Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અપદાન-અટ્ઠકથા • Apadāna-aṭṭhakathā |
૨. સતરંસિત્થેરઅપદાનવણ્ણના
2. Sataraṃsittheraapadānavaṇṇanā
ઉચ્ચિયં સેલમારુય્હાતિઆદિકં આયસ્મતો સતરંસિત્થેરસ્સ અપદાનં. અયમ્પિ પુરિમબુદ્ધેસુ કતાધિકારો તત્થ તત્થ ભવે વિવટ્ટૂપનિસ્સયાનિ પુઞ્ઞાનિ ઉપચિનન્તો પદુમુત્તરસ્સ ભગવતો કાલે બ્રાહ્મણકુલે નિબ્બત્તો વિઞ્ઞુતં પત્તો સક્કટબ્યાકરણે વેદત્તયે ચ પારઙ્ગતો ઘરાવાસં પહાય અરઞ્ઞં પવિસિત્વા ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા હિમવન્તે વાસં કપ્પેસિ. તસ્મિં સમયે પદુમુત્તરો ભગવા વિવેકકામતાય ઉચ્ચં એકં પબ્બતં આરુય્હ જલિતગ્ગિક્ખન્તો વિય નિસીદિ. તં તથાનિસિન્નં ભગવન્તં દિસ્વા તાપસો સોમનસ્સજાતો અઞ્જલિં પગ્ગય્હ અનેકેહિ કારણેહિ થોમેસિ. સો તેન પુઞ્ઞકમ્મેન તતો ચુતો છસુ કામાવચરદેવેસુ દિબ્બસમ્પત્તિં અનુભવિત્વા તતો મનુસ્સલોકે સતરંસી નામ ચક્કવત્તી રાજા હુત્વા નિબ્બત્તિ. તમ્પિ સમ્પત્તિં અનેકક્ખત્તું અનુભવિત્વા ઇમસ્મિં બુદ્ધુપ્પાદે એકસ્મિં કુલગેહે નિબ્બત્તો પુબ્બપુઞ્ઞસમ્ભારવસેન ઞાણસ્સ પરિપક્કત્તા સત્તવસ્સિકોવ પબ્બજિત્વા અરહત્તં પાપુણિ.
Ucciyaṃ selamāruyhātiādikaṃ āyasmato sataraṃsittherassa apadānaṃ. Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave vivaṭṭūpanissayāni puññāni upacinanto padumuttarassa bhagavato kāle brāhmaṇakule nibbatto viññutaṃ patto sakkaṭabyākaraṇe vedattaye ca pāraṅgato gharāvāsaṃ pahāya araññaṃ pavisitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā himavante vāsaṃ kappesi. Tasmiṃ samaye padumuttaro bhagavā vivekakāmatāya uccaṃ ekaṃ pabbataṃ āruyha jalitaggikkhanto viya nisīdi. Taṃ tathānisinnaṃ bhagavantaṃ disvā tāpaso somanassajāto añjaliṃ paggayha anekehi kāraṇehi thomesi. So tena puññakammena tato cuto chasu kāmāvacaradevesu dibbasampattiṃ anubhavitvā tato manussaloke sataraṃsī nāma cakkavattī rājā hutvā nibbatti. Tampi sampattiṃ anekakkhattuṃ anubhavitvā imasmiṃ buddhuppāde ekasmiṃ kulagehe nibbatto pubbapuññasambhāravasena ñāṇassa paripakkattā sattavassikova pabbajitvā arahattaṃ pāpuṇi.
૮-૯. સો ‘‘અહં કેન કમ્મેન સત્તવસ્સિકોવ સન્તિપદં અનુપ્પત્તોસ્મી’’તિ સરમાનો પુબ્બકમ્મં ઞાણેન પચ્ચક્ખતો દિસ્વા સોમનસ્સજાતો પુબ્બચરિતાપદાનં ઉદાનવસેન પકાસેન્તો ઉચ્ચિયં સેલમારુય્હાતિઆદિમાહ. તત્થ ઉચ્ચિયન્તિ ઉચ્ચં સેલમયં પબ્બતં આરુય્હ નિસીદિ પદુમુત્તરોતિ સમ્બન્ધો. પબ્બતસ્સાવિદૂરમ્હીતિ ભગવતો નિસિન્નસ્સ પબ્બતસ્સ આસન્નટ્ઠાનેતિ અત્થો. બ્રાહ્મણો મન્તપારગૂતિ મન્તસઙ્ખાતસ્સ વેદત્તયસ્સ પારં પરિયોસાનં કોટિં ગતો એકો બ્રાહ્મણોતિ અત્થો, અઞ્ઞં વિય અત્તાનં નિદ્દિસતિ અયં મન્તપારગૂતિ. ઉપવિટ્ઠં મહાવીરન્તિ તસ્મિં પબ્બતે નિસિન્નં વીરવન્તં જિનં, કિં વિસિટ્ઠં? દેવદેવં સકલછકામાવચરબ્રહ્મદેવાનં અતિદેવં નરાસભં નરાનં આસતં સેટ્ઠં લોકનાયકં સકલસત્તલોકં નયન્તં નિબ્બાનં પાપેન્તં અહં અઞ્જલિં દસનખસમોધાનઞ્જલિપુટં સિરસિ મુદ્ધનિ પગ્ગહેત્વાન પતિટ્ઠપેત્વા સન્થવિં સુટ્ઠું થોમેસિન્તિ સમ્બન્ધો.
8-9. So ‘‘ahaṃ kena kammena sattavassikova santipadaṃ anuppattosmī’’ti saramāno pubbakammaṃ ñāṇena paccakkhato disvā somanassajāto pubbacaritāpadānaṃ udānavasena pakāsento ucciyaṃ selamāruyhātiādimāha. Tattha ucciyanti uccaṃ selamayaṃ pabbataṃ āruyha nisīdi padumuttaroti sambandho. Pabbatassāvidūramhīti bhagavato nisinnassa pabbatassa āsannaṭṭhāneti attho. Brāhmaṇo mantapāragūti mantasaṅkhātassa vedattayassa pāraṃ pariyosānaṃ koṭiṃ gato eko brāhmaṇoti attho, aññaṃ viya attānaṃ niddisati ayaṃ mantapāragūti. Upaviṭṭhaṃ mahāvīranti tasmiṃ pabbate nisinnaṃ vīravantaṃ jinaṃ, kiṃ visiṭṭhaṃ? Devadevaṃ sakalachakāmāvacarabrahmadevānaṃ atidevaṃ narāsabhaṃ narānaṃ āsataṃ seṭṭhaṃ lokanāyakaṃ sakalasattalokaṃ nayantaṃ nibbānaṃ pāpentaṃ ahaṃ añjaliṃ dasanakhasamodhānañjalipuṭaṃ sirasi muddhani paggahetvāna patiṭṭhapetvā santhaviṃ suṭṭhuṃ thomesinti sambandho.
૧૨. અભાસથાતિ ‘‘યેનાયં અઞ્જલી દિન્નો…પે॰… અરહા સો ભવિસ્સતી’’તિ બ્યાકાસિ. સેસં ઉત્તાનત્થમેવાતિ.
12.Abhāsathāti ‘‘yenāyaṃ añjalī dinno…pe… arahā so bhavissatī’’ti byākāsi. Sesaṃ uttānatthamevāti.
સતરંસિત્થેરઅપદાનવણ્ણના સમત્તા.
Sataraṃsittheraapadānavaṇṇanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / ખુદ્દકનિકાય • Khuddakanikāya / અપદાનપાળિ • Apadānapāḷi / ૨. સતરંસિત્થેરઅપદાનં • 2. Sataraṃsittheraapadānaṃ