Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ઉદાનપાળિ • Udānapāḷi |
૧૦. સારિપુત્તઉપસમસુત્તં
10. Sāriputtaupasamasuttaṃ
૪૦. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન આયસ્મા સારિપુત્તો ભગવતો અવિદૂરે નિસિન્નો હોતિ પલ્લઙ્કં આભુજિત્વા ઉજું કાયં પણિધાય અત્તનો ઉપસમં પચ્ચવેક્ખમાનો.
40. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena āyasmā sāriputto bhagavato avidūre nisinno hoti pallaṅkaṃ ābhujitvā ujuṃ kāyaṃ paṇidhāya attano upasamaṃ paccavekkhamāno.
અદ્દસા ખો ભગવા આયસ્મન્તં સારિપુત્તં અવિદૂરે નિસિન્નં પલ્લઙ્કં આભુજિત્વા ઉજું કાયં પણિધાય અત્તનો ઉપસમં પચ્ચવેક્ખમાનં.
Addasā kho bhagavā āyasmantaṃ sāriputtaṃ avidūre nisinnaṃ pallaṅkaṃ ābhujitvā ujuṃ kāyaṃ paṇidhāya attano upasamaṃ paccavekkhamānaṃ.
અથ ખો ભગવા એતમત્થં વિદિત્વા તાયં વેલાયં ઇમં ઉદાનં ઉદાનેસિ –
Atha kho bhagavā etamatthaṃ viditvā tāyaṃ velāyaṃ imaṃ udānaṃ udānesi –
‘‘ઉપસન્તસન્તચિત્તસ્સ, નેત્તિચ્છિન્નસ્સ ભિક્ખુનો;
‘‘Upasantasantacittassa, netticchinnassa bhikkhuno;
વિક્ખીણો જાતિસંસારો, મુત્તો સો મારબન્ધના’’તિ. દસમં;
Vikkhīṇo jātisaṃsāro, mutto so mārabandhanā’’ti. dasamaṃ;
મેઘિયવગ્ગો ચતુત્થો નિટ્ઠિતો.
Meghiyavaggo catuttho niṭṭhito.
તસ્સુદ્દાનં –
Tassuddānaṃ –
પિણ્ડોલો સારિપુત્તો ચ, સુન્દરી ભવતિ અટ્ઠમં;
Piṇḍolo sāriputto ca, sundarī bhavati aṭṭhamaṃ;
ઉપસેનો વઙ્ગન્તપુત્તો, સારિપુત્તો ચ તે દસાતિ.
Upaseno vaṅgantaputto, sāriputto ca te dasāti.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ઉદાન-અટ્ઠકથા • Udāna-aṭṭhakathā / ૧૦. સારિપુત્તઉપસમસુત્તવણ્ણના • 10. Sāriputtaupasamasuttavaṇṇanā