Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā

    ૬. સપ્પિદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના

    6. Sappidāyakattheraapadānavaṇṇanā

    ફુસ્સો નામાથ ભગવાતિઆદિકં આયસ્મતો સપ્પિદાયકત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો અનેકેસુ ભવેસુ વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો ફુસ્સસ્સ ભગવતો કાલે કુલગેહે નિબ્બત્તો અહોસિ. તદા ભગવા ભિક્ખુસઙ્ઘપરિવુતો વીથિયં ચરમાનો તસ્સ ઉપાસકસ્સ ગેહદ્વારં સમ્પાપુણિ. અથ સો ઉપાસકો ભગવન્તં દિસ્વા પસન્નમાનસો વન્દિત્વા પત્તપૂરં સપ્પિતેલં અદાસિ, ભગવા અનુમોદનં કત્વા પક્કામિ. સો તેનેવ સોમનસ્સેન યાવતાયુકં ઠત્વા તતો ચુતો તેન પુઞ્ઞેન દેવલોકે ઉપ્પન્નો તત્થ દિબ્બસુખં અનુભવિત્વા મનુસ્સેસુ ચ નિબ્બત્તો ઉપ્પન્નુપ્પન્નભવે સપ્પિતેલમધુફાણિતાદિમધુરાહારસમઙ્ગી સુખં અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે સાવત્થિયં એકસ્મિં કુલે નિબ્બત્તો વુદ્ધિપ્પત્તો સદ્ધો બુદ્ધિસમ્પન્નો સત્થુ ધમ્મદેસનં સુત્વા પસન્નમાનસો પબ્બજિત્વા વત્તસમ્પન્નો નચિરસ્સેવ અરહા અહોસિ.

    Phussonāmātha bhagavātiādikaṃ āyasmato sappidāyakattherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro anekesu bhavesu vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto phussassa bhagavato kāle kulagehe nibbatto ahosi. Tadā bhagavā bhikkhusaṅghaparivuto vīthiyaṃ caramāno tassa upāsakassa gehadvāraṃ sampāpuṇi. Atha so upāsako bhagavantaṃ disvā pasannamānaso vanditvā pattapūraṃ sappitelaṃ adāsi, bhagavā anumodanaṃ katvā pakkāmi. So teneva somanassena yāvatāyukaṃ ṭhatvā tato cuto tena puññena devaloke uppanno tattha dibbasukhaṃ anubhavitvā manussesu ca nibbatto uppannuppannabhave sappitelamadhuphāṇitādimadhurāhārasamaṅgī sukhaṃ anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde sāvatthiyaṃ ekasmiṃ kule nibbatto vuddhippatto saddho buddhisampanno satthu dhammadesanaṃ sutvā pasannamānaso pabbajitvā vattasampanno nacirasseva arahā ahosi.

    ૨૮. સો અત્તનો પુબ્બકમ્મં સરિત્વા જાતસોમનસ્સો પુબ્બચરિતાપદાનં પકાસેન્તો ફુસ્સો નામાથ ભગવાતિઆદિમાહ. તત્થ ફુસ્સોતિ ફુસ્સનક્ખત્તયોગેન જાતત્તા માતાપિતૂહિ કતનામધેય્યેન ફુસ્સો. અથ વા નિબ્બાનં ફુસિ પસ્સિ સચ્છિ અકાસીતિ ફુસ્સો. અથ વા સમતિંસપારમિતાસત્તતિંસબોધિપક્ખિયધમ્મે સકલે ચ તેપિટકે પરિયત્તિધમ્મે ફુસિ પસ્સિ અઞ્ઞાસીતિ ફુસ્સો. ભગ્ગવા ભગ્યવા યુત્તોતિઆદિપુઞ્ઞકોટ્ઠાસસમઙ્ગિતાય ભગવા. આહુતીનં પટિગ્ગહોતિ આહુતિનો વુચ્ચન્તિ પૂજાસક્કારા, તેસં આહુતીનં પટિગ્ગહેતું અરહતીતિ આહુતીનં પટિગ્ગહો. મહાજનં નિબ્બાપેન્તો વીરો ફુસ્સો નામ ભગવા વીથિયં અથ તદા ગચ્છતેતિ સમ્બન્ધો. સેસં પાકટમેવાતિ.

    28. So attano pubbakammaṃ saritvā jātasomanasso pubbacaritāpadānaṃ pakāsento phusso nāmātha bhagavātiādimāha. Tattha phussoti phussanakkhattayogena jātattā mātāpitūhi katanāmadheyyena phusso. Atha vā nibbānaṃ phusi passi sacchi akāsīti phusso. Atha vā samatiṃsapāramitāsattatiṃsabodhipakkhiyadhamme sakale ca tepiṭake pariyattidhamme phusi passi aññāsīti phusso. Bhaggavā bhagyavā yuttotiādipuññakoṭṭhāsasamaṅgitāya bhagavā. Āhutīnaṃ paṭiggahoti āhutino vuccanti pūjāsakkārā, tesaṃ āhutīnaṃ paṭiggahetuṃ arahatīti āhutīnaṃ paṭiggaho. Mahājanaṃ nibbāpento vīro phusso nāma bhagavā vīthiyaṃ atha tadā gacchateti sambandho. Sesaṃ pākaṭamevāti.

    સપ્પિદાયકત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.

    Sappidāyakattheraapadānavaṇṇanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૬. સપ્પિદાયકત્થેરઅપદાનં • 6. Sappidāyakattheraapadānaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact