Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૧૦. સઙ્ઘુપટ્ઠાકત્થેરઅપદાનવણ્ણના

    10. Saṅghupaṭṭhākattheraapadānavaṇṇanā

    વેસ્સભુમ્હિ ભગવતીતિઆદિકં આયસ્મતો સઙ્ઘુપટ્ઠાકત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ થેરો પુરિમબુદ્ધેસુ કતકુસલસમ્ભારો અનેકેસુ ભવેસુ વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો વેસ્સભુસ્સ ભગવતો કાલે તસ્સારામિકસ્સ પુત્તો હુત્વા નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્વા સદ્ધો પસન્નો વિહારેસુ આરામિકકમ્મં કરોન્તો સક્કચ્ચં સઙ્ઘં ઉપટ્ઠાસિ. સો તેનેવ કુસલકમ્મેન દેવમનુસ્સેસુ સંસરન્તો ઉભયસમ્પત્તિયો અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે સાવત્થિયં ગહપતિકુલે નિબ્બત્તો વુદ્ધિપ્પત્તો વિભવસમ્પન્નો સુખપ્પત્તો પાકટો સત્થુ ધમ્મદેસનં સુત્વા સાસને પસન્નો પબ્બજિત્વા વત્તસમ્પન્નો સાસનં સોભયમાનો વિપસ્સનં વડ્ઢેન્તો નચિરસ્સેવ સહ પટિસમ્ભિદાહિ અરહત્તં પત્તો છળભિઞ્ઞો પુબ્બે કતકુસલકમ્મવસેન સઙ્ઘુપટ્ઠાકત્થેરોતિ પાકટો અહોસિ.

    Vessabhumhi bhagavatītiādikaṃ āyasmato saṅghupaṭṭhākattherassa apadānaṃ. Ayampi thero purimabuddhesu katakusalasambhāro anekesu bhavesu vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto vessabhussa bhagavato kāle tassārāmikassa putto hutvā nibbatto viññutaṃ patvā saddho pasanno vihāresu ārāmikakammaṃ karonto sakkaccaṃ saṅghaṃ upaṭṭhāsi. So teneva kusalakammena devamanussesu saṃsaranto ubhayasampattiyo anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ gahapatikule nibbatto vuddhippatto vibhavasampanno sukhappatto pākaṭo satthu dhammadesanaṃ sutvā sāsane pasanno pabbajitvā vattasampanno sāsanaṃ sobhayamāno vipassanaṃ vaḍḍhento nacirasseva saha paṭisambhidāhi arahattaṃ patto chaḷabhiñño pubbe katakusalakammavasena saṅghupaṭṭhākattheroti pākaṭo ahosi.

    ૪૫. સો એકદિવસં ‘‘પુબ્બે મયા કિં નામ કમ્મં કત્વા અયં લોકુત્તરસમ્પત્તિ લદ્ધા’’તિ અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા પચ્ચક્ખતો જાનિત્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પાકટં કરોન્તો વેસ્સભુમ્હિ ભગવતીતિઆદિમાહ. તત્થ અહોસારામિકો અહન્તિ અહં વેસ્સભુસ્સ ભગવતો સાસને આરામિકો અહોસિન્તિ અત્થો. સેસં હેટ્ઠા વુત્તનયત્તા ઉત્તાનત્થત્તા ચ સુવિઞ્ઞેય્યમેવાતિ.

    45. So ekadivasaṃ ‘‘pubbe mayā kiṃ nāma kammaṃ katvā ayaṃ lokuttarasampatti laddhā’’ti attano pubbakammaṃ saritvā paccakkhato jānitvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pākaṭaṃ karonto vessabhumhi bhagavatītiādimāha. Tattha ahosārāmiko ahanti ahaṃ vessabhussa bhagavato sāsane ārāmiko ahosinti attho. Sesaṃ heṭṭhā vuttanayattā uttānatthattā ca suviññeyyamevāti.

    સઙ્ઘુપટ્ઠાકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.

    Saṅghupaṭṭhākattheraapadānavaṇṇanā samattā.

    અટ્ઠારસમવગ્ગવણ્ણના સમત્તા.

    Aṭṭhārasamavaggavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૧૦. સઙ્ઘુપટ્ઠાકત્થેરઅપદાનં • 10. Saṅghupaṭṭhākattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact