Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૬. સપરિવારાસનત્થેરઅપદાનં

    6. Saparivārāsanattheraapadānaṃ

    ૪૩.

    43.

    ‘‘પદુમુત્તરબુદ્ધસ્સ, પિણ્ડપાતં અદાસહં;

    ‘‘Padumuttarabuddhassa, piṇḍapātaṃ adāsahaṃ;

    ગન્ત્વા કિલિટ્ઠકં ઠાનં 1, મલ્લિકાહિ પરિક્ખિતં 2.

    Gantvā kiliṭṭhakaṃ ṭhānaṃ 3, mallikāhi parikkhitaṃ 4.

    ૪૪.

    44.

    ‘‘તમ્હાસનમ્હિ આસીનો, બુદ્ધો લોકગ્ગનાયકો;

    ‘‘Tamhāsanamhi āsīno, buddho lokagganāyako;

    અકિત્તયિ પિણ્ડપાતં, ઉજુભૂતો સમાહિતો.

    Akittayi piṇḍapātaṃ, ujubhūto samāhito.

    ૪૫.

    45.

    ‘‘યથાપિ ભદ્દકે ખેત્તે, બીજં અપ્પમ્પિ રોપિતં;

    ‘‘Yathāpi bhaddake khette, bījaṃ appampi ropitaṃ;

    સમ્મા ધારં પવેચ્છન્તે, ફલં તોસેતિ કસ્સકં.

    Sammā dhāraṃ pavecchante, phalaṃ toseti kassakaṃ.

    ૪૬.

    46.

    ‘‘તથેવાયં પિણ્ડપાતો, સુખેત્તે રોપિતો તયા;

    ‘‘Tathevāyaṃ piṇḍapāto, sukhette ropito tayā;

    ભવે નિબ્બત્તમાનમ્હિ, ફલં તે 5 તોસયિસ્સતિ 6.

    Bhave nibbattamānamhi, phalaṃ te 7 tosayissati 8.

    ૪૭.

    47.

    ‘‘ઇદં વત્વાન સમ્બુદ્ધો, જલજુત્તમનામકો;

    ‘‘Idaṃ vatvāna sambuddho, jalajuttamanāmako;

    પિણ્ડપાતં ગહેત્વાન, પક્કામિ ઉત્તરામુખો.

    Piṇḍapātaṃ gahetvāna, pakkāmi uttarāmukho.

    ૪૮.

    48.

    ‘‘સંવુતો પાતિમોક્ખસ્મિં, ઇન્દ્રિયેસુ ચ પઞ્ચસુ;

    ‘‘Saṃvuto pātimokkhasmiṃ, indriyesu ca pañcasu;

    પવિવેકમનુયુત્તો, વિહરામિ અનાસવો.

    Pavivekamanuyutto, viharāmi anāsavo.

    ૪૯.

    49.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા સપરિવારાસનો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā saparivārāsano thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    સપરિવારાસનત્થેરસ્સાપદાનં છટ્ઠં.

    Saparivārāsanattherassāpadānaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. તં ભોજનટ્ઠાનં (સી॰)
    2. પરિક્ખિપિં (સી॰)
    3. taṃ bhojanaṭṭhānaṃ (sī.)
    4. parikkhipiṃ (sī.)
    5. નિબ્બત્તમાનં હિ, ફલતો (સી॰)
    6. તપ્પયિસ્સતિ (ક॰)
    7. nibbattamānaṃ hi, phalato (sī.)
    8. tappayissati (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૬. સપરિવારાસનત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 6. Saparivārāsanattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact