Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā

    સઙ્ઘભેદકવગ્ગદ્વયવણ્ણના

    Saṅghabhedakavaggadvayavaṇṇanā

    ૪૫૯. સઙ્ઘભેદવગ્ગદ્વયે – વિનિધાય દિટ્ઠિં કમ્મેનાતિ તેસુ અધમ્માદીસુ અધમ્માદયો એતેતિ એવંદિટ્ઠિકોવ હુત્વા તં દિટ્ઠિં વિનિધાય તે ધમ્માદિવસેન દીપેત્વા વિસું કમ્મં કરોતિ. ઇતિ યં વિનિધાય દિટ્ઠિં કમ્મં કરોતિ, તેન એવં કતેન વિનિધાય દિટ્ઠિં કમ્મેન સદ્ધિં પઞ્ચઙ્ગાનિ હોન્તિ, ‘‘ઇમેહિ ખો ઉપાલિ પઞ્ચહઙ્ગેહી’’તિ અયમેકસ્મિં પઞ્ચકે અત્થયોજના . એતેન નયેન સબ્બપઞ્ચકાનિ વેદિતબ્બાનિ. એત્થાપિ ચ વોહારાદિ અઙ્ગત્તયં પુબ્બભાગવસેનેવ વુત્તં. કમ્મુદ્દેસવસેન પન અતેકિચ્છતા વેદિતબ્બા. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનમેવ. ન હેત્થ કિઞ્ચિ અત્થિ યં પુબ્બે અવુત્તનયં.

    459. Saṅghabhedavaggadvaye – vinidhāya diṭṭhiṃ kammenāti tesu adhammādīsu adhammādayo eteti evaṃdiṭṭhikova hutvā taṃ diṭṭhiṃ vinidhāya te dhammādivasena dīpetvā visuṃ kammaṃ karoti. Iti yaṃ vinidhāya diṭṭhiṃ kammaṃ karoti, tena evaṃ katena vinidhāya diṭṭhiṃ kammena saddhiṃ pañcaṅgāni honti, ‘‘imehi kho upāli pañcahaṅgehī’’ti ayamekasmiṃ pañcake atthayojanā . Etena nayena sabbapañcakāni veditabbāni. Etthāpi ca vohārādi aṅgattayaṃ pubbabhāgavaseneva vuttaṃ. Kammuddesavasena pana atekicchatā veditabbā. Sesaṃ sabbattha uttānameva. Na hettha kiñci atthi yaṃ pubbe avuttanayaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi / ૧૧. સઙ્ઘભેદકવગ્ગો • 11. Saṅghabhedakavaggo

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / સઙ્ઘભેદવગ્ગદ્વયવણ્ણના • Saṅghabhedavaggadvayavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact