Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    ૧૦. સઙ્ઘવન્દનાસુત્તવણ્ણના

    10. Saṅghavandanāsuttavaṇṇanā

    ૨૬૬. દસમે અજ્ઝભાસીતિ કસ્મા એસ પુનપ્પુનં એવં ભાસતીતિ? સક્કસ્સ કિર દેવરઞ્ઞો સદ્દો મધુરો, સુફસિતં દન્તાવરણં, કથનકાલે સુવણ્ણકિઙ્કિણિકસદ્દો વિય નિચ્છરતિ. તં પુનપ્પુનં સોતું લભિસ્સામીતિ ભાસતિ. પૂતિદેહસયાતિ પૂતિમ્હિ માતુસરીરે વા, અત્તનોયેવ વા સરીરં અવત્થરિત્વા સયનતો પૂતિદેહસયા. નિમુગ્ગા કુણપમ્હેતેતિ દસમાસે માતુકુચ્છિસઙ્ખાતે કુણપસ્મિં એતે નિમુગ્ગા. એતં તેસં પિહયામીતિ એતેસં એતં પિહયામિ પત્થયામિ. ન તે સં કોટ્ઠે ઓપેન્તીતિ ન તે સં સન્તકં ધઞ્ઞં કોટ્ઠે પક્ખિપન્તિ. ન હિ એતેસં ધઞ્ઞં અત્થિ. ન કુમ્ભીતિ ન કુમ્ભિયં. ન કળોપિયન્તિ ન પચ્છિયં. પરનિટ્ઠિતમેસાનાતિ પરેસં નિટ્ઠિતં પરઘરે પક્કં ભિક્ખાચારવત્તેન એસમાના ગવેસમાના. તેનાતિ એવં પરિયિટ્ઠેન. સુબ્બતાતિ દસપિ…પે॰… સટ્ઠિપિ વસ્સાનિ સુસમાદિન્નસુન્દરવતા.

    266. Dasame ajjhabhāsīti kasmā esa punappunaṃ evaṃ bhāsatīti? Sakkassa kira devarañño saddo madhuro, suphasitaṃ dantāvaraṇaṃ, kathanakāle suvaṇṇakiṅkiṇikasaddo viya niccharati. Taṃ punappunaṃ sotuṃ labhissāmīti bhāsati. Pūtidehasayāti pūtimhi mātusarīre vā, attanoyeva vā sarīraṃ avattharitvā sayanato pūtidehasayā. Nimuggākuṇapamheteti dasamāse mātukucchisaṅkhāte kuṇapasmiṃ ete nimuggā. Etaṃ tesaṃ pihayāmīti etesaṃ etaṃ pihayāmi patthayāmi. Na te saṃ koṭṭhe opentīti na te saṃ santakaṃ dhaññaṃ koṭṭhe pakkhipanti. Na hi etesaṃ dhaññaṃ atthi. Na kumbhīti na kumbhiyaṃ. Na kaḷopiyanti na pacchiyaṃ. Paraniṭṭhitamesānāti paresaṃ niṭṭhitaṃ paraghare pakkaṃ bhikkhācāravattena esamānā gavesamānā. Tenāti evaṃ pariyiṭṭhena. Subbatāti dasapi…pe… saṭṭhipi vassāni susamādinnasundaravatā.

    સુમન્તમન્તિનોતિ ધમ્મં સજ્ઝાયિસ્સામ, ધુતઙ્ગં સમાદિયિસ્સામ, અમતં પરિભુઞ્જિસ્સામ, સમણધમ્મં કરિસ્સામાતિ એવં સુભાસિતભાસિનો. તુણ્હીભૂતા સમઞ્ચરાતિ તિયામરત્તિં અસનિઘોસેન ઘોસિતા વિય ધમ્મં કથેન્તાપિ તુણ્હીભૂતા સમં ચરન્તિયેવ નામ. કસ્મા? નિરત્થકવચનસ્સાભાવા. પુથુમચ્ચા ચાતિ બહુસત્તા ચ અઞ્ઞમઞ્ઞં વિરુદ્ધા. અત્તદણ્ડેસુ નિબ્બુતાતિ પરવિહેઠનત્થં ગહિતદણ્ડેસુ સત્તેસુ નિબ્બુતા વિસ્સટ્ઠદણ્ડા. સાદાનેસુ અનાદાનાતિ સગહણેસુ સત્તેસુ ચ ભવયોનિઆદીનં એકકોટ્ઠાસસ્સાપિ અગહિતત્તા અગહણા. દસમં.

    Sumantamantinoti dhammaṃ sajjhāyissāma, dhutaṅgaṃ samādiyissāma, amataṃ paribhuñjissāma, samaṇadhammaṃ karissāmāti evaṃ subhāsitabhāsino. Tuṇhībhūtā samañcarāti tiyāmarattiṃ asanighosena ghositā viya dhammaṃ kathentāpi tuṇhībhūtā samaṃ carantiyeva nāma. Kasmā? Niratthakavacanassābhāvā. Puthumaccā cāti bahusattā ca aññamaññaṃ viruddhā. Attadaṇḍesu nibbutāti paraviheṭhanatthaṃ gahitadaṇḍesu sattesu nibbutā vissaṭṭhadaṇḍā. Sādānesu anādānāti sagahaṇesu sattesu ca bhavayoniādīnaṃ ekakoṭṭhāsassāpi agahitattā agahaṇā. Dasamaṃ.

    દુતિયો વગ્ગો.

    Dutiyo vaggo.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧૦. સઙ્ઘવન્દનાસુત્તં • 10. Saṅghavandanāsuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૧૦. સઙ્ઘવન્દનાસુત્તવણ્ણના • 10. Saṅghavandanāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact