Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya

    7. ஸாரிபுத்தஸுத்தங்

    7. Sāriputtasuttaṃ

    7. அத² கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ யேனாயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ஆயஸ்மதா ஸாரிபுத்தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ஆயஸ்மா ஆனந்தோ³ ஆயஸ்மந்தங் ஸாரிபுத்தங் ஏதத³வோச –

    7. Atha kho āyasmā ānando yenāyasmā sāriputto tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā āyasmatā sāriputtena saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho āyasmā ānando āyasmantaṃ sāriputtaṃ etadavoca –

    ‘‘ஸியா நு கோ², ஆவுஸோ ஸாரிபுத்த, பி⁴க்கு²னோ ததா²ரூபோ ஸமாதி⁴படிலாபோ⁴ யதா² நேவ பத²வியங் பத²விஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ, ந ஆபஸ்மிங் ஆபோஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ, ந தேஜஸ்மிங் தேஜோஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ, ந வாயஸ்மிங் வாயோஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ, ந ஆகாஸானஞ்சாயதனே ஆகாஸானஞ்சாயதனஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ, ந விஞ்ஞாணஞ்சாயதனே விஞ்ஞாணஞ்சாயதனஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ, ந ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனே ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ, ந நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனே நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ, ந இத⁴லோகே இத⁴லோகஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ, ந பரலோகே பரலோகஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ; ஸஞ்ஞீ ச பன அஸ்ஸா’’தி?

    ‘‘Siyā nu kho, āvuso sāriputta, bhikkhuno tathārūpo samādhipaṭilābho yathā neva pathaviyaṃ pathavisaññī assa, na āpasmiṃ āposaññī assa, na tejasmiṃ tejosaññī assa, na vāyasmiṃ vāyosaññī assa, na ākāsānañcāyatane ākāsānañcāyatanasaññī assa, na viññāṇañcāyatane viññāṇañcāyatanasaññī assa, na ākiñcaññāyatane ākiñcaññāyatanasaññī assa, na nevasaññānāsaññāyatane nevasaññānāsaññāyatanasaññī assa, na idhaloke idhalokasaññī assa, na paraloke paralokasaññī assa; saññī ca pana assā’’ti?

    ‘‘ஸியா , ஆவுஸோ ஆனந்த³, பி⁴க்கு²னோ ததா²ரூபோ ஸமாதி⁴படிலாபோ⁴ யதா² நேவ பத²வியங் பத²விஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ…பே॰… ந பரலோகே பரலோகஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ; ஸஞ்ஞீ ச பன அஸ்ஸா’’தி.

    ‘‘Siyā , āvuso ānanda, bhikkhuno tathārūpo samādhipaṭilābho yathā neva pathaviyaṃ pathavisaññī assa…pe… na paraloke paralokasaññī assa; saññī ca pana assā’’ti.

    ‘‘யதா² கத²ங் பன, ஆவுஸோ ஸாரிபுத்த, ஸியா பி⁴க்கு²னோ ததா²ரூபோ ஸமாதி⁴படிலாபோ⁴ யதா² நேவ பத²வியங் பத²விஸஞ்ஞீ அஸ்ஸ…பே॰… ஸஞ்ஞீ ச பன அஸ்ஸா’’தி? ‘‘ஏகமிதா³ஹங், ஆவுஸோ ஆனந்த³, ஸமயங் இதே⁴வ ஸாவத்தி²யங் விஹராமி அந்த⁴வனஸ்மிங். தத்தா²ஹங் 1 ததா²ரூபங் ஸமாதி⁴ங் ஸமாபஜ்ஜிங் 2 யதா² நேவ பத²வியங் பத²விஸஞ்ஞீ அஹோஸிங், ந ஆபஸ்மிங் ஆபோஸஞ்ஞீ அஹோஸிங், ந தேஜஸ்மிங் தேஜோஸஞ்ஞீ அஹோஸிங், ந வாயஸ்மிங் வாயோஸஞ்ஞீ அஹோஸிங், ந ஆகாஸானஞ்சாயதனே ஆகாஸானஞ்சாயதனஸஞ்ஞீ அஹோஸிங், ந விஞ்ஞாணஞ்சாயதனே விஞ்ஞாணஞ்சாயதனஸஞ்ஞீ அஹோஸிங், ந ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனே ஆகிஞ்சஞ்ஞாயதனஸஞ்ஞீ அஹோஸிங், ந நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனே நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனஸஞ்ஞீ அஹோஸிங், ந இத⁴லோகே இத⁴லோகஸஞ்ஞீ அஹோஸிங், ந பரலோகே பரலோகஸஞ்ஞீ அஹோஸிங்; ஸஞ்ஞீ ச பன அஹோஸி’’ந்தி.

    ‘‘Yathā kathaṃ pana, āvuso sāriputta, siyā bhikkhuno tathārūpo samādhipaṭilābho yathā neva pathaviyaṃ pathavisaññī assa…pe… saññī ca pana assā’’ti? ‘‘Ekamidāhaṃ, āvuso ānanda, samayaṃ idheva sāvatthiyaṃ viharāmi andhavanasmiṃ. Tatthāhaṃ 3 tathārūpaṃ samādhiṃ samāpajjiṃ 4 yathā neva pathaviyaṃ pathavisaññī ahosiṃ, na āpasmiṃ āposaññī ahosiṃ, na tejasmiṃ tejosaññī ahosiṃ, na vāyasmiṃ vāyosaññī ahosiṃ, na ākāsānañcāyatane ākāsānañcāyatanasaññī ahosiṃ, na viññāṇañcāyatane viññāṇañcāyatanasaññī ahosiṃ, na ākiñcaññāyatane ākiñcaññāyatanasaññī ahosiṃ, na nevasaññānāsaññāyatane nevasaññānāsaññāyatanasaññī ahosiṃ, na idhaloke idhalokasaññī ahosiṃ, na paraloke paralokasaññī ahosiṃ; saññī ca pana ahosi’’nti.

    ‘‘கிங்ஸஞ்ஞீ பனாயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ 5 தஸ்மிங் ஸமயே அஹோஸீ’’தி? ‘‘ப⁴வனிரோதோ⁴ நிப்³பா³னங் ப⁴வனிரோதோ⁴ நிப்³பா³ன’’ந்தி கோ² மே, ஆவுஸோ, அஞ்ஞாவ ஸஞ்ஞா உப்பஜ்ஜதி அஞ்ஞாவ ஸஞ்ஞா நிருஜ்ஜ²தி. ஸெய்யதா²பி, ஆவுஸோ, ஸகலிகக்³கி³ஸ்ஸ ஜா²யமானஸ்ஸ அஞ்ஞாவ அச்சி உப்பஜ்ஜதி அஞ்ஞாவ அச்சி நிருஜ்ஜ²தி; ஏவமேவங் கோ², ஆவுஸோ, ‘ப⁴வனிரோதோ⁴ நிப்³பா³னங் ப⁴வனிரோதோ⁴ நிப்³பா³ன’ந்தி அஞ்ஞாவ ஸஞ்ஞா உப்பஜ்ஜதி அஞ்ஞாவ ஸஞ்ஞா நிருஜ்ஜ²தி. ‘ப⁴வனிரோதோ⁴ நிப்³பா³ன’ந்தி 6 ஸஞ்ஞீ ச பனாஹங், ஆவுஸோ, தஸ்மிங் ஸமயே அஹோஸி’’ந்தி. ஸத்தமங்.

    ‘‘Kiṃsaññī panāyasmā sāriputto 7 tasmiṃ samaye ahosī’’ti? ‘‘Bhavanirodho nibbānaṃ bhavanirodho nibbāna’’nti kho me, āvuso, aññāva saññā uppajjati aññāva saññā nirujjhati. Seyyathāpi, āvuso, sakalikaggissa jhāyamānassa aññāva acci uppajjati aññāva acci nirujjhati; evamevaṃ kho, āvuso, ‘bhavanirodho nibbānaṃ bhavanirodho nibbāna’nti aññāva saññā uppajjati aññāva saññā nirujjhati. ‘Bhavanirodho nibbāna’nti 8 saññī ca panāhaṃ, āvuso, tasmiṃ samaye ahosi’’nti. Sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. அதா²ஹங் (க॰)
    2. படிலபா⁴மி (க॰)
    3. athāhaṃ (ka.)
    4. paṭilabhāmi (ka.)
    5. கிங் ஸஞ்ஞீ பனாவுஸோ ஸாரிபுத்த (க॰)
    6. நிப்³பா³னங் (ஸீ॰ க॰)
    7. kiṃ saññī panāvuso sāriputta (ka.)
    8. nibbānaṃ (sī. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / 7. ஸாரிபுத்தஸுத்தவண்ணனா • 7. Sāriputtasuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 1-7. அவிஜ்ஜாஸுத்தாதி³வண்ணனா • 1-7. Avijjāsuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact