Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    ૩. તિકનિપાતો

    3. Tikanipāto

    ૧. સઙ્કપ્પવગ્ગો

    1. Saṅkappavaggo

    [૨૫૧] ૧. સઙ્કપ્પરાગજાતકવણ્ણના

    [251] 1. Saṅkapparāgajātakavaṇṇanā

    સઙ્કપ્પરાગધોતેનાતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખું આરબ્ભ કથેસિ. સાવત્થિનગરવાસી કિરેકો કુલપુત્તો સાસને ઉરં દત્વા પબ્બજિત્વા એકદિવસં સાવત્થિયં પિણ્ડાય ચરન્તો એકં અલઙ્કતપટિયત્તં ઇત્થિં દિસ્વા ઉપ્પન્નકામરાગો અનભિરતો વિચરિ. તમેનં આચરિયુપજ્ઝાયાદયો દિસ્વા અનભિરતિકારણં પુચ્છિત્વા વિબ્ભમિતુકામભાવમસ્સ ઞત્વા ‘‘આવુસો, સત્થા નામ કામરાગાદિકિલેસપીળિતાનં કિલેસે હારેત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા સોતાપત્તિફલાદીનિ દેતિ, એહિ તં સત્થુ સન્તિકં નેસ્સામા’’તિ આદાય અગમંસુ. સત્થારા ચ ‘‘કિં નુ ખો, ભિક્ખવે, અનિચ્છમાનકઞ્ઞેવ ભિક્ખું ગહેત્વા આગતત્થા’’તિ વુત્તે તમત્થં આરોચેસું. સત્થા ‘‘સચ્ચં કિર ત્વં, ભિક્ખુ, ઉક્કણ્ઠિતો’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘સચ્ચં, ભન્તે’’તિ વુત્તે ‘‘કિંકારણા’’તિ પુચ્છિ. સો તમત્થં આરોચેસિ. અથ નં સત્થા ‘‘ઇત્થિયો નામેતા, ભિક્ખુ, પુબ્બે ઝાનબલેન વિક્ખમ્ભિતકિલેસાનં વિસુદ્ધસત્તાનમ્પિ સંકિલેસં ઉપ્પાદેસું, તાદિસં તુચ્છપુગ્ગલં કિંકારણા ન સંકિલેસિસ્સન્તિ, વિસુદ્ધાપિ સત્તા સંકિલિસ્સન્તિ, ઉત્તમયસસમઙ્ગિનોપિ આયસક્યં પાપુણન્તિ, પગેવ અપરિસુદ્ધા. સિનેરુકમ્પનકવાતો પુરાણપણ્ણકસટં કિં ન કમ્પેસ્સતિ, બોધિતલે નિસીદિત્વા અભિસમ્બુજ્ઝનકસત્તં અયં કિલેસો આલોળેસિ, તાદિસં કિં ન આલોળેસ્સતી’’તિ વત્વા તેહિ યાચિતો અતીતં આહરિ.

    Saṅkapparāgadhotenāti idaṃ satthā jetavane viharanto ukkaṇṭhitabhikkhuṃ ārabbha kathesi. Sāvatthinagaravāsī kireko kulaputto sāsane uraṃ datvā pabbajitvā ekadivasaṃ sāvatthiyaṃ piṇḍāya caranto ekaṃ alaṅkatapaṭiyattaṃ itthiṃ disvā uppannakāmarāgo anabhirato vicari. Tamenaṃ ācariyupajjhāyādayo disvā anabhiratikāraṇaṃ pucchitvā vibbhamitukāmabhāvamassa ñatvā ‘‘āvuso, satthā nāma kāmarāgādikilesapīḷitānaṃ kilese hāretvā saccāni pakāsetvā sotāpattiphalādīni deti, ehi taṃ satthu santikaṃ nessāmā’’ti ādāya agamaṃsu. Satthārā ca ‘‘kiṃ nu kho, bhikkhave, anicchamānakaññeva bhikkhuṃ gahetvā āgatatthā’’ti vutte tamatthaṃ ārocesuṃ. Satthā ‘‘saccaṃ kira tvaṃ, bhikkhu, ukkaṇṭhito’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘kiṃkāraṇā’’ti pucchi. So tamatthaṃ ārocesi. Atha naṃ satthā ‘‘itthiyo nāmetā, bhikkhu, pubbe jhānabalena vikkhambhitakilesānaṃ visuddhasattānampi saṃkilesaṃ uppādesuṃ, tādisaṃ tucchapuggalaṃ kiṃkāraṇā na saṃkilesissanti, visuddhāpi sattā saṃkilissanti, uttamayasasamaṅginopi āyasakyaṃ pāpuṇanti, pageva aparisuddhā. Sinerukampanakavāto purāṇapaṇṇakasaṭaṃ kiṃ na kampessati, bodhitale nisīditvā abhisambujjhanakasattaṃ ayaṃ kileso āloḷesi, tādisaṃ kiṃ na āloḷessatī’’ti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો અસીતિકોટિવિભવે બ્રાહ્મણમહાસાલકુલે નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો તક્કસિલાયં સબ્બસિપ્પાનિ ઉગ્ગણ્હિત્વા બારાણસિં પચ્ચાગન્ત્વા કતદારપરિગ્ગહો માતાપિતૂનં અચ્ચયેન તેસં મતકિચ્ચાનિ કત્વા હિરઞ્ઞોલોકનકમ્મં કરોન્તો ‘‘ઇદં ધનં પઞ્ઞાયતિ, યેહિ પનેતં સમ્ભતં, તે ન પઞ્ઞાયન્તી’’તિ આવજ્જેન્તો સંવેગપ્પત્તો અહોસિ, સરીરા સેદા મુચ્ચિંસુ. સો ઘરાવાસે ચિરં વસન્તો મહાદાનં દત્વા કામે પહાય અસ્સુમુખં ઞાતિસઙ્ઘં પરિચ્ચજિત્વા હિમવન્તં પવિસિત્વા ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા રમણીયે પદેસે પણ્ણસાલં માપેત્વા ઉઞ્છાચરિયાય વનમૂલફલાદીહિ યાપેન્તો નચિરસ્સેવ અભિઞ્ઞા ચ સમાપત્તિયો ચ ઉપ્પાદેત્વા ઝાનકીળં કીળન્તો ચિરં વસિત્વા ચિન્તેસિ – ‘‘મનુસ્સપથં ગન્ત્વા લોણમ્બિલં ઉપસેવિસ્સામિ, એવં મે સરીરઞ્ચેવ થિરં ભવિસ્સતિ, જઙ્ઘવિહારો ચ કતો ભવિસ્સતિ, યે ચ માદિસસ્સ સીલસમ્પન્નસ્સ ભિક્ખં વા દસ્સન્તિ, અભિવાદનાદીનિ વા કરિસ્સન્તિ, તે સગ્ગપુરં પૂરેસ્સન્તી’’તિ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto asītikoṭivibhave brāhmaṇamahāsālakule nibbattitvā vayappatto takkasilāyaṃ sabbasippāni uggaṇhitvā bārāṇasiṃ paccāgantvā katadārapariggaho mātāpitūnaṃ accayena tesaṃ matakiccāni katvā hiraññolokanakammaṃ karonto ‘‘idaṃ dhanaṃ paññāyati, yehi panetaṃ sambhataṃ, te na paññāyantī’’ti āvajjento saṃvegappatto ahosi, sarīrā sedā mucciṃsu. So gharāvāse ciraṃ vasanto mahādānaṃ datvā kāme pahāya assumukhaṃ ñātisaṅghaṃ pariccajitvā himavantaṃ pavisitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā ramaṇīye padese paṇṇasālaṃ māpetvā uñchācariyāya vanamūlaphalādīhi yāpento nacirasseva abhiññā ca samāpattiyo ca uppādetvā jhānakīḷaṃ kīḷanto ciraṃ vasitvā cintesi – ‘‘manussapathaṃ gantvā loṇambilaṃ upasevissāmi, evaṃ me sarīrañceva thiraṃ bhavissati, jaṅghavihāro ca kato bhavissati, ye ca mādisassa sīlasampannassa bhikkhaṃ vā dassanti, abhivādanādīni vā karissanti, te saggapuraṃ pūressantī’’ti.

    સો હિમવન્તા ઓતરિત્વા અનુપુબ્બેન ચારિકં ચરમાનો બારાણસિં પત્વા સૂરિયત્થઙ્ગમનવેલાય વસનટ્ઠાનં ઓલોકેન્તો રાજુય્યાનં દિસ્વા ‘‘ઇદં પટિસલ્લાનસારુપ્પં, એત્થ વસિસ્સામે’’તિ ઉય્યાનં પવિસિત્વા અઞ્ઞતરસ્મિં રુક્ખમૂલે નિસિન્નો ઝાનસુખેન રત્તિં ખેપેત્વા પુનદિવસે કતસરીરપટિજગ્ગનો પુબ્બણ્હસમયે જટાજિનવક્કલાનિ સણ્ઠપેત્વા ભિક્ખાભાજનં આદાય સન્તિન્દ્રિયો સન્તમાનસો ઇરિયાપથસમ્પન્નો યુગમત્તદસ્સનો હુત્વા સબ્બાકારસમ્પન્નાય અત્તનો રૂપસિરિયા લોકસ્સ લોચનાનિ આકડ્ઢેન્તો નગરં પવિસિત્વા ભિક્ખાય ચરન્તો રઞ્ઞો નિવેસનદ્વારં પાપુણિ. રાજા મહાતલે ચઙ્કમન્તો વાતપાનન્તરેન બોધિસત્તં દિસ્વા ઇરિયાપથસ્મિઞ્ઞેવ પસીદિત્વા ‘‘સચે સન્તધમ્મો નામ અત્થિ, ઇમસ્સ તેન અબ્ભન્તરે ભવિતબ્બ’’ન્તિ ચિન્તેત્વા ‘‘ગચ્છ, તં તાપસં આનેહી’’તિ એકં અમચ્ચં આણાપેસિ. સો ગન્ત્વા વન્દિત્વા ભિક્ખાભાજનં ગહેત્વા ‘‘રાજા, ભન્તે, તં પક્કોસતી’’તિ આહ. બોધિસત્તો ‘‘મહાપુઞ્ઞ, અમ્હે રાજા ન જાનાતી’’તિ આહ. ‘‘તેન હિ, ભન્તે, યાવાહં આગચ્છામિ, તાવ ઇધેવ હોથા’’તિ ગન્ત્વા રઞ્ઞો આરોચેસિ. રાજા ‘‘અમ્હાકં કુલૂપકતાપસો નત્થિ, ગચ્છ, નં આનેહી’’તિ સયમ્પિ વાતપાનેન હત્થં પસારેત્વા વન્દન્તો ‘‘ઇતો એથ, ભન્તે’’તિ આહ. બોધિસત્તો અમચ્ચસ્સ હત્થે ભિક્ખાભાજનં દત્વા મહાતલં અભિરુહિ.

    So himavantā otaritvā anupubbena cārikaṃ caramāno bārāṇasiṃ patvā sūriyatthaṅgamanavelāya vasanaṭṭhānaṃ olokento rājuyyānaṃ disvā ‘‘idaṃ paṭisallānasāruppaṃ, ettha vasissāme’’ti uyyānaṃ pavisitvā aññatarasmiṃ rukkhamūle nisinno jhānasukhena rattiṃ khepetvā punadivase katasarīrapaṭijaggano pubbaṇhasamaye jaṭājinavakkalāni saṇṭhapetvā bhikkhābhājanaṃ ādāya santindriyo santamānaso iriyāpathasampanno yugamattadassano hutvā sabbākārasampannāya attano rūpasiriyā lokassa locanāni ākaḍḍhento nagaraṃ pavisitvā bhikkhāya caranto rañño nivesanadvāraṃ pāpuṇi. Rājā mahātale caṅkamanto vātapānantarena bodhisattaṃ disvā iriyāpathasmiññeva pasīditvā ‘‘sace santadhammo nāma atthi, imassa tena abbhantare bhavitabba’’nti cintetvā ‘‘gaccha, taṃ tāpasaṃ ānehī’’ti ekaṃ amaccaṃ āṇāpesi. So gantvā vanditvā bhikkhābhājanaṃ gahetvā ‘‘rājā, bhante, taṃ pakkosatī’’ti āha. Bodhisatto ‘‘mahāpuñña, amhe rājā na jānātī’’ti āha. ‘‘Tena hi, bhante, yāvāhaṃ āgacchāmi, tāva idheva hothā’’ti gantvā rañño ārocesi. Rājā ‘‘amhākaṃ kulūpakatāpaso natthi, gaccha, naṃ ānehī’’ti sayampi vātapānena hatthaṃ pasāretvā vandanto ‘‘ito etha, bhante’’ti āha. Bodhisatto amaccassa hatthe bhikkhābhājanaṃ datvā mahātalaṃ abhiruhi.

    અથ નં રાજા વન્દિત્વા રાજપલ્લઙ્કે નિસીદાપેત્વા અત્તનો સમ્પાદિતેહિ યાગુખજ્જકભત્તેહિ પરિવિસિત્વા કતભત્તકિચ્ચં પઞ્હં પુચ્છિ. પઞ્હબ્યાકરણેન ભિય્યોસોમત્તાય પસીદિત્વા વન્દિત્વા ‘‘ભન્તે, તુમ્હે કત્થવાસિકા , કુતો આગતત્થા’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘હિમવન્તવાસિકા મયં, મહારાજ, હિમવન્તતો આગતા’’તિ વુત્તે પુન ‘‘કિંકારણા’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘વસ્સારત્તકાલે, મહારાજ, નિબદ્ધવાસો નામ લદ્ધું વટ્ટતી’’તિ વુત્તે ‘‘તેન હિ, ભન્તે, રાજુય્યાને વસથ, તુમ્હે ચ ચતૂહિ પચ્ચયેહિ ન કિલમિસ્સથ, અહઞ્ચ સગ્ગસંવત્તનિકં પુઞ્ઞં પાપુણિસ્સામી’’તિ પટિઞ્ઞં ગહેત્વા ભુત્તપાતરાસો બોધિસત્તેન સદ્ધિં ઉય્યાનં ગન્ત્વા પણ્ણસાલં કારેત્વા ચઙ્કમં માપેત્વા સેસાનિપિ રત્તિટ્ઠાનદિવાટ્ઠાનાદીનિ સમ્પાદેત્વા પબ્બજિતપરિક્ખારે પટિયાદેત્વા ‘‘સુખેન વસથ, ભન્તે’’તિ ઉય્યાનપાલં સમ્પટિચ્છાપેસિ. બોધિસત્તો તતો પટ્ઠાય દ્વાદસ સંવચ્છરાનિ તત્થેવ વસિ.

    Atha naṃ rājā vanditvā rājapallaṅke nisīdāpetvā attano sampāditehi yāgukhajjakabhattehi parivisitvā katabhattakiccaṃ pañhaṃ pucchi. Pañhabyākaraṇena bhiyyosomattāya pasīditvā vanditvā ‘‘bhante, tumhe katthavāsikā , kuto āgatatthā’’ti pucchitvā ‘‘himavantavāsikā mayaṃ, mahārāja, himavantato āgatā’’ti vutte puna ‘‘kiṃkāraṇā’’ti pucchitvā ‘‘vassārattakāle, mahārāja, nibaddhavāso nāma laddhuṃ vaṭṭatī’’ti vutte ‘‘tena hi, bhante, rājuyyāne vasatha, tumhe ca catūhi paccayehi na kilamissatha, ahañca saggasaṃvattanikaṃ puññaṃ pāpuṇissāmī’’ti paṭiññaṃ gahetvā bhuttapātarāso bodhisattena saddhiṃ uyyānaṃ gantvā paṇṇasālaṃ kāretvā caṅkamaṃ māpetvā sesānipi rattiṭṭhānadivāṭṭhānādīni sampādetvā pabbajitaparikkhāre paṭiyādetvā ‘‘sukhena vasatha, bhante’’ti uyyānapālaṃ sampaṭicchāpesi. Bodhisatto tato paṭṭhāya dvādasa saṃvaccharāni tattheva vasi.

    અથેકદિવસં રઞ્ઞો પચ્ચન્તો કુપિતો. સો તસ્સ વૂપસમનત્થાય ગન્તુકામો દેવિં આમન્તેત્વા ‘‘ભદ્દે, તયા નગરે ઓહીયિતું વટ્ટતી’’તિ આહ. ‘‘કિં નિસ્સાય કથેથ, દેવા’’તિ. ‘‘સીલવન્તં તાપસં, ભદ્દે’’તિ. ‘‘દેવ, નાહં તસ્મિં પમજ્જિસ્સામિ, અમ્હાકં અય્યસ્સ પટિજગ્ગનં મમ ભારો, તુમ્હે નિરાસઙ્કા ગચ્છથા’’તિ. રાજા નિક્ખમિત્વા ગતો, દેવીપિ બોધિસત્તં તથેવ સક્કચ્ચં ઉપટ્ઠાતિ. બોધિસત્તો પન રઞ્ઞો ગતકાલે નિબદ્ધવેલાયં આગન્ત્વા અત્તનો રુચિતાય વેલાય રાજનિવેસનં ગન્ત્વા ભત્તકિચ્ચં કરોતિ.

    Athekadivasaṃ rañño paccanto kupito. So tassa vūpasamanatthāya gantukāmo deviṃ āmantetvā ‘‘bhadde, tayā nagare ohīyituṃ vaṭṭatī’’ti āha. ‘‘Kiṃ nissāya kathetha, devā’’ti. ‘‘Sīlavantaṃ tāpasaṃ, bhadde’’ti. ‘‘Deva, nāhaṃ tasmiṃ pamajjissāmi, amhākaṃ ayyassa paṭijagganaṃ mama bhāro, tumhe nirāsaṅkā gacchathā’’ti. Rājā nikkhamitvā gato, devīpi bodhisattaṃ tatheva sakkaccaṃ upaṭṭhāti. Bodhisatto pana rañño gatakāle nibaddhavelāyaṃ āgantvā attano rucitāya velāya rājanivesanaṃ gantvā bhattakiccaṃ karoti.

    અથેકદિવસં બોધિસત્તે અતિચિરાયન્તે દેવી સબ્બં ખાદનીયભોજનીયં પટિયાદેત્વા ન્હત્વા અલઙ્કરિત્વા નીચમઞ્ચકં પઞ્ઞાપેત્વા બોધિસત્તસ્સ આગમનં ઓલોકયમાના મટ્ઠસાટકં સિથિલં કત્વા નિવાસેત્વા નિપજ્જિ. બોધિસત્તોપિ વેલં સલ્લક્ખેત્વા ભિક્ખાભાજનં આદાય આકાસેનાગન્ત્વા મહાવાતપાનદ્વારં પાપુણિ. તસ્સ વક્કલસદ્દં સુત્વા સહસા ઉટ્ઠહમાનાય દેવિયા સરીરા મટ્ઠસાટકો ભસ્સિત્થ, બોધિસત્તો વિસભાગારમ્મણં દિસ્વા ઇન્દ્રિયાનિ ભિન્દિત્વા સુભવસેન ઓલોકેસિ. અથસ્સ ઝાનબલેન સન્નિસિન્નોપિ કિલેસો કરણ્ડકે પક્ખિત્તઆસીવિસો વિય ફણં કત્વા ઉટ્ઠહિ, ખીરરુક્ખસ્સ વાસિયા આકોટિતકાલો વિય અહોસિ. કિલેસુપ્પાદનેન સહેવ ઝાનઙ્ગાનિ પરિહાયિંસુ, ઇન્દ્રિયાનિ અપરિપુણ્ણાનિ અહેસું, સયં પક્ખચ્છિન્નકાકો વિય અહોસિ. સો પુબ્બે વિય નિસીદિત્વા ભત્તકિચ્ચં કાતું નાસક્ખિ , નિસીદાપિયમાનોપિ ન નિસીદિ. અથસ્સ દેવી સબ્બં ખાદનીયભોજનીયં ભિક્ખાભાજનેયેવ પક્ખિપિ. યથા ચ પુબ્બે ભત્તકિચ્ચં કત્વા સીહપઞ્જરેન નિક્ખમિત્વા આકાસેનેવ ગચ્છતિ, એવં તં દિવસં ગન્તું નાસક્ખિ. ભત્તં પન ગહેત્વા મહાનિસ્સેણિયા ઓતરિત્વા ઉય્યાનં અગમાસિ. દેવીપિ અસ્સ અત્તનિ પટિબદ્ધચિત્તતં અઞ્ઞાસિ. સો ઉય્યાનં ગન્ત્વા ભત્તં અભુઞ્જિત્વાવ હેટ્ઠામઞ્ચકે નિક્ખિપિત્વા ‘‘દેવિયા એવરૂપા હત્થસોભા પાદસોભા, એવરૂપં કટિપરિયોસાનં, એવરૂપં ઊરુલક્ખણ’’ન્તિઆદીનિ વિપ્પલપન્તો સત્તાહં નિપજ્જિ, ભત્તં પૂતિકં અહોસિ નીલમક્ખિકાપરિપુણ્ણં.

    Athekadivasaṃ bodhisatte aticirāyante devī sabbaṃ khādanīyabhojanīyaṃ paṭiyādetvā nhatvā alaṅkaritvā nīcamañcakaṃ paññāpetvā bodhisattassa āgamanaṃ olokayamānā maṭṭhasāṭakaṃ sithilaṃ katvā nivāsetvā nipajji. Bodhisattopi velaṃ sallakkhetvā bhikkhābhājanaṃ ādāya ākāsenāgantvā mahāvātapānadvāraṃ pāpuṇi. Tassa vakkalasaddaṃ sutvā sahasā uṭṭhahamānāya deviyā sarīrā maṭṭhasāṭako bhassittha, bodhisatto visabhāgārammaṇaṃ disvā indriyāni bhinditvā subhavasena olokesi. Athassa jhānabalena sannisinnopi kileso karaṇḍake pakkhittaāsīviso viya phaṇaṃ katvā uṭṭhahi, khīrarukkhassa vāsiyā ākoṭitakālo viya ahosi. Kilesuppādanena saheva jhānaṅgāni parihāyiṃsu, indriyāni aparipuṇṇāni ahesuṃ, sayaṃ pakkhacchinnakāko viya ahosi. So pubbe viya nisīditvā bhattakiccaṃ kātuṃ nāsakkhi , nisīdāpiyamānopi na nisīdi. Athassa devī sabbaṃ khādanīyabhojanīyaṃ bhikkhābhājaneyeva pakkhipi. Yathā ca pubbe bhattakiccaṃ katvā sīhapañjarena nikkhamitvā ākāseneva gacchati, evaṃ taṃ divasaṃ gantuṃ nāsakkhi. Bhattaṃ pana gahetvā mahānisseṇiyā otaritvā uyyānaṃ agamāsi. Devīpi assa attani paṭibaddhacittataṃ aññāsi. So uyyānaṃ gantvā bhattaṃ abhuñjitvāva heṭṭhāmañcake nikkhipitvā ‘‘deviyā evarūpā hatthasobhā pādasobhā, evarūpaṃ kaṭipariyosānaṃ, evarūpaṃ ūrulakkhaṇa’’ntiādīni vippalapanto sattāhaṃ nipajji, bhattaṃ pūtikaṃ ahosi nīlamakkhikāparipuṇṇaṃ.

    અથ રાજા પચ્ચન્તં વૂપસમેત્વા પચ્ચાગતો અલઙ્કતપટિયત્તં નગરં પદક્ખિણં કત્વા રાજનિવેસનં અગન્ત્વાવ ‘‘બોધિસત્તં પસ્સિસ્સામી’’તિ ઉય્યાનં ગન્ત્વા ઉક્લાપં અસ્સમપદં દિસ્વા ‘‘પક્કન્તો ભવિસ્સતી’’તિ પણ્ણસાલાય દ્વારં વિવરિત્વા અન્તોપવિટ્ઠો તં નિપન્નકં દિસ્વા ‘‘કેનચિ અફાસુકેન ભવિતબ્બ’’ન્તિ પૂતિભત્તં છડ્ડાપેત્વા પણ્ણસાલં પટિજગ્ગાપેત્વા ‘‘ભન્તે, કિં તે અફાસુક’’ન્તિ પુચ્છિ. ‘‘વિદ્ધોસ્મિ, મહારાજા’’તિ. રાજા ‘‘મમ પચ્ચામિત્તેહિ મયિ ઓકાસં અલભન્તેહિ ‘મમાયનટ્ઠાનમસ્સ દુબ્બલં કરિસ્સામા’તિ આગન્ત્વા એસ વિદ્ધો ભવિસ્સતિ મઞ્ઞે’’તિ સરીરં પરિવત્તેત્વા વિદ્ધટ્ઠાનં ઓલોકેન્તો વિદ્ધટ્ઠાનં અદિસ્વા ‘‘કત્થ વિદ્ધોસિ, ભન્તે’’તિ પુચ્છિ. બોધિસત્તો ‘‘નાહં, મહારાજ, અઞ્ઞેન વિદ્ધો, અહં પન અત્તનાવ અત્તાનં હદયે વિજ્ઝિ’’ન્તિ વત્વા ઉટ્ઠાય નિસીદિત્વા ઇમા ગાથા અવોચ –

    Atha rājā paccantaṃ vūpasametvā paccāgato alaṅkatapaṭiyattaṃ nagaraṃ padakkhiṇaṃ katvā rājanivesanaṃ agantvāva ‘‘bodhisattaṃ passissāmī’’ti uyyānaṃ gantvā uklāpaṃ assamapadaṃ disvā ‘‘pakkanto bhavissatī’’ti paṇṇasālāya dvāraṃ vivaritvā antopaviṭṭho taṃ nipannakaṃ disvā ‘‘kenaci aphāsukena bhavitabba’’nti pūtibhattaṃ chaḍḍāpetvā paṇṇasālaṃ paṭijaggāpetvā ‘‘bhante, kiṃ te aphāsuka’’nti pucchi. ‘‘Viddhosmi, mahārājā’’ti. Rājā ‘‘mama paccāmittehi mayi okāsaṃ alabhantehi ‘mamāyanaṭṭhānamassa dubbalaṃ karissāmā’ti āgantvā esa viddho bhavissati maññe’’ti sarīraṃ parivattetvā viddhaṭṭhānaṃ olokento viddhaṭṭhānaṃ adisvā ‘‘kattha viddhosi, bhante’’ti pucchi. Bodhisatto ‘‘nāhaṃ, mahārāja, aññena viddho, ahaṃ pana attanāva attānaṃ hadaye vijjhi’’nti vatvā uṭṭhāya nisīditvā imā gāthā avoca –

    .

    1.

    ‘‘સઙ્કપ્પરાગધોતેન, વિતક્કનિસિતેન ચ;

    ‘‘Saṅkapparāgadhotena, vitakkanisitena ca;

    નાલઙ્કતેન ભદ્રેન, ઉસુકારાકતેન ચ.

    Nālaṅkatena bhadrena, usukārākatena ca.

    .

    2.

    ‘‘ન કણ્ણાયતમુત્તેન, નાપિ મોરૂપસેવિના;

    ‘‘Na kaṇṇāyatamuttena, nāpi morūpasevinā;

    તેનમ્હિ હદયે વિદ્ધો, સબ્બઙ્ગપરિદાહિના.

    Tenamhi hadaye viddho, sabbaṅgaparidāhinā.

    .

    3.

    ‘‘આવેધઞ્ચ ન પસ્સામિ, યતો રુહિરમસ્સવે;

    ‘‘Āvedhañca na passāmi, yato ruhiramassave;

    યાવ અયોનિસો ચિત્તં, સયં મે દુક્ખમાભત’’ન્તિ.

    Yāva ayoniso cittaṃ, sayaṃ me dukkhamābhata’’nti.

    તત્થ સઙ્કપ્પરાગધોતેનાતિ કામવિતક્કસમ્પયુત્તરાગધોતેન. વિતક્કનિસિતેન ચાતિ તેનેવ રાગોદકેન વિતક્કપાસાણે નિસિતેન. નાલઙ્કતેન ભદ્રેનાતિ નેવ અલઙ્કતેન ભદ્રેન, અનલઙ્કતેન બીભચ્છેનાતિ અત્થો. ઉસુકારાકતેન ચાતિ ઉસુકારેહિપિ અકતેન. ન કણ્ણાયતમુત્તેનાતિ યાવ દક્ખિણકણ્ણચૂળકં આકડ્ઢિત્વા અમુત્તકેન. નાપિ મોરૂપસેવિનાતિ મોરપત્તગિજ્ઝપત્તાદીહિ અકતૂપસેવનેન. તેનમ્હિ હદયે વિદ્ધોતિ તેન કિલેસકણ્ડેનાહં હદયે વિદ્ધો અમ્હિ. સબ્બઙ્ગપરિદાહિનાતિ સબ્બાનિ અઙ્ગાનિ પરિદહનસમત્થેન. મહારાજ, તેન હિ કિલેસકણ્ડેન હદયે વિદ્ધકાલતો પટ્ઠાય મમ અગ્ગિ પદિત્તાનિવ સબ્બાનિ અઙ્ગાનિ ડય્હન્તીતિ દસ્સેતિ.

    Tattha saṅkapparāgadhotenāti kāmavitakkasampayuttarāgadhotena. Vitakkanisitena cāti teneva rāgodakena vitakkapāsāṇe nisitena. Nālaṅkatena bhadrenāti neva alaṅkatena bhadrena, analaṅkatena bībhacchenāti attho. Usukārākatena cāti usukārehipi akatena. Na kaṇṇāyatamuttenāti yāva dakkhiṇakaṇṇacūḷakaṃ ākaḍḍhitvā amuttakena. Nāpi morūpasevināti morapattagijjhapattādīhi akatūpasevanena. Tenamhi hadaye viddhoti tena kilesakaṇḍenāhaṃ hadaye viddho amhi. Sabbaṅgaparidāhināti sabbāni aṅgāni paridahanasamatthena. Mahārāja, tena hi kilesakaṇḍena hadaye viddhakālato paṭṭhāya mama aggi padittāniva sabbāni aṅgāni ḍayhantīti dasseti.

    આવેધઞ્ચ ન પસ્સામીતિ વિદ્ધટ્ઠાને વણઞ્ચ ન પસ્સામિ. યતો રુહિરમસ્સવેતિ યતો મે આવેધતો લોહિતં પગ્ઘરેય્ય, તં ન પસ્સામીતિ અત્થો. યાવ અયોનિસો ચિત્તન્તિ એત્થ યાવાતિ દળ્હત્થે નિપાતો, અતિવિય દળ્હં કત્વા અયોનિસો ચિત્તં વડ્ઢિતન્તિ અત્થો. સયં મે દુક્ખમાભતન્તિ અત્તનાવ મયા અત્તનો દુક્ખં આનીતન્તિ.

    Āvedhañca na passāmīti viddhaṭṭhāne vaṇañca na passāmi. Yato ruhiramassaveti yato me āvedhato lohitaṃ pagghareyya, taṃ na passāmīti attho. Yāva ayoniso cittanti ettha yāvāti daḷhatthe nipāto, ativiya daḷhaṃ katvā ayoniso cittaṃ vaḍḍhitanti attho. Sayaṃ me dukkhamābhatanti attanāva mayā attano dukkhaṃ ānītanti.

    એવં બોધિસત્તો ઇમાહિ તીહિ ગાથાહિ રઞ્ઞો ધમ્મં દેસેત્વા રાજાનં પણ્ણસાલતો બહિ કત્વા કસિણપરિકમ્મં કત્વા નટ્ઠં ઝાનં ઉપ્પાદેત્વા પણ્ણસાલાય નિક્ખમિત્વા આકાસે નિસિન્નો રાજાનં ઓવદિત્વા ‘‘મહારાજ, અહં હિમવન્તમેવ ગમિસ્સામી’’તિ વત્વા ‘‘ન સક્કા, ભન્તે, ગન્તુ’’ન્તિ વુચ્ચમાનોપિ ‘‘મહારાજ, મયા ઇધ વસન્તેન એવરૂપો વિપ્પકારો પત્તો, ઇદાનિ ન સક્કા ઇધ વસિતુ’’ન્તિ રઞ્ઞો યાચન્તસ્સેવ આકાસે ઉપ્પતિત્વા હિમવન્તં ગન્ત્વા તત્થ યાવતાયુકં ઠત્વા બ્રહ્મલોકૂપગો અહોસિ.

    Evaṃ bodhisatto imāhi tīhi gāthāhi rañño dhammaṃ desetvā rājānaṃ paṇṇasālato bahi katvā kasiṇaparikammaṃ katvā naṭṭhaṃ jhānaṃ uppādetvā paṇṇasālāya nikkhamitvā ākāse nisinno rājānaṃ ovaditvā ‘‘mahārāja, ahaṃ himavantameva gamissāmī’’ti vatvā ‘‘na sakkā, bhante, gantu’’nti vuccamānopi ‘‘mahārāja, mayā idha vasantena evarūpo vippakāro patto, idāni na sakkā idha vasitu’’nti rañño yācantasseva ākāse uppatitvā himavantaṃ gantvā tattha yāvatāyukaṃ ṭhatvā brahmalokūpago ahosi.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા સચ્ચાનિ પકાસેત્વા જાતકં સમોધાનેસિ, સચ્ચપરિયોસાને ઉક્કણ્ઠિતભિક્ખુ અરહત્તે પતિટ્ઠહિ. કેચિ સોતાપન્ના, કેચિ સકદાગામિનો, કેચિ અનાગામિનો, કેચિ અરહન્તો અહેસું. ‘‘તદા રાજા આનન્દો અહોસિ, તાપસો પન અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu arahatte patiṭṭhahi. Keci sotāpannā, keci sakadāgāmino, keci anāgāmino, keci arahanto ahesuṃ. ‘‘Tadā rājā ānando ahosi, tāpaso pana ahameva ahosi’’nti.

    સઙ્કપ્પરાગજાતકવણ્ણના પઠમા.

    Saṅkapparāgajātakavaṇṇanā paṭhamā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૨૫૧. સઙ્કપ્પરાગજાતકં • 251. Saṅkapparāgajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact