Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā |
સન્થતચતુક્કભેદકથાવણ્ણના
Santhatacatukkabhedakathāvaṇṇanā
૬૧-૨. પટિપન્નકસ્સાતિ આરદ્ધવિપસ્સકસ્સ. ઉપાદિન્નકન્તિ કાયિન્દ્રિયં સન્ધાય વુત્તં. ઉપાદિન્નકેન ફુસતીતિ ઉપાદિન્નકસરીરેન ફુસીયતીતિ કમ્મસાધનેન અત્થો દટ્ઠબ્બો. અથ વા એવં કરોન્તો ભિક્ખુ કિઞ્ચિ ઉપાદિન્નકં ઉપાદિન્નકેન ન ફુસતીતિ અત્થો. લેસં ઓડ્ડેસ્સન્તીતિ લેસં ઠપેસ્સન્તિ, પરિકપ્પેસ્સન્તીતિ અત્થો. સન્થતાદિભેદેહિ ભિન્દિત્વાતિ સન્થતાદિવિસેસનેહિ વિસેસેત્વા. સન્થતાયાતિ સમુદાયે એકદેસવોહારો દડ્ઢસ્સ પટસ્સ છિદ્દન્તિઆદીસુ વિય. યથા હિ પટસ્સ એકદેસોવ વત્થતો દડ્ઢોતિ વુચ્ચતિ, તં એકદેસવોહારં સમુદાયે પટે ઉપચારતો આરોપેત્વા પુન તં સમુદાયં દડ્ઢપ્પદેસસઙ્ખાતછિદ્દસમ્બન્ધીભાવેન ‘‘દડ્ઢસ્સ પટસ્સ છિદ્દ’’ન્તિ વોહરન્તિ, એવમિધાપિ ઇત્થિયા મગ્ગપ્પદેસવોહારં સમુદાયભૂતાય ઇત્થિયા આરોપેત્વા પુન તં ઇત્થિં સન્થતમગ્ગસમ્બન્ધિનિં કત્વા સન્થતાય ઇત્થિયા વચ્ચમગ્ગેનાતિઆદિ વુત્તં. સારત્થદીપનિયં (સારત્થ॰ ટી॰ પારાજિકકણ્ડ ૨.૬૧-૬૨) પનેત્થ ‘‘એકદેસે સમુદાયવોહારો’’તિ વુત્તં, તં ન યુત્તં અવયવવોહારેન સમુદાયસ્સેવ પતીયમાનત્તા. ઇતરથા હિ સન્થતાય વચ્ચમગ્ગેનાતિ ઇત્થિલિઙ્ગતા મગ્ગસમ્બન્ધિતા ચ ન સિયા, એકદેસે સમુદાયોપચારસ્સ પન એકદેસોવ અત્થો સાખાય છિજ્જમાનાય રુક્ખો છિજ્જતીતિઆદીસુ વિય.
61-2.Paṭipannakassāti āraddhavipassakassa. Upādinnakanti kāyindriyaṃ sandhāya vuttaṃ. Upādinnakena phusatīti upādinnakasarīrena phusīyatīti kammasādhanena attho daṭṭhabbo. Atha vā evaṃ karonto bhikkhu kiñci upādinnakaṃ upādinnakena na phusatīti attho. Lesaṃ oḍḍessantīti lesaṃ ṭhapessanti, parikappessantīti attho. Santhatādibhedehi bhinditvāti santhatādivisesanehi visesetvā. Santhatāyāti samudāye ekadesavohāro daḍḍhassa paṭassa chiddantiādīsu viya. Yathā hi paṭassa ekadesova vatthato daḍḍhoti vuccati, taṃ ekadesavohāraṃ samudāye paṭe upacārato āropetvā puna taṃ samudāyaṃ daḍḍhappadesasaṅkhātachiddasambandhībhāvena ‘‘daḍḍhassa paṭassa chidda’’nti voharanti, evamidhāpi itthiyā maggappadesavohāraṃ samudāyabhūtāya itthiyā āropetvā puna taṃ itthiṃ santhatamaggasambandhiniṃ katvā santhatāya itthiyā vaccamaggenātiādi vuttaṃ. Sāratthadīpaniyaṃ (sārattha. ṭī. pārājikakaṇḍa 2.61-62) panettha ‘‘ekadese samudāyavohāro’’ti vuttaṃ, taṃ na yuttaṃ avayavavohārena samudāyasseva patīyamānattā. Itarathā hi santhatāya vaccamaggenāti itthiliṅgatā maggasambandhitā ca na siyā, ekadese samudāyopacārassa pana ekadesova attho sākhāya chijjamānāya rukkho chijjatītiādīsu viya.
વત્થાદીનિ મગ્ગસ્સ અન્તો અપ્પવેસેત્વા બહિયેવ વેઠનં સન્ધાય ‘‘પલિવેઠેત્વા’’તિ વુત્તં. સમુદાયે અવયવૂપચારેનેવ ભિક્ખુપિ સન્થતો નામાતિઆદિ વુત્તં. યત્તકે પવિટ્ઠેતિ તિલબીજમત્તે પવિટ્ઠે. અક્ખિનાસાદીનં સન્થતત્તેપિ યથાવત્થુકમેવાતિ આહ થુલ્લચ્ચયક્ખેત્તે થુલ્લચ્ચયન્તિઆદિ. ખાણું ઘટ્ટેન્તસ્સ દુક્કટન્તિ ઇત્થિનિમિત્તસ્સ અન્તો ખાણું પવેસેત્વા સમતલં, અતિરિત્તં વા ઠિતં ખાણું સચે ઘટ્ટેતિ, ઘટ્ટેન્તસ્સ દુક્કટં પવેસાભાવતો. સચે પન ઈસકં અન્તો અલ્લોકાસે પવેસેત્વા ઠિતં અનુપાદિન્નમેવ ખાણુસીસં અઙ્ગજાતેન છુપતિ, પારાજિકમેવ. તસ્સ તલન્તિ વેળુનળાદિકસ્સ અન્તોતલં. બહિદ્ધા ખાણુકેતિ અન્તો પવેસિતવેળુપબ્બાદિકસ્સ બહિ નિક્ખન્તસીસં સન્ધાય વુત્તં. યથા ચ ઇત્થિનિમિત્તેતિઆદીસુ યથા ઇત્થિયા પસ્સાવમગ્ગે ખાણું કત્વા ઘટ્ટનાદિકં વુત્તં, એવં સબ્બત્થ વચ્ચમગ્ગાદીસુપિ લક્ખણં વેદિતબ્બન્તિ અત્થો.
Vatthādīni maggassa anto appavesetvā bahiyeva veṭhanaṃ sandhāya ‘‘paliveṭhetvā’’ti vuttaṃ. Samudāye avayavūpacāreneva bhikkhupi santhato nāmātiādi vuttaṃ. Yattake paviṭṭheti tilabījamatte paviṭṭhe. Akkhināsādīnaṃ santhatattepi yathāvatthukamevāti āha thullaccayakkhette thullaccayantiādi. Khāṇuṃ ghaṭṭentassa dukkaṭanti itthinimittassa anto khāṇuṃ pavesetvā samatalaṃ, atirittaṃ vā ṭhitaṃ khāṇuṃ sace ghaṭṭeti, ghaṭṭentassa dukkaṭaṃ pavesābhāvato. Sace pana īsakaṃ anto allokāse pavesetvā ṭhitaṃ anupādinnameva khāṇusīsaṃ aṅgajātena chupati, pārājikameva. Tassa talanti veḷunaḷādikassa antotalaṃ. Bahiddhā khāṇuketi anto pavesitaveḷupabbādikassa bahi nikkhantasīsaṃ sandhāya vuttaṃ. Yathā ca itthinimittetiādīsu yathā itthiyā passāvamagge khāṇuṃ katvā ghaṭṭanādikaṃ vuttaṃ, evaṃ sabbattha vaccamaggādīsupi lakkhaṇaṃ veditabbanti attho.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૧. પઠમપારાજિકં • 1. Paṭhamapārājikaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧. પઠમપારાજિકં • 1. Paṭhamapārājikaṃ
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / સન્થતચતુક્કભેદકથાવણ્ણના • Santhatacatukkabhedakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / સન્થતચતુક્કભેદકકથાવણ્ણના • Santhatacatukkabhedakakathāvaṇṇanā