Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૧૦. સઙ્ઘવન્દનાસુત્તવણ્ણના
10. Saṅghavandanāsuttavaṇṇanā
૨૬૬. પૂતિમ્હિ દેહે માતુ સરીરે સયનતો, અત્તનો એવ વા પૂતિદેહં સરીરં તસ્મિં ઠિતતાય અવત્થરિત્વા સયનતો પૂતિદેહસયાતિ યોજના. કુણપમ્હેતેતિ એતે મનુસ્સા અસુચિદુગ્ગન્ધજેગુચ્છપટિક્કૂલે માતુકુચ્છિસઙ્ખાતે કુણપસ્મિં દસ માસે નિમુગ્ગા. તેસં કિન્નામ ત્વં પિહયસીતિ યોજના. એતેસં એતં વિહયામીતિ એતેસં ઇસીનં એતં સમ્માપટિપત્તિં વિહયામિ. ઇદાનિ તં પટિપત્તિં દસ્સેતું ‘‘ન તે સં કોટ્ઠે ઓપેન્તી’’તિ વુત્તં. ધઞ્ઞં કોટ્ઠે ન પક્ખિપન્તિ પક્ખિપિતબ્બસ્સ ચ અભાવતો. તેનાહ ‘‘ન હિ એતેસં ધઞ્ઞ’’ન્તિ. પરેસં નિટ્ઠિતન્તિ પરેસં ગહિતં સન્તકં તેસં પાકાય નિટ્ઠિતં. ભિક્ખાચારવત્તેનાતિ પિણ્ડાચરિયાય. એસમાના પરિયેસન્તા. એવં પરિયિટ્ઠેન. યાપેન્તિ, ન એસન્તિ અનેસનં. સુસમાદિન્નસુન્દરવતાતિ સુટ્ઠુ સમાદિન્નસોભનવતા.
266.Pūtimhi dehe mātu sarīre sayanato, attano eva vā pūtidehaṃ sarīraṃ tasmiṃ ṭhitatāya avattharitvā sayanato pūtidehasayāti yojanā. Kuṇapamheteti ete manussā asuciduggandhajegucchapaṭikkūle mātukucchisaṅkhāte kuṇapasmiṃ dasa māse nimuggā. Tesaṃ kinnāma tvaṃ pihayasīti yojanā. Etesaṃ etaṃ vihayāmīti etesaṃ isīnaṃ etaṃ sammāpaṭipattiṃ vihayāmi. Idāni taṃ paṭipattiṃ dassetuṃ ‘‘na te saṃ koṭṭhe opentī’’ti vuttaṃ. Dhaññaṃ koṭṭhe na pakkhipanti pakkhipitabbassa ca abhāvato. Tenāha ‘‘na hi etesaṃ dhañña’’nti. Paresaṃ niṭṭhitanti paresaṃ gahitaṃ santakaṃ tesaṃ pākāya niṭṭhitaṃ. Bhikkhācāravattenāti piṇḍācariyāya. Esamānā pariyesantā. Evaṃ pariyiṭṭhena. Yāpenti, na esanti anesanaṃ. Susamādinnasundaravatāti suṭṭhu samādinnasobhanavatā.
એવં સુભાસિતભાસિનોતિ ગન્થધુરવિપસ્સનાધુરાનં વસેન ગુણપરિમાણસુભાસિતસ્સેવ ભાસનસીલા . અરિયેન તુણ્હીભૂતેન તુણ્હીભૂતા. તતો એવ મનસ્સ સાતિસયં સમઞ્ચરા. ગહિતદણ્ડેસુ પરામાસાદિપયુત્તેસુ દણ્ડાદાનાદિહેતુ ઉપ્પજ્જનકકિલેસપરિળાહાભાવતો નિબ્બુતા. તેનાહ ‘‘વિસ્સટ્ઠદણ્ડા’’તિ. સાદાનેસૂતિ સભવાદાનેસુ. અનાદાનાતિ તબ્બિરહિતા. તેનાહ ‘‘ભવયોની’’તિઆદિ.
Evaṃ subhāsitabhāsinoti ganthadhuravipassanādhurānaṃ vasena guṇaparimāṇasubhāsitasseva bhāsanasīlā . Ariyena tuṇhībhūtena tuṇhībhūtā. Tato eva manassa sātisayaṃ samañcarā. Gahitadaṇḍesu parāmāsādipayuttesu daṇḍādānādihetu uppajjanakakilesapariḷāhābhāvato nibbutā. Tenāha ‘‘vissaṭṭhadaṇḍā’’ti. Sādānesūti sabhavādānesu. Anādānāti tabbirahitā. Tenāha ‘‘bhavayonī’’tiādi.
સઙ્ઘવન્દનાસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Saṅghavandanāsuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
દુતિયવગ્ગવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Dutiyavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૧૦. સઙ્ઘવન્દનાસુત્તં • 10. Saṅghavandanāsuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. સઙ્ઘવન્દનાસુત્તવણ્ણના • 10. Saṅghavandanāsuttavaṇṇanā