvā vanditvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Satthā āyasmantaṃ nandaṃ tā pañcasatā accharā kilesavasena punappunaṃ olokāpesi. ‘‘Passasi, nanda, imā kakuṭapādiniyo accharāyo’’ti? ‘‘Āma, bhante’’ti. ‘‘Kiṃ nu kho etā sobhanti, udāhu janapadakalyāṇī’’ti. ‘‘Seyyathāpi, bhante, janapadakalyāṇiṃ upanidhāya sā paluṭṭhamakkaṭī, evameva imā upanidhāya janapadakalyāṇī’’ti. ‘‘Idāni kiṃ karissasi nandā’’ti? ‘‘Kiṃ kammaṃ katvā, bhante, imā accharā labhantī’’ti? ‘‘Samaṇadhammaṃ katvā’’ti. ‘‘Sace me, bhante, imāsaṃ paṭilābhatthāya bhagavā pāṭibhogo hoti, ahaṃ samaṇadhammaṃ karissāmī’’ti. ‘‘Karohi, nanda, ahaṃ te pāṭibhogo’’ti. Evaṃ thero devasaṅghassa majjhe tathāgataṃ pāṭibhogaṃ gahetvā ‘‘mā, bhante, atipapañcaṃ karotha, etha gacchāma, ahaṃ samaṇadhammaṃ karissāmī’’ti āha. Satthā taṃ ādāya jetavanameva paccāgami. Thero samaṇadhammaṃ kātuṃ ārabhi.
સત્થા ધમ્મસેનાપતિં આમન્તેત્વા ‘‘સારિપુત્ત, મય્હં કનિટ્ઠભાતા નન્દો તાવતિંસદેવલોકે દેવસઙ્ઘસ્સ મજ્ઝે દેવચ્છરાનં કારણા મં પાટિભોગં અગ્ગહેસી’’તિ તસ્સ આચિક્ખિ. એતેનુપાયેન મહામોગ્ગલ્લાનત્થેરસ્સ મહાકસ્સપત્થેરસ્સ અનુરુદ્ધત્થેરસ્સ ધમ્મભણ્ડાગારિકઆનન્દત્થેરસ્સાતિ અસીતિયા મહાસાવકાનં યેભુય્યેન ચ સેસભિક્ખૂનં આચિક્ખિ. ધમ્મસેનાપતિ સારિપુત્તત્થેરો નન્દત્થેરં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘સચ્ચં કિર ત્વં, આવુસો નન્દ, તાવતિંસદેવલોકે દેવસઙ્ઘસ્સ મજ્ઝે ‘દેવચ્છરા લભન્તો સમણધમ્મં કરિસ્સામી’તિ દસબલં પાટિભોગં ગણ્હી’’તિ વત્વા ‘‘નનુ એવં સન્તે તવ બ્રહ્મચરિયવાસો માતુગામસન્નિસ્સિતો કિલેસસન્નિસ્સિતો, તસ્સ તે ઇત્થીનં અત્થાય સમણધમ્મં કરોન્તસ્સ ભતિયા કમ્મં કરોન્તેન કમ્મકારકેન સદ્ધિં કિં નાનાકરણ’’ન્તિ થેરં લજ્જાપેસિ નિત્તેજં અકાસિ. એતેનુપાયેન સબ્બેપિ અસીતિમહાસાવકા અવસેસભિક્ખૂ ચ તં આયસ્મન્તં નન્દં લજ્જાપયિંસુ.
Satthā dhammasenāpatiṃ āmantetvā ‘‘sāriputta, mayhaṃ kaniṭṭhabhātā nando tāvatiṃsadevaloke devasaṅghassa majjhe devaccharānaṃ kāraṇā maṃ pāṭibhogaṃ aggahesī’’ti tassa ācikkhi. Etenupāyena mahāmoggallānattherassa mahākassapattherassa anuruddhattherassa dhammabhaṇḍāgārikaānandattherassāti asītiyā mahāsāvakānaṃ yebhuyyena ca sesabhikkhūnaṃ ācikkhi. Dhammasenāpati sāriputtatthero nandattheraṃ upasaṅkamitvā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ, āvuso nanda, tāvatiṃsadevaloke devasaṅghassa majjhe ‘devaccharā labhanto samaṇadhammaṃ karissāmī’ti dasabalaṃ pāṭibhogaṃ gaṇhī’’ti vatvā ‘‘nanu evaṃ sante tava brahmacariyavāso mātugāmasannissito kilesasannissito, tassa te itthīnaṃ atthāya samaṇadhammaṃ karontassa bhatiyā kammaṃ karontena kammakārakena saddhiṃ kiṃ nānākaraṇa’’nti theraṃ lajjāpesi nittejaṃ akāsi. Etenupāyena sabbepi asītimahāsāvakā avasesabhikkhū ca taṃ āyasmantaṃ nandaṃ lajjāpayiṃsu.
સો ‘‘અયુત્તં વત મે કત’’ન્તિ હિરિયા ચ ઓત્તપ્પેન ચ વીરિયં દળ્હં પગ્ગણ્હિત્વા વિપસ્સનં વડ્ઢેત્વા અરહત્તં પત્વા સત્થારં ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘અહં, ભન્તે, ભગવતો પટિસ્સવં મુઞ્ચામી’’તિ આહ. સત્થાપિ ‘‘યદા ત્વં, નન્દ, અરહત્તં પત્તો, તદાયેવાહં પટિસ્સવા મુત્તો’’તિ આહ. એતમત્થં વિદિત્વા ધમ્મસભાયં ભિક્ખૂ કથં સમુટ્ઠાપેસું – ‘‘યાવ ઓવાદક્ખમો ચાયં, આવુસો, નન્દત્થેરો એકોવાદેનેવ હિરોત્તપ્પં પચ્ચુપટ્ઠપેત્વા સમણધમ્મં કત્વા અરહત્તં પત્તો’’તિ. સત્થા આગન્ત્વા ‘‘કાય નુત્થ, ભિક્ખવે, એતરહિ કથાય સન્નિસિન્ના’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘ઇમાય નામા’’તિ વુત્તે ‘‘ન, ભિક્ખવે, ઇદાનેવ, પુબ્બેપિ નન્દો ઓવાદક્ખમોયેવા’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
So ‘‘ayuttaṃ vata me kata’’nti hiriyā ca ottappena ca vīriyaṃ daḷhaṃ paggaṇhitvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ patvā satthāraṃ upasaṅkamitvā ‘‘ahaṃ, bhante, bhagavato paṭissavaṃ muñcāmī’’ti āha. Satthāpi ‘‘yadā tvaṃ, nanda, arahattaṃ patto, tadāyevāhaṃ paṭissavā mutto’’ti āha. Etamatthaṃ viditvā dhammasabhāyaṃ bhikkhū kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘yāva ovādakkhamo cāyaṃ, āvuso, nandatthero ekovādeneva hirottappaṃ paccupaṭṭhapetvā samaṇadhammaṃ katvā arahattaṃ patto’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi nando ovādakkhamoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો હત્થાચરિયકુલે નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો હત્થાચરિયસિપ્પે નિપ્ફત્તિં પત્તો એકં બારાણસિરઞ્ઞો સપત્તરાજાનં ઉપટ્ઠાસિ. સો તસ્સ મઙ્ગલહત્થિં સુસિક્ખિતં કત્વા સિક્ખાપેસિ. સો રાજા ‘‘બારાણસિરજ્જં ગણ્હિસ્સામી’’તિ બોધિસત્તં ગહેત્વા મઙ્ગલહત્થિં આરુય્હ મહતિયા સેનાય બારાણસિં ગન્ત્વા પરિવારેત્વા ‘‘રજ્જં વા દેતુ યુદ્ધં વા’’તિ રઞ્ઞો પણ્ણં પેસેસિ. બ્રહ્મદત્તો ‘‘યુદ્ધં દસ્સામી’’તિ પાકારદ્વારટ્ટાલકગોપુરેસુ બલકાયં આરોપેત્વા યુદ્ધં અદાસિ. સપત્તરાજા મઙ્ગલહત્થિં વમ્મેન છાદેત્વા સયમ્પિ વમ્મં પટિમુઞ્ચિત્વા હત્તિક્ખન્ધવરગતો તિખિણં અઙ્કુસં આદાય ‘‘નગરં ભિન્દિત્વા પચ્ચામિત્તં જીવિતક્ખયં પાપેત્વા રજ્જં હત્થગતં કરિસ્સામી’’તિ હત્થિં નગરાભિમુખં પેસેસિ. સો ઉણ્હકલલાનિ ચેવ યન્તપાસાણે ચ નાનપ્પકારાનિ ચ પહરણાનિ વિસ્સજ્જેન્તે દિસ્વા મરણભયભીતો ઉપસઙ્કમિતું અસક્કોન્તો પટિક્કમિ. અથ નં હત્થાચરિયો ઉપસઙ્કમિત્વા ‘‘તાત, ત્વં સૂરો સઙ્ગામાવચરો, એવરૂપે ઠાને પટિક્કમનં નામ તુય્હં નાનુચ્છવિક’’ન્તિ વત્વા હત્થિં ઓવદન્તો ઇમા ગાથા અવોચ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto hatthācariyakule nibbattitvā vayappatto hatthācariyasippe nipphattiṃ patto ekaṃ bārāṇasirañño sapattarājānaṃ upaṭṭhāsi. So tassa maṅgalahatthiṃ susikkhitaṃ katvā sikkhāpesi. So rājā ‘‘bārāṇasirajjaṃ gaṇhissāmī’’ti bodhisattaṃ gahetvā maṅgalahatthiṃ āruyha mahatiyā senāya bārāṇasiṃ gantvā parivāretvā ‘‘rajjaṃ vā detu yuddhaṃ vā’’ti rañño paṇṇaṃ pesesi. Brahmadatto ‘‘yuddhaṃ dassāmī’’ti pākāradvāraṭṭālakagopuresu balakāyaṃ āropetvā yuddhaṃ adāsi. Sapattarājā maṅgalahatthiṃ vammena chādetvā sayampi vammaṃ paṭimuñcitvā hattikkhandhavaragato tikhiṇaṃ aṅkusaṃ ādāya ‘‘nagaraṃ bhinditvā paccāmittaṃ jīvitakkhayaṃ pāpetvā rajjaṃ hatthagataṃ karissāmī’’ti hatthiṃ nagarābhimukhaṃ pesesi. So uṇhakalalāni ceva yantapāsāṇe ca nānappakārāni ca paharaṇāni vissajjente disvā maraṇabhayabhīto upasaṅkamituṃ asakkonto paṭikkami. Atha naṃ hatthācariyo upasaṅkamitvā ‘‘tāta, tvaṃ sūro saṅgāmāvacaro, evarūpe ṭhāne paṭikkamanaṃ nāma tuyhaṃ nānucchavika’’nti vatvā hatthiṃ ovadanto imā gāthā avoca –
૬૩.
63.
‘‘સઙ્ગામાવચરો સૂરો, બલવા ઇતિ વિસ્સુતો;
‘‘Saṅgāmāvacaro sūro, balavā iti vissuto;
કિં નુ તોરણમાસજ્જ, પટિક્કમસિ કુઞ્જર.
Kiṃ nu toraṇamāsajja, paṭikkamasi kuñjara.
૬૪.
64.
‘‘ઓમદ્દ ખિપ્પં પલિઘં, એસિકાનિ ચ અબ્બહ;
‘‘Omadda khippaṃ palighaṃ, esikāni ca abbaha;
તોરણાનિ ચ મદ્દિત્વા, ખિપ્પં પવિસ કુઞ્જરા’’તિ.
Toraṇāni ca madditvā, khippaṃ pavisa kuñjarā’’ti.
તત્થ ઇતિ વિસ્સુતોતિ, તાત, ત્વં પવત્તસમ્પહારં સઙ્ગામં મદ્દિત્વા અવચરણતો સઙ્ગામાવચરો, થિરહદયતાય સૂરો, થામસમ્પત્તિયા બલવાતિ એવં વિસ્સુતો પઞ્ઞાતો પાકટો. તોરણમાસજ્જાતિ નગરદ્વારસઙ્ખાતં તોરણં પત્વા. પટિક્કમસીતિ કિં નુ ખો ઓસક્કસિ, કેન કારણેન નિવત્તસીતિ વદતિ. ઓમદ્દાતિ અવમદ્દ અધો પાતય. એસિકાનિ ચ અબ્બહાતિ નગરદ્વારે સોળસરતનં અટ્ઠરતનં ભૂમિયં પવેસેત્વા નિચ્ચલં કત્વા નિખાતા એસિકત્થમ્ભા હોન્તિ, તે ખિપ્પં ઉદ્ધર લુઞ્ચાહીતિ આણાપેતિ. તોરણાનિ ચ મદ્દિત્વાતિ નગરદ્વારસ્સ પિટ્ઠસઙ્ઘાટે મદ્દિત્વા. ખિપ્પં પવિસાતિ સીઘં નગરં પવિસ. કુઞ્જરાતિ નાગં આલપતિ.
Tattha iti vissutoti, tāta, tvaṃ pavattasampahāraṃ saṅgāmaṃ madditvā avacaraṇato saṅgāmāvacaro, thirahadayatāya sūro, thāmasampattiyā balavāti evaṃ vissuto paññāto pākaṭo. Toraṇamāsajjāti nagaradvārasaṅkhātaṃ toraṇaṃ patvā. Paṭikkamasīti kiṃ nu kho osakkasi, kena kāraṇena nivattasīti vadati. Omaddāti avamadda adho pātaya. Esikāni ca abbahāti nagaradvāre soḷasaratanaṃ aṭṭharatanaṃ bhūmiyaṃ pavesetvā niccalaṃ katvā nikhātā esikatthambhā honti, te khippaṃ uddhara luñcāhīti āṇāpeti. Toraṇāni ca madditvāti nagaradvārassa piṭṭhasaṅghāṭe madditvā. Khippaṃ pavisāti sīghaṃ nagaraṃ pavisa. Kuñjarāti nāgaṃ ālapati.
તં સુત્વા નાગો બોધિસત્તસ્સ એકોવાદેનેવ નિવત્તિત્વા એસિકત્થમ્ભે સોણ્ડાય પલિવેઠેત્વા અહિચ્છત્તકાનિ વિય લુઞ્ચિત્વા તોરણં મદ્દિત્વા પલિઘં ઓતારેત્વા નગરદ્વારં ભિન્દિત્વા નગરં પવિસિત્વા રજ્જં ગહેત્વા અદાસિ.
Taṃ sutvā nāgo bodhisattassa ekovādeneva nivattitvā esikatthambhe soṇḍāya paliveṭhetvā ahicchattakāni viya luñcitvā toraṇaṃ madditvā palighaṃ otāretvā nagaradvāraṃ bhinditvā nagaraṃ pavisitvā rajjaṃ gahetvā adāsi.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા હત્થી નન્દો અહોસિ, રાજા આનન્દો, હત્થાચરિયો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā hatthī nando ahosi, rājā ānando, hatthācariyo pana ahameva ahosi’’nti.
સઙ્ગામાવચરજાતકવણ્ણના દુતિયા.
Saṅgāmāvacarajātakavaṇṇanā dutiyā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૧૮૨. સઙ્ગામાવચરજાતકં • 182. Saṅgāmāvacarajātakaṃ