Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) |
૬. સપ્પસુત્તવણ્ણના
6. Sappasuttavaṇṇanā
૧૪૨. સુરાકારકાનન્તિ પિટ્ઠસુરાયોજનકાનં. કોસલાનં ઇસ્સરોતિ કોસલો, કોસલરાજસ્સ અયન્તિ કોસલિકા. પરિભોગપાતીતિ ભત્તપરિભોજનત્થાય પાતિ પરિભોગપાતિ. કમ્મારુદ્ધનપણાળિયાતિ કમ્મારુદ્ધનપણાળિમુખે. ધમમાનાયાતિ ધમિયમાનાય. તં પન યસ્મા ભસ્તવાતેહિ પૂરિતં નામ હોતિ, તસ્મા ‘‘ભસ્તવાતેન પૂરિયમાનાયા’’તિ વુત્તં. નિયામભૂમિયન્તિ ભગવતો પટિસલ્લાનટ્ઠાને સઞ્ચરન્તં મારં મંસચક્ખુનાવ દિસ્વા. તેનાહ ‘‘વિજ્જુલતાલોકેના’’તિ.
142.Surākārakānanti piṭṭhasurāyojanakānaṃ. Kosalānaṃ issaroti kosalo, kosalarājassa ayanti kosalikā. Paribhogapātīti bhattaparibhojanatthāya pāti paribhogapāti. Kammāruddhanapaṇāḷiyāti kammāruddhanapaṇāḷimukhe. Dhamamānāyāti dhamiyamānāya. Taṃ pana yasmā bhastavātehi pūritaṃ nāma hoti, tasmā ‘‘bhastavātena pūriyamānāyā’’ti vuttaṃ. Niyāmabhūmiyanti bhagavato paṭisallānaṭṭhāne sañcarantaṃ māraṃ maṃsacakkhunāva disvā. Tenāha ‘‘vijjulatālokenā’’ti.
સેય્યત્થાયાતિ સેય્યાનિસંસાય. તેનાહ ‘‘ઠસ્સામી’’તિઆદિ. અત્તસઞ્ઞતોતિ અત્તભાવેન સંયતો. તેનાહ ‘‘સંયતત્તભાવો’’તિ. તંસણ્ઠિતસ્સાતિ તસ્મિં હત્થપાદકુક્કુચ્ચરહિતે બુદ્ધમુનિસ્મિં અવટ્ઠિતસ્સ. વોસ્સજ્જ ચરેય્ય તત્થ સોતિ ઇમિના ભગવા તં બ્યાકરમાનો વિભિંસિતા બુદ્ધાનં કિં કરિસ્સતિ ભયાભાવતો? કેવલં પન અનટ્ઠવલિકં ઉપ્પીળેન્તો વિય ત્વમેવ આયાસં આપજ્જિસ્સસીતિ મારં સન્તજ્જેતિ.
Seyyatthāyāti seyyānisaṃsāya. Tenāha ‘‘ṭhassāmī’’tiādi. Attasaññatoti attabhāvena saṃyato. Tenāha ‘‘saṃyatattabhāvo’’ti. Taṃsaṇṭhitassāti tasmiṃ hatthapādakukkuccarahite buddhamunismiṃ avaṭṭhitassa. Vossajja careyya tattha soti iminā bhagavā taṃ byākaramāno vibhiṃsitā buddhānaṃ kiṃ karissati bhayābhāvato? Kevalaṃ pana anaṭṭhavalikaṃ uppīḷento viya tvameva āyāsaṃ āpajjissasīti māraṃ santajjeti.
ભેરવાતિ અવીતરાગાનં ભયજનકા. તત્થાતિ તંનિમિત્તં. ફલેય્યાતિ ભિજ્જેય્ય. સત્તિસલ્લન્તિ સત્તિસઙ્ખાતં પુથુસલ્લં. ઉરસ્મિં ચારયેય્યુન્તિ ફાસું વિજ્ઝિતું ઠપેય્યું ઉગ્ગિરેય્યું. ખન્ધુપધીસૂતિ ખન્ધસઙ્ખાતેસુ ઉપધીસુ. તાણં કરોન્તિ નામાતિ તતો ભયનિમિત્તતો અત્તનો તાણં કરોન્તિ નામ.
Bheravāti avītarāgānaṃ bhayajanakā. Tatthāti taṃnimittaṃ. Phaleyyāti bhijjeyya. Sattisallanti sattisaṅkhātaṃ puthusallaṃ. Urasmiṃ cārayeyyunti phāsuṃ vijjhituṃ ṭhapeyyuṃ uggireyyuṃ. Khandhupadhīsūti khandhasaṅkhātesu upadhīsu. Tāṇaṃ karonti nāmāti tato bhayanimittato attano tāṇaṃ karonti nāma.
સપ્પસુત્તવણ્ણના નિટ્ઠિતા.
Sappasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૬. સપ્પસુત્તં • 6. Sappasuttaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / ૬. સપ્પસુત્તવણ્ણના • 6. Sappasuttavaṇṇanā