Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિનયવિનિચ્છય-ઉત્તરવિનિચ્છય • Vinayavinicchaya-uttaravinicchaya

    સઙ્ઘાદિસેસકથા

    Saṅghādisesakathā

    ૨૦૧૧.

    2011.

    યા પન ભિક્ખુની ઉસ્સયવાદા;

    Yā pana bhikkhunī ussayavādā;

    અટ્ટકરી મુખરી વિહરેય્ય;

    Aṭṭakarī mukharī vihareyya;

    યેન કેનચિ નરેનિધ સદ્ધિં;

    Yena kenaci narenidha saddhiṃ;

    સા ગરુકં કિર દોસમુપેતિ.

    Sā garukaṃ kira dosamupeti.

    ૨૦૧૨.

    2012.

    સક્ખિં વાપિ સહાયં વા, પરિયેસતિ દુક્કટં;

    Sakkhiṃ vāpi sahāyaṃ vā, pariyesati dukkaṭaṃ;

    પદે પદે તથા અટ્ટં, કાતું ગચ્છન્તિયાપિ ચ.

    Pade pade tathā aṭṭaṃ, kātuṃ gacchantiyāpi ca.

    ૨૦૧૩.

    2013.

    આરોચેતિ સચે પુબ્બં, ભિક્ખુની અત્તનો કથં;

    Āroceti sace pubbaṃ, bhikkhunī attano kathaṃ;

    દિસ્વા વોહારિકં તસ્સા, હોતિ આપત્તિ દુક્કટં.

    Disvā vohārikaṃ tassā, hoti āpatti dukkaṭaṃ.

    ૨૦૧૪.

    2014.

    આરોચેતિ સચે પચ્છા, ઇતરો અત્તનો કથં;

    Āroceti sace pacchā, itaro attano kathaṃ;

    હોતિ ભિક્ખુનિયા તસ્સા, થુલ્લચ્ચયમનન્તરં.

    Hoti bhikkhuniyā tassā, thullaccayamanantaraṃ.

    ૨૦૧૫.

    2015.

    આરોચેતિતરો પુબ્બં, સચે સો અત્તનો કથં;

    Ārocetitaro pubbaṃ, sace so attano kathaṃ;

    પચ્છા ભિક્ખુની ચે પુબ્બ-સદિસોવ વિનિચ્છયો.

    Pacchā bhikkhunī ce pubba-sadisova vinicchayo.

    ૨૦૧૬.

    2016.

    ‘‘આરોચેહી’’તિ વુત્તા ચે, ‘‘કથં તવ મમાપિ ચ’’;

    ‘‘Ārocehī’’ti vuttā ce, ‘‘kathaṃ tava mamāpi ca’’;

    આરોચેતુ યથાકામં, પઠમે દુક્કટં સિયા.

    Ārocetu yathākāmaṃ, paṭhame dukkaṭaṃ siyā.

    ૨૦૧૭.

    2017.

    દુતિયારોચને તસ્સા, થુલ્લચ્ચયમુદીરિતં;

    Dutiyārocane tassā, thullaccayamudīritaṃ;

    ઉપાસકેન વુત્તેપિ, અયમેવ વિનિચ્છયો.

    Upāsakena vuttepi, ayameva vinicchayo.

    ૨૦૧૮.

    2018.

    આરોચિતકથં સુત્વા, ઉભિન્નમ્પિ યથા તથા;

    Ārocitakathaṃ sutvā, ubhinnampi yathā tathā;

    વિનિચ્છયે કતે તેહિ, અટ્ટે પન ચ નિટ્ઠિતે.

    Vinicchaye kate tehi, aṭṭe pana ca niṭṭhite.

    ૨૦૧૯.

    2019.

    અટ્ટસ્સ પરિયોસાને, જયે ભિક્ખુનિયા પન;

    Aṭṭassa pariyosāne, jaye bhikkhuniyā pana;

    પરાજયેપિ વા તસ્સા, હોતિ સઙ્ઘાદિસેસતા.

    Parājayepi vā tassā, hoti saṅghādisesatā.

    ૨૦૨૦.

    2020.

    દૂતં વાપિ પહિણિત્વા, આગન્ત્વાન સયમ્પિ વા;

    Dūtaṃ vāpi pahiṇitvā, āgantvāna sayampi vā;

    પચ્ચત્થિકમનુસ્સેહિ, આકડ્ઢીયતિ યા પન.

    Paccatthikamanussehi, ākaḍḍhīyati yā pana.

    ૨૦૨૧.

    2021.

    આરામે પન અઞ્ઞેહિ, અનાચારં કતં સચે;

    Ārāme pana aññehi, anācāraṃ kataṃ sace;

    અનોદિસ્સ પરં કિઞ્ચિ, રક્ખં યાચતિ તત્થ યા.

    Anodissa paraṃ kiñci, rakkhaṃ yācati tattha yā.

    ૨૦૨૨.

    2022.

    યાય કિઞ્ચિ અવુત્તાવ, ધમ્મટ્ઠા સયમેવ તુ;

    Yāya kiñci avuttāva, dhammaṭṭhā sayameva tu;

    સુત્વા તં અઞ્ઞતો અટ્ટં, નિટ્ઠાપેન્તિ સચે પન.

    Sutvā taṃ aññato aṭṭaṃ, niṭṭhāpenti sace pana.

    ૨૦૨૩.

    2023.

    તસ્સા, ઉમ્મત્તિકાદીન-મનાપત્તિ પકાસિતા;

    Tassā, ummattikādīna-manāpatti pakāsitā;

    કથિનેન સમુટ્ઠાનં, તુલ્યં સકિરિયં ઇદં.

    Kathinena samuṭṭhānaṃ, tulyaṃ sakiriyaṃ idaṃ.

    અટ્ટકારિકથા.

    Aṭṭakārikathā.

    ૨૦૨૪.

    2024.

    જાનન્તી ભિક્ખુની ચોરિં, વજ્ઝં વિદિતમેવ યા;

    Jānantī bhikkhunī coriṃ, vajjhaṃ viditameva yā;

    સઙ્ઘં અનપલોકેત્વા, રાજાનં ગણમેવ વા.

    Saṅghaṃ anapaloketvā, rājānaṃ gaṇameva vā.

    ૨૦૨૫.

    2025.

    વુટ્ઠાપેય્ય વિના કપ્પં, ચોરિવુટ્ઠાપનં પન;

    Vuṭṭhāpeyya vinā kappaṃ, corivuṭṭhāpanaṃ pana;

    સઙ્ઘાદિસેસમાપત્તિ-માપન્ના નામ હોતિ સા.

    Saṅghādisesamāpatti-māpannā nāma hoti sā.

    ૨૦૨૬.

    2026.

    પઞ્ચમાસગ્ઘનં યાય, હરિતં પરસન્તકં;

    Pañcamāsagghanaṃ yāya, haritaṃ parasantakaṃ;

    અતિરેકગ્ઘનં વાપિ, અયં ‘‘ચોરી’’તિ વુચ્ચતિ.

    Atirekagghanaṃ vāpi, ayaṃ ‘‘corī’’ti vuccati.

    ૨૦૨૭.

    2027.

    ભિક્ખુનીસુ પનઞ્ઞાસુ, તિત્થિયેસુપિ વા તથા;

    Bhikkhunīsu panaññāsu, titthiyesupi vā tathā;

    યા પબ્બજિતપુબ્બા સા, અયં ‘‘કપ્પા’’તિ વુચ્ચતિ.

    Yā pabbajitapubbā sā, ayaṃ ‘‘kappā’’ti vuccati.

    ૨૦૨૮.

    2028.

    વુટ્ઠાપેતિ ચ યા ચોરિં, ઠપેત્વા કપ્પમેવિદં;

    Vuṭṭhāpeti ca yā coriṃ, ṭhapetvā kappamevidaṃ;

    સચે આચરિનિં પત્તં, ચીવરં પરિયેસતિ.

    Sace ācariniṃ pattaṃ, cīvaraṃ pariyesati.

    ૨૦૨૯.

    2029.

    સમ્મન્નતિ ચ સીમં વા, તસ્સા આપત્તિ દુક્કટં;

    Sammannati ca sīmaṃ vā, tassā āpatti dukkaṭaṃ;

    ઞત્તિયા દુક્કટં દ્વીહિ, કમ્મવાચાહિ ચ દ્વયં.

    Ñattiyā dukkaṭaṃ dvīhi, kammavācāhi ca dvayaṃ.

    ૨૦૩૦.

    2030.

    થુલ્લચ્ચયસ્સ, કમ્મન્તે, ગરુકં નિદ્દિસે બુધો;

    Thullaccayassa, kammante, garukaṃ niddise budho;

    ગણો આચરિની ચેવ, ન ચ મુચ્ચતિ દુક્કટં.

    Gaṇo ācarinī ceva, na ca muccati dukkaṭaṃ.

    ૨૦૩૧.

    2031.

    અનાપત્તિ અજાનન્તી, વુટ્ઠાપેતિ, તથેવ ચ;

    Anāpatti ajānantī, vuṭṭhāpeti, tatheva ca;

    કપ્પં વા અપલોકેત્વા, તસ્સા ઉમ્મત્તિકાય વા.

    Kappaṃ vā apaloketvā, tassā ummattikāya vā.

    ૨૦૩૨.

    2032.

    ચોરિવુટ્ઠાપનં નામ, જાયતે વાચચિત્તતો;

    Corivuṭṭhāpanaṃ nāma, jāyate vācacittato;

    કાયવાચાદિતો ચેવ, સચિત્તઞ્ચ ક્રિયાક્રિયં.

    Kāyavācādito ceva, sacittañca kriyākriyaṃ.

    ચોરિવુટ્ઠાપનકથા.

    Corivuṭṭhāpanakathā.

    ૨૦૩૩.

    2033.

    ગામન્તરં નદીપારં, ગચ્છેય્યેકાવ યા સચે;

    Gāmantaraṃ nadīpāraṃ, gaccheyyekāva yā sace;

    ઓહીયેય્ય ગણમ્હા વા, રત્તિં વિપ્પવસેય્ય વા.

    Ohīyeyya gaṇamhā vā, rattiṃ vippavaseyya vā.

    ૨૦૩૪.

    2034.

    પઠમાપત્તિકં ધમ્મં, સાપન્ના ગરુકં સિયા;

    Paṭhamāpattikaṃ dhammaṃ, sāpannā garukaṃ siyā;

    સકગામા અનાપત્તિ, ઞાતબ્બા નિક્ખમન્તિયા.

    Sakagāmā anāpatti, ñātabbā nikkhamantiyā.

    ૨૦૩૫.

    2035.

    નિક્ખમિત્વા તતો અઞ્ઞં, ગામં ગચ્છન્તિયા પન;

    Nikkhamitvā tato aññaṃ, gāmaṃ gacchantiyā pana;

    દુક્કટં પદવારેન, વેદિતબ્બં વિભાવિના.

    Dukkaṭaṃ padavārena, veditabbaṃ vibhāvinā.

    ૨૦૩૬.

    2036.

    એકેન પદવારેન, ગામસ્સ ઇતરસ્સ ચ;

    Ekena padavārena, gāmassa itarassa ca;

    પરિક્ખેપે અતિક્કન્તે, ઉપચારોક્કમેપિ વા.

    Parikkhepe atikkante, upacārokkamepi vā.

    ૨૦૩૭.

    2037.

    થુલ્લચ્ચયં અતિક્કન્તે, ઓક્કન્તે દુતિયેન તુ;

    Thullaccayaṃ atikkante, okkante dutiyena tu;

    પાદેન ગરુકાપત્તિ, હોતિ ભિક્ખુનિયા પન.

    Pādena garukāpatti, hoti bhikkhuniyā pana.

    ૨૦૩૮.

    2038.

    નિક્ખમિત્વા સચે પચ્છા, સકં ગામં વિસન્તિયા;

    Nikkhamitvā sace pacchā, sakaṃ gāmaṃ visantiyā;

    અયમેવ નયો ઞેય્યો, વતિચ્છિદ્દેન વા તથા.

    Ayameva nayo ñeyyo, vaticchiddena vā tathā.

    ૨૦૩૯.

    2039.

    પાકારેન વિહારસ્સ, ભૂમિં તુ પવિસન્તિયા;

    Pākārena vihārassa, bhūmiṃ tu pavisantiyā;

    કપ્પિયન્તિ પવિટ્ઠત્તા, ન દોસો કોચિ વિજ્જતિ.

    Kappiyanti paviṭṭhattā, na doso koci vijjati.

    ૨૦૪૦.

    2040.

    ભિક્ખુનીનં વિહારસ્સ, ભૂમિ તાસં તુ કપ્પિયા;

    Bhikkhunīnaṃ vihārassa, bhūmi tāsaṃ tu kappiyā;

    હોતિ ભિક્ખુવિહારસ્સ, ભૂમિ તાસમકપ્પિયા.

    Hoti bhikkhuvihārassa, bhūmi tāsamakappiyā.

    ૨૦૪૧.

    2041.

    હત્થિઅસ્સરથાદીહિ, ઇદ્ધિયા વા વિસન્તિયા;

    Hatthiassarathādīhi, iddhiyā vā visantiyā;

    અનાપત્તિ સિયાપત્તિ, પદસા ગમને પન.

    Anāpatti siyāpatti, padasā gamane pana.

    ૨૦૪૨.

    2042.

    યં કિઞ્ચિ સકગામં વા, પરગામમ્પિ વા તથા;

    Yaṃ kiñci sakagāmaṃ vā, paragāmampi vā tathā;

    બહિગામે પન ઠત્વા, આપત્તિ પવિસન્તિયા.

    Bahigāme pana ṭhatvā, āpatti pavisantiyā.

    ૨૦૪૩.

    2043.

    લક્ખણેનુપપન્નાય, નદિયા દુતિયં વિના;

    Lakkhaṇenupapannāya, nadiyā dutiyaṃ vinā;

    પારં ગચ્છતિ યા તીરં, તસ્સા સમણિયા પન.

    Pāraṃ gacchati yā tīraṃ, tassā samaṇiyā pana.

    ૨૦૪૪.

    2044.

    પઠમં ઉદ્ધરિત્વાન, પાદં તીરે ઠપેન્તિયા;

    Paṭhamaṃ uddharitvāna, pādaṃ tīre ṭhapentiyā;

    હોતિ થુલ્લચ્ચયાપત્તિ, દુતિયાતિક્કમે ગરુ.

    Hoti thullaccayāpatti, dutiyātikkame garu.

    ૨૦૪૫.

    2045.

    અન્તરનદિયંયેવ, સદ્ધિં દુતિયિકાય હિ;

    Antaranadiyaṃyeva, saddhiṃ dutiyikāya hi;

    ભણ્ડિત્વા ઓરિમં તીરં, તથા પચ્ચુત્તરન્તિયા.

    Bhaṇḍitvā orimaṃ tīraṃ, tathā paccuttarantiyā.

    ૨૦૪૬.

    2046.

    ઇદ્ધિયા સેતુના નાવા-યાનરજ્જૂહિ વા પન;

    Iddhiyā setunā nāvā-yānarajjūhi vā pana;

    એવમ્પિ ચ પરં તીરં, અનાપત્તુત્તરન્તિયા.

    Evampi ca paraṃ tīraṃ, anāpattuttarantiyā.

    ૨૦૪૭.

    2047.

    ન્હાયિતું પિવિતું વાપિ, ઓતિણ્ણાથ નદિં પુન;

    Nhāyituṃ pivituṃ vāpi, otiṇṇātha nadiṃ puna;

    પદસાવોરિમં તીરં, પચ્ચુત્તરતિ વટ્ટતિ.

    Padasāvorimaṃ tīraṃ, paccuttarati vaṭṭati.

    ૨૦૪૮.

    2048.

    પદસા ઓતરિત્વાન, નદિં ઉત્તરણે પન;

    Padasā otaritvāna, nadiṃ uttaraṇe pana;

    આરોહિત્વા તથા સેતું, અનાપત્તુત્તરન્તિયા.

    Ārohitvā tathā setuṃ, anāpattuttarantiyā.

    ૨૦૪૯.

    2049.

    સેતુના ઉપગન્ત્વા વા, યાનાકાસેહિ વા સચે;

    Setunā upagantvā vā, yānākāsehi vā sace;

    યાતિ ઉત્તરણે કાલે, પદસા ગરુકં ફુસે.

    Yāti uttaraṇe kāle, padasā garukaṃ phuse.

    ૨૦૫૦.

    2050.

    નદિયા પારિમં તીરં, ઇતો ઓરિમતીરતો;

    Nadiyā pārimaṃ tīraṃ, ito orimatīrato;

    ઉલ્લઙ્ઘિત્વાન વેગેન, અનાપત્તુત્તરન્તિયા.

    Ullaṅghitvāna vegena, anāpattuttarantiyā.

    ૨૦૫૧.

    2051.

    પિટ્ઠિયં વા નિસીદિત્વા, ખન્ધે વા ઉત્તરન્તિયા;

    Piṭṭhiyaṃ vā nisīditvā, khandhe vā uttarantiyā;

    હત્થસઙ્ઘાતને વાપિ, દુસ્સયાનેપિ વટ્ટતિ.

    Hatthasaṅghātane vāpi, dussayānepi vaṭṭati.

    ૨૦૫૨.

    2052.

    ‘‘પુરેરુણોદયાયેવ , પાસં દુતિયિકાય હિ;

    ‘‘Pureruṇodayāyeva , pāsaṃ dutiyikāya hi;

    ગમિસ્સામી’’તિ આભોગં, વિના ભિક્ખુનિયા પન.

    Gamissāmī’’ti ābhogaṃ, vinā bhikkhuniyā pana.

    ૨૦૫૩.

    2053.

    એકગબ્ભેપિ વા હત્થ-પાસં દુતિયિકાય હિ;

    Ekagabbhepi vā hattha-pāsaṃ dutiyikāya hi;

    અતિક્કમ્મ સિયાપત્તિ, અરુણં ઉટ્ઠપેન્તિયા.

    Atikkamma siyāpatti, aruṇaṃ uṭṭhapentiyā.

    ૨૦૫૪.

    2054.

    ‘‘ગમિસ્સામી’’તિ આભોગં, કત્વા ગચ્છન્તિયા પન;

    ‘‘Gamissāmī’’ti ābhogaṃ, katvā gacchantiyā pana;

    ન દોસો દુતિયા પાસં, ઉટ્ઠેતિ અરુણં સચે.

    Na doso dutiyā pāsaṃ, uṭṭheti aruṇaṃ sace.

    ૨૦૫૫.

    2055.

    ઇન્દખીલમતિક્કમ્મ, અરઞ્ઞં એત્થ દીપિતં;

    Indakhīlamatikkamma, araññaṃ ettha dīpitaṃ;

    ગામતો બહિ નિક્ખમ્મ, તસ્સા દુતિયિકાય તુ.

    Gāmato bahi nikkhamma, tassā dutiyikāya tu.

    ૨૦૫૬.

    2056.

    દસ્સનસ્સુપચારં તુ, જાનિત્વા વિજહન્તિયા;

    Dassanassupacāraṃ tu, jānitvā vijahantiyā;

    હોતિ થુલ્લચ્ચયાપત્તિ, જહિતે ગરુકં સિયા.

    Hoti thullaccayāpatti, jahite garukaṃ siyā.

    ૨૦૫૭.

    2057.

    સાણિપાકારપાકાર-તરુઅન્તરિતે પન;

    Sāṇipākārapākāra-taruantarite pana;

    સવનસ્સુપચારેપિ, સતિ આપત્તિ હોતિ હિ.

    Savanassupacārepi, sati āpatti hoti hi.

    ૨૦૫૮.

    2058.

    અજ્ઝોકાસે તુ દૂરેપિ, દસ્સનસ્સુપચારતા;

    Ajjhokāse tu dūrepi, dassanassupacāratā;

    હોતિ, એત્થ કથં ધમ્મ-સવનારોચને વિય.

    Hoti, ettha kathaṃ dhamma-savanārocane viya.

    ૨૦૫૯.

    2059.

    મગ્ગમૂળ્હસ્સ સદ્દેન, વિય કૂજન્તિયા પન;

    Maggamūḷhassa saddena, viya kūjantiyā pana;

    ‘‘અય્યે’’તિ તસ્સા સદ્દસ્સ, સવનાતિક્કમેપિ ચ.

    ‘‘Ayye’’ti tassā saddassa, savanātikkamepi ca.

    ૨૦૬૦.

    2060.

    હોતિ, ભિક્ખુનિયાપત્તિ, ગરુકા એવરૂપકે;

    Hoti, bhikkhuniyāpatti, garukā evarūpake;

    એત્થ ભિક્ખુની એકાપિ, ગણાયેવાતિ વુચ્ચતિ.

    Ettha bhikkhunī ekāpi, gaṇāyevāti vuccati.

    ૨૦૬૧.

    2061.

    ઓહીયિત્વાથ ગચ્છન્તી, ‘‘પાપુણિસ્સામિ દાનિહં’’;

    Ohīyitvātha gacchantī, ‘‘pāpuṇissāmi dānihaṃ’’;

    ઇચ્ચેવં તુ સઉસ્સાહા, અનુબન્ધતિ વટ્ટતિ.

    Iccevaṃ tu saussāhā, anubandhati vaṭṭati.

    ૨૦૬૨.

    2062.

    દ્વિન્નં મગ્ગં ગચ્છન્તીનં, એકા ગન્તું નો સક્કોતિ;

    Dvinnaṃ maggaṃ gacchantīnaṃ, ekā gantuṃ no sakkoti;

    ઉસ્સાહસ્સચ્છેદં કત્વા, ઓહીના ચે તસ્સાપત્તિ.

    Ussāhassacchedaṃ katvā, ohīnā ce tassāpatti.

    ૨૦૬૩.

    2063.

    ઇતરાપિ સચે યાતિ, ‘‘ઓહીયતુ અય’’ન્તિ ચ;

    Itarāpi sace yāti, ‘‘ohīyatu aya’’nti ca;

    હોતિ તસ્સાપિ આપત્તિ, સઉસ્સાહા ન હોતિ ચે.

    Hoti tassāpi āpatti, saussāhā na hoti ce.

    ૨૦૬૪.

    2064.

    ગચ્છન્તીસુ તથા દ્વીસુ, પુરિમા યાતિ એકકં;

    Gacchantīsu tathā dvīsu, purimā yāti ekakaṃ;

    અઞ્ઞં પન સચે મગ્ગં, પચ્છિમાપિ ચ ગણ્હતિ.

    Aññaṃ pana sace maggaṃ, pacchimāpi ca gaṇhati.

    ૨૦૬૫.

    2065.

    એકિસ્સા પન પક્કન્ત-ટ્ઠાને તિટ્ઠતિ ચેતરા;

    Ekissā pana pakkanta-ṭṭhāne tiṭṭhati cetarā;

    તસ્મા તત્થ ઉભિન્નમ્પિ, અનાપત્તિ પકાસિતા.

    Tasmā tattha ubhinnampi, anāpatti pakāsitā.

    ૨૦૬૬.

    2066.

    અરુણુગ્ગમના પુબ્બે, નિક્ખમિત્વા સગામતો;

    Aruṇuggamanā pubbe, nikkhamitvā sagāmato;

    અરુણુગ્ગમને કાલે, ગામન્તરગતાય હિ.

    Aruṇuggamane kāle, gāmantaragatāya hi.

    ૨૦૬૭.

    2067.

    અતિક્કમન્તિયા પારં, નદિયા દુતિયિકં વિના;

    Atikkamantiyā pāraṃ, nadiyā dutiyikaṃ vinā;

    આપત્તિયો ચતસ્સોપિ, હોન્તિ એકક્ખણે પન.

    Āpattiyo catassopi, honti ekakkhaṇe pana.

    ૨૦૬૮.

    2068.

    પક્કન્તા વાપિ વિબ્ભન્તા, યાતા પેતાનં લોકં વા;

    Pakkantā vāpi vibbhantā, yātā petānaṃ lokaṃ vā;

    પક્ખસઙ્કન્તા વા નટ્ઠા, સદ્ધિં યાતા સા ચે હોતિ.

    Pakkhasaṅkantā vā naṭṭhā, saddhiṃ yātā sā ce hoti.

    ૨૦૬૯.

    2069.

    ગામન્તરોક્કમાદીનિ, ચત્તારિપિ કરોન્તિયા;

    Gāmantarokkamādīni, cattāripi karontiyā;

    અનાપત્તીતિ ઞાતબ્બં, એવં ઉમ્મત્તિકાયપિ.

    Anāpattīti ñātabbaṃ, evaṃ ummattikāyapi.

    ૨૦૭૦.

    2070.

    રત્તિયં વિપ્પવાસં તુ, હત્થપાસોવ રક્ખતિ;

    Rattiyaṃ vippavāsaṃ tu, hatthapāsova rakkhati;

    અગામકે અરઞ્ઞે તુ, ગણા ઓહીયનં મતં.

    Agāmake araññe tu, gaṇā ohīyanaṃ mataṃ.

    ૨૦૭૧.

    2071.

    સકગામે યથાકામં, દિવા ચ વિચરન્તિયા;

    Sakagāme yathākāmaṃ, divā ca vicarantiyā;

    ચત્તારોપિ ચ સઙ્ઘાદિ-સેસા તસ્સા ન વિજ્જરે.

    Cattāropi ca saṅghādi-sesā tassā na vijjare.

    ૨૦૭૨.

    2072.

    સમુટ્ઠાનાદયો તુલ્યા, પઠમન્તિમવત્થુના;

    Samuṭṭhānādayo tulyā, paṭhamantimavatthunā;

    સચિત્તં કાયકમ્મઞ્ચ, તિચિત્તઞ્ચ તિવેદનં.

    Sacittaṃ kāyakammañca, ticittañca tivedanaṃ.

    ગામન્તરગમનકથા.

    Gāmantaragamanakathā.

    ૨૦૭૩.

    2073.

    સીમાસમ્મુતિયા ચેવ, ગણસ્સ પરિયેસને;

    Sīmāsammutiyā ceva, gaṇassa pariyesane;

    ઞત્તિયા દુક્કટં, દ્વીહિ, હોન્તિ થુલ્લચ્ચયા દુવે.

    Ñattiyā dukkaṭaṃ, dvīhi, honti thullaccayā duve.

    ૨૦૭૪.

    2074.

    કમ્મસ્સ પરિયોસાને, હોતિ સઙ્ઘાદિસેસતા;

    Kammassa pariyosāne, hoti saṅghādisesatā;

    તિકસઙ્ઘાદિસેસં તુ, અધમ્મે તિકદુક્કટં.

    Tikasaṅghādisesaṃ tu, adhamme tikadukkaṭaṃ.

    ૨૦૭૫.

    2075.

    પુચ્છિત્વા કારકં સઙ્ઘં, છન્દં દત્વા ગણસ્સ વા;

    Pucchitvā kārakaṃ saṅghaṃ, chandaṃ datvā gaṇassa vā;

    વત્તે વા પન વત્તન્તિં, અસન્તે કારકેપિ વા.

    Vatte vā pana vattantiṃ, asante kārakepi vā.

    ૨૦૭૬.

    2076.

    ભિક્ખુનિં પન ઉક્ખિત્તં, યા ઓસારેતિ ભિક્ખુની;

    Bhikkhuniṃ pana ukkhittaṃ, yā osāreti bhikkhunī;

    તસ્સા ઉમ્મત્તિકાદીન-મનાપત્તિ પકાસિતા.

    Tassā ummattikādīna-manāpatti pakāsitā.

    ૨૦૭૭.

    2077.

    સઙ્ઘભેદસમા વુત્તા, સમુટ્ઠાનાદયો નયા;

    Saṅghabhedasamā vuttā, samuṭṭhānādayo nayā;

    ક્રિયાક્રિયમિદં વુત્તં, અયમેવ વિસેસતા.

    Kriyākriyamidaṃ vuttaṃ, ayameva visesatā.

    ચતુત્થં.

    Catutthaṃ.

    ૨૦૭૮.

    2078.

    સયં અવસ્સુતા તથા, અવસ્સુતસ્સ હત્થતો;

    Sayaṃ avassutā tathā, avassutassa hatthato;

    મનુસ્સપુગ્ગલસ્સ ચે, યદેવ કિઞ્ચિ ગણ્હતિ.

    Manussapuggalassa ce, yadeva kiñci gaṇhati.

    ૨૦૭૯.

    2079.

    આમિસં, ગહણે તસ્સા;

    Āmisaṃ, gahaṇe tassā;

    થુલ્લચ્ચયમુદીરિતં;

    Thullaccayamudīritaṃ;

    અજ્ઝોહારેસુ સઙ્ઘાદિ-;

    Ajjhohāresu saṅghādi-;

    સેસા હોન્તિ પયોગતો.

    Sesā honti payogato.

    ૨૦૮૦.

    2080.

    એકતોવસ્સુતે કિઞ્ચિ, પટિગ્ગણ્હતિ, દુક્કટં;

    Ekatovassute kiñci, paṭiggaṇhati, dukkaṭaṃ;

    અજ્ઝોહારપ્પયોગેસુ, થુલ્લચ્ચયચયો સિયા.

    Ajjhohārappayogesu, thullaccayacayo siyā.

    ૨૦૮૧.

    2081.

    યક્ખપેતતિરચ્છાન-પણ્ડકાનઞ્ચ હત્થતો;

    Yakkhapetatiracchāna-paṇḍakānañca hatthato;

    મનુસ્સવિગ્ગહાનમ્પિ, ઉભતોવસ્સુતે તથા.

    Manussaviggahānampi, ubhatovassute tathā.

    ૨૦૮૨.

    2082.

    એકતોવસ્સુતે એત્થ, ઉદકે દન્તકટ્ઠકે;

    Ekatovassute ettha, udake dantakaṭṭhake;

    ગહણે પરિભોગે ચ, સબ્બત્થાપિ ચ દુક્કટં.

    Gahaṇe paribhoge ca, sabbatthāpi ca dukkaṭaṃ.

    ૨૦૮૩.

    2083.

    ઉભયાવસ્સુતાભાવે, ન દોસો યદિ ગણ્હતિ;

    Ubhayāvassutābhāve, na doso yadi gaṇhati;

    ‘‘અવસ્સુતો ન ચાય’’ન્તિ, ઞત્વા ગણ્હતિ યા પન.

    ‘‘Avassuto na cāya’’nti, ñatvā gaṇhati yā pana.

    ૨૦૮૪.

    2084.

    તસ્સા ઉમ્મત્તિકાદીન-મનાપત્તિ પકાસિતા;

    Tassā ummattikādīna-manāpatti pakāsitā;

    સમુટ્ઠાનાદયો તુલ્યા, પઠમન્તિમવત્થુના.

    Samuṭṭhānādayo tulyā, paṭhamantimavatthunā.

    પઞ્ચમં.

    Pañcamaṃ.

    ૨૦૮૫.

    2085.

    ઉય્યોજને પનેકિસ્સા, ઇતરિસ્સા પટિગ્ગહે;

    Uyyojane panekissā, itarissā paṭiggahe;

    દુક્કટાનિ ચ ભોગેસુ, થુલ્લચ્ચયગણો સિયા.

    Dukkaṭāni ca bhogesu, thullaccayagaṇo siyā.

    ૨૦૮૬.

    2086.

    ભોજનસ્સાવસાનસ્મિં , હોતિ સઙ્ઘાદિસેસતા;

    Bhojanassāvasānasmiṃ , hoti saṅghādisesatā;

    યક્ખાદીનં ચતુન્નમ્પિ, તથેવ પુરિસસ્સ ચ.

    Yakkhādīnaṃ catunnampi, tatheva purisassa ca.

    ૨૦૮૭.

    2087.

    દન્તકટ્ઠુદકાનઞ્ચ, ગહણુય્યોજને પન;

    Dantakaṭṭhudakānañca, gahaṇuyyojane pana;

    તેસઞ્ચ પરિભોગેપિ, દુક્કટં પરિકિત્તિતં.

    Tesañca paribhogepi, dukkaṭaṃ parikittitaṃ.

    ૨૦૮૮.

    2088.

    યક્ખાદીનં તુ સેસસ્સ, ગહણુય્યોજને પન;

    Yakkhādīnaṃ tu sesassa, gahaṇuyyojane pana;

    ભોગે ચ દુક્કટં, ભુત્તે, થુલ્લચ્ચયમુદીરિતં.

    Bhoge ca dukkaṭaṃ, bhutte, thullaccayamudīritaṃ.

    ૨૦૮૯.

    2089.

    ‘‘નાવસ્સુતો’’તિ ઞત્વા વા, કુપિતા વા ન ગણ્હતિ;

    ‘‘Nāvassuto’’ti ñatvā vā, kupitā vā na gaṇhati;

    કુલાનુદ્દયતા વાપિ, ઉય્યોજેતિ ચ યા પન.

    Kulānuddayatā vāpi, uyyojeti ca yā pana.

    ૨૦૯૦.

    2090.

    તસ્સા ઉમ્મત્તિકાદીન-મનાપત્તિ પકાસિતા;

    Tassā ummattikādīna-manāpatti pakāsitā;

    અદિન્નાદાનતુલ્યાવ, સમુટ્ઠાનાદયો નયા.

    Adinnādānatulyāva, samuṭṭhānādayo nayā.

    છટ્ઠં.

    Chaṭṭhaṃ.

    ૨૦૯૧.

    2091.

    સત્તમં અટ્ઠમં સઙ્ઘ-ભેદેન સદિસં મતં;

    Sattamaṃ aṭṭhamaṃ saṅgha-bhedena sadisaṃ mataṃ;

    સમુટ્ઠાનાદિના સદ્ધિં, નત્થિ કાચિ વિસેસતા.

    Samuṭṭhānādinā saddhiṃ, natthi kāci visesatā.

    સત્તમટ્ઠમાનિ.

    Sattamaṭṭhamāni.

    ૨૦૯૨.

    2092.

    નવમે દસમે વાપિ, વત્તબ્બં નત્થિ કિઞ્ચિપિ;

    Navame dasame vāpi, vattabbaṃ natthi kiñcipi;

    અનન્તરસમાયેવ, સમુટ્ઠાનાદયો નયા.

    Anantarasamāyeva, samuṭṭhānādayo nayā.

    નવમદસમાનિ.

    Navamadasamāni.

    ૨૦૯૩.

    2093.

    દુટ્ઠદોસદ્વયેનાપિ, સઞ્ચરિત્તેન તેન છ;

    Duṭṭhadosadvayenāpi, sañcarittena tena cha;

    યાવતતિયકા અટ્ઠ, ચત્તારિ ચ ઇતો તતો.

    Yāvatatiyakā aṭṭha, cattāri ca ito tato.

    સઙ્ઘાદિસેસકથા.

    Saṅghādisesakathā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact