Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ઉત્તરવિનિચ્છય • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya |
સઙ્ઘાદિસેસકથા
Saṅghādisesakathā
૩૨૫.
325.
મોચેતુકામતાચિત્તં, વાયામો સુક્કમોચનં;
Mocetukāmatācittaṃ, vāyāmo sukkamocanaṃ;
અઞ્ઞત્ર સુપિનન્તેન, હોતિ સઙ્ઘાદિસેસતા.
Aññatra supinantena, hoti saṅghādisesatā.
૩૨૬.
326.
પરેનુપક્કમાપેત્વા, અઙ્ગજાતં પનત્તનો;
Parenupakkamāpetvā, aṅgajātaṃ panattano;
સુક્કં યદિ વિમોચેતિ, ગરુકં તસ્સ નિદ્દિસે.
Sukkaṃ yadi vimoceti, garukaṃ tassa niddise.
૩૨૭.
327.
સઞ્ચિચ્ચુપક્કમન્તસ્સ, અઙ્ગજાતં પનત્તનો;
Sañciccupakkamantassa, aṅgajātaṃ panattano;
થુલ્લચ્ચયં સમુદ્દિટ્ઠં, સચે સુક્કં ન મુચ્ચતિ.
Thullaccayaṃ samuddiṭṭhaṃ, sace sukkaṃ na muccati.
૩૨૮.
328.
સઞ્ચિચ્ચુપક્કમન્તસ્સ , આકાસે કમ્પનેનપિ;
Sañciccupakkamantassa , ākāse kampanenapi;
હોતિ થુલ્લચ્ચયં તસ્સ, યદિ સુક્કં ન મુચ્ચતિ.
Hoti thullaccayaṃ tassa, yadi sukkaṃ na muccati.
૩૨૯.
329.
વત્થિં કીળાય પૂરેત્વા, પસ્સાવેતું ન વટ્ટતિ;
Vatthiṃ kīḷāya pūretvā, passāvetuṃ na vaṭṭati;
નિમિત્તં પન હત્થેન, કીળાપેન્તસ્સ દુક્કટં.
Nimittaṃ pana hatthena, kīḷāpentassa dukkaṭaṃ.
૩૩૦.
330.
તિસ્સન્નં પન ઇત્થીનં, નિમિત્તં રત્તચેતસા;
Tissannaṃ pana itthīnaṃ, nimittaṃ rattacetasā;
પુરતો પચ્છતો વાપિ, ઓલોકેન્તસ્સ દુક્કટં.
Purato pacchato vāpi, olokentassa dukkaṭaṃ.
૩૩૧.
331.
એકેનેકં પયોગેન, દિવસમ્પિ ચ પસ્સતો;
Ekenekaṃ payogena, divasampi ca passato;
નાપત્તિયા ભવે અઙ્ગં, ઉમ્મીલનનિમીલનં.
Nāpattiyā bhave aṅgaṃ, ummīlananimīlanaṃ.
૩૩૨.
332.
અમોચનાધિપ્પાયસ્સ, અનુપક્કમતોપિ ચ;
Amocanādhippāyassa, anupakkamatopi ca;
સુપિનન્તેન મુત્તસ્મિં, અનાપત્તિ પકાસિતા.
Supinantena muttasmiṃ, anāpatti pakāsitā.
સુક્કવિસટ્ઠિકથા.
Sukkavisaṭṭhikathā.
૩૩૩.
333.
આમસન્તો મનુસ્સિત્થિં, કાયસંસગ્ગરાગતો;
Āmasanto manussitthiṃ, kāyasaṃsaggarāgato;
‘‘મનુસ્સિત્થી’’તિ સઞ્ઞાય, હોતિ સઙ્ઘાદિસેસિકો.
‘‘Manussitthī’’ti saññāya, hoti saṅghādisesiko.
૩૩૪.
334.
લોમેનન્તમસો લોમં, ફુસન્તસ્સાપિ ઇત્થિયા;
Lomenantamaso lomaṃ, phusantassāpi itthiyā;
કાયસંસગ્ગરાગેન, હોતિ આપત્તિ ભિક્ખુનો.
Kāyasaṃsaggarāgena, hoti āpatti bhikkhuno.
૩૩૫.
335.
ઇત્થિયા યદિ સમ્ફુટ્ઠો, ફસ્સં સેવનચેતનો;
Itthiyā yadi samphuṭṭho, phassaṃ sevanacetano;
વાયમિત્વાધિવાસેતિ, હોતિ સઙ્ઘાદિસેસતા.
Vāyamitvādhivāseti, hoti saṅghādisesatā.
૩૩૬.
336.
એકેન પન હત્થેન, ગહેત્વા દુતિયેન વા;
Ekena pana hatthena, gahetvā dutiyena vā;
તત્થ તત્થ ફુસન્તસ્સ, એકાવાપત્તિ દીપિતા.
Tattha tattha phusantassa, ekāvāpatti dīpitā.
૩૩૭.
337.
અગ્ગહેત્વા ફુસન્તસ્સ, યાવ પાદઞ્ચ સીસતો;
Aggahetvā phusantassa, yāva pādañca sīsato;
કાયા હત્થમમોચેત્વા, એકાવ દિવસમ્પિ ચ.
Kāyā hatthamamocetvā, ekāva divasampi ca.
૩૩૮.
338.
અઙ્ગુલીનં તુ પઞ્ચન્નં, ગહણે એકતો પન;
Aṅgulīnaṃ tu pañcannaṃ, gahaṇe ekato pana;
એકાયેવ સિયાપત્તિ, ન હિ કોટ્ઠાસતો સિયા.
Ekāyeva siyāpatti, na hi koṭṭhāsato siyā.
૩૩૯.
339.
નાનિત્થીનં સચે પઞ્ચ, ગણ્હાત્યઙ્ગુલિયો પન;
Nānitthīnaṃ sace pañca, gaṇhātyaṅguliyo pana;
એકતો પઞ્ચ સઙ્ઘાદિ-સેસા હોન્તિસ્સ ભિક્ખુનો.
Ekato pañca saṅghādi-sesā hontissa bhikkhuno.
૩૪૦.
340.
ઇત્થિયા વિમતિસ્સાપિ, પણ્ડકાદિકસઞ્ઞિનો;
Itthiyā vimatissāpi, paṇḍakādikasaññino;
કાયેન ઇત્થિયા કાય-સમ્બદ્ધં ફુસતોપિ વા.
Kāyena itthiyā kāya-sambaddhaṃ phusatopi vā.
૩૪૧.
341.
પણ્ડકે યક્ખિપેતીસુ, તસ્સ થુલ્લચ્ચયં સિયા;
Paṇḍake yakkhipetīsu, tassa thullaccayaṃ siyā;
દુક્કટં કાયસંસગ્ગે, તિરચ્છાનગતિત્થિયા.
Dukkaṭaṃ kāyasaṃsagge, tiracchānagatitthiyā.
૩૪૨.
342.
ભિક્ખુનો પટિબદ્ધેન, કાયેન પન ઇત્થિયા;
Bhikkhuno paṭibaddhena, kāyena pana itthiyā;
કાયેન પટિબદ્ધઞ્ચ, ફુસન્તસ્સપિ દુક્કટં.
Kāyena paṭibaddhañca, phusantassapi dukkaṭaṃ.
૩૪૩.
343.
ઇત્થીનં ઇત્થિરૂપઞ્ચ, દારુલોહમયાદિકં;
Itthīnaṃ itthirūpañca, dārulohamayādikaṃ;
તાસં વત્થમલઙ્કારં, આમસન્તસ્સ દુક્કટં.
Tāsaṃ vatthamalaṅkāraṃ, āmasantassa dukkaṭaṃ.
૩૪૪.
344.
તત્થજાતફલં ખજ્જં, મુગ્ગાદિં તત્થજાતકં;
Tatthajātaphalaṃ khajjaṃ, muggādiṃ tatthajātakaṃ;
ધઞ્ઞાનિ પન સબ્બાનિ, આમસન્તસ્સ દુક્કટં.
Dhaññāni pana sabbāni, āmasantassa dukkaṭaṃ.
૩૪૫.
345.
સબ્બં ધમનસઙ્ખાદિં, પઞ્ચઙ્ગતુરિયમ્પિ ચ;
Sabbaṃ dhamanasaṅkhādiṃ, pañcaṅgaturiyampi ca;
રતનાનિ ચ સબ્બાનિ, આમસન્તસ્સ દુક્કટં.
Ratanāni ca sabbāni, āmasantassa dukkaṭaṃ.
૩૪૬.
346.
સબ્બમાવુધભણ્ડઞ્ચ, જિયા ચ ધનુદણ્ડકો;
Sabbamāvudhabhaṇḍañca, jiyā ca dhanudaṇḍako;
અનામાસમિદં સબ્બં, જાલઞ્ચ સરવારણં.
Anāmāsamidaṃ sabbaṃ, jālañca saravāraṇaṃ.
૩૪૭.
347.
સુવણ્ણપટિબિમ્બાદિ, ચેતિયં આરકૂટકં;
Suvaṇṇapaṭibimbādi, cetiyaṃ ārakūṭakaṃ;
અનામાસન્તિ નિદ્દિટ્ઠં, કુરુન્દટ્ઠકથાય હિ.
Anāmāsanti niddiṭṭhaṃ, kurundaṭṭhakathāya hi.
૩૪૮.
348.
સબ્બં ઓનહિતું વાપિ, ઓનહાપેતુમેવ વા;
Sabbaṃ onahituṃ vāpi, onahāpetumeva vā;
વાદાપેતુઞ્ચ વાદેતું, વાદિતં ન ચ વટ્ટતિ.
Vādāpetuñca vādetuṃ, vāditaṃ na ca vaṭṭati.
૩૪૯.
349.
‘‘કરિસ્સામુપહાર’’ન્તિ, વુત્તેન પન ભિક્ખુના;
‘‘Karissāmupahāra’’nti, vuttena pana bhikkhunā;
પૂજા બુદ્ધસ્સ કાતબ્બા, વત્તબ્બાતિ ચ વિઞ્ઞુના.
Pūjā buddhassa kātabbā, vattabbāti ca viññunā.
૩૫૦.
350.
સયં ફુસિયમાનસ્સ, ઇત્થિયા પન ધુત્તિયા;
Sayaṃ phusiyamānassa, itthiyā pana dhuttiyā;
અવાયમિત્વા કાયેન, ફસ્સં પટિવિજાનતો.
Avāyamitvā kāyena, phassaṃ paṭivijānato.
૩૫૧.
351.
અનાપત્તિ અસઞ્ચિચ્ચ, અજાનન્તસ્સ ભિક્ખુનો;
Anāpatti asañcicca, ajānantassa bhikkhuno;
મોક્ખાધિપ્પાયિનો ચેવ, તથા ઉમ્મત્તકાદિનો.
Mokkhādhippāyino ceva, tathā ummattakādino.
૩૫૨.
352.
પઠમેન સમાનાવ, સમુટ્ઠાનાદયો પન;
Paṭhamena samānāva, samuṭṭhānādayo pana;
કાયસંસગ્ગરાગસ્સ, તથા સુક્કવિસટ્ઠિયા.
Kāyasaṃsaggarāgassa, tathā sukkavisaṭṭhiyā.
કાયસંસગ્ગકથા.
Kāyasaṃsaggakathā.
૩૫૩.
353.
દુટ્ઠુલ્લવાચસ્સાદેન, ઇત્થિયા ઇત્થિસઞ્ઞિનો;
Duṭṭhullavācassādena, itthiyā itthisaññino;
દ્વિન્નઞ્ચ પન મગ્ગાનં, વણ્ણાવણ્ણવસેન ચ.
Dvinnañca pana maggānaṃ, vaṇṇāvaṇṇavasena ca.
૩૫૪.
354.
મેથુનયાચનાદીહિ , ઓભાસન્તસ્સ ભિક્ખુનો;
Methunayācanādīhi , obhāsantassa bhikkhuno;
વિઞ્ઞું અન્તમસો હત્થ-મુદ્દાયપિ ગરું સિયા.
Viññuṃ antamaso hattha-muddāyapi garuṃ siyā.
૩૫૫.
355.
‘‘સિખરણીસિ , સમ્ભિન્ના, ઉભતોબ્યઞ્જના’’તિ ચ;
‘‘Sikharaṇīsi , sambhinnā, ubhatobyañjanā’’ti ca;
અક્કોસવચનેનાપિ, ગરુકં તુ સુણન્તિયા.
Akkosavacanenāpi, garukaṃ tu suṇantiyā.
૩૫૬.
356.
પુનપ્પુનોભાસન્તસ્સ, એકવાચાય વા બહૂ;
Punappunobhāsantassa, ekavācāya vā bahū;
ગણનાય ચ વાચાનં, ઇત્થીનં ગરુકા સિયું.
Gaṇanāya ca vācānaṃ, itthīnaṃ garukā siyuṃ.
૩૫૭.
357.
સા ચે નપ્પટિજાનાતિ, તસ્સ થુલ્લચ્ચયં સિયા;
Sā ce nappaṭijānāti, tassa thullaccayaṃ siyā;
આદિસ્સ ભણને ચાપિ, ઉબ્ભજાણુમધક્ખકં.
Ādissa bhaṇane cāpi, ubbhajāṇumadhakkhakaṃ.
૩૫૮.
358.
ઉબ્ભક્ખકમધોજાણુ-મણ્ડલં પન ઉદ્દિસં;
Ubbhakkhakamadhojāṇu-maṇḍalaṃ pana uddisaṃ;
વણ્ણાદિભણને કાય-પટિબદ્ધે ચ દુક્કટં.
Vaṇṇādibhaṇane kāya-paṭibaddhe ca dukkaṭaṃ.
૩૫૯.
359.
થુલ્લચ્ચયં ભવે તસ્સ, પણ્ડકે યક્ખિપેતિસુ;
Thullaccayaṃ bhave tassa, paṇḍake yakkhipetisu;
અધક્ખકોબ્ભજાણુમ્હિ, દુક્કટં પણ્ડકાદિસુ.
Adhakkhakobbhajāṇumhi, dukkaṭaṃ paṇḍakādisu.
૩૬૦.
360.
ઉબ્ભક્ખકમધોજાણુ-મણ્ડલેપિ અયં નયો;
Ubbhakkhakamadhojāṇu-maṇḍalepi ayaṃ nayo;
સબ્બત્થ દુક્કટં વુત્તં, તિરચ્છાનગતિત્થિયા.
Sabbattha dukkaṭaṃ vuttaṃ, tiracchānagatitthiyā.
૩૬૧.
361.
અત્થધમ્મપુરેક્ખારં, કત્વા ઓભાસતોપિ ચ;
Atthadhammapurekkhāraṃ, katvā obhāsatopi ca;
વદતોપિ અનાપત્તિ, પુરક્ખત્વાનુસાસનિં.
Vadatopi anāpatti, purakkhatvānusāsaniṃ.
૩૬૨.
362.
તથા ઉમ્મત્તકાદીનં, સમુટ્ઠાનાદયો નયા;
Tathā ummattakādīnaṃ, samuṭṭhānādayo nayā;
અદિન્નાદાનતુલ્યાવ, વેદનેત્થ દ્વિધા મતા.
Adinnādānatulyāva, vedanettha dvidhā matā.
દુટ્ઠુલ્લવાચાકથા.
Duṭṭhullavācākathā.
૩૬૩.
363.
વણ્ણં પનત્તનો કામ-પારિચરિયાય ભાસતો;
Vaṇṇaṃ panattano kāma-pāricariyāya bhāsato;
તસ્મિંયેવ ખણે સા ચે, જાનાતિ ગરુકં સિયા.
Tasmiṃyeva khaṇe sā ce, jānāti garukaṃ siyā.
૩૬૪.
364.
નો ચે જાનાતિ સા યક્ખિ-પેતિદેવીસુ પણ્ડકે;
No ce jānāti sā yakkhi-petidevīsu paṇḍake;
હોતિ થુલ્લચ્ચયં તસ્સ, સેસે આપત્તિ દુક્કટં.
Hoti thullaccayaṃ tassa, sese āpatti dukkaṭaṃ.
૩૬૫.
365.
ચીવરાદીહિ અઞ્ઞેહિ, વત્થુકામેહિ અત્તનો;
Cīvarādīhi aññehi, vatthukāmehi attano;
નત્થિ દોસો ભણન્તસ્સ, પારિચરિયાય વણ્ણનં.
Natthi doso bhaṇantassa, pāricariyāya vaṇṇanaṃ.
૩૬૬.
366.
ઇત્થિસઞ્ઞા મનુસ્સિત્થી, પારિચરિયાય રાગિતા;
Itthisaññā manussitthī, pāricariyāya rāgitā;
ઓભાસો તેન રાગેન, ખણે તસ્મિં વિજાનનં.
Obhāso tena rāgena, khaṇe tasmiṃ vijānanaṃ.
૩૬૭.
367.
પઞ્ચઙ્ગાનિ ઇમાનેત્થ, વેદિતબ્બાનિ વિઞ્ઞુના;
Pañcaṅgāni imānettha, veditabbāni viññunā;
સમુટ્ઠાનાદયોપ્યસ્સ, અનન્તરસમા મતા.
Samuṭṭhānādayopyassa, anantarasamā matā.
અત્તકામપારિચરિયકથા.
Attakāmapāricariyakathā.
૩૬૮.
368.
પટિગ્ગણ્હાતિ સન્દેસં, પુરિસસ્સિત્થિયાપિ વા;
Paṭiggaṇhāti sandesaṃ, purisassitthiyāpi vā;
વીમંસતિ ગરુ હોતિ, પચ્ચાહરતિ ચે પન.
Vīmaṃsati garu hoti, paccāharati ce pana.
૩૬૯.
369.
‘‘યસ્સા હિ સન્તિકં ગન્ત્વા, આરોચેહી’’તિ પેસિતો;
‘‘Yassā hi santikaṃ gantvā, ārocehī’’ti pesito;
તમદિસ્વા તદઞ્ઞસ્સ, અવસ્સારોચકસ્સ સો.
Tamadisvā tadaññassa, avassārocakassa so.
૩૭૦.
370.
‘‘આરોચેહી’’તિ વત્વા તં, પચ્ચાહરતિ ચે પન;
‘‘Ārocehī’’ti vatvā taṃ, paccāharati ce pana;
ભિક્ખુ સઙ્ઘાદિસેસમ્હા, સઞ્ચરિત્તા ન મુચ્ચતિ.
Bhikkhu saṅghādisesamhā, sañcarittā na muccati.
૩૭૧.
371.
‘‘માતરા રક્ખિતં ઇત્થિં, ગચ્છ બ્રૂહી’’તિ પેસિતો;
‘‘Mātarā rakkhitaṃ itthiṃ, gaccha brūhī’’ti pesito;
પિતુરક્ખિતમઞ્ઞં વા, વિસઙ્કેતોવ ભાસતો.
Piturakkhitamaññaṃ vā, visaṅketova bhāsato.
૩૭૨.
372.
પટિગ્ગણ્હનતાદીહિ, તીહિ અઙ્ગેહિ સંયુતે;
Paṭiggaṇhanatādīhi, tīhi aṅgehi saṃyute;
સઞ્ચરિત્તે સમાપન્ને, ગરુકાપત્તિમાદિસે.
Sañcaritte samāpanne, garukāpattimādise.
૩૭૩.
373.
દ્વીહિ થુલ્લચ્ચયં વુત્તં, પણ્ડકાદીસુ તીહિપિ;
Dvīhi thullaccayaṃ vuttaṃ, paṇḍakādīsu tīhipi;
એકેનેવ ચ સબ્બત્થ, હોતિ આપત્તિ દુક્કટં.
Ekeneva ca sabbattha, hoti āpatti dukkaṭaṃ.
૩૭૪.
374.
ચેતિયસ્સ ચ સઙ્ઘસ્સ, ગિલાનસ્સ ચ ભિક્ખુનો;
Cetiyassa ca saṅghassa, gilānassa ca bhikkhuno;
ગચ્છતો પન કિચ્ચેન, અનાપત્તિ પકાસિતા.
Gacchato pana kiccena, anāpatti pakāsitā.
૩૭૫.
375.
મનુસ્સત્તં તથા તસ્સા, નનાલંવચનીયતા;
Manussattaṃ tathā tassā, nanālaṃvacanīyatā;
પટિગ્ગણ્હનતાદીનં, વસા પઞ્ચઙ્ગિકં મતં.
Paṭiggaṇhanatādīnaṃ, vasā pañcaṅgikaṃ mataṃ.
૩૭૬.
376.
ઇદઞ્હિ છસમુટ્ઠાનં, અચિત્તકમુદીરિતં;
Idañhi chasamuṭṭhānaṃ, acittakamudīritaṃ;
અલંવચનીયત્તં વા, પણ્ણત્તિં વા અજાનતો.
Alaṃvacanīyattaṃ vā, paṇṇattiṃ vā ajānato.
૩૭૭.
377.
ગહેત્વા સાસનં કાય-વિકારેનૂપગમ્મ તં;
Gahetvā sāsanaṃ kāya-vikārenūpagamma taṃ;
વીમંસિત્વા હરન્તસ્સ, ગરુકં કાયતો સિયા.
Vīmaṃsitvā harantassa, garukaṃ kāyato siyā.
૩૭૮.
378.
સુત્વા યથાનિસિન્નોવ, વચનં ઇત્થિયા પુન;
Sutvā yathānisinnova, vacanaṃ itthiyā puna;
તં તત્થેવાગતસ્સેવ, આરોચેન્તસ્સ વાચતો.
Taṃ tatthevāgatasseva, ārocentassa vācato.
૩૭૯.
379.
અજાનન્તસ્સ પણ્ણત્તિં, કાયવાચાહિ તં વિધિં;
Ajānantassa paṇṇattiṃ, kāyavācāhi taṃ vidhiṃ;
કરોતો હરતો વાપિ, ગરુકં કાયવાચતો.
Karoto harato vāpi, garukaṃ kāyavācato.
૩૮૦.
380.
જાનિત્વાપિ કરોન્તસ્સ, ગરુકાપત્તિયો તથા;
Jānitvāpi karontassa, garukāpattiyo tathā;
સચિત્તકેહિ તીહેવ, સમુટ્ઠાનેહિ જાયરે.
Sacittakehi tīheva, samuṭṭhānehi jāyare.
સઞ્ચરિત્તકથા.
Sañcarittakathā.
૩૮૧.
381.
સયંયાચિતકેહેવ, કુટિકં અપ્પમાણિકં;
Sayaṃyācitakeheva, kuṭikaṃ appamāṇikaṃ;
અત્તુદ્દેસં કરોન્તસ્સ, તથાદેસિતવત્થુકં.
Attuddesaṃ karontassa, tathādesitavatthukaṃ.
૩૮૨.
382.
હોન્તિ સઙ્ઘાદિસેસા દ્વે, સારમ્ભાદીસુ દુક્કટં;
Honti saṅghādisesā dve, sārambhādīsu dukkaṭaṃ;
સચે એકવિપન્ના સા, ગરુકં એકકં સિયા.
Sace ekavipannā sā, garukaṃ ekakaṃ siyā.
૩૮૩.
383.
પુરિસં યાચિતું કમ્મ-સહાયત્થાય વટ્ટતિ;
Purisaṃ yācituṃ kamma-sahāyatthāya vaṭṭati;
મૂલચ્છેજ્જવસેનેવ, યાચમાનસ્સ દુક્કટં.
Mūlacchejjavaseneva, yācamānassa dukkaṭaṃ.
૩૮૪.
384.
અવજ્જં હત્થકમ્મમ્પિ, યાચિતું પન વટ્ટતિ;
Avajjaṃ hatthakammampi, yācituṃ pana vaṭṭati;
હત્થકમ્મમ્પિ નામેતં, કિઞ્ચિ વત્થુ ન હોતિ હિ.
Hatthakammampi nāmetaṃ, kiñci vatthu na hoti hi.
૩૮૫.
385.
ગોણમાયાચમાનસ્સ, ઠપેત્વા ઞાતકાદિકે;
Goṇamāyācamānassa, ṭhapetvā ñātakādike;
દુક્કટં તસ્સ નિદ્દિટ્ઠં, મૂલચ્છેજ્જેન તેસુપિ.
Dukkaṭaṃ tassa niddiṭṭhaṃ, mūlacchejjena tesupi.
૩૮૬.
386.
‘‘ગોણં દેમા’’તિ વુત્તેપિ, ગહેતું ન ચ વટ્ટતિ;
‘‘Goṇaṃ demā’’ti vuttepi, gahetuṃ na ca vaṭṭati;
સકટં દારુભણ્ડત્તા, ગહેતું પન વટ્ટતિ.
Sakaṭaṃ dārubhaṇḍattā, gahetuṃ pana vaṭṭati.
૩૮૭.
387.
વાસિફરસુકુદ્દાલ-કુઠારાદીસ્વયં નયો;
Vāsipharasukuddāla-kuṭhārādīsvayaṃ nayo;
અનજ્ઝાવુત્થકં સબ્બં, હરાપેતુમ્પિ વટ્ટતિ.
Anajjhāvutthakaṃ sabbaṃ, harāpetumpi vaṭṭati.
૩૮૮.
388.
વલ્લિઆદિમ્હિ સબ્બસ્મિં, ગરુભણ્ડપ્પહોનકે;
Valliādimhi sabbasmiṃ, garubhaṇḍappahonake;
પરેસં સન્તકેયેવ, હોતિ આપત્તિ દુક્કટં.
Paresaṃ santakeyeva, hoti āpatti dukkaṭaṃ.
૩૮૯.
389.
પચ્ચયેસુ હિ તીસ્વેવ, વિઞ્ઞત્તિ ન ચ વટ્ટતિ;
Paccayesu hi tīsveva, viññatti na ca vaṭṭati;
તતિયે પરિકથોભાસ-નિમિત્તાનિ ચ લબ્ભરે.
Tatiye parikathobhāsa-nimittāni ca labbhare.
૩૯૦.
390.
‘‘અદેસિતે ચ વત્થુસ્મિં, પમાણેનાધિકં કુટિં;
‘‘Adesite ca vatthusmiṃ, pamāṇenādhikaṃ kuṭiṃ;
કરિસ્સામી’’તિ ચિન્તેત્વા, અરઞ્ઞં ગચ્છતોપિ ચ.
Karissāmī’’ti cintetvā, araññaṃ gacchatopi ca.
૩૯૧.
391.
ફરસું વાપિ વાસિં વા, નિસેન્તસ્સાપિ દુક્કટં;
Pharasuṃ vāpi vāsiṃ vā, nisentassāpi dukkaṭaṃ;
છિન્દતો દુક્કટં રુક્ખં, તસ્સ પાચિત્તિયા સહ.
Chindato dukkaṭaṃ rukkhaṃ, tassa pācittiyā saha.
૩૯૨.
392.
એવં પુબ્બપયોગસ્મિં, કુટિકારકભિક્ખુનો;
Evaṃ pubbapayogasmiṃ, kuṭikārakabhikkhuno;
યથાપયોગમાપત્તિં, વિનયઞ્ઞૂ વિનિદ્દિસે.
Yathāpayogamāpattiṃ, vinayaññū viniddise.
૩૯૩.
393.
યા પન દ્વીહિ પિણ્ડેહિ, નિટ્ઠાનં તુ ગમિસ્સતિ;
Yā pana dvīhi piṇḍehi, niṭṭhānaṃ tu gamissati;
હોતિ થુલ્લચ્ચયં તેસુ, પઠમે દુતિયે ગરુ.
Hoti thullaccayaṃ tesu, paṭhame dutiye garu.
૩૯૪.
394.
અનાપત્તિ સચઞ્ઞસ્સ, દેતિ વિપ્પકતં કુટિં;
Anāpatti sacaññassa, deti vippakataṃ kuṭiṃ;
તથા ભૂમિં સમં કત્વા, ભિન્દતોપિ ચ તં કુટિં.
Tathā bhūmiṃ samaṃ katvā, bhindatopi ca taṃ kuṭiṃ.
૩૯૫.
395.
ગુહં લેણં કરોન્તસ્સ, તિણપણ્ણચ્છદમ્પિ વા;
Guhaṃ leṇaṃ karontassa, tiṇapaṇṇacchadampi vā;
વાસાગારં ઠપેત્વાન, અઞ્ઞસ્સત્થાય વા તથા.
Vāsāgāraṃ ṭhapetvāna, aññassatthāya vā tathā.
૩૯૬.
396.
દેસાપેત્વાવ ભિક્ખૂહિ, વત્થું પન ચ ભિક્ખુનો;
Desāpetvāva bhikkhūhi, vatthuṃ pana ca bhikkhuno;
ક્રિયતોવ સમુટ્ઠાતિ, કરોતો અપ્પમાણિકં.
Kriyatova samuṭṭhāti, karoto appamāṇikaṃ.
૩૯૭.
397.
અદેસેત્વા કરોન્તસ્સ, તં ક્રિયાક્રિયતો સિયા;
Adesetvā karontassa, taṃ kriyākriyato siyā;
સમુટ્ઠાનાદયો સેસા, સઞ્ચરિત્તસમા મતા.
Samuṭṭhānādayo sesā, sañcarittasamā matā.
કુટિકારસિક્ખાપદકથા.
Kuṭikārasikkhāpadakathā.
૩૯૮.
398.
અદેસેત્વા સચે વત્થું, યો કરેય્ય મહલ્લકં;
Adesetvā sace vatthuṃ, yo kareyya mahallakaṃ;
વિહારં અત્તવાસત્થં, ગરુકં તસ્સ નિદ્દિસે.
Vihāraṃ attavāsatthaṃ, garukaṃ tassa niddise.
૩૯૯.
399.
પમાણાતિક્કમેનાપિ , દોસો નત્થિ મહલ્લકે;
Pamāṇātikkamenāpi , doso natthi mahallake;
તસ્મા ક્રિયસમુટ્ઠાના-ભાવં સમુપલક્ખયે.
Tasmā kriyasamuṭṭhānā-bhāvaṃ samupalakkhaye.
૪૦૦.
400.
પમાણનિયમાભાવા, એકસઙ્ઘાદિસેસતા;
Pamāṇaniyamābhāvā, ekasaṅghādisesatā;
સમુટ્ઠાનાદિકં સેસં, અનન્તરસમં મતં.
Samuṭṭhānādikaṃ sesaṃ, anantarasamaṃ mataṃ.
મહલ્લકકથા.
Mahallakakathā.
૪૦૧.
401.
પારાજિકાનિ વુત્તાનિ, ચતુવીસતિ સત્થુના;
Pārājikāni vuttāni, catuvīsati satthunā;
ભિક્ખુનો અનુરૂપાનિ, તેસુ એકૂનવીસતિ.
Bhikkhuno anurūpāni, tesu ekūnavīsati.
૪૦૨.
402.
અમૂલકેન ચોદેતિ, હુત્વા ચાવનચેતનો;
Amūlakena codeti, hutvā cāvanacetano;
સુદ્ધં વા યદિ વાસુદ્ધં, તેસુ અઞ્ઞતરેન યો.
Suddhaṃ vā yadi vāsuddhaṃ, tesu aññatarena yo.
૪૦૩.
403.
ગરુકં તસ્સ આપત્તિં, કતોકાસમ્હિ નિદ્દિસે;
Garukaṃ tassa āpattiṃ, katokāsamhi niddise;
તથેવ અકતોકાસે, દુક્કટાપત્તિયા સહ.
Tatheva akatokāse, dukkaṭāpattiyā saha.
૪૦૪.
404.
‘‘કોણ્ઠોસિ ચ નિગણ્ઠોસિ;
‘‘Koṇṭhosi ca nigaṇṭhosi;
સામણેરોસિ તાપસો;
Sāmaṇerosi tāpaso;
ગહટ્ઠોસિ તથા જેટ્ઠ-;
Gahaṭṭhosi tathā jeṭṭha-;
બ્બતિકોસિ ઉપાસકો.
Bbatikosi upāsako.
૪૦૫.
405.
દુસ્સીલો પાપધમ્મોસિ, અન્તોપૂતિ અવસ્સુતો’’;
Dussīlo pāpadhammosi, antopūti avassuto’’;
ઇચ્ચેવમ્પિ વદન્તસ્સ, ગરુકં તસ્સ નિદ્દિસે.
Iccevampi vadantassa, garukaṃ tassa niddise.
૪૦૬.
406.
સમ્મુખા હત્થમુદ્દાય, ચોદેન્તસ્સપિ તઙ્ખણે;
Sammukhā hatthamuddāya, codentassapi taṅkhaṇe;
તં ચે પરો વિજાનાતિ, હોતિ આપત્તિ ભિક્ખુનો.
Taṃ ce paro vijānāti, hoti āpatti bhikkhuno.
૪૦૭.
407.
ગરુકં સમ્મુખે ઠત્વા, ચોદાપેન્તસ્સ કેનચિ;
Garukaṃ sammukhe ṭhatvā, codāpentassa kenaci;
તસ્સ વાચાય વાચાય, ચોદાપેન્તસ્સ નિદ્દિસે.
Tassa vācāya vācāya, codāpentassa niddise.
૪૦૮.
408.
અથ સોપિ ‘‘મયા દિટ્ઠં, સુતં વા’’તિ ચ ભાસતિ;
Atha sopi ‘‘mayā diṭṭhaṃ, sutaṃ vā’’ti ca bhāsati;
તેસં દ્વિન્નમ્પિ સઙ્ઘાદિ-સેસો હોતિ ન સંસયો.
Tesaṃ dvinnampi saṅghādi-seso hoti na saṃsayo.
૪૦૯.
409.
દૂતં વા પન પેસેત્વા, પણ્ણં વા પન સાસનં;
Dūtaṃ vā pana pesetvā, paṇṇaṃ vā pana sāsanaṃ;
ચોદાપેન્તસ્સ આપત્તિ, ન હોતીતિ પકાસિતા.
Codāpentassa āpatti, na hotīti pakāsitā.
૪૧૦.
410.
તથા સઙ્ઘાદિસેસેહિ, વુત્તે ચાવનસઞ્ઞિનો;
Tathā saṅghādisesehi, vutte cāvanasaññino;
હોતિ પાચિત્તિયાપત્તિ, સેસાપત્તીહિ દુક્કટં.
Hoti pācittiyāpatti, sesāpattīhi dukkaṭaṃ.
૪૧૧.
411.
અક્કોસનાધિપ્પાયસ્સ, અકતોકાસમત્તના;
Akkosanādhippāyassa, akatokāsamattanā;
સહ પાચિત્તિયેનસ્સ, વદન્તસ્સ ચ દુક્કટં.
Saha pācittiyenassa, vadantassa ca dukkaṭaṃ.
૪૧૨.
412.
અસમ્મુખા વદન્તસ્સ, આપત્તીહિપિ સત્તહિ;
Asammukhā vadantassa, āpattīhipi sattahi;
તથા કમ્મં કરોન્તસ્સ, હોતિ આપત્તિ દુક્કટં.
Tathā kammaṃ karontassa, hoti āpatti dukkaṭaṃ.
૪૧૩.
413.
ન દોસુમ્મત્તકાદીનં, હોતિ પઞ્ચઙ્ગસંયુતં;
Na dosummattakādīnaṃ, hoti pañcaṅgasaṃyutaṃ;
ઉપસમ્પન્નતા તસ્મિં, પુગ્ગલે સુદ્ધસઞ્ઞિતા.
Upasampannatā tasmiṃ, puggale suddhasaññitā.
૪૧૪.
414.
પારાજિકેન ચોદેતિ, યેન તસ્સ અમૂલતા;
Pārājikena codeti, yena tassa amūlatā;
સમ્મુખા ચોદના ચેવ, તસ્સ ચાવનસઞ્ઞિનો.
Sammukhā codanā ceva, tassa cāvanasaññino.
૪૧૫.
415.
તઙ્ખણે જાનનઞ્ચેવ, પઞ્ચઙ્ગાનિ ભવન્તિ હિ;
Taṅkhaṇe jānanañceva, pañcaṅgāni bhavanti hi;
ઇદં તુ તિસમુટ્ઠાનં, સચિત્તં દુક્ખવેદનં.
Idaṃ tu tisamuṭṭhānaṃ, sacittaṃ dukkhavedanaṃ.
દુટ્ઠદોસકથા.
Duṭṭhadosakathā.
૪૧૬.
416.
લેસમત્તમુપાદાય, ભિક્ખુમન્તિમવત્થુના;
Lesamattamupādāya, bhikkhumantimavatthunā;
ચોદેય્ય ગરુકાપત્તિ, સચે ચાવનચેતનો.
Codeyya garukāpatti, sace cāvanacetano.
૪૧૭.
417.
ચોદેતિ વા તથાસઞ્ઞી, ચોદાપેતિ પરેન વા;
Codeti vā tathāsaññī, codāpeti parena vā;
અનાપત્તિ સિયા સેસો, અનન્તરસમો મતો.
Anāpatti siyā seso, anantarasamo mato.
દુતિયદુટ્ઠદોસકથા.
Dutiyaduṭṭhadosakathā.
૪૧૮.
418.
સમગ્ગસ્સ ચ સઙ્ઘસ્સ, ભેદત્થં વાયમેય્ય યો;
Samaggassa ca saṅghassa, bhedatthaṃ vāyameyya yo;
ભેદહેતું ગહેત્વા વા, તિટ્ઠેય્ય પરિદીપયં.
Bhedahetuṃ gahetvā vā, tiṭṭheyya paridīpayaṃ.
૪૧૯.
419.
સો હિ ભિક્ખૂહિ વત્તબ્બો, ‘‘ભેદત્થં મા પરક્કમ’’;
So hi bhikkhūhi vattabbo, ‘‘bhedatthaṃ mā parakkama’’;
ઇતિ ‘‘સઙ્ઘસ્સ મા તિટ્ઠ, ગહેત્વા ભેદકારણં’’.
Iti ‘‘saṅghassa mā tiṭṭha, gahetvā bhedakāraṇaṃ’’.
૪૨૦.
420.
વુચ્ચમાનો હિ તેહેવ, નિસ્સજ્જેય્ય ન ચેવ યં;
Vuccamāno hi teheva, nissajjeyya na ceva yaṃ;
સમનુભાસિતબ્બો તં, અચ્ચજં ગરુકં ફુસે.
Samanubhāsitabbo taṃ, accajaṃ garukaṃ phuse.
૪૨૧.
421.
પરક્કમન્તં સઙ્ઘસ્સ, ભિક્ખું ભેદાય ભિક્ખુનો;
Parakkamantaṃ saṅghassa, bhikkhuṃ bhedāya bhikkhuno;
દિસ્વા સુત્વા હિ ઞત્વા વા, અવદન્તસ્સ દુક્કટં.
Disvā sutvā hi ñatvā vā, avadantassa dukkaṭaṃ.
૪૨૨.
422.
ગન્ત્વા ચ પન વત્તબ્બો, અદ્ધયોજનતાદિકં;
Gantvā ca pana vattabbo, addhayojanatādikaṃ;
દૂરમ્પિ પન ગન્તબ્બં, સચે સક્કોતિ તાવદે.
Dūrampi pana gantabbaṃ, sace sakkoti tāvade.
૪૨૩.
423.
તિક્ખત્તું પન વુત્તસ્સ, અપરિચ્ચજતોપિ તં;
Tikkhattuṃ pana vuttassa, apariccajatopi taṃ;
દૂતં વા પન પણ્ણં વા, પેસતોપિ ચ દુક્કટં.
Dūtaṃ vā pana paṇṇaṃ vā, pesatopi ca dukkaṭaṃ.
૪૨૪.
424.
ઞત્તિયા પરિયોસાને, દુક્કટં પરિદીપિતં;
Ñattiyā pariyosāne, dukkaṭaṃ paridīpitaṃ;
કમ્મવાચાહિ ચ દ્વીહિ, હોતિ થુલ્લચ્ચયં દ્વયં.
Kammavācāhi ca dvīhi, hoti thullaccayaṃ dvayaṃ.
૪૨૫.
425.
ય્ય-કારે પન સમ્પત્તે, ગરુકેયેવ તિટ્ઠતિ;
Yya-kāre pana sampatte, garukeyeva tiṭṭhati;
પસ્સમ્ભન્તિ હિ તિસ્સોપિ, ભિક્ખુનો દુક્કટાદયો.
Passambhanti hi tissopi, bhikkhuno dukkaṭādayo.
૪૨૬.
426.
અકતે પન કમ્મસ્મિં, અપરિચ્ચજતોપિ ચ;
Akate pana kammasmiṃ, apariccajatopi ca;
તસ્સ સઙ્ઘાદિસેસેન, અનાપત્તિ પકાસિતા.
Tassa saṅghādisesena, anāpatti pakāsitā.
૪૨૭.
427.
ઞત્તિતો પન પુબ્બે વા, પચ્છા વા તઙ્ખણેપિ વા;
Ñattito pana pubbe vā, pacchā vā taṅkhaṇepi vā;
અસમ્પત્તે ય્ય-કારસ્મિં, પટિનિસ્સજ્જતોપિ ચ.
Asampatte yya-kārasmiṃ, paṭinissajjatopi ca.
૪૨૮.
428.
પટિનિસ્સજ્જતો વાપિ, તં વા સમનુભાસતો;
Paṭinissajjato vāpi, taṃ vā samanubhāsato;
તથેવુમ્મત્તકાદીનં, અનાપત્તિ પકાસિતા.
Tathevummattakādīnaṃ, anāpatti pakāsitā.
૪૨૯.
429.
યઞ્હિ ભિક્ખુમનુદ્દિસ્સ, મચ્છમંસં કતં ભવે;
Yañhi bhikkhumanuddissa, macchamaṃsaṃ kataṃ bhave;
યસ્મિઞ્ચ નિબ્બેમતિકો, તં સબ્બં તસ્સ વટ્ટતિ.
Yasmiñca nibbematiko, taṃ sabbaṃ tassa vaṭṭati.
૪૩૦.
430.
સમુદ્દિસ્સ કતં ઞત્વા, ભુઞ્જન્તસ્સેવ દુક્કટં;
Samuddissa kataṃ ñatvā, bhuñjantasseva dukkaṭaṃ;
તથા અકપ્પિયં મંસં, અજાનિત્વાપિ ખાદતો.
Tathā akappiyaṃ maṃsaṃ, ajānitvāpi khādato.
૪૩૧.
431.
હત્થુસ્સચ્છમનુસ્સાનં , અહિકુક્કુરદીપિનં;
Hatthussacchamanussānaṃ , ahikukkuradīpinaṃ;
સીહબ્યગ્ઘતરચ્છાનં, મંસં હોતિ અકપ્પિયં.
Sīhabyagghataracchānaṃ, maṃsaṃ hoti akappiyaṃ.
૪૩૨.
432.
થુલ્લચ્ચયં મનુસ્સાનં, મંસે સેસેસુ દુક્કટં;
Thullaccayaṃ manussānaṃ, maṃse sesesu dukkaṭaṃ;
સચિત્તકં સમુદ્દિસ્સ-કતં સેસમચિત્તકં.
Sacittakaṃ samuddissa-kataṃ sesamacittakaṃ.
૪૩૩.
433.
પુચ્છિત્વાયેવ મંસાનં, ભિક્ખૂનં ગહણં પન;
Pucchitvāyeva maṃsānaṃ, bhikkhūnaṃ gahaṇaṃ pana;
એતં વત્તન્તિ વત્તટ્ઠા, વદન્તિ વિનયઞ્ઞુનો.
Etaṃ vattanti vattaṭṭhā, vadanti vinayaññuno.
૪૩૪.
434.
ઇદમેકસમુટ્ઠાનં, વુત્તં સમનુભાસનં;
Idamekasamuṭṭhānaṃ, vuttaṃ samanubhāsanaṃ;
કાયકમ્મં વચીકમ્મં, અક્રિયં દુક્ખવેદનં.
Kāyakammaṃ vacīkammaṃ, akriyaṃ dukkhavedanaṃ.
સઙ્ઘભેદકથા.
Saṅghabhedakathā.
૪૩૫.
435.
દુતિયે સઙ્ઘભેદસ્મિં, વત્તબ્બં નત્થિ કિઞ્ચિપિ;
Dutiye saṅghabhedasmiṃ, vattabbaṃ natthi kiñcipi;
સમુટ્ઠાનાદયોપિસ્સ, પઠમેન સમા મતા.
Samuṭṭhānādayopissa, paṭhamena samā matā.
દુતિયસઙ્ઘભેદકથા.
Dutiyasaṅghabhedakathā.
૪૩૬.
436.
ઉદ્દેસપરિયાપન્ને, ભિક્ખુ દુબ્બચજાતિકો;
Uddesapariyāpanne, bhikkhu dubbacajātiko;
અવચનીયમત્તાનં, કરોતિ ગરુકં સિયા.
Avacanīyamattānaṃ, karoti garukaṃ siyā.
૪૩૭.
437.
દુબ્બચેપિ પનેતસ્મિં, સઙ્ઘભેદકવણ્ણને;
Dubbacepi panetasmiṃ, saṅghabhedakavaṇṇane;
સબ્બો વુત્તનયેનેવ, વેદિતબ્બો વિનિચ્છયો.
Sabbo vuttanayeneva, veditabbo vinicchayo.
દુબ્બચકથા.
Dubbacakathā.
૪૩૮.
438.
યો છન્દગામિતાદીહિ, પાપેન્તો કુલદૂસકો.
Yo chandagāmitādīhi, pāpento kuladūsako.
કમ્મે કરિયમાને તં, અચ્ચજં ગરુકં ફુસે.
Kamme kariyamāne taṃ, accajaṃ garukaṃ phuse.
૪૩૯.
439.
ચુણ્ણં પણ્ણં ફલં પુપ્ફં, વેળું કટ્ઠઞ્ચ મત્તિકં;
Cuṇṇaṃ paṇṇaṃ phalaṃ pupphaṃ, veḷuṃ kaṭṭhañca mattikaṃ;
કુલસઙ્ગહણત્થાય, અત્તનો વા પરસ્સ વા.
Kulasaṅgahaṇatthāya, attano vā parassa vā.
૪૪૦.
440.
સન્તકં દદતો હોતિ, કુલદૂસનદુક્કટં;
Santakaṃ dadato hoti, kuladūsanadukkaṭaṃ;
ભણ્ડગ્ઘેન ચ કાતબ્બો, થેય્યા સઙ્ઘઞ્ઞસન્તકે.
Bhaṇḍagghena ca kātabbo, theyyā saṅghaññasantake.
૪૪૧.
441.
સઙ્ઘિકં ગરુભણ્ડં વા, સેનાસનનિયામિતં;
Saṅghikaṃ garubhaṇḍaṃ vā, senāsananiyāmitaṃ;
યોપિસ્સરવતાયેવ, દેન્તો થુલ્લચ્ચયં ફુસે.
Yopissaravatāyeva, dento thullaccayaṃ phuse.
૪૪૨.
442.
હરિત્વા વા હરાપેત્વા, પક્કોસિત્વાગતસ્સ વા;
Haritvā vā harāpetvā, pakkositvāgatassa vā;
કુલસઙ્ગહણત્થાય, પુપ્ફં દેન્તસ્સ દુક્કટં.
Kulasaṅgahaṇatthāya, pupphaṃ dentassa dukkaṭaṃ.
૪૪૩.
443.
હરિત્વા વા હરાપેત્વા, પિતૂનં પન વટ્ટતિ;
Haritvā vā harāpetvā, pitūnaṃ pana vaṭṭati;
દાતું પુપ્ફં પનઞ્ઞસ્સ, આગતસ્સેવ ઞાતિનો.
Dātuṃ pupphaṃ panaññassa, āgatasseva ñātino.
૪૪૪.
444.
તઞ્ચ ખો વત્થુપૂજત્થં, દાતબ્બં ન પનઞ્ઞથા;
Tañca kho vatthupūjatthaṃ, dātabbaṃ na panaññathā;
સિવાદિપૂજનત્થં વા, મણ્ડનત્થં ન વટ્ટતિ.
Sivādipūjanatthaṃ vā, maṇḍanatthaṃ na vaṭṭati.
૪૪૫.
445.
ફલાદીસુપિ સેસેસુ, ભિક્ખુના વિનયઞ્ઞુના;
Phalādīsupi sesesu, bhikkhunā vinayaññunā;
પુપ્ફે વુત્તનયેનેવ, વેદિતબ્બો વિનિચ્છયો.
Pupphe vuttanayeneva, veditabbo vinicchayo.
૪૪૬.
446.
પુપ્ફાદિભાજને કોચિ, આગચ્છતિ સચે પન;
Pupphādibhājane koci, āgacchati sace pana;
સમ્મતેનસ્સ દાતબ્બં, ઞાપેત્વા ઇતરેન તુ.
Sammatenassa dātabbaṃ, ñāpetvā itarena tu.
૪૪૭.
447.
ઉપડ્ઢભાગં દાતબ્બં, ઇતિ વુત્તં કુરુન્દિયં;
Upaḍḍhabhāgaṃ dātabbaṃ, iti vuttaṃ kurundiyaṃ;
‘‘થોકં થોક’’ન્તિ નિદ્દિટ્ઠં, મહાપચ્ચરિયં પન.
‘‘Thokaṃ thoka’’nti niddiṭṭhaṃ, mahāpaccariyaṃ pana.
૪૪૮.
448.
ગિલાનાનં મનુસ્સાનં, દાતબ્બં તુ સકં ફલં;
Gilānānaṃ manussānaṃ, dātabbaṃ tu sakaṃ phalaṃ;
પરિબ્બયવિહીનસ્સ, સમ્પત્તિસ્સરિયસ્સપિ.
Paribbayavihīnassa, sampattissariyassapi.
૪૪૯.
449.
સઙ્ઘારામે યથા યત્ર, સઙ્ઘેન કતિકા કતા;
Saṅghārāme yathā yatra, saṅghena katikā katā;
ફલરુક્ખપરિચ્છેદં, કત્વા તત્રાગતસ્સપિ.
Phalarukkhaparicchedaṃ, katvā tatrāgatassapi.
૪૫૦.
450.
ફલં યથાપરિચ્છેદં, દદતો પન વટ્ટતિ;
Phalaṃ yathāparicchedaṃ, dadato pana vaṭṭati;
‘‘દસ્સેતબ્બાપિ વા રુક્ખા’’, ‘‘ઇતો ગણ્હ ફલ’’ન્તિ ચ.
‘‘Dassetabbāpi vā rukkhā’’, ‘‘ito gaṇha phala’’nti ca.
૪૫૧.
451.
સયં ખણિત્વા પથવિં, માલાગચ્છાદિરોપને;
Sayaṃ khaṇitvā pathaviṃ, mālāgacchādiropane;
હોતિ પાચિત્તિયેનસ્સ, દુક્કટં કુલદૂસને.
Hoti pācittiyenassa, dukkaṭaṃ kuladūsane.
૪૫૨.
452.
અકપ્પિયેન વાક્યેન, તથા રોપાપનેપિ ચ;
Akappiyena vākyena, tathā ropāpanepi ca;
સબ્બત્થ દુક્કટં વુત્તં, ભિક્ખુનો કુલદૂસને.
Sabbattha dukkaṭaṃ vuttaṃ, bhikkhuno kuladūsane.
૪૫૩.
453.
રોપને દુક્કટંયેવ, હોતિ કપ્પિયભૂમિયં;
Ropane dukkaṭaṃyeva, hoti kappiyabhūmiyaṃ;
તથા રોપાપને વુત્તં, ઉભયત્થ ચ ભિક્ખુનો.
Tathā ropāpane vuttaṃ, ubhayattha ca bhikkhuno.
૪૫૪.
454.
સકિં આણત્તિયા તસ્સ, બહૂનં રોપને પન;
Sakiṃ āṇattiyā tassa, bahūnaṃ ropane pana;
સદુક્કટા તુ પાચિત્તિ, સુદ્ધં વા દુક્કટં સિયા.
Sadukkaṭā tu pācitti, suddhaṃ vā dukkaṭaṃ siyā.
૪૫૫.
455.
કપ્પિયેનેવ વાક્યેન, ઉભયત્થ ચ ભૂમિયા;
Kappiyeneva vākyena, ubhayattha ca bhūmiyā;
રોપને પરિભોગત્થં, ન દોસો કોચિ વિજ્જતિ.
Ropane paribhogatthaṃ, na doso koci vijjati.
૪૫૬.
456.
કપ્પિયભૂમિ ચે હોતિ, સયં રોપેતુમેવ ચ;
Kappiyabhūmi ce hoti, sayaṃ ropetumeva ca;
વટ્ટતીતિ ચ નિદ્દિટ્ઠં, મહાપચ્ચરિયં પન.
Vaṭṭatīti ca niddiṭṭhaṃ, mahāpaccariyaṃ pana.
૪૫૭.
457.
આરામાદીનમત્થાય, સયં સંરોપિતસ્સ વા;
Ārāmādīnamatthāya, sayaṃ saṃropitassa vā;
વટ્ટતેવ ચ ભિક્ખૂનં, તં ફલં પરિભુઞ્જિતું.
Vaṭṭateva ca bhikkhūnaṃ, taṃ phalaṃ paribhuñjituṃ.
૪૫૮.
458.
સિઞ્ચને પન સબ્બત્થ, સયં સિઞ્ચાપનેપિ ચ;
Siñcane pana sabbattha, sayaṃ siñcāpanepi ca;
અકપ્પિયોદકેનેવ, હોતિ પાચિત્તિ ભિક્ખુનો.
Akappiyodakeneva, hoti pācitti bhikkhuno.
૪૫૯.
459.
કુલસઙ્ગહણત્થઞ્ચ, પરિભોગત્થમેવ વા;
Kulasaṅgahaṇatthañca, paribhogatthameva vā;
સદ્ધિં પાચિત્તિયેનસ્સ, સિઞ્ચતો હોતિ દુક્કટં.
Saddhiṃ pācittiyenassa, siñcato hoti dukkaṭaṃ.
૪૬૦.
460.
તેસંયેવ પનત્થાય, દ્વિન્નં કપ્પિયવારિના;
Tesaṃyeva panatthāya, dvinnaṃ kappiyavārinā;
સિઞ્ચને દુક્કટં વુત્તં, તથા સિઞ્ચાપનેપિ ચ.
Siñcane dukkaṭaṃ vuttaṃ, tathā siñcāpanepi ca.
૪૬૧.
461.
કુલસઙ્ગહણત્થાય, પુપ્ફાનં ઓચિનાપને;
Kulasaṅgahaṇatthāya, pupphānaṃ ocināpane;
સયમોચિનને ચાપિ, સપાચિત્તિયદુક્કટં.
Sayamocinane cāpi, sapācittiyadukkaṭaṃ.
૪૬૨.
462.
પુપ્ફાનં ગણનાયસ્સ, પુપ્ફમોચિનતો પન;
Pupphānaṃ gaṇanāyassa, pupphamocinato pana;
હોતિ પાચિત્તિયાપત્તિ, કુલત્થં ચે સદુક્કટા.
Hoti pācittiyāpatti, kulatthaṃ ce sadukkaṭā.
૪૬૩.
463.
ગન્થિમં ગોપ્ફિમં નામ, વેધિમં વેઠિમમ્પિ ચ;
Ganthimaṃ gopphimaṃ nāma, vedhimaṃ veṭhimampi ca;
પૂરિમં વાયિમં ચેતિ, છબ્બિધો પુપ્ફસઙ્ગહો.
Pūrimaṃ vāyimaṃ ceti, chabbidho pupphasaṅgaho.
૪૬૪.
464.
તત્થ દણ્ડેન દણ્ડં વા, વણ્ટેનપિ ચ વણ્ટકં;
Tattha daṇḍena daṇḍaṃ vā, vaṇṭenapi ca vaṇṭakaṃ;
ગન્થિત્વા કરણં સબ્બં, ‘‘ગન્થિમ’’ન્તિ પવુચ્ચતિ.
Ganthitvā karaṇaṃ sabbaṃ, ‘‘ganthima’’nti pavuccati.
૪૬૫.
465.
ગોપ્ફિમં નામ ગોપ્ફેત્વા, સુત્તાદીહિ કરીયતિ;
Gopphimaṃ nāma gopphetvā, suttādīhi karīyati;
એકતોવણ્ટિકા માલા, ઉભતોવણ્ટિકા ચ તં.
Ekatovaṇṭikā mālā, ubhatovaṇṭikā ca taṃ.
૪૬૬.
466.
વેધિમં નામ વિજ્ઝિત્વા, બુન્દેસુ મકુલાદિકં;
Vedhimaṃ nāma vijjhitvā, bundesu makulādikaṃ;
આવુતા સૂચિઆદીહિ, માલાવિકતિ વુચ્ચતિ.
Āvutā sūciādīhi, mālāvikati vuccati.
૪૬૭.
467.
વેઠિમં નામ વેઠેત્વા, કતં માલાગુણેહિ વા;
Veṭhimaṃ nāma veṭhetvā, kataṃ mālāguṇehi vā;
વાકાદીહિ ચ બદ્ધં વા, ‘‘વેઠિમ’’ન્તિ પવુચ્ચતિ.
Vākādīhi ca baddhaṃ vā, ‘‘veṭhima’’nti pavuccati.
૪૬૮.
468.
પૂરિમં પન દટ્ઠબ્બં, પુપ્ફમાલાહિ પૂરણે;
Pūrimaṃ pana daṭṭhabbaṃ, pupphamālāhi pūraṇe;
બોધિં પુપ્ફપટાદીનં, પરિક્ખેપેસુ લબ્ભતિ.
Bodhiṃ pupphapaṭādīnaṃ, parikkhepesu labbhati.
૪૬૯.
469.
વાયિમં નામ દટ્ઠબ્બં, પુપ્ફરૂપપટાદિસુ;
Vāyimaṃ nāma daṭṭhabbaṃ, puppharūpapaṭādisu;
પુપ્ફમાલાગુણેહેવ, વાયિત્વા કરણે પન.
Pupphamālāguṇeheva, vāyitvā karaṇe pana.
૪૭૦.
470.
સબ્બમેતં સયં કાતું, કારાપેતું પરેહિ વા;
Sabbametaṃ sayaṃ kātuṃ, kārāpetuṃ parehi vā;
ભિક્ખૂનં ભિક્ખુનીનઞ્ચ, બુદ્ધસ્સપિ ન વટ્ટતિ.
Bhikkhūnaṃ bhikkhunīnañca, buddhassapi na vaṭṭati.
૪૭૧.
471.
તથા કલમ્બકં કાતું, અડ્ઢચન્દકમેવ વા;
Tathā kalambakaṃ kātuṃ, aḍḍhacandakameva vā;
અઞ્ઞેહિ પૂરિતં પુપ્ફ-પટં વા વાયિતુમ્પિ ચ.
Aññehi pūritaṃ puppha-paṭaṃ vā vāyitumpi ca.
૪૭૨.
472.
પિટ્ઠકાચમયં દામં, ગેણ્ડુપુપ્ફમયમ્પિ ચ;
Piṭṭhakācamayaṃ dāmaṃ, geṇḍupupphamayampi ca;
ખરપત્તમયં માલં, સબ્બં કાતું ન વટ્ટતિ.
Kharapattamayaṃ mālaṃ, sabbaṃ kātuṃ na vaṭṭati.
૪૭૩.
473.
કણિકારાદિપુપ્ફાનિ, વિતાને બદ્ધકણ્ટકે;
Kaṇikārādipupphāni, vitāne baddhakaṇṭake;
હીરાદીહિ પટાકત્થં, વિજ્ઝન્તસ્સપિ દુક્કટં.
Hīrādīhi paṭākatthaṃ, vijjhantassapi dukkaṭaṃ.
૪૭૪.
474.
કણ્ટકાદીહિ ભિક્ખુસ્સ, એકપુપ્ફમ્પિ વિજ્ઝિતું;
Kaṇṭakādīhi bhikkhussa, ekapupphampi vijjhituṃ;
પુપ્ફેસુયેવ વા પુપ્ફં, પવેસેતું ન વટ્ટતિ.
Pupphesuyeva vā pupphaṃ, pavesetuṃ na vaṭṭati.
૪૭૫.
475.
અસોકપિણ્ડિઆદીનં, અન્તરે ધમ્મરજ્જુયા;
Asokapiṇḍiādīnaṃ, antare dhammarajjuyā;
પવેસેન્તસ્સ પુપ્ફાનિ, ન દોસો કોચિ વિજ્જતિ.
Pavesentassa pupphāni, na doso koci vijjati.
૪૭૬.
476.
ઠપિતેસુ પવેસેત્વા, કદલિચ્છત્તભિત્તિસુ;
Ṭhapitesu pavesetvā, kadalicchattabhittisu;
કણ્ટકેસુપિ પુપ્ફાનિ, વિજ્ઝન્તસ્સપિ દુક્કટં.
Kaṇṭakesupi pupphāni, vijjhantassapi dukkaṭaṃ.
૪૭૭.
477.
કપ્પિયં પન વત્તબ્બં, વચનં વત્થુપૂજને;
Kappiyaṃ pana vattabbaṃ, vacanaṃ vatthupūjane;
નિમિત્તોભાસપરિયા, વટ્ટન્તીતિ પકાસિતા.
Nimittobhāsapariyā, vaṭṭantīti pakāsitā.
૪૭૮.
478.
ન કેવલમકત્તબ્બં, કુલદૂસનમેવ ચ;
Na kevalamakattabbaṃ, kuladūsanameva ca;
અથ ખો વેજ્જકમ્માદિ, ન કત્તબ્બં કુદાચનં.
Atha kho vejjakammādi, na kattabbaṃ kudācanaṃ.
૪૭૯.
479.
કાતબ્બં પન ભેસજ્જં, પઞ્ચન્નં સહધમ્મિનં;
Kātabbaṃ pana bhesajjaṃ, pañcannaṃ sahadhamminaṃ;
કત્વાપ્યકતવિઞ્ઞત્તિં, કા કથા અત્તનો ધને.
Katvāpyakataviññattiṃ, kā kathā attano dhane.
૪૮૦.
480.
તથા માતાપિતૂનમ્પિ, તદુપટ્ઠાકજન્તુનો;
Tathā mātāpitūnampi, tadupaṭṭhākajantuno;
ભણ્ડુકસ્સત્તનો ચેવ, વેય્યાવચ્ચકરસ્સપિ.
Bhaṇḍukassattano ceva, veyyāvaccakarassapi.
૪૮૧.
481.
જેટ્ઠભાતા કનિટ્ઠો ચ, તથા ભગિનિયો દુવે;
Jeṭṭhabhātā kaniṭṭho ca, tathā bhaginiyo duve;
ચૂળમાતા ચૂળપિતા, મહામાતા મહાપિતા.
Cūḷamātā cūḷapitā, mahāmātā mahāpitā.
૪૮૨.
482.
પિતુચ્છા માતુલો ચાતિ, દસિમે ઞાતયો મતા;
Pitucchā mātulo cāti, dasime ñātayo matā;
ઇમેસમ્પિ દસન્નઞ્ચ, કાતું વટ્ટતિ ભિક્ખુનો.
Imesampi dasannañca, kātuṃ vaṭṭati bhikkhuno.
૪૮૩.
483.
સચે ભેસજ્જમેતેસં, નપ્પહોતિ ન હોતિ વા;
Sace bhesajjametesaṃ, nappahoti na hoti vā;
યાચન્તિપિ ચ તં ભિક્ખું, દાતબ્બં તાવકાલિકં.
Yācantipi ca taṃ bhikkhuṃ, dātabbaṃ tāvakālikaṃ.
૪૮૪.
484.
સચે તે ન ચ યાચન્તિ, દાતબ્બં તાવકાલિકં;
Sace te na ca yācanti, dātabbaṃ tāvakālikaṃ;
આભોગં પન કત્વા વા, ‘‘દસ્સન્તિ પુન મે ઇમે’’.
Ābhogaṃ pana katvā vā, ‘‘dassanti puna me ime’’.
૪૮૫.
485.
એતેસં તુ કુલા યાવ, સત્તમા કુલદૂસનં;
Etesaṃ tu kulā yāva, sattamā kuladūsanaṃ;
ભેસજ્જકરણાપત્તિ, વિઞ્ઞત્તિ વા ન રૂહતિ.
Bhesajjakaraṇāpatti, viññatti vā na rūhati.
૪૮૬.
486.
ભાતુજાયાપિ વા હોતિ, સચે ભગિનિસામિકો;
Bhātujāyāpi vā hoti, sace bhaginisāmiko;
સચે તે ઞાતકા હોન્તિ, કાતું તેસમ્પિ વટ્ટતિ.
Sace te ñātakā honti, kātuṃ tesampi vaṭṭati.
૪૮૭.
487.
અઞ્ઞાતકા સચે હોન્તિ, ભાતુનો અનુજાય વા;
Aññātakā sace honti, bhātuno anujāya vā;
‘‘તુમ્હાકં જગ્ગનટ્ઠાને, દેથા’’તિ ચ વદે બુધો.
‘‘Tumhākaṃ jagganaṭṭhāne, dethā’’ti ca vade budho.
૪૮૮.
488.
અથ તેસમ્પિ પુત્તાનં, કત્વા દાતબ્બમેવ વા;
Atha tesampi puttānaṃ, katvā dātabbameva vā;
‘‘માતાપિતૂનં તુમ્હાકં, દેથા’’તિ વિનયઞ્ઞુના.
‘‘Mātāpitūnaṃ tumhākaṃ, dethā’’ti vinayaññunā.
૪૮૯.
489.
અઞ્ઞોપિ યો કોચિ પનિસ્સરો વા;
Aññopi yo koci panissaro vā;