Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi |
૧૦. સપરિવારછત્તદાયકત્થેરઅપદાનં
10. Saparivārachattadāyakattheraapadānaṃ
૮૨.
82.
‘‘પદુમુત્તરો લોકવિદૂ, આહુતીનં પટિગ્ગહો;
‘‘Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;
૮૩.
83.
‘‘તમદ્દસાસિં સમ્બુદ્ધં, દેસેન્તં અમતં પદં;
‘‘Tamaddasāsiṃ sambuddhaṃ, desentaṃ amataṃ padaṃ;
સકં ચિત્તં પસાદેત્વા, અગમાસિં સકં ઘરં.
Sakaṃ cittaṃ pasādetvā, agamāsiṃ sakaṃ gharaṃ.
૮૪.
84.
‘‘છત્તં અલઙ્કતં ગય્હ, ઉપગચ્છિં નરુત્તમં;
‘‘Chattaṃ alaṅkataṃ gayha, upagacchiṃ naruttamaṃ;
હટ્ઠો હટ્ઠેન ચિત્તેન, આકાસે ઉક્ખિપિં અહં.
Haṭṭho haṭṭhena cittena, ākāse ukkhipiṃ ahaṃ.
૮૫.
85.
‘‘સુસઙ્ગહિતયાનંવ , દન્તોવ સાવકુત્તમો;
‘‘Susaṅgahitayānaṃva , dantova sāvakuttamo;
ઉપગન્ત્વાન સમ્બુદ્ધં, મત્થકે સમ્પતિટ્ઠહિ.
Upagantvāna sambuddhaṃ, matthake sampatiṭṭhahi.
૮૬.
86.
‘‘અનુકમ્પકો કારુણિકો, બુદ્ધો લોકગ્ગનાયકો;
‘‘Anukampako kāruṇiko, buddho lokagganāyako;
ભિક્ખુસઙ્ઘે નિસીદિત્વા, ઇમા ગાથા અભાસથ.
Bhikkhusaṅghe nisīditvā, imā gāthā abhāsatha.
૮૭.
87.
‘‘‘યેન છત્તમિદં દિન્નં, અલઙ્કતં મનોરમં;
‘‘‘Yena chattamidaṃ dinnaṃ, alaṅkataṃ manoramaṃ;
તેન ચિત્તપ્પસાદેન, દુગ્ગતિં સો ન ગચ્છતિ.
Tena cittappasādena, duggatiṃ so na gacchati.
૮૮.
88.
‘‘‘સત્તક્ખત્તુઞ્ચ દેવેસુ, દેવરજ્જં કરિસ્સતિ;
‘‘‘Sattakkhattuñca devesu, devarajjaṃ karissati;
બાત્તિંસક્ખત્તુઞ્ચ રાજા, ચક્કવત્તી ભવિસ્સતિ.
Bāttiṃsakkhattuñca rājā, cakkavattī bhavissati.
૮૯.
89.
‘‘‘કપ્પસતસહસ્સમ્હિ, ઓક્કાકકુલસમ્ભવો;
‘‘‘Kappasatasahassamhi, okkākakulasambhavo;
ગોતમો નામ ગોત્તેન, સત્થા લોકે ભવિસ્સતિ.
Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.
૯૦.
90.
‘‘‘તસ્સ ધમ્મેસુ દાયાદો, ઓરસો ધમ્મનિમ્મિતો;
‘‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;
સબ્બાસવે પરિઞ્ઞાય, નિબ્બાયિસ્સતિનાસવો’.
Sabbāsave pariññāya, nibbāyissatināsavo’.
૯૧.
91.
‘‘બુદ્ધસ્સ ગિરમઞ્ઞાય, વાચાસભિમુદીરિતં;
‘‘Buddhassa giramaññāya, vācāsabhimudīritaṃ;
પસન્નચિત્તો સુમનો, ભિય્યો હાસં જનેસહં.
Pasannacitto sumano, bhiyyo hāsaṃ janesahaṃ.
૯૨.
92.
વિમાનમુત્તમં મય્હં, અબ્ભુગ્ગતં મનોરમં.
Vimānamuttamaṃ mayhaṃ, abbhuggataṃ manoramaṃ.
૯૩.
93.
‘‘વિમાના નિક્ખમન્તસ્સ, સેતચ્છત્તં ધરીયતિ;
‘‘Vimānā nikkhamantassa, setacchattaṃ dharīyati;
તદા સઞ્ઞં પટિલભિં, પુબ્બકમ્મસ્સિદં ફલં.
Tadā saññaṃ paṭilabhiṃ, pubbakammassidaṃ phalaṃ.
૯૪.
94.
‘‘દેવલોકા ચવિત્વાન, મનુસ્સત્તઞ્ચ આગમિં;
‘‘Devalokā cavitvāna, manussattañca āgamiṃ;
છત્તિંસક્ખત્તું ચક્કવત્તી, સત્તકપ્પસતમ્હિતો.
Chattiṃsakkhattuṃ cakkavattī, sattakappasatamhito.
૯૫.
95.
સંસરિત્વાનુપુબ્બેન, માનુસં પુનરાગમિં.
Saṃsaritvānupubbena, mānusaṃ punarāgamiṃ.
૯૬.
96.
‘‘ઓક્કન્તં માતુકુચ્છિં મં, સેત્તચ્છત્તં અધારયું;
‘‘Okkantaṃ mātukucchiṃ maṃ, settacchattaṃ adhārayuṃ;
જાતિયા સત્તવસ્સોહં, પબ્બજિં અનગારિયં.
Jātiyā sattavassohaṃ, pabbajiṃ anagāriyaṃ.
૯૭.
97.
‘‘સુનન્દો નામ નામેન, બ્રાહ્મણો મન્તપારગૂ;
‘‘Sunando nāma nāmena, brāhmaṇo mantapāragū;
ફલિકં છત્તમાદાય, સાવકગ્ગસ્સ સો તદા.
Phalikaṃ chattamādāya, sāvakaggassa so tadā.
૯૮.
98.
‘‘અનુમોદિ મહાવીરો, સારિપુત્તો મહાકથી;
‘‘Anumodi mahāvīro, sāriputto mahākathī;
સુત્વાનુમોદનં તસ્સ, પુબ્બકમ્મમનુસ્સરિં.
Sutvānumodanaṃ tassa, pubbakammamanussariṃ.
૯૯.
99.
‘‘અઞ્જલિં પગ્ગહેત્વાન, સકં ચિત્તં પસાદયિં;
‘‘Añjaliṃ paggahetvāna, sakaṃ cittaṃ pasādayiṃ;
સરિત્વા પુરિમં કમ્મં, અરહત્તમપાપુણિં.
Saritvā purimaṃ kammaṃ, arahattamapāpuṇiṃ.
૧૦૦.
100.
‘‘ઉટ્ઠાય આસના તમ્હા, સિરે કત્વાન અઞ્જલિં;
‘‘Uṭṭhāya āsanā tamhā, sire katvāna añjaliṃ;
સમ્બુદ્ધં અભિવાદેત્વા, ઇમં વાચં ઉદીરિયિં.
Sambuddhaṃ abhivādetvā, imaṃ vācaṃ udīriyiṃ.
૧૦૧.
101.
‘‘સતસહસ્સિતો કપ્પે, બુદ્ધો લોકે અનુત્તરો;
‘‘Satasahassito kappe, buddho loke anuttaro;
પદુમુત્તરો લોકવિદૂ, આહુતીનં પટિગ્ગહો.
Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho.
૧૦૨.
102.
‘‘તસ્સ છત્તં મયા દિન્નં, વિચિત્તં સમલઙ્કતં;
‘‘Tassa chattaṃ mayā dinnaṃ, vicittaṃ samalaṅkataṃ;
ઉભો હત્થેહિ પગ્ગણ્હિ, સયમ્ભૂ અગ્ગપુગ્ગલો.
Ubho hatthehi paggaṇhi, sayambhū aggapuggalo.
૧૦૩.
103.
‘‘અહો બુદ્ધો અહો ધમ્મો, અહો નો સત્થુસમ્પદા;
‘‘Aho buddho aho dhammo, aho no satthusampadā;
એકચ્છત્તસ્સ દાનેન, દુગ્ગતિં નુપપજ્જહં.
Ekacchattassa dānena, duggatiṃ nupapajjahaṃ.
૧૦૪.
104.
‘‘કિલેસા ઝાપિતા મય્હં, ભવા સબ્બે સમૂહતા;
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;
સબ્બાસવે પરિઞ્ઞાય, વિહરામિ અનાસવો.
Sabbāsave pariññāya, viharāmi anāsavo.
૧૦૫.
105.
‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.
‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.
ઇત્થં સુદં આયસ્મા સપરિવારછત્તદાયકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.
Itthaṃ sudaṃ āyasmā saparivārachattadāyako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.
સપરિવારછત્તદાયકત્થેરસ્સાપદાનં દસમં.
Saparivārachattadāyakattherassāpadānaṃ dasamaṃ.
ઉમાપુપ્ફિયવગ્ગો તેત્તિંસતિમો.
Umāpupphiyavaggo tettiṃsatimo.
તસ્સુદ્દાનં –
Tassuddānaṃ –
ઉમાપુપ્ફઞ્ચ પુલિનં, હાસો યઞ્ઞો નિમિત્તકો;
Umāpupphañca pulinaṃ, hāso yañño nimittako;
સંસાવકો નિગ્ગુણ્ડી ચ, સુમનં પુપ્ફછત્તકો;
Saṃsāvako nigguṇḍī ca, sumanaṃ pupphachattako;
સપરિવારછત્તો ચ, ગાથા સત્તસતુત્તરાતિ.
Saparivārachatto ca, gāthā sattasatuttarāti.
Footnotes: