Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi

    ૩. સરણગમનિયત્થેરઅપદાનં

    3. Saraṇagamaniyattheraapadānaṃ

    ૨૦.

    20.

    ‘‘ઉભિન્નં દેવરાજૂનં, સઙ્ગામો સમુપટ્ઠિતો;

    ‘‘Ubhinnaṃ devarājūnaṃ, saṅgāmo samupaṭṭhito;

    અહોસિ સમુપબ્યૂળ્હો 1, મહાઘોસો અવત્તથ 2.

    Ahosi samupabyūḷho 3, mahāghoso avattatha 4.

    ૨૧.

    21.

    ‘‘પદુમુત્તરો લોકવિદૂ, આહુતીનં પટિગ્ગહો;

    ‘‘Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    અન્તલિક્ખે ઠિતો સત્થા, સંવેજેસિ મહાજનં.

    Antalikkhe ṭhito satthā, saṃvejesi mahājanaṃ.

    ૨૨.

    22.

    ‘‘સબ્બે દેવા અત્તમના, નિક્ખિત્તકવચાવુધા;

    ‘‘Sabbe devā attamanā, nikkhittakavacāvudhā;

    સમ્બુદ્ધં અભિવાદેત્વા, એકગ્ગાસિંસુ તાવદે.

    Sambuddhaṃ abhivādetvā, ekaggāsiṃsu tāvade.

    ૨૩.

    23.

    ‘‘મય્હં 5 સઙ્કપ્પમઞ્ઞાય, વાચાસભિમુદીરયિ;

    ‘‘Mayhaṃ 6 saṅkappamaññāya, vācāsabhimudīrayi;

    અનુકમ્પકો લોકવિદૂ, નિબ્બાપેસિ મહાજનં.

    Anukampako lokavidū, nibbāpesi mahājanaṃ.

    ૨૪.

    24.

    ‘‘પદુટ્ઠચિત્તો મનુજો, એકપાણં વિહેઠયં;

    ‘‘Paduṭṭhacitto manujo, ekapāṇaṃ viheṭhayaṃ;

    તેન ચિત્તપ્પદોસેન, અપાયં ઉપપજ્જતિ.

    Tena cittappadosena, apāyaṃ upapajjati.

    ૨૫.

    25.

    ‘‘સઙ્ગામસીસે નાગોવ, બહૂ પાણે વિહેઠયં;

    ‘‘Saṅgāmasīse nāgova, bahū pāṇe viheṭhayaṃ;

    નિબ્બાપેથ સકં ચિત્તં, મા હઞ્ઞિત્થો પુનપ્પુનં.

    Nibbāpetha sakaṃ cittaṃ, mā haññittho punappunaṃ.

    ૨૬.

    26.

    ‘‘દ્વિન્નમ્પિ યક્ખરાજૂનં, સેના સા વિમ્હિતા અહુ 7;

    ‘‘Dvinnampi yakkharājūnaṃ, senā sā vimhitā ahu 8;

    સરણઞ્ચ ઉપાગચ્છું, લોકજેટ્ઠં સુતાદિનં.

    Saraṇañca upāgacchuṃ, lokajeṭṭhaṃ sutādinaṃ.

    ૨૭.

    27.

    ‘‘સઞ્ઞાપેત્વાન જનતં, પદમુદ્ધરિ 9 ચક્ખુમા;

    ‘‘Saññāpetvāna janataṃ, padamuddhari 10 cakkhumā;

    પેક્ખમાનોવ દેવેહિ, પક્કામિ ઉત્તરામુખો.

    Pekkhamānova devehi, pakkāmi uttarāmukho.

    ૨૮.

    28.

    ‘‘પઠમં સરણં ગચ્છિં, દ્વિપદિન્દસ્સ તાદિનો;

    ‘‘Paṭhamaṃ saraṇaṃ gacchiṃ, dvipadindassa tādino;

    કપ્પાનં સતસહસ્સં, દુગ્ગતિં નુપપજ્જહં.

    Kappānaṃ satasahassaṃ, duggatiṃ nupapajjahaṃ.

    ૨૯.

    29.

    ‘‘મહાદુન્દુભિનામા ચ, સોળસાસું રથેસભા;

    ‘‘Mahādundubhināmā ca, soḷasāsuṃ rathesabhā;

    તિંસકપ્પસહસ્સમ્હિ, રાજાનો ચક્કવત્તિનો.

    Tiṃsakappasahassamhi, rājāno cakkavattino.

    ૩૦.

    30.

    ‘‘પટિસમ્ભિદા ચતસ્સો…પે॰… કતં બુદ્ધસ્સ સાસનં’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    ઇત્થં સુદં આયસ્મા સરણગમનિયો થેરો ઇમા ગાથાયો અભાસિત્થાતિ.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā saraṇagamaniyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    સરણગમનિયત્થેરસ્સાપદાનં તતિયં.

    Saraṇagamaniyattherassāpadānaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. સમુપબ્બૂળ્હો (સી॰)
    2. પવત્તથ (સી॰)
    3. samupabbūḷho (sī.)
    4. pavattatha (sī.)
    5. અમ્હં (સી॰)
    6. amhaṃ (sī.)
    7. સેનાયો વિમ્હિતા અહૂ (સી॰), સેનાપિ સમિતા અહુ (સ્યા॰)
    8. senāyo vimhitā ahū (sī.), senāpi samitā ahu (syā.)
    9. ઉદ્ધરિ પન (સી॰ સ્યા॰)
    10. uddhari pana (sī. syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā / ૩. સરણગમનિયત્થેરઅપદાનવણ્ણના • 3. Saraṇagamaniyattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact