Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாதபாளி • Suttanipātapāḷi

    16. ஸாரிபுத்தஸுத்தங்

    16. Sāriputtasuttaṃ

    961.

    961.

    ‘‘ந மே தி³ட்டோ² இதோ புப்³பே³, (இச்சாயஸ்மா ஸாரிபுத்தோ)

    ‘‘Na me diṭṭho ito pubbe, (iccāyasmā sāriputto)

    ந ஸுதோ உத³ கஸ்ஸசி;

    Na suto uda kassaci;

    ஏவங் வக்³கு³வதோ³ ஸத்தா²,

    Evaṃ vagguvado satthā,

    துஸிதா க³ணிமாக³தோ.

    Tusitā gaṇimāgato.

    962.

    962.

    ‘‘ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ, யதா² தி³ஸ்ஸதி சக்கு²மா;

    ‘‘Sadevakassa lokassa, yathā dissati cakkhumā;

    ஸப்³ப³ங் தமங் வினோதெ³த்வா, ஏகோவ ரதிமஜ்ஜ²கா³.

    Sabbaṃ tamaṃ vinodetvā, ekova ratimajjhagā.

    963.

    963.

    ‘‘தங் பு³த்³த⁴ங் அஸிதங் தாதி³ங், அகுஹங் க³ணிமாக³தங்;

    ‘‘Taṃ buddhaṃ asitaṃ tādiṃ, akuhaṃ gaṇimāgataṃ;

    ப³ஹூனமித⁴ ப³த்³தா⁴னங், அத்தி² பஞ்ஹேன ஆக³மங்.

    Bahūnamidha baddhānaṃ, atthi pañhena āgamaṃ.

    964.

    964.

    ‘‘பி⁴க்கு²னோ விஜிகு³ச்ச²தோ, ப⁴ஜதோ ரித்தமாஸனங்;

    ‘‘Bhikkhuno vijigucchato, bhajato rittamāsanaṃ;

    ருக்க²மூலங் ஸுஸானங் வா, பப்³ப³தானங் கு³ஹாஸு வா.

    Rukkhamūlaṃ susānaṃ vā, pabbatānaṃ guhāsu vā.

    965.

    965.

    ‘‘உச்சாவசேஸு ஸயனேஸு, கீவந்தோ தத்த² பே⁴ரவா;

    ‘‘Uccāvacesu sayanesu, kīvanto tattha bheravā;

    யேஹி பி⁴க்கு² ந வேதெ⁴ய்ய, நிக்³கோ⁴ஸே ஸயனாஸனே.

    Yehi bhikkhu na vedheyya, nigghose sayanāsane.

    966.

    966.

    ‘‘கதீ பரிஸ்ஸயா லோகே, க³ச்ச²தோ அக³தங் தி³ஸங்;

    ‘‘Katī parissayā loke, gacchato agataṃ disaṃ;

    யே பி⁴க்கு² அபி⁴ஸம்ப⁴வே, பந்தம்ஹி ஸயனாஸனே.

    Ye bhikkhu abhisambhave, pantamhi sayanāsane.

    967.

    967.

    ‘‘க்யாஸ்ஸ ப்³யப்பத²யோ அஸ்ஸு, க்யாஸ்ஸஸ்ஸு இத⁴ கோ³சரா;

    ‘‘Kyāssa byappathayo assu, kyāssassu idha gocarā;

    கானி ஸீலப்³ப³தானாஸ்ஸு, பஹிதத்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ.

    Kāni sīlabbatānāssu, pahitattassa bhikkhuno.

    968.

    968.

    ‘‘கங் ஸோ ஸிக்க²ங் ஸமாதா³ய, ஏகோதி³ நிபகோ ஸதோ;

    ‘‘Kaṃ so sikkhaṃ samādāya, ekodi nipako sato;

    கம்மாரோ ரஜதஸ்ஸேவ, நித்³த⁴மே மலமத்தனோ’’.

    Kammāro rajatasseva, niddhame malamattano’’.

    969.

    969.

    ‘‘விஜிகு³ச்ச²மானஸ்ஸ யதி³த³ங் பா²ஸு, (ஸாரிபுத்தாதி ப⁴க³வா)

    ‘‘Vijigucchamānassa yadidaṃ phāsu, (sāriputtāti bhagavā)

    ரித்தாஸனங் ஸயனங் ஸேவதோ சே;

    Rittāsanaṃ sayanaṃ sevato ce;

    ஸம்போ³தி⁴காமஸ்ஸ யதா²னுத⁴ம்மங்,

    Sambodhikāmassa yathānudhammaṃ,

    தங் தே பவக்கா²மி யதா² பஜானங்.

    Taṃ te pavakkhāmi yathā pajānaṃ.

    970.

    970.

    ‘‘பஞ்சன்னங் தீ⁴ரோ ப⁴யானங் ந பா⁴யே, பி⁴க்கு² ஸதோ ஸபரியந்தசாரீ;

    ‘‘Pañcannaṃ dhīro bhayānaṃ na bhāye, bhikkhu sato sapariyantacārī;

    ட³ங்ஸாதி⁴பாதானங் ஸரீஸபானங், மனுஸ்ஸப²ஸ்ஸானங் சதுப்பதா³னங்.

    Ḍaṃsādhipātānaṃ sarīsapānaṃ, manussaphassānaṃ catuppadānaṃ.

    971.

    971.

    ‘‘பரத⁴ம்மிகானம்பி ந ஸந்தஸெய்ய, தி³ஸ்வாபி தேஸங் ப³ஹுபே⁴ரவானி;

    ‘‘Paradhammikānampi na santaseyya, disvāpi tesaṃ bahubheravāni;

    அதா²பரானி அபி⁴ஸம்ப⁴வெய்ய, பரிஸ்ஸயானி குஸலானுஏஸீ.

    Athāparāni abhisambhaveyya, parissayāni kusalānuesī.

    972.

    972.

    ‘‘ஆதங்கப²ஸ்ஸேன கு²தா³ய பு²ட்டோ², ஸீதங் அதுண்ஹங் 1 அதி⁴வாஸயெய்ய;

    ‘‘Ātaṅkaphassena khudāya phuṭṭho, sītaṃ atuṇhaṃ 2 adhivāsayeyya;

    ஸோ தேஹி பு²ட்டோ² ப³ஹுதா⁴ அனோகோ, வீரியங் பரக்கம்மத³ள்ஹங் கரெய்ய.

    So tehi phuṭṭho bahudhā anoko, vīriyaṃ parakkammadaḷhaṃ kareyya.

    973.

    973.

    ‘‘தெ²ய்யங் ந காரே 3 ந முஸா ப⁴ணெய்ய, மெத்தாய ப²ஸ்ஸே தஸதா²வரானி;

    ‘‘Theyyaṃ na kāre 4 na musā bhaṇeyya, mettāya phasse tasathāvarāni;

    யதா³விலத்தங் மனஸோ விஜஞ்ஞா, கண்ஹஸ்ஸ பக்கோ²தி வினோத³யெய்ய.

    Yadāvilattaṃ manaso vijaññā, kaṇhassa pakkhoti vinodayeyya.

    974.

    974.

    ‘‘கோதா⁴திமானஸ்ஸ வஸங் ந க³ச்சே², மூலம்பி தேஸங் பலிக²ஞ்ஞ திட்டே²;

    ‘‘Kodhātimānassa vasaṃ na gacche, mūlampi tesaṃ palikhañña tiṭṭhe;

    அத²ப்பியங் வா பன அப்பியங் வா, அத்³தா⁴ ப⁴வந்தோ அபி⁴ஸம்ப⁴வெய்ய.

    Athappiyaṃ vā pana appiyaṃ vā, addhā bhavanto abhisambhaveyya.

    975.

    975.

    ‘‘பஞ்ஞங் புரக்க²த்வா கல்யாணபீதி, விக்க²ம்ப⁴யே தானி பரிஸ்ஸயானி;

    ‘‘Paññaṃ purakkhatvā kalyāṇapīti, vikkhambhaye tāni parissayāni;

    அரதிங் ஸஹேத² ஸயனம்ஹி பந்தே, சதுரோ ஸஹேத² பரிதே³வத⁴ம்மே.

    Aratiṃ sahetha sayanamhi pante, caturo sahetha paridevadhamme.

    976.

    976.

    ‘‘கிங்ஸூ அஸிஸ்ஸாமி குவங் வா 5 அஸிஸ்ஸங், து³க்க²ங் வத ஸெத்த² க்வஜ்ஜ ஸெஸ்ஸங்;

    ‘‘Kiṃsū asissāmi kuvaṃ vā 6 asissaṃ, dukkhaṃ vata settha kvajja sessaṃ;

    ஏதே விதக்கே பரிதே³வனெய்யே, வினயேத² ஸேகோ² அனிகேதசாரீ.

    Ete vitakke paridevaneyye, vinayetha sekho aniketacārī.

    977.

    977.

    ‘‘அன்னஞ்ச லத்³தா⁴ வஸனஞ்ச காலே, மத்தங் ஸோ ஜஞ்ஞா இத⁴ தோஸனத்த²ங்;

    ‘‘Annañca laddhā vasanañca kāle, mattaṃ so jaññā idha tosanatthaṃ;

    ஸோ தேஸு கு³த்தோ யதசாரி கா³மே, ருஸிதோபி வாசங் ப²ருஸங் ந வஜ்ஜா.

    So tesu gutto yatacāri gāme, rusitopi vācaṃ pharusaṃ na vajjā.

    978.

    978.

    ‘‘ஒக்கி²த்தசக்கு² ந ச பாத³லோலோ, ஜா²னானுயுத்தோ ப³ஹுஜாக³ரஸ்ஸ;

    ‘‘Okkhittacakkhu na ca pādalolo, jhānānuyutto bahujāgarassa;

    உபெக்க²மாரப்³ப⁴ ஸமாஹிதத்தோ, தக்காஸயங் குக்குச்சியூபசி²ந்தே³.

    Upekkhamārabbha samāhitatto, takkāsayaṃ kukkucciyūpachinde.

    979.

    979.

    ‘‘சுதி³தோ வசீபி⁴ ஸதிமாபி⁴னந்தே³, ஸப்³ரஹ்மசாரீஸு கி²லங் பபி⁴ந்தே³;

    ‘‘Cudito vacībhi satimābhinande, sabrahmacārīsu khilaṃ pabhinde;

    வாசங் பமுஞ்சே குஸலங் நாதிவேலங், ஜனவாத³த⁴ம்மாய ந சேதயெய்ய.

    Vācaṃ pamuñce kusalaṃ nātivelaṃ, janavādadhammāya na cetayeyya.

    980.

    980.

    ‘‘அதா²பரங் பஞ்ச ரஜானி லோகே, யேஸங் ஸதீமா வினயாய ஸிக்கே²;

    ‘‘Athāparaṃ pañca rajāni loke, yesaṃ satīmā vinayāya sikkhe;

    ரூபேஸு ஸத்³தே³ஸு அதோ² ரஸேஸு, க³ந்தே⁴ஸு ப²ஸ்ஸேஸு ஸஹேத² ராக³ங்.

    Rūpesu saddesu atho rasesu, gandhesu phassesu sahetha rāgaṃ.

    981.

    981.

    ‘‘ஏதேஸு த⁴ம்மேஸு வினெய்ய ச²ந்த³ங், பி⁴க்கு² ஸதிமா ஸுவிமுத்தசித்தோ;

    ‘‘Etesu dhammesu vineyya chandaṃ, bhikkhu satimā suvimuttacitto;

    காலேன ஸோ ஸம்மா த⁴ம்மங் பரிவீமங்ஸமானோ,

    Kālena so sammā dhammaṃ parivīmaṃsamāno,

    ஏகோதி³பூ⁴தோ விஹனே தமங் ஸோ’’தி.

    Ekodibhūto vihane tamaṃ so’’ti.

    ஸாரிபுத்தஸுத்தங் ஸோளஸமங் நிட்டி²தங். அட்ட²கவக்³கோ³ சதுத்தோ²

    Sāriputtasuttaṃ soḷasamaṃ niṭṭhitaṃ. Aṭṭhakavaggo catuttho

    நிட்டி²தோ.

    Niṭṭhito.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    காமங் கு³ஹஞ்ச து³ட்டா² ச, ஸுத்³த⁴ஞ்ச பரமா ஜரா;

    Kāmaṃ guhañca duṭṭhā ca, suddhañca paramā jarā;

    மெத்தெய்யோ ச பஸூரோ ச, மாக³ண்டி³ புராபே⁴த³னங்.

    Metteyyo ca pasūro ca, māgaṇḍi purābhedanaṃ.

    கலஹங் த்³வே ச ப்³யூஹானி 7, புனதே³வ துவட்டகங்;

    Kalahaṃ dve ca byūhāni 8, punadeva tuvaṭṭakaṃ;

    அத்தத³ண்ட³வரங் ஸுத்தங், தே²ரபுட்டே²ன 9 ஸோளஸ;

    Attadaṇḍavaraṃ suttaṃ, therapuṭṭhena 10 soḷasa;

    இதி ஏதானி ஸுத்தானி, ஸப்³பா³னட்ட²கவக்³கி³காதி.

    Iti etāni suttāni, sabbānaṭṭhakavaggikāti.







    Footnotes:
    1. அச்சுண்ஹங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    2. accuṇhaṃ (sī. syā.)
    3. ந கரெய்ய (ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰)
    4. na kareyya (sī. syā. ka.)
    5. குத⁴ வா (க॰), குத² வா (நித்³தே³ஸ)
    6. kudha vā (ka.), kutha vā (niddesa)
    7. ப்³யூஹானி (ஸீ॰)
    8. byūhāni (sī.)
    9. தே²ரபஞ்ஹேன (ஸீ॰), ஸாரிபுத்தேன (ஸ்யா॰)
    10. therapañhena (sī.), sāriputtena (syā.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā / 16. ஸாரிபுத்தஸுத்தவண்ணனா • 16. Sāriputtasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact