Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    524. ஸங்க²பாலஜாதகங் (4)

    524. Saṅkhapālajātakaṃ (4)

    143.

    143.

    ‘‘அரியாவகாஸோஸி பஸன்னநெத்தோ, மஞ்ஞே ப⁴வங் பப்³ப³ஜிதோ குலம்ஹா;

    ‘‘Ariyāvakāsosi pasannanetto, maññe bhavaṃ pabbajito kulamhā;

    கத²ங் நு வித்தானி பஹாய போ⁴கே³, பப்³ப³ஜி நிக்க²ம்ம க⁴ரா ஸபஞ்ஞ’’ 1.

    Kathaṃ nu vittāni pahāya bhoge, pabbaji nikkhamma gharā sapañña’’ 2.

    144.

    144.

    ‘‘ஸயங் விமானங் நரதே³வ தி³ஸ்வா, மஹானுபா⁴வஸ்ஸ மஹோரக³ஸ்ஸ;

    ‘‘Sayaṃ vimānaṃ naradeva disvā, mahānubhāvassa mahoragassa;

    தி³ஸ்வான புஞ்ஞான மஹாவிபாகங், ஸத்³தா⁴யஹங் பப்³ப³ஜிதொம்ஹி ராஜ’’.

    Disvāna puññāna mahāvipākaṃ, saddhāyahaṃ pabbajitomhi rāja’’.

    145.

    145.

    ‘‘ந காமகாமா ந ப⁴யா ந தோ³ஸா, வாசங் முஸா பப்³ப³ஜிதா ப⁴ணந்தி;

    ‘‘Na kāmakāmā na bhayā na dosā, vācaṃ musā pabbajitā bhaṇanti;

    அக்கா²ஹி மே புச்சி²தோ ஏதமத்த²ங், ஸுத்வான மே ஜாயிஹிதிப்பஸாதோ³’’.

    Akkhāhi me pucchito etamatthaṃ, sutvāna me jāyihitippasādo’’.

    146.

    146.

    ‘‘வாணிஜ்ஜ 3 ரட்டா²தி⁴ப க³ச்ச²மானோ, பதே² அத்³த³ஸாஸிம்ஹி போ⁴ஜபுத்தே 4;

    ‘‘Vāṇijja 5 raṭṭhādhipa gacchamāno, pathe addasāsimhi bhojaputte 6;

    பவத்³த⁴காயங் உரக³ங் மஹந்தங், ஆதா³ய க³ச்ச²ந்தே பமோத³மானே’’.

    Pavaddhakāyaṃ uragaṃ mahantaṃ, ādāya gacchante pamodamāne’’.

    147.

    147.

    ‘‘ஸோஹங் ஸமாக³ம்ம ஜனிந்த³ தேஹி, பஹட்ட²லோமோ அவசம்ஹி பீ⁴தோ;

    ‘‘Sohaṃ samāgamma janinda tehi, pahaṭṭhalomo avacamhi bhīto;

    குஹிங் அயங் நீயதி 7 பீ⁴மகாயோ, நாகே³ன கிங் காஹத² போ⁴ஜபுத்தா.

    Kuhiṃ ayaṃ nīyati 8 bhīmakāyo, nāgena kiṃ kāhatha bhojaputtā.

    148.

    148.

    ‘‘நாகோ³ அயங் நீயதி போ⁴ஜனத்தா² 9, பவத்³த⁴காயோ உரகோ³ மஹந்தோ;

    ‘‘Nāgo ayaṃ nīyati bhojanatthā 10, pavaddhakāyo urago mahanto;

    ஸாது³ஞ்ச தூ²லஞ்ச முது³ஞ்ச மங்ஸங், ந த்வங் ரஸஞ்ஞாஸி விதே³ஹபுத்த.

    Sāduñca thūlañca muduñca maṃsaṃ, na tvaṃ rasaññāsi videhaputta.

    149.

    149.

    ‘‘இதோ மயங் க³ந்த்வா ஸகங் நிகேதங் 11, ஆதா³ய ஸத்தா²னி விகோபயித்வா;

    ‘‘Ito mayaṃ gantvā sakaṃ niketaṃ 12, ādāya satthāni vikopayitvā;

    மங்ஸானி பொ⁴க்கா²ம 13 பமோத³மானா, மயஞ்ஹி வே ஸத்தவோ பன்னகா³னங்.

    Maṃsāni bhokkhāma 14 pamodamānā, mayañhi ve sattavo pannagānaṃ.

    150.

    150.

    ‘‘ஸசே அயங் நீயதி போ⁴ஜனத்தா², பவத்³த⁴காயோ உரகோ³ மஹந்தோ;

    ‘‘Sace ayaṃ nīyati bhojanatthā, pavaddhakāyo urago mahanto;

    த³தா³மி வோ ப³லிப³த்³தா³னி 15 ஸோளஸ, நாக³ங் இமங் முஞ்சத² ப³ந்த⁴னஸ்மா.

    Dadāmi vo balibaddāni 16 soḷasa, nāgaṃ imaṃ muñcatha bandhanasmā.

    151.

    151.

    ‘‘அத்³தா⁴ ஹி நோ ப⁴க்கோ² அயங் மனாபோ, ப³ஹூ ச நோ உரகா³ பு⁴த்தபுப்³பா³ 17;

    ‘‘Addhā hi no bhakkho ayaṃ manāpo, bahū ca no uragā bhuttapubbā 18;

    கரோம தே தங் வசனங் அளார 19, மித்தஞ்ச நோ ஹோஹி விதே³ஹபுத்த.

    Karoma te taṃ vacanaṃ aḷāra 20, mittañca no hohi videhaputta.

    152.

    152.

    ‘‘தத³ஸ்ஸு தே ப³ந்த⁴னா மோசயிங்ஸு, யங் நத்து²தோ படிமோக்கஸ்ஸ பாஸே;

    ‘‘Tadassu te bandhanā mocayiṃsu, yaṃ natthuto paṭimokkassa pāse;

    முத்தோ ச ஸோ ப³ந்த⁴னா நாக³ராஜா, பக்காமி பாசீனமுகோ² முஹுத்தங்.

    Mutto ca so bandhanā nāgarājā, pakkāmi pācīnamukho muhuttaṃ.

    153.

    153.

    ‘‘க³ந்த்வான பாசீனமுகோ² முஹுத்தங், புண்ணேஹி நெத்தேஹி பலோகயீ மங்;

    ‘‘Gantvāna pācīnamukho muhuttaṃ, puṇṇehi nettehi palokayī maṃ;

    ததா³ஸ்ஸஹங் பிட்டி²தோ அன்வக³ச்சி²ங், த³ஸங்கு³லிங் அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வா.

    Tadāssahaṃ piṭṭhito anvagacchiṃ, dasaṅguliṃ añjaliṃ paggahetvā.

    154.

    154.

    ‘‘க³ச்சே²வ கோ² த்வங் தரமானரூபோ, மா தங் அமித்தா புனரக்³க³ஹேஸுங்;

    ‘‘Gaccheva kho tvaṃ taramānarūpo, mā taṃ amittā punaraggahesuṃ;

    து³க்கோ² ஹி லுத்³தே³ஹி புனா ஸமாக³மோ, அத³ஸ்ஸனங் போ⁴ஜபுத்தான க³ச்ச².

    Dukkho hi luddehi punā samāgamo, adassanaṃ bhojaputtāna gaccha.

    155.

    155.

    ‘‘அக³மாஸி ஸோ ரஹத³ங் விப்பஸன்னங், நீலோபா⁴ஸங் ரமணீயங் ஸுதித்த²ங்;

    ‘‘Agamāsi so rahadaṃ vippasannaṃ, nīlobhāsaṃ ramaṇīyaṃ sutitthaṃ;

    ஸமோததங் 21 ஜம்பு³ஹி வேதஸாஹி, பாவெக்கி² நித்திண்ணப⁴யோ பதீதோ.

    Samotataṃ 22 jambuhi vetasāhi, pāvekkhi nittiṇṇabhayo patīto.

    156.

    156.

    ‘‘ஸோ தங் பவிஸ்ஸ ந சிரஸ்ஸ நாகோ³, தி³ப்³பே³ன மே பாதுரஹுங் ஜனிந்த³;

    ‘‘So taṃ pavissa na cirassa nāgo, dibbena me pāturahuṃ janinda;

    உபட்ட²ஹீ மங் பிதரங்வ புத்தோ, ஹத³யங்க³மங் கண்ணஸுக²ங் ப⁴ணந்தோ.

    Upaṭṭhahī maṃ pitaraṃva putto, hadayaṅgamaṃ kaṇṇasukhaṃ bhaṇanto.

    157.

    157.

    ‘‘த்வங் மேஸி மாதா ச பிதா 23 அளார, அப்³ப⁴ந்தரோ பாணத³தோ³ ஸஹாயோ;

    ‘‘Tvaṃ mesi mātā ca pitā 24 aḷāra, abbhantaro pāṇadado sahāyo;

    ஸகஞ்ச இத்³தி⁴ங் படிலாப⁴கொஸ்மி 25, அளார பஸ்ஸ மே நிவேஸனானி;

    Sakañca iddhiṃ paṭilābhakosmi 26, aḷāra passa me nivesanāni;

    பஹூதப⁴க்க²ங் ப³ஹுஅன்னபானங், மஸக்கஸாரங் விய வாஸவஸ்ஸ’’.

    Pahūtabhakkhaṃ bahuannapānaṃ, masakkasāraṃ viya vāsavassa’’.

    158.

    158.

    ‘‘தங் பூ⁴மிபா⁴கே³ஹி உபேதரூபங், அஸக்க²ரா சேவ முதூ³ ஸுபா⁴ ச;

    ‘‘Taṃ bhūmibhāgehi upetarūpaṃ, asakkharā ceva mudū subhā ca;

    நீசத்திணா 27 அப்பரஜா ச பூ⁴மி, பாஸாதி³கா யத்த² ஜஹந்தி ஸோகங்.

    Nīcattiṇā 28 apparajā ca bhūmi, pāsādikā yattha jahanti sokaṃ.

    159.

    159.

    ‘‘அனாவகுலா வேளுரியூபனீலா, சதுத்³தி³ஸங் அம்ப³வனங் ஸுரம்மங்;

    ‘‘Anāvakulā veḷuriyūpanīlā, catuddisaṃ ambavanaṃ surammaṃ;

    பக்கா ச பேஸீ ச ப²லா ஸுபு²ல்லா, நிச்சோதுகா தா⁴ரயந்தீ ப²லானி.

    Pakkā ca pesī ca phalā suphullā, niccotukā dhārayantī phalāni.

    160.

    160.

    ‘‘தேஸங் வனானங் நரதே³வ மஜ்ஜே², நிவேஸனங் ப⁴ஸ்ஸரஸன்னிகாஸங்;

    ‘‘Tesaṃ vanānaṃ naradeva majjhe, nivesanaṃ bhassarasannikāsaṃ;

    ரஜதக்³க³ளங் ஸோவண்ணமயங் உளாரங், ஓபா⁴ஸதீ விஜ்ஜுரிவந்தலிக்கே².

    Rajataggaḷaṃ sovaṇṇamayaṃ uḷāraṃ, obhāsatī vijjurivantalikkhe.

    161.

    161.

    ‘‘மணீமயா ஸொண்ணமயா 29 உளாரா, அனேகசித்தா ஸததங் ஸுனிம்மிதா;

    ‘‘Maṇīmayā soṇṇamayā 30 uḷārā, anekacittā satataṃ sunimmitā;

    பரிபூரா கஞ்ஞாஹி அலங்கதாபி⁴, ஸுவண்ணகாயூரத⁴ராஹி ராஜ.

    Paripūrā kaññāhi alaṅkatābhi, suvaṇṇakāyūradharāhi rāja.

    162.

    162.

    ‘‘ஸோ ஸங்க²பாலோ தரமானரூபோ, பாஸாத³மாருய்ஹ அனோமவண்ணோ;

    ‘‘So saṅkhapālo taramānarūpo, pāsādamāruyha anomavaṇṇo;

    ஸஹஸ்ஸத²ம்ப⁴ங் அதுலானுபா⁴வங், யத்த²ஸ்ஸ ப⁴ரியா மஹேஸீ அஹோஸி.

    Sahassathambhaṃ atulānubhāvaṃ, yatthassa bhariyā mahesī ahosi.

    163.

    163.

    ‘‘ஏகா ச நாரீ தரமானரூபா, ஆதா³ய வேளுரியமயங் மஹக்³க⁴ங்;

    ‘‘Ekā ca nārī taramānarūpā, ādāya veḷuriyamayaṃ mahagghaṃ;

    ஸுப⁴ங் மணிங் ஜாதிமந்தூபபன்னங், அசோதி³தா ஆஸனமப்³பி⁴ஹாஸி.

    Subhaṃ maṇiṃ jātimantūpapannaṃ, acoditā āsanamabbhihāsi.

    164.

    164.

    ‘‘ததோ மங் உரகோ³ ஹத்தே² க³ஹெத்வா, நிஸீத³யீ பாமுக²ஆஸனஸ்மிங்;

    ‘‘Tato maṃ urago hatthe gahetvā, nisīdayī pāmukhaāsanasmiṃ;

    இத³மாஸனங் அத்ர ப⁴வங் நிஸீத³து, ப⁴வஞ்ஹி மே அஞ்ஞதரோ க³ரூனங்.

    Idamāsanaṃ atra bhavaṃ nisīdatu, bhavañhi me aññataro garūnaṃ.

    165.

    165.

    ‘‘அஞ்ஞா ச நாரீ தரமானரூபா, ஆதா³ய வாரிங் உபஸங்கமித்வா;

    ‘‘Aññā ca nārī taramānarūpā, ādāya vāriṃ upasaṅkamitvā;

    பாதா³னி பக்கா²லயீ மே ஜனிந்த³, ப⁴ரியாவ 31 ப⁴த்தூ பதினோ பியஸ்ஸ.

    Pādāni pakkhālayī me janinda, bhariyāva 32 bhattū patino piyassa.

    166.

    166.

    ‘‘அபரா ச நாரீ தரமானரூபா, பக்³க³ய்ஹ ஸோவண்ணமயாய 33 பாதியா;

    ‘‘Aparā ca nārī taramānarūpā, paggayha sovaṇṇamayāya 34 pātiyā;

    அனேகஸூபங் விவித⁴ங் வியஞ்ஜனங், உபனாமயீ ப⁴த்த மனுஞ்ஞரூபங்.

    Anekasūpaṃ vividhaṃ viyañjanaṃ, upanāmayī bhatta manuññarūpaṃ.

    167.

    167.

    ‘‘துரியேஹி 35 மங் பா⁴ரத பு⁴த்தவந்தங், உபட்ட²ஹுங் ப⁴த்து மனோ விதி³த்வா;

    ‘‘Turiyehi 36 maṃ bhārata bhuttavantaṃ, upaṭṭhahuṃ bhattu mano viditvā;

    ததுத்தரிங் 37 மங் நிபதீ மஹந்தங், தி³ப்³பே³ஹி காமேஹி அனப்பகேஹி.

    Tatuttariṃ 38 maṃ nipatī mahantaṃ, dibbehi kāmehi anappakehi.

    168.

    168.

    ‘‘ப⁴ரியா மமேதா திஸதா அளார, ஸப்³ப³த்தமஜ்ஜா² பது³முத்தராபா⁴;

    ‘‘Bhariyā mametā tisatā aḷāra, sabbattamajjhā padumuttarābhā;

    அளார ஏதாஸ்ஸு தே காமகாரா, த³தா³மி தே தா பரிசாரயஸ்ஸு.

    Aḷāra etāssu te kāmakārā, dadāmi te tā paricārayassu.

    169.

    169.

    ‘‘ஸங்வச்ச²ரங் தி³ப்³ப³ரஸானுபு⁴த்வா, ததா³ஸ்ஸுஹங் 39 உத்தரிமஜ்ஜ²பா⁴ஸிங் 40;

    ‘‘Saṃvaccharaṃ dibbarasānubhutvā, tadāssuhaṃ 41 uttarimajjhabhāsiṃ 42;

    நாக³ஸ்ஸித³ங் கிந்தி கத²ஞ்ச லத்³த⁴ங், கத²ஜ்ஜ²க³மாஸி விமானஸெட்ட²ங்’’.

    Nāgassidaṃ kinti kathañca laddhaṃ, kathajjhagamāsi vimānaseṭṭhaṃ’’.

    170.

    170.

    ‘‘அதி⁴ச்ச லத்³த⁴ங் பரிணாமஜங் தே, ஸயங்கதங் உதா³ஹு தே³வேஹி தி³ன்னங்;

    ‘‘Adhicca laddhaṃ pariṇāmajaṃ te, sayaṃkataṃ udāhu devehi dinnaṃ;

    புச்சா²மி தங் 43 நாக³ராஜேதமத்த²ங், கத²ஜ்ஜ²க³மாஸி விமானஸெட்ட²ங்’’.

    Pucchāmi taṃ 44 nāgarājetamatthaṃ, kathajjhagamāsi vimānaseṭṭhaṃ’’.

    171.

    171.

    ‘‘நாதி⁴ச்ச லத்³த⁴ங் ந பரிணாமஜங் மே, ந ஸயங்கதங் நாபி தே³வேஹி தி³ன்னங்;

    ‘‘Nādhicca laddhaṃ na pariṇāmajaṃ me, na sayaṃkataṃ nāpi devehi dinnaṃ;

    ஸகேஹி கம்மேஹி அபாபகேஹி, புஞ்ஞேஹி மே லத்³த⁴மித³ங் விமானங்’’.

    Sakehi kammehi apāpakehi, puññehi me laddhamidaṃ vimānaṃ’’.

    172.

    172.

    ‘‘கிங் தே வதங் கிங் பன ப்³ரஹ்மசரியங், கிஸ்ஸ ஸுசிண்ணஸ்ஸ அயங் விபாகோ;

    ‘‘Kiṃ te vataṃ kiṃ pana brahmacariyaṃ, kissa suciṇṇassa ayaṃ vipāko;

    அக்கா²ஹி மே நாக³ராஜேதமத்த²ங், கத²ங் நு தே லத்³த⁴மித³ங் விமானங்’’.

    Akkhāhi me nāgarājetamatthaṃ, kathaṃ nu te laddhamidaṃ vimānaṃ’’.

    173.

    173.

    ‘‘ராஜா அஹோஸிங் மக³தா⁴னமிஸ்ஸரோ, து³ய்யோத⁴னோ நாம மஹானுபா⁴வோ;

    ‘‘Rājā ahosiṃ magadhānamissaro, duyyodhano nāma mahānubhāvo;

    ஸோ இத்தரங் ஜீவிதங் ஸங்விதி³த்வா, அஸஸ்ஸதங் விபரிணாமத⁴ம்மங்.

    So ittaraṃ jīvitaṃ saṃviditvā, asassataṃ vipariṇāmadhammaṃ.

    174.

    174.

    ‘‘அன்னஞ்ச பானஞ்ச பஸன்னசித்தோ, ஸக்கச்ச தா³னங் விபுலங் அதா³ஸிங் 45;

    ‘‘Annañca pānañca pasannacitto, sakkacca dānaṃ vipulaṃ adāsiṃ 46;

    ஓபானபூ⁴தங் மே க⁴ரங் ததா³ஸி, ஸந்தப்பிதா ஸமணப்³ராஹ்மணா ச.

    Opānabhūtaṃ me gharaṃ tadāsi, santappitā samaṇabrāhmaṇā ca.

    175.

    175.

    47 ‘‘மாலஞ்ச க³ந்த⁴ஞ்ச விலேபனஞ்ச, பதீ³பியங் 48 யானமுபஸ்ஸயஞ்ச;

    49 ‘‘Mālañca gandhañca vilepanañca, padīpiyaṃ 50 yānamupassayañca;

    அச்சா²த³னங் ஸெய்யமத²ன்னபானங், ஸக்கச்ச தா³னானி அத³ம்ஹ தத்த² 51.

    Acchādanaṃ seyyamathannapānaṃ, sakkacca dānāni adamha tattha 52.

    176.

    176.

    ‘‘தங் மே வதங் தங் பன ப்³ரஹ்மசரியங், தஸ்ஸ ஸுசிண்ணஸ்ஸ அயங் விபாகோ;

    ‘‘Taṃ me vataṃ taṃ pana brahmacariyaṃ, tassa suciṇṇassa ayaṃ vipāko;

    தேனேவ மே லத்³த⁴மித³ங் விமானங், பஹூதப⁴க்க²ங் ப³ஹுஅன்னபானங்’’;

    Teneva me laddhamidaṃ vimānaṃ, pahūtabhakkhaṃ bahuannapānaṃ’’;

    ‘‘நச்சேஹி கீ³தேஹி சுபேதரூபங், சிரட்டி²திகங் ந ச ஸஸ்ஸதாயங்.

    ‘‘Naccehi gītehi cupetarūpaṃ, ciraṭṭhitikaṃ na ca sassatāyaṃ.

    177.

    177.

    ‘‘அப்பானுபா⁴வா தங் மஹானுபா⁴வங், தேஜஸ்ஸினங் ஹந்தி அதேஜவந்தோ;

    ‘‘Appānubhāvā taṃ mahānubhāvaṃ, tejassinaṃ hanti atejavanto;

    கிமேவ தா³டா²வுத⁴ கிங் படிச்ச, ஹத்த²த்த 53 மாக³ச்சி² வனிப்³ப³கானங் 54.

    Kimeva dāṭhāvudha kiṃ paṭicca, hatthatta 55 māgacchi vanibbakānaṃ 56.

    178.

    178.

    ‘‘ப⁴யங் நு தே அன்வக³தங் மஹந்தங், தேஜோ நு தே நான்வக³ங் த³ந்தமூலங்;

    ‘‘Bhayaṃ nu te anvagataṃ mahantaṃ, tejo nu te nānvagaṃ dantamūlaṃ;

    கிமேவ தா³டா²வுத⁴ கிங் படிச்ச, கிலேஸமாபஜ்ஜி வனிப்³ப³கானங்’’.

    Kimeva dāṭhāvudha kiṃ paṭicca, kilesamāpajji vanibbakānaṃ’’.

    179.

    179.

    ‘‘ந மே ப⁴யங் அன்வக³தங் மஹந்தங், தேஜோ ந ஸக்கா மம தேஹி ஹந்துங் 57;

    ‘‘Na me bhayaṃ anvagataṃ mahantaṃ, tejo na sakkā mama tehi hantuṃ 58;

    ஸதஞ்ச த⁴ம்மானி ஸுகித்திதானி, ஸமுத்³த³வேலாவ து³ரச்சயானி.

    Satañca dhammāni sukittitāni, samuddavelāva duraccayāni.

    180.

    180.

    ‘‘சாதுத்³த³ஸிங் பஞ்சத³ஸிங் அளார, உபோஸத²ங் நிச்சமுபாவஸாமி;

    ‘‘Cātuddasiṃ pañcadasiṃ aḷāra, uposathaṃ niccamupāvasāmi;

    அதா²க³முங் ஸோளஸ போ⁴ஜபுத்தா, ரஜ்ஜுங் க³ஹெத்வான த³ள்ஹஞ்ச பாஸங்.

    Athāgamuṃ soḷasa bhojaputtā, rajjuṃ gahetvāna daḷhañca pāsaṃ.

    181.

    181.

    ‘‘பெ⁴த்வான நாஸங் அதிகஸ்ஸ 59 ரஜ்ஜுங், நயிங்ஸு மங் ஸம்பரிக³ய்ஹ லுத்³தா³;

    ‘‘Bhetvāna nāsaṃ atikassa 60 rajjuṃ, nayiṃsu maṃ samparigayha luddā;

    ஏதாதி³ஸங் து³க்க²மஹங் திதிக்க²ங் 61, உபோஸத²ங் அப்படிகோபயந்தோ’’.

    Etādisaṃ dukkhamahaṃ titikkhaṃ 62, uposathaṃ appaṭikopayanto’’.

    182.

    182.

    ‘‘ஏகாயனே தங் பதே² அத்³த³ஸங்ஸு, ப³லேன வண்ணேன சுபேதரூபங்;

    ‘‘Ekāyane taṃ pathe addasaṃsu, balena vaṇṇena cupetarūpaṃ;

    ஸிரியா பஞ்ஞாய ச பா⁴விதோஸி, கிங் பத்த²யங் 63 நாக³ தபோ கரோஸி.

    Siriyā paññāya ca bhāvitosi, kiṃ patthayaṃ 64 nāga tapo karosi.

    183.

    183.

    ‘‘ந புத்தஹேதூ ந த⁴னஸ்ஸ ஹேது, ந ஆயுனோ சாபி அளார ஹேது;

    ‘‘Na puttahetū na dhanassa hetu, na āyuno cāpi aḷāra hetu;

    மனுஸ்ஸயோனிங் அபி⁴பத்த²யானோ, தஸ்மா பரக்கம்ம தபோ கரோமி’’.

    Manussayoniṃ abhipatthayāno, tasmā parakkamma tapo karomi’’.

    184.

    184.

    ‘‘த்வங் லோஹிதக்கோ² விஹதந்தரங்ஸோ, அலங்கதோ கப்பிதகேஸமஸ்ஸு;

    ‘‘Tvaṃ lohitakkho vihatantaraṃso, alaṅkato kappitakesamassu;

    ஸுரோஸிதோ லோஹிதசந்த³னேன, க³ந்த⁴ப்³ப³ராஜாவ தி³ஸா பபா⁴ஸஸி 65.

    Surosito lohitacandanena, gandhabbarājāva disā pabhāsasi 66.

    185.

    185.

    ‘‘தே³வித்³தி⁴பத்தோஸி மஹானுபா⁴வோ, ஸப்³பே³ஹி காமேஹி ஸமங்கி³பூ⁴தோ;

    ‘‘Deviddhipattosi mahānubhāvo, sabbehi kāmehi samaṅgibhūto;

    புச்சா²மி தங் நாக³ராஜேதமத்த²ங், ஸெய்யோ இதோ கேன மனுஸ்ஸலோகோ’’.

    Pucchāmi taṃ nāgarājetamatthaṃ, seyyo ito kena manussaloko’’.

    186.

    186.

    ‘‘அளார நாஞ்ஞத்ர மனுஸ்ஸலோகா, ஸுத்³தீ⁴ வ ஸங்விஜ்ஜதி ஸங்யமோ வா;

    ‘‘Aḷāra nāññatra manussalokā, suddhī va saṃvijjati saṃyamo vā;

    அஹஞ்ச லத்³தா⁴ன மனுஸ்ஸயோனிங், காஹாமி ஜாதிமரணஸ்ஸ அந்தங்’’.

    Ahañca laddhāna manussayoniṃ, kāhāmi jātimaraṇassa antaṃ’’.

    187.

    187.

    ‘‘ஸங்வச்ச²ரோ மே வஸதோ 67 தவந்திகே, அன்னேன பானேன உபட்டி²தொஸ்மி;

    ‘‘Saṃvaccharo me vasato 68 tavantike, annena pānena upaṭṭhitosmi;

    ஆமந்தயித்வான பலேமி நாக³, சிரப்பவுட்டொ²ஸ்மி 69 அஹங் ஜனிந்த³’’.

    Āmantayitvāna palemi nāga, cirappavuṭṭhosmi 70 ahaṃ janinda’’.

    188.

    188.

    ‘‘புத்தா ச தா³ரா அனுஜீவினோ ச 71, நிச்சானுஸிட்டா² உபதிட்ட²தே தங்;

    ‘‘Puttā ca dārā anujīvino ca 72, niccānusiṭṭhā upatiṭṭhate taṃ;

    கச்சின்னு தங் நாபி⁴ஸபித்த² 73 கோசி, பியஞ்ஹி மே த³ஸ்ஸனங் துய்ஹங் 74 அளார’’.

    Kaccinnu taṃ nābhisapittha 75 koci, piyañhi me dassanaṃ tuyhaṃ 76 aḷāra’’.

    189.

    189.

    ‘‘யதா²பி மாதூ ச பிதூ அகா³ரே, புத்தோ பியோ படிவிஹிதோ வஸெய்ய 77;

    ‘‘Yathāpi mātū ca pitū agāre, putto piyo paṭivihito vaseyya 78;

    ததோபி மய்ஹங் இத⁴மேவ ஸெய்யோ, சித்தஞ்ஹி தே நாக³ மயீ பஸன்னங்’’.

    Tatopi mayhaṃ idhameva seyyo, cittañhi te nāga mayī pasannaṃ’’.

    190.

    190.

    ‘‘மணீ மமங் விஜ்ஜதி லோஹிதங்கோ 79, த⁴னாஹரோ மணிரதனங் உளாரங்;

    ‘‘Maṇī mamaṃ vijjati lohitaṅko 80, dhanāharo maṇiratanaṃ uḷāraṃ;

    ஆதா³ய த்வங் 81 க³ச்ச² ஸகங் நிகேதங், லத்³தா⁴ த⁴னங் தங் மணிமொஸ்ஸஜஸ்ஸு’’.

    Ādāya tvaṃ 82 gaccha sakaṃ niketaṃ, laddhā dhanaṃ taṃ maṇimossajassu’’.

    191.

    191.

    ‘‘தி³ட்டா² மயா மானுஸகாபி காமா, அஸஸ்ஸதா விபரிணாமத⁴ம்மா;

    ‘‘Diṭṭhā mayā mānusakāpi kāmā, asassatā vipariṇāmadhammā;

    ஆதீ³னவங் காமகு³ணேஸு தி³ஸ்வா, ஸத்³தா⁴யஹங் பப்³ப³ஜிதொம்ஹி ராஜ.

    Ādīnavaṃ kāmaguṇesu disvā, saddhāyahaṃ pabbajitomhi rāja.

    192.

    192.

    ‘‘து³மப்ப²லானீவ பதந்தி மாணவா, த³ஹரா ச வுத்³தா⁴ ச ஸரீரபே⁴தா³;

    ‘‘Dumapphalānīva patanti māṇavā, daharā ca vuddhā ca sarīrabhedā;

    ஏதம்பி தி³ஸ்வா பப்³ப³ஜிதொம்ஹி ராஜ, அபண்ணகங் ஸாமஞ்ஞமேவ ஸெய்யோ’’.

    Etampi disvā pabbajitomhi rāja, apaṇṇakaṃ sāmaññameva seyyo’’.

    193.

    193.

    ‘‘அத்³தா⁴ ஹவே ஸேவிதப்³பா³ ஸபஞ்ஞா, ப³ஹுஸ்ஸுதா யே ப³ஹுடா²னசிந்தினோ;

    ‘‘Addhā have sevitabbā sapaññā, bahussutā ye bahuṭhānacintino;

    நாக³ஞ்ச ஸுத்வான தவஞ்சளார, காஹாமி புஞ்ஞானி அனப்பகானி’’.

    Nāgañca sutvāna tavañcaḷāra, kāhāmi puññāni anappakāni’’.

    194.

    194.

    ‘‘அத்³தா⁴ ஹவே ஸேவிதப்³பா³ ஸபஞ்ஞா, ப³ஹுஸ்ஸுதா யே ப³ஹுடா²னசிந்தினோ;

    ‘‘Addhā have sevitabbā sapaññā, bahussutā ye bahuṭhānacintino;

    நாக³ஞ்ச ஸுத்வான மமஞ்ச ராஜ, கரோஹி புஞ்ஞானி அனப்பகானீ’’தி.

    Nāgañca sutvāna mamañca rāja, karohi puññāni anappakānī’’ti.

    ஸங்க²பாலஜாதகங் சதுத்த²ங்.

    Saṅkhapālajātakaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸபஞ்ஞோ (ஸ்யா॰), ஸபஞ்ஞா (பீ॰)
    2. sapañño (syā.), sapaññā (pī.)
    3. வணிஜ்ஜ (பீ॰)
    4. மிலாசபுத்தே (ஸீ॰ பீ॰)
    5. vaṇijja (pī.)
    6. milācaputte (sī. pī.)
    7. நிய்யதி (க॰)
    8. niyyati (ka.)
    9. போ⁴ஜனத்த²ங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    10. bhojanatthaṃ (sī. syā. pī.)
    11. நிகேதனங் (பீ॰)
    12. niketanaṃ (pī.)
    13. ப⁴க்கா²ம (ஸ்யா॰)
    14. bhakkhāma (syā.)
    15. ப³லிவத்³தா³னி (பீ॰)
    16. balivaddāni (pī.)
    17. ப³ஹுங் ச நோ உரகோ³ பு⁴த்தபுப்³போ³ (க॰)
    18. bahuṃ ca no urago bhuttapubbo (ka.)
    19. ஆளார (க॰) ஏவமுபரிபி
    20. āḷāra (ka.) evamuparipi
    21. ஸமோனதங் (ஸ்யா॰ க॰)
    22. samonataṃ (syā. ka.)
    23. பிதா ச (பீ॰)
    24. pitā ca (pī.)
    25. படிலாபி⁴தொஸ்மி (பீ॰)
    26. paṭilābhitosmi (pī.)
    27. நீசா திணா (ஸ்யா॰ பீ॰)
    28. nīcā tiṇā (syā. pī.)
    29. ஸோவண்ணமயா (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    30. sovaṇṇamayā (sī. syā. pī.)
    31. ப⁴ரியா ச (பீ॰)
    32. bhariyā ca (pī.)
    33. ஸோவண்ணமயா (பீ॰)
    34. sovaṇṇamayā (pī.)
    35. தூரியேஹி (க॰)
    36. tūriyehi (ka.)
    37. தது³த்தரிங் (க॰)
    38. taduttariṃ (ka.)
    39. தத³ஸ்ஸஹங் (பீ॰)
    40. உத்தரி பச்சபா⁴ஸிங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰), உத்தரிங் பச்சபா⁴ஸிங் (பீ॰)
    41. tadassahaṃ (pī.)
    42. uttari paccabhāsiṃ (sī. syā.), uttariṃ paccabhāsiṃ (pī.)
    43. தே (பீ॰)
    44. te (pī.)
    45. அதா³ஸி (பீ॰)
    46. adāsi (pī.)
    47. அயங் கா³தா² பீ॰ பொத்த²கே நத்தி²
    48. பதீ³பயங் (ஸ்யா॰ க॰)
    49. ayaṃ gāthā pī. potthake natthi
    50. padīpayaṃ (syā. ka.)
    51. அயங் கா³தா² பீ॰ பொத்த²கே நத்தி²
    52. ayaṃ gāthā pī. potthake natthi
    53. ஹத்த²த்த² (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    54. வணிப்³ப³கானங் (ஸீ॰)
    55. hatthattha (sī. syā. pī.)
    56. vaṇibbakānaṃ (sī.)
    57. தேபி⁴ஹந்துங் (ஸ்யா॰ க॰)
    58. tebhihantuṃ (syā. ka.)
    59. அந்தகஸ்ஸ (க॰)
    60. antakassa (ka.)
    61. திதிக்கி²ங் (பீ॰)
    62. titikkhiṃ (pī.)
    63. கிமத்தி²யங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    64. kimatthiyaṃ (sī. syā. pī.)
    65. பபா⁴ஸி (க॰)
    66. pabhāsi (ka.)
    67. வுஸிதோ (பீ॰)
    68. vusito (pī.)
    69. சிரப்பவுத்தோ² அஸ்மி (பீ॰)
    70. cirappavuttho asmi (pī.)
    71. ச’நுஜீவினோ (ஸ்யா॰ பீ॰)
    72. ca’nujīvino (syā. pī.)
    73. நாபி⁴ஸங்ஸித்த² (ஸ்யா॰ பீ॰)
    74. துய்ஹ (பீ॰)
    75. nābhisaṃsittha (syā. pī.)
    76. tuyha (pī.)
    77. ஸெய்யோ (பீ॰)
    78. seyyo (pī.)
    79. லோஹிதங்கோ³ (க॰)
    80. lohitaṅgo (ka.)
    81. தங் (பீ॰)
    82. taṃ (pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [524] 4. ஸங்க²பாலஜாதகவண்ணனா • [524] 4. Saṅkhapālajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact