Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૭. સઞ્ઞાનાનત્તસુત્તવણ્ણના
7. Saññānānattasuttavaṇṇanā
૯૧. સત્તમે રૂપધાતૂતિ આપાથે પતિતં અત્તનો વા પરસ્સ વા સાટકવેઠનાદિવત્થુકં રૂપારમ્મણં. રૂપસઞ્ઞાતિ ચક્ખુવિઞ્ઞાણસમ્પયુત્તા સઞ્ઞા. રૂપસઙ્કપ્પોતિ સમ્પટિચ્છનાદીહિ તીહિ ચિત્તેહિ સમ્પયુત્તો સઙ્કપ્પો. રૂપચ્છન્દોતિ રૂપે છન્દિકતટ્ઠેન છન્દો. રૂપપરિળાહોતિ રૂપે અનુડહનટ્ઠેન પરિળાહો. રૂપપરિયેસનાતિ પરિળાહે ઉપ્પન્ને સન્દિટ્ઠસમ્ભત્તે ગહેત્વા તસ્સ રૂપસ્સ પટિલાભત્થાય પરિયેસના. એત્થ ચ સઞ્ઞાસઙ્કપ્પછન્દા એકજવનવારેપિ નાનાજવનવારેપિ લબ્ભન્તિ, પરિળાહપરિયેસના પન નાનાજવનવારેયેવ લબ્ભન્તીતિ. એવં ખો, ભિક્ખવે, ધાતુનાનત્તન્તિ એત્થ ચ એવં રૂપાદિનાનાસભાવં ધાતું પટિચ્ચ રૂપસઞ્ઞાદિનાનાસભાવસઞ્ઞા ઉપ્પજ્જતીતિ ઇમિના નયેન અત્થો વેદિતબ્બો. સત્તમં.
91. Sattame rūpadhātūti āpāthe patitaṃ attano vā parassa vā sāṭakaveṭhanādivatthukaṃ rūpārammaṇaṃ. Rūpasaññāti cakkhuviññāṇasampayuttā saññā. Rūpasaṅkappoti sampaṭicchanādīhi tīhi cittehi sampayutto saṅkappo. Rūpacchandoti rūpe chandikataṭṭhena chando. Rūpapariḷāhoti rūpe anuḍahanaṭṭhena pariḷāho. Rūpapariyesanāti pariḷāhe uppanne sandiṭṭhasambhatte gahetvā tassa rūpassa paṭilābhatthāya pariyesanā. Ettha ca saññāsaṅkappachandā ekajavanavārepi nānājavanavārepi labbhanti, pariḷāhapariyesanā pana nānājavanavāreyeva labbhantīti. Evaṃ kho, bhikkhave, dhātunānattanti ettha ca evaṃ rūpādinānāsabhāvaṃ dhātuṃ paṭicca rūpasaññādinānāsabhāvasaññā uppajjatīti iminā nayena attho veditabbo. Sattamaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૭. સઞ્ઞાનાનત્તસુત્તં • 7. Saññānānattasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૭. સઞ્ઞાનાનત્તસુત્તવણ્ણના • 7. Saññānānattasuttavaṇṇanā