Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૯. સપ્પિદાયકત્થેરઅપદાનં

    9. Sappidāyakattheraapadānaṃ

    ૪૪.

    44.

    ‘‘નિસિન્નો પાસાદવરે, નારીગણપુરક્ખતો;

    ‘‘Nisinno pāsādavare, nārīgaṇapurakkhato;

    બ્યાધિતં સમણં દિસ્વા, અભિનામેસહં ઘરં.

    Byādhitaṃ samaṇaṃ disvā, abhināmesahaṃ gharaṃ.

    ૪૫.

    45.

    ‘‘ઉપવિટ્ઠં મહાવીરં, દેવદેવં નરાસભં;

    ‘‘Upaviṭṭhaṃ mahāvīraṃ, devadevaṃ narāsabhaṃ;

    સપ્પિતેલં મયા દિન્નં, સિદ્ધત્થસ્સ મહેસિનો.

    Sappitelaṃ mayā dinnaṃ, siddhatthassa mahesino.

    ૪૬.

    46.

    ‘‘પસ્સદ્ધદરથં દિસ્વા, વિપ્પસન્નમુખિન્દ્રિયં;

    ‘‘Passaddhadarathaṃ disvā, vippasannamukhindriyaṃ;

    વન્દિત્વા સત્થુનો પાદે, અનુસંસાવયિં પુરે.

    Vanditvā satthuno pāde, anusaṃsāvayiṃ pure.

    ૪૭.

    47.

    ‘‘દિસ્વા મં સુપ્પસન્નત્તં 1, ઇદ્ધિયા પારમિઙ્ગતો;

    ‘‘Disvā maṃ suppasannattaṃ 2, iddhiyā pāramiṅgato;

    નભં અબ્ભુગ્ગમી ધીરો, હંસરાજાવ અમ્બરે.

    Nabhaṃ abbhuggamī dhīro, haṃsarājāva ambare.

    ૪૮.

    48.

    ‘‘ચતુન્નવુતિતો કપ્પે, યં દાનમદદિં તદા;

    ‘‘Catunnavutito kappe, yaṃ dānamadadiṃ tadā;

    દુગ્ગતિં નાભિજાનામિ, સપ્પિતેલસ્સિદં ફલં.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, sappitelassidaṃ phalaṃ.

    ૪૯.

    49.

    ‘‘ઇતો સત્તરસે કપ્પે, જુતિદેવ 3 સનામકો;

    ‘‘Ito sattarase kappe, jutideva 4 sanāmako;

    સત્તરતનસમ્પન્નો, ચક્કવત્તી મહબ્બલો.

    Sattaratanasampanno, cakkavattī mahabbalo.

    ૫૦.

    50.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા સપ્પિદાયકો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā sappidāyako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    સપ્પિદાયકત્થેરસ્સાપદાનં નવમં.

    Sappidāyakattherassāpadānaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. સુપ્પસન્નન્તં (સ્યા॰ ક॰) સુપ્પસન્નચિત્તન્તિ અત્થો
    2. suppasannantaṃ (syā. ka.) suppasannacittanti attho
    3. દુતિદેવ (સ્યા॰), તુતિદેવ (ક॰)
    4. dutideva (syā.), tutideva (ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact