Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā |
[૧૬૨] ૨. સન્થવજાતકવણ્ણના
[162] 2. Santhavajātakavaṇṇanā
ન સન્થવસ્મા પરમત્થિ પાપિયોતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો અગ્ગિજુહનં આરબ્ભ કથેસિ. વત્થુ હેટ્ઠા નઙ્ગુટ્ઠજાતકે (જા॰ ૧.૧.૧૪૪ આદયો) કથિતસદિસમેવ. ભિક્ખૂ તે અગ્ગિં જુહન્તે દિસ્વા ‘‘ભન્તે, જટિલા નાનપ્પકારં મિચ્છાતપં કરોન્તિ, અત્થિ નુ ખો એત્થ વુડ્ઢી’’તિ ભગવન્તં પુચ્છિંસુ. ‘‘ન, ભિક્ખવે, એત્થકાચિ વુડ્ઢિ નામ અત્થિ, પોરાણકપણ્ડિતાપિ અગ્ગિજુહને વુડ્ઢિ અત્થીતિ સઞ્ઞાય ચિરં અગ્ગિં જુહિત્વા તસ્મિં કમ્મે અવુડ્ઢિમેવ દિસ્વા અગ્ગિં ઉદકેન નિબ્બાપેત્વા સાખાદીહિ પોથેત્વા પુન નિવત્તિત્વાપિ ન ઓલોકેસુ’’ન્તિ વત્વા અતીતં આહરિ.
Nasanthavasmā paramatthi pāpiyoti idaṃ satthā jetavane viharanto aggijuhanaṃ ārabbha kathesi. Vatthu heṭṭhā naṅguṭṭhajātake (jā. 1.1.144 ādayo) kathitasadisameva. Bhikkhū te aggiṃ juhante disvā ‘‘bhante, jaṭilā nānappakāraṃ micchātapaṃ karonti, atthi nu kho ettha vuḍḍhī’’ti bhagavantaṃ pucchiṃsu. ‘‘Na, bhikkhave, etthakāci vuḍḍhi nāma atthi, porāṇakapaṇḍitāpi aggijuhane vuḍḍhi atthīti saññāya ciraṃ aggiṃ juhitvā tasmiṃ kamme avuḍḍhimeva disvā aggiṃ udakena nibbāpetvā sākhādīhi pothetvā puna nivattitvāpi na olokesu’’nti vatvā atītaṃ āhari.
અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તિ. માતાપિતરો તસ્સ જાતગ્ગિં ગહેત્વા તં સોળસવસ્સુદ્દેસે ઠિતં આહંસુ – ‘‘કિં, તાત, જાતગ્ગિં ગહેત્વા અરઞ્ઞે અગ્ગિં પરિચરિસ્સસિ, ઉદાહુ તયો વેદે ઉગ્ગણ્હિત્વા કુટુમ્બં સણ્ઠપેત્વા ઘરાવાસં વસિસ્સસી’’તિ. સો ‘‘ન મે ઘરાવાસેન અત્થો, અરઞ્ઞે અગ્ગિં પરિચરિત્વા બ્રહ્મલોકપરાયણો ભવિસ્સામી’’તિ જાતગ્ગિં ગહેત્વા માતાપિતરો વન્દિત્વા અરઞ્ઞં પવિસિત્વા પણ્ણસાલાય વાસં કપ્પેત્વા અગ્ગિં પરિચરિ. સો એકદિવસં નિમન્તિતટ્ઠાનં ગન્ત્વા સપ્પિના પાયાસં લભિત્વા ‘‘ઇમં પાયાસં મહાબ્રહ્મુનો યજિસ્સામી’’તિ તં પાયાસં આહરિત્વા અગ્ગિં જાલેત્વા ‘‘અગ્ગિં તાવ ભવન્તં સપ્પિયુત્તં પાયાસં પાયેમી’’તિ પાયાસં અગ્ગિમ્હિ પક્ખિપિ. બહુસિનેહે પાયાસે અગ્ગિમ્હિ પક્ખિત્તમત્તેયેવ અગ્ગિ જલિત્વા પચ્ચુગ્ગતાહિ અચ્ચીહિ પણ્ણસાલં ઝાપેસિ. બ્રાહ્મણો ભીતતસિતો પલાયિત્વા બહિ ઠત્વા ‘‘કાપુરિસેહિ નામ સન્થવો ન કાતબ્બો, ઇદાનિ મે ઇમિના અગ્ગિના કિચ્છેન કતા પણ્ણસાલા ઝાપિતા’’તિ વત્વા પઠમં ગાથમાહ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto brāhmaṇakule nibbatti. Mātāpitaro tassa jātaggiṃ gahetvā taṃ soḷasavassuddese ṭhitaṃ āhaṃsu – ‘‘kiṃ, tāta, jātaggiṃ gahetvā araññe aggiṃ paricarissasi, udāhu tayo vede uggaṇhitvā kuṭumbaṃ saṇṭhapetvā gharāvāsaṃ vasissasī’’ti. So ‘‘na me gharāvāsena attho, araññe aggiṃ paricaritvā brahmalokaparāyaṇo bhavissāmī’’ti jātaggiṃ gahetvā mātāpitaro vanditvā araññaṃ pavisitvā paṇṇasālāya vāsaṃ kappetvā aggiṃ paricari. So ekadivasaṃ nimantitaṭṭhānaṃ gantvā sappinā pāyāsaṃ labhitvā ‘‘imaṃ pāyāsaṃ mahābrahmuno yajissāmī’’ti taṃ pāyāsaṃ āharitvā aggiṃ jāletvā ‘‘aggiṃ tāva bhavantaṃ sappiyuttaṃ pāyāsaṃ pāyemī’’ti pāyāsaṃ aggimhi pakkhipi. Bahusinehe pāyāse aggimhi pakkhittamatteyeva aggi jalitvā paccuggatāhi accīhi paṇṇasālaṃ jhāpesi. Brāhmaṇo bhītatasito palāyitvā bahi ṭhatvā ‘‘kāpurisehi nāma santhavo na kātabbo, idāni me iminā agginā kicchena katā paṇṇasālā jhāpitā’’ti vatvā paṭhamaṃ gāthamāha –
૨૩.
23.
‘‘ન સન્થવસ્મા પરમત્થિ પાપિયો, યો સન્થવો કાપુરિસેન હોતિ;
‘‘Na santhavasmā paramatthi pāpiyo, yo santhavo kāpurisena hoti;
સન્તપ્પિતો સપ્પિના પાયસેન, કિચ્છાકતં પણ્ણકુટિં અદય્હી’’તિ.
Santappito sappinā pāyasena, kicchākataṃ paṇṇakuṭiṃ adayhī’’ti.
તત્થ ન સન્થવસ્માતિ તણ્હાસન્થવાપિ ચ મિત્તસન્થવાપિ ચાતિ દુવિધાપિ એતસ્મા સન્થવા પરં ઉત્તરિ અઞ્ઞં પાપતરં નત્થિ, લામકતરં નામ નત્થીતિ અત્થો. યો સન્થવો કાપુરિસેનાતિ યો પાપકેન કાપુરિસેન સદ્ધિં દુવિધોપિ સન્થવો, તતો પાપતરં અઞ્ઞં નત્થિ. કસ્મા? સન્તપ્પિતો …પે॰…અદય્હીતિ, યસ્મા સપ્પિના ચ પાયાસેન ચ સન્તપ્પિતોપિ અયં અગ્ગિ મયા કિચ્છેન કતં પણ્ણસાલં ઝાપેસીતિ અત્થો.
Tattha na santhavasmāti taṇhāsanthavāpi ca mittasanthavāpi cāti duvidhāpi etasmā santhavā paraṃ uttari aññaṃ pāpataraṃ natthi, lāmakataraṃ nāma natthīti attho. Yo santhavo kāpurisenāti yo pāpakena kāpurisena saddhiṃ duvidhopi santhavo, tato pāpataraṃ aññaṃ natthi. Kasmā? Santappito…pe…adayhīti, yasmā sappinā ca pāyāsena ca santappitopi ayaṃ aggi mayā kicchena kataṃ paṇṇasālaṃ jhāpesīti attho.
સો એવં વત્વા ‘‘ન મે તયા મિત્તદુબ્ભિના અત્થો’’તિ તં અગ્ગિં ઉદકેન નિબ્બાપેત્વા સાખાહિ પોથેત્વા અન્તોહિમવન્તં પવિસિત્વા એકં સામમિગિં સીહસ્સ ચ બ્યગ્ઘસ્સ ચ દીપિનો ચ મુખં લેહન્તિં દિસ્વા ‘‘સપ્પુરિસેહિ સદ્ધિં સન્થવા પરં સેય્યો નામ નત્થી’’તિ ચિન્તેત્વા દુતિયં ગાથમાહ –
So evaṃ vatvā ‘‘na me tayā mittadubbhinā attho’’ti taṃ aggiṃ udakena nibbāpetvā sākhāhi pothetvā antohimavantaṃ pavisitvā ekaṃ sāmamigiṃ sīhassa ca byagghassa ca dīpino ca mukhaṃ lehantiṃ disvā ‘‘sappurisehi saddhiṃ santhavā paraṃ seyyo nāma natthī’’ti cintetvā dutiyaṃ gāthamāha –
૨૪.
24.
‘‘ન સન્થવસ્મા પરમત્થિ સેય્યો, યો સન્થવો સપ્પુરિસેન હોતિ;
‘‘Na santhavasmā paramatthi seyyo, yo santhavo sappurisena hoti;
સીહસ્સ બ્યગ્ઘસ્સ ચ દીપિનો ચ, સામા મુખં લેહતિ સન્થવેના’’તિ.
Sīhassa byagghassa ca dīpino ca, sāmā mukhaṃ lehati santhavenā’’ti.
તત્થ સામા મુખં લેહતિ સન્થવેનાતિ સામા નામ મિગી ઇમેસં તિણ્ણં જનાનં સન્થવેન સિનેહેન મુખં લેહતીતિ.
Tattha sāmā mukhaṃ lehati santhavenāti sāmā nāma migī imesaṃ tiṇṇaṃ janānaṃ santhavena sinehena mukhaṃ lehatīti.
એવં વત્વા બોધિસત્તો અન્તોહિમવન્તં પવિસિત્વા ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા અભિઞ્ઞા ચ સમાપત્તિયો ચ નિબ્બત્તેત્વા જીવિતપરિયોસાને બ્રહ્મલોકૂપગો અહોસિ.
Evaṃ vatvā bodhisatto antohimavantaṃ pavisitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattetvā jīvitapariyosāne brahmalokūpago ahosi.
સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તેન સમયેન તાપસો અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tena samayena tāpaso ahameva ahosi’’nti.
સન્થવજાતકવણ્ણના દુતિયા.
Santhavajātakavaṇṇanā dutiyā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૧૬૨. સન્થવજાતકં • 162. Santhavajātakaṃ