Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    3. வஜ்ஜிஸத்தகவக்³கோ³

    3. Vajjisattakavaggo

    1. ஸாரந்த³த³ஸுத்தங்

    1. Sārandadasuttaṃ

    21. ஏவங் மே ஸுதங் – ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா வேஸாலியங் விஹரதி ஸாரந்த³தே³ சேதியே. அத² கோ² ஸம்ப³ஹுலா லிச்ச²வீ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஏகமந்தங் நிஸின்னே கோ² தே லிச்ச²வீ ப⁴க³வா ஏதத³வோச – ‘‘ஸத்த வோ, லிச்ச²வீ, அபரிஹானியே 1 த⁴ம்மே தே³ஸெஸ்ஸாமி. தங் ஸுணாத², ஸாது⁴கங் மனஸி கரோத²; பா⁴ஸிஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி கோ² தே லிச்ச²வீ ப⁴க³வதோ பச்சஸ்ஸோஸுங். ப⁴க³வா ஏதத³வோச –

    21. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā vesāliyaṃ viharati sārandade cetiye. Atha kho sambahulā licchavī yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ekamantaṃ nisinne kho te licchavī bhagavā etadavoca – ‘‘satta vo, licchavī, aparihāniye 2 dhamme desessāmi. Taṃ suṇātha, sādhukaṃ manasi karotha; bhāsissāmī’’ti. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho te licchavī bhagavato paccassosuṃ. Bhagavā etadavoca –

    ‘‘கதமே ச, லிச்ச²வீ, ஸத்த அபரிஹானியா த⁴ம்மா? யாவகீவஞ்ச, லிச்ச²வீ, வஜ்ஜீ அபி⁴ண்ஹங் ஸன்னிபாதா ப⁴விஸ்ஸந்தி ஸன்னிபாதப³ஹுலா; வுத்³தி⁴யேவ, லிச்ச²வீ, வஜ்ஜீனங் பாடிகங்கா², நோ பரிஹானி.

    ‘‘Katame ca, licchavī, satta aparihāniyā dhammā? Yāvakīvañca, licchavī, vajjī abhiṇhaṃ sannipātā bhavissanti sannipātabahulā; vuddhiyeva, licchavī, vajjīnaṃ pāṭikaṅkhā, no parihāni.

    ‘‘யாவகீவஞ்ச, லிச்ச²வீ, வஜ்ஜீ ஸமக்³கா³ ஸன்னிபதிஸ்ஸந்தி, ஸமக்³கா³ வுட்ட²ஹிஸ்ஸந்தி, ஸமக்³கா³ வஜ்ஜிகரணீயானி கரிஸ்ஸந்தி; வுத்³தி⁴யேவ, லிச்ச²வீ, வஜ்ஜீனங் பாடிகங்கா², நோ பரிஹானி.

    ‘‘Yāvakīvañca, licchavī, vajjī samaggā sannipatissanti, samaggā vuṭṭhahissanti, samaggā vajjikaraṇīyāni karissanti; vuddhiyeva, licchavī, vajjīnaṃ pāṭikaṅkhā, no parihāni.

    ‘‘யாவகீவஞ்ச, லிச்ச²வீ, வஜ்ஜீ அபஞ்ஞத்தங் ந பஞ்ஞாபெஸ்ஸந்தி, பஞ்ஞத்தங் ந ஸமுச்சி²ந்தி³ஸ்ஸந்தி, யதா²பஞ்ஞத்தே போராணே வஜ்ஜித⁴ம்மே ஸமாதா³ய வத்திஸ்ஸந்தி; வுத்³தி⁴யேவ, லிச்ச²வீ, வஜ்ஜீனங் பாடிகங்கா², நோ பரிஹானி.

    ‘‘Yāvakīvañca, licchavī, vajjī apaññattaṃ na paññāpessanti, paññattaṃ na samucchindissanti, yathāpaññatte porāṇe vajjidhamme samādāya vattissanti; vuddhiyeva, licchavī, vajjīnaṃ pāṭikaṅkhā, no parihāni.

    ‘‘யாவகீவஞ்ச, லிச்ச²வீ, வஜ்ஜீ யே தே வஜ்ஜீனங் வஜ்ஜிமஹல்லகா தே ஸக்கரிஸ்ஸந்தி க³ருங் கரிஸ்ஸந்தி மானெஸ்ஸந்தி பூஜெஸ்ஸந்தி, தேஸஞ்ச ஸோதப்³ப³ங் மஞ்ஞிஸ்ஸந்தி; வுத்³தி⁴யேவ, லிச்ச²வீ, வஜ்ஜீனங் பாடிகங்கா², நோ பரிஹானி.

    ‘‘Yāvakīvañca, licchavī, vajjī ye te vajjīnaṃ vajjimahallakā te sakkarissanti garuṃ karissanti mānessanti pūjessanti, tesañca sotabbaṃ maññissanti; vuddhiyeva, licchavī, vajjīnaṃ pāṭikaṅkhā, no parihāni.

    ‘‘யாவகீவஞ்ச , லிச்ச²வீ, வஜ்ஜீ யா தா குலித்தி²யோ குலகுமாரியோ தா ந ஓகஸ்ஸ பஸய்ஹ வாஸெஸ்ஸந்தி; வுத்³தி⁴யேவ, லிச்ச²வீ, வஜ்ஜீனங் பாடிகங்கா², நோ பரிஹானி.

    ‘‘Yāvakīvañca , licchavī, vajjī yā tā kulitthiyo kulakumāriyo tā na okassa pasayha vāsessanti; vuddhiyeva, licchavī, vajjīnaṃ pāṭikaṅkhā, no parihāni.

    ‘‘யாவகீவஞ்ச, லிச்ச²வீ, வஜ்ஜீ யானி தானி வஜ்ஜீனங் வஜ்ஜிசேதியானி அப்³ப⁴ந்தரானி சேவ பா³ஹிரானி ச தானி ஸக்கரிஸ்ஸந்தி க³ருங் கரிஸ்ஸந்தி மானெஸ்ஸந்தி பூஜெஸ்ஸந்தி, தேஸஞ்ச தி³ன்னபுப்³ப³ங் கதபுப்³ப³ங் த⁴ம்மிகங் ப³லிங் நோ பரிஹாபெஸ்ஸந்தி; வுத்³தி⁴யேவ, லிச்ச²வீ, வஜ்ஜீனங் பாடிகங்கா², நோ பரிஹானி.

    ‘‘Yāvakīvañca, licchavī, vajjī yāni tāni vajjīnaṃ vajjicetiyāni abbhantarāni ceva bāhirāni ca tāni sakkarissanti garuṃ karissanti mānessanti pūjessanti, tesañca dinnapubbaṃ katapubbaṃ dhammikaṃ baliṃ no parihāpessanti; vuddhiyeva, licchavī, vajjīnaṃ pāṭikaṅkhā, no parihāni.

    ‘‘யாவகீவஞ்ச, லிச்ச²வீ, வஜ்ஜீனங் அரஹந்தேஸு த⁴ம்மிகா ரக்கா²வரணகு³த்தி ஸுஸங்விஹிதா ப⁴விஸ்ஸதி – ‘கிந்தி அனாக³தா ச அரஹந்தோ விஜிதங் ஆக³ச்செ²ய்யுங், ஆக³தா ச அரஹந்தோ விஜிதே பா²ஸுங் விஹரெய்யு’ந்தி; வுத்³தி⁴யேவ, லிச்ச²வீ, வஜ்ஜீனங் பாடிகங்கா², நோ பரிஹானி.

    ‘‘Yāvakīvañca, licchavī, vajjīnaṃ arahantesu dhammikā rakkhāvaraṇagutti susaṃvihitā bhavissati – ‘kinti anāgatā ca arahanto vijitaṃ āgaccheyyuṃ, āgatā ca arahanto vijite phāsuṃ vihareyyu’nti; vuddhiyeva, licchavī, vajjīnaṃ pāṭikaṅkhā, no parihāni.

    ‘‘யாவகீவஞ்ச, லிச்ச²வீ, இமே ஸத்த அபரிஹானியா த⁴ம்மா வஜ்ஜீஸு ட²ஸ்ஸந்தி 3, இமேஸு ச ஸத்தஸு அபரிஹானியேஸு த⁴ம்மேஸு வஜ்ஜீ ஸந்தி³ஸ்ஸிஸ்ஸந்தி 4; வுத்³தி⁴யேவ, லிச்ச²வீ, வஜ்ஜீனங் பாடிகங்கா², நோ பரிஹானீ’’தி. பட²மங்.

    ‘‘Yāvakīvañca, licchavī, ime satta aparihāniyā dhammā vajjīsu ṭhassanti 5, imesu ca sattasu aparihāniyesu dhammesu vajjī sandississanti 6; vuddhiyeva, licchavī, vajjīnaṃ pāṭikaṅkhā, no parihānī’’ti. Paṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. அபரிஹானீயே (க॰)
    2. aparihānīye (ka.)
    3. வத்திஸ்ஸந்தி (க॰)
    4. ஸந்தி³ஸ்ஸந்தி (ஸீ॰ பீ॰ க॰)
    5. vattissanti (ka.)
    6. sandissanti (sī. pī. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 1. ஸாரந்த³த³ஸுத்தவண்ணனா • 1. Sārandadasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 1. ஸாரந்த³த³ஸுத்தவண்ணனா • 1. Sārandadasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact