Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૬. સપરિવારાસનત્થેરઅપદાનવણ્ણના

    6. Saparivārāsanattheraapadānavaṇṇanā

    પદુમુત્તરબુદ્ધસ્સાતિઆદિકં આયસ્મતો સપરિવારાસનત્થેરસ્સ અપદાનં. સોપિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવેસુ વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો પદુમુત્તરસ્સ ભગવતો કાલે વિભવસમ્પન્ને કુલગેહે નિબ્બત્તો વુદ્ધિપ્પત્તો સદ્ધાજાતો સાસને પસન્નો દાનફલં સદ્દહન્તો નાનગ્ગરસભોજનેન ભગવતો પિણ્ડપાતં અદાસિ, દત્વા ચ પન ભોજનસાલાયં ભોજનત્થાય નિસિન્નાસનં જાતિસુમનમલ્લિકાદીહિ અલઙ્કરિ. ભગવા ચ ભત્તાનુમોદનમકાસિ. સો તેન પુઞ્ઞકમ્મેન દેવમનુસ્સેસુ સંસરન્તો અનેકવિધં સમ્પત્તિં અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે વિભવસમ્પન્ને કુલગેહે નિબ્બત્તો વુદ્ધિમન્વાય સદ્ધો પસન્નો પબ્બજિત્વા ન ચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ.

    Padumuttarabuddhassātiādikaṃ āyasmato saparivārāsanattherassa apadānaṃ. Sopi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhavesu vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto padumuttarassa bhagavato kāle vibhavasampanne kulagehe nibbatto vuddhippatto saddhājāto sāsane pasanno dānaphalaṃ saddahanto nānaggarasabhojanena bhagavato piṇḍapātaṃ adāsi, datvā ca pana bhojanasālāyaṃ bhojanatthāya nisinnāsanaṃ jātisumanamallikādīhi alaṅkari. Bhagavā ca bhattānumodanamakāsi. So tena puññakammena devamanussesu saṃsaranto anekavidhaṃ sampattiṃ anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde vibhavasampanne kulagehe nibbatto vuddhimanvāya saddho pasanno pabbajitvā na cirasseva arahā ahosi.

    ૪૩. સો એવં પત્તસન્તિપદો ‘‘કેન નુ ખો પુઞ્ઞેન ઇદં સન્તિપદં અનુપ્પત્ત’’ન્તિ ઞાણેન ઉપધારેન્તો પુબ્બકમ્મં દિસ્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો પદુમુત્તરબુદ્ધસ્સાતિઆદિમાહ. તં વુત્તત્થમેવ. પિણ્ડપાતં અદાસહન્તિ તત્થ તત્થ લદ્ધાનં પિણ્ડાનં કબળં કબળં કત્વા પાતબ્બતો ખાદિતબ્બતો આહારો પિણ્ડપાતો, તં પિણ્ડપાતં ભગવતો અદાસિં, ભગવન્તં ભોજેસિન્તિ અત્થો.

    43. So evaṃ pattasantipado ‘‘kena nu kho puññena idaṃ santipadaṃ anuppatta’’nti ñāṇena upadhārento pubbakammaṃ disvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ pakāsento padumuttarabuddhassātiādimāha. Taṃ vuttatthameva. Piṇḍapātaṃ adāsahanti tattha tattha laddhānaṃ piṇḍānaṃ kabaḷaṃ kabaḷaṃ katvā pātabbato khāditabbato āhāro piṇḍapāto, taṃ piṇḍapātaṃ bhagavato adāsiṃ, bhagavantaṃ bhojesinti attho.

    ૪૪. અકિત્તયિ પિણ્ડપાતન્તિ મયા દિન્નપિણ્ડપાતસ્સ ગુણં આનિસંસં પકાસેસીતિ અત્થો.

    44.Akittayipiṇḍapātanti mayā dinnapiṇḍapātassa guṇaṃ ānisaṃsaṃ pakāsesīti attho.

    ૪૮. સંવુતો પાતિમોક્ખસ્મિન્તિ પાતિમોક્ખસંવરસીલેન સંવુતો પિહિતો પટિચ્છન્નોતિ અત્થો. ઇન્દ્રિયેસુ ચ પઞ્ચસૂતિ ચક્ખુન્દ્રિયાદીસુ પઞ્ચસુ ઇન્દ્રિયેસુ રૂપાદીહિ ગોપિતો ઇન્દ્રિયસંવરસીલઞ્ચ ગોપિતોતિ અત્થો. સેસં સુવિઞ્ઞેય્યમેવાતિ.

    48.Saṃvuto pātimokkhasminti pātimokkhasaṃvarasīlena saṃvuto pihito paṭicchannoti attho. Indriyesu ca pañcasūti cakkhundriyādīsu pañcasu indriyesu rūpādīhi gopito indriyasaṃvarasīlañca gopitoti attho. Sesaṃ suviññeyyamevāti.

    સપરિવારાસનત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.

    Saparivārāsanattheraapadānavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૬. સપરિવારાસનત્થેરઅપદાનં • 6. Saparivārāsanattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact