Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi

    483. ஸரப⁴மிக³ஜாதகங் (10)

    483. Sarabhamigajātakaṃ (10)

    134.

    134.

    ஆஸீஸேதே²வ 1 புரிஸோ, ந நிப்³பி³ந்தெ³ய்ய பண்டி³தோ;

    Āsīsetheva 2 puriso, na nibbindeyya paṇḍito;

    பஸ்ஸாமி வோஹங் அத்தானங், யதா² இச்சி²ங் ததா² அஹு.

    Passāmi vohaṃ attānaṃ, yathā icchiṃ tathā ahu.

    135.

    135.

    ஆஸீஸேதே²வ புரிஸோ, ந நிப்³பி³ந்தெ³ய்ய பண்டி³தோ;

    Āsīsetheva puriso, na nibbindeyya paṇḍito;

    பஸ்ஸாமி வோஹங் அத்தானங், உத³கா த²லமுப்³ப⁴தங்.

    Passāmi vohaṃ attānaṃ, udakā thalamubbhataṃ.

    136.

    136.

    வாயமேதே²வ புரிஸோ, ந நிப்³பி³ந்தெ³ய்ய பண்டி³தோ;

    Vāyametheva puriso, na nibbindeyya paṇḍito;

    பஸ்ஸாமி வோஹங் அத்தானங், யதா² இச்சி²ங் ததா² அஹு.

    Passāmi vohaṃ attānaṃ, yathā icchiṃ tathā ahu.

    137.

    137.

    வாயமேதே²வ புரிஸோ, ந நிப்³பி³ந்தெ³ய்ய பண்டி³தோ;

    Vāyametheva puriso, na nibbindeyya paṇḍito;

    பஸ்ஸாமி வோஹங் அத்தானங், உத³கா த²லமுப்³ப⁴தங்.

    Passāmi vohaṃ attānaṃ, udakā thalamubbhataṃ.

    138.

    138.

    து³க்கூ²பனீதோபி நரோ ஸபஞ்ஞோ, ஆஸங் ந சி²ந்தெ³ய்ய ஸுகா²க³மாய;

    Dukkhūpanītopi naro sapañño, āsaṃ na chindeyya sukhāgamāya;

    ப³ஹூ ஹி ப²ஸ்ஸா அஹிதா ஹிதா ச, அவிதக்கிதா மச்சமுபப்³ப³ஜந்தி 3.

    Bahū hi phassā ahitā hitā ca, avitakkitā maccamupabbajanti 4.

    139.

    139.

    அசிந்திதம்பி ப⁴வதி, சிந்திதம்பி வினஸ்ஸதி;

    Acintitampi bhavati, cintitampi vinassati;

    ந ஹி சிந்தாமயா போ⁴கா³, இத்தி²யா புரிஸஸ்ஸ வா.

    Na hi cintāmayā bhogā, itthiyā purisassa vā.

    140.

    140.

    ஸரப⁴ங் கி³ரிது³க்³க³ஸ்மிங், யங் த்வங் அனுஸரீ புரே;

    Sarabhaṃ giriduggasmiṃ, yaṃ tvaṃ anusarī pure;

    அலீனசித்தஸ்ஸ துவங், விக்கந்தமனுஜீவஸி 5.

    Alīnacittassa tuvaṃ, vikkantamanujīvasi 6.

    141.

    141.

    யோ தங் விது³க்³கா³ நரகா ஸமுத்³த⁴ரி, ஸிலாய யொக்³க³ங் ஸரபோ⁴ கரித்வா;

    Yo taṃ viduggā narakā samuddhari, silāya yoggaṃ sarabho karitvā;

    து³க்கூ²பனீதங் மச்சுமுகா² பமோசயி, அலீனசித்தங் தங் மிக³ங் 7 வதே³ஸி.

    Dukkhūpanītaṃ maccumukhā pamocayi, alīnacittaṃ taṃ migaṃ 8 vadesi.

    142.

    142.

    கிங் த்வங் நு 9 தத்தே²வ ததா³ அஹோஸி, உதா³ஹு தே கோசி நங் 10 ஏதத³க்கா²;

    Kiṃ tvaṃ nu 11 tattheva tadā ahosi, udāhu te koci naṃ 12 etadakkhā;

    விவட்டச்ச²த்³தோ³ நுஸி ஸப்³ப³த³ஸ்ஸீ, ஞாணங் நு தே ப்³ராஹ்மண பி⁴ங்ஸரூபங்.

    Vivaṭṭacchaddo nusi sabbadassī, ñāṇaṃ nu te brāhmaṇa bhiṃsarūpaṃ.

    143.

    143.

    ந சேவஹங் தத்த² ததா³ அஹோஸிங், ந சாபி மே கோசி நங் 13 ஏதத³க்கா²;

    Na cevahaṃ tattha tadā ahosiṃ, na cāpi me koci naṃ 14 etadakkhā;

    கா³தா²பதா³னஞ்ச ஸுபா⁴ஸிதானங், அத்த²ங் ததா³னெந்தி ஜனிந்த³ தீ⁴ரா.

    Gāthāpadānañca subhāsitānaṃ, atthaṃ tadānenti janinda dhīrā.

    144.

    144.

    ஆதா³ய பத்திங் 15 பரவிரியகா⁴திங், சாபே ஸரங் கிங் விசிகிச்ச²ஸே துவங்;

    Ādāya pattiṃ 16 paraviriyaghātiṃ, cāpe saraṃ kiṃ vicikicchase tuvaṃ;

    நுன்னோ 17 ஸரோ ஸரப⁴ங் ஹந்து கி²ப்பங், அன்னஞ்ஹி ஏதங் வரபஞ்ஞ ரஞ்ஞோ.

    Nunno 18 saro sarabhaṃ hantu khippaṃ, annañhi etaṃ varapañña rañño.

    145.

    145.

    அத்³தா⁴ பஜானாமி அஹம்பி ஏதங், அன்னங் மிகோ³ ப்³ராஹ்மண க²த்தியஸ்ஸ;

    Addhā pajānāmi ahampi etaṃ, annaṃ migo brāhmaṇa khattiyassa;

    புப்³பே³ கதஞ்ச 19 அபசாயமானோ, தஸ்மா மிக³ங் ஸரப⁴ங் நோ ஹனாமி.

    Pubbe katañca 20 apacāyamāno, tasmā migaṃ sarabhaṃ no hanāmi.

    146.

    146.

    நேஸோ மிகோ³ மஹாராஜ, அஸுரேஸோ தி³ஸம்பதி;

    Neso migo mahārāja, asureso disampati;

    ஏதங் ஹந்த்வா மனுஸ்ஸிந்த³, ப⁴வஸ்ஸு அமராதி⁴போ.

    Etaṃ hantvā manussinda, bhavassu amarādhipo.

    147.

    147.

    ஸசே ச ராஜா 21 விசிகிச்ச²ஸே துவங், ஹந்துங் மிக³ங் ஸரப⁴ங் ஸஹாயகங் 22;

    Sace ca rājā 23 vicikicchase tuvaṃ, hantuṃ migaṃ sarabhaṃ sahāyakaṃ 24;

    ஸபுத்ததா³ரோ நரவீரஸெட்ட² 25, க³ந்த்வா 26 துவங் வேதரணிங் யமஸ்ஸ.

    Saputtadāro naravīraseṭṭha 27, gantvā 28 tuvaṃ vetaraṇiṃ yamassa.

    148.

    148.

    காமங் அஹங் ஜானபதா³ ச ஸப்³பே³, புத்தா ச தா³ரா ச ஸஹாயஸங்கா⁴;

    Kāmaṃ ahaṃ jānapadā ca sabbe, puttā ca dārā ca sahāyasaṅghā;

    க³ச்சே²மு தங் வேதரணிங் யமஸ்ஸ, ந த்வேவ ஹஞ்ஞோ மம பாணதோ³ யோ 29.

    Gacchemu taṃ vetaraṇiṃ yamassa, na tveva hañño mama pāṇado yo 30.

    149.

    149.

    அயங் மிகோ³ கிச்ச²க³தஸ்ஸ மய்ஹங், ஏகஸ்ஸ கத்தா விவனஸ்மி கோ⁴ரே;

    Ayaṃ migo kicchagatassa mayhaṃ, ekassa kattā vivanasmi ghore;

    தங் தாதி³ஸங் புப்³ப³கிச்சங் ஸரந்தோ, ஜானங் மஹாப்³ரஹ்மே கத²ங் ஹனெய்யங்.

    Taṃ tādisaṃ pubbakiccaṃ saranto, jānaṃ mahābrahme kathaṃ haneyyaṃ.

    150.

    150.

    மித்தாபி⁴ராதீ⁴ சிரமேவ ஜீவ, ரஜ்ஜங் இமங் த⁴ம்மகு³ணே 31 பஸாஸ;

    Mittābhirādhī cirameva jīva, rajjaṃ imaṃ dhammaguṇe 32 pasāsa;

    நாரீக³ணேஹி பரிசாரியந்தோ, மோத³ஸ்ஸு ரட்டே² திதி³வேவ வாஸவோ.

    Nārīgaṇehi paricāriyanto, modassu raṭṭhe tidiveva vāsavo.

    151.

    151.

    அக்கோத⁴னோ நிச்சபஸன்னசித்தோ, ஸப்³பா³திதீ² யாசயோகோ³ ப⁴வித்வா 33;

    Akkodhano niccapasannacitto, sabbātithī yācayogo bhavitvā 34;

    த³த்வா ச பு⁴த்வா ச யதா²னுபா⁴வங், அனிந்தி³தோ ஸக்³க³முபேஹி டா²னந்தி.

    Datvā ca bhutvā ca yathānubhāvaṃ, anindito saggamupehi ṭhānanti.

    ஸரப⁴மிக³ஜாதகங் த³ஸமங்.

    Sarabhamigajātakaṃ dasamaṃ.

    தேரஸகனிபாதங் நிட்டி²தங்.

    Terasakanipātaṃ niṭṭhitaṃ.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    வரஅம்ப³ குடா²ரி ஸஹங்ஸவரோ, அத²ரஞ்ஞஸ்மிங் தூ³தகபஞ்சமகோ;

    Varaamba kuṭhāri sahaṃsavaro, atharaññasmiṃ dūtakapañcamako;

    அத² போ³தி⁴ அகித்தி ஸுதக்கரினா, அத² ருருமிகே³னபரோ ஸரபோ⁴தி.

    Atha bodhi akitti sutakkarinā, atha rurumigenaparo sarabhoti.







    Footnotes:
    1. ஆஸிங்ஸேதே²வ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    2. āsiṃsetheva (sī. syā. pī.)
    3. மச்சுமுபப்³ப³ஜந்தி (க॰ ஸீ॰ பீ॰), மச்சுமுபபஜ்ஜந்தி (ஸ்யா॰ க॰) எத்த² ‘‘அவிதக்கிதாபி ப²ஸ்ஸோ மச்சங் ஜனங் உபக³ச்ச²ந்தீ’’தி அத்தோ²
    4. maccumupabbajanti (ka. sī. pī.), maccumupapajjanti (syā. ka.) ettha ‘‘avitakkitāpi phasso maccaṃ janaṃ upagacchantī’’ti attho
    5. தவ, விக்கந்தங் ஜீவிதங் லபி⁴ (க॰)
    6. tava, vikkantaṃ jīvitaṃ labhi (ka.)
    7. தமேவ (ஸ்யா॰ க॰)
    8. tameva (syā. ka.)
    9. துவன்னு (ஸீ॰ பீ॰)
    10. தங் (க॰)
    11. tuvannu (sī. pī.)
    12. taṃ (ka.)
    13. தங் (க॰)
    14. taṃ (ka.)
    15. பத்தங் (ஸ்யா॰), பட்டிங் (க॰)
    16. pattaṃ (syā.), paṭṭiṃ (ka.)
    17. நுண்ணோ (க॰ ஸீ॰ ஸ்யா॰), துண்ணோ (க॰)
    18. nuṇṇo (ka. sī. syā.), tuṇṇo (ka.)
    19. புப்³பே³ ச கதங் (க॰)
    20. pubbe ca kataṃ (ka.)
    21. ராஜ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    22. ஸஹாயகங் மே (ஸீ॰ பீ॰)
    23. rāja (sī. syā. pī.)
    24. sahāyakaṃ me (sī. pī.)
    25. நரவிரியஸெட்ட² (ஸீ॰ பீ॰)
    26. க³ந்தா (ஸீ॰ பீ॰ அட்ட²॰)
    27. naraviriyaseṭṭha (sī. pī.)
    28. gantā (sī. pī. aṭṭha.)
    29. பாணத³’ஸ்ஸ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    30. pāṇada’ssa (sī. syā. pī.)
    31. ரஜ்ஜம்பிமங் சஸ்ஸ க³ணே (க॰)
    32. rajjampimaṃ cassa gaṇe (ka.)
    33. பாஹுனகே கரித்வா (ஸ்யா॰), யாசயோகோ³ விதி³த்வா (க॰)
    34. pāhunake karitvā (syā.), yācayogo viditvā (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā / [483] 10. ஸரப⁴மிக³ஜாதகவண்ணனா • [483] 10. Sarabhamigajātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact