Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya |
૫. સાનુસુત્તં
5. Sānusuttaṃ
૨૩૯. એકં સમયં ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન અઞ્ઞતરિસ્સા ઉપાસિકાય સાનુ નામ પુત્તો યક્ખેન ગહિતો હોતિ. અથ ખો સા ઉપાસિકા પરિદેવમાના તાયં વેલાયં ઇમા ગાથાયો અભાસિ –
239. Ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena aññatarissā upāsikāya sānu nāma putto yakkhena gahito hoti. Atha kho sā upāsikā paridevamānā tāyaṃ velāyaṃ imā gāthāyo abhāsi –
‘‘ચાતુદ્દસિં પઞ્ચદસિં, યા ચ પક્ખસ્સ અટ્ઠમી;
‘‘Cātuddasiṃ pañcadasiṃ, yā ca pakkhassa aṭṭhamī;
પાટિહારિયપક્ખઞ્ચ, અટ્ઠઙ્ગસુસમાગતં.
Pāṭihāriyapakkhañca, aṭṭhaṅgasusamāgataṃ.
‘‘ઉપોસથં ઉપવસન્તિ, બ્રહ્મચરિયં ચરન્તિ યે;
‘‘Uposathaṃ upavasanti, brahmacariyaṃ caranti ye;
ન તેહિ યક્ખા કીળન્તિ, ઇતિ મે અરહતં સુતં;
Na tehi yakkhā kīḷanti, iti me arahataṃ sutaṃ;
સા દાનિ અજ્જ પસ્સામિ, યક્ખા કીળન્તિ સાનુના’’તિ.
Sā dāni ajja passāmi, yakkhā kīḷanti sānunā’’ti.
‘‘ચાતુદ્દસિં પઞ્ચદસિં, યા ચ પક્ખસ્સ અટ્ઠમી;
‘‘Cātuddasiṃ pañcadasiṃ, yā ca pakkhassa aṭṭhamī;
પાટિહારિયપક્ખઞ્ચ, અટ્ઠઙ્ગસુસમાગતં;
Pāṭihāriyapakkhañca, aṭṭhaṅgasusamāgataṃ;
ઉપોસથં ઉપવસન્તિ, બ્રહ્મચરિયં ચરન્તિ યે.
Uposathaṃ upavasanti, brahmacariyaṃ caranti ye.
‘‘ન તેહિ યક્ખા કીળન્તિ, સાહુ તે અરહતં સુતં;
‘‘Na tehi yakkhā kīḷanti, sāhu te arahataṃ sutaṃ;
સાનું પબુદ્ધં વજ્જાસિ, યક્ખાનં વચનં ઇદં;
Sānuṃ pabuddhaṃ vajjāsi, yakkhānaṃ vacanaṃ idaṃ;
માકાસિ પાપકં કમ્મં, આવિ વા યદિ વા રહો.
Mākāsi pāpakaṃ kammaṃ, āvi vā yadi vā raho.
ન તે દુક્ખા પમુત્યત્થિ, ઉપ્પચ્ચાપિ પલાયતો’’તિ.
Na te dukkhā pamutyatthi, uppaccāpi palāyato’’ti.
‘‘મતં વા અમ્મ રોદન્તિ, યો વા જીવં ન દિસ્સતિ;
‘‘Mataṃ vā amma rodanti, yo vā jīvaṃ na dissati;
જીવન્તં અમ્મ પસ્સન્તી, કસ્મા મં અમ્મ રોદસી’’તિ.
Jīvantaṃ amma passantī, kasmā maṃ amma rodasī’’ti.
‘‘મતં વા પુત્ત રોદન્તિ, યો વા જીવં ન દિસ્સતિ;
‘‘Mataṃ vā putta rodanti, yo vā jīvaṃ na dissati;
યો ચ કામે ચજિત્વાન, પુનરાગચ્છતે ઇધ;
Yo ca kāme cajitvāna, punarāgacchate idha;
તં વાપિ પુત્ત રોદન્તિ, પુન જીવં મતો હિ સો.
Taṃ vāpi putta rodanti, puna jīvaṃ mato hi so.
નરકા ઉબ્ભતો તાત, નરકં પતિતુમિચ્છસિ.
Narakā ubbhato tāta, narakaṃ patitumicchasi.
‘‘અભિધાવથ ભદ્દન્તે, કસ્સ ઉજ્ઝાપયામસે;
‘‘Abhidhāvatha bhaddante, kassa ujjhāpayāmase;
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૫. સાનુસુત્તવણ્ણના • 5. Sānusuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૫. સાનુસુત્તવણ્ણના • 5. Sānusuttavaṇṇanā