Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā

    સારિપુત્તમોગ્ગલ્લાનપબ્બજ્જાકથાવણ્ણના

    Sāriputtamoggallānapabbajjākathāvaṇṇanā

    ૬૦. કિં કાહસીતિ કિં કાહતિ. ‘‘કિં કરોતિ, કિં કરોસી’’તિ વા બ્યઞ્જનં બહું વત્વાતિ અત્થો. પટિપાદેન્તોતિ નિગમેન્તો. ‘‘પચ્ચબ્યથા , પચ્ચબ્યથ’’ન્તિપિ પઠન્તિ. કપ્પનહુતેહીતિ એત્થ દસકાનં સતં સહસ્સં, સહસ્સાનં સતં સતસહસ્સં, સતસહસ્સાનં સતં કોટિ, કોટિસતસહસ્સાનં સતં પકોટિ, પકોટિસતસહસ્સાનં સતં કોટિપકોટિ, કોટિપકોટિસતસહસ્સાનં સતં નહુતન્તિ વેદિતબ્બં. કપ્પનહુતેહીતિ એવમનુસારતો અબ્ભતીતં નામાતિ ખન્ધકભાણકાનં પાઠોતિ.

    60.Kiṃ kāhasīti kiṃ kāhati. ‘‘Kiṃ karoti, kiṃ karosī’’ti vā byañjanaṃ bahuṃ vatvāti attho. Paṭipādentoti nigamento. ‘‘Paccabyathā , paccabyatha’’ntipi paṭhanti. Kappanahutehīti ettha dasakānaṃ sataṃ sahassaṃ, sahassānaṃ sataṃ satasahassaṃ, satasahassānaṃ sataṃ koṭi, koṭisatasahassānaṃ sataṃ pakoṭi, pakoṭisatasahassānaṃ sataṃ koṭipakoṭi, koṭipakoṭisatasahassānaṃ sataṃ nahutanti veditabbaṃ. Kappanahutehīti evamanusārato abbhatītaṃ nāmāti khandhakabhāṇakānaṃ pāṭhoti.

    ૬૩. ‘‘કુલચ્છેદાયા’’તિ પાઠો, કુલુપચ્છેદાયાતિ અત્થો. મનુસ્સા ‘‘ધમ્મેન કિર સમણા સક્યપુત્તિયા નયન્તિ, નાધમ્મેના’’તિ ન પુન ચોદેસુન્તિ એવં પાઠસેસેન સમ્બન્ધો કાતબ્બો.

    63. ‘‘Kulacchedāyā’’ti pāṭho, kulupacchedāyāti attho. Manussā ‘‘dhammena kira samaṇā sakyaputtiyā nayanti, nādhammenā’’ti na puna codesunti evaṃ pāṭhasesena sambandho kātabbo.

    એત્તાવતા થેરો નિદાનં નિટ્ઠપેસીતિ વેદિતબ્બં. હોન્તિ ચેત્થ –

    Ettāvatā thero nidānaṃ niṭṭhapesīti veditabbaṃ. Honti cettha –

    ‘‘યં ધમ્મસેનાપતિ એત્થ મૂલ-

    ‘‘Yaṃ dhammasenāpati ettha mūla-

    ગન્થસ્સ સિદ્ધિક્કમદસ્સનેન;

    Ganthassa siddhikkamadassanena;

    નિદાનનિટ્ઠાનમકંસુ ધમ્મ-

    Nidānaniṭṭhānamakaṃsu dhamma-

    સઙ્ગાહકા તે વિનયક્કમઞ્ઞૂ.

    Saṅgāhakā te vinayakkamaññū.

    ‘‘નિદાનલીનત્થપદાનમેવ,

    ‘‘Nidānalīnatthapadānameva,

    નિદાનિટ્ઠાનમિદં વિદિત્વા;

    Nidāniṭṭhānamidaṃ viditvā;

    ઇતો પરં ચે વિનયત્થયુત્ત-

    Ito paraṃ ce vinayatthayutta-

    પદાનિ વીમંસનમેવ ઞેય્ય’’ન્તિ.

    Padāni vīmaṃsanameva ñeyya’’nti.

    સારિપુત્તમોગ્ગલ્લાનપબ્બજ્જાકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sāriputtamoggallānapabbajjākathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૧૪. સારિપુત્તમોગ્ગલ્લાનપબ્બજ્જાકથા • 14. Sāriputtamoggallānapabbajjākathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / સારિપુત્તમોગ્ગલ્લાનપબ્બજ્જાકથા • Sāriputtamoggallānapabbajjākathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / સારિપુત્તમોગ્ગલ્લાનપબ્બજ્જાકથાવણ્ણના • Sāriputtamoggallānapabbajjākathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / સારિપુત્તમોગ્ગલ્લાનપબ્બજ્જાકથાવણ્ણના • Sāriputtamoggallānapabbajjākathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧૪. સારિપુત્તમોગ્ગલ્લાન પબ્બજ્જાકથા • 14. Sāriputtamoggallāna pabbajjākathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact