Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā

    સઙ્ઘભેદકકથાવણ્ણના

    Saṅghabhedakakathāvaṇṇanā

    ૩૪૫. પરસ્સ ચિત્તં ઞત્વા કથનં આદેસનાપાટિહારિયં. કેવલં ધમ્મદેસના અનુસાસનીપાટિહારિયં. તદુભયમ્પિ ધમ્મી કથા નામ. તાય થેરો ઓવદિ. ઇદ્ધિવિધં ઇદ્ધિપાટિહારિયં નામ. તેન સહિતા અનુસાસની એવ ધમ્મી કથા. તાય થેરો ઓવદિ.

    345. Parassa cittaṃ ñatvā kathanaṃ ādesanāpāṭihāriyaṃ. Kevalaṃ dhammadesanā anusāsanīpāṭihāriyaṃ. Tadubhayampi dhammī kathā nāma. Tāya thero ovadi. Iddhividhaṃ iddhipāṭihāriyaṃ nāma. Tena sahitā anusāsanī eva dhammī kathā. Tāya thero ovadi.

    ‘‘થુલ્લચ્ચયં દેસાપેહી’’તિ ઇદં ભેદપુરેક્ખારસ્સ ઉપોસથાદિકરણે થુલ્લચ્ચયસ્સ ઉપોસથક્ખન્ધકાદીસુ પઠમમેવ પઞ્ઞત્તત્તા વુત્તં, ઇતરથા એતેસં આદિકમ્મિકત્તા અનાપત્તિયેવ સિયા.

    ‘‘Thullaccayaṃ desāpehī’’ti idaṃ bhedapurekkhārassa uposathādikaraṇe thullaccayassa uposathakkhandhakādīsu paṭhamameva paññattattā vuttaṃ, itarathā etesaṃ ādikammikattā anāpattiyeva siyā.

    ૩૪૬. સરસીતિ સરો. મહિં વિક્રુબ્બતોતિ મહિં દન્તેહિ વિલિખન્તસ્સ. ઇદઞ્ચ હત્થીનં સભાવદસ્સનં. નદીસૂતિ સરેસુ. ભિસં ઘસમાનસ્સાતિ યોજના. જગ્ગતોતિ યૂથં પાલેન્તસ્સ.

    346.Sarasīti saro. Mahiṃ vikrubbatoti mahiṃ dantehi vilikhantassa. Idañca hatthīnaṃ sabhāvadassanaṃ. Nadīsūti saresu. Bhisaṃ ghasamānassāti yojanā. Jaggatoti yūthaṃ pālentassa.

    ૩૪૭. દૂતેય્યં ગન્તુન્તિ દૂતકમ્મં પત્તું, દૂતકમ્મં કાતુન્તિ અત્થો. સહિતાસહિતસ્સાતિ યુત્તાયુત્તસ્સ, યં વત્તું, કાતુઞ્ચ યુત્તં, તત્થ કુસલો. અથ વા અધિપ્પેતાનાધિપ્પેતસ્સ વચનસ્સ કુસલો, બ્યઞ્જનમત્તે ન તિટ્ઠતિ, અધિપ્પેતત્થમેવ આરોચેતીતિ અત્થો.

    347.Dūteyyaṃgantunti dūtakammaṃ pattuṃ, dūtakammaṃ kātunti attho. Sahitāsahitassāti yuttāyuttassa, yaṃ vattuṃ, kātuñca yuttaṃ, tattha kusalo. Atha vā adhippetānādhippetassa vacanassa kusalo, byañjanamatte na tiṭṭhati, adhippetatthameva ārocetīti attho.

    ૩૫૦. ગાથાસુ જાતૂતિ એકંસેન. મા ઉદપજ્જથ મા હોતૂતિ અત્થો. પાપિચ્છાનં યથાગતીતિ પાપિચ્છાનં પુગ્ગલાનં યાદિસી ગતિ અભિસમ્પરાયો. તં અત્થજાતં. ઇમિનાપિ કારણેન જાનાથાતિ દેવદત્તસ્સ ‘‘પણ્ડિતો’’તિઆદિના ઉપરિ વક્ખમાનાકારં દસ્સેતિ.

    350. Gāthāsu jātūti ekaṃsena. Mā udapajjatha mā hotūti attho. Pāpicchānaṃ yathāgatīti pāpicchānaṃ puggalānaṃ yādisī gati abhisamparāyo. Taṃ atthajātaṃ. Imināpi kāraṇena jānāthāti devadattassa ‘‘paṇḍito’’tiādinā upari vakkhamānākāraṃ dasseti.

    પમાદં અનુચિણ્ણોતિ પમાદં આપન્નો. આસીસાયન્તિ અવસ્સંભાવીઅત્થસિદ્ધિયં. સા હિ ઇધ આસીસાતિ અધિપ્પેતા, ન પત્થના. ઈદિસે અનાગતત્થે અતીતવચનં સદ્દવિદૂ ઇચ્છન્તિ.

    Pamādaṃ anuciṇṇoti pamādaṃ āpanno. Āsīsāyanti avassaṃbhāvīatthasiddhiyaṃ. Sā hi idha āsīsāti adhippetā, na patthanā. Īdise anāgatatthe atītavacanaṃ saddavidū icchanti.

    દુબ્ભેતિ દુબ્ભેય્ય. વિસકુમ્ભેનાતિ એકેન વિસપુણ્ણકુમ્ભેન. સોતિ સો પુગ્ગલો. ન પદૂસેય્ય વિસમિસ્સં કાતું ન સક્કોતીતિ અત્થો. ભયાનકોતિ વિપુલગમ્ભીરભાવેન ભયાનકો. તેનાપિ દૂસેતું ન સક્કુણેય્યતં દસ્સેતિ. વાદેનાતિ દોસકથનેન. ઉપહિંસતીતિ બાધતિ.

    Dubbheti dubbheyya. Visakumbhenāti ekena visapuṇṇakumbhena. Soti so puggalo. Na padūseyya visamissaṃ kātuṃ na sakkotīti attho. Bhayānakoti vipulagambhīrabhāvena bhayānako. Tenāpi dūsetuṃ na sakkuṇeyyataṃ dasseti. Vādenāti dosakathanena. Upahiṃsatīti bādhati.

    સઙ્ઘભેદકકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Saṅghabhedakakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi / સઙ્ઘભેદકથા • Saṅghabhedakathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / સઙ્ઘભેદકકથા • Saṅghabhedakakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / સઙ્ઘભેદકથાવણ્ણના • Saṅghabhedakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / છસક્યપબ્બજ્જાકથાવણ્ણના • Chasakyapabbajjākathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / સઙ્ઘભેદકથા • Saṅghabhedakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact