Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā

    [૨૭૯] ૯. સતપત્તજાતકવણ્ણના

    [279] 9. Satapattajātakavaṇṇanā

    યથા માણવકો પન્થેતિ ઇદં સત્થા જેતવને વિહરન્તો પણ્ડુકલોહિતકે આરબ્ભ કથેસિ. છબ્બગ્ગિયાનઞ્હિ દ્વે જના મેત્તિયભૂમજકા રાજગહં ઉપનિસ્સાય વિહરિંસુ, દ્વે અસ્સજિપુનબ્બસુકા કીટાગિરિં ઉપનિસ્સાય વિહરિંસુ, પણ્ડુકલોહિતકા ઇમે પન દ્વે સાવત્થિં ઉપનિસ્સાય જેતવને વિહરિંસુ. તે ધમ્મેન નીહટં અધિકરણં ઉક્કોટેન્તિ. યેપિ તેસં સન્દિટ્ઠસમ્ભત્તા હોન્તિ, તેસં ઉપત્થમ્ભા હુત્વા ‘‘ન, આવુસો, તુમ્હે એતેહિ જાતિયા વા ગોત્તેન વા સીલેન વા નિહીનતરા. સચે તુમ્હે અત્તનો ગાહં વિસ્સજ્જેથ, સુટ્ઠુતરં વો એતે અધિભવિસ્સન્તી’’તિઆદીનિ વત્વા ગાહં વિસ્સજ્જેતું ન દેન્તિ. તેન ભણ્ડનાનિ ચેવ કલહવિગ્ગહવિવાદા ચ પવત્તન્તિ. ભિક્ખૂ એતમત્થં ભગવતો આરોચેસું. અથ ભગવા એતસ્મિં નિદાને એતસ્મિં પકરણે ભિક્ખૂ સન્નિપાતાપેત્વા પણ્ડુકલોહિતકે પક્કોસાપેત્વા ‘‘સચ્ચં કિર તુમ્હે, ભિક્ખવે, અત્તનાપિ અધિકરણં ઉક્કોટેથ, અઞ્ઞેસમ્પિ ગાહં વિસ્સજ્જેતું ન દેથા’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘સચ્ચં, ભન્તે’’તિ વુત્તે ‘‘એવં સન્તે, ભિક્ખવે, તુમ્હાકં કિરિયા સતપત્તમાણવસ્સ કિરિયા વિય હોતી’’તિ વત્વા અતીતં આહરિ.

    Yathā māṇavako pantheti idaṃ satthā jetavane viharanto paṇḍukalohitake ārabbha kathesi. Chabbaggiyānañhi dve janā mettiyabhūmajakā rājagahaṃ upanissāya vihariṃsu, dve assajipunabbasukā kīṭāgiriṃ upanissāya vihariṃsu, paṇḍukalohitakā ime pana dve sāvatthiṃ upanissāya jetavane vihariṃsu. Te dhammena nīhaṭaṃ adhikaraṇaṃ ukkoṭenti. Yepi tesaṃ sandiṭṭhasambhattā honti, tesaṃ upatthambhā hutvā ‘‘na, āvuso, tumhe etehi jātiyā vā gottena vā sīlena vā nihīnatarā. Sace tumhe attano gāhaṃ vissajjetha, suṭṭhutaraṃ vo ete adhibhavissantī’’tiādīni vatvā gāhaṃ vissajjetuṃ na denti. Tena bhaṇḍanāni ceva kalahaviggahavivādā ca pavattanti. Bhikkhū etamatthaṃ bhagavato ārocesuṃ. Atha bhagavā etasmiṃ nidāne etasmiṃ pakaraṇe bhikkhū sannipātāpetvā paṇḍukalohitake pakkosāpetvā ‘‘saccaṃ kira tumhe, bhikkhave, attanāpi adhikaraṇaṃ ukkoṭetha, aññesampi gāhaṃ vissajjetuṃ na dethā’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘evaṃ sante, bhikkhave, tumhākaṃ kiriyā satapattamāṇavassa kiriyā viya hotī’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    અતીતે બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તે રજ્જં કારેન્તે બોધિસત્તો અઞ્ઞતરસ્મિં કાસિગામકે એકસ્મિં કુલે નિબ્બત્તિત્વા વયપ્પત્તો કસિવણિજ્જાદીહિ જીવિકં અકપ્પેત્વા પઞ્ચસતમત્તે ચોરે ગહેત્વા તેસં જેટ્ઠકો હુત્વા પન્થદૂહનસન્ધિચ્છેદાદીનિ કરોન્તો જીવિકં કપ્પેસિ. તદા બારાણસિયં એકો કુટુમ્બિકો એકસ્સ જાનપદસ્સ કહાપણસહસ્સં દત્વા પુન અગ્ગહેત્વાવ કાલમકાસિ. અથસ્સ ભરિયા અપરભાગે ગિલાના મરણમઞ્ચે નિપન્ના પુત્તં આમન્તેત્વા ‘‘તાત, પિતા તે એકસ્સ સહસ્સં દત્વા અનાહરાપેત્વાવ મતો, સચે અહમ્પિ મરિસ્સામિ, ન સો તુય્હં દસ્સતિ, ગચ્છ નં મયિ જીવન્તિયા આહરાપેત્વા ગણ્હા’’તિ આહ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ સમ્પટિચ્છિત્વા તત્થ ગન્ત્વા કહાપણે લભિ. અથસ્સ માતા કાલકિરિયં કત્વા પુત્તસિનેહેન તસ્સ આગમનમગ્ગે ઓપપાતિકસિઙ્ગાલી હુત્વા નિબ્બતિ.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto aññatarasmiṃ kāsigāmake ekasmiṃ kule nibbattitvā vayappatto kasivaṇijjādīhi jīvikaṃ akappetvā pañcasatamatte core gahetvā tesaṃ jeṭṭhako hutvā panthadūhanasandhicchedādīni karonto jīvikaṃ kappesi. Tadā bārāṇasiyaṃ eko kuṭumbiko ekassa jānapadassa kahāpaṇasahassaṃ datvā puna aggahetvāva kālamakāsi. Athassa bhariyā aparabhāge gilānā maraṇamañce nipannā puttaṃ āmantetvā ‘‘tāta, pitā te ekassa sahassaṃ datvā anāharāpetvāva mato, sace ahampi marissāmi, na so tuyhaṃ dassati, gaccha naṃ mayi jīvantiyā āharāpetvā gaṇhā’’ti āha. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā tattha gantvā kahāpaṇe labhi. Athassa mātā kālakiriyaṃ katvā puttasinehena tassa āgamanamagge opapātikasiṅgālī hutvā nibbati.

    તદા સો ચોરજેટ્ઠકો મગ્ગપટિપન્ને વિલુમ્પમાનો સપરિસો તસ્મિં મગ્ગે અટ્ઠાસિ. અથ સા સિઙ્ગાલી પુત્તે અટવીમુખં સમ્પત્તે ‘‘તાત, મા અટવિં અભિરુહિ, ચોરા એત્થ ઠિતા, તે તં મારેત્વા કહાપણે ગણ્હિસ્સન્તી’’તિ પુનપ્પુનં મગ્ગં ઓચ્છિન્દમાના નિવારેતિ. સો તં કારણં અજાનન્તો ‘‘અયં કાળકણ્ણી સિઙ્ગાલી મય્હં મગ્ગં ઓચ્છિન્દતી’’તિ લેડ્ડુદણ્ડં ગહેત્વા માતરં પલાપેત્વા અટવિં પટિપજ્જિ. અથેકો સતપત્તસકુણો ‘‘ઇમસ્સ પુરિસસ્સ હત્થે કહાપણસહસ્સં અત્થિ, ઇમં મારેત્વા તં કહાપણં ગણ્હથા’’તિ વિરવન્તો ચોરાભિમુખો પક્ખન્દિ. માણવો તેન કતકારણં અજાનન્તો ‘‘અયં મઙ્ગલસકુણો, ઇદાનિ મે સોત્થિ ભવિસ્સતી’’તિ ચિન્તેત્વા ‘‘વસ્સ, સામિ, વસ્સ, સામી’’તિ વત્વા અઞ્જલિં પગ્ગણ્હિ.

    Tadā so corajeṭṭhako maggapaṭipanne vilumpamāno sapariso tasmiṃ magge aṭṭhāsi. Atha sā siṅgālī putte aṭavīmukhaṃ sampatte ‘‘tāta, mā aṭaviṃ abhiruhi, corā ettha ṭhitā, te taṃ māretvā kahāpaṇe gaṇhissantī’’ti punappunaṃ maggaṃ occhindamānā nivāreti. So taṃ kāraṇaṃ ajānanto ‘‘ayaṃ kāḷakaṇṇī siṅgālī mayhaṃ maggaṃ occhindatī’’ti leḍḍudaṇḍaṃ gahetvā mātaraṃ palāpetvā aṭaviṃ paṭipajji. Atheko satapattasakuṇo ‘‘imassa purisassa hatthe kahāpaṇasahassaṃ atthi, imaṃ māretvā taṃ kahāpaṇaṃ gaṇhathā’’ti viravanto corābhimukho pakkhandi. Māṇavo tena katakāraṇaṃ ajānanto ‘‘ayaṃ maṅgalasakuṇo, idāni me sotthi bhavissatī’’ti cintetvā ‘‘vassa, sāmi, vassa, sāmī’’ti vatvā añjaliṃ paggaṇhi.

    બોધિસત્તો સબ્બરુતઞ્ઞૂ તેસં દ્વિન્નં કિરિયં દિસ્વા ચિન્તેસિ – ઇમાય સિઙ્ગાલિયા એતસ્સ માતરા ભવિતબ્બં, તેન સા ‘‘ઇમં મારેત્વા કહાપણે ગણ્હન્તી’’તિ ભયેન વારેતિ. ઇમિના પન સતપત્તેન પચ્ચામિત્તેન ભવિતબ્બં, તેન સો ‘‘ઇમં મારેત્વા કહાપણે ગણ્હથા’’તિ અમ્હાકં આરોચેસિ. અયં પન એતમત્થં અજાનન્તો અત્થકામં માતરં તજ્જેત્વા પલાપેસિ, અનત્થકામસ્સ સતપત્તસ્સ ‘‘અત્થકામો મે’’તિ સઞ્ઞાય અઞ્જલિં પગ્ગણ્હાતિ, અહો વતાયં બાલોતિ . બોધિસત્તાનઞ્હિ એવં મહાપુરિસાનમ્પિ સતં પરસન્તકગ્ગહણં વિસમપટિસન્ધિગ્ગહણવસેન હોતિ, ‘‘નક્ખત્તદોસેના’’તિપિ વદન્તિ.

    Bodhisatto sabbarutaññū tesaṃ dvinnaṃ kiriyaṃ disvā cintesi – imāya siṅgāliyā etassa mātarā bhavitabbaṃ, tena sā ‘‘imaṃ māretvā kahāpaṇe gaṇhantī’’ti bhayena vāreti. Iminā pana satapattena paccāmittena bhavitabbaṃ, tena so ‘‘imaṃ māretvā kahāpaṇe gaṇhathā’’ti amhākaṃ ārocesi. Ayaṃ pana etamatthaṃ ajānanto atthakāmaṃ mātaraṃ tajjetvā palāpesi, anatthakāmassa satapattassa ‘‘atthakāmo me’’ti saññāya añjaliṃ paggaṇhāti, aho vatāyaṃ bāloti . Bodhisattānañhi evaṃ mahāpurisānampi sataṃ parasantakaggahaṇaṃ visamapaṭisandhiggahaṇavasena hoti, ‘‘nakkhattadosenā’’tipi vadanti.

    માણવો આગન્ત્વા ચોરાનં સીમન્તરં પાપુણિ. બોધિસત્તો તં ગાહાપેત્વા ‘‘કત્થ વાસિકોસી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘બારાણસિવાસિકોમ્હી’’તિ. ‘‘કહં અગમાસી’’તિ? ‘‘એકસ્મિં ગામકે સહસ્સં લદ્ધબ્બં અત્થિ, તત્થ અગમાસિ’’ન્તિ. ‘‘લદ્ધં પન તે’’તિ? ‘‘આમ, લદ્ધ’’ન્તિ . ‘‘કેન ત્વં પેસિતોસી’’તિ? ‘‘સામિ, પિતા મે મતો, માતાપિ મે ગિલાના, સા ‘મયિ મતાય એસ ન લભિસ્સતી’તિ મઞ્ઞમાના મં પેસેસી’’તિ. ‘‘ઇદાનિ તવ માતુ પવત્તિં જાનાસી’’તિ? ‘‘ન જાનામિ, સામી’’તિ. ‘‘માતા તે તયિ નિક્ખન્તે કાલં કત્વા પુત્તસિનેહેન સિઙ્ગાલી હુત્વા તવ મરણભયભીતા મગ્ગં તે ઓચ્છિન્દિત્વા તં વારેસિ, તં ત્વં તજ્જેત્વા પલાપેસિ, સતપત્તસકુણો પન તે પચ્ચામિત્તો. સો ‘ઇમં મારેત્વા કહાપણે ગણ્હથા’તિ અમ્હાકં આચિક્ખિ, ત્વં અત્તનો બાલતાય અત્થકામં માતરં ‘અનત્થકામા મે’તિ મઞ્ઞસિ, અનત્થકામં સતપત્તં ‘અત્થકામો મે’તિ. તસ્સ તુમ્હાકં કતગુણો નામ નત્થિ, માતા પન તે મહાગુણા, કહાપણે ગહેત્વા ગચ્છા’’તિ વિસ્સજ્જેસિ.

    Māṇavo āgantvā corānaṃ sīmantaraṃ pāpuṇi. Bodhisatto taṃ gāhāpetvā ‘‘kattha vāsikosī’’ti pucchi. ‘‘Bārāṇasivāsikomhī’’ti. ‘‘Kahaṃ agamāsī’’ti? ‘‘Ekasmiṃ gāmake sahassaṃ laddhabbaṃ atthi, tattha agamāsi’’nti. ‘‘Laddhaṃ pana te’’ti? ‘‘Āma, laddha’’nti . ‘‘Kena tvaṃ pesitosī’’ti? ‘‘Sāmi, pitā me mato, mātāpi me gilānā, sā ‘mayi matāya esa na labhissatī’ti maññamānā maṃ pesesī’’ti. ‘‘Idāni tava mātu pavattiṃ jānāsī’’ti? ‘‘Na jānāmi, sāmī’’ti. ‘‘Mātā te tayi nikkhante kālaṃ katvā puttasinehena siṅgālī hutvā tava maraṇabhayabhītā maggaṃ te occhinditvā taṃ vāresi, taṃ tvaṃ tajjetvā palāpesi, satapattasakuṇo pana te paccāmitto. So ‘imaṃ māretvā kahāpaṇe gaṇhathā’ti amhākaṃ ācikkhi, tvaṃ attano bālatāya atthakāmaṃ mātaraṃ ‘anatthakāmā me’ti maññasi, anatthakāmaṃ satapattaṃ ‘atthakāmo me’ti. Tassa tumhākaṃ kataguṇo nāma natthi, mātā pana te mahāguṇā, kahāpaṇe gahetvā gacchā’’ti vissajjesi.

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા અભિસમ્બુદ્ધો હુત્વા ઇમા ગાથા અવોચ –

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā abhisambuddho hutvā imā gāthā avoca –

    ૮૫.

    85.

    ‘‘યથા માણવકો પન્થે, સિઙ્ગાલિં વનગોચરિં;

    ‘‘Yathā māṇavako panthe, siṅgāliṃ vanagocariṃ;

    અત્થકામં પવેદેન્તિં, અનત્થકામાતિ મઞ્ઞતિ;

    Atthakāmaṃ pavedentiṃ, anatthakāmāti maññati;

    અનત્થકામં સતપત્તં, અત્થકામોતિ મઞ્ઞતિ.

    Anatthakāmaṃ satapattaṃ, atthakāmoti maññati.

    ૮૬.

    86.

    ‘‘એવમેવ ઇધેકચ્ચો, પુગ્ગલો હોતિ તાદિસો;

    ‘‘Evameva idhekacco, puggalo hoti tādiso;

    હિતેહિ વચનં વુત્તો, પટિગ્ગણ્હાતિ વામતો.

    Hitehi vacanaṃ vutto, paṭiggaṇhāti vāmato.

    ૮૭.

    87.

    ‘‘યે ચ ખો નં પસંસન્તિ, ભયા ઉક્કંસયન્તિ વા;

    ‘‘Ye ca kho naṃ pasaṃsanti, bhayā ukkaṃsayanti vā;

    તઞ્હિ સો મઞ્ઞતે મિત્તં, સતપત્તંવ માણવો’’તિ.

    Tañhi so maññate mittaṃ, satapattaṃva māṇavo’’ti.

    તત્થ હિતેહીતિ હિતં વુડ્ઢિં ઇચ્છમાનેહિ. વચનં વુત્તોતિ હિતસુખાવહં ઓવાદાનુસાસનં વુત્તો. પટિગ્ગણ્હાતિ વામતોતિ ઓવાદં અગણ્હન્તો ‘‘અયં મે ન અત્થાવહો હોતિ, અનત્થાવહો મે અય’’ન્તિ ગણ્હન્તો વામતો પટિગ્ગણ્હાતિ નામ.

    Tattha hitehīti hitaṃ vuḍḍhiṃ icchamānehi. Vacanaṃ vuttoti hitasukhāvahaṃ ovādānusāsanaṃ vutto. Paṭiggaṇhāti vāmatoti ovādaṃ agaṇhanto ‘‘ayaṃ me na atthāvaho hoti, anatthāvaho me aya’’nti gaṇhanto vāmato paṭiggaṇhāti nāma.

    યે ચ ખો નન્તિ યે ચ ખો તં અત્તનો ગાહં ગહેત્વા ઠિતપુગ્ગલં ‘‘અધિકરણં ગહેત્વા ઠિતેહિ નામ તુમ્હાદિસેહિ ભવિતબ્બ’’ન્તિ વણ્ણેન્તિ. ભયા ઉક્કંસયન્તિ વાતિ ઇમસ્સ ગાહસ્સ વિસ્સટ્ઠપચ્ચયા તુમ્હાકં ઇદઞ્ચિદઞ્ચ ભયં ઉપ્પજ્જિસ્સતિ, મા વિસ્સજ્જયિત્થ, ન એતે બાહુસચ્ચકુલપરિવારાદીહિ તુમ્હે સમ્પાપુણન્તીતિ એવં વિસ્સજ્જનપચ્ચયા ભયં દસ્સેત્વા ઉક્ખિપન્તિ. તઞ્હિ સો મઞ્ઞતે મિત્તન્તિ યે એવરૂપા હોન્તિ, તેસુ યંકિઞ્ચિ સો એકચ્ચો બાલપુગ્ગલો અત્તનો બાલતાય મિત્તં મઞ્ઞતિ, ‘‘અયં મે અત્થકામો મિત્તો’’તિ મઞ્ઞતિ. સતપત્તંવ માણવોતિ યથા અનત્થકામઞ્ઞેવ સતપત્તં સો માણવો અત્તનો બાલતાય ‘‘અત્થકામો મે’’તિ મઞ્ઞતિ, પણ્ડિતો પન એવરૂપં ‘‘અનુપ્પિયભાણી મિત્તો’’તિ અગહેત્વા દૂરતોવ નં વિવજ્જેતિ. તેન વુત્તં –

    Yeca kho nanti ye ca kho taṃ attano gāhaṃ gahetvā ṭhitapuggalaṃ ‘‘adhikaraṇaṃ gahetvā ṭhitehi nāma tumhādisehi bhavitabba’’nti vaṇṇenti. Bhayā ukkaṃsayanti vāti imassa gāhassa vissaṭṭhapaccayā tumhākaṃ idañcidañca bhayaṃ uppajjissati, mā vissajjayittha, na ete bāhusaccakulaparivārādīhi tumhe sampāpuṇantīti evaṃ vissajjanapaccayā bhayaṃ dassetvā ukkhipanti. Tañhi so maññate mittanti ye evarūpā honti, tesu yaṃkiñci so ekacco bālapuggalo attano bālatāya mittaṃ maññati, ‘‘ayaṃ me atthakāmo mitto’’ti maññati. Satapattaṃva māṇavoti yathā anatthakāmaññeva satapattaṃ so māṇavo attano bālatāya ‘‘atthakāmo me’’ti maññati, paṇḍito pana evarūpaṃ ‘‘anuppiyabhāṇī mitto’’ti agahetvā dūratova naṃ vivajjeti. Tena vuttaṃ –

    ‘‘અઞ્ઞદત્થુહરો મિત્તો, યો ચ મિત્તો વચીપરો;

    ‘‘Aññadatthuharo mitto, yo ca mitto vacīparo;

    અનુપ્પિયઞ્ચ યો આહ, અપાયેસુ ચ યો સખા.

    Anuppiyañca yo āha, apāyesu ca yo sakhā.

    ‘‘એતે અમિત્તે ચત્તારો, ઇતિ વિઞ્ઞાય પણ્ડિતો;

    ‘‘Ete amitte cattāro, iti viññāya paṇḍito;

    આરકા પરિવજ્જેય્ય, મગ્ગં પટિભયં યથા’’તિ. (દી॰ નિ॰ ૩.૨૫૯);

    Ārakā parivajjeyya, maggaṃ paṭibhayaṃ yathā’’ti. (dī. ni. 3.259);

    સત્થા ઇમં ધમ્મદેસનં આહરિત્વા જાતકં સમોધાનેસિ – ‘‘તદા ચોરજેટ્ઠકો અહમેવ અહોસિ’’ન્તિ.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā corajeṭṭhako ahameva ahosi’’nti.

    સતપત્તજાતકવણ્ણના નવમા.

    Satapattajātakavaṇṇanā navamā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi / ૨૭૯. સતપત્તજાતકં • 279. Satapattajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact