Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સંયુત્તનિકાય (અટ્ઠકથા) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
૬. સારિપુત્તસુત્તવણ્ણના
6. Sāriputtasuttavaṇṇanā
૨૧૪. છટ્ઠે પોરિયાતિ અક્ખરાદિપરિપુણ્ણાય. વિસ્સટ્ઠાયાતિ અવિબદ્ધાય અપલિબુદ્ધાય. ધમ્મસેનાપતિસ્સ હિ કથેન્તસ્સ પિત્તાદીનં વસેન અપલિબુદ્ધવચનં હોતિ, અયદણ્ડેન પહતકંસતાલતો સદ્દો વિય નિચ્છરતિ. અનેલગલાયાતિ અનેલાય અગલાય નિદ્દોસાય ચેવ અક્ખલિતપદબ્યઞ્જનાય ચ. થેરસ્સ હિ કથયતો પદં વા બ્યઞ્જનં વા ન પરિહાયતિ. અત્થસ્સ વિઞ્ઞાપનિયાતિ અત્થસ્સ વિઞ્ઞાપનસમત્થાય. ભિક્ખુનન્તિ ભિક્ખૂનં.
214. Chaṭṭhe poriyāti akkharādiparipuṇṇāya. Vissaṭṭhāyāti avibaddhāya apalibuddhāya. Dhammasenāpatissa hi kathentassa pittādīnaṃ vasena apalibuddhavacanaṃ hoti, ayadaṇḍena pahatakaṃsatālato saddo viya niccharati. Anelagalāyāti anelāya agalāya niddosāya ceva akkhalitapadabyañjanāya ca. Therassa hi kathayato padaṃ vā byañjanaṃ vā na parihāyati. Atthassa viññāpaniyāti atthassa viññāpanasamatthāya. Bhikkhunanti bhikkhūnaṃ.
સંખિત્તેનપીતિ ‘‘ચત્તારિમાનિ, આવુસો, અરિયસચ્ચાનિ. કતમાનિ ચત્તારિ? દુક્ખં અરિયસચ્ચં…પે॰… ઇમાનિ ખો, આવુસો, ચત્તારિ અરિયસચ્ચાનિ, તસ્માતિહ, આવુસો, ઇદં દુક્ખં અરિયસચ્ચન્તિ યોગો કરણીયો’’તિ (સં॰ નિ॰ ૫.૧૦૯૬-૧૦૯૮) એવં સંખિત્તેનપિ દેસેતિ. વિત્થારેનપીતિ ‘‘કતમં, આવુસો, દુક્ખં અરિયસચ્ચ’’ન્તિઆદિના (મ॰ નિ॰ ૩.૩૭૩) નયેન તાનેવ વિભજન્તો વિત્થારેનપિ ભાસતિ. ખન્ધાદિદેસનાસુપિ એસેવ નયો. સાળિકાયિવ નિગ્ઘોસોતિ યથા મધુરં અમ્બપક્કં સાયિત્વા પક્ખેહિ વાતં દત્વા મધુરસ્સરં નિચ્છારેન્તિયા સાળિકસકુણિયા નિગ્ઘોસો, એવં થેરસ્સ ધમ્મં કથેન્તસ્સ મધુરો નિગ્ઘોસો હોતિ. પટિભાનં ઉદીરયીતિ સમુદ્દતો ઊમિયો વિય અનન્તં પટિભાનં ઉટ્ઠહતિ. ઓધેન્તીતિ ઓદહન્તિ. છટ્ઠં.
Saṃkhittenapīti ‘‘cattārimāni, āvuso, ariyasaccāni. Katamāni cattāri? Dukkhaṃ ariyasaccaṃ…pe… imāni kho, āvuso, cattāri ariyasaccāni, tasmātiha, āvuso, idaṃ dukkhaṃ ariyasaccanti yogo karaṇīyo’’ti (saṃ. ni. 5.1096-1098) evaṃ saṃkhittenapi deseti. Vitthārenapīti ‘‘katamaṃ, āvuso, dukkhaṃ ariyasacca’’ntiādinā (ma. ni. 3.373) nayena tāneva vibhajanto vitthārenapi bhāsati. Khandhādidesanāsupi eseva nayo. Sāḷikāyiva nigghosoti yathā madhuraṃ ambapakkaṃ sāyitvā pakkhehi vātaṃ datvā madhurassaraṃ nicchārentiyā sāḷikasakuṇiyā nigghoso, evaṃ therassa dhammaṃ kathentassa madhuro nigghoso hoti. Paṭibhānaṃ udīrayīti samuddato ūmiyo viya anantaṃ paṭibhānaṃ uṭṭhahati. Odhentīti odahanti. Chaṭṭhaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / સંયુત્તનિકાય • Saṃyuttanikāya / ૬. સારિપુત્તસુત્તં • 6. Sāriputtasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / સંયુત્તનિકાય (ટીકા) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / ૬. સારિપુત્તસુત્તવણ્ણના • 6. Sāriputtasuttavaṇṇanā