Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / યમકપાળિ • Yamakapāḷi |
નમો તસ્સ ભગવતો અરહતો સમ્માસમ્બુદ્ધસ્સ
Namo tassa bhagavato arahato sammāsambuddhassa
અભિધમ્મપિટકે
Abhidhammapiṭake
યમકપાળિ (દુતિયો ભાગો)
Yamakapāḷi (dutiyo bhāgo)
૬. સઙ્ખારયમકં
6. Saṅkhārayamakaṃ
૧. પણ્ણત્તિવારો
1. Paṇṇattivāro
(ક) ઉદ્દેસો
(Ka) uddeso
૧. તયો સઙ્ખારા – કાયસઙ્ખારો, વચીસઙ્ખારો, ચિત્તસઙ્ખારોતિ. અસ્સાસપસ્સાસા કાયસઙ્ખારો, વિતક્કવિચારા વચીસઙ્ખારો, સઞ્ઞા ચ વેદના ચ ચિત્તસઙ્ખારો. ઠપેત્વા વિતક્કવિચારે સબ્બેપિ ચિત્તસમ્પયુત્તકા ધમ્મા ચિત્તસઙ્ખારો.
1. Tayo saṅkhārā – kāyasaṅkhāro, vacīsaṅkhāro, cittasaṅkhāroti. Assāsapassāsā kāyasaṅkhāro, vitakkavicārā vacīsaṅkhāro, saññā ca vedanā ca cittasaṅkhāro. Ṭhapetvā vitakkavicāre sabbepi cittasampayuttakā dhammā cittasaṅkhāro.
૧. પદસોધનવારો
1. Padasodhanavāro
(ક) અનુલોમં
(Ka) anulomaṃ
૨. (ક) કાયો કાયસઙ્ખારો?
2. (Ka) kāyo kāyasaṅkhāro?
(ખ) કાયસઙ્ખારો કાયો?
(Kha) kāyasaṅkhāro kāyo?
(ક) વચી વચીસઙ્ખારો?
(Ka) vacī vacīsaṅkhāro?
(ખ) વચીસઙ્ખારો વચી?
(Kha) vacīsaṅkhāro vacī?
(ક) ચિત્તં ચિત્તસઙ્ખારો?
(Ka) cittaṃ cittasaṅkhāro?
(ખ) ચિત્તસઙ્ખારો ચિત્તં?
(Kha) cittasaṅkhāro cittaṃ?
(ખ) પચ્ચનીકં
(Kha) paccanīkaṃ
૩. (ક) ન કાયો ન કાયસઙ્ખારો?
3. (Ka) na kāyo na kāyasaṅkhāro?
(ખ) ન કાયસઙ્ખારો ન કાયો?
(Kha) na kāyasaṅkhāro na kāyo?
(ક) ન વચી ન વચીસઙ્ખારો?
(Ka) na vacī na vacīsaṅkhāro?
(ખ) ન વચીસઙ્ખારો ન વચી?
(Kha) na vacīsaṅkhāro na vacī?
(ક) ન ચિત્તં ન ચિત્તસઙ્ખારો?
(Ka) na cittaṃ na cittasaṅkhāro?
(ખ) ન ચિત્તસઙ્ખારો ન ચિત્તં?
(Kha) na cittasaṅkhāro na cittaṃ?
૨. પદસોધનમૂલચક્કવારો
2. Padasodhanamūlacakkavāro
(ક) અનુલોમં
(Ka) anulomaṃ
૪. (ક) કાયો કાયસઙ્ખારો?
4. (Ka) kāyo kāyasaṅkhāro?
(ખ) સઙ્ખારા વચીસઙ્ખારો?
(Kha) saṅkhārā vacīsaṅkhāro?
(ક) કાયો કાયસઙ્ખારો?
(Ka) kāyo kāyasaṅkhāro?
(ખ) સઙ્ખારા ચિત્તસઙ્ખારો?
(Kha) saṅkhārā cittasaṅkhāro?
(ક) વચી વચીસઙ્ખારો?
(Ka) vacī vacīsaṅkhāro?
(ખ) સઙ્ખારા કાયસઙ્ખારો?
(Kha) saṅkhārā kāyasaṅkhāro?
(ક) વચી વચીસઙ્ખારો?
(Ka) vacī vacīsaṅkhāro?
(ખ) સઙ્ખારા ચિત્તસઙ્ખારો?
(Kha) saṅkhārā cittasaṅkhāro?
(ક) ચિત્તં ચિત્તસઙ્ખારો?
(Ka) cittaṃ cittasaṅkhāro?
(ખ) સઙ્ખારા કાયસઙ્ખારો?
(Kha) saṅkhārā kāyasaṅkhāro?
(ક) ચિત્તં ચિત્તસઙ્ખારો?
(Ka) cittaṃ cittasaṅkhāro?
(ખ) સઙ્ખારા વચીસઙ્ખારો?
(Kha) saṅkhārā vacīsaṅkhāro?
(ખ) પચ્ચનીકં
(Kha) paccanīkaṃ
૫. (ક) ન કાયો ન કાયસઙ્ખારો?
5. (Ka) na kāyo na kāyasaṅkhāro?
(ખ) ન સઙ્ખારા ન વચીસઙ્ખારો?
(Kha) na saṅkhārā na vacīsaṅkhāro?
(ક) ન કાયો ન કાયસઙ્ખારો?
(Ka) na kāyo na kāyasaṅkhāro?
(ખ) ન સઙ્ખારા ન ચિત્તસઙ્ખારો?
(Kha) na saṅkhārā na cittasaṅkhāro?
(ક) ન વચી ન વચીસઙ્ખારો?
(Ka) na vacī na vacīsaṅkhāro?
(ખ) ન સઙ્ખારા ન કાયસઙ્ખારો?
(Kha) na saṅkhārā na kāyasaṅkhāro?
(ક) ન વચી ન વચીસઙ્ખારો?
(Ka) na vacī na vacīsaṅkhāro?
(ખ) ન સઙ્ખારા ન ચિત્તસઙ્ખારો?
(Kha) na saṅkhārā na cittasaṅkhāro?
(ક) ન ચિત્તં ન ચિત્તસઙ્ખારો?
(Ka) na cittaṃ na cittasaṅkhāro?
(ખ) ન સઙ્ખારા ન કાયસઙ્ખારો?
(Kha) na saṅkhārā na kāyasaṅkhāro?
(ક) ન ચિત્તં ન ચિત્તસઙ્ખારો?
(Ka) na cittaṃ na cittasaṅkhāro?
(ખ) ન સઙ્ખારા ન વચીસઙ્ખારો?
(Kha) na saṅkhārā na vacīsaṅkhāro?
૩. સુદ્ધસઙ્ખારવારો
3. Suddhasaṅkhāravāro
(ક) અનુલોમં
(Ka) anulomaṃ
૬. (ક) કાયસઙ્ખારો વચીસઙ્ખારો?
6. (Ka) kāyasaṅkhāro vacīsaṅkhāro?
(ખ) વચીસઙ્ખારો કાયસઙ્ખારો?
(Kha) vacīsaṅkhāro kāyasaṅkhāro?
(ક) કાયસઙ્ખારો ચિત્તસઙ્ખારો?
(Ka) kāyasaṅkhāro cittasaṅkhāro?
(ખ) ચિત્તસઙ્ખારો કાયસઙ્ખારો?
(Kha) cittasaṅkhāro kāyasaṅkhāro?
(ક) વચીસઙ્ખારો ચિત્તસઙ્ખારો?
(Ka) vacīsaṅkhāro cittasaṅkhāro?
(ખ) ચિત્તસઙ્ખારો વચીસઙ્ખારો?
(Kha) cittasaṅkhāro vacīsaṅkhāro?
(ખ) પચ્ચનીકં
(Kha) paccanīkaṃ
૭. (ક) ન કાયસઙ્ખારો ન વચીસઙ્ખારો?
7. (Ka) na kāyasaṅkhāro na vacīsaṅkhāro?
(ખ) ન વચીસઙ્ખારો ન કાયસઙ્ખારો?
(Kha) na vacīsaṅkhāro na kāyasaṅkhāro?
(ક) ન કાયસઙ્ખારો ન ચિત્તસઙ્ખારો?
(Ka) na kāyasaṅkhāro na cittasaṅkhāro?
(ખ) ન ચિત્તસઙ્ખારો ન કાયસઙ્ખારો?
(Kha) na cittasaṅkhāro na kāyasaṅkhāro?
(ક) ન વચીસઙ્ખારો ન ચિત્તસઙ્ખારો?
(Ka) na vacīsaṅkhāro na cittasaṅkhāro?
(ખ) ન ચિત્તસઙ્ખારો ન વચીસઙ્ખારો?
(Kha) na cittasaṅkhāro na vacīsaṅkhāro?
પણ્ણત્તિઉદ્દેસવારો.
Paṇṇattiuddesavāro.
પણ્ણત્તિવારો.
Paṇṇattivāro.
(ખ) નિદ્દેસો
(Kha) niddeso
૧. પદસોધનવારો
1. Padasodhanavāro
(ક) અનુલોમં
(Ka) anulomaṃ
૮. (ક) કાયો કાયસઙ્ખારોતિ? નો.
8. (Ka) kāyo kāyasaṅkhāroti? No.
(ખ) કાયસઙ્ખારો કાયોતિ? નો.
(Kha) kāyasaṅkhāro kāyoti? No.
(ક) વચી વચીસઙ્ખારોતિ? નો.
(Ka) vacī vacīsaṅkhāroti? No.
(ખ) વચીસઙ્ખારો વચીતિ? નો.
(Kha) vacīsaṅkhāro vacīti? No.
(ક) ચિત્તં ચિત્તસઙ્ખારોતિ? નો.
(Ka) cittaṃ cittasaṅkhāroti? No.
(ખ) ચિત્તસઙ્ખારો ચિત્તન્તિ? નો.
(Kha) cittasaṅkhāro cittanti? No.
(ખ) પચ્ચનીકં
(Kha) paccanīkaṃ
૯. (ક) ન કાયો ન કાયસઙ્ખારોતિ?
9. (Ka) na kāyo na kāyasaṅkhāroti?
કાયસઙ્ખારો ન કાયો, કાયસઙ્ખારો. કાયઞ્ચ કાયસઙ્ખારઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસા ન ચેવ કાયો ન ચ કાયસઙ્ખારો.
Kāyasaṅkhāro na kāyo, kāyasaṅkhāro. Kāyañca kāyasaṅkhārañca ṭhapetvā avasesā na ceva kāyo na ca kāyasaṅkhāro.
(ખ) ન કાયસઙ્ખારો ન કાયોતિ?
(Kha) na kāyasaṅkhāro na kāyoti?
કાયો ન કાયસઙ્ખારો, કાયો. કાયઞ્ચ કાયસઙ્ખારઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસા ન ચેવ કાયો ન ચ કાયસઙ્ખારો.
Kāyo na kāyasaṅkhāro, kāyo. Kāyañca kāyasaṅkhārañca ṭhapetvā avasesā na ceva kāyo na ca kāyasaṅkhāro.
(ક) ન વચી ન વચીસઙ્ખારોતિ?
(Ka) na vacī na vacīsaṅkhāroti?
વચીસઙ્ખારો ન વચી, વચીસઙ્ખારો. વચિઞ્ચ વચીસઙ્ખારઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસા ન ચેવ વચી ન ચ વચીસઙ્ખારો.
Vacīsaṅkhāro na vacī, vacīsaṅkhāro. Vaciñca vacīsaṅkhārañca ṭhapetvā avasesā na ceva vacī na ca vacīsaṅkhāro.
(ખ) ન વચીસઙ્ખારો ન વચીતિ?
(Kha) na vacīsaṅkhāro na vacīti?
વચી ન વચીસઙ્ખારો, વચી. વચિઞ્ચ વચીસઙ્ખારઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસા ન ચેવ વચી ન ચ વચીસઙ્ખારો.
Vacī na vacīsaṅkhāro, vacī. Vaciñca vacīsaṅkhārañca ṭhapetvā avasesā na ceva vacī na ca vacīsaṅkhāro.
(ક) ન ચિત્તં ન ચિત્તસઙ્ખારોતિ?
(Ka) na cittaṃ na cittasaṅkhāroti?
ચિત્તસઙ્ખારો ન ચિત્તં, ચિત્તસઙ્ખારો. ચિત્તઞ્ચ ચિત્તસઙ્ખારઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસા ન ચેવ ચિત્તં ન ચ ચિત્તસઙ્ખારો.
Cittasaṅkhāro na cittaṃ, cittasaṅkhāro. Cittañca cittasaṅkhārañca ṭhapetvā avasesā na ceva cittaṃ na ca cittasaṅkhāro.
(ખ) ન ચિત્તસઙ્ખારો ન ચિત્તન્તિ?
(Kha) na cittasaṅkhāro na cittanti?
ચિત્તં ન ચિત્તસઙ્ખારો, ચિત્તં. ચિત્તઞ્ચ ચિત્તસઙ્ખારઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસા ન ચેવ ચિત્તં ન ચ ચિત્તસઙ્ખારો.
Cittaṃ na cittasaṅkhāro, cittaṃ. Cittañca cittasaṅkhārañca ṭhapetvā avasesā na ceva cittaṃ na ca cittasaṅkhāro.
૨. પદસોધનમૂલચક્કવારો
2. Padasodhanamūlacakkavāro
(ક) અનુલોમં
(Ka) anulomaṃ
૧૦. (ક) કાયો કાયસઙ્ખારોતિ? નો.
10. (Ka) kāyo kāyasaṅkhāroti? No.
(ખ) સઙ્ખારા વચીસઙ્ખારોતિ?
(Kha) saṅkhārā vacīsaṅkhāroti?
વચીસઙ્ખારો સઙ્ખારો ચેવ વચીસઙ્ખારો ચ. અવસેસા સઙ્ખારા 1 ન વચીસઙ્ખારો.
Vacīsaṅkhāro saṅkhāro ceva vacīsaṅkhāro ca. Avasesā saṅkhārā 2 na vacīsaṅkhāro.
(ક) કાયો કાયસઙ્ખારોતિ? નો.
(Ka) kāyo kāyasaṅkhāroti? No.
(ખ) સઙ્ખારા ચિત્તસઙ્ખારોતિ?
(Kha) saṅkhārā cittasaṅkhāroti?
ચિત્તસઙ્ખારો સઙ્ખારો ચેવ ચિત્તસઙ્ખારો ચ. અવસેસા સઙ્ખારા ન ચિત્તસઙ્ખારો.
Cittasaṅkhāro saṅkhāro ceva cittasaṅkhāro ca. Avasesā saṅkhārā na cittasaṅkhāro.
૧૧. (ક) વચી વચીસઙ્ખારોતિ? નો.
11. (Ka) vacī vacīsaṅkhāroti? No.
(ખ) સઙ્ખારા કાયસઙ્ખારોતિ?
(Kha) saṅkhārā kāyasaṅkhāroti?
કાયસઙ્ખારો સઙ્ખારો ચેવ કાયસઙ્ખારો ચ. અવસેસા સઙ્ખારા ન કાયસઙ્ખારો.
Kāyasaṅkhāro saṅkhāro ceva kāyasaṅkhāro ca. Avasesā saṅkhārā na kāyasaṅkhāro.
(ક) વચી વચીસઙ્ખારોતિ? નો.
(Ka) vacī vacīsaṅkhāroti? No.
(ખ) સઙ્ખારા ચિત્તસઙ્ખારોતિ?
(Kha) saṅkhārā cittasaṅkhāroti?
ચિત્તસઙ્ખારો સઙ્ખારો ચેવ ચિત્તસઙ્ખારો ચ. અવસેસા સઙ્ખારા ન ચિત્તસઙ્ખારો.
Cittasaṅkhāro saṅkhāro ceva cittasaṅkhāro ca. Avasesā saṅkhārā na cittasaṅkhāro.
૧૨. (ક) ચિત્તં ચિત્તસઙ્ખારોતિ? નો.
12. (Ka) cittaṃ cittasaṅkhāroti? No.
(ખ) સઙ્ખારા કાયસઙ્ખારોતિ?
(Kha) saṅkhārā kāyasaṅkhāroti?
કાયસઙ્ખારો સઙ્ખારો ચેવ કાયસઙ્ખારો ચ. અવસેસા સઙ્ખારા ન કાયસઙ્ખારો.
Kāyasaṅkhāro saṅkhāro ceva kāyasaṅkhāro ca. Avasesā saṅkhārā na kāyasaṅkhāro.
(ક) ચિત્તં ચિત્તસઙ્ખારોતિ? નો.
(Ka) cittaṃ cittasaṅkhāroti? No.
(ખ) સઙ્ખારા વચીસઙ્ખારોતિ?
(Kha) saṅkhārā vacīsaṅkhāroti?
વચીસઙ્ખારો સઙ્ખારો ચેવ વચીસઙ્ખારો ચ. અવસેસા સઙ્ખારા ન વચીસઙ્ખારો.
Vacīsaṅkhāro saṅkhāro ceva vacīsaṅkhāro ca. Avasesā saṅkhārā na vacīsaṅkhāro.
(ખ) પચ્ચનીકં
(Kha) paccanīkaṃ
૧૩. (ક) ન કાયો ન કાયસઙ્ખારોતિ?
13. (Ka) na kāyo na kāyasaṅkhāroti?
કાયસઙ્ખારો ન કાયો, કાયસઙ્ખારો. કાયઞ્ચ કાયસઙ્ખારઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસા ન ચેવ કાયો ન ચ કાયસઙ્ખારો.
Kāyasaṅkhāro na kāyo, kāyasaṅkhāro. Kāyañca kāyasaṅkhārañca ṭhapetvā avasesā na ceva kāyo na ca kāyasaṅkhāro.
(ખ) ન સઙ્ખારા ન વચીસઙ્ખારોતિ? આમન્તા.
(Kha) na saṅkhārā na vacīsaṅkhāroti? Āmantā.
(ક) ન કાયો ન કાયસઙ્ખારોતિ?
(Ka) na kāyo na kāyasaṅkhāroti?
કાયસઙ્ખારો ન કાયો, કાયસઙ્ખારો. કાયઞ્ચ કાયસઙ્ખારઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસા ન ચેવ કાયો ન ચ કાયસઙ્ખારો.
Kāyasaṅkhāro na kāyo, kāyasaṅkhāro. Kāyañca kāyasaṅkhārañca ṭhapetvā avasesā na ceva kāyo na ca kāyasaṅkhāro.
(ખ) ન સઙ્ખારા ન ચિત્તસઙ્ખારોતિ? આમન્તા.
(Kha) na saṅkhārā na cittasaṅkhāroti? Āmantā.
૧૪. (ક) ન વચી ન વચીસઙ્ખારોતિ?
14. (Ka) na vacī na vacīsaṅkhāroti?
વચીસઙ્ખારો ન વચી, વચીસઙ્ખારો. વચિઞ્ચ વચીસઙ્ખારઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસા ન ચેવ વચી ન ચ વચીસઙ્ખારો.
Vacīsaṅkhāro na vacī, vacīsaṅkhāro. Vaciñca vacīsaṅkhārañca ṭhapetvā avasesā na ceva vacī na ca vacīsaṅkhāro.
(ખ) ન સઙ્ખારા ન કાયસઙ્ખારોતિ? આમન્તા.
(Kha) na saṅkhārā na kāyasaṅkhāroti? Āmantā.
(ક) ન વચી ન વચીસઙ્ખારોતિ?
(Ka) na vacī na vacīsaṅkhāroti?
વચીસઙ્ખારો ન વચી, વચીસઙ્ખારો. વચિઞ્ચ વચીસઙ્ખારઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસા ન ચેવ વચી ન ચ વચીસઙ્ખારો.
Vacīsaṅkhāro na vacī, vacīsaṅkhāro. Vaciñca vacīsaṅkhārañca ṭhapetvā avasesā na ceva vacī na ca vacīsaṅkhāro.
(ખ) ન સઙ્ખારા ન ચિત્તસઙ્ખારોતિ? આમન્તા.
(Kha) na saṅkhārā na cittasaṅkhāroti? Āmantā.
૧૫. (ક) ન ચિત્તં ન ચિત્તસઙ્ખારોતિ?
15. (Ka) na cittaṃ na cittasaṅkhāroti?
ચિત્તસઙ્ખારો ન ચિત્તં, ચિત્તસઙ્ખારો. ચિત્તઞ્ચ ચિત્તસઙ્ખારઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસા ન ચેવ ચિત્તં ન ચ ચિત્તસઙ્ખારો.
Cittasaṅkhāro na cittaṃ, cittasaṅkhāro. Cittañca cittasaṅkhārañca ṭhapetvā avasesā na ceva cittaṃ na ca cittasaṅkhāro.
(ખ) ન સઙ્ખારા ન કાયસઙ્ખારોતિ? આમન્તા.
(Kha) na saṅkhārā na kāyasaṅkhāroti? Āmantā.
(ક) ન ચિત્તં ન ચિત્તસઙ્ખારોતિ?
(Ka) na cittaṃ na cittasaṅkhāroti?
ચિત્તસઙ્ખારો ન ચિત્તં, ચિત્તસઙ્ખારો. ચિત્તઞ્ચ ચિત્તસઙ્ખારઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસા ન ચેવ ચિત્તં ન ચ ચિત્તસઙ્ખારો.
Cittasaṅkhāro na cittaṃ, cittasaṅkhāro. Cittañca cittasaṅkhārañca ṭhapetvā avasesā na ceva cittaṃ na ca cittasaṅkhāro.
(ખ) ન સઙ્ખારા ન વચીસઙ્ખારોતિ? આમન્તા.
(Kha) na saṅkhārā na vacīsaṅkhāroti? Āmantā.
૩. સુદ્ધસઙ્ખારવારો
3. Suddhasaṅkhāravāro
(ક) અનુલોમં
(Ka) anulomaṃ
૧૬. (ક) કાયસઙ્ખારો વચીસઙ્ખારોતિ? નો.
16. (Ka) kāyasaṅkhāro vacīsaṅkhāroti? No.
(ખ) વચીસઙ્ખારો કાયસઙ્ખારોતિ? નો.
(Kha) vacīsaṅkhāro kāyasaṅkhāroti? No.
(ક) કાયસઙ્ખારો ચિત્તસઙ્ખારોતિ? નો.
(Ka) kāyasaṅkhāro cittasaṅkhāroti? No.
(ખ) ચિત્તસઙ્ખારો કાયસઙ્ખારોતિ? નો.
(Kha) cittasaṅkhāro kāyasaṅkhāroti? No.
(ક) વચીસઙ્ખારો ચિત્તસઙ્ખારોતિ? નો.
(Ka) vacīsaṅkhāro cittasaṅkhāroti? No.
(ખ) ચિત્તસઙ્ખારો વચીસઙ્ખારોતિ? નો.
(Kha) cittasaṅkhāro vacīsaṅkhāroti? No.
(ખ) પચ્ચનીકં
(Kha) paccanīkaṃ
૧૭. (ક) ન કાયસઙ્ખારો ન વચીસઙ્ખારોતિ?
17. (Ka) na kāyasaṅkhāro na vacīsaṅkhāroti?
વચીસઙ્ખારો ન કાયસઙ્ખારો, વચીસઙ્ખારો. કાયસઙ્ખારઞ્ચ વચીસઙ્ખારઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસા ન ચેવ કાયસઙ્ખારો ન ચ વચીસઙ્ખારો.
Vacīsaṅkhāro na kāyasaṅkhāro, vacīsaṅkhāro. Kāyasaṅkhārañca vacīsaṅkhārañca ṭhapetvā avasesā na ceva kāyasaṅkhāro na ca vacīsaṅkhāro.
(ખ) ન વચીસઙ્ખારો ન કાયસઙ્ખારોતિ?
(Kha) na vacīsaṅkhāro na kāyasaṅkhāroti?
કાયસઙ્ખારો ન વચીસઙ્ખારો, કાયસઙ્ખારો. વચીસઙ્ખારઞ્ચ કાયસઙ્ખારઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસા ન ચેવ વચીસઙ્ખારો ન ચ કાયસઙ્ખારો.
Kāyasaṅkhāro na vacīsaṅkhāro, kāyasaṅkhāro. Vacīsaṅkhārañca kāyasaṅkhārañca ṭhapetvā avasesā na ceva vacīsaṅkhāro na ca kāyasaṅkhāro.
(ક) ન કાયસઙ્ખારો ન ચિત્તસઙ્ખારોતિ?
(Ka) na kāyasaṅkhāro na cittasaṅkhāroti?
ચિત્તસઙ્ખારો ન કાયસઙ્ખારો, ચિત્તસઙ્ખારો. કાયસઙ્ખારઞ્ચ ચિત્તસઙ્ખારઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસા ન ચેવ કાયસઙ્ખારો ન ચ ચિત્તસઙ્ખારો.
Cittasaṅkhāro na kāyasaṅkhāro, cittasaṅkhāro. Kāyasaṅkhārañca cittasaṅkhārañca ṭhapetvā avasesā na ceva kāyasaṅkhāro na ca cittasaṅkhāro.
(ખ) ન ચિત્તસઙ્ખારો ન કાયસઙ્ખારોતિ?
(Kha) na cittasaṅkhāro na kāyasaṅkhāroti?
કાયસઙ્ખારો ન ચિત્તસઙ્ખારો, કાયસઙ્ખારો. ચિત્તસઙ્ખારઞ્ચ કાયસઙ્ખારઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસા ન ચેવ ચિત્તસઙ્ખારો ન ચ કાયસઙ્ખારો.
Kāyasaṅkhāro na cittasaṅkhāro, kāyasaṅkhāro. Cittasaṅkhārañca kāyasaṅkhārañca ṭhapetvā avasesā na ceva cittasaṅkhāro na ca kāyasaṅkhāro.
૧૮. (ક) ન વચીસઙ્ખારો ન ચિત્તસઙ્ખારોતિ?
18. (Ka) na vacīsaṅkhāro na cittasaṅkhāroti?
ચિત્તસઙ્ખારો ન વચીસઙ્ખારો, ચિત્તસઙ્ખારો. વચીસઙ્ખારઞ્ચ ચિત્તસઙ્ખારઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસા ન ચેવ વચીસઙ્ખારો ન ચ ચિત્તસઙ્ખારો.
Cittasaṅkhāro na vacīsaṅkhāro, cittasaṅkhāro. Vacīsaṅkhārañca cittasaṅkhārañca ṭhapetvā avasesā na ceva vacīsaṅkhāro na ca cittasaṅkhāro.
(ખ) ન ચિત્તસઙ્ખારો ન વચીસઙ્ખારોતિ?
(Kha) na cittasaṅkhāro na vacīsaṅkhāroti?
વચીસઙ્ખારો ન ચિત્તસઙ્ખારો, વચીસઙ્ખારો. ચિત્તસઙ્ખારઞ્ચ વચીસઙ્ખારઞ્ચ ઠપેત્વા અવસેસા ન ચેવ ચિત્તસઙ્ખારો ન ચ વચીસઙ્ખારો.
Vacīsaṅkhāro na cittasaṅkhāro, vacīsaṅkhāro. Cittasaṅkhārañca vacīsaṅkhārañca ṭhapetvā avasesā na ceva cittasaṅkhāro na ca vacīsaṅkhāro.
પણ્ણત્તિનિદ્દેસવારો.
Paṇṇattiniddesavāro.
૨. પવત્તિવારો ૧. ઉપ્પાદવારો
2. Pavattivāro 1. uppādavāro
(૧) પચ્ચુપ્પન્નવારો
(1) Paccuppannavāro
(ક) અનુલોમપુગ્ગલો
(Ka) anulomapuggalo
૧૯. (ક) યસ્સ કાયસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતિ તસ્સ વચીસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતીતિ?
19. (Ka) yassa kāyasaṅkhāro uppajjati tassa vacīsaṅkhāro uppajjatīti?
વિના વિતક્કવિચારેહિ અસ્સાસપસ્સાસાનં ઉપ્પાદક્ખણે તેસં કાયસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતિ, નો ચ તેસં વચીસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતિ. પઠમજ્ઝાનં સમાપન્નાનં કામાવચરાનં અસ્સાસપસ્સાસાનં ઉપ્પાદક્ખણે તેસં કાયસઙ્ખારો ચ ઉપ્પજ્જતિ વચીસઙ્ખારો ચ ઉપ્પજ્જતિ.
Vinā vitakkavicārehi assāsapassāsānaṃ uppādakkhaṇe tesaṃ kāyasaṅkhāro uppajjati, no ca tesaṃ vacīsaṅkhāro uppajjati. Paṭhamajjhānaṃ samāpannānaṃ kāmāvacarānaṃ assāsapassāsānaṃ uppādakkhaṇe tesaṃ kāyasaṅkhāro ca uppajjati vacīsaṅkhāro ca uppajjati.
(ખ) યસ્સ વા પન વચીસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતિ તસ્સ કાયસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતીતિ?
(Kha) yassa vā pana vacīsaṅkhāro uppajjati tassa kāyasaṅkhāro uppajjatīti?
વિના અસ્સાસપસ્સાસેહિ વિતક્કવિચારાનં ઉપ્પાદક્ખણે તેસં વચીસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતિ, નો ચ તેસં કાયસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતિ. પઠમજ્ઝાનં સમાપન્નાનં કામાવચરાનં અસ્સાસપસ્સાસાનં ઉપ્પાદક્ખણે તેસં વચીસઙ્ખારો ચ ઉપ્પજ્જતિ કાયસઙ્ખારો ચ ઉપ્પજ્જતિ.
Vinā assāsapassāsehi vitakkavicārānaṃ uppādakkhaṇe tesaṃ vacīsaṅkhāro uppajjati, no ca tesaṃ kāyasaṅkhāro uppajjati. Paṭhamajjhānaṃ samāpannānaṃ kāmāvacarānaṃ assāsapassāsānaṃ uppādakkhaṇe tesaṃ vacīsaṅkhāro ca uppajjati kāyasaṅkhāro ca uppajjati.
(ક) યસ્સ કાયસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતિ તસ્સ ચિત્તસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતીતિ? આમન્તા.
(Ka) yassa kāyasaṅkhāro uppajjati tassa cittasaṅkhāro uppajjatīti? Āmantā.
(ખ) યસ્સ વા પન ચિત્તસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતિ તસ્સ કાયસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતીતિ?
(Kha) yassa vā pana cittasaṅkhāro uppajjati tassa kāyasaṅkhāro uppajjatīti?
વિના અસ્સાસપસ્સાસેહિ ચિત્તસ્સ ઉપ્પાદક્ખણે તેસં ચિત્તસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતિ, નો ચ તેસં કાયસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતિ. અસ્સાસપસ્સાસાનં ઉપ્પાદક્ખણે તેસં ચિત્તસઙ્ખારો ચ ઉપ્પજ્જતિ કાયસઙ્ખારો ચ ઉપ્પજ્જતિ.
Vinā assāsapassāsehi cittassa uppādakkhaṇe tesaṃ cittasaṅkhāro uppajjati, no ca tesaṃ kāyasaṅkhāro uppajjati. Assāsapassāsānaṃ uppādakkhaṇe tesaṃ cittasaṅkhāro ca uppajjati kāyasaṅkhāro ca uppajjati.
૨૦. (ક) યસ્સ વચીસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતિ તસ્સ ચિત્તસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતીતિ? આમન્તા.
20. (Ka) yassa vacīsaṅkhāro uppajjati tassa cittasaṅkhāro uppajjatīti? Āmantā.
(ખ) યસ્સ વા પન ચિત્તસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતિ તસ્સ વચીસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતીતિ?
(Kha) yassa vā pana cittasaṅkhāro uppajjati tassa vacīsaṅkhāro uppajjatīti?
વિના વિતક્કવિચારેહિ ચિત્તસ્સ ઉપ્પાદક્ખણે તેસં ચિત્તસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતિ, નો ચ તેસં વચીસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતિ. વિતક્કવિચારાનં ઉપ્પાદક્ખણે તેસં ચિત્તસઙ્ખારો ચ ઉપ્પજ્જતિ વચીસઙ્ખારો ચ ઉપ્પજ્જતિ.
Vinā vitakkavicārehi cittassa uppādakkhaṇe tesaṃ cittasaṅkhāro uppajjati, no ca tesaṃ vacīsaṅkhāro uppajjati. Vitakkavicārānaṃ uppādakkhaṇe tesaṃ cittasaṅkhāro ca uppajjati vacīsaṅkhāro ca uppajjati.
(ખ) અનુલોમઓકાસો
(Kha) anulomaokāso
૨૧. (ક) યત્થ કાયસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતિ તત્થ વચીસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતીતિ?
21. (Ka) yattha kāyasaṅkhāro uppajjati tattha vacīsaṅkhāro uppajjatīti?
દુતિયજ્ઝાને તતિયજ્ઝાને તત્થ કાયસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતિ, નો ચ તત્થ વચીસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતિ. પઠમજ્ઝાને કામાવચરે તત્થ કાયસઙ્ખારો ચ ઉપ્પજ્જતિ વચીસઙ્ખારો ચ ઉપ્પજ્જતિ.
Dutiyajjhāne tatiyajjhāne tattha kāyasaṅkhāro uppajjati, no ca tattha vacīsaṅkhāro uppajjati. Paṭhamajjhāne kāmāvacare tattha kāyasaṅkhāro ca uppajjati vacīsaṅkhāro ca uppajjati.
(ખ) યત્થ વા પન વચીસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતિ તત્થ કાયસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતીતિ?
(Kha) yattha vā pana vacīsaṅkhāro uppajjati tattha kāyasaṅkhāro uppajjatīti?
રૂપાવચરે અરૂપાવચરે તત્થ વચીસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતિ, નો ચ તત્થ કાયસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતિ. પઠમજ્ઝાને કામાવચરે તત્થ વચીસઙ્ખારો ચ ઉપ્પજ્જતિ કાયસઙ્ખારો ચ ઉપ્પજ્જતિ.
Rūpāvacare arūpāvacare tattha vacīsaṅkhāro uppajjati, no ca tattha kāyasaṅkhāro uppajjati. Paṭhamajjhāne kāmāvacare tattha vacīsaṅkhāro ca uppajjati kāyasaṅkhāro ca uppajjati.
(ક) યત્થ કાયસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતિ તત્થ ચિત્તસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતીતિ? આમન્તા.
(Ka) yattha kāyasaṅkhāro uppajjati tattha cittasaṅkhāro uppajjatīti? Āmantā.
(ખ) યત્થ વા પન ચિત્તસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતિ તત્થ કાયસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતીતિ?
(Kha) yattha vā pana cittasaṅkhāro uppajjati tattha kāyasaṅkhāro uppajjatīti?
ચતુત્થજ્ઝાને રૂપાવચરે અરૂપાવચરે તત્થ ચિત્તસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતિ, નો ચ તત્થ કાયસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતિ. પઠમજ્ઝાને દુતિયજ્ઝાને તતિયજ્ઝાને કામાવચરે તત્થ ચિત્તસઙ્ખારો ચ ઉપ્પજ્જતિ કાયસઙ્ખારો ચ ઉપ્પજ્જતિ.
Catutthajjhāne rūpāvacare arūpāvacare tattha cittasaṅkhāro uppajjati, no ca tattha kāyasaṅkhāro uppajjati. Paṭhamajjhāne dutiyajjhāne tatiyajjhāne kāmāvacare tattha cittasaṅkhāro ca uppajjati kāyasaṅkhāro ca uppajjati.
૨૨. (ક) યત્થ વચીસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતિ તત્થ ચિત્તસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતીતિ? આમન્તા.
22. (Ka) yattha vacīsaṅkhāro uppajjati tattha cittasaṅkhāro uppajjatīti? Āmantā.
(ખ) યત્થ વા પન ચિત્તસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતિ તત્થ વચીસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતીતિ?
(Kha) yattha vā pana cittasaṅkhāro uppajjati tattha vacīsaṅkhāro uppajjatīti?
દુતિયજ્ઝાને તતિયજ્ઝાને ચતુત્થજ્ઝાને તત્થ ચિત્તસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતિ, નો ચ તત્થ વચીસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતિ. પઠમજ્ઝાને કામાવચરે રૂપાવચરે અરૂપાવચરે તત્થ ચિત્તસઙ્ખારો ચ ઉપ્પજ્જતિ વચીસઙ્ખારો ચ ઉપ્પજ્જતિ.
Dutiyajjhāne tatiyajjhāne catutthajjhāne tattha cittasaṅkhāro uppajjati, no ca tattha vacīsaṅkhāro uppajjati. Paṭhamajjhāne kāmāvacare rūpāvacare arūpāvacare tattha cittasaṅkhāro ca uppajjati vacīsaṅkhāro ca uppajjati.
(ગ) અનુલોમપુગ્ગલોકાસા
(Ga) anulomapuggalokāsā
૨૩. યસ્સ યત્થ કાયસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જતિ…પે॰….
23. Yassa yattha kāyasaṅkhāro uppajjati…pe….
(યસ્સકમ્પિ યસ્સયત્થકમ્પિ સદિસં.)
(Yassakampi yassayatthakampi sadisaṃ.)
(ઘ) પચ્ચનીકપુગ્ગલો
(Gha) paccanīkapuggalo
૨૪. (ક) યસ્સ કાયસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતિ તસ્સ વચીસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતીતિ?
24. (Ka) yassa kāyasaṅkhāro nuppajjati tassa vacīsaṅkhāro nuppajjatīti?
વિના અસ્સાસપસ્સાસેહિ વિતક્કવિચારાનં ઉપ્પાદક્ખણે તેસં કાયસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતિ, નો ચ તેસં વચીસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતિ. સબ્બેસં ચિત્તસ્સ ભઙ્ગક્ખણે વિના અસ્સાસપસ્સાસેહિ અવિતક્કઅવિચારચિત્તસ્સ ઉપ્પાદક્ખણે નિરોધસમાપન્નાનં અસઞ્ઞસત્તાનં તેસં કાયસઙ્ખારો ચ નુપ્પજ્જતિ વચીસઙ્ખારો ચ નુપ્પજ્જતિ.
Vinā assāsapassāsehi vitakkavicārānaṃ uppādakkhaṇe tesaṃ kāyasaṅkhāro nuppajjati, no ca tesaṃ vacīsaṅkhāro nuppajjati. Sabbesaṃ cittassa bhaṅgakkhaṇe vinā assāsapassāsehi avitakkaavicāracittassa uppādakkhaṇe nirodhasamāpannānaṃ asaññasattānaṃ tesaṃ kāyasaṅkhāro ca nuppajjati vacīsaṅkhāro ca nuppajjati.
(ખ) યસ્સ વા પન વચીસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતિ તસ્સ કાયસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતીતિ?
(Kha) yassa vā pana vacīsaṅkhāro nuppajjati tassa kāyasaṅkhāro nuppajjatīti?
વિના વિતક્કવિચારેહિ અસ્સાસપસ્સાસાનં ઉપ્પાદક્ખણે તેસં વચીસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતિ, નો ચ તેસં કાયસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતિ. સબ્બેસં ચિત્તસ્સ ભઙ્ગક્ખણે વિના અસ્સાસપસ્સાસેહિ અવિતક્કઅવિચારચિત્તસ્સ ઉપ્પાદક્ખણે નિરોધસમાપન્નાનં અસઞ્ઞસત્તાનં તેસં વચીસઙ્ખારો ચ નુપ્પજ્જતિ કાયસઙ્ખારો ચ નુપ્પજ્જતિ.
Vinā vitakkavicārehi assāsapassāsānaṃ uppādakkhaṇe tesaṃ vacīsaṅkhāro nuppajjati, no ca tesaṃ kāyasaṅkhāro nuppajjati. Sabbesaṃ cittassa bhaṅgakkhaṇe vinā assāsapassāsehi avitakkaavicāracittassa uppādakkhaṇe nirodhasamāpannānaṃ asaññasattānaṃ tesaṃ vacīsaṅkhāro ca nuppajjati kāyasaṅkhāro ca nuppajjati.
(ક) યસ્સ કાયસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતિ તસ્સ ચિત્તસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતીતિ?
(Ka) yassa kāyasaṅkhāro nuppajjati tassa cittasaṅkhāro nuppajjatīti?
વિના અસ્સાસપસ્સાસેહિ ચિત્તસ્સ ઉપ્પાદક્ખણે તેસં કાયસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતિ, નો ચ તેસં ચિત્તસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતિ. સબ્બેસં ચિત્તસ્સ ભઙ્ગક્ખણે નિરોધસમાપન્નાનં અસઞ્ઞસત્તાનં તેસં કાયસઙ્ખારો ચ નુપ્પજ્જતિ ચિત્તસઙ્ખારો ચ નુપ્પજ્જતિ.
Vinā assāsapassāsehi cittassa uppādakkhaṇe tesaṃ kāyasaṅkhāro nuppajjati, no ca tesaṃ cittasaṅkhāro nuppajjati. Sabbesaṃ cittassa bhaṅgakkhaṇe nirodhasamāpannānaṃ asaññasattānaṃ tesaṃ kāyasaṅkhāro ca nuppajjati cittasaṅkhāro ca nuppajjati.
(ખ) યસ્સ વા પન ચિત્તસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતિ તસ્સ કાયસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતીતિ? આમન્તા.
(Kha) yassa vā pana cittasaṅkhāro nuppajjati tassa kāyasaṅkhāro nuppajjatīti? Āmantā.
૨૫. (ક) યસ્સ વચીસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતિ તસ્સ ચિત્તસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતીતિ?
25. (Ka) yassa vacīsaṅkhāro nuppajjati tassa cittasaṅkhāro nuppajjatīti?
વિના વિતક્કવિચારેહિ ચિત્તસ્સ ઉપ્પાદક્ખણે તેસં વચીસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતિ, નો ચ તેસં ચિત્તસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતિ. સબ્બેસં ચિત્તસ્સ ભઙ્ગક્ખણે નિરોધસમાપન્નાનં અસઞ્ઞસત્તાનં તેસં વચીસઙ્ખારો ચ નુપ્પજ્જતિ ચિત્તસઙ્ખારો ચ નુપ્પજ્જતિ.
Vinā vitakkavicārehi cittassa uppādakkhaṇe tesaṃ vacīsaṅkhāro nuppajjati, no ca tesaṃ cittasaṅkhāro nuppajjati. Sabbesaṃ cittassa bhaṅgakkhaṇe nirodhasamāpannānaṃ asaññasattānaṃ tesaṃ vacīsaṅkhāro ca nuppajjati cittasaṅkhāro ca nuppajjati.
(ખ) યસ્સ વા પન ચિત્તસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતિ તસ્સ વચીસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતીતિ? આમન્તા.
(Kha) yassa vā pana cittasaṅkhāro nuppajjati tassa vacīsaṅkhāro nuppajjatīti? Āmantā.
(ઙ) પચ્ચનીકઓકાસો
(Ṅa) paccanīkaokāso
૨૬. (ક) યત્થ કાયસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતિ તત્થ વચીસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતીતિ?
26. (Ka) yattha kāyasaṅkhāro nuppajjati tattha vacīsaṅkhāro nuppajjatīti?
રૂપાવચરે અરૂપાવચરે તત્થ કાયસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતિ, નો ચ તત્થ વચીસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતિ. ચતુત્થજ્ઝાને અસઞ્ઞસત્તે તત્થ કાયસઙ્ખારો ચ નુપ્પજ્જતિ વચીસઙ્ખારો ચ નુપ્પજ્જતિ.
Rūpāvacare arūpāvacare tattha kāyasaṅkhāro nuppajjati, no ca tattha vacīsaṅkhāro nuppajjati. Catutthajjhāne asaññasatte tattha kāyasaṅkhāro ca nuppajjati vacīsaṅkhāro ca nuppajjati.
(ખ) યત્થ વા પન વચીસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતિ તત્થ કાયસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતીતિ?
(Kha) yattha vā pana vacīsaṅkhāro nuppajjati tattha kāyasaṅkhāro nuppajjatīti?
દુતિયજ્ઝાને તતિયજ્ઝાને તત્થ વચીસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતિ, નો ચ તત્થ કાયસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતિ. ચતુત્થજ્ઝાને અસઞ્ઞસત્તે તત્થ વચીસઙ્ખારો ચ નુપ્પજ્જતિ કાયસઙ્ખારો ચ નુપ્પજ્જતિ.
Dutiyajjhāne tatiyajjhāne tattha vacīsaṅkhāro nuppajjati, no ca tattha kāyasaṅkhāro nuppajjati. Catutthajjhāne asaññasatte tattha vacīsaṅkhāro ca nuppajjati kāyasaṅkhāro ca nuppajjati.
(ક) યત્થ કાયસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતિ તત્થ ચિત્તસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતીતિ?
(Ka) yattha kāyasaṅkhāro nuppajjati tattha cittasaṅkhāro nuppajjatīti?
ચતુત્થજ્ઝાને રૂપાવચરે અરૂપાવચરે તત્થ કાયસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતિ, નો ચ તત્થ ચિત્તસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતિ. અસઞ્ઞસત્તે તત્થ કાયસઙ્ખારો ચ નુપ્પજ્જતિ ચિત્તસઙ્ખારો ચ નુપ્પજ્જતિ.
Catutthajjhāne rūpāvacare arūpāvacare tattha kāyasaṅkhāro nuppajjati, no ca tattha cittasaṅkhāro nuppajjati. Asaññasatte tattha kāyasaṅkhāro ca nuppajjati cittasaṅkhāro ca nuppajjati.
(ખ) યત્થ વા પન…પે॰…? આમન્તા.
(Kha) yattha vā pana…pe…? Āmantā.
૨૭. (ક) યત્થ વચીસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતિ તત્થ ચિત્તસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતીતિ?
27. (Ka) yattha vacīsaṅkhāro nuppajjati tattha cittasaṅkhāro nuppajjatīti?
દુતિયજ્ઝાને તતિયજ્ઝાને ચતુત્થજ્ઝાને તત્થ વચીસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતિ, નો ચ તત્થ ચિત્તસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતિ. અસઞ્ઞસત્તે તત્થ વચીસઙ્ખારો ચ નુપ્પજ્જતિ ચિત્તસઙ્ખારો ચ નુપ્પજ્જતિ.
Dutiyajjhāne tatiyajjhāne catutthajjhāne tattha vacīsaṅkhāro nuppajjati, no ca tattha cittasaṅkhāro nuppajjati. Asaññasatte tattha vacīsaṅkhāro ca nuppajjati cittasaṅkhāro ca nuppajjati.
(ખ) યત્થ વા પન…પે॰…? આમન્તા.
(Kha) yattha vā pana…pe…? Āmantā.
(ચ) પચ્ચનીકપુગ્ગલોકાસા
(Ca) paccanīkapuggalokāsā
૨૮. (ક) યસ્સ યત્થ કાયસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતિ તસ્સ તત્થ વચીસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતીતિ?
28. (Ka) yassa yattha kāyasaṅkhāro nuppajjati tassa tattha vacīsaṅkhāro nuppajjatīti?
વિના અસ્સાસપસ્સાસેહિ વિતક્કવિચારાનં ઉપ્પાદક્ખણે તેસં તત્થ કાયસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતિ, નો ચ તેસં તત્થ વચીસઙ્ખારો નુપ્પજ્જતિ. સબ્બેસં ચિત્તસ્સ ભઙ્ગક્ખણે વિના અસ્સાસપસ્સાસેહિ અવિતક્કઅવિચારચિત્તસ્સ ઉપ્પાદક્ખણે અસઞ્ઞસત્તાનં તેસં તત્થ કાયસઙ્ખારો ચ નુપ્પજ્જતિ વચીસઙ્ખારો ચ નુપ્પજ્જતિ.
Vinā assāsapassāsehi vitakkavicārānaṃ uppādakkhaṇe tesaṃ tattha kāyasaṅkhāro nuppajjati, no ca tesaṃ tattha vacīsaṅkhāro nuppajjati. Sabbesaṃ cittassa bhaṅgakkhaṇe vinā assāsapassāsehi avitakkaavicāracittassa uppādakkhaṇe asaññasattānaṃ tesaṃ tattha kāyasaṅkhāro ca nuppajjati vacīsaṅkhāro ca nuppajjati.
(ખ) યસ્સ વા પન યત્થ…પે॰…? આમન્તા.
(Kha) yassa vā pana yattha…pe…? Āmantā.
(યસ્સકમ્પિ યસ્સયત્થકમ્પિ સદિસં વિત્થારેતબ્બં, યસ્સયત્થકે નિરોધસમાપન્નાનન્તિ ન લબ્ભતિ.)
(Yassakampi yassayatthakampi sadisaṃ vitthāretabbaṃ, yassayatthake nirodhasamāpannānanti na labbhati.)
(૨) અતીતવારો
(2) Atītavāro
(ક) અનુલોમપુગ્ગલો
(Ka) anulomapuggalo
૨૯. (ક) યસ્સ કાયસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જિત્થ તસ્સ વચીસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જિત્થાતિ? આમન્તા.
29. (Ka) yassa kāyasaṅkhāro uppajjittha tassa vacīsaṅkhāro uppajjitthāti? Āmantā.
(ખ) યસ્સ વા પન…પે॰…? આમન્તા.
(Kha) yassa vā pana…pe…? Āmantā.
(ક) યસ્સ કાયસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જિત્થ તસ્સ ચિત્તસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જિત્થાતિ? આમન્તા.
(Ka) yassa kāyasaṅkhāro uppajjittha tassa cittasaṅkhāro uppajjitthāti? Āmantā.
(ખ) યસ્સ વા પન…પે॰…? આમન્તા.
(Kha) yassa vā pana…pe…? Āmantā.
૩૦. (ક) યસ્સ વચીસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જિત્થ તસ્સ ચિત્તસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જિત્થાતિ? આમન્તા.
30. (Ka) yassa vacīsaṅkhāro uppajjittha tassa cittasaṅkhāro uppajjitthāti? Āmantā.
(ખ) યસ્સ વા પન…પે॰…? આમન્તા.
(Kha) yassa vā pana…pe…? Āmantā.
(ખ) અનુલોમઓકાસો
(Kha) anulomaokāso
૩૧. યત્થ કાયસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જિત્થ…પે॰…
31. Yattha kāyasaṅkhāro uppajjittha…pe…
(યત્થકમ્પિ સબ્બત્થ એકસદિસં).
(Yatthakampi sabbattha ekasadisaṃ).
(ગ) અનુલોમપુગ્ગલોકાસા
(Ga) anulomapuggalokāsā
૩૨. (ક) યસ્સ યત્થ કાયસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જિત્થ તસ્સ તત્થ વચીસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જિત્થાતિ?
32. (Ka) yassa yattha kāyasaṅkhāro uppajjittha tassa tattha vacīsaṅkhāro uppajjitthāti?
દુતિયજ્ઝાનં તતિયજ્ઝાનં સમાપન્નાનં તેસં તત્થ કાયસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જિત્થ, નો ચ તેસં તત્થ વચીસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જિત્થ. પઠમજ્ઝાનં સમાપન્નાનં કામાવચરાનં તેસં તત્થ કાયસઙ્ખારો ચ ઉપ્પજ્જિત્થ વચીસઙ્ખારો ચ ઉપ્પજ્જિત્થ.
Dutiyajjhānaṃ tatiyajjhānaṃ samāpannānaṃ tesaṃ tattha kāyasaṅkhāro uppajjittha, no ca tesaṃ tattha vacīsaṅkhāro uppajjittha. Paṭhamajjhānaṃ samāpannānaṃ kāmāvacarānaṃ tesaṃ tattha kāyasaṅkhāro ca uppajjittha vacīsaṅkhāro ca uppajjittha.
(ખ) યસ્સ વા પન યત્થ વચીસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જિત્થ તસ્સ તત્થ કાયસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જિત્થાતિ?
(Kha) yassa vā pana yattha vacīsaṅkhāro uppajjittha tassa tattha kāyasaṅkhāro uppajjitthāti?
રૂપાવચરાનં અરૂપાવચરાનં તેસં તત્થ વચીસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જિત્થ, નો ચ તેસં તત્થ કાયસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જિત્થ. પઠમજ્ઝાનં સમાપન્નાનં કામાવચરાનં તેસં તત્થ વચીસઙ્ખારો ચ ઉપ્પજ્જિત્થ કાયસઙ્ખારો ચ ઉપ્પજ્જિત્થ.
Rūpāvacarānaṃ arūpāvacarānaṃ tesaṃ tattha vacīsaṅkhāro uppajjittha, no ca tesaṃ tattha kāyasaṅkhāro uppajjittha. Paṭhamajjhānaṃ samāpannānaṃ kāmāvacarānaṃ tesaṃ tattha vacīsaṅkhāro ca uppajjittha kāyasaṅkhāro ca uppajjittha.
(ક) યસ્સ યત્થ કાયસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જિત્થ તસ્સ તત્થ ચિત્તસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જિત્થાતિ? આમન્તા.
(Ka) yassa yattha kāyasaṅkhāro uppajjittha tassa tattha cittasaṅkhāro uppajjitthāti? Āmantā.
(ખ) યસ્સ વા પન યત્થ ચિત્તસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જિત્થ તસ્સ તત્થ કાયસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જિત્થાતિ?
(Kha) yassa vā pana yattha cittasaṅkhāro uppajjittha tassa tattha kāyasaṅkhāro uppajjitthāti?
ચતુત્થજ્ઝાનં સમાપન્નાનં રૂપાવચરાનં અરૂપાવચરાનં તેસં તત્થ ચિત્તસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જિત્થ, નો ચ તેસં તત્થ કાયસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જિત્થ. પઠમજ્ઝાનં દુતિયજ્ઝાનં તતિયજ્ઝાનં સમાપન્નાનં કામાવચરાનં તેસં તત્થ ચિત્તસઙ્ખારો ચ ઉપ્પજ્જિત્થ કાયસઙ્ખારો ચ ઉપ્પજ્જિત્થ.
Catutthajjhānaṃ samāpannānaṃ rūpāvacarānaṃ arūpāvacarānaṃ tesaṃ tattha cittasaṅkhāro uppajjittha, no ca tesaṃ tattha kāyasaṅkhāro uppajjittha. Paṭhamajjhānaṃ dutiyajjhānaṃ tatiyajjhānaṃ samāpannānaṃ kāmāvacarānaṃ tesaṃ tattha cittasaṅkhāro ca uppajjittha kāyasaṅkhāro ca uppajjittha.
૩૩. (ક) યસ્સ યત્થ વચીસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જિત્થ તસ્સ તત્થ ચિત્તસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જિત્થાતિ? આમન્તા.
33. (Ka) yassa yattha vacīsaṅkhāro uppajjittha tassa tattha cittasaṅkhāro uppajjitthāti? Āmantā.
(ખ) યસ્સ વા પન યત્થ ચિત્તસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જિત્થ તસ્સ તત્થ વચીસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જિત્થાતિ?
(Kha) yassa vā pana yattha cittasaṅkhāro uppajjittha tassa tattha vacīsaṅkhāro uppajjitthāti?
દુતિયજ્ઝાનં તતિયજ્ઝાનં ચતુત્થજ્ઝાનં સમાપન્નાનં સુદ્ધાવાસાનં દુતિયે ચિત્તે વત્તમાને તેસં તત્થ ચિત્તસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જિત્થ, નો ચ તેસં તત્થ વચીસઙ્ખારો ઉપ્પજ્જિત્થ. પઠમજ્ઝાનં સમાપન્નાનં કામાવચરાનં ઇતરેસં રૂપાવચરાનં અરૂપાવચરાનં તેસં તત્થ ચિત્તસઙ્ખારો ચ ઉપ્પજ્જિત્થ વચીસઙ્ખારો ચ ઉપ્પજ્જિત્થ.
Dutiyajjhānaṃ tatiyajjhānaṃ catutthajjhānaṃ samāpannānaṃ suddhāvāsānaṃ dutiye citte vattamāne tesaṃ tattha cittasaṅkhāro uppajjittha, no ca tesaṃ tattha vacīsaṅkhāro uppajjittha. Paṭhamajjhānaṃ samāpannānaṃ kāmāvacarānaṃ itaresaṃ rūpāvacarānaṃ arūpāvacarānaṃ tesaṃ tattha cittasaṅkhāro ca uppajjittha vacīsaṅkhāro ca uppajjittha.
(ઘ) પચ્ચનીકપુગ્ગલો
(Gha) paccanīkapuggalo
૩૪. (ક) યસ્સ કાયસઙ્ખારો નુપ્પજ્જિત્થ તસ્સ વચીસઙ્ખારો નુપ્પજ્જિત્થાતિ? નત્થિ.
34. (Ka) yassa kāyasaṅkhāro nuppajjittha tassa vacīsaṅkhāro nuppajjitthāti? Natthi.
(ખ) યસ્સ વા પન વચીસઙ્ખારો નુપ્પજ્જિત્થ તસ્સ કાયસઙ્ખારો નુપ્પજ્જિત્થાતિ? નત્થિ.
(Kha) yassa vā pana vacīsaṅkhāro nuppajjittha tassa kāyasaṅkhāro nuppajjitthāti? Natthi.
(ક) યસ્સ કાયસઙ્ખારો નુપ્પજ્જિત્થ તસ્સ ચિત્તસઙ્ખારો નુપ્પજ્જિત્થાતિ? નત્થિ.
(Ka) yassa kāyasaṅkhāro nuppajjittha tassa cittasaṅkhāro nuppajjitthāti? Natthi.
(ખ) યસ્સ વા પન…પે॰…? નત્થિ.
(Kha) yassa vā pana…pe…? Natthi.
૩૫. (ક) યસ્સ વચીસઙ્ખારો નુપ્પજ્જિત્થ તસ્સ ચિત્તસઙ્ખારો નુપ્પજ્જિત્થાતિ? નત્થિ.
35. (Ka) yassa vacīsaṅkhāro nuppajjittha tassa cittasaṅkhāro nuppajjitthāti? Natthi.
(ખ) યસ્સ વા પન…પે॰…? નત્થિ.
(Kha) yassa vā pana…pe…? Natthi.
(ઙ) પચ્ચનીકઓકાસો
(Ṅa) paccanīkaokāso
૩૬. યત્થ કાયસઙ્ખારો નુપ્પજ્જિત્થ…પે॰….
36. Yattha kāyasaṅkhāro nuppajjittha…pe….
(ચ) પચ્ચનીકપુગ્ગલોકાસા
(Ca) paccanīkapuggalokāsā
૩૭. (ક) યસ્સ યત્થ કાયસઙ્ખારો નુપ્પજ્જિત્થ તસ્સ તત્થ વચીસઙ્ખારો નુપ્પજ્જિત્થાતિ?
37. (Ka) yassa yattha kāyasaṅkhāro nuppajjittha tassa tattha vacīsaṅkhāro nuppajjitthāti?
રૂપાવચરાનં અરૂપાવચરાનં તેસં તત્થ કાયસઙ્ખારો નુપ્પજ્જિત્થ, નો ચ તેસં તત્થ વચીસઙ્ખારો નુપ્પજ્જિત્થ. ચતુત્થજ્ઝાનં સમાપન્નાનં સુદ્ધાવાસાનં દુતિયે ચિત્તે વત્તમાને અસઞ્ઞસત્તાનં તેસં તત્થ કાયસઙ્ખારો ચ નુપ્પજ્જિત્થ વચીસઙ્ખારો ચ નુપ્પજ્જિત્થ.
Rūpāvacarānaṃ arūpāvacarānaṃ tesaṃ tattha kāyasaṅkhāro nuppajjittha, no ca tesaṃ tattha vacīsaṅkhāro nuppajjittha. Catutthajjhānaṃ samāpannānaṃ suddhāvāsānaṃ dutiye citte vattamāne asaññasattānaṃ tesaṃ tattha kāyasaṅkhāro ca nuppajjittha vacīsaṅkhāro ca nuppajjittha.
(ખ) યસ્સ વા પન યત્થ વચીસઙ્ખારો નુપ્પજ્જિત્થ તસ્સ તત્થ કાયસઙ્ખારો નુપ્પજ્જિત્થાતિ?
(Kha) yassa vā pana yattha vacīsaṅkhāro nuppajjittha tassa tattha kāyasaṅkhāro nuppajjitthāti?
દુતિયજ્ઝાનં તતિયજ્ઝાનં સમાપન્નાનં તેસં તત્થ વચીસઙ્ખારો નુપ્પજ્જિત્થ, નો ચ તેસં તત્થ કાયસઙ્ખારો નુપ્પજ્જિત્થ. ચતુત્થજ્ઝાનં સમાપન્નાનં સુદ્ધાવાસાનં દુતિયે ચિત્તે વત્તમાને અસઞ્ઞસત્તાનં તેસં તત્થ વચીસઙ્ખારો ચ નુપ્પજ્જિત્થ કાયસઙ્ખારો ચ નુપ્પજ્જિત્થ.