Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    7. ஸப்புரிஸதா³னஸுத்தங்

    7. Sappurisadānasuttaṃ

    37. ‘‘அட்டி²மானி, பி⁴க்க²வே, ஸப்புரிஸதா³னானி. கதமானி அட்ட²? ஸுசிங் தே³தி, பணீதங் தே³தி, காலேன தே³தி, கப்பியங் தே³தி, விசெய்ய தே³தி, அபி⁴ண்ஹங் தே³தி, த³த³ங் சித்தங் பஸாதே³தி, த³த்வா அத்தமனோ ஹோதி. இமானி கோ², பி⁴க்க²வே, அட்ட² ஸப்புரிஸதா³னானீ’’தி.

    37. ‘‘Aṭṭhimāni, bhikkhave, sappurisadānāni. Katamāni aṭṭha? Suciṃ deti, paṇītaṃ deti, kālena deti, kappiyaṃ deti, viceyya deti, abhiṇhaṃ deti, dadaṃ cittaṃ pasādeti, datvā attamano hoti. Imāni kho, bhikkhave, aṭṭha sappurisadānānī’’ti.

    ‘‘ஸுசிங் பணீதங் காலேன, கப்பியங் பானபோ⁴ஜனங்;

    ‘‘Suciṃ paṇītaṃ kālena, kappiyaṃ pānabhojanaṃ;

    அபி⁴ண்ஹங் த³தா³தி தா³னங், ஸுகெ²த்தேஸு 1 ப்³ரஹ்மசாரிஸு.

    Abhiṇhaṃ dadāti dānaṃ, sukhettesu 2 brahmacārisu.

    ‘‘நேவ 3 விப்படிஸாரிஸ்ஸ, சஜித்வா ஆமிஸங் ப³ஹுங்;

    ‘‘Neva 4 vippaṭisārissa, cajitvā āmisaṃ bahuṃ;

    ஏவங் தி³ன்னானி தா³னானி, வண்ணயந்தி விபஸ்ஸினோ.

    Evaṃ dinnāni dānāni, vaṇṇayanti vipassino.

    ‘‘ஏவங் யஜித்வா மேதா⁴வீ, ஸத்³தோ⁴ முத்தேன சேதஸா;

    ‘‘Evaṃ yajitvā medhāvī, saddho muttena cetasā;

    அப்³யாப³ஜ்ஜ²ங் 5 ஸுக²ங் லோகங், பண்டி³தோ உபபஜ்ஜதீ’’தி. ஸத்தமங்;

    Abyābajjhaṃ 6 sukhaṃ lokaṃ, paṇḍito upapajjatī’’ti. sattamaṃ;







    Footnotes:
    1. ஸுகெ²த்தே (ஸீ॰ பீ॰)
    2. sukhette (sī. pī.)
    3. ந ச (ஸீ॰ பீ॰)
    4. na ca (sī. pī.)
    5. அப்³யாபஜ்ஜ²ங் (க॰) அ॰ நி॰ 4.40; 6.37
    6. abyāpajjhaṃ (ka.) a. ni. 4.40; 6.37



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 7. ஸப்புரிஸதா³னஸுத்தவண்ணனா • 7. Sappurisadānasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 7-8. ஸப்புரிஸதா³னஸுத்தாதி³வண்ணனா • 7-8. Sappurisadānasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact